Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Daar ik tot de doelgroep behoor kijk met grote ongerustheid uit naar de "bombrief". Mijn woonsituatie is van dien aard dat ik woon in een buurt met allemaal zg zorgwoningen, mijn buurvrouw is 97 en die kan ik moeilijk vragen me te helpen, de andere buren zijn dementerend en iedereen in het wooncomplex heeft wel gezondheids problemen.
Uiteindelijk zullen we een torenhoge premie moeten betalen voor weinig of geen zorg. Er zal een situatie ontstaan waarin verzekeringsmaatschappijen, ambtenaren en politici geld rondpompen tussen elkaar, maar waarin datgene waar het om draait, de zorg, niet meer bestaat. Om protesten te voorkomen zal de naam zorgbijdrage verandert worden in algemene bijdrage. Hoe cynisch het ook is, het draait om de poen, en wat is een mensenleven waard? En wat is een mensenleven waard als het niet meer bijdraagt, als het niet meer te exploiteren valt? Niets toch? Dat is gewoon een economische wet. Het is alleen zo vervelend dat die oudjes niet gewoon dood gaan. Waarom gaan ze niet weg in plaats van ons productieve mensen lastig te vallen met hun geweeklaag? Ik zit er echt niet op te wachten om als ik in de avond naar huis rij van mijn buitengewoon gewichtige zaken om overal seniele oudjes over straat te zien zwerven. Verdorie heb je een dag hard gewerkt krijg je dat ook nog eens. Kunnen we niet een soort van oudjes dorpen inrichten? Net zoals we voor asocialen doen? In een container ergens op een stuk braakland? Natuurlijk kosten nihil. Er moet toch iets te verzinnen zijn om ze rendabel te maken?
"Wij hebben op het ministerie nagedacht hoe we zo snel mogelijk geld kunnen weghalen bij de zorg" Leer van Justitie: doe alsof er geen gevangenen meer zijn en de criminaliteit is gedaald (heeft niets met ontbreken van geschikte straftoemeting door rechters te maken) en je kan de gevangenissen sluiten. Doe dus gewoon alsof er niemand meer is die zorg nodig heeft. Probleem opgelost.
Zucht. Waar zijn de oplossingen van Van Brenk om de kosten in de zorg beheersbaar te krijgen? Ik zie wel prachtige initiatieven vanuit Aedes en ActiZ. Initiatieven die aansluiten bij de behoeften die in de samenleving bestaan ten aanzien van de langdurige zorg. Ook zie ik initiatieven om zorgmedewerkers die hun huidige baan dreigen te verliezen, van-werk-naar-werk te begeleiden. Initiatieven die door de Abvakabo gedwarsboomd worden.
== Zucht. Waar zijn de oplossingen van Van Brenk om de kosten in de zorg beheersbaar te krijgen? == Ja, dat stond pas in de tweede alinea, logisch dat je die niet gezien hebt. Ik citeer nog even: " Natuurlijk kan dat door de bureaucratie goed aan te pakken, door topinkomens en managementlagen terug te dringen. Of te kijken wat we doen met de miljardenwinsten van zorgverzekeraars. En wat dacht u van het aanbestedingscircus? Als we daarmee stoppen, kan al dat geld voor juristen, inkopers en onderhandelaars, gewoon naar de zorg."
Deze brief zal als bangmakerij bedoeld zijn, maar eigenlijk vind ik hem wel hoopgevend. Decennia lang zijn de ouderen weggestopt in de bejaardenbajes, nu wordt het gelukkig weer mogelijk gewoon thuis in de eigen omgeving oud te worden. De peperdure kosten van de bejaardendetentie waar de oudere, weggerukt uit de leefomgeving met alle sociale contacten en werkelijk voor alles op personeel aangewezen, worden op deze manier in elk geval uitgespaard.
Het is alleen jammer dat het geld wat bespaard wordt, niet wordt uitgegeven aan het mogelijk maken van langer thuis wonen. Daar wordt ook 40 % op bezuinigd. Alleen blinde optimisten zien hier een vooruitgang in. Wanneer het beperken van alle kosten de hoofdzaak is, gaat de solidariteit en het sociale gevoel verloren. De solidariteit, die opgebouwd is door dezelfde generatie die nu achter het net vist. Rijk wordt rijker en arm wordt weer armer. De bekende voedingsbodem voor revolutie, nationalisme en onverdraagzaamheid. We hebben dus werkelijk niets geleerd van het verleden.
== De peperdure kosten van de bejaardendetentie waar de oudere, weggerukt uit de leefomgeving met alle sociale contacten en werkelijk voor alles op personeel aangewezen, worden op deze manier in elk geval uitgespaard. == De echtparen die nog in een aanleunwoning bij een verzorgingstehuis konden wonen ondanks de hulpbehoefte van één van beiden, maar er nu uitgeschopt worden en zich maar moeten zien te redden, die zijn het niet met je eens. Ook de mensen die een kamer in een tehuis hebben omdat ze niet meer zelfstandig kunnen wonen, die worden niet blij als ze op straat worden geschopt. Maar ja, "kost zo peperduur" gaat boven alles, he?
http://www.skipr.nl/blogs/id1831-mediacratie-smoort-realiteit-gedwongen-verhuizing.html