Joop

Een deken van gif

  •    •  
12-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
764 keer bekeken
  •  
gifscholte
Er wordt in ons land jaarlijks 9,2 miljoen kilo landbouwgif op akkers gespoten.
Dit zijn inwoners van de gemeente Westerveld, Drenthe, die wat bodem uit een natuurgebied scheppen. Ze maken zich zorgen over het gif dat door bloemenbedrijven rond hun dorpen op akkers wordt gespoten. De overheid zei jaren dat er niks aan de hand was. Maar zij vertrouwden het niet en besloten zelf te meten; van natuurgebieden tot de haren van omwonenden. Ze deden 87 monsters, en lieten deze in laboratoria onderzoeken. Op eigen kosten.
Wat ze aantroffen? Hun omgeving is werkelijk gehuld in een deken van gif. Er zat gif in de (moes)tuinentjes waar ze wortels verbouwen, natuurgebieden waar ze wandelen, akkerranden waaraan ze wonen, oppervlaktewater dat ze drinken, compostbulten, bodem, mest, zelfs de lucht die ze ademen. In totaal werden 132 verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Hier vind je het rapport. De conclusie is door experts van het RIVM bevestigd inmiddels.
De aanwezigheid van het giftige glyfosaat werd overigens door de laboratoria niet getest. Het zou de burgers kennelijk 150 euro per monster kosten, terwijl dit zeer waarschijnlijk toch overal aanwezig zou zijn.
De bevindingen zijn niet zo verwonderlijk, want er wordt in ons land jaarlijks 9,2 miljoen kilo landbouwgif op akkers gespoten. Dat is een halve liter per persoon. Elk jaar weer. Het zit letterlijk op de groente in het schap van alle niet-biologische supermarkten. Geen grap. Dat spul is een direct gevaar voor de volksgezondheid en het wordt steeds duidelijker in verband gebracht met onder meer kanker en Parkinson. Al ís er niet eens voldoende onderzoek naar permanente en samengestelde menselijke blootstelling.
Dankzij burgers zoals deze inwoners van Westerveld staat dit eindelijk op de agenda in Den Haag. Nu moeten politici doorpakken. Er zou per direct een stop moeten komen op gifgebruik in een straal van een kilometer rondom woningen. En er zou een urgente uitfasering moeten komen van het gebruik.
De nieuwe minister van Landbouw Henk Staghouwer kan gelijk aan de bak. En jullie? Zet het op de agenda bij lokale en regionale vertegenwoordigers. En eet in de tussentijd zoveel als mogelijk onbespoten, biologisch. Of als dat niet lukt: was groente en fruit zoveel mogelijk.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

welstijl2
welstijl212 jan. 2022 - 20:36

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

2 Reacties
The Apple
The Apple13 jan. 2022 - 0:17

"En vergeet alle shit niet die dagelijks geslikt, gesnoven en gespoten wordt." Dat verdwijnt direkt in de plee en is geen 9,2 miljoen kilo, zelfs niet als je bij de coke, speed en opiaten de drugs die door de medische sector worden voorgeschreven optelt. Idiote poging om de milieubelasting door de agrarische sector te bagatelliseren.

Paul250371
Paul25037113 jan. 2022 - 10:26

Want wijzen naar de agrariërs / vervuilers mag niet?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 jan. 2022 - 20:23

Meten is weten, daar ben ik een groot voorstander van. Maar is nu gemeten dat in Westerveld eo er zich meer ziekten/sterfte voordoen als gevolg van bestrijdingsmiddelen dan elders? De term 'deken van landbouwgif' suggereert een dergelijk gevolg lijkt mij. Zijn er normen overschreden en daardoor de volksgezondheid in gevaar gebracht. En is al dat 'gif' afkomstig uit de landbouw? Bestrijdingsmiddelen worden ingezet om ziekten en plagen en onkruid te bestrijden en te voorkomen. Zonder die middelen loop je het risico dat de oogsten geheel of gedeeltelijk mislukken. Dat is de afweging waar het om gaat.

4 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie13 jan. 2022 - 12:03

Op harde feiten en cijfers rust volgens mij een taboe hier. Enkel het feit dat er een onbenoemde hoeveelheid van een aantal niet gespecificeerde middelen in moestuintjes zijn gevonden is voor sommigen hier een reden om met gestrekt been de agrarische sector af te schilderen als de antichrist. Wel leuk voor het spelletje "Raad de randstedeling".

Middenman
Middenman13 jan. 2022 - 12:25

@Frans - dat is voor het merendeel van de producten al lang aangetoond. Het gebruik van gif in deze mate is alleen nodig in een intensieve manier van landbouw die geen rekening houdt met de natuur. In de meeste landbouwgebieden is het bodemleven nagenoeg verdwenen en is de bodem letterlijk dood. Andere manieren van landbouw zijn wel degelijk mogelijk, het is een kwestie van willen. We zien het nu als een industrie, met de bodem, dieren en planten als prductiemiddelen. Dan is het gebruik van gif 'logisch'. Maar als we het weer gaan zien als voedselproductie, dan is het niet meer logisch. Dan produceren we misschien wat minder per hectare, zeker. Dan kost voedsel misschien ietsje meer, uiteraard. Maar dat zou het ons toch waard moeten zijn? Onderbouwing: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/de-uitgeputte-bodem-het-grote-geld

Middenman
Middenman13 jan. 2022 - 14:58

@Winterdepressie - dat is echt onzin. Juist de harde feiten en cijfers tonen aan dat het volledig mis gaat met onze landbouw. Hier een aantal uitzendingen waarin dat glashelder uitgelegd wordt: https://www.bnnvara.nl/zembla/tags/landbouw Vooral de serie 'De uitgeputte bodem' en de aflevering 'Het excuus van de Boerenleenbank' kan ik van harte aanbevelen. En over bloemen zou je dit ook kunnen bekijken:https://kro-ncrv.nl/bij-onvriendelijke-chemische-bestrijdingsmiddelen-op-bij-vriendelijke-planten. Bijna niemand weet dat de bloementeelt een sector is waar onvoorstelbaar veel gif wordt gebruikt. Want ja, we eten ze niet. Maar al dit gif gaat wel ergens naar toe. O ja, ik woon ver buiten de randstad.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 jan. 2022 - 13:49

@Middenman Inderdaad ben ik van mening dat landbouw en natuur niet te combineren zijn. Dat was lang geleden in het stadium van de jagers/verzamelaars. Hoe verder je teruggaat hoe meer 'biologische' landbouw je aantreft, dwz: zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. U stelt dat de bodem 'dood' is maar de opbrengsten laten dat niet zien. Een ander aspect waar u volgens mij over het hoofd ziet is dat de 'minderopbrenst' in de 'biologische landbouw gecompenseerd zal worden door uitbreiding van het landbouwareaal ten koste van natuurgronden, hier of elders.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl12 jan. 2022 - 17:24

Verhaal over glyfosaat in ons leven van Zach Bush voor de geïnteresseerden: https://www.youtube.com/watch?v=Aw16LPVnNco Bijna een half uur maar wel met plaatjes.

lmgikke
lmgikke12 jan. 2022 - 16:17

De schrijver pleit voor consumeren van verantwoorde, onbespoten en biologisch eten. Echter als ik het artikel goed lees: "Maar zij vertrouwden het niet en besloten zelf te meten; van natuurgebieden tot de haren van omwonenden. " heeft men niet alleen naar de akkers gekeken, maar juist ook de omgeving. We kunnen dus wel biologisch eten, maar ook dat eten zal vervuild zijn met gif. Simpelweg door de akker er naast. Zolang Nederland produceert voor het buitenland (voedsel exporteur nummer 2 van de wereld!) is de Nederlandse markt een niche/rest markt. De vraag naar biologisch voedsel zal door de Nederlander zelf nooit groot genoeg kunnen worden om significant een verschil te maken. Hier MOET de overheid dus op ingrijpen. De burger heeft te beperkte invloed. Overigens ben ik wel van mening dat men onbespoten en biologisch moet eten, maar dan ook meteen lokaal. Want want onbespoten biologisch geteelde boontjes uit Israël of Egypte zijn natuurlijk een farce (kijk maar eens naar de herkomst van biologische producten in de (eko) supermarkt. Veel wordt de halve wereld over getransporteerd wat niet duurzaam (en dus niet eko) is).

2 Reacties
Ewout Pool
Ewout Pool12 jan. 2022 - 16:48

Het eten van onbespoten groente en fruit is leuk, maar levert voor de bewoners niks op. Het gif wordt namelijk gebruikt in de bloementeelt in de gemeente Westeinde. Veel tuinders uit het Westland zijn daarheen gegaan wegens de lagere grondprijs en meer uitbreidingsmogelijkheden. Overigens is niet iedereen in de gemeente Westeinde ongelukkig met de bloementeelt: het levert namelijk aardig wat werkgelegenheid op in een regio die van oudsher een beperkt arbeidsaanbod had.

adriek
adriek12 jan. 2022 - 19:54

Werkgelegenheid? Ja, het krioelt daar van de Polen en Roemenen. Hardwerkende mensen overigens, maar voor de lokale bevolking? Huisjesmelken en de winst opstrijken?

adriek
adriek12 jan. 2022 - 14:55

We hoeven natuurlijk niet op 'Den Haag' en 'Brussel' te wachten. We kunnen ook gewoon biologische groenten gaan kopen. Het liefst natuurlijk van eigen bodem, want op wat er allemaal op de quinoa uit Zuid-Amerika gespoten wordt en wat dat met de grond daar doet, daar hebben we al helemaal geen invloed op.

Winterdepressie
Winterdepressie12 jan. 2022 - 14:34

Ik kom in dit verhaal niet tegen hoeveel deeltje per grootheid er zijn aangetroffen. Volgens mij is "een deken" niet een SI eenheid. Dat maakt natuurlijk wel enorm veel uit. Je kan er ook naar kijken in termen van hoeveelheid gif per hectare en vervolgens opbrengst per hectare. Laten we zeggen 2 miljoen hectare landbouwgrond in NL en voor het gemak 10 miljoen kilo gif. Dat zou dan 5 kilo gif zijn op een hectare per jaar. Dat is een halve huishoudemmer. De opbrengst zal per gewas natuurlijk erg variëren met granen onder de 10 ton per hectare en bijvoorbeeld aardappels rond de 50 ton. Neem eens 20 ton per hectare. Dat is dus 20000 kilo per hectare waar 5 kilo gif voor nodig is. Vergelijk dat eens met andere landen. Ik denk dat we het niet nog best wel netjes doen al met al. Kan het beter? Altijd natuurlijk. Is de landbouw in NL ons langzaam aan het vergiftigen? Nee, dat lijkt mij niet. Uiteindelijk moet die hectare ook iets opbrengen natuurlijk voor de boer, anders kan het niet uit. De opbrengst in NL is hoog en het gebruik van gif ten opzichte van andere landen laag. Daarbij moet je ook nog eens bedenken dat niet al die middelen in de bodem komen, anders hoef je immers je fruit niet te wassen. Niet al die middelen even schadelijk zijn en er ook bestrijdingsmiddelen zijn die relatief snel natuurlijk afbreken. Dus uiteindelijk hou je niet zoveel over.

9 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas12 jan. 2022 - 14:51

Die middelen die snel afbreken waren dan niet gevonden. Ik kan ook van alles bedenken om alles goed te praten. Punt is, gif is schadelijk voor al het leven op aarde, en omdat veel mensen niet geven om ander leven, het is ook schadelijk voor de mens! De mensheid zal door al dat gif gebruik uiteindelijk ten ondergaan met Alzheimer, Parkinson, kanker, en nog meer klote ziektes om te krijgen.

Winterdepressie
Winterdepressie12 jan. 2022 - 15:34

@Pindaklaas, "Die middelen die snel afbreken waren dan niet gevonden" Nee. Wanneer iets bijvoorbeeld sneller afbreekt dan het aangevuld wordt, dan kan je het nog prima detecteren, maar je hebt dan niet te maken met een accumulatie of reservoir effect. Dan resteert slechts de vraag of deze stabiele factor aan stoffen voldoende zijn om echt schadelijk te wezen. Dat is ook mijn primaire bezwaar bij zo'n artikel. Het gaat niet in op relevante hoeveelheden. "Punt is, gif is schadelijk voor al het leven op aarde" Dat is natuurlijk onzin. Wat voor een bepaald organisme giftig is, hoeft natuurlijk voor anderen helemaal geen probleem te zijn. Sterker nog wat voor de een gif is, is voor de ander voedsel. Voorbeeld zijn bijvoorbeeld bacteriën die arsenicum metaboliseren. Verder is suiker ook vergif in de juiste hoeveelheid. "De mensheid zal door al dat gif gebruik uiteindelijk ten ondergaan met Alzheimer, Parkinson, kanker, en nog meer klote ziektes om te krijgen. " De cijfers over gemiddelde leeftijd en hoeveel men tegenwoordig ziek is spreken dit volledig tegen. Ondanks dat we met elkaar aan het hyperconsumeren zijn, is het met onze gezondheid vrij aardig gesteld, helemaal als je dit afzet tegen bijvoorbeeld de 19de eeuw waar landbouw gif nog niet echt een ding was. Het zijn geen excuses om het goed te praten. Het zijn cijfers om de realiteit in het juiste perspectief te zien. Zoals ik al melde, het kan altijd beter, maar zo slecht is het hier helemaal niet.

vdbemt
vdbemt12 jan. 2022 - 19:35

"Is de landbouw on Nederland ons aan het vergiftigen?" Met deze informatie: "Er zat gif in de (moes)tuinentjes waar ze wortels verbouwen, natuurgebieden waar ze wandelen, akkerranden waaraan ze wonen, oppervlaktewater dat ze drinken, compostbulten, bodem, mest, zelfs de lucht die ze ademen. In totaal werden 132 verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen", zeg jij nog glashard ' nee '. Ach in vergelijking met andere landen (welke?) valt het best mee, volgens jou. Dus het kan best. De opbrengst daar gaat het om. Die bij-effecten ervan zijn onbelangrijk.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl12 jan. 2022 - 23:22

Is ongeveer de helft van de landbouwgrond niet voor grasland bestemd? Meestal ga ik wel mee in de redenering dat we niet de beste van de wereld hoeven te zijn maar als het om jezelf vergiftigen gaat is het geen wedstrijdje, natuurlijk.

Winterdepressie
Winterdepressie12 jan. 2022 - 23:32

@vdbemt, Je doet voorkomen alsof ik het bestaan van de bestrijdingsmiddelen ontken. Dat doe ik helemaal niet. Ik constateer dat er in het artikel gebruik gemaakt word van contextloze aantallen en dat is altijd stemmingmakerij. Als de concentraties echt zo schandalig zijn, dan zou er toch ergens een mooi tabelletje moeten staan met de top 10 van die 132 gevonden bestrijdingsmiddelen? Als er zelfs maar 1 van de 132 in volstrekt onacceptabele hoeveelheden zou zijn aangetroffen, dan zou dat toch de kop van het artikel moeten zijn? Als dat zo was, dan zou ik de eerste zijn om daar schande over te spreken, maar dat is hier blijkbaar niet aan de hand. Het is simpelweg een feit dat Nederlandse landbouw een maximale opbrengst weet te bewerkstelligen met minimale middelen. Als het gaat om het gebruik van water, meststoffen en bestrijdingsmiddelen dan is NL per ton de schoonste, zuinigste en meest efficiënte. Het is ook een illusie om te denken dat de hele landbouw over kan op onbespoten. Ik heb hele mooie akkers gezien die puur biologisch verbouwen waar een zorgvuldige biodiversiteit een prachtig ecosysteem maakt waar ongedierte en ziekte door dat equilibrium geen kans maakt. Daar ben ik helemaal voor, maar dat is niet voor alle gewassen haalbare kaart. Voor zover ik weet is dat principe niet direct toepasbaar op de meeste granen, oliezaden en aardappelen. Natuurlijk is de opbrengst belangrijk, vooral voor de boer. Die doet het ook niet voor liefdewerk oud papier. Met de prijzen zoals ze zijn moet een hectare simpelweg een bepaald tonnage opleveren anders is het verlies. Ik wil op zich wel wat meer voor groente betalen, maar is het verstandig om dat van iedereen te eisen? Zonder cijfers en duiding is dit artikel van het niveau "Bananen zijn radioactief". Ja! Dat zijn ze.. Boeien!

vdbemt
vdbemt13 jan. 2022 - 11:04

@Winterdepressie. "Het is simpelweg een feit dat Nederlandse landbouw een maximale opbrengst weet te bewerkstelligen met minimale middelen. Als het gaat om het gebruik van water, meststoffen en bestrijdingsmiddelen dan is NL per ton de schoonste, zuinigste en meest efficiënte." Keep dreaming. Zeker. De Nederlandse landbouw is een (een) voorbeeld van efficiëntie. Maar blijf nou niet doen alsof wij de enige zijn. Dat is lulkoek. Dat schoonste en zuinigste zijn we ook echt op de Hollandse manier: door de kluit te belazeren. Regels omzeilen. Doen alsof. Dit : :"“Er zat gif in de (moes)tuintjes waar ze wortels verbouwen, natuurgebieden waar ze wandelen, akkerranden waaraan ze wonen, oppervlaktewater dat ze drinken, compostbulten, bodem, mest, zelfs de lucht die ze ademen. " blijf je maar negeren, omdat jij geen 'tabelletjes' hebt gezien. "Het is ook een illusie om te denken dat de hele landbouw over kan op onbespoten.". Gelukkig zijn er steeds meer boeren die biologisch of sterker nog, regeneratief boeren, die het tegendeel bewijzen.

Winterdepressie
Winterdepressie13 jan. 2022 - 11:58

@vdbemt, Net zoals het artikel zijn jouw commentaren volledig ongehinderd door feiten en cijfers. Jouw onderbuik en gemaakte boosheid over gif in moestuintjes (Hoeveel dan?????) is een enorm slecht argument en ruikt simpelweg naar ouderwets boertje pesten. Over biologische boeren heb ik ook correct gemeld dat deze bestaan, maar ook dat dit niet geschikt is voor alle gewassen. Dit is gewoon waar. Wat ook waar is, is dat er een minimale opbrengst voor een hectare nodig is om uit te kunnen. Jij wil niet meer betalen voor een bloemkool, dus indirect veroorzaak jij het probleem. Wees dat eerst eens lekker boos op jezelf en kom daarna een met steekhoudende feiten en argumenten. Niet dat zielige onderbuik geneuzel.

vdbemt
vdbemt13 jan. 2022 - 14:53

@Winterdepressie. "Jij wil niet meer betalen voor een bloemkool, dus indirect veroorzaak jij het probleem." Een boude bewering. Jij weet volstrekt niet wat ik doe of laat voor het milieu en klimaat. Het is het feitendenken (en dan vooral het 'opbrengstdenken', waarvoor niet zelden feiten verdraaid worden, zoals door Schiphol en ook de boeren) als dat van jou, waardoor milieu, klimaat, natuur maar ook de burgers (Groningers, toeslagenaffaire) ondergeschikt worden geacht en in de problemen komen.

Middenman
Middenman13 jan. 2022 - 15:07

@Winterdepressie - die 10 miljoen kg klopt aardig. Alleen is dat jaar na jaar, na jaar, na jaar, etc. Veel van die stoffen hopen zich op waardoor het oppervlaktewater zwaar vervuild raakt, maar vooral de bodem morsdood; bijna al het bodemleven is weg. Probeer op een willekeurige akker waar niet biologisch wordt geteeld een regenworm te vinden. We hebben voortdurend over milieu, natuur en biodiversiteit, maar dan hebben we het vooral over wat we kunnen zien. De allergrootste ecologische ramp speelt zich af onder onze voeten; in de bodem. Landbouwgif en drijfmest zorgen er voor dat het bodemleven zo goed als verdwenen is in de landbouwgebieden. De negatieve effecten op onze gezondheid zijn ook al lang aangetoond, zelfs de Raad voor de Gezondheid heeft daar een duidelijk standpunt over ingenomen: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/gewasbeschermingsmiddelen-wel-degelijk-gevaarlijk.htm. Er is aantoonbaar verband met ALS, Alzheimer, Parkinson en allerlei prenatale stoornissen.