Joop

Een eerlijke 'bombrief' over de zorg

  •  
08-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'U weet: het is crisis. Wij hebben op het ministerie nagedacht hoe we zo snel mogelijk geld kunnen weghalen bij de zorg'
Honderdduizenden ouderen en gehandicapten dreigen hun zorg te verliezen. Er komt een moment dat het ministerie hen daarover moet informeren. Vorige week lazen we in de krant dat er op het ministerie van Volksgezondheid hard wordt gebroed op deze ‘bombrief’. De oproep van Abvakabo FNV: stuur in ieder geval een eerlijke brief. Voorzitter Corrie van Brenk helpt het ministerie een handje bij het opstellen van een eerlijke brief. Een voorzet:
Beste oudere, gehandicapte,   De kans bestaat dat u binnenkort uw zorg verliest. Wij raden u aan om alvast buren, vrienden en familie te informeren. Het zou mooi zijn als zij u in het vervolg kunnen verzorgen. Mocht u weinig sociale contacten hebben, dan zit u in een lastig parket. Dat is heel, heel spijtig.   U weet: het is crisis. Wij hebben op het ministerie nagedacht hoe we zo snel mogelijk geld kunnen weghalen bij de zorg. Natuurlijk kan dat door de bureaucratie goed aan te pakken, door topinkomens en managementlagen terug te dringen. Of te kijken wat we doen met de miljardenwinsten van zorgverzekeraars. En wat dacht u van het aanbestedingscircus? Als we daarmee stoppen, kan al dat geld voor juristen, inkopers en onderhandelaars, gewoon naar de zorg. Had allemaal gekund!   Toch hebben we gekozen voor een andere ingreep. We gaan rigoureus snijden in de meest goedkope vorm van de zorg voor ouderen en gehandicapten: de thuiszorg, de dagbesteding en de begeleiding. Daarvan zeggen wij: doe het maar zelf.   Net als u zien wij steeds meer protesten tegen onze plannen. Er is veel onrust bij ouderen, gehandicapten en bij de zorgmedewerkers. De komende tijd sluiten honderden verzorgingshuizen. Tegelijkertijd zetten wij het mes in de zorg thuis. Doordat deze zorg verdwijnt, vragen veel mensen zich af wat wij bedoelen met ‘ouderen moeten langer thuis blijven wonen’. Terechte vragen. Wij zeggen daarop: ‘participatie, transitie, overheveling, decentralisatie’.   Maar houdt moed! Er bestaat een kans dat u uw zorg behoudt. Binnenkort buigt de Eerste Kamer zich over onze plannen. Mogelijk zien de Senatoren in dat de grote zorgverschuiving naar gemeenten wel heel rap gaat. En dat er wel heel veel ouderen en gehandicapten die zorg nodig blijven hebben, straks hun belangrijke zorg missen. Ook bestaat de mogelijkheid dat de Eerste Kamer erop aandringt dat er tóch goede afspraken komen voor het aanbestedingscircus. Zodat zorgmedewerkers niet elke keer loon moeten inleveren als gemeenten met andere zorginstellingen in zee gaan. En zodat u uw vertrouwde zorg niet steeds opnieuw verliest.   Spannende tijden dus. Nogmaals: ‘participatie, transitie, overheveling, decentralisatie’.   Hartelijke groet,   Het ministerie van Volksgezondheid

Meer over:

opinie, economie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

lembeck
lembeck8 mei 2014 - 10:40

Topbrief, Corrie!!

jgmobern
jgmobern8 mei 2014 - 10:40

Daar ik tot de doelgroep behoor kijk met grote ongerustheid uit naar de "bombrief". Mijn woonsituatie is van dien aard dat ik woon in een buurt met allemaal zg zorgwoningen, mijn buurvrouw is 97 en die kan ik moeilijk vragen me te helpen, de andere buren zijn dementerend en iedereen in het wooncomplex heeft wel gezondheids problemen.

Bakoe
Bakoe8 mei 2014 - 10:40

Uiteindelijk zullen we een torenhoge premie moeten betalen voor weinig of geen zorg. Er zal een situatie ontstaan waarin verzekeringsmaatschappijen, ambtenaren en politici geld rondpompen tussen elkaar, maar waarin datgene waar het om draait, de zorg, niet meer bestaat. Om protesten te voorkomen zal de naam zorgbijdrage verandert worden in algemene bijdrage. Hoe cynisch het ook is, het draait om de poen, en wat is een mensenleven waard? En wat is een mensenleven waard als het niet meer bijdraagt, als het niet meer te exploiteren valt? Niets toch? Dat is gewoon een economische wet. Het is alleen zo vervelend dat die oudjes niet gewoon dood gaan. Waarom gaan ze niet weg in plaats van ons productieve mensen lastig te vallen met hun geweeklaag? Ik zit er echt niet op te wachten om als ik in de avond naar huis rij van mijn buitengewoon gewichtige zaken om overal seniele oudjes over straat te zien zwerven. Verdorie heb je een dag hard gewerkt krijg je dat ook nog eens. Kunnen we niet een soort van oudjes dorpen inrichten? Net zoals we voor asocialen doen? In een container ergens op een stuk braakland? Natuurlijk kosten nihil. Er moet toch iets te verzinnen zijn om ze rendabel te maken?

Sarah45
Sarah458 mei 2014 - 10:40

"Wij hebben op het ministerie nagedacht hoe we zo snel mogelijk geld kunnen weghalen bij de zorg" Leer van Justitie: doe alsof er geen gevangenen meer zijn en de criminaliteit is gedaald (heeft niets met ontbreken van geschikte straftoemeting door rechters te maken) en je kan de gevangenissen sluiten. Doe dus gewoon alsof er niemand meer is die zorg nodig heeft. Probleem opgelost.

PeterDePagter
PeterDePagter8 mei 2014 - 10:40

Zucht. Waar zijn de oplossingen van Van Brenk om de kosten in de zorg beheersbaar te krijgen? Ik zie wel prachtige initiatieven vanuit Aedes en ActiZ. Initiatieven die aansluiten bij de behoeften die in de samenleving bestaan ten aanzien van de langdurige zorg. Ook zie ik initiatieven om zorgmedewerkers die hun huidige baan dreigen te verliezen, van-werk-naar-werk te begeleiden. Initiatieven die door de Abvakabo gedwarsboomd worden.

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra8 mei 2014 - 10:40

== Zucht. Waar zijn de oplossingen van Van Brenk om de kosten in de zorg beheersbaar te krijgen? == Ja, dat stond pas in de tweede alinea, logisch dat je die niet gezien hebt. Ik citeer nog even: " Natuurlijk kan dat door de bureaucratie goed aan te pakken, door topinkomens en managementlagen terug te dringen. Of te kijken wat we doen met de miljardenwinsten van zorgverzekeraars. En wat dacht u van het aanbestedingscircus? Als we daarmee stoppen, kan al dat geld voor juristen, inkopers en onderhandelaars, gewoon naar de zorg."

omaoeverloos
omaoeverloos8 mei 2014 - 10:40

Deze brief zal als bangmakerij bedoeld zijn, maar eigenlijk vind ik hem wel hoopgevend. Decennia lang zijn de ouderen weggestopt in de bejaardenbajes, nu wordt het gelukkig weer mogelijk gewoon thuis in de eigen omgeving oud te worden. De peperdure kosten van de bejaardendetentie waar de oudere, weggerukt uit de leefomgeving met alle sociale contacten en werkelijk voor alles op personeel aangewezen, worden op deze manier in elk geval uitgespaard.

2 Reacties
gimli55
gimli558 mei 2014 - 10:40

Het is alleen jammer dat het geld wat bespaard wordt, niet wordt uitgegeven aan het mogelijk maken van langer thuis wonen. Daar wordt ook 40 % op bezuinigd. Alleen blinde optimisten zien hier een vooruitgang in. Wanneer het beperken van alle kosten de hoofdzaak is, gaat de solidariteit en het sociale gevoel verloren. De solidariteit, die opgebouwd is door dezelfde generatie die nu achter het net vist. Rijk wordt rijker en arm wordt weer armer. De bekende voedingsbodem voor revolutie, nationalisme en onverdraagzaamheid. We hebben dus werkelijk niets geleerd van het verleden.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra8 mei 2014 - 10:40

== De peperdure kosten van de bejaardendetentie waar de oudere, weggerukt uit de leefomgeving met alle sociale contacten en werkelijk voor alles op personeel aangewezen, worden op deze manier in elk geval uitgespaard. == De echtparen die nog in een aanleunwoning bij een verzorgingstehuis konden wonen ondanks de hulpbehoefte van één van beiden, maar er nu uitgeschopt worden en zich maar moeten zien te redden, die zijn het niet met je eens. Ook de mensen die een kamer in een tehuis hebben omdat ze niet meer zelfstandig kunnen wonen, die worden niet blij als ze op straat worden geschopt. Maar ja, "kost zo peperduur" gaat boven alles, he?

José
José8 mei 2014 - 10:40

http://www.skipr.nl/blogs/id1831-mediacratie-smoort-realiteit-gedwongen-verhuizing.html

1 Reactie
lembeck
lembeck8 mei 2014 - 10:40

Super link, José! ;-)