Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een glasheldere boodschap aan Peres: geen woorden maar daden

  •  
01-10-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Al 46 jaar lang houdt Israël de Palestijnse gebieden bezet
Afgelopen maandagmorgen hebben Stichting de Initiatieven van Harry de Winter, Een Ander Joods Geluid en gate48 – Platform voor Kritische Israëli’s in Nederland een advertentie geplaatst op de voorpagina van de Volkskrant. In deze advertentie wordt een oproep gedaan aan de Nederlandse politiek: bevraag de Israëlische president Peres, die nu in Nederland is, kritisch over het Israëlische beleid in de bezette Palestijnse gebieden. En doe dat in het belang van Israël.
46 jaar. Al 46 jaar lang houdt Israël de Palestijnse gebieden bezet, veroverd na de Zesdaagse Oorlog in 1967. In die tijd zijn verschillende vredesprocessen gevoerd en enkele akkoorden gesloten (en geschonden). Geweldexplosies hebben op hun beurt de levens geëist van duizenden Palestijnen en Israëli’s. Een min of meer constante factor sinds de beginperiode van de bezetting is het Israëlische nederzettingenbeleid geweest. Anno 2013 hebben meer dan een half miljoen Israëli’s hun heil gevonden in illegale nederzettingen gebouwd op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Het maakt het realiseren van een tweestatenoplossing, van een onafhankelijke Palestijnse staat naast Israël, bijna onmogelijk.
Een van degenen die al vroeg hun steun betuigden aan het nederzettingenbeleid was Shimon Peres, de huidige president van Israël die, op 90-jarige leeftijd, kan terugkijken op een lange politiek loopbaan in Israël en op het wereldtoneel. Sinds de jaren ’60 was Peres onder andere minister van Immigratie, van Wegenbouw, premier, minister van Financiën, minister van Buitenlandse Zaken en tenslotte, na de moord op Israëlisch premier Yitzhak Rabin in 1995, wederom premier. In de periodes dat hij zitting nam in Israëlische regeringen bleven de nederzettingen groeien en bleef de bezetting zich verdiepen. Dat neemt niet weg dat Peres enigszins is bijgedraaid, en zich op zijn oude dag steeds meer is gaan uitspreken tegen de nederzettingen. Zijn verleden vertelt echter een ander verhaal.
Sinds 2007 is Peres president. De afgelopen jaren heeft hij gezien hoe een rechts-nationalistische regering onder leiding van Benjamin Netanyahu aan de macht is gekomen, die weinig opheeft met een Palestijnse staat, laat staan met het beëindigen van de bezetting. De nederzettingen maken alweer een flinke groei door. Netanyahu zelf omschreef zijn regering als een van de meest ‘pro-kolonisten’ ooit. De deze zomer onder Amerikaanse leiding opnieuw gestarte vredesgesprekken worden met scepsis bezien, door zowel Palestijnen als Israëli’s. Of de huidige Israëlische regering bereid is om de nodige stappen te zetten om de bezetting te beëindigen en ruim baan te maken voor een levensvatbare Palestijnse staat is maar de vraag, gezien het grote aantal ministers en politieke kopstukken dat zich nu al tegen een Palestijnse staat heeft uitgesproken.
Bij zijn bezoek aan Nederland vertegenwoordigt Peres deze regering. Niet alleen ceremonieel, maar ook politiek. Of het nou zijn uitspraken zijn over Iran in het Anne Frankhuis of zijn woorden in het Vredespaleis, of zijn actieve lobby tegen de strengere EU-richtlijnen inzake Israëls nederzettingen: Peres is hier met een harde en onmiskenbaar politieke boodschap. Het is daarom aan de Nederlandse politiek om glashelder te maken dat ook Nederland een boodschap heeft aan Peres en deze Israëlische regering, en wel deze: maak serieus werk van de vredesonderhandelingen, beëindig de bezetting en accepteer een volwaardige Palestijnse staat naast Israël, in plaats van te streven naar een versnipperd gebied met beperkte autonomie. Laat Peres en de Israëlische regering niet alleen mooie woorden spreken, maar vooral sprekende daden volbrengen,en bewijzen dat het menens is. Dat is uiteindelijk ook in het belang van Israël zelf.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Lopez
Lopez1 okt. 2013 - 20:03

Terechte boodschap, die niet luid genoeg in Den Haag kan worden verkondigd. Ik vind de hypocrisie van Peres niet te harden. 'Vrede met de Palestijnen, gebaseerd op de tweestatenoplossing, is de droom van de Israëliërs', zei hij vanmiddag tegen onze parlementariërs. O ja? Waarom hebben we dan een flink aantal Israëlische bewindslieden de afgelopen weken horen verkondigen dat ze die oplossing koste wat kost zullen tegenhouden? En waarom gaat de kolonisatie van de Westoever en Oost-Jeruzalem dan op recordsnelheid door? Even hypocriet: zijn lofzang op het Internationaal Gerechtshof na zijn bezoek daaraan, met als kers op de taart zijn uitspraak dat Israël de vonnissen en adviezen van het Hof respecteert. Oordeelde het Hof niet negen jaar geleden dat de delen van Israëls ‘Muur’ die op Palestijns grondgebied zijn gebouwd illegaal zijn, en dat ook de Israëlische kolonies illegaal zijn? Heeft Israël die uitspraak ‘gerespecteerd’? Allesbehalve: het heeft zowel de bouw van de gewraakte delen van de Muur als de kolonisatie juist vrolijk voortgezet. Volstrekt schaamteloos was ook zijn oproep aan onze regering en parlementariërs om de richtlijn die de EU aan het opstellen is m.b.t. de etikettering van nederzettingenproducten naast zich neer te leggen. Het is van de gekke dat de EU producten uit de kolonies, die zij zelf als ‘illegaal’ en ‘het grootste struikelblok voor vrede’ veroordeelt, überhaupt toelaat; het is van de gekke dat we eindeloos hebben moeten wachten op zelfs een slap richtlijntje dat de consument nog steeds amper duidelijkheid verschaft over de nederzettingenproducten; en nu dát ein-de-lijk bijna zover is, komt de man die persoonlijk medeverantwoordelijk is voor het destructieve kolonisatiebeleid onze politici vertellen dat ze de EU-richtlijn moeten negeren, nota bene omdat die ‘schadelijk is voor het vredesproces’. Kan het nog gekker? Inderdaad: vragen te over voor onze politici. Benieuwd of ze het lef hebben gehad om ze te stellen, en om Peres de pek & veren te overhandigen die hij verdient. Eigenlijk zouden ze met één zin kunnen volstaan: ‘Meneer Peres, neem uw eerder vandaag uitgesproken advies aan Iran ter zelf harte: geen woorden, maar daden. Dat is waar we u op beoordelen.’

Lopez
Lopez1 okt. 2013 - 20:03

[“Anno 2013 hebben meer dan een half miljoen Israëli's hun heil gevonden in illegale nederzettingen gebouwd op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.”] Volgens Netanyahu woonden er in mei 2011 al 650 duizend Israëlische kolonisten op de Westoever en in Oost-Jeruzalem. Zie zijn toespraak tot het Amerikaanse Congres in die maand: http://tinyurl.com/dy4dce4. Sindsdien is de kolonisatie in een stroomversnelling gebracht. Je mag aannemen dat het aantal illegale kolonisten momenteel ca. 700 duizend bedraagt. Nog 300 duizend te gaan om het credo van de regering-Netanyahu (‘Op naar de miljoen!’) in te lossen.

veldh2052
veldh20521 okt. 2013 - 20:03

Vreemd verhaal van Jaap want hij vergeet dat Gaza niet bezet is, en de Oslo akkoorden nog steeds gelden en daarbij zijn de A-gebieden volledig onder Palestijns bestuur. Daarnaast is er geen sprake van bezetting in juridische zin. Bepaalde gebieden kun je dispuut gebied noemen maar bezetting? Niet dus...

anjojans
anjojans1 okt. 2013 - 20:03

Nauwelijks is Peres weer weg, of er komt een Israelische delegatie naar Nederland die ongeveer de tegenovergestelde boodschap als die van Peres ten gehoren zal brengen. In tegenstelling tot de Israelische president is deze delegatie wel invloedrijk, hun vertegenwoordigers zitten namelijk in de regering. Het gaat om Gershon Mesika en Yossi Dagan, respectievelijk hoofd en adjunct hoofd van de 'regionale raad van Samaria', oftewel het samenwerkingsverband van Israelische nederzettingen in het noorden van de Westoever. Hun boodschap zal zijn dat Israel het volste recht heeft nederzettingen in de bezette gebieden te stichten en dat nederzettingen 'niet het struikelblok voor de vrede vormen'.Ook Mesika en Dagan spreken met Kamerleden, op 10 oktober, op instigatie van de SGP. Verder spreken zij in een kerk in Amersfoort en bij de orthodox joodse gemeente in Den Haag. Mesika en Dagan worden vergezeld van twee heren, Shay Attias en Eliëzer Braun, van de organisatie Shuva Israel, een Israelische organisatie die zich uitsluitend richt op het bedrijven van propaganda onder christenfundamentalisten en christen-zionisten als Christenen voor Israel of de Amerikaanse Evangelical Christians met het doel de nederzettingenpolitiek van Israel te verkopen. De propagandatournee van Mesika en Dagan, die door Shuva Israel wordt betaald, bracht hen eerder naar de VS, waar zij onder meer spraken met Congresleden. Na Nederland staat Noorwegen op het programma en daarna weer de VS. HET IS TOCH NIET TE GELOVEN!!!WAT IS ER MET ONS LAND AAN DE HAND???KOM MAAR BINNEN EN WE VINDEN HET PRIMA WAT ER MET DE PALESTIJNEN GEBEURD? GATV..........

Bouwman2
Bouwman21 okt. 2013 - 20:03

In de VN werd Iran door de regering van Israel weer neergezet als de wolf in schaapskleren. Dat is een tactiek die vaak werkt, zie de affaire Ramadan. Israel ziet liever niet dat het optreden van de nieuwe Iraanse regering serieus wordt genomen, want dan zijn ze de vijand kwijt waardoor de Israelische regering de kiezers rond zich kan verzamelen. De verkiezing van Rohani tot president was onverwacht, maar niet valt uit te sluiten dat Iran serieus een nieuwe weg wil inslaan. Zoiets is vaker voorgekomen. Israel wil natuurlijk elk vonkje hoop meteen doven en de oude situatie van permanente staat van paraatheid bestendigen. Nee, Peres heeft in het Vredespaleis weinig te zoeken.

Rechterhand
Rechterhand1 okt. 2013 - 20:03

Wat ik me altijd afvraag en wat vrij essentieel in de discussie is, is dit land bezet of hebben palestijnse boeren hun handtekening gezet onder koopcontracten van hun grond? In het laatste geval moet de discussie genuanceerd worden en gaat het gewoon om mensen die land gekocht hebben en daar op wonen. Wat ik wel weet is dat degene die de huizen in de kolonistendorpen bouwen gewoon Palestijnen zijn. En hun bazen, de aannemers, zijn inderdaad gewoon Palestijnen. Een analogie met Nederland zou kunnen zijn dat Nederlanders in Duitsland huizen kopen en in Nederland boodschappen blijven doen en in Nederland blijven werken en er belasting betalen en een een groot hek om hun land zetten. Raar he? Toch bestaat die situatie namelijk Kranenbroek in Duitsland is ook een voornamelijk Nederlandse enclave.

Spelchecker2
Spelchecker21 okt. 2013 - 20:03

Een prima en zeer noodzakelijk geluid van EAJG. Maakten maar meer Joodse mensen duidelijke dat de begrippen Joods en Israëlisch elkaar bij lange na niet niet dekken. Helaas beschouwt de Nederlandse overheid Israël nog steeds als onze grote vriend. Onze vriend noemt zichzelf de enige democratie in de regio. Onze vriend vertelt er dan niet bij dat de helft van de inwoners bij hem geen stemrecht heeft. Dat hij die helft met een meedogenloos apartheidsregime, met landroof en met diefstal, het leven onmogelijk probeert te maken, in de hoop dat ze vanzelf opkrassen. Want onze vriend heeft een hele andere set van normen en waarden dan wij. Hij heeft namelijk een heel oud boek waarin hij leest dat hij uitverkoren is en recht heeft op het land van die andere helft. En wij? Laten wij onze vriend merken - in woord én daad - dat hij zich met zijn gedrag buiten de internationale rechtsorde plaatst en het ons zo onmogelijk maakt hem nog onze vriend te noemen? Welnee! Wij breiden zelfs onze handelsbelangen met hem uit, ontvangen zijn president met alle egards en stoppen zelfs het kleinste corrigerende maatregeltje dat we konden verzinnen – andere etiketten om door onze vriend geroofde spullen te kunnen onderscheiden - meteen onder tafel als blijkt dat onze vriend daar boos om wordt. Kan een onderzoeksjournalist niet eens het Nederlandse lobbynetwerk van onze vriend inzichtelijk maken. Want een machtig lobbynetwerk is de enige plausibele verklaring die ik kan verzinnen om dit serviele gedrag van Nederland vis-á-vis de talrijke zeer langdurige en ernstige schendingen van de mensenrechten door onze vriend te verklaren. Helaas is de (politieke) aanpak van onze vriend geen vrije kwestie. Die zit altijd veilig opgeborgen in dikke partijprogramma’s met duizend en één andere onderwerpen. Ik zou zeer benieuwd zijn naar de uitkomst van een expliciet onderzoek naar de mening van het Nederlandse volk over de gewenste aanpak van onze vriend. Helaas waagt zich geen enkele onderzoeker aan dit onderwerp. Die zullen toch ook niet allemaal tot netwerk van onze grote vriend behoren?

[verwijderd]
[verwijderd]1 okt. 2013 - 20:03

Dat gepraat met Peres levert niets op. De man moet stante pede als oorlogsmisdadiger opgepakt! Dat is een veel beter (en eerlijker) verhaal dan dat gepraat. Al dat praten heeft de Palestijnen slechts verdere marginalisering opgeleverd, verdoofd door internationale hulp.

1 Reactie
juliusvold
juliusvold1 okt. 2013 - 20:03

Daar hebben ze het zelf ook wel enigzins naar gemaakt. Hamas heeft nog steeds al doelstelling dat Israel vernietigd dient te worden en dan heb ik het nog niet eens over de ontelbare aanslagen van palestijnse arabieren in Israel. Van mij mag de twee staten oplossing er morgen komen. Binnen no-time wordt een onafhankelijk palestina net zon' bananenrepubliek als de omliggende dictaturen.

[verwijderd]
[verwijderd]1 okt. 2013 - 20:03

Het recht op een eigen staat lijkt door velen als een soort onvoorwaardelijk recht te worden beschouwd. Als een bepaald volk, in dit geval het Palestijnse volk, graag een eigen staat wil, dan moeten ze die ook maar krijgen is de gedachte. Maar tegenover het recht op een eigen staat mogen we ook wel wat plichten stellen. Bijvoorbeeld de plicht om te streven naar vreedzaam samenleven met je buren. In het manifest van Hamas staat echter dat ze streven naar vernietiging van de Joodse staat. Een andere plicht waar we een volk aan mogen houden is het respecteren van mensenrechten en minderheden. Tolerantie richting mensen met een ander geloof, met een andere geaardheid of met een ander geslacht is echter ver te zoeken bij de Palestijnen. Kortom, de Palesijnen mogen eerst wel eens laten zien dat ze een eigen staat verdienen, voordat we het over rechten gaan hebben. Zoals het er nu naar uitziet zou een Palestijnse staat net zo'n akelig land worden als Syrie, Afghanistan of Iran. En dan is het niet zo gek dat de sympathie van het vrije Westen naar Israel uitgaat, dat nog altijd een eenzame baken van democratie in het Midden Oosten is.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 okt. 2013 - 20:03

[ In het manifest van Hamas staat echter dat ze streven naar vernietiging van de Joodse staat.] Tja, Hamas streeft, Israël handelt en heeft de Palestijnse staat vernietigt. Wat is nou eigenlijk erger, denken aan een misdaad of misdadig zijn?

[verwijderd]
[verwijderd]1 okt. 2013 - 20:03

maak serieus werk van de vredesonderhandelingen, beëindig de bezetting en accepteer een volwaardige Palestijnse staat naast Israël, in plaats van te streven naar een versnipperd gebied met beperkte autonomie. Zou er nu nog één mens op deze wereld zijn die verwacht dat Israel goedschiks in deze richting zou bewegen ?

1 Reactie
juliusvold
juliusvold1 okt. 2013 - 20:03

>> maak serieus werk van de vredesonderhandelingen, beëindig de bezetting en accepteer een volwaardige Palestijnse staat naast Israël, in plaats van te streven naar een versnipperd gebied met beperkte autonomie. >> En erken Israel, dus niet leuteren over ' zionistische entiteit', geen handvesten waarin gestreefd wordt naar de vernietiging van Israel en absoluut geen geweld.

veldh2052
veldh20521 okt. 2013 - 20:03

Het is wel triest te constateren dat enkele reaguurders zonder kennis te nemen van het hele verhaal blijven beweren dat Israel 'bezet'. Misschien eens verdiepen in de feiten kennis in plaats van achter een verhaal staan waar op grond van de feiten maar weinig van overblijft. Lees eens beter en verdiepi je in de feiten: Ontruiming van Gaza (Bezet?) Overdracht van de A-gebieden aan de Palestijnse Autoriteit Vergaand voorstel van Israel (Olmert) voor overdracht gebieden inclusief Oost-Jeruzalem En dit is slechts het topje van de ijsberg, maar dat laat Hamburger gemakshalve achterwegen.

2 Reacties
RvDugt
RvDugt1 okt. 2013 - 20:03

"Het is wel triest te constateren dat enkele reaguurders zonder kennis te nemen van het hele verhaal blijven beweren dat Israel 'bezet'. " beweer jij nu dat Israel niet bezet?

toshiba
toshiba1 okt. 2013 - 20:03

Niet alleen hier wordt dat beweerd. De israelische regering heeft dat zelf erkend, dat zij de bezetter zijn. I rest my case.

Barbapapa2
Barbapapa21 okt. 2013 - 20:03

@Anti Zionist, Israël verkreeg het land in defensieve oorlogen. Slechts een keer viel Israël zelf aan waarbij het land verkreeg: in die situatie was er een overmacht aan vijandige legers die dreigden Israël binnen te vallen. Ook had de vijand een haven van Israël geblokkeerd, wat een oorlogsdaad is. Het land is niet etnisch gezuiverd, want 20% van de bevolking van Israël is Arabisch. Troost je, want Iran is bezig met het ontwikkelen van een atoombom. Als Iran die gebruikt voor Israël, heeft dat gevolgen voor Joden, Arabieren, westerlingen, Druzen, enz.

1 Reactie
toshiba
toshiba1 okt. 2013 - 20:03

Dat is wel een heel kromme interpretatie van de geschiedenis. Vn waarnemers van die periode beschrijven Israel wel degelijk als de agressor. Daarnaast waren die zogenaamde vijandige legers, totaal verouderd, ongetraind en ongemotiveerd. Waar israel uiterst goed bewapend was door de geallieerden.

Lopez
Lopez1 okt. 2013 - 20:03

@Blits Kikker, wo 02 oktober 2013, 12:59 [“De kritiek spitst zich toe op het feit dat de Israeli's op de Westbank zitten. Maar hoe zijn ze daar beland? Niet omdat een oorlogszuchtig Israelisch regime zomaar opeens besloot om haar vreedzame Palestijnse buren van hun land te beroven. De reden dat ze daar zitten is omdat Israel telkenmale werd aangevallen door de omringende Arabische landen, die uit waren op de vernietging van de staat Israel.”] Kikker, lees eens wat mensen als Moshe Dayan, Mordechai Bentov en Abba Eban, allen minister tijdens de oorlog van 1967, over die oorlog hebben gezegd en geschreven. Of lees de beroemde speech van Menachem Begin uit 1982 nog eens door. Het waren niet de Arabische landen die de oorlog begonnen, maar Israël. En als het niet de bedoeling was om ‘Palestijnse buren van hun land te beroven’, wat heeft dan het kolonisatieproject te betekenen dat direct na de oorlog begon en inmiddels 700 duizend Israëlische kolonisten naar de bezette gebieden heeft gebracht, d.w.z. gemiddeld 1300 per maand (!) gedurende 46 jaar? En waarom gaat die kolonisatie vandaag de dag dan op volle kracht door, zelfs in hoger tempo dan ooit? En hoe interpreteert u de herhaalde alarmerende boodschap van de VN, de EU en tal van andere instellingen (en ook landen) dat de illegale kolonisatie de tweestatenoplossing en een daarop gebaseerde vrede de facto om zeep heeft geholpen? En als Israël ‘vanwege de aanvallen van de omringende Arabische landen op de Westbank zit’, waarom is het dan niet ingegaan op het Arabisch vredesvoorstel dat al elf jaar in een bureaula in Tel Aviv ligt te beschimmelen, en waarom heeft het in die periode zelf geen enkel initiatief in de richting van vrede met de Arabische wereld ontplooid? Hebben twee van de drie landen waarmee Israël destijds in oorlog was trouwens niet al lang geleden vrede met Israël gesloten? [“De Palestijnen zijn nu aan zet om aan te tonen dat ze echt vreedzaam willen samenleven met hun Joodse buren. Vooralsnog laten ze daar weinig van blijken.”] De Palestijnen hebben tijdens de vorige onderhandelingen gigantische concessies gedaan, Kikker; ze bleken bereid tot de uitverkoop van hun halve staat-in-oprichting. Lees de Palestine Papers. De contouren van een oplossing en een vredesovereenkomst zijn overduidelijk. Als Israël toezegt de kolonisten terug naar huis te halen (op een beperkt, met de Palestijnen overeen te komen aantal na), de soevereiniteit over Oost-Jeruzalem over te dragen, een voor beide partijen rechtvaardige overeenkomst over het gezamenlijk beheer van de heilige plaatsen te accepteren en een beperkt aantal vluchtelingen toe te laten (de Palestijnen waren bereid te volstaan met 5 à 10 duizend), ligt de weg naar vrede open. Dan ook staat Hamas, dat ook dit jaar meerdere malen heeft verklaard bereid te zijn in te stemmen met de tweestatenoplossing, voor het blok, en weet Israël zich verzekerd van de steun van de internationale gemeenschap. Waarom doet Israël dat dan niet? Omdat een substantieel deel van de Israëliërs de Westoever en Oost-Jeruzalem niet wenst op te geven en de harde kern van de kolonisten en hun aanhang zelfs heeft aangekondigd de wapens tegen hun eigen leger te zullen opnemen als ze worden gedwongen terug te keren naar Israël. Een substantieel deel van de Israëliërs wil helemaal geen ‘rechtvaardige vrede’, maar Palestijns land. En voorzover iemand daaraan mocht twijfelen: de regering-Netanyahu telt een flink aantal bewindslieden die deze boodschap openlijk verkondigen. ‘Op naar de miljoen kolonisten’, is hun motto. Minister Livni, die namens Israël de huidige onderhandelingen met de Palestijnen voert, beklaagt zich openlijk over het feit dat een stevig deel van haar eigen regering haar het liefst op haar gezicht ziet gaan. En Netanyahu himself wierp gisteren in de VN maar weer eens een obstakel op met zijn verklaring dat er pas zaken gedaan kunnen worden als de Palestijnen Israël ‘als joodse staat erkennen’. Hij weet heel goed dat de Palestijnen nooit op die eis zullen ingaan. Niet alleen omdat ze Israël daarmee een wapen in handen zouden geven om de terugkeer van vluchtelingen of een éénstaatoplossing te blokkeren, maar ook omdat het een absurde eis is: het gaat de Palestijnen geen snars aan wat voor staat Israël wil zijn, zo goed als dat bijvoorbeeld Nederland niets aangaat. Maar aan Nederland zal Netanyahu die eis niet stellen - dat voorrecht geldt alleen de Palestijnen, en om louter politieke redenen: het frustreren van de onderhandelingen.

1 Reactie
Marlene2
Marlene21 okt. 2013 - 20:03

[Kikker, lees eens wat mensen als... Abba Eban, allen minster tijdens de oorlog van 1967, over die oorlog hebben gezegd en geschreven] Op 24 oktober 1973 concludeerde Abba Eban na de Jomkipoeroorlog: "The great historic fact is that they did have the opportunity to negotiate, they chose war. They could have talked. They decided to shoot." Monsieur López leest u eens wat presidenten Sadat en Assad hebben gezegd en geschreven.

[verwijderd]
[verwijderd]1 okt. 2013 - 20:03

"Dan heeft uitleg van een Israëlische minister van buitenlandse zaken in 1967 ook geen enkele waarde." Klopt helemaal.

1 Reactie
Marlene2
Marlene21 okt. 2013 - 20:03

Dus als Abba Eban toegeeft dat de VN waarnemers gelijk hadden dat Israël de grote provocateur en agressor in de Zesdaagse Oorlog was, dan moeten we dat ook met een korreltje zout nemen?