Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een goede reden om Poetin op te sluiten: hij noemt de oorlog een oorlog

  •  
23-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4591 keer bekeken
  •  
poetin

In september werd Nikita Yuferev samen met 53 andere afgevaardigden van het Petersburgse district Smolninskoye aangeklaagd vanwege het "in diskrediet brengen" van het leger. Dit nadat zij de Doema hadden opgeroepen om Vladimir Poetin wegens de 'speciale operatie' in Oekraïne voor hoogverraad aan te klagen. Hoewel ze het verboden woord 'oorlog' niet gebruikten, veroordeelde de rechter hen tot een boete van omgerekend zo'n 700 euro. Bovendien verklaarde de rechter eerdere raadsvergaderingen ongeldig, wat de weg vrijmaakte voor de definitieve ontbinding van de Smolninskoye-raad.

Inmiddels heeft Nikita Yuferev op zijn beurt de Russische procureur-generaal en het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd een strafzaak te openen tegen Vladimir Poetin in verband met de wet op het verspreiden van "fakes" over het Russische leger, zo meldt het in Letland gevestigde Russische platform voor onafhankelijke journalistiek Meduza.

Yuferev vroeg de autoriteiten een onderzoek in te stellen naar Poetins persconferentie op 21 december voor de perspool van het Kremlin, waarbij de president het woord "oorlog" uitsprak. "Ons doel is niet om het vliegwiel van dit militaire conflict aan te zwengelen maar juist om deze oorlog te beëindigen, dat proberen we en dat zullen we blijven proberen", zei Poetin tegen journalisten.

Yuferev postte op Twitter dat "Vladimir Poetin de oorlog een oorlog noemde." Hij voegde eraan toe dat "er geen decreet was om de  'speciale militaire operatie' te beëindigen, en dat de oorlog nooit werd verklaard". Enkele duizenden mensen zijn al veroordeeld voor dergelijke woorden over oorlog. Ik heb de autoriteiten gevraagd Poetin te onderzoeken voor het verspreiden van vervalsingen over het leger."

Inderdaad duidelijk een ernstig geval van "Oldspeak" dat zwaar bestraft zou moeten worden door het Ministerie van Waarheid...

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

RoepToeter
RoepToeter24 dec. 2022 - 11:16

De Russen hebben de oorlog in Oekraïne die het huidige door het Westen gesteunde regiem in 2014 (na de geslaagde coup) is begonnen door de eigen bevolking in Oost-Oekraïne te bombarderen, door scherpschutters te laten belagen etc. altijd al een oorlog genoemd. Dus wat is daar nu anders aan? Dat agressieve NAVO kernwapenmacht liefhebbers nu proberen te framen dat Poetin een draai maakt door van oorlog te spreken heeft slechts tot doel te verdoezelen wanneer en door wie deze oorlog in Oekraïne is uitgelokt en begonnen. Dat er in Rusland oppositie is tegen de oorlog in Oekraïne is niet meer dan normaal in een democratie die hier als buurland direct bij is betrokken. Dat ligt in een land als de VS, Duitsland etc. natuurlijk anders. Daar is het de agressieve elite die op afstand de oorlog graag financiert zonder dat er in eigen land een (1) arbeider sneuvelt. Het kost de arbeider wel veel veel zuurverdiende welvaart nu ze geen goedkoop Russisch gas meer mogen afnemen en de rekening gepresenteerd krijgen van de wapenindustrie van de rijken.

2 Reacties
KritischKijken
KritischKijken24 dec. 2022 - 16:06

En er is ook een hoop bezuinigd op de GGZ in de NAVO landen zo blijkt.

onyxcumulus
onyxcumulus24 dec. 2022 - 17:08

🤣ROTFLMAO

Thuiszitter
Thuiszitter23 dec. 2022 - 20:42

Het gaat hier over zijn eigen landgenoten die hem achter de tralies willen hebben “ Nikita Yuferev samen met 53 andere afgevaardigden van het Petersburgse district Smolninskoye ” Hetgeen nog niet wil zeggen dat hun wil een invulling krijgt, Vlademir blijft zitten waar die zit. Net als de diversen presidenten van de usa die ervan langs kregen . Wat wil jij nu eigenlijk beweren ?

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter24 dec. 2022 - 13:00

Antwoord op Andre1965

Piet van de heuvel
Piet van de heuvel23 dec. 2022 - 17:04

["Vladimir Poetin de oorlog een oorlog noemde."] De situatie in Oekraïne is inderdaad een oorlog (goh), volgens poetin is de Russische 'aanwezigheid / bijdrage aan dat conflict dat een oorlog is' de speciale militaire operatie. Het conflict zelf is een oorlog, het is niet dat bijv. Oekraïne ook een speciale militaire operatie doet, tegen de Russische speciale militaire operatie. Dat poetin een eind aan de oorlog wilt, betekent niet automatisch dat Rusland daar aan het oorlogsvoeren is, ook niet dat Oekraïne dan automatisch (alleen) aan het oorlog voeren is, het totaal is de oorlog. Wordt daarom die oppositie zo onderdrukt in Rusland? Om het land te beschermen tegen personen die zo traag van begrip zijn, dat het leren van dingen bij hun stilstaat? Wordt wat als diegene iets zou moeten horen van bijv. een wereldleider dan begrijpt die het ook niet. [Enkele duizenden mensen zijn al veroordeeld voor dergelijke woorden over oorlog.] Die zijn toch veroordeeld voor o.a. bijv. : vinden dat wat Rusland daar doet oorlog voeren is (i.p.v. de speciale militaire operatie), kritiek hebben op het Russische leger (bijv. het gaat heel slecht, of m.b.t. doden, etc.), etc. Die zijn niet veroordeeld doordat enkel door hun gezegd is in Oekraïne is een oorlog.

1 Reactie
JanDuine2
JanDuine223 dec. 2022 - 18:35

Je staat werkelijk totáále onzin te verkondigen, ws om je vriendje Putin goed te praten! Maar dan moet je toch iets beters verzinnen .....

Andre1965x
Andre1965x23 dec. 2022 - 16:05

Het gekke is dat Amerikaanse presidenten die een oorlog starten nooit bestraft worden. Je hoort ook niemand hier in Europa daartoe oproepen. Putin evenwel, zien ze allemaal graag achter de tralies of aan de galg bungelen. Gek toch? Geen straf voor de Amerikaanse presidenten die dood en verderf zaaiden in Korea, Vietnam, Irak, Syrië, Servië, Somalië, Afghanistan, Libië. Of voor de Amerikaanse presidenten die de CIA op pad stuurden om weer een dictator aan de macht te helpen in een Midden-of Zuid-Amerikaanse bananenrepubliek. Hypocriet nietwaar?

2 Reacties
Zandb
Zandb24 dec. 2022 - 8:40

Andre Dit nieuws is niet bedoeld om u de mogelijkheid te geven om het over iets totaal anders te hebben.

onyxcumulus
onyxcumulus24 dec. 2022 - 17:13

@Zandb 24 dec. 2022 - 9:40 Andre """"""Dit nieuws is niet bedoeld om u de mogelijkheid te geven om het over iets totaal anders te hebben. """" Over dat totaal iets anders is echt nooit serieus gesproken. Dat mag je er dus gewoon bijhalen. Het is gewoon legitiem om de misdaden van Putin te vergelijken met die van Amerikaans presidenten en daar naar te verwijzen. Wordt anders zo éénzijdig..

Martin van der Linde
Martin van der Linde23 dec. 2022 - 14:03

Ik denk niet dat dat een verspreking was maar een bijna onmerkbare aanpassing van het beleid. Bovendien moest hij zijn retoriek aanpassen want hoe kun je mobiliseren als er geen sprake van oorlog is.

EenMening3
EenMening323 dec. 2022 - 10:53

Het is goed dat er ook vanuit Rusland verzet is tegen Poetin. Er is een mogelijkheid dat dit verzet zo sterk wordt, dat de kliek om Poetin heen hem afzet. Of dat een of meer haviken hem opzij zetten. Dat wil niet zeggen dat een nieuw bewind een einde zal maken aan de "Speciale Militaire Operatie", die nu officieel oorlog heet. Dat geldt met name als er een havik aan de macht komt. Voorlopig lijkt het erop dat dit conflict op het slagveld zal worden uitgevochten. Oekraïne heeft de afgelopen maanden grote successen geboekt. Het moraal van het Oekraïense leger is sky high. Met behulp van westerse steun en met name westerse wapens, moet het mogelijk zijn om op termijn het grootste deel van het Russische materieel te vernietigen of buit te maken. Rusland kan dit, mede door de sancties, heel moeilijk aanvullen. Je kunt wel 1,5 of 2 miljoen soldaten mobiliseren. Maar met (letterlijk) lege handen zullen ze het niet redden tegen een modern, goed getraind en zeer gemotiveerd leger. Dat bovendien snel de geleden verliezen aan kan vullen.

2 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy23 dec. 2022 - 13:54

Het nadeel is dat er zo weinig echt verzet is binnen Rusland. Je hebt dit, wat protestacties die nu doodgebloed lijken. En verder een reeks aanslagen op o.a. recruteringscentra en spoorwegen. Maar die zijn niet meer dan speldenprikken. Het politieke discours en de oppositie binnen Rusland is zo goed als dood.

r v b
r v b23 dec. 2022 - 17:06

@Miss Piggy: Er zijn al veel mensen uit Rusland gevlucht. Beter verzet is er niet.

Gio Servas
Gio Servas23 dec. 2022 - 9:57

Ach ja, zo heeft de Navo onder de noemer van "Freedom" de afgelopen descennia miljoenen mensen gedood of igg de dood in gedreven door illegale oorlogen, embargo's en sancties. Ik denk dat Rusland eigenlijk veel beter is. In de Navo hoor je niets van de media oid over deze misdaden, maar in Rusland zijn er wel tegengeluiden.

2 Reacties
KritischKijken
KritischKijken24 dec. 2022 - 16:08

@Gio Jazeker vanuit de kerkers. En daarom is Rusland zoveel beter. Ga er eens op vakantie zou ik zeggen.

Gio Servas
Gio Servas25 dec. 2022 - 8:15

@KritischKijken, ben er al geweest, mooi land, vriendelijke mensen, maar vraag eens aan die miljoenen slachtoffers van de vredesmissies hoe mooi zij de VS en haar vassallen vinden? Ik ben alleen bang dat u niet in die spiegel durft te kijken. U zult wel bang zijn voor wat u zal zien.