Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eén eurozone is niet langer vol te houden

  •  
15-08-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Europese regeringen laten zich al maanden de wet voorschrijven door de financiële markten.
Steeds meer mensen klagen erover dat de eurocrisis extra hard toeslaat door het ontbreken van politiek leiderschap. Daar is zeker wat voor te zeggen, maar wat met name ontbreekt, is democratie: regeringsleiders laten zich nu al maanden door de financiële markten dicteren wat ze moeten doen. De burger die geen federaal en neoliberaal Europa wil, wordt gezien als hinderlijk. De SP pleit voor leiderschap dat de speculanten juist aanpakt en hun invloed terugdringt, en voor meer betrokkenheid van de gewone mensen, eventueel via een nieuw referendum, bij de komende besluiten over de euro.
Het is de afgelopen tijd steeds hetzelfde liedje: de financiële markten piepen en landen als Nederland kunnen weer de beurs trekken. Zodra de speculanten hun pijlen richtten op Italië en Spanje en de rente van de staatsleningen van die landen omhoog schoten, gingen regeringsleiders bellen. De gekozen oplossing: de Europese Centrale Bank gaat leningen van die landen opkopen, en de rust keert even terug. Voor hoelang, dat weet niemand, maar ondertussen loopt de Nederlandse belastingbetaler indirect wel weer meer risico: als de leningen van Italië en Spanje minder waard worden, lijdt de ECB verlies en daar betalen wij uiteindelijk aan mee. Een belangrijke beslissing dus, maar geen burger die om haar of zijn mening wordt gevraagd.
Zo ging het en zo gaat het. Bij Knevel & Van den Brink van 8 augustus gaf Willem Vermeend toe dat er bij de invoering van de euro wel degelijk plannen waren voor niet één maar twee eurozones. Italië is daar echter voor gaan liggen en daardoor kregen we één eurozone met heel Zuid-Europa erbij. Geen Nederlander heeft daar ooit over mogen meebeslissen: dit is er gewoon doorgedrukt. Ongelijke economieën werden samengevoegd, en daar betalen we nu de prijs voor.
Op 9 augustus pleitte Ruud Lubbers in Nieuwsuur voor een verdere stap op weg naar een Europese federatie: het uitgeven van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank. Daarmee klink je de economieën nog verder aan elkaar vast en gaan wij in Nederland een hogere rente betalen voor onze leningen, want bij de rente op de Brusselse leningen wordt de stand van alle Europese economieën bepalend, dus betalen we indirect mee aan de Zuid-Europese landen.
We staan op een tweesprong: volgen we Lubbers op weg naar een federaal Europa? Of accepteren we dat we landen als Italië en Spanje binnen de eurozone niet kunnen redden en dat een scheuring van de eurozone in een sterker en zwakker deel dichterbij komt? De SP kiest voor het laatste: wat ons betreft, gaan we zelf over ons economisch beleid, natuurlijk in nauwe afstemming met andere Europese lidstaten, maar zonder dictaten uit Brussel of Frankfurt. Tegelijkertijd willen we strenge maatregelen om de invloed van de financiële markten terug te dringen. Politieke beslissingen moeten genomen worden met respect voor de burger en niet als reactie op hongerige speculanten.
Het is dan ook de hoogste tijd voor een Europees actieplan tegen speculatie. Een paar voorbeelden van mogelijke acties: dwing de grote bedrijven om de winsten die de afgelopen tijd weer flink zijn toegenomen te gebruiken voor investeringen in de reële economie. Die blijven namelijk steeds verder achter, terwijl het geld er wel voor is. Maar grote bedrijven gebruiken dat geld liever voor speculatieve beleggingen, omdat ze denken dat de opbrengsten daarvan hoger zijn. Hetzelfde geldt overigens voor managers die hun bonussen voor een groot deel omzetten in speculatieve beleggingen. Als je de kraan voor speculatiegeld dichtdraait, bijvoorbeeld door extra winstbelasting op dat deel van de winst dat niet voor reële investeringen wordt gebruikt en door een verbod op bonussen, pak je het probleem bij de bron aan.
Beperk verder de snelheid van financiële transacties: die gaan tegenwoordig vaak per fractie van een seconde, waardoor de effecten van stemmingswisselingen steeds verder worden uitvergroot. Je zou kunnen overwegen de handel in staatsobligaties te temporiseren: denk aan een verbod op verkoop binnen een bepaalde termijn. Ook een belasting op financiële transacties zou kunnen helpen tegen de invloed van dergelijk flitskapitaal.
Het splitsen van bankactiviteiten hoort eveneens in dit rijtje thuis: de banken chanteren ons voortdurend, omdat zij weten dat we niet zonder hen kunnen. Dat geldt echter alleen voor de traditionele bankactiviteiten: sparen en lenen. De andere activiteiten kunnen we missen als kiespijn. In elk geval moet de burger niet steeds voor de verliezen opdraaien die van die speculatieve activiteiten uitgaan.
Politiek leiderschap is nodig, maar wel leiderschap dat zich richt naar wat de burger wil en niet aan de leiband loopt van de speculanten. Als de regeringsleiders toch verdere stappen zetten in de richting van een federaal Europa, zouden ze hiervoor de burgers uitdrukkelijk moeten raadplegen, bijvoorbeeld via referenda. Het gaat hier om historische beslissingen, en die moeten nu eens niet buiten de burger om genomen worden.
De auteur is lid van het Europees Parlement voor de SP. Naar zijn oordeel vallen landen als Spanje en Italië niet te redden binnen de eurozone. Verder moeten de financiële markten aan banden worden gelegd.
Dit artikel stond op 15 augustus 2011 in de Volkskrant

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (50)

Rafiki
Rafiki15 aug. 2011 - 11:37

Alstublieft! Verlos ons van dat moloch europa. We hebben al genoeg betaald aan dat geldverslindende instituut. Wie denkt dat we in NL rijk zijn moet maar eens kijken naar hoeveel aflossingsvrije hypotheken er in dit land zijn verstrekt. Door niks af te hoeven lossen voelen wij onze eigen armoede niet.

vanessa2
vanessa215 aug. 2011 - 11:37

Blijft een vraagje bij me hangen. Ben ik een van de ''gewone mensen'', en is het ABP bijvoorbeeld een ''speculant''?? Het ABP speculeert op een manier die 6% jaarlijks oplevert en ik ben een gewoon mens dat haar pensioen daar onderbrengt. De financiele onderwerled en bovenwereld zijn succesvol met elkaar vermengt, en wel zo dat we er allemaal op een vieze manier deel van uitmaken.

Charta46
Charta4615 aug. 2011 - 11:37

[De SP pleit voor leiderschap dat de speculanten juist aanpakt en hun invloed terugdringt] Dennis, Kun je me aangeven hoe de SP denkt dit te gaan doen??

Charta46
Charta4615 aug. 2011 - 11:37

[Dat geldt echter alleen voor de traditionele bankactiviteiten: sparen en lenen.] Dennis, Je vergeet een heel belangrijke traditionele bankactiviteit namelijk betalen. We kunnen niet zonder!!

ErnsTT2
ErnsTT215 aug. 2011 - 11:37

[We staan op een tweesprong: volgen we Lubbers op weg naar een federaal Europa? Of accepteren we dat we landen als Italië en Spanje binnen de eurozone niet kunnen redden ] Wat doe jij bij de SP als ik het vragen mag, wat een non-solidaire instelling, lijkt me eerder iets voor Groen-Links of D66 :-(

Jan Jansen2
Jan Jansen215 aug. 2011 - 11:37

Europese regeringen laten zich al tientallen jaren de wet voorschrijven door de financiële markten. *fixed*

leeuwenvanj
leeuwenvanj15 aug. 2011 - 11:37

http://www.courtfool.info/nl_Uit_de_euro.htm een zeer lang maar interessant artikel. De EU is een project wat geen rekening hield met klimaat, ligging,toegang tot water en ga maar zo door.

JoopSchouten
JoopSchouten15 aug. 2011 - 11:37

De boekhoudtrucs die De Jager gebruikte om Ruttes verhaal te onderbouwen Er bestaat nog altijd een gapend gat van 50,6 miljard euro tussen de Nederlandse regering en de rest van Europa. Is dat afwijkende Nederlandse standpunt wel houdbaar? Van de 109 miljard die nodig is om Griekenland te redden, mag je de bijdrage van 50 miljard van de banken aftrekken, zo stelde premier Rutte op 21 juli. PERTINENT ONJUIST ZO BLEEK ! De bankenbijdrage komt juist BOVEN op de 109 miljard. Was Rutte verkeerd geïnformeerd, heeft hij het verkeerd begrepen of heeft hij bewust gepoogd een rooskleurig beeld te schetsen? (Lijkt me niet.) Minister Jan Kees de Jager van Financiën erkende vier dagen later in een lange brief omfloerst dat Griekenland wel degelijk 109 miljard nodig heeft van EU en IMF. Maar de uitspraken van Rutte klopten toch, met wat CREATIEF BOEKHOUDEN. Rutte ZOU bedoeld hebben dat eurolanden en het IMF tot medio 2014 slechts 59 miljard kwijt zijn, terwijl de 109 miljard slaat op de periode tot 2019. In de rest van Europa is er niemand die die interpretatie deelt: daar denkt men dat de 109 miljard al de komende drie jaar nodig is. (Ik noemde het al eens 'balletje-balletje prietpraat'.) Om zijn verhaal te onderbouwen doet De Jager een beroep op boekhoudtrucs: HIJ SCHUIFT MET GELD IN DE TIJD. De minister haalt toekomstige baten naar voren en SCHUIFT ENKELE LASTEN JUIST NAAR ACHTEREN. Zo komt hij in 2014 50,6 miljard euro gunstiger uit dan Europa. De EU en IMF zijn daardoor (109 min 50,6) tot 2014 slechts 58,4 miljard kwijt. Dat premier Rutte dit verkeerd zou hebben afgerond naar 59 miljard doet al vermoeden dat de POSTEN ER ACHTERAF BIJ ZIJN GEZOCHT OM DE MISSER TE RECHTVAARDIGEN. (Schoften.) Welke trucs gebruikte De Jager? Kosten op de lange baan Om banken te verzekeren tegen het niet aflossen van Griekse obligaties is 18 miljard nodig. Aangezien deze kredietgarantie de periode 2015-2020 betreft, telt De Jager dit geld in zijn boekhouding tot 2014 niet mee. Het bedrag moet echter al wel voor 2014 worden uitgegeven. In Europa tot aan de ECB aan toe is NIEMAND te vinden die de lasten van de kredietgarantie toeschrijft aan 2015-2020. Kapitaalinjectie op de lange baan De tweede lastenverschuiving van De Jager gaat over de kapitaalinjectie van Griekse banken. Die moeten hun buffers versterken, omdat hun bezit van Griekse staatsobligaties minder waard wordt. Het is onzeker of die kapitaalinjectie van 20 miljard nodig is, zo zegt zowel Europa als Nederland. De Jager telt dit bedrag vervolgens helemaal niet mee in de periode tot 2014, Europa wel. Als De Jager denkt dat de Griekse banken de komende drie jaar niet geholpen hoeven te worden, waarom dan wel in de periode daarna? (VERDOMD GOEIE VRAAG !) Baten naar voren Doordat banken Griekse obligaties moeten inkopen zal de Griekse staatsschuld met 12,6 miljard euro dalen. Europa en De Jager zijn het op dit punt met elkaar eens. DE JAGER HAALT DIE BIJDRAGE VAN DE BANKEN ECHTER VOLLEDIG NAAR VOREN, en het is de vraag of dat realistisch is. (HIER WORDT HET ECHT INTERESSANT:) Analisten gaan er van uit (...) dat de EU en het IMF vooral Griekse staatsleningen gaan kopen met een lange looptijd. Bij staatsobligaties die de komende drie jaar moeten worden afgelost is het voor beleggers immers raadzaam (...) om gewoon te wachten op de volledige uitbetaling van de schuld. DE GRIEKSE OVERHEID ZAL DEXZE AFLOPENDE OBLIGATIES DUS NOG ALLEMAAL OPNIEUW MOETEN FINACIEREN. De bate van 12,6 miljard euro zal dus vooral betrekking hebben op de periode na 2014. Zo heeft minister Jan Kees de Jager met wat handig geschuif 50,6 miljard euro (18 + 20 + 12,6) gevonden. Welke argumenten De Jager in het debat vandaag ook aandraagt, hij is nu al de meest optimistische boekhouder van Europa. (DE JAGER IS EEN BALLETJE-BALLETJE TOVENAAR.) (VK: Xander van Uffelen − 16/08/11, 09:34) Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/2850708/2011/08/16/De-boekhoudtrucs-die-De-Jager-gebruikte-om-Ruttes-verhaal-te-onderbouwen.dhtml

frankie50
frankie5015 aug. 2011 - 11:37

Ik begrijp de reacties van sommige mensen niet die zich normaal juist heel solidair opstellen naar mensen die onderdrukt worden door het neoliberalisme, omdat ze gaan schrijven dat het niet van solidariteit getuigd als je de landen die nu in de eurozone zitten maar geen economische groei en structurele banengroei kunnen realiseren binnen de eurozone door de euro misschien de mogelijkheid moet gaan gunnen om met onze hulp uit de eurozone te gaan stappen, en dat dan gaan vergelijken met populistisch gedrag. Dan begrijp je het verschil in aanpak niet die door iemand die zich juist heel solidair opstelt richting die landen en hun burgers en kan begrijpen dat wijzelf deze landen aan de geeuwpleuris hebben geholpen omdat wij deze landen kapot hebben geëxporteerd binnen de eurozone en nu door opgelegde bezuinigingen de werkeloosheid naar recordhoogtes laten oplopen en daarnaast ook hun verzorgingsstaat laten afbreken en dat als we dat afbraakbeleid in die landen niet gaan stoppen wij ook hier datzelfde afbraakbeleid over ons gaan afroepen, en dat verschilt duidelijk met de visie van populisten met een neoliberale inslag die alleen maar kunnen roepen geen cent richting Zuid-Europa en hopen en bidden in Limburg dat dit beleid in de eurozone en de EU gestandaardiseerd gaat worden.

nog1weblog
nog1weblog15 aug. 2011 - 11:37

De SP hangt een vreemd soort socialisme aan waar de rijkere armen uit Nederland belangrijker zijn dan de arme armen uit Griekenland. Daarnaast is een splitsing niet erg realistisch; de markt zou de overgebleven eurolanden extra hard afvallen als men beseft dat deze landen ook uit de eurozone gemieterd kunnen worden. Ook is het nog knap lastig om een grens te trekken en te bepalen welke landen nog in de euro mogen blijven. Als we de staatsschuld als leidraad nemen zou Spanje euroland blijven en Frankrijk eruit gezet moeten worden. Als we werkloosheid als uitgangspunt nemen, moet Spanje er weer uit, maar mag Italië wel weer lid blijven. Als we het begrotingstekort als bepalend aannemen, moeten alle landen uit de euro gezet worden. In werkelijkheid zijn er maar twee mogelijkheden; of de euro blijft bestaan (en de EU wordt een echte staat) of zij verdwijnt (en de soevereiniteitsoverdracht stopt). In beide gevallen kost het Nederland veel geld.

JanB2
JanB215 aug. 2011 - 11:37

Er is nu ook al sprake van zg. eurobonds. Dit wordt van kwaad tot erger. De euro ontmantelen zal zeer moeilijk worden maar het begint steeds meer een serieus te nemen optie te worden op deze manier. Schulden als het zuid-europese exportproduct bij uitstek: te gek voor woorden gewoon.

ColorHugo949
ColorHugo94915 aug. 2011 - 11:37

Goed kritisch stuk van Dennis de Jong. Ik sta toch te kijken hoeveel verantwoordelijke politici meer wisten over de euro-risico's, zoals Vermeend en Jacques Attali. Waarom niet alsnog 2 verschillende eurozones bepalen? De euro lijkt op hoop van zegen in gevoerd, mogelijk met de opzet een politieke unie te forceren via de type crisis die nu is ontstaan. Hoe democratisch is dat vooruitzicht gedeeld onder de bevolking? Parlementair onderzoek is wel op zijn plaats lijkt mij. Hoe eerlijk, open, slim of dom kunnen Euro-schuld speculanten van banken en overheden zijn? Regering Rutte sluit groeiende tophypotheek af, zonder onderpand, over de euro/ EU, voor alle Nederlanders, zonder raadpleging van burgers. PvdA, GL, D66, SGP, PVV gedogen deze werkwijze. Ernstig. In het dominostelsel van kredietverlening zijn de speculanten en de ratingbureau's koning, zoveel is zeker. Alternatieven of grenzen aan extra steun, worden niet voorgesteld door regering Rutte. Kwalijk. Dennis de Jong doet een paar goede voorstellen om de over- gevoeligheid, snelheid en de manipulaties in te perken in het dominostelsel van kredietverlening en aandelenhandel. Hoogste tijd.

jaapmolenaar
jaapmolenaar15 aug. 2011 - 11:37

Europa is niet democratisch. Kiezers zijn hinderlijk. Moeten omzeild en buiten spel geplaatst. Regeringen en parlementen hebben bewezen hun verantwoordelijkheden niet te nemen. Als landen de kluit belazeren kijken financiële autoriteiten de andere kant uit. Ze zeggen dan dat ze de instrumenten niet hebben om tegen de overtreders op te treden. Dat is juist: de noodzakelijke instrumenten zijn hen bewust onthouden. Landen belazeren de kluit bewust en huren daarvoor de kennis en know how in van de grootste boevenbende die ongestraft zijn gang mag blijven gaan: Goldman Sachs. Wetgeving om financiële witteboordencriminaliteit tegen te gaan wordt niet gemaakt. Dat Europa en de euro goed zijn voor de gewone burger is onzin. Europa en de euro zijn goed voor de economie en de welvaartgroei wordt schever en schever verdeeld. En komt eerder aan weinigen ten goede dan aan iedereen. Minister Kamp: “onderbetaling moet kunnen”. Dat geeft t wel zo ongeveer aan. Nu is een ideëel euro experiment mislukt. De schade daarvan kost 30 tot 50 jaar om van te herstellen. Wie gaat dat betalen? Deze schade weegt bij lange na niet op tegen de “voordelen” die ons worden voorgehouden. Kijk naar de landen die niet de euro zitten: ze doen het veel beter dan de eurolanden en hebben een stabiel financieel systeem. Laten we toch erkennen dat er zonder democratie en zonder goede wetgeving die dit soort excessen voorkomt helemaal geen basis is voor een eerlijk economisch model in Europa. Repareren heeft geen zin. De euro-unie, het zou goed zijn als die zo snel mogelijk uit elkaar valt.

[verwijderd]
[verwijderd]15 aug. 2011 - 11:37

Nu komt het erop aan. Schokkende gebeurtenissen volgen elkaar momenteel in een hoog tempo op. Bij velen roept dit angst en verwarring op. De informatie die de media geven is per dag totaal anders van karakter. Op het ene moment is het geruststellend, op het volgende is er ronduit sprake van paniek en wordt de vrees aangewakkerd dat we voor een algehele ineenstorting van onze samenleving staan. Het komt er nu op aan of wij in staat zijn om te kiezen voor een bewustwordingsproces, dat ons zal leiden tot vrijheid en een samenleving in de werkelijke zin van het woord. Daarvoor is het nodig dat we onze eigen verantwoordelijkheid gaan nemen en gaan doen wat binnen ons vermogen ligt om hieraan een bijdrage te leveren. Niet langer kunnen we vertrouwen op banken, pensioenverzekeraars en de overheid. Het is de hoogste tijd om nu zelf met initiatieven te komen, in het besef dat we met zijn allen hebben bijgedragen aan de maatschappij zoals deze er nu uit ziet en het volstrekt zinloos is om ons in boosheid uit te leven op de veronderstelde verantwoordelijken voor de steeds groter wordende problemen. Laat u niet provoceren om uw woede uit te leven over alle onrecht die over ons wordt uitgestort. Nú hebben wij de kans om met elkaar een samenleving op te bouwen waarin plaats is voor medemenselijkheid. Laten we deze kans grijpen en ons niet opnieuw overgeven aan de afhankelijkheid van leiders. http://adbroere.nl/web/nl/artikelen/nu-komt-het-erop-aan.php

1 Reactie
robertvdheide
robertvdheide15 aug. 2011 - 11:37

mooi anja vind het zelf ook moeilijk om soms toch niet verontwaardigt te zijn en boos te worden maar haalt alleen onszelf omlaag ben er nog niet uit hoe we dat de bestuurders duidelijk gaan maken maar doe mn best om zelf op dat spoor te blijven met vallen en opstaan ,,dat dan weer wel deze man legt t mooi uit http://youtu.be/5O68SCfXgBo

[verwijderd]
[verwijderd]15 aug. 2011 - 11:37

Tja, Zuid-Europa. Het dolce far niente! Fijne mensen en mooie streken. Maar het is toch wat anders dan de ondernemende en chique werkpaarden uit het koude Noord-Europa gewend zijn. De cultuur is ook niet totaal anders dan in het Noorden, maar qua arbeidsethos zijn er de nodige verschillen volgens mij. Samen in 1 monetaire unie gaan zitten gaat dus cultuurschokken geven. Hoe moeilijk ook: niet onoverkomelijk volgens mij. Rechtse aso's willen wel zo doen vermoeden, maar dat komt vooral door een stukje krenterigheid denk ik. De eurozone is een veel makkelijker project dan een multiculturele en multireligieuze samenleving volgens mij.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT215 aug. 2011 - 11:37

Ik vind het standpunt dat er over PIGS gepraat word juist heel erg Ruttiaans...

JoopSchouten
JoopSchouten15 aug. 2011 - 11:37

'Politieke beslissingen moeten genomen worden met respect voor de burger en niet als reactie op hongerige speculanten.' Exact. '...dwing de grote bedrijven om de winsten die de afgelopen tijd weer flink zijn toegenomen te gebruiken voor investeringen in de reële economie.' Doen ! 'Als je de kraan voor speculatiegeld dichtdraait, bijvoorbeeld door extra winstbelasting op dat deel van de winst dat niet voor reële investeringen wordt gebruikt en door een verbod op bonussen, pak je het probleem bij de bron aan.' Precies ! .... De Paarse paljassen Vermeend en Lubbers zijn neoliberalen. Samen met D66, VVD en PvdA leidde ze ons land naar de huidige sociaal-economisch en financiële afgrond (...). Ter leering ende vermaeck nog wat namen uit Kabinet-Kok I : Willem Vermeend, Hans Wijers, Gerrit Zalm, Jan Pronk, Robin Linschoten, Frank de Grave, Erica Terpstra enz... (En op de achtergrond konkelde Bolkenstein behoorlijk mee.) Én, is het kwartje van Kok al gevallen?

2 Reacties
kraai21
kraai2115 aug. 2011 - 11:37

"Én, is het kwartje van Kok al gevallen? " Kwartjes bestaan niet meer.

kraai21
kraai2115 aug. 2011 - 11:37

"Politieke beslissingen moeten genomen worden met respect voor de burger en niet als reactie op hongerige speculanten." De burger, daarover gaat het, die is gebaat bij de Euro Uiteindelijk gaat alles om de burger, om welvaart en voorspoed te brengen naar Europa. "...dwing de grote bedrijven om de winsten die de afgelopen tijd weer flink zijn toegenomen te gebruiken voor investeringen in de reële economie." Europa is een goede zaak, want het heeft meer macht richting multinationals dan de individuele landen. Multinationals spelen landen makkelijk tegen elkaar uit. Maar hoewel de macht groter is van Europa is ook die beperkt. "Als je de kraan voor speculatiegeld dichtdraait, bijvoorbeeld door extra winstbelasting op dat deel van de winst dat niet voor reële investeringen wordt gebruikt en door een verbod op bonussen, pak je het probleem bij de bron aan." Je kunt belasting heffen totdat je een ons weegt, maar als je dan over enige tijd zit zonder mensen die belasting kunnen betalen, dan is dat wel zuur. Ook hier geldt dat economie vluchtig is, en niet gevangen kan worden in een nationale wet, en ook hier geldt dat Europa meer kan dan de individuele lidstaten. En uiteindelijk moet je totaalbeeld (inclusief belastingen) concurrerend blijven op wereldniveau anders leg je het loodje. Daar kan ook de SP als absolute meerderheid niets aan veranderen. --- Dan komen we vanzelf naar Plan B. We laten alles wat niet haalbaar is vallen en gaan over naar realistische planning. We gaan over naar een gematigd beleid in samenwerking met onze partners onder leiding van een sociaal-liberale regering, waarin de VVD, PvdA, D66 en GL plaatsnemen. Eventueel met gedoogsteun van het CDA.

Bouwman2
Bouwman215 aug. 2011 - 11:37

Dennis de Jong heeft gelijk: er is een crisis van de democratie. Maar niet op de manier van De Jong. De regeringen van de lidstaten laten hun oren hangen naar de kiezers, De regeringen moeten juist niet luisteren naar de burgers, het gat tussen de kiezer en de politiek moet juist uitgediept. Kiezers zijn niet alleen slecht voorgelicht, ze zijn het nooit met elkaar eens, dus ook niet over Europa. De kiezer mag alles zeggen, maar dat betekent niet dat hij - ook al heeft hij de helft plus een -dan maar gelijk heeft. Jarenlang hebben de EU-landen vrede en welvaart gekend. Toen hoorde we De Jong niet. Maar bij tegenwind klinkt het gekerm hoog op. en is - wat meer is - de analyse niet juist. Er is een alternatief voor de markt, maar dat is niet aantrekkelijk. Kijk eens naar de Volksrepubliek China. Er is een alternatief voor Europa, maar dat betekent een eind aan vrede en welvaart en terugkeer naar nationalisme en armoede. Ik heb waardering voor de SP, maar kan het wat minder klagerig en populistisch?

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten15 aug. 2011 - 11:37

'populistisch'? Wijs eens aan dan?

frankie50
frankie5015 aug. 2011 - 11:37

Beste Leo J Bouwman, Ik zou het nog eens gaan lezen, en bedenk dan wat W. Vermeend heeft gezegd en sta stil bij het feit dat de Italianen en ook de Fransen tegen een Zuidelijke en Noordelijke eurozone waren en hoeveel kiezers uiteindelijk op de hoogte waren van het feit dat er meerdere keuzes mogelijk waren en waarom dit de kiezers niet is voorgelegd. Als je het rapport van 70 topeconomen uit 1997 leest die wijzen op de gevaren van één euro, dan moet je tot de conclusie komen dat wijsheid niet bij onze politieke leiders zit, maar misschien wel bij goed geïnformeerde burgers die zouden mogen kiezen als ze de kans krijgen van die wijsneuzen.

pieterpan2
pieterpan215 aug. 2011 - 11:37

U heeft helemaal gelijk dat de euro niet langer houdbaar is, maar houdt u aub eens op met die socialistische praatjes dat het allemaal de schuld is van de markt. De euro was/is van begin tot eind een politiek project. Het probleem is niet de markt of speculatie, meneer de Jong, het probleem is dat de meeste landen geen enkele discipline hadden/hebben en al die jaren op te grote voet geleefd hebben en we daarom nu met een gigantische schuldenberg zitten, waardoor sommige landen niet eens meer de rente op de schulden kunnen aflossen. En omdat er een politieke eenheid nodig is die er nimmer was en nimmer zal zijn. Als u denkt dat de markten kapot maken de oplossing is dan snapt u er werkelijk niets van. Maar ja, wat kan je anders van een socialistische partij verwachten. Iemand die het wel goed gezien heeft was Pim Fortuijn, die reeds in 1996 de volgende woorden schreef: Dit is het verhaal van een bekering. Ik ben van stonde af aan voorstander geweest van de EMU, de Economische en Monetaire Unie, een stelsel waarin de EU-landen economisch functioneren op basis van één munt. Dat kan alleen als de aangesloten landen ongeveer even gezonde economieën en ordentelijke overheidsfinanciën hebben. Zo niet, dan subsidiëren gezonde economieën landen die het hebben laten sloffen. Dat kan niet lang goed gaan, want al te goed is buurmans gek. In 1991 is onder Lubbers III, onder voorzitterschap zelfs van Lubbers, met ‘Maastricht’ besloten de EMU in 1998 in te voeren voor die landen die aan de criteria voldoen. Het is nu bijna zover, zijn de lidstaten er ook klaar voor? In genen dele, maar politici dreigen ons in een rijdende trein te duwen, terwijl niemand weet of die nu het schone morgenrood tegemoet rijdt of regelrecht de afgrond in. Bondskanselier Kohl heeft er zo z’n eigen ideeën over. In een opmerkelijke rede waarschuwde hij voor oorlog in ons deel van Europa de komende eeuw. De kanselier is beducht voor een terugkeer naar oude verhoudingen als we de EMU niet op de geplande datum invoeren. Het riekt enigszins naar demagogie. Oorlog als we dat ene muntje niet hebben? Ja, dan stagneert, vreest Kohl, de Europese integratie en is er een kans dat staten elkaar weer gaan bevechten. Zijn vrees is ver gezocht. Realistischer is angst voor heftige conflicten binnen landen. Wat zouden de redenen zijn dat landen in West-Europa kunnen desintegreren en rijp worden voor diepgaande interne conflicten? Er zijn er twee te bedenken, in verbinding met eng nationalisme of regionalisme. Onder dat laatste versta ik een volstrekt naar binnen gekeerde houding waarin natie of regio buitenproportioneel wordt verheerlijkt en opgevat als voortbrenger van een betere mensensoort. Er is ook een gezond nationalisme of regionalisme. Dat is naar buiten gericht en bestaat uit een diep besef van eigen identiteit, beleefd in contrast met andere identiteiten, zo nodig ook in gezonde competitie daarmee. lees het hele verhaal hier: http://bit.ly/q20VcT

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten15 aug. 2011 - 11:37

O.

kraai21
kraai2115 aug. 2011 - 11:37

"lees het hele verhaal hier " Ik heb het gelezen. Extreem rechts in tweehonderd woorden zou ik het noemen. Dank voor de link. Ik raad iedereen aan om het te lezen. http://bit.ly/q20VcT Tjonge, wat een oppervlakkige chaos, van de hak op de tak. De euro en de integratie van Islamieten en drugs, en hoofddoekjes, verlies van soevereiniteit, allemaal op een hoop, en heeft het ook met elkaar te maken? Geen donder is mijn bescheiden mening. Fortuyn was overduidelijk een warhoofd. Dit artikel bewijst het. Dank voor de link, zo duidelijk als hierin heeft Fortuyn zich zelden geprofileerd. Staat niet in het artikel, maar Fortuyn was ook die man die een hek rondom Nederland wilde bouwen. Niet figuurlijk, maar werkelijk. Die iedere container in Rotterdam met röntgenstralen wilde laten doorzoeken op illegalen. Zijn we het weer vergeten? Lees ook de commentaren eronder, ze zeggen veel over het artikeltje en het niveau van de lezers. "Ik heb ook een oplossing waar een trein in voorkomt", zegt er een. "Ik nodig je uit om de omhooggebogen rails in Westerbork zelfstandig naar beneden te buigen.", zegt de ander in reactie daarop. "oude ideeen nieuw leven inblazen , en je weet van de fouten te leren he, er kunnen er veel meer in", zegt de derde, waarop nummer vier zegt dat Westerbork niet op het spoorlijnnet is aangesloten. Is dat de mysterieuze humor uit extreem rechtse kring? --- Maar dat er een strenger begrotingsbeleid moet komen, daar had Helmut Kohl gelijk in, dat is nu voor iedere politicus duidelijk, de politieke wil is er nu ook, die was er tien jaar geleden nog niet.

[verwijderd]
[verwijderd]15 aug. 2011 - 11:37

"Politiek leiderschap is nodig, maar wel leiderschap dat zich richt naar wat de burger wil" Gezien het aantal stemmen op populistische partijen kan Dennis de Jong zijn handen dichtknijpen. Dat die burger geen benul heeft waar we vrede en welvaart aan te danken hebben doet er kennelijk niet toe.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe15 aug. 2011 - 11:37

Laat me gokken als burger zijnde. Aan hard werken, zuinig leven, studeren, oppassen met de centjes. Of zouden we onze rijkdom krijgen van speculerende beleggers die het ene na het andere land de problemen in helpen. Weet u heer de Geus, ik draai al wat jaartjes mee, en zo weet ik me nog te herrinneren, eind jaren 60, begin jaren 70, toen werd die auto heel normaal, en die vakantie ook voor de gewone burger. Men werkte toen ook hard, had wat minder hoge eisen. Wat toen heel ongebruikelijk was, was schuld, zelfs voor een hypotheek keek men wel 3x uit. Maar eigenlijk was men rijk in die tijd, we konden in een auto rijden, en op vakantie, hadden een redelijke verzorgingsstaat, en goed onderwijs. We hadden toen wel een EEG, maar geen EU, als je de schuld zou omrekenen ten opzichte van bezit toen en nu, wie zouden er dan rijker zijn? De mensen toen? Of de mensen nu?

frankie50
frankie5015 aug. 2011 - 11:37

Beste Piet, Als ik me niet vergis bent U zelf veel populistischer dan U hier doet overkomen, was het verleden week of twee weken geleden dat U schreef dat bij het overdragen van macht naar Brussel de kiezer daar wel in gekend moest worden? U bent volgens mij gewoon een SP-stemmer, wie kijkt hier op Joop.nl stiekem mee en moet uw tevreden houden?

[verwijderd]
[verwijderd]15 aug. 2011 - 11:37

"De SP pleit voor leiderschap dat de speculanten juist aanpakt en hun invloed terugdringt," Dat kan mijns inziens heel makkelijk door overheden te verbieden geld te lenen op de markt. Zo maken de speculanten geen enkele kans.

1 Reactie
pieterpan2
pieterpan215 aug. 2011 - 11:37

"Dat kan mijns inziens heel makkelijk door overheden te verbieden geld te lenen op de markt. Zo maken de speculanten geen enkele kans. " En wat nu als de speculant de overheid is die met belastinggeld aan het beleggen is gegaan? ;-)

robertvdheide
robertvdheide15 aug. 2011 - 11:37

lekker belangrijk wel of geen eurozone ,,hebt er toch niks aan http://youtu.be/0DdaiKvVg4g

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten15 aug. 2011 - 11:37

http://www.youtube.com/watch?v=jRg3agJn1Mg ; )

kraai21
kraai2115 aug. 2011 - 11:37

"Of accepteren we dat we landen als Italië en Spanje binnen de eurozone niet kunnen redden en dat een scheuring van de eurozone in een sterker en zwakker deel dichterbij komt " Italie heeft per Italiaan een eenmalige gemiddelde bijdrage van 720 euro nodig om uit de problemen te komen. (totaal 45 miljard) Niet leuk, dat klopt, en hoe het verdeeld moet worden is een intern vraagstuk. Maar het is zeker wel haalbaar, een klein offer om bij het stabiele deel van Europa te kunnen horen. In Spanje gaat het om een soortgelijk bedrag. De problemen met de Euro worden door populistische partijen schromelijk overdreven, en dat is uitermate onverantwoordelijk. Ze diskwalificeren zichzelf voor regeringsdeelname op deze wijze. Het wordt eens tijd dat politici de waarheid zeggen. Het kost een bedrag per inwoner om de Euro te redden, maar omgerekend naar hoofd van de bevolking valt het heel erg mee. Stel dat iedere Europeaan 1000 Euro eenmalig inlevert, desnoods op afbetaling, van vier jaar, pakweg 20 Euro per maand. Voor de rokers onder ons (daar hoor ik niet bij). Twee/drie filter-sigaretten per dag minder, en je bent er. Dat levert 500 miljard Euro op, met een beetje rente/monetair googelen kan het nog wat meer zijn. Dat is de prijs, politici moeten dat maar eens gaan vertellen, dat zal rust in de tent brengen. Reken maar eens uit wat het verdwijnen van de Euro gaat kosten, dan zul je pas wit wegtrekken, en die prijs zal de rest van je leven betaald moeten worden, en zal nog oplopen ook naarmate de jaren verstrijken.

3 Reacties
Joeri2
Joeri215 aug. 2011 - 11:37

Iedere europeaan? Wat nou als de top 500 van de quote 500 ieder 10.000 inleverd? Zijn we er dan ook. Of 10.000 per jaar totdat de crisis weg is, mag dat ook? Of ben ik dan 'gediskwalificeerd' van 'regeringsdeelname' ? Of wat dacht u van een 100% maandloon van de bankiers ( yep, 1000,= is voor sommige onder ons een maandloon ), totdat de 50 miljard is afbetaald.

pieterpan2
pieterpan215 aug. 2011 - 11:37

"Italie heeft per Italiaan een eenmalige gemiddelde bijdrage van 720 euro nodig om uit de problemen te komen. (totaal 45 miljard)" Die 45 milard zijn volgens mij slecht de bezuinigingen die nodig zijn om het begrotingstekort terug te dringen richting de 3%, zoals afgesproken in het stabiliteitspact. Dus nogal altijd een begrotingsTEKORT. Er wordt dus nog helemaal niets gedaan aan de gigiantische staatsschuld van 120% van het BNP! Als de rente die men moet betalen in Italie oploopt, dan zijn de bezuinigingen zomaar weer teniet gedaan en loopt het begrotingstekort ook weer op. De staat van de banken in Italie is ook niet florisant, evenals de economische groei. Met die paar tientjes per maand volgens uw bereking is men er dus helemaal nog niet uit de problemen. Vandaar dat men in Italie ook erg blij zou zijn met Eurobonds, zodat men de rente laag kan houden. Dit ten koste van de landen die wel hun zaakjes op orde hebben en straks een veel hogere rente zouden moeten gaan betalen dan nu het geval is. Volgens mij naderen we met rasse schreden het omslagpunt waarbij de voordelen van de euro niet meer opwegen tegen de nadelen voor ons land, als we het tenminste nog niet gepasseerd zijn. Niet alleen economisch worden we door de euro kapot gemaakt, maar nu wil het kabinet ook nog eens vergaand meer macht overhevelen naar Brussel, waardoor we ook nog eens onze souvereiniteit kwijt raken. De europese nachtmerrie wordt steeds groter. Hopelijk wordt alles gebroken door de markt voordat het point of no return bereikt is. Nooit en te nimmer zal ik nog op de VVD stemmen of op welke andere landverraderspartij dan ook die onze nationale vrijheid te grabbel gooit ten faveure van de technocraten in Brussel.

erend003
erend00315 aug. 2011 - 11:37

Wat Dennis de Jong in zijn bijdragen volgens mij steeds probeert aan te geven is dat private financiële instellingen, zoals banken, gigantisch speculeren. Als dat speculeren goed gaat, houden die instellingen het geld in eigen zak, als het fout gaat mogen staten c.q. de burgers die instellingen redden, omdat we die instellingen nodig hebben voorzover het bijvoorbeeld kredietverlening betreft. Zelfs instellingen in de reële economie, geeft De Jong aan, doen mee aan het spelletje dat speculeren heet. De staten, d.w.z. de burgers draaien nu op voor de verliezen die de financiële instellingen met speculeren gemaakt hebben. Het geld dat daar voor nodig is wordt uiteindelijk onttrokken aan de reële economie (bezuinigingen). Dat is het verhaal dat politieke leiders die besturen namens de burgers en verantwoordelijkheid durven tonen, de burgers moeten vertellen. Het is de verantwoordelijkheid van politieke leiders om de speculatieve spelletjes van financiële instellingen los te koppelen van het belang van burgers.

Bakoe
Bakoe15 aug. 2011 - 11:37

http://www.jesus-is-savior.com/Evils%20in%20Government/Federal%20Reserve%20Scam/americas_nightmare.htm Inplaats van naar verdeling van tientjes te kijken is bovenstaand plaatje veel interessanter. Globaal kan het schulden plaatje gespiegeld worden naar de Eurozone. Dit heeft de EEG, en de EU niet kunnen voorkomen, en uw vraag om dat extra 10tje klinkt dan wel o zo redelijk, maa het is 1 van de zovele bijdragen, en het stopt nooit.

1 Reactie
kraai21
kraai2115 aug. 2011 - 11:37

"maa het is 1 van de zovele bijdragen, en het stopt nooit. " Net als Delia, en op het einde krijg je een mooie kist. En nu weer genieten en niet zeuren over een paar tientjes

pietdevries2
pietdevries215 aug. 2011 - 11:37

Markten moeten aan banden worden gelegd. Overal en altijd waar dat werd geprobeerd ontstond er een zwarte markt, die markten zijn namelijk wijzelf. Elk kind kan begrijpen dat Griekenland nooit de ik meen 200 miljard die het geleend heeft kan terugbetalen bij een nationaal inkomen van 70 miljard. Vandaar dat niemand Griekse staatsobligaties wil hebben. Geen duistere speculant komt aan zoiets te pas. De SP heeft een bolsjewistisch verleden, misschien zelfs maoistisch. Als ik het zo lees lijken sommige SP'ers nog steeds niet te begrijpen wat economie is, gewoon menselijk gedrag. In de USSR tierden zwarte markten ook welig. De vraag op dit moment lijkt me simpel: wat is het duurst voor ons, de euro overeind houden of die laten ploffen ? Ik heb onvoldoende inzicht in de cijfers om daar een idee over te hebben.

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten15 aug. 2011 - 11:37

Ik vind de enige 'goede' markt de lokale (...) handel. De rest is gebaseerd op roof, spilzucht, uitbuiting en hebzucht.

kraai21
kraai2115 aug. 2011 - 11:37

"Elk kind kan begrijpen dat Griekenland nooit de ik meen 200 miljard die het geleend heeft kan terugbetalen bij een nationaal inkomen van 70 miljard. " Griekenland heeft een BNP van dik 300 miljard. Wat bedoel jij met nationaal inkomen?

kraai21
kraai2115 aug. 2011 - 11:37

"Ik heb onvoldoende inzicht in de cijfers om daar een idee over te hebben. " Dat is eerlijk. Dat waardeer ik.

JoopSchouten
JoopSchouten15 aug. 2011 - 11:37

'Kabinet wil machtiger Europa' ! 'Excuus': DE 'MARKTEN' EISEN HET... Over 'Kapitalistische Kapo', volgzame slippendragers en loonslaven.: ...Zeggen ze. Ze houden dus het neoliberale graaisysteem intact. De BIS banken hebben Europa bij de ballen en kritische zelfreflectie ontbreekt. ... 'Het kabinet is bereid Brussel 'vergaande macht' te geven over het economisch beleid van lidstaten. Dat zou de enige manier zijn om de markten tot rust te brengen, melden bronnen rond het kabinet. 'Doormodderen heeft geen zin meer', stelt een ingewijde vandaag in het AD.' Dat 'doormodderen' hebben de neoliberalen aan zichzelf te danken (...). En het klootjesvolk gehoorzaamd gedwee. Ook de drogreden dat het 'de enige manier' zou zijn zegt veel over hun beperkt inzicht. Hun denkraam heeft slechts 'neoliberale uitgangspunten' (...). ... 'Een optie die het kabinet gisteravond in kleine kring besprak, is de komst van een Europees superagentschap dat kan ingrijpen bij lidstaten nog voordat een crisis is uitgebroken. Dat 'Europese IMF' kan landen onder curatele plaatsen als een meerderheid van de regeringsleiders daarmee instemt. In dat geval verliest een land tijdelijk zijn economische onafhankelijkheid.' Dat het een 'kleine kring' is die deze fundamentele beslissingen er doordrukt zegt veel over het ondemocratische gehalte. Zo'n 'Europees Superagentschap' is feitelijk de uitvoerder van de BIS Banken. Europa wordt de 'VS van Europa'. Burgers verliezen invloed. .... 'Dat kan Nederland ook overkomen, al is die kans nu heel klein (...).' 'Klein' ? We zitten al in diepe shit en nu gaan ze het bagatelliseren. ... 'Geen noodverbanden meer' 'Premier Mark Rutte, vicepremier Maxime Verhagen, minister van Financiën Jan Kees de Jager en minister van Sociale Zaken Henk Kamp spraken gisteravond over de 'fundamentele, heel vergaande stappen' die nodig zijn om de euro te stabiliseren. Afgelopen vrijdag werd tijdens de ministerraad ook al uitvoerig stilgestaan bij het onderwerp. Toen is het besef doorgedrongen dat de tijd van 'noodverbanden' voorbij is.' Premier Mark Rutte, Maxime Verhagen, Jan Kees de Jager en minister en Henk Kamp zijn de neoliberale 'verraders' van Nederland. Ik eis dat dit kabinet vandaag valt en ik hou de PvdA hoofdverantwoordelijk mocht dit niet lukken (...). .... 'Gevoelig punt' 'Een definitief besluit is nog niet genomen, maar het kabinet wil een eigen standpunt bepalen voordat de onderhandelingen in Europa beginnen. Vooral bij de VVD ligt de machtsoverdracht aan Brussel gevoelig. Bernard Wientjes, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, zou proberen de liberalen over de streep te trekken. Wientjes voorziet enorme problemen voor het Nederlandse bedrijfsleven als de onrust in Europa voortduurt. Het CDA is wel al bereid om Brussel meer macht te geven.' 'Vooral bij de VVD ligt de machtsoverdracht aan Brussel gevoelig' ? Lulkoek. Ze vinden het prachtig. Dit is toneel. ... 'Vorig jaar leek het nog volstrekt ondenkbaar dat dit kabinet zo veel macht zou willen overdragen aan Brussel. Nu lijkt het onvermijdelijk.' 'De markten eisen het', aldus een betrokkene.' De Markten zijn de Banken. Niemand anders. De rest bestaat uit 'Kapitalistische Kapo', volgzame slippendragers en loonslaven. ... EEN VERENIGD EUROPA ZOU VEILIGHEID EN RUST BRENGEN ! Vergeet dat maar. De pleuris staat op uitbreken. De sociale onrust zal enorm zijn. ... Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/2850419/2011/08/16/Kabinet-wil-machtiger-Europa.dhtml

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten15 aug. 2011 - 11:37

Groei Nederlandse economie neemt sterk af ! De economische groei is in het tweede kwartaal van 2011 sterk afgenomen. Ten opzichte van het tweede kwartaal een jaar eerder groeide de Nederlandse economie met 1,5 procent. In vergelijking met het eerste kwartaal groeide de economie met 0,1 procent. Het aantal banen van werknemers was 46 duizend hoger dan een jaar geleden. Dit blijkt uit de eerste, voorlopige raming van het CBS. De conclusies van het CBS: De investeringen zijn in het tweede kwartaal van 2011 met 4,2 procent gegroeid in vergelijking met een jaar geleden. Vooral in transportmiddelen en machines is meer geïnvesteerd. Ook de investeringen in woningen en bedrijfsgebouwen waren hoger, maar de groei was aanzienlijk minder dan in het eerste kwartaal. De export van goederen van Nederlandse makelij groeide met 2,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Deze groei is aanzienlijk lager dan in het eerste kwartaal. Huishoudens hebben in het tweede kwartaal evenveel besteed als een jaar eerder. De overheidsbestedingen aan zorg en onderwijs zijn toegenomen, terwijl de uitgaven aan openbaar bestuur en defensie bleven dalen. Na correctie voor seizoeninvloeden is het aantal banen in het tweede kwartaal 0,3 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2011. Na stabilisatie van het aantal banen in het eerste kwartaal is er nu weer sprake van een lichte groei. Marije Willems Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/08/16/groei-nederlandse-economie-neemt-sterk-af/

kraai21
kraai2115 aug. 2011 - 11:37

Beste Joop, ik vind het bombarderen van een discussie met enorme lappen gekopieerde tekst erg onfatsoenlijk. Het is alsof je alle reacties die jou niet aanstaan buiten het gezicht wil houden. Je doet het niet een keer, maar zelfs drie keer, en soms ook in reactie op jezelf zodat er niemand tussen kan komen. Ik beschouw dit als een vorm van terrorisme en poging tot censuur. Ik hoop dan ook dat dit gaat veranderen. Want als je werkelijk wil dat wij kennis nemen van iets, dan kun je ook de link plaatsen plus een paar illustrerende citaten.

2 Reacties
Zjenny
Zjenny15 aug. 2011 - 11:37

Ik lees die lappen tekst wel want ik wil graag wat meer info dan de persoonlijke opvattingen van deze en gene..Daarnaast kan iedereen er kennis van nemen en is men wellicht wat beter geïnformeerd voordat er weer allerlei onzin uitgekraamd wordt. Je kunt het ook zien als een vriendelijke aanreiking van meer info.

JoopSchouten
JoopSchouten15 aug. 2011 - 11:37

'Beste Joop, ik vind het bombarderen van een discussie met enorme lappen gekopieerde tekst erg onfatsoenlijk.' Onfatsoenlijk link ik aan andere zaken (...). Ik vind het soms gemakkelijker te citeren of kopiëren omdat dit zeeën van tijd scheelt. Het gaat tenslotte mij de inhoud. Ik zie er het nut niet van in te herschrijven wat een ander duidelijk maakt. ... 'Het is alsof je alle reacties die jou niet aanstaan buiten het gezicht wil houden.' Dat is zeker niet zo. Ik snap niet hoe je op dit idee komt. Als er inhoudelijke tegenargumenten zijn hou ik altijd een 'open mind'. ... 'Je doet het niet een keer, maar zelfs drie keer, en soms ook in reactie op jezelf zodat er niemand tussen kan komen' Wegens tijdgebrek reageer ik 'primair' en daarom soms onzorgvuldig. Ik plaats aanvullingen om te verduidelijken. Niet om anderen af te stoten of gras voor de voeten weg te maaien. Dat ik nu meermalen teksten van anderen plaats is geen uitzondering maar ook geen gewoonte. Het heeft direct te maken met deze voor mij uitzonderlijk belangrijke dag (debat in de Tweede kamer) en het uitzonderlijk belangrijke onderwerp. Onze toekomst wordt vandaag (hoogstwaarschijnlijk) in een voor mij zéér onw(m)enselijke richting gestuurd. ... 'Ik beschouw dit als een vorm van terrorisme en poging tot censuur.' Dat is jouw interpretatie. Jammer dat je het zo ziet. ... 'Ik hoop dan ook dat dit gaat veranderen.' Wen er maar aan. Of reageer niet. Niemand heeft 'de maatstaf', behalve joop.nl. ... 'Want als je werkelijk wil dat wij kennis nemen van iets, dan kun je ook de link plaatsen plus een paar illustrerende citaten.' Je leest het wel of niet. Doorverwijzen doe ik ook regelmatig. Je zou het ook kunnen zien als hulpvaardigheid.

Iskander2
Iskander215 aug. 2011 - 11:37

Wanneer we (Europa) onmachtig en niet in staat zijn ons te verweren tegen de Roversbendes van Speculanten en de Aasgieren die achter ze aanlopen, dan is toegeven en Europa splitsen in een sterk en een zwak deel wellicht nog de enige oplossing. Lees eens dit informatieve en onderbouwde artikel : "Een J’accuse over de Vrije Markt; Roversbenden en Aasgieren ?" - http://sp.nl/9n1g5y Wanneer het gaat over de manier waarop de Neo-liberalen Schulden gebruiken om hele volken en landen te knechten, lees dan dit stuk (en bekijk de Video eens helemaal) uit SPanning van deze maand : "DEPTOCRACY Een andere kijk op de Griekse schuldencrisis" - http://sp.nl/9n1gb4 Of lees nog eens dit stuk uit begin juni : "Weekend film : Achtergrond Euro en kredietcrisis, over Banken..." - http://sp.nl/9n1d3g

1 Reactie
kraai21
kraai2115 aug. 2011 - 11:37

"Roversbenden en Aasgieren " Ik lees liever argumenten dan negatief bedoelde kwalificaties. Maar goed, het gaat over de ratingbureaus. Zelfs de USA hebben er last van. China is er zelf een begonnen, en Europa staat op het punt om dat ook te doen. "Dus voordat het vuurtje wordt aangestoken sluiten de Hedgefondsen (en hun vriendjes die stiekem getipt worden) zeer goedkoop hoge verzekeringen af op een faillissement van Italië (in dit geval). " Denk je dat de hedgefondsen niet achter het net vissen? Immers om de Italiaanse schulden binnen de EU criteria te brengen is een eenmalige bijdrage van 720 Euro per Italiaan gemiddeld nodig. Ik denk dat ze dat zeker gaan halen, desnoods op afbetaling.