Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Een diploma is te koop

  •  
26-06-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De bizarre wereld van particulier onderwijs
In Nederland bestaan verschillende commerciële scholen voor het voortgezet onderwijs met een eigen merk. Op een daarvan heb ik het afgelopen jaar wiskunde gegeven. Daarnaast geef en gaf ik wiskunde op een reguliere school VO. Juist doordat ik op beide scholen les gaf, ging ik het mechanisme zien dat een particuliere commerciële school VO zo bijzonder maakt. Ik beschrijf de werking ervan met wat sfeerbeelden.
De meeste ouders die aankloppen bij een particuliere school zijn ouders die vanwege hun vermeende status het niet kunnen verkroppen dat hun kind het basisonderwijs heeft verlaten met een VMBO-advies. Daarnaast ouders die niet accepteren dat hun zoon of dochter in het reguliere onderwijs al heel snel niet in staat blijkt te zijn een HAVO- of VWO-niveau aan te kunnen. Deze ouders zoeken de oplossing buiten het reguliere onderwijs en vinden zo de weg naar het particuliere onderwijs. Ze schrikken er niet van terug een bedrag van zo’n 20.000 euro per jaar te gaan betalen. Zo’n school neemt, commercieel gedreven, de illusies van de ouders over en sluit, net zoals de ouders dat al jaren doen, de ogen voor het werkelijk gebleken niveau van zoon of dochter. Vanzelfsprekend ontstaan zo HAVO-klassen op VMBO- en VWO-klassen op HAVO-niveau.
Doordat op deze scholen de docenten met kleine klassen werken en zich dagelijks vol overgave inzetten, komen ze toch een heel eind een klas op een beetje niveau te tillen. Maar het wordt hen niet makkelijk gemaakt. Deze leerlingen weten namelijk vanaf hun geboorte niet anders dan dat ze alles krijgen, zonder daar ook maar enige moeite voor te hoeven doen. De gevolgen die dit heeft voor het leren, en vooral voor het moeten leren, laten zich gemakkelijk raden. Dat het toch in veel gevallen goed afloopt, komt doordat ouders de docenten te hulp schieten. Met financiering van bijles buiten de school.
En dan… dan is er een groep ouders die een zoon of dochter aandraagt die wel het niveau heeft om op een reguliere school prima mee te kunnen. Deze ouders zien echter het reguliere onderwijs als meer iets voor het volk. Ze willen voor hun zoon of dochter het beste wat er is. Als iets duur is, is het heel erg goed, is hun gedachtegang. Deze leerlingen nu, komen in het illusiegestuurde onderwijs in een klas waar zij de enigen zijn die het programma aankunnen. Zij zien elk uur van elke schooldag een docent vier keer iets uitleggen, terwijl zij het al na één keer snappen. Ze krijgen gemakkelijke toetsen omdat docenten de overige leerlingen niet willen ontmoedigen. De ouders van zo’n leerling leven vijf tot zes jaar in de veronderstelling voor 100.000 euro het allerbeste onderwijs voor hun zoon of dochter te hebben gekocht.
Bij deze ouders gaat het bij aanschaf altijd om grote bedragen. Dat leerlingen daar veel van mee krijgen, merk je dagelijks in de les. Zoals een leerling naar aanleiding van een wiskundesom, met vooraf in haar ogen één en al ongeloof, alsof ze water zag branden, eens aan mij vroeg: “Meester, van 10.000 euro kan je toch geen auto kopen?”
Het is een bizarre wereld, dat particuliere onderwijs. De docenten geven in een bevoorrechte enclave les aan regulier onderwijs drop-outs. En aan leerlingen die beter zouden verdienen en waarvan de ouders zich behoorlijk bekocht zouden moeten voelen. Voor deze leerlingen van niveau is geen aandacht. Alle aandacht van de docenten gaat uit naar de meerderheid van de leerlingen om die rommelend aan goede cijfers te helpen. Ouders betalen immers fors voor een diploma en verwachten, en eisen zelfs, geen onvoldoendes te zien op de schoolrapporten. Gezien de mate waarin geld een rol speelt, kan je inderdaad zeggen dat op particuliere scholen een VWO- of een HAVO-diploma te koop is.

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Dion Deventaar
Dion Deventaar16 mei 2016 - 16:02

Er worden nu zelfs kamervragen gesteld over www.diplomakopen.nl er schijnt gewoon niks aan gedaan te worden. Als iemand mij dit kan uitleggen Graag!°!. Ik heb een studie van 6 jaar achter de rug :s

johanw2
johanw226 jun. 2014 - 15:01

Om diploma's kopen tegen te gaan is dus het centraal schriftelijk examen uitgevonden. Als op een school leerlingen structureeel onvoldoendes op het centraal examen goedmaken door goede punten in het schoolonderzoek moet de inspectie onderzoek plegen. Meer aandacht en meer bijlessen zijn natuurlijk te koop. Ook voor aanzienlijk lagere bedragen trouwens, aan studenten op zoek naar een bijbaan is geen gebrek. Met veel geld kun je veel uren kopen van goede en gedreven docenten, maar uiteindelijk zal de leerling het toch zelf moeten laten zien op het centraal schriftelijk. En ook op het regulier onderwijs geven docenten bijlessen, mijn vader (ook wiskundedocent) vond het altijd bevredigend als hij een zwakke leerling door extra aandacht door de examens wist te krijgen.

Ethio
Ethio26 jun. 2014 - 15:01

Ze moeten uiteindelijk toch hetzelfde examen doen? En is er iets bekend over de prestaties op latere leeftijd?

jvanhall
jvanhall26 jun. 2014 - 15:01

Goed artikel. Schrijnend dat dit soort commerciële scholen kan bestaan.

adriek
adriek26 jun. 2014 - 15:01

Een veel interessantere vraag is uiteindelijk: wat is nu de samenhang tussen iemands opleiding (al dan niet afgesloten met een gekocht diploma) en zijn kwaliteiten? Er was die wiskundeleraar zonder diploma die goede resultaten behaalde maar ontslagen werd. Er zijn talloze leraren die wel diploma's hebben en slechtere resultaten leveren maar gewoon door mogen modderen. De wiskundeleraar verdient misschien ontslag omdat hij gefraudeerd heeft (heeft hij een vals diploma ingeleverd, of gelogen, of is hij zonder dat bewijsstuk gewoon aangenomen, en wie verdient in het laatste geval ontslag?), hij verdient in elk geval geen ontslag om reden dat hij geen diploma heeft. Enerzijds beweren (HR) managers altijd dat kwaliteiten meer tellen dan papieren, anderzijds zijn er talloze voorbeelden die het tegendeel in de praktijk laten zien.

123456zeven
123456zeven26 jun. 2014 - 15:01

Een diploma is te koop als je met een zak geld naar een meneer of mevrouw gaat die in ruil voor de zak geld een officieel diploma geeft. Zoals je een brood koopt dus, of een auto. En dat je er verdere helemaal niets voor hoeft te doen. Hier betaal je een hoop geld voor het volgen van onderwijs dat in een aantal gevallen beter is dan het publieke onderwijs en in een aantal gevalle niet. Waarbij ook en speciaal getraind wordt op het maken van examens, zodat de kans dat je ze ook haalt heel groot is. Door dat vele extra trainen blijkt dat kinderen die niet zouden slagen als ze op het publieke onderwijs zitten, waar veel minder getraind wordt, alsnog slagen. En dat effect bereik je dus door extra veel te trainen. Wat helemaal niet raar is. Van veel trainen wordt je beter. Die prive-scholen kunnen heel goed trainen en ze kunnen heel goed inschatten. En daardoor halen ze een hoog succespercentage. Een publieke school kan dat ook doen, alleen kost dat daar ook extra geld.

Tom Meijer
Tom Meijer26 jun. 2014 - 15:01

Particulier onderwijs zou, evenals op godsdienst gebaseerd onderwijs, niet toegestaan moeten worden.

dijkhuis2
dijkhuis226 jun. 2014 - 15:01

De conclusies die ik uit uw interessante verhaal trek zijn: 1) Minder begaafde leerlingen kunnen met extra aandacht (dwz kleine groepen), een aangepaste didactiek (goede structurering) en vakbekwame docenten, toch aan de eisen van een HAVO of VWO diploma voldoen. Die extra aandacht en vakbekwaamheid kost per leerling 20.000 euro per jaar. 2) Hoogbegaafde leerlingen die door hun rijke ouders naar particulier onderwijs zijn gestuurd worden onvoldoende uitgedaagd (het lukt de vakbekwame docenten zelfs in deze kleine groepen niet om gedifferentieerd onderwijs aan te bieden). Het eerste punt is hoopgevend, goed onderwijs kan dus blijkbaar meer uit onze zwakke leerlingen halen dan dat nu het geval is. Het tweede punt is alarmerend, de staatssecretaris heeft recent (op advies van de onderwijsraden en academische onderwijskundigen) “gewone” docenten de opdracht gegeven aan groepen van 30 leerlingen les te geven op vier verschillende niveaus. Dat kan gezien uw ervaringen in de kring van de 20.000 euro studenten nooit goed gaan.

diploma
diploma26 jun. 2014 - 15:01

Beste Nederland, Diploma nodig voor een sollicitatiegesprek of om u te verantwoorden tegenover je familie? Wij leveren echte diploma's van uitstekende print- en papierkwaliteit. Een diploma (MBO,HBO,VWO,HAVO en allerlei andere soorten diploma's) bij ons is zeer redelijk geprijsd. Wij kunnen meestal binnen 24 uur leveren na ontvangst van uw gegevens. Op een vrijblijvende afspraak kunt u zelf het diploma goedkeuren. Niet tevreden? Dan betaalt u niets. Wij hebben ervaring met het maken van verschillende diploma's. Tot op heden zijn wij nog geen ontevreden klanten tegengekomen. Voor meer informatie, mail naar diploma_nu@hotmail.com Met vriendelijke groet, Diploma Op Maat (diploma_nu@hotmail.com)

lembeck
lembeck26 jun. 2014 - 15:01

Oud nieuws. Al tientallen jaren worden diploma's, vergunningen, vliegbrevetten en rijbewijzen e.d. vervalst en gekocht. Kennelijk kan het O.M. in al die verschillende landen de vinger er niet achter krijgen, of misschien erger: het interesseert ze ook niet. Er zijn erger dingen, denken ze. Een chirurg interne geneeskunde die stijf van de medicijnverslaving iemand staat te opereren en......... vul maar in. Ook dat kost slachtoffers en zelfs levens.

1 Reactie
ratio2
ratio226 jun. 2014 - 15:01

Ach, naar ik begrijp hebben we een staatshoofd wiens diploma ook min of meer is 'gekocht'. Geen haan die ernaar kraait. Als het OM zich hier druk over gaat maken, laat ze maar aan de bovenkant beginnen.