Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een dieet zonder vlees en melk is goed voor klimaat en sociale rechtvaardigheid

  •  
12-06-2024
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
3677 keer bekeken
  •  
ANP-355775784

De melk-, kunstmest- en veevoerindustrie zullen moeten verdwijnen en daarmee ook hun enorme lobbymacht.

De Nederlandse veeteeltindustrie produceert vlees- en melkproducten waarvan 80% naar het buitenland gaat. Deze draagt zo ongeveer 17% bij aan de klimaatramp en 45% aan de afname van biodiversiteit, maar slechts 1,5% aan het BBP. Als de vlees- en melkproductie over de hele wereld zo doorgaat, is het over enige tientallen jaren veel te warm om te kunnen leven, en zijn nog meer dier- en plantsoorten uitgestorven. Wereldwijd moeten daarom volgens het Parijse klimaatakkoord de emissies van de veehouderij met 61% afnemen.

Wat zouden de voordelen zijn van een enorme reductie van vlees en melkproducten? Hanna Ritchie heeft de talloze onderzoeken over de voordelen van een enorme reductie van veeteelt op een rijtje gezet. Zij komt tot de conclusie dat wanneer iedereen een plantaardig dieet eet, de mensheid het landgebruik voor landbouw tot 75% kan reduceren. Deze reductie komt tot stand omdat het vee op veel land graast, maar nog meer land wordt gebruikt voor de productie van veevoer. Vooral het stoppen met rundvlees en melkproducten en in plaats daarvan kip, eieren, vis en veel plantaardig, zou al een enorme reductie van landbouwgrond betekenen.

Wanneer in Nederland een dergelijke reductie zou plaats vinden, dan zou 43% landbouwgrond vrijkomen voor niet voedingsgerelateerde activiteiten/producten, zoals natuur. Nederlanders eten dan op de overgebleven landbouwgrond vooral producten van akkerbouw zoals noten, peulvruchten, granen, fruit, groente, knolgewassen en wilde rijst en cranberries uit natte veengebieden via paludicultuur. De melk-, kunstmest- en veevoerindustrie zullen moeten verdwijnen en daarmee ook hun enorme lobbymacht.

Mijn eerste vraag is: kunnen Nederlanders een rechtvaardig en goed leven leiden zonder rundvlees en melk? De tweede vraag is: hoe zit het met het goede leven van dieren en planten? De derde vraag: En de rest van de wereld? De vierde vraag: En de volgende generaties? Voordat ik deze vier kan beantwoorden, moet ik eerst iets meer uitzoeken over rechtvaardig en goed leven.

Wat is rechtvaardig en goed leven?
Onder ‘rechtvaardigheid’ wordt meestal verstaan een eerlijke verdeling van lasten en lusten; met ‘goed leven’ wordt het gebruik daarvan verstaan: dat je in staat bent je leven vorm te geven met die lasten en lusten. Daarom neem ik beide begrippen bij elkaar. Over rechtvaardig en goed leven zijn de 193 landen aangesloten bij de Verenigde Naties het eens: rechtvaardigheid houdt in dat mensen een goed leven kunnen leiden op basis van rechten op goede (ook: veilige) behuizing, banen, voeding, gezondheidszorg en onderwijs, participatie, toegang tot natuur, schone lucht, en schoon water. Velen stellen dat ook dieren, planten, en ecosystemen rechten op een goed leven kunnen laten gelden, dat wil zeggen op een zoveel mogelijk dierwaardig of plantwaardig bestaan (multispecies rechtvaardigheid. Deze opvatting van goed leven schrijft niet voor wat iemand moet doen, maar betreft de voorwaarden waaronder mensen, dieren, landschappen zich kunnen ontwikkelen, of beter, kunnen floreren. Het is duidelijk dat deze definitie ook op toekomstige generaties van toepassing is. Want hoewel we niet weten hoe ze hun leven zullen inrichten, worden met deze definitie wel de voorwaarden aangegeven op basis waarvan ze hun eigen leven kunnen inrichten.

Het stoppen met veeteelt in Nederland heeft enorme gevolgen voor huidige en volgende generaties: geen vlees- en melkproductie betekent minder uitstoot van broeikasgassen en stikstof, minder dierenleed, geen mestcrisis, meer land voor mensen elders, betere gezondheid en meer ruimte voor natuur.

Is er een rechtvaardig en goed leven in zonder vlees en melk land?
De eerste twee vragen: gaan mensen, dieren en planten rechtvaardig en goed leven?

Boeren zullen veel meer groente, fruit en graan op biologische en agro-ecologische manier telen. Veel minder kans op zoönosen en Parkinson! De Nederlandse bodem zal opleven, ook omdat die verrijkt wordt met steeds meer schimmels als resultaat van de maaibemesting, en nauwelijks met organische mest en dus bacteriën. Doordat deze schimmel verrijkte, grondgebonden teelt een heel geringe klimaatvoetafdruk en meer absorptie van klimaatgassen (CO²) mogelijk zal maken, zitten hier enorme klimaatvoordelen aan vast. Ook krijgt het waternetwerk en de lucht een veel betere kwaliteit. Bovendien zorgen grondgebonden teelten, bijvoorbeeld in de vorm van voedselbos en stadslandbouw, voor een reductie van hittestress in de zomer.

Boslandbouw en voedselbossen voor groente en fruit en mengteelten voor granen, aardappelen en noten zullen naast een goede oogst een aangenaam landschap opleveren. Vlinders, vogels en andere dieren zullen enorm toenemen en door omwonenden en wandelaars opgemerkt worden; ook grotere toegankelijkheid van meer natuur maakt mensen beter bestand tegen psychische problemen en verhogen hun niveau van welzijn.

Daarmee zullen ook de subsidies moeten veranderen en groente, fruit en biobasedmaterialen goedkoper maken. Nu geeft de EU bijna 1 miljard euro per jaar aan de Nederlandse landbouw, waarvan de vee-industrie 80% krijgt. Nederlanders eten veel te weinig groente en fruit en het is bewezen dat groter en door subsidies goedkoper aanbod plantaardige voeding gezondheid bevordert, ook omdat ultra verwerkt voedsel (meestal vlees of melkproduct) minder wordt aangeboden. Omdat de prijzen van groente en fruit dalen zullen ze beter beschikbaar komen voor lagere inkomensgroepen, die nu veelal aangewezen zijn op fastfood ofwel ultra verwerkt voedsel.

Er is wel een aandachtspunt: Nederlandse groenten en fruit zijn seizoensgebonden: maar weinigen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Veel Nederlanders kunnen niet goed meer omgaan met seizoensgebonden producten en met groente en fruit: zowel koken als conserveren van verse groente en fruit kunnen ze niet meer. Nederlandse traditionele gerechten zoals vleesbarbecues en vleesstamppotten zijn niet klimaat- en biodiversiteitsproof. Daarom zullen deze gemeenschappen kooklessen organiseren om voedselvaardigheden te ontwikkelen, net als lessen voor bewaren en fermenteren, zodat in tijden van geringe opbrengst er altijd lekkere menu’s gekookt kunnen worden. Mensen worden aangemoedigd mee te doen met natuurprocessen: niet vernielen maar opbouwen, heel simpel van planten en dieren tellen tot natuur herstellen. Dit nieuwe Nederland kan enorm veel sociale verbondenheid en energie geven: platforms of burgerraden, gezondheid, zeer gevarieerde natuur, levendigheid, en kindvriendelijkheid.

Dus nogmaals, ook het goede leven van dieren en planten zal toenemen. De variëteit binnen één soort zal toenemen, maar ook de functionele biodiversiteit, dat wil zeggen de variatie in een ecosysteem en de variatie tussen ecosystemen. In alle gevallen betekent dit een enorme boost voor andere aardbewoners en hun natuurlijke habitats. Terwijl op dit moment beide vormen van biodiversiteit enorm afnemen, zullen die met het verdwijnen van de veehouderij juist enorm toenemen. Natuurlijke processen zijn behulpzaam bij menselijk leven; gevarieerde natuur zorgt voor psychische en lichamelijke gezondheid; bacteriën en schimmels kunnen voor schoon water zorgen; struiken en bomen verminderen hittestress.

De derde vraag: En de rest van de wereld? Wereldwijd is Nederland een belangrijke veroorzaker van broeikasgassen, en legt beslag elders ter grootte van driemaal Nederland; voor veevoer 18 keer de Flevopolder. De veevoer producerende landen kunnen hun land beter gebruiken. Wanneer huizen en kleding gemaakt worden met Nederlandse gewassen, zal de Nederlandse klimaatvoetafdruk nog minder op andere landen drukken. Vooral Aziatische landen zullen van die industrie worden verlost, zodat uitbuiting van arbeidskrachten en gebruik van met pesticiden en kunstmest geteelde gewassen kan afnemen.

De vierde vraag: En de volgende generaties? Dus, hoe dan ook, toekomstige generaties aardbewoners zullen een betere aarde erven zonder de Nederlandse vee-industrie (toename intergenerationele en multispecies rechtvaardigheid). De bewoners en de nazaten van de huidige veevoerlanden, waaronder Brazilië, Oekraïne en Thailand, kunnen in een beter klimaat leven. Natuurlijk, dit hangt af van wat voor landbouw- en voedselbeleid de regeringen van die landen zullen uitvoeren. Voor de latere generaties in Nederland en de andere landen betekent dit project dat klimaatopwarming en biodiversiteitsverlies afnemen en enorme natuurvoordelen optreden.

Minder goed leven?
Zijn er dan geen nadelen? Veeboeren die niet willen omschakelen naar groente en fruit of biobasedmaterialen zullen moeten stoppen of emigreren. Het wegvallen van de export van vlees- en melkproducten treft vooral direct omliggende landen (Duitsland, België, Frankrijk). Omdat in die landen ook een daling van de vraag naar deze producten plaatsvindt zal de schade beperkt zijn.

Conclusie
Ik behandel in dit essay vier vragen: De eerste vraag: kunnen Nederlanders een rechtvaardig en goed leven leiden zonder vlees en melkproducten? Ja, want ze beschikken over een veel gezonder etenspakket, ze zijn meer met elkaar verbonden door stadslandbouw en voedselbossen en hebben minder last van eenzaamheid, ze genieten van gezonde lucht en water, veel meer bomen en struiken bestrijden hittestress, en veel meer natuur geeft gevarieerdere landschappen.

De tweede: hoe zit het met het goede leven van dieren en planten? Het leed van dieren in de bio-industrie is voorbij; er is meer ruimte voor wilde dieren en planten.

De derde: En de rest van de wereld? Zonder vlees en melk legt Nederland veel minder beslag op andere landen.

De vierde: En de volgende generaties? Op basis van de voorafgaande argumentatie kan het antwoord op deze vraag ook positief zijn. Dus ja, er is grote kans dat Braziliaanse kinderen in 2050 er beter aan toe zijn als Nederlandse kinderen nu geen vlees en melkproducten meer gebruiken.

Ten slotte, waarom zouden mensen deze droom najagen? Zouden ethische overwegingen van rechtvaardigheid en emotionele van solidariteit en empathie (met andere aardbewoners) een rol kunnen spelen? En ook: vooruitzichten voor een betere toekomst, juist voor alle kinderen en kleinkinderen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

Subterranean homesick blues
Subterranean homesick blues
16 jun. 2024 - 20:49
Er bestaat geen enkel ander onderwerp waarbij de energie steken in het zoeken naar mitsen en maren zulke groteske, fundamentalistische vormen aanneemt als bij het stoppen met dierlijke producten, en die achterhoede-discussie verloopt al ruim dertig jaar volgens hetzelfde stramien, met dezelfde tegenwerpingen, zelfs wanneer deze allang ontkracht zijn. Het zal.
dirk den boer
dirk den boer
15 jun. 2024 - 23:33
Voor de goede orde: Michiel is hoogleraar op de door de vader van Slow Food , Carlo Petrini, gestichte uni van gastronomische wetenschappen in Bra. Naar mijn bescheiden weten is Slow Food noch vegetarisch, noch veganistisch. Op de stands van het 2 jaarlijkse Terra Madre in Turijn schuiven ook NLse fijnproevers en producenten aan. Onze Texelse schapenkaas doet het daar goed ...
2 Reacties
Michiel Korthals
Michiel Korthals18 jun. 2024 - 17:53
Ik was 22 jaar hoogleraar en Wageningen, en net als mijn collega Imke de Boer, prof animal sciences, kwam ik er achter dat de verhalen en studies over de enorme betekenis van vlees en melk niet kloppen. In mijn boeken (en haar boek) wordt uitvoerig op nieuwe literatuur ingegaan. Fresco en Rabbingen hebben het totaal fout en verspreiden rare sprookjes ("biologisch betekent zesmaal meer land"). Na mijn pensioen ben ik hoogleraar geworden in Pollenzo, UNISG, die geen officiële band heeft met Slow Food. Ik ben tegen industriële veehouderij, niet ambachtelijk een paar dieren houden. Dirk den Boer, verdiep je toch eens grondig in al deze dingen!
dirk den boer
dirk den boer20 jun. 2024 - 10:48
Maar Michiel, ambachtelijk een paar dieren houden, dan kunnen wij door dezelfde (niet veganistische) deur, de deur van Imke, Hans Schiere en vele anderen in het Wageningse. Tegen Fresco en Rudy loop ik ook al zo'n 40 jrtjes te foeteren, Fresco die de Slow Food maar romantische wegdromerij aan de haard vindt, zij allebei net zo hard tegen mij trouwens, google Rabbinge's Weerwoord aan Dirk, in Spil. We hebben nog een lange weg te gaan dus, zo lang heb ik niet meer trouwens...
Robijnrood
Robijnrood
14 jun. 2024 - 2:24
Deze reactie is verwijderd
DanielleDefoe
DanielleDefoe
13 jun. 2024 - 12:12
Voor wat geschiedenis zie link. Vrouwenarbeid is ook vrij slecht gedocumenteerd ook om ideologiche redenen. https://vakbondshistorie.nl/dossiers/vrouwen-aan-werk/
Jan Man
Jan Man
13 jun. 2024 - 9:13
Goed stuk en wat kunnen we de wereld op een makkelijke manier een stuk beter maken. Het probleem is wel dat de vleesindustrie enorm rijk en machtig is. Veel mensen, zoals ook uit veel reacties hieronder blijkt, zijn geen partij voor de briljante marketingbureaus die de vleesindustrie ondersteunen.
2 Reacties
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick13 jun. 2024 - 11:16
Rare gedachte: veel mensen eten graag vlees zonder marketeers?
tinus1969
tinus196913 jun. 2024 - 17:21
@Jan [Het probleem is wel dat de vleesindustrie enorm rijk en machtig is. ] Die vleesindustrie is machtig omdat (de meeste) mensen nu eenmaal dierlijk eiwit willen eten. Daar is gen marketing voor nodig, ook oermensen eten graag vlees.
jvandoorn
jvandoorn
13 jun. 2024 - 9:10
Neen. Zonder vlees is een goed en gezond leven volstrekt onmogelijk, de essentiële voedingsstoffen in vlees en melkproducten kunnen niet volledig worden ingevuld door plantaardig voedsel
8 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2024 - 10:12
Vegerarisme is een uitstekend alternatief.
EricDonkaew
EricDonkaew13 jun. 2024 - 10:47
@jvandoorn --------------------------- Dat is overdreven. Mijn vader weigerde op driejarige leeftijd vlees te eten in een verder vleesetend gezin. Toen hij hoorde dat vlees van een dier komt, weigerde hij op een 'epifaan' moment - nieuw woord dankzij Rutte - het te eten. Hij werd 97. Maar bij veganisme heb ik geen goed gevoel. Mijn vader destijds ook niet.
Pagadder
Pagadder13 jun. 2024 - 11:45
Veganisme gaat volledig voorbij aan dat alles n functie heeft in de natuur. Dieren zijn gewoon nodig. En wat dieren produceren aan broeikasgassen is gewoon onderdeel van de kringloop. Dat is in de natuur goed geregeld. Er komt dus niks extra bij.
Andorimax
Andorimax13 jun. 2024 - 13:04
@pagadder Zelden zo'n onzin gelezen. Natuur? Wat heeft dit in godsnaam met natuur te maken? Ongelooflijk, ik zou niet weten waar ik moet beginnen met argumenten. Ik doe alleen deze: Waarom nog gezondheidzorg, want ziekte is natuur. En verder: als je uitzoomt is de mens ook natuur en klaar is de discussie.
Pagadder
Pagadder13 jun. 2024 - 15:20
Andorimax, dat is juist het probleem! De mens is geen onderdeel van de kringloop!
Anco0588
Anco058813 jun. 2024 - 17:36
Ik denk dan altijd maar dat de evolutie heeft "bepaald" dat wij omnivoren zijn. Om alle voedingsstoffen op een efficiënte manier op te nemen, hoort vlees onderdeel te zijn van het dieet. In welke mate daar valt over te twisten natuurlijk. Veel landbouwgrond in Nederland is gewoon niet geschikt voor landbouw. Dus daar kan je net zo goed gras of mais neerzetten voor de koeien. En onder natuur versta ik oernatuur en niet gecreëerde recreatienatuur. De Waddenzee is dan ook het enige natuurgebied wat we hebben zo'n beetje. , Maar dat is mijn mening.
Andorimax
Andorimax14 jun. 2024 - 13:24
@Pagadder "dat is juist het probleem! De mens is geen onderdeel van de kringloop!" Daar ben ik het wel mee eens. De mens heeft in principe geen enkele rol in het ecosysteem. Maar dan snap ik niet wat je met je eerdere bijdrage bedoelt.
vdbemt
vdbemt14 jun. 2024 - 14:59
@pagadder "En wat dieren produceren aan broeikasgassen is gewoon onderdeel van de kringloop. Dat is in de natuur goed geregeld. Er komt dus niks extra bij." Dan zal ik je iets vertellen. De 100 miljoen kippen, ruim 12 miljoen varkens en bijna 4 miljoen koeien, die we in Nederland hebben, zijn BUITEN de natuur om gefokt. Dat is EXTRA. Het lijkt me dat er wel 'ietsjes' extra bij komt, niet?
RaymondenJoop
RaymondenJoop
13 jun. 2024 - 9:02
Als NL dit alles doorvoert zullen de gevolgen nog steeds enorm zijn, wellicht nog groter omdat wij hier niks te zeggen over vleeseters elders, die sowieso al veel meer consumeren dan de gemiddelde Nederlander. Maw, zolang de schrijver hiervoor geen oplossing heeft, is de invloed van NL minimaal. Of we nu onze eigen vleesindustrie om zeep helpen of niet. De vraag bepaald, en die ligt grotendeels buiten NL en wordt sowieso voorzien.
tinus1969
tinus1969
13 jun. 2024 - 7:58
We kunnen hier lang praten over [Een dieet zonder vlees en melk is goed voor klimaat en sociale rechtvaardigheid]. Maar de hamvraag (sic) is: Is veganistisch eten gezond? Het antwoord is een genuanceerd nee, om twee redenen. Ten eerste is 'de mens', in biologische termen, een obligate vleeseter. We hebben vlees nodig als bron van vitamines, mineralen, en essentiële aminozuren. Vegetarisme (met zuivel ipv vlees) is een goed alternatief, maar vegetarisme is (heel ironisch) pas een serieuze optie sinds de industriële revolutie en de productie van 'ultraprocessed' vleesvervangers. De tweede reden overlapt: De mens functioneert het beste op energiedicht eten met relatief weinig koolhydraten en veel eiwit en vet. De toename van welvaartsziekten als obesitas en diabetes is rechtsreeks gerelateerd aan grote hoeveelheden koolhydraten in het dagelijks eten. Het is geen toeval dat eiwitpoeders/shakes/repen toenemend populair zijn. het is geen toeval dat 'wij' 10.000 jaar geleden met veeteelt zijn begonnen: Waarom al die moeite doen om op dieren te jagen, als je ze ook in de buurt kunt houden? Landbouw werd pas mogelijk nadat mensen zich as veeteler op ene vaste plaats hadden gevestigd.
7 Reacties
dirk den boer
dirk den boer13 jun. 2024 - 11:15
Veganisme is een luxe voor de bovenlaag van het Westen, het is ook veel duurder dan een gewoon gezond en gebalanceerd dieet indien streng en precies toegepast met de aangepaste en benodigde extra vitaminen. Je zou het met een begenadigd monnikendieet kunnen vergelijken, vergelijk ook met Monch am Meer, vandaag in de nrc. Monch Michiel...
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2024 - 12:23
Vegetarisme kan prima. Dan hoef je je ook niet af te vragen waar dat vlees vandaan komt. Geeft ook rust in het hoofd.
tinus1969
tinus196913 jun. 2024 - 17:18
@Danielle [Vegetarisme kan prima. Dan hoef je je ook niet af te vragen waar dat vlees vandaan komt.] Dan moet je je afvragen waar die melk vandaan komt.
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2024 - 20:13
[Dan moet je je afvragen waar die melk vandaan komt.] niet van martelvarkens in ieder geval en schapenkaas is heel lekker.
tinus1969
tinus196914 jun. 2024 - 7:48
@Danuielle, in een aantal opzichten is melkveehouderij minder diervriendelijk dan vleesveehouderij.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2024 - 9:20
tinus1969 Dat hoeft niet al hebben ook geiten hier een ellendig leven.
vdbemt
vdbemt17 jun. 2024 - 13:13
"De Nederlandse veeteeltindustrie produceert vlees- en melkproducten waarvan 80% naar het buitenland gaat. Deze draagt zo ongeveer 17% bij aan de klimaatramp en 45% aan de afname van biodiversiteit, maar slechts 1,5% aan het BBP." Dar zijn vervelende feiten. En, ik, Tinus, wil gewoon mijn vlees blijven eten. Dus wat doe ik? Ik verleg de discussie: "de hamvraag (sic) is: Is veganistisch eten gezond?" Dan gaan we het dáár over hebben. Maar dit is helemaal niet de hamvraag. De hamvraag is: hoe reduceren we de vlees- en melkproductie zodanig dat het niet over enige tientallen jaren veel te warm is om te kunnen leven, en nog meer dier- en plantsoorten zijn uitgestorven? Want dat is een serieus probleem. Nu al. https://www.hln.be/buitenland/hittegolf-in-griekenland-bezorgdheid-over-groot-risico-op-bosbranden~a7dd306b/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/temperatuur-stijgt-in-noord-amerika-tot-20-graden-hoger-dan-normaal-boven-40c Veganisme kan een antwoord zijn op de werkelijke hamvraag. Hier staat nergens dat dat de enige oplossing is. We kunnen voedingstechnisch makkelijk met veel minder vlees. Bonen en noten, om maar wat te noemen, vullen ipv vlees heel goed aan wat we nodig hebben. En dan zijn er nog altijd voedingssupplementen.
Jozias2
Jozias2
13 jun. 2024 - 6:37
“Als de vlees- en melkproductie over de hele wereld zo doorgaat, is het over enige tientallen jaren veel te warm om te kunnen leven“ Als je klimaatwappies en desinformatie wil bestrijden dan moet je zelf ook niet soort onzin gebruiken. En hoe draagt de emigratie van veeboeren bij aan de verlaging van de co2 uitstoot?
14 Reacties
Michiel Korthals
Michiel Korthals13 jun. 2024 - 7:45
Dit is geen onzin, gebaseerd op deugdelijk wetenschappelijk onderzoek. Bunge, A.C., Mazac, R., Clark, M. et al. Sustainability benefits of transitioning from current diets to plant-based alternatives or whole-food diets in Sweden. Nat Commun 15, 951 (2024) If the world adopted a plant-based diet, we would reduce global agricultural land use from 4 to 1 billion hectares - Our World in Data Natuurlijk gaat het om een voorstelling wat de impact zou zijn van geen vlees en melk. Dus reductie naar 10, 20, 30, 40 % zou al heel veel uitmaken
vdbemt
vdbemt13 jun. 2024 - 8:05
"Als je klimaatwappies en desinformatie wil bestrijden dan moet je zelf ook niet soort onzin gebruiken. " Er zijn NU al plekken waar het op momenten tegen de 50 graden oploopt. Dat zal over enkele tientallen jaren alleen maar meer zijn.
itsme3
itsme313 jun. 2024 - 8:25
@vdbemt "Er zijn NU al plekken waar het op momenten tegen de 50 graden oploopt." U snapt de opmerking van Jozias niet. Zijn stelling is dat het niet uitmaakt waar de CO2 wordt uitgestoten. CO2 verdeelt zich gelijkmatig over de wereld, dus een CO2 molecuul uitgestoten in China heeft hetzelfde effect op het Nederlands klimaat als een CO2 molecuul dat wordt uitgestoten in Tietjerksteradeel. Maar dat wist u toch wel? Of niet?
MG1968-2
MG1968-213 jun. 2024 - 8:34
@Jozias "En hoe draagt de emigratie van veeboeren bij aan de verlaging van de co2 uitstoot? " Nederland is geen koploper. Het aantal landen waar men terecht zou kunnen is beperkter als je hier doet voorkomen en daarnaast zullen in die landen de ontwikkelingen niet stil staan. Die emigratie is wel reeel want sluit nogal aan op het uitstelgedrag van die boeren. Overigens zijn er voldoende mogelijkheden (middels handelsverdragen en anders importbeperkingen) om er voor te zorgen dat de geëmigreerde boer ook alleen (wat betreft verdienmodel) kan produceren voor de lokale markt waar die net naar geëmigreerd is. Hetgeen ik betwijfel of hem of haar dat zal bevallen. Niemand heeft betoogd dat om maatregelen effectief te maken er geen flankerend beleid nodig is. Sterker nog. Jij zou toch moeten weten dat dat vrijwel altijd het geval is.
Jozias2
Jozias213 jun. 2024 - 19:47
@mg Totaal niet relevant. Het gaat om de co2 in de atmosfeer. Het maakt voor die uitstoot niet zoveel uit waar die wordt uitgestoten. Emigrerende boeren dragen dus niets bij aan het beperken van de co2 uitstoot en het beperken van klimaatverandering. Sterker: als boeren uit Nederland emigreren naar landen waar de grond minder vruchtbaar is of minder efficiënt en duurzaam wordt geproduceerd zal de co2 uitstoot stijgen.
Jozias2
Jozias213 jun. 2024 - 19:51
@michiel Waar staat dat het over tientallen jaren te warm is om te leven? De prognoses lopen uiteen tusssn 1,5 en 4,5 graden warmer. Dat heeft diverse negatieve effecten maar niet dat het te warm is om te leven.
vdbemt
vdbemt14 jun. 2024 - 15:07
@itsme Jij doelt op: "En hoe draagt de emigratie van veeboeren bij aan de verlaging van de co2 uitstoot? ". Een boerenbedrijf heeft impact op zijn omgeving. Wanneer die omgeving groot en rijk aan groen is, wordt die impact door de natuur beter/anders verwerkt dan wanneer die omgeving nauwelijks groen kent. Zo kan immigratie van veeboeren toch ook gunstiger uitpakken. "een CO2 molecuul uitgestoten in China heeft hetzelfde effect op het Nederlands klimaat als een CO2 molecuul dat wordt uitgestoten in Tietjerksteradeel. Maar dat wist u toch wel?" Nee. Dat wist ik niet. Maar ik doe er een eed op dat jij dat OOK niet weet. Je kletst maar wat.
Jozias2
Jozias214 jun. 2024 - 15:17
@van de bent Je haalt stikstof en co2 uitstoot door elkaar. Dat tweede is relevant voor de opwarming van de aarde en daarbij maakt de locatie van de uitstoot niet uit.
MG1968-2
MG1968-214 jun. 2024 - 18:51
@jozias Natuurlijk vind jij het verminderen niet relevant. Je moet eens leren lezen. Als de Nederlandse boer alleen voor de lokale markt kan produceren is dat een vermindering. Jou verhaal is niet relevant. Maar dat wist je wel. Je argumenten zijn namelijk afhankelijk waar je je advocaat voor wil opwerpen. In dit geval vooor degene die in het hier en nu willen maximaliseren ten koste van toekomstige generaties. Je bent dat wat betreft klimaatbeleid consequent.
Jozias2
Jozias215 jun. 2024 - 0:25
@mg Ik geef mijn mening helemaal niet over de boeren. Van mij mogen er velen onteigend worden waardoor het aantal boeren 50% afneemt en die overblijven biologisch produceren. Mijn punt is in reactie op het stukje over emigratie (Veeboeren die niet willen omschakelen naar groente en fruit of biobasedmaterialen zullen moeten stoppen of emigreren) dat als boeren emigreren dat dat niets helpt om de klimaatverandering tegen te gaan. Het doet niets voor de co2 uitstoot maar verplaatst deze. Wat jij er verder bij haalt over minder produceren doet niet ter zake daar waar het gaat over emigratie.
vdbemt
vdbemt15 jun. 2024 - 9:37
@Jozias. Het lijkt mij dat de locatie van de uitstoot weldegelijk uitmaakt. De samenstelling van die locatie is bepalend voor wat er per saldo aan uitstoot uit die locatie komt. Als dat een rijk natuurgebied is, zal dat direct een deel van de oorspronkelijke uitstoot verwerken. Wat overblijft, biedt zich aan in de atmosferen voor de klimaatverandering.
Jozias2
Jozias215 jun. 2024 - 10:03
@van de bemt “Het lijkt mij”? CO2 uitstoot gaat over de co2 die in de atmosfeer terecht komt en waardoor de warmte van het aardoppervlakte niet goed de atmosfeer kan verlaten. Dat is niet iets lokaals. Broeikasgassen verspreiden zich over de hele aarde. Stikstof slaat (ook) lokaal neer. Nogmaals als je klimaatwappies wil bestrijden moet je niet zelf desinformatie gaan bestrijden. Het emigreren van boeren of het anderszins verplaatsen van productie zonder minder te consumeren heeft geen enkel effect, sterker door meer transport neemt de uitstoot toe.
vdbemt
vdbemt15 jun. 2024 - 14:31
@Jozias. "CO2 uitstoot gaat over de co2 die in de atmosfeer terecht komt en waardoor de warmte van het aardoppervlakte niet goed de atmosfeer kan verlaten. Dat is niet iets lokaals." Jij denkt zeker te weten dat overal ter wereld exact evenveel warmte de aardoppervlakte verlaat (cq niet goed weet te verlaten). Nogal onwaarschijnlijk, niet?? Alsof de omstandigheden overal ter wereld exact dezelfde zijn.
Jozias2
Jozias215 jun. 2024 - 21:45
@van de bemt Anders kan men toch ook geen co2 uitstoot compenseren door elders op de wereld bomen te plaatsen. De atmosfeer is 1 geheel en niets iets lokaals. Als je niet weet waar je het over hebt discussieer je op het niveau van een klimaatwappie.
Robbin_T
Robbin_T
13 jun. 2024 - 6:23
"Het leed van dieren in de bio-industrie is voorbij; er is meer ruimte voor wilde dieren en planten." Als ik de bio-industrie morgen op kan heffen en daarna al mijn vlees kan verkrijgen uit de jacht teken ik direct.
5 Reacties
Zandb
Zandb13 jun. 2024 - 9:50
Robbin Vreemde reactie. U hebt blijkbaar geen idee, wat we 'in het algemeen' onder de bio-industrie verstaan. Het is een heel vals dilemma, wanneer je stelt dat zonder de bio-industrie alleen de jacht ons van vlees kan voorzien.
dirk den boer
dirk den boer13 jun. 2024 - 11:24
In de dorpen in de derde wereld heeft bijna elk huis een aantal scharrelkippen rondlopen, vaak ook een geit of zwijntje. Dat is dus geen bioindustrie. De eigenaars stoten ook heel weinig CO2 uit, gebruiken geen pesticiden (te duur) op hun veldje waar niets op rijtjes staat en alles door elkaar heen, mangobomen, cassavestruiken, mais en bonen. Toen ik daar aan de slag ging voor ontwikkelingswerk, dacht ik dat het daar langzaamaan onze richting van welvaart en westerse voorzieningen toe zou moeten, zoals de minister dat ook dacht. Sinds jaar of 5 zie ik dat anders, wij moeten eerder hun kant uit om het nog leefbaar te houden in de toekomst.
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2024 - 12:27
[wij moeten eerder hun kant uit om het nog leefbaar te houden in de toekomst.] Dan zullen we ook de trek naar de stad moeten omkeren. Tenzij er zoals in de vroeg 20ste eeuwse tuinwijken in Oslo een tuin is bij ieder huis met plaats voor groenten en fruit en een kippenhok. Collectieve tuinen zijn dan handiger.
dirk den boer
dirk den boer13 jun. 2024 - 15:27
Sorry, Danielle, wat zijn jouw ervaringen met collectief? Ik heb nu denk ik 60 jr tomaten, peper, augurken, courgette (waarvan jij er een van hebt),radijs en toen ik nog echt stukje land had met erwten, tuinbonen, aardappels, uien , prei, spruiten en al het andere gezet, maar collectief?? Dat gaat altijd mis, ik wil wel altijd overzicht houden over alles wat ik te kiemen zet, verplant, verpot, opbindt, oogst, daar wil ik niemand bij die me in de weg loopt of stoort of zich bemoeit met bij in de buurt, en dat weet jij ook wel denk ik zo...
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2024 - 20:16
Het vereist inderdaad meer discipline. Een grotere lap grond kan in individuele plots worden opgedeeld.
Ranonkel2
Ranonkel2
13 jun. 2024 - 5:48
Iets met leven en laten leven. De een zal geen vlees willen eten de ander geniet er juist dagelijks van. Voor mij begint t het probleem zodra je een amder jou mening op wil dringen. Voel jezelf niet beter dan de ander dat brengt enkel verdeling in de maatschappij.
6 Reacties
Michiel Korthals
Michiel Korthals13 jun. 2024 - 7:48
Tja, de vlees- en melkproductie draagt nu onevenredig veel bij aan klimaatopwarming en biodiversiteitsverlies, en daarmee aan de vermindering van kansen van arme en toekomstige mensen. Dus die kleine groep vermindert levenskansen van een hele, hele grote groep.
vdbemt
vdbemt13 jun. 2024 - 8:11
"Voor mij begint t het probleem zodra je een amder jou mening op wil dringen." Nee. Daar begint het probleem niet. Het probleem is decennia terug begonnen doordat de gehele samenleving zich steeds meer TE goed deed aan de welvaart. Steeds meer, meer, meer van alles. In dit geval steeds meer vlees. In het verleden nog zonder besef van de consequenties voor natuur, klimaat en eigen gezondheid. Maar daar kun je inmiddels niet omheen. NU dat nog steeds terzijde willen schuiven met 'leven en laten leven' moet dan worden: sterven en laten sterven. (ook al gaat dat langzaam)
escalifano
escalifano13 jun. 2024 - 8:51
Ik zie nergens in dit stuk terug dat Korthals zich beter acht dan een ander. Het staat eenieder vrij om zijn/haar mening/analyse te delen over dit soort zaken. Als je dit essay ervaart als een persoonlijke aanval op je moraal dan is het misschien een goed idee om op zoek gaan naar de oorzaak hiervan.
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten13 jun. 2024 - 9:09
"Voor mij begint t het probleem zodra je een amder jou mening op wil dringen." Dat is vol te houden zolang je geen schadelijke acties onderneemt. (Veel) dierlijke producten consumeren schaadt de leefomgeving, en dat heeft zeer nadelige consequenties voor anderen. Als jou vrijheid ten detrimente gaat van anderen, is er alle reden die vrijheid te beperken. Dat doen we vaker. Je mag geen 180 op de snelweg omdat dat gevaarlijk is, en drugshandel beperken we ook of verbieden we, afhankelijk van de drug.
Zandb
Zandb13 jun. 2024 - 9:54
Ranonkel iemand, de buurman, vader, een dokter, de overheid enz, die mensen adviseert minder vet te eten, minder te drinken en om absoluut niet te roken, die dringt zijn mening op en die doet dat omdat die zichzelf beter vindt?
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2024 - 10:25
Drassige weilanden zijn wel geschikt om er koeien op te laten rondlopen ( niet teveel uiteraard), maar niet voor land- & huizenbouw. Dat laat onverlet dat er ook dringend gewerkt moet worden aan de biodiversiteit van de laaggelegen gebieden. Het is bovendien volgens experts ook verstandiger om eerst de leegstaande kantoren voor bewoning geschikt te maken ipv weilanden vol te bouwen.
EricDonkaew
EricDonkaew
13 jun. 2024 - 4:35
Deze reactie is verwijderd
EricDonkaew
EricDonkaew
13 jun. 2024 - 4:35
@"plantwaardig" --------------------- Pfff, planten hebben geen hersenen, geen gevoel, geen ziel, net als een steen. Ik ga me niet overal druk over maken hoor. Of moeten we een steenvriendelijke omgeving gaan creëren? Verder is het verhaal een pleidooi voor veganisme, de radicale versie van vegetarisme. Geen melk betekent ook geen kaas, geen boter. Melk is evenwel een heel gezond product, vooral ook voor kleine kinderen. Ik zie baby'tjes in hun eerste maanden alleen melk drinken en daar kennelijk zo veel voedingstoffen uit opnemen, dat ze snel groter worden. Ik heb ook een goed gevoel bij het drinken van een of meer glazen melk. Mijn vader was principieel vegetariër, werd 97 in redelijk goede gezondheid, maar vond veganisme maar niks. Ik vind veganisten er ook vaak niet goed uitzien, vaak lijkbleek, ingevallen, mager, niet goed bloed-doorlopen. Ik heb er geen goed gevoel bij. Om een of andere reden ontwikkelen ze vaak ook extreme ideeën, ik noem nu even geen namen. Minder vlees eten is prima, maar blijf van de melkproducten af.
12 Reacties
Michiel Korthals
Michiel Korthals13 jun. 2024 - 7:49
heel europa-centrisch gedacht. Drie kwart van de wereld is allergisch voor melk. Vega melk is goed alternatief
Oki Doki
Oki Doki13 jun. 2024 - 8:09
Ik denk wel dat de veganisten nogal wat gezonder zijn dan de mensen die teveel vlees eten en allemaal te dik zijn. Als je mager zou worden van een veganistische dieet dan zou ik het veganistische dieet wel in overweging nemen als ik menig mens was want het schijnt dat we afstormen op een tsunami diabetespatiënten en diabetes wil je echt niet hebben.
Karel78
Karel7813 jun. 2024 - 8:13
Hoewel ik het niet helemaal met je oneens ben, is het wel een lastige waarheid dat je voor de productie van melk en eieren dierenbabietjes nodig hebt. En daarvan is onvermijdelijk de helft een jongetjesbaby. Daar kun je verder ook niet veel mee dus eieren en melk zonder te slachten is geen heel realistische mogelijkheid. Als je het zo bekijkt is vegetariër zijn een soort bijzondere tussenweg tussen veganist en beperkt vlees eten.
Oki Doki
Oki Doki13 jun. 2024 - 10:35
Deze reactie is verwijderd
EricDonkaew
EricDonkaew13 jun. 2024 - 10:55
@Michiel Korthals: Drie kwart van de wereld is allergisch voor melk. --------------------------- Is dat echt zo? Het lijkt me sterk, nooit eerder gehoord. Het is wel zo dat hele volksstammen melk niet drinken, mogelijk omdat ze het niet kennen of kunnen betalen. Maar allergisch zijn? @Michiel Korthals: Vega melk is goed alternatief. --------------------------- Ook voor baby'tjes? Ook moedermelk is niet vega.
MG1968-2
MG1968-213 jun. 2024 - 11:54
@Eric "Over de hele wereld heeft 65% van de volwassenen lactose-intolerantie. Maar er zijn grote verschillen. In Noord Europa heeft 5% van de volwassenen lactose intolerantie, in het oosten van Azië heeft 90% van de mensen het. Van aangeboren lactose-intolerantie weten we niet hoe vaak dit precies voorkomt." https://erfelijkheid.nl/ziektes/lactose-intolerantie#:~:text=Over%20de%20hele%20wereld%20heeft,hoe%20vaak%20dit%20precies%20voorkomt.
tinus1969
tinus196913 jun. 2024 - 14:20
@EricDonkaew [@Michiel Korthals: Drie kwart van de wereld is allergisch voor melk. --------------------------- Is dat echt zo? Het lijkt me sterk, nooit eerder gehoord.] Het klopt. Lactose-intolerantie (strikt genomen is het geen allergie) is normaal, alle zoogdieren zijn lactose-intolerant, mensen ook, behalve enkele specifieke bevolkingsgroepen. Lactose-tolerantie (de officiële naam is lactase-persistentie) is namelijk niets minder dan een evolutionaire aanpassing, die voorkomt bij een aantal herdersvolken en hun afstammelingen. Die evolutionaire verandering geeft namelijk de mogelijkheid om melk te drinken - en dat is een evolutionair voordeel, want melk is volledig voedsel: een superfood.
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2024 - 20:18
[En daarvan is onvermijdelijk de helft een jongetjesbaby.] Dat hoeft niet.
tinus1969
tinus196914 jun. 2024 - 7:49
@Danielle [Dat hoeft niet.] Helaas wel - de helft van de kalfjes is stier en dus ongeschikt voor melkproductie.
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jun. 2024 - 13:27
De sekse ratio is beinvloedbaar met technische middelen.
tinus1969
tinus196914 jun. 2024 - 15:37
@Danielle [De sekse ratio is beinvloedbaar met technische middelen.] Hoe dan?
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2024 - 9:28
oa. spermaselectie. Het kan maar wordt nauwelijks toegepast.
Gio Servas
Gio Servas
13 jun. 2024 - 4:19
Dus we jagen de veeteelt over de grenzen heen naar landen waar ze het veel goedkoper kunnen en geen rekening houden met klimaat en dierenwelzijn waarbij onze megastallen op kleine kinderboerderijen lijken en denken dat het dan beter wordt?
3 Reacties
Michiel Korthals
Michiel Korthals13 jun. 2024 - 7:50
je moet ergens beginnen met radicale veranderingen. Op dit moment is de Nederlandse veehouderij kampioen vernietiging. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, veehouders met koeien bij kalf etc.
Zandb
Zandb13 jun. 2024 - 10:09
Gio Als dat dan uw excuus moet zijn om iets te doen wat u in feite heel slecht vindt, dan kiest u daarvoor. Dat excuus van " Als ik het niet doe, doet een ander het wel en een stuk slechter" dat is onuitroeibaar. Ik denk altijd dan maar: Het is maar te hopen dat er niet zo iets is als een god, waarvoor je je moet verantwoorden, want dan sta je wel heel erg met de mond vol tanden. Nou ja, gelukkig is er dan nog wel een rechtbank waar een enkeling zo nu en dan ook met de mond vol tanden staat.
Pagadder
Pagadder13 jun. 2024 - 11:33
Michael, wat is het verschil tussen n koe met kalf en een kalf bij de koe? Dat maakt natuurlijk niks uit voor de natuur of klimaat.
Gajes
Gajes
13 jun. 2024 - 0:16
De veeteelt moet wel hervormd worden, maar wordt dan biologische veeteelt, vlees wordt dan een luxe. Kweekvlees neemt dan uiteindelijk dat deel van de markt in kwantiteit, de supermarkt burger. Landbouw wordt verticaal om ruimte te winnen. Een deel blijft traditionele landbouw en in de transitie is het heel belangrijk dat biologische boeren niet naast pesticiden boeren komen te liggen, de planologie moet daar rekening mee houden. Langzaam verdwijnt de pesticiden boer en de biologische boer gaat klimaatbestendig gewassen groeien. Gewassen die vorst nodig hebben zoals bv spruiten, gaan verdwijnen. In de verticale landbouw kan wel gedeeltelijk off season gekweekt worden. Dat worden de zgn warme kas producten en koude kas producten. Nederlanders hoeven geen nieuwe kooktechnieken te leren of wecken of meer van die zweefvliegerij, dat komt omdat de overgang gelijkmatig gaat en er eigenlijk weinig nog exotisch is, dat is nu nog import. Uit verschillende producten kan melk worden gehaald. De natuur is meer dan Vlinder en Merel, het is tevens een absorptie buffer , nu is het voor schadelijke stoffen maar het absorptie gehalte is al lang verzadigd en daarom gaat het zo slecht met de natuur. Afbouwen van veeteelt alleen zou de Nederlander veel huizen en natuur kunnen geven en dát is de belangrijkste boodschap die bv links zou kunnen geven aan de kiezer, maar ze falen omdat hun verwarde uitleg ( Timmermans ) de kiezer niet bereikt.
2 Reacties
Michiel Korthals
Michiel Korthals13 jun. 2024 - 7:53
verticale landbouw: kassen vragen meer energie dan ze opleveren (dragen aan klimaatopwarming bij, doe de totale LCA) en teelt op substraat leidt tot minder nutrienten-rijke gewassen. Meer vollegrondgrondsboeren nodig!
Pagadder
Pagadder13 jun. 2024 - 11:29
Nou, je schets wel een horror toekomst. Alleen biologisch vlees en biologische akkerbouw, kunstmatig voedsel wat op vlees lijkt. Nog minder voedsel beschikbaar voor meer inwoners en ook nog eens duur! Als je oorlog wilt, moet je dit toepassen.
dirk den boer
dirk den boer
12 jun. 2024 - 23:00
Deze reactie is verwijderd
dirk den boer
dirk den boer
12 jun. 2024 - 23:00
Ik vraag me af wat ze in Pollenzo aan moeten, of denken van prof Korthals en zijn vegetarische/veganistische? leerstellingen. Hoe kun je nog gastronomische hoogstandjes blijven opvoeren met zijn leer? Wel sympathiek in zijn betoog is te wijzen op die enorme subsidies voor de rundveehouderij. Als die nou eerst eens wegvielen, dan zou dat meteen al een grote stap in de goede richting zijn, want mensen gaan dan (vanwege veel duurdere dairy en rundvlees)uitwijken naar eieren, vis, kip en varkensvlees, waarbij de bioindustrie stukken diervriendelijker kan worden door vrijkomen van veel grond en minder noodzaak van intensieve houderijen (meer uitloopkip en iberico stijl varken). Waarom alle kunstmest zou moeten verdwijnen is me niet duidelijk in dit verband, dat zou al die winst in bodemgebruik door veel minder rundvee weer helemaal teniet doen. Al kan dat gebruik natuurlijk best wel omlaag door meer nadruk op agroecologische methodes.
9 Reacties
Michiel Korthals
Michiel Korthals13 jun. 2024 - 7:56
Pollenzo is topper op het gebied van vegatarisch/veganistisch koken. Gebruik van maaibemesting en groenbemesters (peulen etc) kan kunstmest en koeien mest volledig vervangen. De omweg van gras tot mest via de koe is onnodig. https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/11/23/inzicht-leidt-tot-stabielere-organische-stof
dirk den boer
dirk den boer13 jun. 2024 - 10:14
Maar Michiel, zolang in Wageningen gewerkt en dan dit. Daar had U kunnen opsteken van colleges bodemkunde en bemestingsleer dat de graan- en grasoogsten wereldwijd en door eeuwen heen,ondanks gebruik van wisselteelt en klaverbouw, 6x opgeschroefd zijn sinds uitvinding van NPK kunstmestgiften (rijst en tarwe van 1,5 naar 9 ton/ha), en een bevolking van 7 miljard mogelijk gemaakt. Lees het anders in Hamburgerparadijs van collega Louise Fresco. Of in de oude college dictaten van van Diest en Schuffelen. Voedselbossen enzo is puur wensdenken van niet-Wageningers. Geen toekomst (wel leuk bezig natuurlijk).
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2024 - 10:39
De introductie van kunstmest leidde tot het in landbouwgrond omzetten van praktisch het hele bestand aan heidevelden in Drenthe. Tevoren werd ook schapenmest gebruikt op de akkers.
Pagadder
Pagadder13 jun. 2024 - 11:23
Er wordt 0 euro subsidie verstrekt aan de vee en vleessector. De landbouwsubsidies gaan per ha, dus voornamelijk naar de plantenteelt en tbo's.
dirk den boer
dirk den boer13 jun. 2024 - 12:17
Eigenlijk zou je die heidvelden (en meent gronden) van vroeger ook gewoon bij het landbouw areaal moeten rekenen. Zonder die ruimtes, waarvan de vruchtbaarheid en het beetje mineraal en stikstof door de schapen werd afgeroomd en op de eng of es-akkertjes vlak rond dorp werd geconcentreerd, zou je op die akkertjes geen redelijke oogsten krijgen, die waren dus echt essentieel, via de schapenmest in de stalletjes opgebracht (en met wat stro vermengd op de akkers gebracht). Hoeft allemaal niet meer dankzij NPK, herder en schaap weg, en heide vergrast nu dankzij overmaat N. ,op een enkel strookje of veldje na dat met veel moeite in stand gehouden wordt door afplaggen enzo.
dirk den boer
dirk den boer13 jun. 2024 - 15:50
Maar pagadder, die subsidies op snijmais? behoorlijk hoog, en wie van ons eet er snijmais, behalve die koeien? Ja in Wenen en Budapest kun je nog wel eens een malse kukerutz kolf krijgen in een kraampje, met wat zout en boter, heerlijk, maar bij ons dus niet, verdwijnt allemaal gesubsidieerd en wel in koeienmagen en in melk, kaas en yoghurt. Wist je dat niet dan??
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2024 - 20:39
Toen ik voor studie in Iowa was haalden collegas ook heerlijke kolfjes bij de boer.
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2024 - 20:44
Het systeem was meen ik eeuwenlang stabiel. https://www.geheugenvandrenthe.nl/woeste-grond
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2024 - 9:33
De echte voedselbossen zijn elders, maar die worden in hoog tempo gekapt voor andere doeleinden zoals de veeteelt.
bv-user-86322
bv-user-86322
12 jun. 2024 - 22:45
Ten eerste is de netto import van voedsel groter dan de bruto export van vlees en zuivel. Dat betekent concreet dat we , in ieder geval op basis van hoe de voedselvoorziening momenteel is ingericht, niet ons eigen mondjes kunnen voeden. De afgelopen maanden heeft het dusdanig veel geregend dat oogsten mislukken of het planten, zaaien of poten mislukt. Kortom de groenten en aardappelen die op eigen bodem geproduceerd worden, gaan in het najaar meer kosten. Wat betreft de bruto export van vlees en zuivel, het klopt dat er veel wordt geëxporteerd. Maar u verondersteld dat als we daar hiermee zouden stoppen dat de emissies van broeistofgassen gaan afnemen. Dat zal ongetwijfeld in Nederland gebeuren, echter u gaat er vanuit dat de consumptie van vlees elders ook afneemt. Terwijl we op dit moment een stabiele en zelfs een groei in vraag zien naar vlees. Kortom elders wordt dan bio-i dustrie uit de grond gestampt om in deze vraag te voorzien. De stikstofuitstoot zal lokaal in Nederland dalen maar mondiaal zal er weinig veranderen. Tenslotte u idealistische samenleving met Voedselbossen? Dat is praktisch helemaal niet haal- en schaalbaar? De bio-i dustrie heeft er juist voor gezorgd dat we ons op andere dingen konden richten. Niet iedereen heeft zin om in een voedselbos te lopen woelen en wroeten. Sluit de grenzen voor voedsel import en u zult verbaasd staan hoe snel de schappen leegraken in supermarkten met veel producten. Een mooi experiment. U zou zich nog kunnen vergissen.
4 Reacties
Michiel Korthals
Michiel Korthals13 jun. 2024 - 8:00
Vergissen is altijd mogelijk, maar de cijfers zijn duidelijk: Nederland kan zich makkelijk voeden met groente, fruit, granen en nog land overhouden voor boeren met biobouwgewassen. In de landen met de meeste vlees en melk import uit Nederland, bijv Diuitsland, neemt de vlees en melk consumptie af. Dus die export wordt er door geraakt: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/04/11/vleesconsumptie-in-duitsland-laat-forse-daling-zien
Zandb
Zandb13 jun. 2024 - 10:12
cultus "Onze mondjes voeden", zegt u? Alsof het niet uit zou maken waarmee we onze mondjes voeden?
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2024 - 10:47
Nederland kan zichzelf voeden maar dat vereist vrij drastische veranderingen in de landbouw (minder veevoer en aardappelen en meer granen, oliezaden en peulvruchten) en veeteelt (door het stoppen met productie voor de export) en dus ook in wat Nederlanders dan kunnen gaan eten. https://edepot.wur.nl/254079
dirk den boer
dirk den boer13 jun. 2024 - 11:53
Het menu dus van de Indiers, zelfs van de rijkere kastes, dhal, granen, ghee, urdboontjes, veel groente. Dus wel melkproducten, maar op rundvlees stond een religieuze ban, koeien mag je niet en nooit slachten, ook niet als de nood aan de man komt,alleen al omdat je dan geen trekkracht meer hebt voor de akkers in het ploegseizoen. Geen gek idee, religie heeft niet alleen bijgeloof en rare dogmas opgeleverd. Niet gek bedacht
Ewout Pool
Ewout Pool
12 jun. 2024 - 22:15
… En dit is waarom linkse (groene) politiek zoveel weerstand oproept
2 Reacties
Michiel Korthals
Michiel Korthals13 jun. 2024 - 8:00
Inderdaad, om de bestaande toestand zoveel verblinding en eigenbelang oproept
vdbemt
vdbemt13 jun. 2024 - 8:18
Je bedoelt: in te willen zien dat er een rechtvaardig en goed leven zonder vlees en melk mogelijk is en zelfs in heel veel opzichten (klimaat, natuur, eigen gezondheid) beter? Want dat kan alleen als we ons gedrag veranderen. Ja. DAAR heb ik geen zin in.
Constatijn
Constatijn
12 jun. 2024 - 21:46
Een dieet zonder vlees / vis en melk is ongezond, dom om hiertoe op te roepen. Beter om te matigen en minder van dit alles te eten. De gezondheideffecten van een ander dieet moeten ook worden meegewogen.
2 Reacties
Michiel Korthals
Michiel Korthals13 jun. 2024 - 8:06
Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat melk en vlees dieet inplaats van groente en fruit dieet ongezonder is. https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2812392 https://nutritionstudies.org/you-are-what-you-eat-what-does-the-2023-stanford-twins-nutrition-study-really-show/#:~:text=By%20the%20end%20of%20the,consuming%20a%20healthy%20omnivorous%20diet.%E2%80%9D etc. etc
vdbemt
vdbemt13 jun. 2024 - 8:21
"Beter om te matigen en minder van dit alles te eten." Dat is een goede start. Met andere natuurlijke producten (noten, bonen, ....) kan in de behoeftes worden voorzien. Je ziet dus ook dat we met minder veeteelt af kunnen.
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick
12 jun. 2024 - 21:43
"Omdat de prijzen van groente en fruit dalen zullen ze beter beschikbaar komen voor lagere inkomensgroepen, die nu veelal aangewezen zijn op fastfood ofwel ultra verwerkt voedsel". Dat is nu al zo. Ga maar eens naar de super, koop aardappels groenen en zelfs wat vlees. Neem dan dat gezin eens mee naar de mac of friettent (iedereen een snackje er bij) en je zal zien dat het gezonde eten goedkoper is. Ja, je zal wel tijd moeten maken om te koken. Dat laatste wil de schrijver nog moeilijker maken want kooklessen gaan nodig zijn. Ik denk niet dat deze mensen dus warm gaan lopen voor buurtklasjes worteltjes in weckflessen stoppen. Verder wilde men in Sri-Lanka kunstmest in de ban doen in 2021 en moest het biologisch worden. De thee en rijstoogsten kelderden en het land werd voedsel importeur in plaats van exporteur. Waarom de waanzin om in de akkerbouw de klok 150 jaar terug te zetten naar de tijden van magere en onzekere oogsten. Leuk voor de romantici maar als rationeel zinnig mens moet je bang worden bij het idee alleen al. Als Nederlander van de 21ste eeuw is je voedselzekerheid groot, de prijs betaalbaar en je gezonde levensverwachting langer dan ooit. Daarom mag je heel blij zijn met big agro.
1 Reactie
Michiel Korthals
Michiel Korthals13 jun. 2024 - 8:09
Dit is niet landbouw terug zetten. Voedselbos, herenboeren, stroken- en mengteelt is voor Nederland nieuw. Big argo, met veel suiker, vet en zout, levert 20% obesitas, vernietigde bodem, klimaatopwarming en biodiversiteitsverlies. Zelfs Wageningen bewijst dit keer op keer
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen
12 jun. 2024 - 20:40
"kunnen Nederlanders een rechtvaardig en goed leven leiden zonder rundvlees en melk?" Rechtvaardig weet ik niet, goed vast wel. Ik ben het niet helemaal eens met uw omschrijving van het 'goede leven', maar ik denk dat de meeste opvattingen over wat dat precies om het lijf heeft best verenigbaar zijn met het door u voorgestelde dieet. Let wel, het is lang geleden dat ik me in die hoek van de wijsbegeerte verdiept heb. Ik zou trouwens wel oppassen met een overweging als 'minder kans op parkinson, wellicht dat je ook met parkinson een goed leven kan leiden. Maar helemáál geen vlees (en geen melk, dus ook geen kaas zeker?) is wel een groot offer. Kunnen we niet een jaarlijks quotum instellen ofzo? Dat we eens in de zoveel tijd nog een stukje worst kunnen krijgen, dat zou wel prettig zijn. Mooi essay.
11 Reacties
Michiel Korthals
Michiel Korthals13 jun. 2024 - 8:11
Dank, het gaat om een contrast studie, dus een vermindering van 20, 30, 40 % is al een hele verbetering. Overigens, als iemand een paar kippen heeft, of wat varkens, kan daar niemand op tegen zijn.
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen13 jun. 2024 - 10:10
Michiel Korthals Of wild. Als we het vrijgekomen land weer aan de natuur overgeven zoals u voorstelt is er meer ruimte voor hazen, reeën, zwijnen etc. Ik kan me voorstellen dat er een lijst is waarop je je kunt intekenen en dan eens in de zoveel tijd een kluifje of een hazenboutje op kunt halen. Dat zal niet vaak gebeuren, gegeven het inwoneraantal en wat er aan wild kan gedijen in dit land. Maar het is iets, en het zou het leven draaglijker maken. En een stukje kaas zo nu en dan zou ook prettig zijn. Er stond gisteren in de Volkskrant een aardig stukje over een geitenhoeder op Corsica die zijn geitenmelk aan de lokale kaasmakers levert: https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2024/de-traditionele-geitenherder-sterft-uit-op-corsica-met-zijn-kuddes-tussen-de-dieren-ben-ik-vrij~v1080554/ Ook geitenhoeders laten een ecologische voetafdruk achter neem ik aan, hoewel vast niet zo groot als een enorme kippenschuur. Het zou mooi zijn als er iets overbleef. Maar dan wel op een intekenlijst, zodat mensen met een hoger inkomen niet gewoon door kunnen gaan met vlees en kaas eten terwijl het buiten het bereik van de minder gesitueerden ligt, dat zou slecht voor het draagvlak zijn.
dirk den boer
dirk den boer13 jun. 2024 - 10:33
Wat moeten mensen met kippen of een varken, Michiel? Uiteindelijk slachten (zelf of door de slager), of aanhouden tot ze van ouderdom zelf doodgaan?
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2024 - 21:07
De Nederlandse bevolkingsgroei heeft het nodige verpest. Herders hadden we vroeger ook. Nu is het een wel erg karig bestaan. https://www.verhalenwerf.nl/page/1713/herders-en-kudden-in-hoogeveen-en-omstreken--onderzoek-van-albert
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2024 - 21:08
Op Corsica op trektocht kochten we schapenkaasjes.
dirk den boer
dirk den boer14 jun. 2024 - 12:15
Deze week las ik,in AD meen ik, over de laatste geitenhoeder op Corsica, waar de geitenstapel is gedecimeerd laatste maanden, jongeren willen geen herder meer worden, hij molk nog met de hand en maakte kaasjes. NLse herders zijn gewoon ambtenaar die goed salaris krijgen, onafhankelijk van wat ze aan lamsvlees (nooit kaas) produceren, dat is in Corsica wel anders, ook varkenshouders (beesten lopen gewoon los in de kastanjebosen, en over de railzen van het spoor) kunnen er nog steeds wel aan een inkomentje komen met behulp van speciale worstjes en hammetjes, daar betalen ze in Frankrijk namelijk gewoon wel fors voor, bij ons is de spaanse ibericoham (5x zo duur als York) niet echt populair, wel lekker trouwens.
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jun. 2024 - 13:35
Ook de varkentjes heb ik rond zien lopen maar dat was wel een tijd geleden.
dirk den boer
dirk den boer14 jun. 2024 - 15:02
Het verhaal over de geitenhouder stond woesndag in de VK (dus niet in AD), hij melkt dus zijn geiten, maar laat kaasmaken over aan een fabriek in de buurt. Dat de geitenstapel op Corsica van 150 duizend (1990 nog) waarschijnlijk binnenkort teruggaat naar 0, betekent een enorm hoger risico van bosbranden, want geiten zijn geen grazers, maar genadeloze knabbelaars, brandnetels, bosopstand, gras, alles wordt verorberd, dus begin en verbreiding van brand geminimaliseerd. In Frankrijk speelt zelfde, en in Californie, waar Mexicanen worden ingezet om het werk van de geiten over te nemen (hoorde ik van vriend die er zit), maar doen het lang niet zo goed natuurlijk, vooral niet als ze niet streng gecontroleerd worden. En, Danielle, inderdaad, die stad !!, die geitenhouder erkende dat hij het deed omdat hij zich in de stad onveilig voelde, maar hoeveel jongeren voelen het ook nog zo?
dirk den boer
dirk den boer14 jun. 2024 - 19:17
...in de stad onveilig voelde -, moet zijn: - onvrij voelde....-
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2024 - 9:39
Een collega (afgestudeerd in Wageningen) vertelde, langgeleden, dat je geiten zelfs kon houden op krantepapier. Onbedrukt uiteraard. Nog beter dan varkens dus om ongewenst groen in bedwang te houden. https://ukrant.nl/onkruidwiedende-varkens-komen-mogelijk-toch-terug-naar-zernike/
dirk den boer
dirk den boer15 jun. 2024 - 12:02
O ja, die geit. Het in en in treurige is hier wel, dat naarmate die geit in de mediterrannee van het toneel verdwijnt (waar hij vandaan komt, het prima doet, in ruig, dor, rotsig terrein en allerlei kruiderij en opstand in de lange droge zomer benut, bosbranden minimaliseert en melk en kaas levert (geeft!) als tegenprestatie), in NL en buurlanden die geit weer opduikt in 1000 tallen (te beginnen met afschaffing melkqu0tum voor de koe), maar bij ons in de bioindustrie wordt gedwongen, niet eens meer buiten komt, en geimporteerd veevoer vn ver voor de bek krijgt. Het is toch niet te geloven, maar meer van dit soort falikant verkeerde taferelen en tendenzen doen zich overal voor met dieren en landschap, het is om op en neer te gaan springen van pure ellende, waarom? En in die mediterrannee zijn ze NB met veel kunst en vliegwerk met geirrigeerde alfalfa en snijmais (want geen gras in de zomer), dure stallen, machinerie en melkrobots onze noordelijke manier van zuivel door Holsteinvee aan het invoeren, waarom? Moet dat dan zo? We zijn toch rijk zat om dit niet te willen??
Oki Doki
Oki Doki
12 jun. 2024 - 20:16
Ik ben momenteel bezig met het experimenteren met plantaardige eiwitpoeders* en het gaat er dan om of ik er één of meerdere kan vinden die ik lekker vind. Op dit moment lukt dat wel aardig en zijn er best wel plantaardige eiwitpoeders die lekker smaken en die als goed alternatief voor vlees kunnen dienen. Artikelen als deze moedigen me wel aan om door te gaan met experimenteren met plantaardige eiwitpoeders. *De eiwitpoeder wordt gemengd met water zodat er een drankje of pudding ontstaat.
Olav Meijer
Olav Meijer
12 jun. 2024 - 19:48
Een interessant en overtuigend betoog, dat bovendien perspectief biedt.
3 Reacties
Pagadder
Pagadder12 jun. 2024 - 21:40
Als je iets dieper nadenkt dan deze luchtfietser, weet je dat na deze droom wakker wordt in n nachtmerrie. Deze man is niet voor niets filosoof en heeft totaal geen notie van natuurlijke processen. Haalt ook allerlei dingen door elkaar en trekt daaruit conclusies die slaan als n tang op n varken.
Willem D2
Willem D213 jun. 2024 - 7:22
Overtuigend voor de eigen parochie.
Michiel Korthals
Michiel Korthals13 jun. 2024 - 8:13
Dank, ik ben akkerbouwer van mengteelten graan
Select all images with crosswalks
Select all images with crosswalks
12 jun. 2024 - 19:35
Wanneer je leest: stadslandbouw en voedselbossen, dan weet je direct dat weer van vergezocht wensdenken aan elkaar hangt. Ik neem nog een glaasje melk (vol).
5 Reacties
Pater
Pater13 jun. 2024 - 0:56
Er staat: "Bovendien zorgen grondgebonden teelten, bijvoorbeeld in de vorm van voedselbos en stadslandbouw, voor een reductie van hittestress in de zomer." Duidelijk voordeel, de hitte in de steden bij erg warm weer wordt langzaamaan onhoudbaar, maar voor het voedselbetoog niet van belang. Dus Select all zoekt problemen waar ze niet zijn: vergezochte onzin.
PGS
PGS13 jun. 2024 - 6:21
Wensdenken is dit inderdaad. Als dit wensdenken het klimaat betreft, dan is het toegestaan. Maar als het nieuwe kabinet komt met wensdenken, dan wordt dat gelijk afgeserveerd met : kan niet, mag niet.
tinus1969
tinus196913 jun. 2024 - 7:45
Eens, helaas. Dit hele betoog is weinig meer dan een soort neo-romantisch verlangen naar een soort utopie die nooit bestaan heeft, zoals 'gemeenschappen kooklessen organiseren om voedselvaardigheden te ontwikkelen, net als lessen voor bewaren en fermenteren, zodat in tijden van geringe opbrengst er altijd lekkere menu’s gekookt kunnen worden'. Daardoor wemelt het ook van de (culturele) fouten; zo is de BBQ helemaal niet traditioneel Nederlands, het is juist recente import. Typisch Nederlands is de stoofpot; die is namelijk heel duurzaam geschikt voor allerlei vlees van matige kwaliteit (zoals het vlees van voormalige melkkoeien of wolschapen), vermengd met beschikbare groenten.
Michiel Korthals
Michiel Korthals13 jun. 2024 - 9:35
Ik ben akkerbouwer met mengteelt. Zoals ik aangeef is een dieet van groente, fruit, granen, noten, wetenschappelijk bewezen gezonder dan vlees en melk. Dit is geen wensdenken, maar goed gefundeerd in wetenschappelijk en praktijk onderzoek. Het is ook goed bewezen dat de plannen van dit bruine kabinet te weeg zullen brengen: minder lezen (btw op boeken etc), zee nog meer leegvissen, vermindering wetenschappelijk onderzoek, vermindering van ambtenaren om bruine plannen uit te voeren.
Michiel Korthals
Michiel Korthals13 jun. 2024 - 19:06
U kunt niet lezen: ik heb het ook over meng- en strokenteelten, die ik als akkerbouwer overigens zelf toepas. Gaat u maar lekker melk drinken en ondertussen samen met veel anderen de planeet ruineren. U heeft geen kleinkinderen? of: het interesseert u geen donder wat er met de volgende gebeurtenissen door uw melk gebeurt? Slaap lekker, Select...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor