Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Een dikke meevaller dat BBB eerder lijkt in te storten dan verwacht, maar wat krijg je ervoor terug'

  •  
11-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3821 keer bekeken
  •  

Je zou het bijna vergeten door de oorlog in Israël, maar in Nederland staan de Tweede Kamerverkiezingen om de hoek. De vraag is wat daar van de deelnemende partijen te verwachten is. Janneke de Bijl zegt in haar column in De Nieuws BV dat het een dikke meevaller is dat de BBB van Caroline van der Plas al veel eerder op instorten staat dan te verwachten was, maar ja, wat krijg je ervoor terug. Het NSC van Pieter Omtzigt leek even voor een nieuw geluid te zorgen, maar blijkt al vrij snel gewoon een doorstart te zijn van het CDA. 

Wat De Bijl bij deze verkiezingen wel veel mensen hoort zeggen, is dat ze strategisch gaan stemmen. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat hun favoriete partij toch niet in het kabinet komt en dat ze dus in plaats daarvan maar kiezen op een ander. Dit werkt echter alleen als je de enige bent die doet.

Door strategisch te stemmen zwakt iedereen zijn mening verder af, zegt Janneke de Bijl. 'Een kabinet is altijd een compromis, maar door in je stem ook voor een compromis te gaan, krijgen we straks een waterige regering samengesteld uit de verdunde meningen van het volk.'

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen12 okt. 2023 - 11:20

'Dat het socialer, sympathieker zou zijn (...) het programma is er nog niet, maar in de statuten zijn de woorden gezin en behoud van de schepping zijn gevallen, dan heb ik al weer gegeten en gedronken'. Tja, dan moet je misschien eens over je eigen vooroordelen heen stappen en dat programma lezen zodra het er is. Hoe kan je uit die woorden nu afleiden dat de partij niet 'socialer en sympathieker' is? Ik verwacht ook niet veel meer dan een CDA met een extra programma voor bestuurlijke vernieuwing, maar laten we nou even afwachten ipv de onderbuik meteen te laten spreken. Verder snap ik weinig van wat ze zegt over strategisch stemmen: 'Het werkt alleen als jij de enige bent die het doet, dat is niet het geval waardoor de peiling waarop jij je baseert nauwelijks nog waarde heeft.' In 2012 trok een groot deel van de rechterflank naar de VVD om te voorkomen dat Samson de grootste werd. Ze wisten heel goed dat ze niet de enige waren die dat deden. Natuurlijk gaat iemand die strategisch stemt er vanuit dat hij niet de enige is, het voorspellen van het gedrag van andere strategische stemmers is juist een onderdeel van strategisch stemmen. 'Zou je vervolgens opnieuw peilen dan vindt dit effect nogmaals plaats' Welk effect? Misschien dat ik nog wat post over dat idee dat het een 'waterige regering' op zou leveren, als ik er uitkom.

wvlith
wvlith12 okt. 2023 - 11:11

"gewoon een doorstart te zijn van het CDA"? Lijkt mee een doorstart van de KVP....

vdbemt
vdbemt12 okt. 2023 - 9:31

Ze heeft volledig gelijk. Daar komt nog bij dat je nooit weet wat het effect is. Ik heb 1 keer strategisch gestemd. Ik stemde altijd GRL. Maar tijdens Rutte1 dacht ik: asjeblieft niet opnieuw VVD. En heb PvdA gestemd. En wat gebeurt er: VVD en PvdA vormen samen een regering. NOOIT MEER!. Ik stem nooit meer 'strategisch'. Maar altijd dat waarvan ik denk dat dat de beste levenshouding is.

3 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen12 okt. 2023 - 11:23

vdbemt, Maar dat het opzetje soms niet slaagt is toch niet een argument tegen strategisch stemmen? Op de rechterflank trokken ze bij de verkiezing waar jij het over hebt naar de VVD om te voorkomen dat de PvdA het grootste zou worden, daar slaagden zij in. Dat Samson vervolgens te veel weggeeft in de formatie is een andere zaak.

vdbemt
vdbemt12 okt. 2023 - 13:50

@Kees "Op de rechterflank trokken ze bij de verkiezing waar jij het over hebt naar de VVD om te voorkomen dat de PvdA het grootste zou worden, daar slaagden zij in. " En dat is nou precies wat Janneke de Bijl zegt. OOK ZIJ kwamen in de aap gelogeerd, want de PvdA in de regering. Als iedereen anders stemt dan die feitelijk wil, krijg je je dus wat je eigenlijk niet wilt dankzij verdunde meningen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen12 okt. 2023 - 16:37

vdbemt, "OOK ZIJ kwamen in de aap gelogeerd, want de PvdA in de regering" Je hebt in zekere zin gelijk. Ik schreef dat ze VVD stemden om te voorkomen dat de PvdA de grootste werd en daar slaagden ze in, maar als het doel was om te voorkomen dat de PvdA in de regering kwam heeft het juist niet gewerkt. En die twee zaken liggen natuurlijk wel in elkaars verlengde. Aan de andere kant, in hoeverre waren die VVD stemmers werkelijk in de aap gelogeerd met de PvdA in de regering? Dat valt wel mee als het verhaal klopt dat de PvdA bij de kabinetsformatie de sociaaldemocratische idealen bij het grof vuil zette en braaf VVD beleid ging uitvoeren. Ik zelf weet niet of dat wel helemaal klopt, maar je zou ze hier op Joop de kost moeten geven die dat verhaal onderschrijven, zowel in de artikelen als in de reacties. "Als iedereen anders stemt dan die feitelijk wil, krijg je je dus wat je eigenlijk niet wilt dankzij verdunde meningen." Dat is de vraag, als er strategisch stemmen naar het midden gaan en twee grote middenpartijen gaan regeren is het verwaterd; maar als de extremen op de flanken blijven en er een wankel 4- of 5-partijen kabinet moet worden gevormd (ook weer uit het midden, de flanken staan hoe dan ook buitenspel) is het ook verwaterd. Maar het klopt natuurlijk dat je met je strategische stem soms precies het tegenovergestelde bereikt van wat je eigenlijk wilde. Ik ben er niet uit, het zou leuk zijn als iemand een keer een artikel aan deze kwestie zou wijden hier op Joop.

LaBou
LaBou 12 okt. 2023 - 9:28

""Heel veel mensen in dit land stemmen niet op basis van verstand. " En waaruit concludeer jij dat?" Deze is te gemakkelijk, dus die laten we maar liggen. We weten wie de vraag stelt.

sAt0Ri...
sAt0Ri...12 okt. 2023 - 9:27

Dan komt er weer een andere rechtse k**partij voor in de plaats, waarna alles weer opnieuw begint en de afbraak aan alles wat we na de oorlog hebben opgebouwd aan sociale voorzieningen gaan door, voor zover er nog iets af te breken valt. En alles onder het eufemisme modern of niet meer van deze tijd. Terwijl dat ons juist terug heeft gebracht naar een situatie als voor de eerste wereldoorlog waar alle hoeden en de kinderen van de hoeden een geweldig lekker leven tegemoet kunnen zien en zorgeloos kunnen leren en studeren tot ze erbij neervallen en de rest mag werken van de wieg tot het graf. En als ze nog de keuze maken om tóch onverhoopt door te leren met 600 bijbanen en dan alsnog slagen, dan mogen ze de rest van hun leven de studieschuld aflossen. Mede met dank aan de Plutocraten '66 die allang en breed niet meer de partij is die het was na het ontstaan in '66. En om over de PvdA nog maar te zwijgen. NU SP!

Grooteman2
Grooteman212 okt. 2023 - 8:04

Enkele verkiezingen terug sprak ik mensen die PVDA gingen stemmen omdat ze niet wilden dat de VVD aan de macht kwam. En mensen die VVD gingen stemmen omdat ze niet wilden dat de PVDA aan de macht kwam. En zie - ze gingen samen regeren. Strategisch stemmen is niet handig want je weet nooit hoe het uit komt. En stemmen op een partij terwijl je het met een andere partij meer eens bent is sowieso raar.

Ejoth
Ejoth12 okt. 2023 - 6:59

Wishful thinking…

BartP2
BartP212 okt. 2023 - 6:03

"Wat krijg je er voor terug" is een vreemde uitspraak wanneer je zelf op een andere partij stemt.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt12 okt. 2023 - 9:33

Ik zou niet weten waarom. Mijn ene keer strategisch stemmen heeft precies dat gebracht wat ik wilde vermijden.

BartP2
BartP212 okt. 2023 - 17:23

@vdbemt Het gaat hier niet om strategisch stemmen, het gaat om dat BBB terugloopt in aantal stemmen, dat Janneke iets vindt van de partij van Omtzigt (wat krijg je terug voor BBB?), maar Janneke stemt hoe dan ook geen Omtzigt. Dan krijg je ook niks terug. Waarom je druk maken over een partij waar je tóch niet op stemt.

develhunt
develhunt12 okt. 2023 - 5:49

Dat de BBB op instorten staat? Ze hebben nu slechts één zetel, dus feitelijk is iedere zetel erbij winst, in de peilingen stonden ze onrealistisch hoog, maar als ze er “slechts” 14 zouden halen is dat een enorme prestatie, daarnaast moeten we nog maar afwachten of Timmermans zo groot gaat worden en links uit het slop gaat trekken, Job Cohen werd toen ook als de nieuwe grote linkse man binnengehaald en we weten allemaal hoe dat is afgelopen, een afgang. Dus niets is nog zeker, heel veel mensen weten absoluut niet waar ze op moeten gaan stemmen, die zwevende kiezers binnenharken, daar gaat het de komende tijd om.

2 Reacties
De gewone nederlander
De gewone nederlander12 okt. 2023 - 7:30

Precies, er zijn heel veel partijen die dromen van 14 zetels. De grootste linkse partijen (PvdA en Gl) zouden het individueel niet eens halen...

MG1968-2
MG1968-212 okt. 2023 - 9:25

T.o.v. de provinciale verkiezingen.

Farmer3.0
Farmer3.012 okt. 2023 - 5:23

BBB, grootste partij in de eerste kamer, de provincie en waterschappen. Afgezien van enkele kleine schandaaltjes loopt het best goed in de provincie met de BBB gekozenen. Momenteel één zetel in de tweede kamer, na de verkiezingen waarschijnlijk ongeveer 15. Ik denk dat er traditionele partijen zijn die gelijk zouden tekenen bij het kruisje kijkende naar bovenstaande resultaat. ( GL, D66 en de PVDA als afzonderlijke partij waarschijnlijk ook ) NSC is inderdaad een voortzetting van het CDA ( BBB trouwens ook, daarom zullen ze na de verkiezingen waarschijnlijk intens gaan samenwerken ) ( wat de europese christen democraten ook weer goed uitkomt ) Ik vermoed dat we een coalitie krijgen van BBB, NSC, VVD en PVDA/GL. Timmermans gaat dit slikken.

BrotherV
BrotherV11 okt. 2023 - 18:40

Deze reactie is verwijderd

2 Reacties
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick12 okt. 2023 - 4:52

Wat vaak inhoud is dat mensen naar andere prioriteiten dan jij en zaken anders zien.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 okt. 2023 - 6:58

"Heel veel mensen in dit land stemmen niet op basis van verstand. " En waaruit concludeer jij dat?

Henk82
Henk8211 okt. 2023 - 18:12

Ik kom uit het Oosten en ben een boerenzoon. Neem van mij aan van de BBB zijn jullie nog lang niet af. Wishful thinking. Hun doelgroep zijn mensen die jullie helemaal niet in beeld hebben. Voor zo’n 8%- 10% van de NL bevolking is het boeren leven en alles er om heen het centrale in hun leven. Loonwerkers, boeren, paarden mensen, gromdwerkers, veearts, kinderen, ooms, tantes. In de laatste peiling van Maurice de Hond scoorden ze gelijk aan D66 + PvDD dus dat is echt niet slecht. NSC en BBB houden elkaar stevig vast. En ik heb het vermoeden dat beide zwaar onderpeild worden (wat de BBB in maart 23 ook overkomen is). En BBB heeft 16 zetels in de eerste kamer. Dat is voor iedere coalitie lekker. Nee BBB zit wel goed hoor. Als PvDA/GL of linkse stemmer zou ik me wat drukker maken. Want hoe moet die coalitie er eindelijk gaan uitzien?? Nederland peilt vrij rechts hoor…

7 Reacties
Sonic2
Sonic211 okt. 2023 - 19:56

Ik weet niet of ik het op deze site zal meemaken, maar wat zullen dit soort "voorspellingen" foutief uitpakken. Er is al sinds 2002 in Nederland geen werkbare "rechtse" meerderheid en dat zal er ook na 22 november niet zijn. De LPF maakte er een zooi van. Forum ook. Wilders voert een totaal zinloze polarisatie koers. Waarbij de mogelijke coalitie partners voor de PVV beperkt zullen zijn. Omtzigt heeft al laten weten niet 1-2-3 met de PVV in zee te gaan. In de eerste kamer hebben VVD-PVV en BBB geen meerderheid en heeft NSC tot 2027 geen zetels. Als ik in mijn eigen omgeving luister dan zie ik vooral veel mensen die twijfelen tussen NSC en BBB. U zou daar best gelijk in kunnen hebben, maar dat er op "rechts" geen makkelijke werkbare meerderheid is dat is al 20 jaar zo. En dat is na 22 november nog steeds zo. Wilders en Baudet zijn in die zin de grote vrienden van links, want je kunt nu al op je vingers natellen dat ze er met de PVV nooit uitkomen. Voor de rest worden verkiezingen( Josse de Voogd had het daar al over) helemaal niet op het platteland gewonnen. Ze worden in het middenland gewonnen. Dat zijn vooral in de nieuwbouw wijken. In de gemiddelde steden zoals Nieuwegein en Amersfoort. Voor de rest haalt BVNL nauwelijks de kiesdrempel. Staat Forum op verlies en JA21 ook. De PVV is hooguit stabiel. Wat meer nederigheid zou nep "rechts" eens sieren. Zo goed gaat het helemaal niet. En u grootste argument met betrekking tot BBB is uw vermoeden. Niet zo sterk

LaBou
LaBou 11 okt. 2023 - 20:43

"Neem van mij aan van de BBB zijn jullie nog lang niet af." Helaas niet. Dat gebeurt pas als ze er, net als ooit de lpf, een puinhoop van hebben gemaakt.

Zandb
Zandb12 okt. 2023 - 6:18

Henk Geen probleem Henk, dan maken we er gewoon de BoerenBeweging van. En dan nog iets. Bekijk je redenering nou eens een tikje kritisch: Als alle (sorry voor de overlap) rijke mensen, ondernemers, middenstanders nu eens op de VVD, die toch voor hen bedoeld lijkt zouden stemmen of alle dierenliefhebbers op de PvdD.........

Ejoth
Ejoth12 okt. 2023 - 7:01

Kom maar op met die linkse koers dan Sonic. Benieuwd of en hoe ze een meerderheid gaan vormen. Na 22 november weten we of Nederland de bocht naar links wil nemen. Wat denk je ?

De gewone nederlander
De gewone nederlander12 okt. 2023 - 7:35

@ Sonic [Er is al sinds 2002 in Nederland geen werkbare "rechtse" meerderheid] Maar zeker ook geen werkbare linkse meerderheid. Laten we eerlijk zijn. Rechts staat er in de peilingen een stuk beter voor.

MG1968-2
MG1968-212 okt. 2023 - 9:30

@Etjoh Nederland neemt niet de bocht naar links. Maar zoals Sonic al aangeeft is er nimmer een werkbare rechtse meerderheid in Nederland. Ik lees nergens dat Sonic schrijft dat Nederlands de bocht naar links neemt maar ik zie wel dat jij dat jij de rechtse incompetentie tot het verzilveren van de rechtse voorkeur van nederland afschuift of links. Tja. Dan valt je natuurlijk niets meer in.

Sonic2
Sonic212 okt. 2023 - 9:54

@ Ejoth MG 1968 heeft gelijk en u beschuldigt mij weer eens volslagen ten onrechte. Ik zeg niet dat er een linkse meerderheid is en dat links het zo geweldig doet. Dat is namelijk niet zo. De kans dat er een werkbare "rechtse" meerderheid is acht ik nihil. Omtzigt ziet het niet zitten om met Wilders te gaan regeren. In de eerste kamer ontbreekt Omtzigt helemaal. In ieder geval tot de zomer van 2027. Je hebt niets aan een meerderheid als het een heterogene meerderheid is en als betrokken elkaar de tent uitvechten. De polarisatie koers van Wilders en Baudet leidde eerder al tot D66 in het kabinet en zal na 22 november waarschijnlijk gaan leiden tot PvdA en Groenlinks in het kabinet. Daar hoef je geen Einstein voor te heten. Kunt u nu gewoon toegeven dat u hier gewoon iets neerzet over mij wat absoluut niet klopt? En kunt u dat recht zetten? Dat is wel het minste wat je kan doen. Zou u sieren. Want een heleboel andere hebben dat fatsoen niet.

Willem van der Decken
Willem van der Decken11 okt. 2023 - 17:59

Dat BBB van 1 naar, volgens de laatste peiling, 14 zetels gaat is ‘op instorten staan’. Terwijl het veel belovende timmermans-verzamellinks ingezakt is tot 21 zetels. En dan moet de schade door de Israel/hamas tweedeling nog blijken. Over ‘dikke meevaller’ gesproken…

2 Reacties
Sonic2
Sonic211 okt. 2023 - 20:00

Een half jaar geleden was er een onterechte hype rondom BBB. Die hype( dat mag je dan wel concluderen) is weg. Geen idee waarom Timmermans er bij gehaald moet worden. Er is nog NOOIT een verkiezing beslist door het Israel/Palestina conflict. Alleen in de "breinen" van rechts radicalen in hun bubbel is dat een ding. Laat BBB eerst maar eens NSC onder de duim houden, want dat is voor die partij wel een groot gevaar. Voor de rest pak je voor "verzamellinks" ook meteen de laagste peiling uit. Van de Forum peiler de Hond. In andere peilingen staan ze hoog in de 20.

Zandb
Zandb12 okt. 2023 - 6:31

Willem Dat heb je wel eens, dat je het van verschillende standpunten kunt bekijken. En zeker zo vaak komt het voor, dat die verschillende standpunten elkaar niet uitsluiten. Want dat zou dan appels met peren vergelijken zijn. Kortom: U hebt, vanuit uw standpunt bezien een punt: Van 1 naar 14 zetels gaan, dat zou je kunnen beschouwen als "Niet op instorten staan". Dat de schade voor de een en de winst voor de ander vanwege de stellingname in Israel/Hamas conflict nog moet blijken, dat is een voorspelling die absoluut uit zal komen. Maar dan wel weer bezien vanuit een bepaald standpunt, namelijk dat daarin enorme verschillen tussen partijen bestaan en dat de kiezers zich daardoor zullen laten leiden.