Joop

Een euro voor een appel en een ei

  •    •  
10-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Volgens de Telegraaf zijn de dagelijkse boodschappen sinds de invoering van de euro maar 2 procent duurder geworden
Na de invoering van de euro, is meermalen betoogd dat het leven duurder is geworden. Nou, zegt de Telegraaf, dat valt reuze mee. De doorsnee boodschappen zijn tussen 2002 en nu slechts 2 procent duurder geworden.
Eens terugblikken
15 november 2011: Boodschappen ruim 15 procent duurder, kopt diezelfde Telegraaf. Drie jaar eerder, 18 augustus 2008, zijn volgens de Telegraaf , de boodschappen 10 procent duurder dan het jaar ervoor. Tussendoor, in augustus 2010, vond de Telegraaf de dagelijkse boodschappen nog steeds aan de dure kant, dit keer zonder cijfers te publiceren.
Als die percentages over de langere periode uiteindelijk op de twee procent komen, dan moet het in de overige jaren wel erg goedkoop zijn geweest. We kijken even bij het CBS en inderdaad: ten opzichte van 2002 waren de gemiddelde prijzen voor voedingsmiddelen 1,9 procent gestegen. In de boodschappenkar van het CBS zit wel een heel ander pakket dan de Telegraaf heeft ingeladen. Het CBS keek naar 13 gangbare voedingsartikelen, waaronder aardappelen, eieren, melk, maar ook koffie, thee en suiker. De Telegraaf deed er ook toiletpaper en ander zaken bij.
Het CBS heeft ook cijfers over voedingmiddelen alleen. In 2011 waren die ruim 8 procent duurder dan in 2002. Volgnes De Telegraaf moet je toch echt een lading frisdrank en wasmiddelen in je boodschappenkar storten om op die 2 procent te komen. Gooien we de boodschappentas van het CBS vol met groente, fruit, brood en wasmiddelen, dan zie je dat die wasmiddelen in 2011 zo’n 18 procent goedkoper zijn dan in 2002. Het hele pakket is echter ruim 4 procent duurder geworden.
Nog steeds zijn de cijfers hierboven gerelateerd aan 2002, het jaar waarin de euro een feit werd. Maar om te zien of die euro een rol speelt, lijkt een vergelijking met de jaren ervoor, de gulden jaren, meer relevant. Ten opzichte van 2001 is het CBS-pakket 7,76 procent duurder. Ten opzichte van 2000 zijn de prijzen 17,24% duurder. Dat is toch wat anders dan het Telegraafpakket dat volgens de krant in 2002 78,90 euro kostte en in 2011 80,56 euro. Dat is inderdaad een verschil van 2,1 procent.
Als je al die jaren geen last van prijsstijgingen hebt gehad, dan heb je dus waarschijnlijk meer wasmiddelen dan groenten en fruit geconsumeerd. In hoeverre dat ook nog met de euro te maken had en niet met wereldwijd stijgende voedselprijzen (graan, rijst) dat laat de Telegraaf buiten beschouwing. Die spullen komen waarschijnlijk amper voor in het boodschappenkarretje van de krant.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

ockham
ockham10 jan. 2012 - 7:25

Ik heb een heel ander verhaal. Als ik me goed herinner kreeg een minister eind negentiger jaren een jaarsalaris van twee ton of minder in guldens. Nu ligt dat rond de twee ton in euro's. Aangezien een euro F 2.20 waar was, is de stijging iets van 200%. Ik meen met andere salarissen hetzelfde te zien, ook huizenprijzen stegen enorm na invoering van de euro, meen ik, ik verrichtte geen onderzoek. Zalm heeft ooit eens toegegeven de inflatoire effecten van de invoering te hebben onderschat.

neutralist
neutralist10 jan. 2012 - 7:25

Ik vind het een nondiscussie. Het voortbestaan van de euro heeft niets te maken met de prijzen sinds de invoering, maar met de vraag of wij geld willen blijven steken in zwakke landen.

Waterbeer
Waterbeer10 jan. 2012 - 7:25

Kort naar de invoering zag ik een bakje frambozen bij de albert heijn daar vroegen ze maarliefst 3,50 voor. Dus da's bijna 8 piek. Dat soort dingen betaalde niemand voor die invoering . En dat is maar een voorbeeld. Ja dat suiker niet al te veel gestegen is geloof ik best - maar hoe vaak koop je nu suiker of zout? Voor de euro lagen er veel producten in de schappen van onder de gulden. Nu is dat praktisch beperkt tot blikjes tomatenpuree Het is FLINK duurder geworden . En daarbij heeft de telegraaf ook vergeten een pakje shag te kopen trouwens!

JanB2
JanB210 jan. 2012 - 7:25

Telegraafgelul is van alle tijden.

sabineaarts
sabineaarts10 jan. 2012 - 7:25

Het internationaal instituut heeft een koopkrachtcalculator: http://www.iisg.nl/hpw/calculate-nl.php

Michiel Online
Michiel Online10 jan. 2012 - 7:25

in aanvulling op een eerdere reactie: ik denk dat er eens onderzoek gedaan moet worden naar de adverteerders van de Telegraaf

trujac
trujac10 jan. 2012 - 7:25

Het vervelende van de Euro is dat we nu nooit meer het kwartje van Kok terug krijgen.

wajvr
wajvr10 jan. 2012 - 7:25

Nou sorry hoor maar hier geloof ik geen zak van... tenzij je iedere dag waspoeder als avondeten naar binnen snuift afgeblust met een toetje van wcpapiermachee.. een inflatie van 2%-jaar levert alleen al 20% op .. dus , kwestie van selectief/Telegraaf winkelen en het volk dom houden .. we weten toch allemaal dat alleen de Euro invoering ons al meer dan 2% procent in wisselwaarde heeft gescheeld door het Zalm/verkwanselen ... tjongejonge wat een onzin, volgens mij zijn opiniebepalers mediamachthebbers en politici in dit land compleet van het padje afgeraakt met z´n allen

JAWEH
JAWEH10 jan. 2012 - 7:25

De grote prijsstijgingen hebben plaatsgevonden in het jaar dat de euro werd ingevoerd. Zalm heeft wel eens toegegeven dat we toen flink hebben ingeleverd. In de jaren daarna zijn er verschillende supermarktoorlogen geweest die het prijspeil laag hebben gehouden. Het geniepige is echter dat de marketingstrategie van weel supermarkten is om de 80-20 regel te hanteren, dwz dat met 20% van het assortiment 80% van de winst wordt gehaald. Je kunt bijvoorbeeld dan denken aan hele banale producten zoals tandenstokers, lucifers, schuursponsjes. Daar worden enorme marges op gemaakt. Het basispakket dat veel gezinnen nodig hebben wordt bewust laag gehouden qua prijs maar producten die buiten dat assortiment vallen zijn wel degelijk duurder geworden.

ColorHugo949
ColorHugo94910 jan. 2012 - 7:25

Helder betoog. Het gaat om de formulering van de vergelijking die je wilt maken. Voor of vanaf invoering van de euro. Ernstiger is dat het marginale EP, waarschijnlijk nog minder macht krijgt om correctief op te treden. Wegens de Alleingang van de UK wordt het komende euro verdrag waarschijnlijk buiten de bestaande EU structuren gesloten, intergouvernementeel. Waarschijnlijk kan het juridisch niet anders, gezien het vetorecht. Meer solidaire begrotingsdiscipline tegen inlevering van democratie. De spagaat tussen nationalisten en EU centralisten blijft bestaan. Misschien is het wel een natuurlijk evenwicht tussen individuele lidstaten en EU gemeenschap. Europa moet binnen, en niet buiten de lidstaten verkocht worden. Ik blijf pleiten voor een minister van EU zaken in ons nationaal bestuur.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jan. 2012 - 7:25

De meeste mensen lijken nooit te snappen dat er elk jaar een gemiddelde inflatie van 2% is (wat overigens in de geschiedenis gezien erg laag is). Dit betekent dat de gemiddelde prijzen elke 10 jaar met 22% stijgen. De lagere stijging van de boodschappen in de supermarkt komt door de concurrentiestrijd tussen AH en de rest (oftewel DANKZIJ de vrije markt economie:)

1 Reactie
Irmaatje
Irmaatje10 jan. 2012 - 7:25

"De lagere stijging van de boodschappen in de supermarkt komt door de concurrentiestrijd tussen AH en de rest (oftewel DANKZIJ de vrije markt economie:)" Dat is dan zeker ook de verklaring voor het feit dat mijn vader in zijn eentje het inkomen voor een gezin met 9 kinderen kon verdienen. Dat die kinderen allemaal hebben kunnen studeren en dat er nooit gedacht hoefde te worden over de kosten van gewone zaken als water, energie, zorg, onderwijs en dergelijke. Tegenwoordig lukt je dat als gewone tweeverdieners al niet meer.

JoopSchouten
JoopSchouten10 jan. 2012 - 7:25

http://www.sp.nl/geld/nieuwsberichten/8861/110303-onderzoek_sp_gulden_4_tot_5_procent_te_goedkoop_omgewisseld_voor_euro.html

1 Reactie
madwim
madwim10 jan. 2012 - 7:25

Deze post zal een niet nader te noemen persoon niet overtuigen. Hier blijft de plaat gratisgeldpartijen onverminderd hangen om er vervolgens en passent ook maar even de schuld voor de financiéle sores neer te leggen.