Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Een boycot van Israëlische universiteiten is een erg slecht idee

  •  
20-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
26480373136_ad90aa1258_k

© cc-foto: Masa Israel Journey

Een academische boycot is een groot cadeau voor Netanyahu en zijn scherpslijpers. Nederlandse universiteiten zouden hun contacten met Israël juist eerder moeten versterken.
Onder docenten in het Nederlands hoger onderwijs gaat momenteel een petitie rond om de universiteiten van Israel te boycotten. Het aantal ondertekenaars klimt momenteel gestaag naar de 500. Voor studenten is een aparte lijst toegevoegd.
De ondertekenaars menen dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen er niet een is tussen gelijkwaardige partijen. ¨Het leidt af van de realiteit dat het de Palestijnen zijn die leven onder militaire bezetting, die ontheemd zijn, en die leven als tweederangsburgers in een systeem van segregatie dat volgens zowel B’tselem als Human Rights Watch in feite neerkomt op apartheid. Dit soort geweld en discriminatie vormen de oorzaak van de geweldsescalatie die nu plaatsvindt. De Israëlische universiteiten hebben contacten met de strijdkrachten. Dat is een goede reden om tot een boycot over te gaan. Die houdt pas op als de Palestijnen recht is gedaan.” Aldus de ondertekenaren.
Die petitie is een heel slecht idee. Ze gaat ervan uit dat Israël een monoliet is. Alle inwoners zijn medeschuldig aan het volgens de ondertekenaren gedane onrecht en moeten daarom worden aangepakt. Dat heeft natuurlijk niets met de werkelijkheid te maken. De Israëlische samenleving is zo tot op het bot verdeeld dat het al twee jaar niet lukt een meerderheidsregering te vormen. Vergeleken daarmee is de situatie aan het Binnenhof heilig. Ook op het gebied van welke manier van leven de juiste is, bestaan er grote geschillen en diepe kloven.
Aan de Israëlische universiteiten is de academische vrijheid een groot goed. Ondanks contacten met het leger – er zal best wel onderzoek gedaan worden met een militaire component – kun je de docenten en de studenten op geen enkele manier op één lijn stellen met laten we zeggen het denken van Netanyahu.
De ondertekenaars van de petitie stellen nu voor die buitengewoon diverse en kritische universitaire gemeenschappen te isoleren van de buitenwereld. Je verkleint daarmee hun slagkracht. Je geeft de tegenstanders van een rechtvaardige deal voor de Palestijnen een ijzersterk argument in handen, namelijk: “Wees niet zo naïef. Je ziet het zelf. Ze moeten je niet. Ook in het Westen. De enige veilige plek voor joden is Israël. Geloof hun vrome praatjes over gelijkwaardigheid niet.”
Een jaar of veertig geleden werd er aan de Nederlandse universiteiten actie gevoerd voor een boycot van het Indonesische hoger onderwijs. Vanwege het Soeharto regime. Daar trof je niet het regime mee maar de studenten en de docenten die op deze manier een belangrijke mogelijkheid verloren om buiten hun land een kijkje te nemen. Juist het internationale contact tussen studenten en docenten bevordert het vormen van zelfstandige én gefundeerde oordelen. Gelukkig mislukte die actie.
Een jaar of vijfentwintig geleden financierde onze overheid een klein programma voor onderzoek naar ontwikkelingsproblemen in Afrika door Nederlandse en Israëlische onderzoekers. Die gasten wisten namelijk wel hoe je verwoestijning tegengaat of functionerende coöperaties vormt, enzovoorts. De coördinator zag bovendien kans Palestijnse universiteiten hier en daar bij het onderzoek te betrekken. Zo kwamen geleerden die elkaar anders niet in een veilige omgeving hadden kunnen ontmoeten, toch met elkaar in aanraking.
Een academische boycot is een groot cadeau voor Netanyahu en zijn scherpslijpers. De Nederlandse universiteiten zouden hun contacten met die in Israël eerder moeten versterken. Dat staat een kritische houding tot wat daar gebeurt absoluut niet in de weg. Er is geen enkele reden om wat dat betreft van het academische hart een moordkuil te maken en er zijn genoeg professoren in Israël die blij zouden zijn met zulke bondgenoten. Trap ze niet weg.
Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen. En de kwestie rond het Groninger aardgas evenmin.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (118)

floydian
floydian23 mei 2021 - 9:28

"Ze gaat ervan uit dat Israël een monoliet is. " Als ik jouw teksten lees, mijn indruk is dat dit is precies hoe jij Palestijnen beschouwt. Je praat continue over Hamas en hoe zij een terreurorganisatie zijn, alsof Palestijnen een monoliet zijn. Af een toe zeg je iets over Fatah, maar meer als een voetnoot. Hiermee zeg je tegen jouw lezers dat ze de niet-geweldaddige Palestijnen zouden moeten negeren. Dit is zeker niet objectief and het lijkt op een vorm van oriëntalisme.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst26 mei 2021 - 18:20

Ik heb het helemaal niet over de Palestijnen. Ik heb het over BDS. En ik heb het over het probleem dat er geen democratische gelegitimeerde vertegenwoordiging bestaat van het Palestijnse volk.

Hanvander Horst
Hanvander Horst22 mei 2021 - 21:56

Hang niet de vermoorde onschuld uit, Daan Ouwens. Dat staat op de site van de Knesset over de aard van Israël, Joods en democratisch. Dus doe niet zo mal. https://knesset.gov.il/constitution/ConstMJewishState.htm

3 Reacties
LaBou
LaBou 23 mei 2021 - 5:08

De dader stelt dat hij onschuldig is omdat hij dat formeel heeft vastgelegd. En HvdH gaat er dan vanuit dat die dader dan gelijk heeft ondanks alle bewijzen van het tegendeel in de praktijk.

floydian
floydian23 mei 2021 - 9:29

@LaBou Precies!

DaanOuwens
DaanOuwens23 mei 2021 - 9:31

@ HanvanderHorst Jij schrijft: Hang niet de vermoorde onschuld uit, Daan Ouwens. Dat staat op de site van de Knesset over de aard van Israël, Joods en democratisch Ik schreef: Joden maken deel uit van de samenleving waar ze wonen. Net zoals christenen, moslims en socialisten. Het doet er weinig toe wat op de site van de knesset staat, het doet er toe wat jij hier opschrijft. Daar reageerde ik op. Wat joden in Nederland vinden en wat de Nederlandse burgers vinden dat is van belang. De tekstjes van de knesset regelen niet de Nederlandse samenleving. Als je hier gaat roepen dat Israël de joodse staat is start je een discussie over de aanwezigheid van joden hier. Zoals ik al schreef zijn de nederlandse joden deel van de nederlandse bevolking. En moet de samenleving die mensen hun veiligheid garanderen, dat mag wel wat beter. Maar de joodse staat als toevluchtsoord is dus overbodig. Netanyahu riep een paar jaar geleden zelfs europese joden op naar Israël te komen. De integriteit van de Israëlische politiek kan dus zo bij het oud vuil. Verder geef ik je in overweging reacties op iemand onder zijn tekst te zetten.

Lopez
Lopez22 mei 2021 - 20:35

Live van het Songfestival: MCA Rap, Palestine, douze points. Geniet op https://rightsforum.org/campagnes/the-rights-forum-presenteert-het-palestijns-muziekfestival-7/

Lopez
Lopez22 mei 2021 - 15:03

@korheiden [Ik denk eerlijk gezegd dat zo’n boycot vooral nadelig is voor Nederland…. enz.] Wacht even… Gaat u nou het belang van een boycot afmeten aan uw eigen voordeeltjes? [Israël is op wetenschappelijk gebied wereldtop.] Het is hartstikke mooi dat er in Israël goed werk wordt geleverd, maar bekijk de internationale ranglijsten van academische instituten eens. Als Israël wereldtop is, is Nederland kampioen van de Melkweg. Maar belangrijker: mogen we een land dat oorlogsmisdaden pleegt alleen boycotten als het niet op een of ander terrein ‘wereldtop’ is? Met als gevolg dat bijvoorbeeld Palestina nog langer onder overheersing zal lijden en in een barre uitgangspositie zal blijven verkeren om ooit wereldtop te worden? [Maar de aandacht voor Israël is ook selectief. Het is whataboutism, ik weet het, maar de Turkse bezetting van de helft van Cyprus, de schandalige behandeling van Oeigoeren, Koerden, Rohinya, Tibetanen, papoea’s enzovoorts, krijgt m.i. veel minder aandacht.] Israël krijgt al sinds zijn stichting meer aandacht dan alle gebieden en volkeren die u noemt bij elkaar, en ik vermoed dat u best begrijpt waarom. Daar hoorden we destijds niemand over klagen. Het verschil met pakweg veertig jaar geleden is dat de opinie is gekanteld, om volstrekt begrijpelijke redenen en zoals we allemaal hebben zien aankomen. Die kanteling brengt enorme heisa teweeg uit de hoek van de Israël-lobby, het internationale beschermingsgilde van Israëls bezettings- en koloniseringspolitiek, en daardoor blijft de aandacht toenemen. (Zie as we speak de ‘apartheids’-campagne van het CIDI: de ingezonden stukken van directrice Hanna Luden barstensvol leugens en de zieke posters met daarop Ayman Odeh, de voorman van de Palestijnse Verenigde Lijst, die wordt opgevoerd als bewijs dat Israël geen apartheidsregime is, terwijl Odeh juist vindt dat het dat wel is.) Inmiddels heeft de lobby ook het thema antisemitisme het debat ingesleept, dus we kunnen nog flink vooruit. Niets is heilig in deze kringen. U illustreert deze ontwikkeling fraai met uw whataboutism: wijs je naar Israël, dan springen er allerlei figuren uit de struiken met in hun linkerhand de Papoea’s, de Oeigoeren en Koerden, en rechts Tibet, Noord-Cyprus en god mag weten wat nog meer. Ineens vragen zij aandacht voor conflicten waarvoor ze zelf geen poot uitsteken (een vlammend stuk op Joop schrijven? Kom nou, veel teveel moeite). Ineens moeten de mensen die wél iets doen, die betrokkenheid tonen bij een zaak die hen aan het hart gaat, zich ook inzetten voor die andere zaken. Want anders is het - vrij naar Calimero - niet eerlijk en op z’n minst verdacht. Misschien wel - snif, snif, ja hoor - antisemitisme. Overbodig te zeggen dat deze lieden schitteren door afwezigheid als het om oproepen tot andere boycots gaat - andere actievoerders zal nooit worden gevraagd of ze eigenlijk wel genoeg aandacht aan de Palestijnen, de Oeigoeren en de rest van de checklist besteden. Je ziet het patroon steeds weer terug. Stelt het Internationaal Strafhof een onderzoek in naar Burundi of Georgië dan hoor je niemand, maar doet het dat naar Israël dan breekt de hel los. Komt Human Rights Watch met een rapport over misdaden tegen de menselijkheid in Myanmar dan blijft het stil, komt het even later met eenzelfde rapport over Israël dan is het ‘anti-Israëlisch!’ en ‘antisemitisme!’ niet van de lucht. Wilt u zien wie Israël uitzonderen? Eat your heart out. En, Kor, wat uw goedkope opsomming betreft: tegen Noord-Cyprus, Turkije en Myanmar zijn al harde Europese (dus ook Nederlandse) sancties van kracht, net als bijvoorbeeld tegen Rusland (vanwege de Krim, een vergelijkbaar ‘conflict’) en een hele reeks andere landen, organisaties, personen, enz. Ook tegen Hamas, Islamitische Jihad en andere Palestijnse organisaties zijn sancties ingesteld. Van de notoire schenders van VN-resoluties die de dans nog altijd ontspringen behoort Israël tot de wereldtop.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2021 - 2:43

Lopez Precies, ik had dat jaren geleden al door. Dat begon toen met : En Darfur dan? Het doel was tweeledig. Het antisemitisme noemen want waarom heb je het niet over Dafur maar wel over Israel, en de aandacht afleiden. De namen zijn anders in de tijd en actualiteit, het doel en die campagne door het Cidi destijds ingezet als quote, precies hetzelfde.

Poeha
Poeha22 mei 2021 - 8:18

De Auteur vind wel meer dingen een slecht idee, waarbij het idee juist prima heeft gewerkt.

1 Reactie
Zandb
Zandb22 mei 2021 - 9:35

Poeha U hebt ook wel eens betere en mindere dagen; het (on)gelijk van vandaag zegt in feite niets over het (on)gelijk van morgen. Op de persoon spelen is wel een hele zwakke vorm van communiceren.

DaanOuwens
DaanOuwens22 mei 2021 - 8:04

De academische samenwerking levert niets op. Van der Horst kan ook geen enkele zinnig positief resultaat laten zien. Lijkt me beter om de samenwerking met de Universiteit in Gaza op gang te brengen, als dat kan. De argumentatie tegen een boycot is exact dezelfde als de argumenten tegen de boycot van Zuid Afrika. Een land als Israël hoort internationaal een paria te zijn. Er is meer kritiek op het beleid van China ten aanzien van de Oeigoeren dan op Israël ten aanzien van de Palestijnen. Wat in deze context helemaal merkwaardig is dat sommigen beweren dat er gepleit wordt voor een boycot uit afkeer van joden. De belangrijkste reden dat er geen harder beleid is ten aanzien van Israël is vanwege de joden. Internationaal kan Israël verder gaan omdat het zich de joodse staat noemt. Israël is militair gezien het meest machtige land in de regio. Is geheel ongevoelig voor elke kritiek op haar beleid en de Israëlische regering heeft er geen enkel probleem mee tientallen Palestijnse kinderen te doden. Goede redenen voor een boycot. Het huidige beleid heeft helemaal niets opgeleverd hoor tijd voor een andere aanpak.

10 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2021 - 10:15

https://rightsforum.org/nieuws/nog-meer-amerikaanse-steun-voor-israelische-bezetting-en-kolonisering/

Hanvander Horst
Hanvander Horst22 mei 2021 - 10:18

Joden hebben er ervaring mee paria te zijn. Ze hebben ook ervaring met boycots. Ze zijn sinds 1945 een beetje van taktiek veranderd, zoals je zult merken als je de courant leest. Je bevestigt het verwachtingspatroon aan de andere kant. Moet je doen. Boek je resultaten mee. Nou zullen ze vast wel in hun schulp kruipen net zoals ze de afgelopen veertien dagen hebben gedaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2021 - 10:41

Boycotten? Amerika stopt veel geld in Israelische universiteiten en de Eu schijnt nog meer geld te stoppen in Israelisch universiteiten dan Amerika doet volgens Rightsforum.

DaanOuwens
DaanOuwens22 mei 2021 - 13:03

@ HanvanderHorst Jij schrijft: Joden hebben er ervaring mee paria te zijn. Het lijkt mij onverstandig de misdaden van het bewind in Israël exclusief toe te schrijven aan joden. Net zoals het onverstandig is Israël een joodse staat te noemen. Joden maken deel uit van de samenleving waar ze wonen. Net zoals christenen, moslims en socialisten. Zelfs extreem rechtse fascisten. Jouw denkbeelden leiden naar de vraag wat joden hier nog doen als Israël hun land is? Ik heb geen idee wat je beoogt met je artikel en je reactie maar tot veel goeds leidt het niet. Dit soort zinnen: Nou zullen ze vast wel in hun schulp kruipen net zoals ze de afgelopen veertien dagen hebben gedaan. Beweer je nu dat die palestijnse kinderen zijn gedood door joden? Dat een palestijnse moeder zoiets beweert als zij bij de lichamen van haar kinderen staat snap ik nog wel. Dat Hamas zoiets beweert als oorlog retoriek begrijp ik ook. Dat jij zoiets hier beweert is onbegrijpelijk. @ Minoes&tuin Jij schrijft: Boycotten? Amerika stopt veel geld in Israelische universiteiten en de Eu schijnt nog meer geld te stoppen in Israelisch universiteiten dan Amerika Ik snap echt niet waar ik in mijn tekst aanleiding geef voor deze reactie. Zitten wij wel in dezelfde bubbel? Ik denk van niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2021 - 2:32

Daan Ouwens Was bedoeld voor Han van der Horst. I.p.v. boycotten financieren dezelfde landen de Israëlische universiteiten ruimschoots. Amerika zelfs ook een in bezet gebied. Ze zullen geen universiteit gaan boycotten zolang die door Amerika maar ook door de EU inclusief Nederland zwaar gefinancierd worden. Je zou dat als eerste opheffen lijkt me.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2021 - 2:32

Voor het overige ben ik het met je eens.

DaanOuwens
DaanOuwens23 mei 2021 - 14:50

@ Minoes&tuin Dat begrijp ik nu. Overigens denk ik dat Israëlische organisaties talloze financiers buiten Israël hebben en Palestijnse organisaties natuurlijk ook, zoals de VN. Volgens mij gaat de discussie daar niet over. Wat volgens mij de vraag is of je het beleid van een land kan beïnvloeden met een boycot. Dat denk ik wel. Er wordt namelijk de hele tijd geboycot. Producten van het ene land door het andere. Rusland boycotte Nederlandse peren begreep ik. Je kan de afvragen wat het resultaat waard is. Het Nederlandse beleid ten aanzien van de MH 17 is niet verandert. Hoewel er wel fruitboeren waren die daar voorstander van waren. Maar ik denk dat als het maar een klein beetje helpt dat je het toch moet doen. En het is ook niet onlogisch Israël ook te treffen met een boycot op andere gebieden. Sport, vermaak dat soort zaken. Het gaat ook om een signaal naar de samenleving daar. Mensen zullen daar in beweging moeten komen. Kleine groepen Israëli en Palestijnen doen dat al. Maar de meerderheid doet niets zolang ze het niet als een probleem zien.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 mei 2021 - 20:26

[Het gaat ook om een signaal naar de samenleving daar. ] lijkt mij ook.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 mei 2021 - 11:13

Daan Ouwens Ik heb ooit Israëlische boontjes geboycot door ze niet te kopen. Dit omdat ze uit bezet gebied kwamen. Nog als ik producten uit Israel zie vraag ik ze niet te kopen. Ik kom zelf niet meer in de winkel vandaar. Maar ja, dat is individueel, daar zullen ze niet veel van lijden als niet iedereen het doet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 mei 2021 - 10:03

DanielleDefoe Beiden zouden een signaal kunnen zijn. Ik vind het prima hoor, alleen zou het tot tegenstrijdigheid kunnen leiden voor de ontvangers van het signaal, nl een dubbel maar tegenstrijdig signaal en zouden ze dat kunnen gebruiken in hun (tegen)argumentatie. Daarom heb ik het vermeld.

Halt2
Halt221 mei 2021 - 21:39

''Een boycot van Israëlische universiteiten is een erg slecht idee'' En een boycot van Nederlandse universiteiten is zo mogelijk een nog slechter idee. Immers. ''Aan de Israëlische universiteiten is de academische vrijheid een groot goed.'' En dat kunnen we niet bepaald zeggen van de Nederlandse universiteiten. Een minderheid van de Nederlandse uni elite eist dat die ander zich volledig conformeert aan de eigen minderheidsmening. En o wee diegene die er anders over denkt. Dat staat de woke minderheid en haar media klaar om die ander te cancellen. Met als gevolg dat die ander zichzelf censureert. Als hij/zij al niet gecensureerd wordt door de minderheid.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens22 mei 2021 - 9:15

@ Kees, Je zakt steeds verder weg in het extreem rechtse moeras. Op Nederlandse universiteiten worden vraagtekens gezet bij mensen die racistische uitspraken doen. Dat is namelijk geen mening. Dat jij racisme ziet als een mening zegt vooral veel over jouw eigen positie.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 mei 2021 - 18:28

Ik denk - achteraf, dat geef ik direct toe - niet dat de academische en culturele boycot van Zuid-Afrika destijds de val van de apartheid heeft bespoedigd. Integendeel. Het tegengaan van contacten en uitwisseling bevordert eerder isolationisme. Het wegvallen van oriëntatie op de buitenwereld leidt eerder tot dogmatisme en verstarring in opvattingen terwijl je het juist moet hebben van compromisbereidheid. Ik denk dat de val van apartheid eerder door druk van binnenuit dan druk van buitenaf tot stand is gekomen. Waarom zou dat ook niet gelden voor Israel en Palestina? Van der Horst voert daar goede argumenten voor aan.

3 Reacties
The Apple
The Apple21 mei 2021 - 19:33

FransAkkermans1947 vindt kinderarbeid ook acceptabel, dus dan rijst al gauw de vraag wat hij niet acceptabel acht. "Ik denk dat de val van apartheid eerder door druk van binnenuit dan druk van buitenaf tot stand is gekomen." Wedden dat hij daar niet Hamas mee bedoelt?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 mei 2021 - 20:40

Er zijn Palestijnen die het niet eens zijn met de strategie van Hamas. Er zijn tal van Israëli's die de weg van Netanyahu doodlopend vinden. Maar zowel de aanhangers van Hamas als die van Netanyahu krijgen de steun van hun eigen 'nuttige idioten'.

Bouwman2
Bouwman222 mei 2021 - 8:59

Akkermans heeft het goed en een heel stuk principiëler gezien dan Apple. Kennis en kunde moet verspreid en gedeeld worden en niet in achterkamers worden bewaard. Grenen horen niet gesloten , maar open te zijn. Wie oren heeft om te horen, hore.

The Apple
The Apple21 mei 2021 - 16:26

Al meer dan 50 jaar verkondigen ze nu hetzelfde verhaal: Israel moet zich natuurlijk eigenlijk wel aan de VN-resoluties houden, MAAR... Het is hun disclaimer om het verwijt te voorkomen dat ze de schendingen van de mensenrechten door Israel zouden steunen. Gevolgd door de belofte dat "als we nu maar blijven praten..." Fool me once.... Je zou toch denken dat ze na 50 jaar leugens en volksverlakkerij van schaamte onder het tapijt zouden kruipen. Zo niet Han van der Horst: "Het is toevallig een onderwerp waar ik vanuit mijn vroegere werk verstand van heb gekregen." "De Nederlandse universiteiten zouden hun contacten met die in Israël eerder moeten versterken. Dat staat een kritische houding tot wat daar gebeurt absoluut niet in de weg. Er is geen enkele reden om wat dat betreft van het academische hart een moordkuil te maken en er zijn genoeg professoren in Israël die blij zouden zijn met zulke bondgenoten." Vast wel. Vertel ons eens hoeveel vooruitgang er de afgelopen 50 jaar is geboekt met die strategie Han. Doe je dat niet, dan is dat een teken dat je wel beter weet. "If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor. If an elephant has its foot on the tail of a mouse and you say that you are neutral, the mouse will not appreciate your neutrality." - Desmond Tutu

8 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 mei 2021 - 20:17

Hier zie je een voorbeeld van hoe je zoiets in de steigers zet. https://www.government.nl/latest/news/2013/10/21/netherlands-to-launch-bilateral-cooperation-forums-with-israel-and-palestinian-territories

Sachs
Sachs21 mei 2021 - 22:53

@ Han ... en waarvan de complete mislukking allang is aangetoond, althans wat betreft Israël. Dat hield zich bijvoorbeeld niet aan de afspraak om de illegale kolonies buiten de afspraken te houden, maar ziet dit juist als een extra kanaal om die te verweven met de Israëlische en Nederlandse economie. Fool me once ..., zoals Apple terecht schrijft. De vele voorbeelden van misbruik zijn goed gedocumenteerd. In de tussentijd ging Israël los op Europese hulpprojecten in Palestina. Geschatte schade voor de Europese belastingbetaler 80 miljoen euro over de afgelopen 20 jaar. Ik schat dat Nederland en de EU een keer of dertig hebben laten weten dit niet meer te pikken, en vervolgens geen poot hebben uitgestoken. https://rightsforum.org/nieuws/israel-sloopte-voor-miljoenen-aan-europese-projecten/ Ook minister Blok huldigt de uitstekende bilaterale contacten met Israël, hamerend op de invloed die dit Nederland geeft als betrouwbare partner. Een proeve van de Nederlandse betrouwbaarheid: toen Israël een slachting aanrichtte op burgers tijdens de Mars van Terugkeer in Gaza (mei 2018) eiste de Kamer een veroordeling door het kabinet. Blok hield die tegen in afwachting van een door Israël toegezegd rapport naar de omstandigheden, dat in juli werd verwacht. Dat rapport, je raadt het al, is er nu nog niet. En de Israëlische slachting is door Nederland nooit veroordeeld. Tot zover de zegeningen van bilaterale relation building – het zogenoemde 'in gesprek blijven' – met Israël, aangetekend dat de lijst verre van compleet is. Vertaald naar de universiteiten: ondanks alle contacten en open lijnen van de afgelopen decennia, ondanks oproepen aan de Israëlische universiteiten zich terug te trekken uit het Israëlische militaire complex, is de realiteit met sprongen achteruit gehold. Van de zorgen van universiteiten en wetenschappers, niet alleen uit Nederland, maar uit de hele wereld, hebben Israël, noch haar universiteiten, zich ooit iets aangetrokken. Andersom hebben die bestaande relaties bijgedragen aan de normalisering van Israël, en indirect aan zijn militaire complex. Han, je pleidooi is afgekloven. Je kopieert een discussie die al te vaak is gevoerd, denk aan 2014, maar ook ruim daarvoor. Steeds weer werden sancties uitgesteld. En weer. En weer. En weer. Wat heeft dat ons gebracht, Han? Voortdurende bezetting. Onomkeerbare kolonisering. Meer onderdrukking. Meer doden. Meer vluchtelingen. Grotere uitzichtloosheid. Zie onder ogen dat de strategie die je voorstaat compleet heeft gefaald. Zie hoe ver we voorbij het breekpunt zijn gegaan, en hoe gulzig daar misbruik van wordt gemaakt. We zijn allang op het punt beland dat het 'in contact blijven' ons corrumpeert en medeplichtig maakt aan het laten voortbestaan van de Israëlische bezetting, kolonisering, blokkade en vele andere schendingen van het (op bezet gebied van toepassing zijnde) internationaal recht – ook al beschikten we all along over de middelen om effectief in te grijpen. Een groep wetenschappers vind nu dat de maat vol is, en maken gebruik van het middel dat hen ter beschikking staat. Hulde en lof voor die moedige en principiële stap. Dat anderen hun voorbeeld zullen volgen, is een reële verwachting.

LaBou
LaBou 22 mei 2021 - 6:21

Wow, een artikel van 8 jaar geleden dat eigenlijk gaat over het aangaan van handelsovereenkomsten. HvdH weet inderdaad de voorbeelden wel te vinden.

Mark Huysman
Mark Huysman22 mei 2021 - 7:08

@Han Wat heeft dat opgeleverd dan? Palestijnse mensenrechtenorganisaties uitten toentertijd hun kritiek op het samenwerkingsproject met Israël omdat het een ondermijning was van een beslissing van de EU om relaties met Israël te bevriezen zolang die niet gebaseerd kunnen worden op “respect for human rights, the rule of law and fundamental freedoms, good governance and international humanitarian law”. Moreover, the decision to establish the Forum ignores both Israeli ongoing violations of international law as well as the Netherlands’ obligation to ensure that Israel complies with the Geneva Conventions.” https://www.alhaq.org/advocacy/6732.html Is Nederland er ondanks die ondermijning toch in geslaagd de Israëlische bezetting en kolonisatie aan de kaak te stellen? Heeft Nederland een rechtvaardige oplossing dichterbij gebracht? Daar zou je dan wat voorbeelden van moeten noemen als je deze bilaterale forums naar voren schuift als mogelijkheid om vooruitgang te boeken in de strijd voor gelijke rechten.

The Apple
The Apple22 mei 2021 - 7:09

"News item | 21-10-2013 | 15:26: "From 7 to 9 December 2013, Prime Minister Mark Rutte will visit Israel and the Palestinian Territories to launch bilateral cooperation forums with the two administrations. FANTASTISCH, -maar de vraag was wat het heeft opgeleverd. 8 december 2013: "Israël zet Rutte voor schut - “Als je serene rust wil, dan moet je naar Zwitserland gaan”, aldus de minister van Buitenlandse Zaken over de ophef tijdens het bezoek van hem en premier Rutte aan Israël. Hij vindt het incident, waarbij Rutte de ingebruikname van een door Nederland betaalde containerscanner voor grenscontrole werd afgeblazen, niet schokkend. Ook zijn eigen bezoek en de problemen die zich daarbij voordeden, vindt hij niet vreemd. Zijn wandeling door Hebron werd afgeblazen, nadat hij bezwaar had gemaakt tegen begeleiding door Israëlische militairen door het Palestijnse Hebron." - https://joop.bnnvara.nl/nieuws/israel-zet-rutte-voor-schut "The department of economic affairs, the Netherlands Enterprise Agency, the Israeli embassy in the Netherlands and the Dutch embassy in Israel organized a second bilateral innovation day with the theme “Smart Solutions for Smart Cities” in February 2016. This is a continuation of the Bilateral Forum signed during the visit of prime-minister Mark Rutte in December 2013. This innovation day included a breakout session on Cyber Security which resulted in the intensification of G2G, B2B and K2K relations." - https://www.rvo.nl/sites/default/files/2017/06/israel-cyber-homeland-security.pdf Inderdaad een mooi voorbeeld van hoe je zoiets in de steigers zet. 12 October 2015 - "Field study in the context of the evaluation of Dutch development cooperation in the Palestinian Territories 2008-2014 - Container scanners - The objective of donating container scanners to the Palestinian Authorities (but operated by Israeli border forces) was to speed up border controls and thereby increase the capacity of the bordercrossings. This expected outcome has not yet been achieved; in fact, the border controls have not been speeded up for export of agricultural produce out of Gaza from the Kerem Shalom border crossing, as procedures at the time of the field study mission were the same that were in place before the installation of the scanners, according to both NRO, farmers and other external informants. The Israeli authorities have not found opportune to change these procedures so far." Dat is dan weer een stuk minder succesvol. Heb je nog meer van die voorbeelden Han?

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2021 - 8:28

Mark Huysman Daarop is maar een antwoord mogelijk: Nee!

Bouwman2
Bouwman222 mei 2021 - 9:08

Van der Horst heeft het door, hij zit aan de rechterhand des Heren waar de Vrede de kudde voo. graast ( citaat: ds Bernard ter Haar. (1806-1880) ook gebruikt door Lucebert)

De Lieve Heer
De Lieve Heer25 mei 2021 - 6:18

Bouwman - Gij zult de naam van de heer niet ijdel gebruiken.

Wat?
Wat?21 mei 2021 - 14:46

Niet laten merken dat je er niet achter staat anders steun je Netanyahu. Ik denk dat mensen dit soort redenen al uit hun hoofd kennen. Elke keer is er zacht met Israël omgegaan en dit is het resultaat. De boomers hebben een verwend land opgevoed en zeggen nu dat je hun vooral niet moet corrigeren. Israël is een ondemocratisch land geleid door een corrupte reactionair die een apartheidsstaat heeft gecreëerd. Maar boomers hebben overal corrupte en reactionaire leiders in het zadel geholpen. Misschien moeten we een bepaald type intellect maar gaan boycotten.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen21 mei 2021 - 13:46

Ik las de oproep, maar ik begrijp niet hoe de boycot er in de praktijk uit zou zien. Er staat: "...Israëlische academische instituten te boycotten. Dit is gerechtvaardigd vanwege de formele banden tussen Israëlische universiteiten en het Israëlische leger, alsook andere overheidsorganen die de architectuur van de bezetting vormen. Het moet duidelijk zijn dat deze positie geen effect zal hebben op samenwerking met individuele Israëlische wetenschappers en collega’s." Dus ik neem aan: geen congressen meer, geen gezamenlijke aanvraag van onderzoeksfondsen, geen uitwisselingen van studenten/promovendi, wellicht stopzetting lopende projecten. Is dit wel mogelijk zonder dat het 'effect heeft op samenwerking met Israëlische wetenschappers en collega's'? Jij bezoekt geen congressen meer die door hun georganiseerd worden, zijn zij nog wel welkom bij een congres dat jij organiseert? Met een presentatie op een congres vertegenwoordig je tenslotte ook je instelling. Samen publiceren, kan dat? Ook in een publicatie wordt het instituut van de auteurs en eventuele onderzoeksfondsen vermeld. Ik weet niet of het onderscheid tussen de individuele wetenschapper en het instituut waar hij werkt houdbaar is in deze context. Ik heb eens gezocht naar de academische boycot tegen Z. Afrika destijds, maar veel meer dan dat er studiebeurzen zijn opgeschort en dat gastsprekers werd gevraagd om een verklaring tegen apartheid te ondertekenen kan ik zo snel niet vinden. Misschien zou het handig zijn om een onderscheid te maken tussen onderzoeksvelden met- en zonder militaire toepassingsmogelijkheden (hoewel daar ook wel grijze gebieden in zijn). Dan kunnen ze bij de vakgroep Sumerische talen en culturen gewoon verder met hun onderzoek.

1 Reactie
The Apple
The Apple21 mei 2021 - 16:33

Kees van Bemmelen: "Ik heb eens gezocht naar de academische boycot tegen Z. Afrika destijds, maar veel meer dan dat er studiebeurzen zijn opgeschort en dat gastsprekers werd gevraagd om een verklaring tegen apartheid te ondertekenen kan ik zo snel niet vinden." Dat kan natuurlijk beter: "Dus ik neem aan: geen congressen meer, geen gezamenlijke aanvraag van onderzoeksfondsen, geen uitwisselingen van studenten/promovendi, wellicht stopzetting lopende projecten."

Bert de Vries
Bert de Vries21 mei 2021 - 13:01

Ik begrijp Van der Horst. Hij zegt middels een reeks eufemismen dat je Israël moet doodknuffelen. Daar ben ik het mee eens.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 mei 2021 - 12:50

hoe deden we dat indertijd met zuid-afrika? als we van apartheid afwillen zullen we daar naar moeten kijken toen bleek een boycot van dat land een groot succes

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra21 mei 2021 - 23:43

In Zuid-Afrika onderdrukte een kleine etnische minderheid, een meerderheid. Dat is niet het geval in Israël. Daarom is de zaak zo moeilijk op te lossen.

Sachs
Sachs21 mei 2021 - 12:36

@ Han Na 54 jaar bezetting en 73 jaar rechteloosheid met het argument aankomen dat een boycot 'een cadeau is voor Israëlische scherpslijpers' is compleet wezenloos en getuigt van slechte smaak. Israël heeft decennia misbruik gemaakt van dergelijke argumentatie en het onrecht stapelt zich steeds hoger op. Overigens is de Palestijnen vanuit het Westen keer op keer opgedragen hun gewapende verzet te staken. Nu dat in de vorm van BDS gebeurt, staat het Westen weer op de achterste benen. Dat verrast me niet. @ Sijes [BDS is een grof discriminatoir instrument] Integendeel, het geeft macht aan een groep die al decennia gediscrimineerd en onderdrukt wordt. En het is, in tegenstelling tot het Israëlische alternatief, geweldloos. Overigens, vond u BDS in de strijd tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind ook discriminatoir?

1 Reactie
MartinSijes
MartinSijes25 mei 2021 - 10:54

@Sachs Of ik de boycot zuid afrika ook discrimintoir vond?Destijds nooit zo over na gedacht, aangezien de achterstellingg van Palestijnse Israeli niet te vergelijken is met het grove,dodelijke racisme van Verwoerd en opvolgers. Ik at toen geen Outspan sinasappels en steunde Klaas de JONGE. De situatie in Jehoeda en Shomron (westbank) is het gevolg van misdaden en falende politiek van beide zijden.

HappyBuddha
HappyBuddha21 mei 2021 - 12:32

. De Nederlandse universiteiten zouden hun contacten met die in Israël eerder moeten versterken. Dat staat een kritische houding tot wat daar gebeurt absoluut niet in de weg. Dan is de deelname aan het WK voetbal uiteraard ook geen probleem als we op die toer gaan

MartinSijes
MartinSijes21 mei 2021 - 11:19

Een boycot van Israelische universiteiten is in niemands belang. Zeker niet in het belang van het toenemend aantal Palestijns-Israelische studenten aan bijvoorbeeld medische opleidingen, als ook aan andere faculteiten. Een boycot versterkt de positie van partijen die goed gedijen bij de gesloten “fort” mentaliteit die zo wie zo na lange jaren van conflict al zeer sterk is. BDS is een grof discriminatoir instrument, dat maakt dat Israel zich steeds afhoudender zal gaan opstellen t.o.v. kritische geluiden vanuit. Europa. Israel is een tot op het bot verdeeld land, dat uitsluitend de rijen sluit als het feitelijk of politiek onder vuur ligt. Het is prima als Europeanen harde kritiek uitoefenen, ruzie schoppen zelfs als het over politiek gaat en / of achterstelling van Palestijnse burgers in het land of misdaden in de Palestijnse gebieden. Maar als je invloed wilt uitoefenen, zul je de relatie open moeten houden. Europa is een belangrijke economische partner van Israel. Maar andere delen van de wereld worden voor ISrael steeds belangrijker, waardoor de machtspositie van Europa marginaler wordt. Een voorbeeld zagen wij in 2019 en 2020 in de relatie met China. Al bij de eerste signalen over covid gingen Israelische wetenschappers naar Wuhan. Een gunstig gevolg daarvan was, dat mijn vrouw 13 februari 2020 2 covid vaccinaties had. Met Nederlandse nationaliteit moest ikk net als u langer wachten.

2 Reacties
JaapBo
JaapBo21 mei 2021 - 13:46

@Seijs: wat een onzin dat Palestijnse Israëli's juist het slachtoffer worden van een boycot: A) een boycot is gericht op instituten, niet op personen, B) Palestijnen vragen zelf om deze boycot, en C) op lange termijn is gelijkwaardigheid van Palestijnen juist het doel en dat is natuurlijk heel goed. Het is ook onzin dat BDS discriminatoir is. Het tegendeel is waar: Israël is discriminatoir, en BDS ageert daartegen. Wat BDS wil, respecteren van Palestijnse rechten, is toch niets discriminerends aan? Als we een einde willen aan de ongelijkheid en de apartheid die Israël in stand houdt dan moeten we BDS juist steunen!

ton14024
ton1402421 mei 2021 - 17:54

´´Israel is een tot op het bot verdeeld land, dat uitsluitend de rijen sluit als het feitelijk of politiek onder vuur ligt.´´ Nou, mooier kun je het dus niet maken. Dus: eerst dat boycot, even wachten op die eendracht, dan het ijzer smeden.

Leontrotsky
Leontrotsky21 mei 2021 - 10:56

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Ik snap de g edachte van Han wel. Maar als we altijd alles met de mantel der liefde bedekken (en hiervoor zijn altijd wel redenen) dan zal het nooit ophouden. De enige oplossing is nu een volledige boycot van Israel (ook van alle goederen en diensten) op elk gebied dus niet eens alleen academisch want daar lacht men in Israel ook om. Als iedereen het echt voelt dan kan er misschien iets veranderen. Helaas moeten soms de goeden lijden onder de kwaden daar is soms niks aan te doen. De goeden hebben er ook niks aan gedaan om dit te voorkomen dus eigenlijk zijn de goeden als je het zo bekijkt ook medeschuldig.

JohnVKR
JohnVKR21 mei 2021 - 10:46

De strategie die Han voorstelt is de strategie die we al 50 jaar hanteren. Geen sancties, geen boycot maar blijven praten en op die wijze invloed uitoefenen. Kortom, het is de strategie die al 50 jaar lang geen enkel resultaat oplevert. Sterker nog, het is de strategie die de situatie alleen maar doet verslechteren. De strategie die Han wil blijven hanteren is dus een garantie op falen. Het wordt daarom na 50 jaar de hoogste tijd voor een nieuwe strategie.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman221 mei 2021 - 11:23

Van der Host heeft gelijk. Als je niet bij machte bent om je gelijk te halen met geweld, dan doe je het maar in woord en geschrift. Handel naar bevind van zaken, wees pragmatiek en niet ideologisch. Elke ideologie loopt eens af. Neem het neo liberalisme en het communisme maar als voorbeeld. De SP ziet fel rood opflakkeren en zet meteen de sproei-installatie aan. Dat is heel wijs van de SP. Voor je het weet staat je hele huis in brand. En ik ben echt geen lid van de SP.

Herr Vorragend
Herr Vorragend21 mei 2021 - 14:50

Het probleem is, John, dat je enerzijds helemaal gelijk hebt met je je constatering. Maar wat is anderzijds je ambitie qua uiteindelijke situatie in Israël/Palestina en wat is je strategie om die te bereiken ?

JohnVKR
JohnVKR21 mei 2021 - 22:13

@Herr Vorragend Sancties hebben zonder meer geholpen om het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime weg te krijgen. Of sancties in de Israëlische situatie ook gaan werken, weten we niet. Maar dat het blijven praten niet werkt, weten we inmiddels wel. Dus is het de hoogste tijd om een andere strategie een kans te geven.

JoostV52
JoostV5221 mei 2021 - 10:05

Zijn er ook mensen die dit een vreselijke situatie vinden, maar ook vinden dat ze er te weinig verstand van hebben om hier verder iets van te vinden?

1 Reactie
Lopez
Lopez21 mei 2021 - 16:57

Die mensen bestaan volop, Joost.

Kit2
Kit221 mei 2021 - 9:36

De universiteiten zijn tot politiek correcte instituten verworden. Natuurlijk is de boycot zinloos, maar de mannetjes en vrouwtjes voelen zichzelf er weer een weekje fijn correct en activistisch door. Met alleen maar eens in de vier jaar D’66 stemmen kun je je zelfbeeld nauwelijks overeind houden, toch?

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman221 mei 2021 - 11:07

Je hebt dus nooit een universiteit bezocht? Ik ken iemand die nog nooit een pastorie van binnen heeft gezien en toch van allerlei naars over dominee die daar woont weet te vertellen.

Norsemen
Norsemen21 mei 2021 - 11:51

"Ik ken iemand die nog nooit een pastorie van binnen heeft gezien en toch van allerlei naars over dominee die daar woont weet te vertellen" De ouders van een kind die door de dominee is aangerand zeker?

Sachs
Sachs21 mei 2021 - 14:04

@ Kit Dit is wel de lulligste reden die ik heb gelezen om zelf niet in actie te komen. @ Norseman Touché. @ Bouwman En ik ken mensen die nog nooit een Palestijn hebben ontmoet, maar desondanks hun ondergang nastreven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2021 - 16:19

@ Norseman Brilliant. @Bouman ooit hoorde ik ook een dominee zeggen dat hij weliswaar de kindermoord in Bethlehem niet had mee gemaakt maar geen enkele moeite had 'm af te keuren.

Norsemen
Norsemen21 mei 2021 - 9:03

Ook op universiteiten lopen idioten rond maar academici hebben over het algemeen vrij liberale opvattingen. Gevolg hiervan is dat ze sneller voor de rede dan voor geweld zullen kiezen. Niet boycotten dus.

3 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot21 mei 2021 - 9:24

En een aantal ondertekenaars doet onderzoek naar nazisme en antisemitisme (in samenwerking met Israelische universiteiten) - gaan ze dat nu ook stoppen?! Inderdaad tijd voor de rede - het blijft bijzonder hoe de linkerkant van het politieke spectrum zo eenzijdig naar dit ingewikkelde conflict kijkt. .

Norsemen
Norsemen21 mei 2021 - 11:49

@Rutger Je hebt toch wel door dat ik met de idioten rechtse mensen bedoel, en met vrij liberale opvattingen de linkerkant van het spectrum?

Bouwman2
Bouwman221 mei 2021 - 14:23

Norse man, noem je liberalen links? De VVD, D66, Volt, allemaal links? . Neerland is niet zo links als je wilt. Nederland zit voor het grootste deel keurig in het midden. Dat hebben de (verdonkeremaande ) TK21 wel duidelijk gemaakt.

diadorim
diadorim21 mei 2021 - 8:25

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

2 Reacties
diadorim
diadorim21 mei 2021 - 8:26

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Mark Huysman
Mark Huysman21 mei 2021 - 10:00

[Discriminatie is geen argument?] Je was dus ook tegen de boycot van Zuid-Afrika? Dat vond je ‘discriminatie’? Wat vind je dan van de boycot van Nazi-Duitsland door joodse organisaties in de jaren ’30? Ook discriminatie? [Israel is volgens Freedomhouse volledig vrij.] Je wilt dus ontkennen dat er apartheid heerst in Israël? Omdat het door de Amerikaanse overheid gefinancierde Freedom House dat zegt? Heb je het laatste rapport van Human Rights Watch al bekeken? Geen twijfel mogelijk volgens HRW: Israël is een apartheidsstaat. https://www.hrw.org/report/2021/04/27/threshold-crossed/israeli-authorities-and-crimes-apartheid-and-persecution [Leuk als wilders gaat pleiten voor een boycot van Marokkanen en Turken vanwege de illegale bezetting van het noordelijke deel van Cyprus en de westelijke Sahara. Dan sta je met je mond vol tanden.] Niemand pleit voor een boycot van joden of individuele Israëliërs. Er wordt opgekomen voor een boycot van Israëlische instituties die nauw verbonden zijn met Israëls politiek van bezetting en apartheid.

Bouwman2
Bouwman221 mei 2021 - 8:18

Als Van der Horst zegt de verzoening gesteund moet worden, en polarisatie moet worden vermeden, dan is dat natuurlijk prima. JVP bijvoorbeeld werkt daar al jaren aan. Je kunt ze steunen vanuit Nederland. Kleine initiatieven met gemengde scholen zijn er al veel langer. Soms mislukken ze, als de druk van de groep te groot wordt. Het beeld van de Israeli is niet die van de boze vrouw, of de man met een kipa biddend bij de westmuur. Arabische jongens hebben niet altijd een setten in de hand. Het nationaal orkest van Israel heeft maar twee musici met een keppel, en is niet echt verschillend van andere top orkesten. Richard Strauss staat nu weer gewoon op het repertoire. Israel is ook een modern land. . Niet langer permanent op de vlucht voor zijn verleden. Dat Israel moet worden gezien en worden opgemerkt. Streef naar verzoening, aanvaarding en kennisvermeerdering.. De survival of the fittest. Een statenoplossing van buiten komt er niet, de oplossing komt uit de burgers zelf met begrip van anderen die daar niet wonen. En houdt op met je identificeren met de een of de andere partij in het conflict. .

1 Reactie
Lopez
Lopez21 mei 2021 - 16:56

@Bouwman [Als Van der Horst zegt de verzoening gesteund moet worden, en polarisatie moet worden vermeden, dan is dat natuurlijk prima. JVP bijvoorbeeld werkt daar al jaren aan.] JVP, dat ik al jaren steun, staat pontificaal achter de BDS-beweging: https://jewishvoiceforpeace.org/jvp-supports-the-bds-movement/ [Dat Israel moet worden gezien en worden opgemerkt. Streef naar verzoening, aanvaarding en kennisvermeerdering. De survival of the fittest.] Survival of the fittest? Parrrrdon? [Een statenoplossing van buiten komt er niet, de oplossing komt uit de burgers zelf met begrip van anderen die daar niet wonen.] ‘Uit de burgers zelf.’ Enne, hoe werkt dat precies? En schiet het een beetje op, of is er misschien sprake van sommige burgers die meer rechten hebben dan anderen? Van overheersing. Van onderdrukking. Van apartheid. [En houdt op met je identificeren met de een of de andere partij in het conflict.] Ik identificeer me met de internationale rechtsorde, de universele mensenrechten en gelijke rechten voor Israëli’s en Palestijnen. En u?

korheiden2
korheiden221 mei 2021 - 8:07

Ik denk eerlijk gezegd dat zo'n boycot vooral nadelig is voor Nederland. Israël is op wetenschappelijk gebied wereldtop. Diverse vindingen zijn toegepast in ieders smartphone. Ook medische ontwikkelingen komen niet zelden uit Israël. Wat doen de ondertekenaars als er een geneesmiddel tegen kanker, ALS, Alzheimer o.i.d. uit Jeruzalem komt? Zeker, Israël treeft hard op tegen de terroristen van Hamas en Hezbollah. De nederzettingenpolitiek is fout, men zou zich moeten terugtrekken van de Westbank. Maar de aandacht voor Israël is ook selectief. Het is whataboutism, ik weet het, maar de Turkse bezetting van de helft van Cyprus, de schandalige behandeling van Oeigoeren, Koerden, Rohinya, Tibetanen, papoea's enzovoorts, krijgt m.i. veel minder aandacht.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman21 mei 2021 - 10:26

[..de Turkse bezetting van de helft van Cyprus, de schandalige behandeling van Oeigoeren, Koerden, Rohinya, Tibetanen, papoea’s enzovoorts, krijgt m.i. veel minder aandacht.] Als je vindt dat dat meer aandacht verdient, zet je daar dan voor in. Schrijf erover, sluit je aan bij een steunbeweging voor een van die groepen of whatever. Maar ga niet de mensen die zich inzetten voor gelijke rechten in Palestina verwijten dat ze zich niet of onvoldoende bezig houden met de positie van andere onderdrukte groepen op de wereld. Het is nu eenmaal onmogelijk om je tegelijk op alle misstanden in de wereld te richten. Waarbij ik overigens wil opmerken dat ik zelf verschillende keren aan acties voor Koerden en Oost-Timorezen meegedaan heb en mijn indruk is dat mensen die zich tegen de solidariteitsacties met Palestina uitspreken over het algemeen ook niet voorop lopen in campagnes voor andere volkeren. Het is vooral een ‘argument’ om Israël uit de wind te houden.

Bert de Vries
Bert de Vries21 mei 2021 - 10:38

Israël schendt op enorme schaal en middels extreem geweld mensen- en volkenrechten. Zoiets wordt doorgaans terrorisme genoemd, desnoods staatsterrorisme. Israël is een staat die terrorisme praktiseert. Haar gekozen leiders zijn terroristen. Positieve kenmerken veranderen daaraan niets.

korheiden2
korheiden223 mei 2021 - 9:41

@Mark : Ik heb ooit een keer meegelopen bij een demonstratie tegen de neutronenbom, maar dat was het dan wel. Ik vind het prijzenswaardig dat je zelf hebt meegedaan aan diverse acties. Maar ik heb wat dat betreft weinig illusies : het maakt niet veel uit. De VN zal niet gaan ingrijpen in Myanmar, Tibet, Cyprus of China. De VN grijpt evenmin in in Israël. Een land als Iran heeft al jaren te lijden onder een boycot, maar het heeft alleen maar tot gevolg dat het regime van de ayatollahs meedogenlozer wordt. Eigenlijk is alleen in Zuid-Afrika een verandering van regime gekomen, maar of dat door de boycots kwam? Grote mannen als De Klerk en Mandela hebben hier het voortouw genomen. Zolang grote landen als de VS, Rusland en China telkens hun veto uitspreken zal er niet zo snel wat veranderen.

Mark Huysman
Mark Huysman21 mei 2021 - 8:01

Het belangrijkste ‘argument’ van de Israël-fans hieronder is dat er ook andere landen zijn waar mensenrechten geschonden worden. Dus als je de samenwerking met Israëlische universiteiten opzegt dan moet je ook de samenwerking met universiteiten van andere landen opzeggen. Ten eerste is dit een drogreden bedoeld om elke mogelijke actie tegen apartheid-Israël onmogelijk te maken. Want er zijn altijd wel ergens anders op de wereld ook landen waar het niet pluis is. Ik kan me uit eigen ervaring herinneren dat rechtse figuren dat ook altijd zeiden toen ik betrokken was in campagnes tegen apartheid in Zuid-Afrika. ‘En Rusland dan?’ Ten tweede zou ik zeggen, als je deze mening toegedaan bent, begin dan een petitie voor het opzeggen van samenwerking met pak-m-beet Chinese universiteiten. Niemand houdt je tegen. Ten derde is het zo dat Palestijnse academici en intelectuelen *zelf* om een dergelijke boycot vragen: https://bdsmovement.net/pacbi/pacbi-call Deze oproep is gedaan door: Palestinian Federation of Unions of University Professors and Employees; Palestinian General Federation of Trade Unions; Palestinian NGO Network, West Bank; Teachers' Federation; Palestinian Writers' Federation; Palestinian League of Artists; Palestinian Journalists' Federation; General Union of Palestinian Women; Palestinian Lawyers' Association; and tens of other Palestinian federations, associations, and civil society organizations. In tegenstelling tot wat Han ons wil laten geloven zien zij dus geen brood in samenwerking tussen Nederlandse en Israëlische universiteiten omdat ze in de praktijk mee hebben gemaakt dat dat geen enkele bijdrage levert aan de afschaffing van de apartheid, onderdrukking, bezetting en het kolonialisme. Zij weten dat de onderdrukking de afgelopen jaren alleen maar erger geworden is en dat de academische samenwerking daar geen enkele rem op heeft gezet. Ten slotte nog iets over het ‘argument’ van Han dat Netanyahu en co. juist blij zouden zijn met een academische boycot. Het zou 'een groot cadeau' voor hem zijn volgens Han. Als dat zo is, hoe komt het dan dat Netanyahu en andere Israëlische politici de BDS-beweging als een ‘existentiële bedreiging’ omschrijven en jaarlijks enorme bedragen uittrekken om de beweging te bestrijden? Waarom bespioneert Israël dan BDS-groepen op universiteiten en probeert het land overal overheden en instituties zo ver te krijgen om BDS-acties verboden te krijgen? Als de boycots juist in Netanyahu’s en Israëls voordeel zijn dan is dit toch opmerkelijk gedrag.

8 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 mei 2021 - 9:57

"Ten eerste is dit een drogreden bedoeld om elke mogelijke actie tegen apartheid-Israël onmogelijk te maken. Want er zijn altijd wel ergens anders op de wereld ook landen waar het niet pluis is." Drogreden, klopt. Vraag is dan wel waarom de focus slechts Israël betreft.

Hanvander Horst
Hanvander Horst21 mei 2021 - 10:17

Dat is helemaal geen opmerkelijk gedrag. Dat is de stok die je krijgt aangereikt, meteen gebruiken om de hond te slaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2021 - 10:26

Mark Huysman Daar krijg je zeer waarschijnlijk geen antwoord op!

Mark Huysman
Mark Huysman21 mei 2021 - 11:32

Han Dus Israël zet alles op alles om BDS te vernietigen omdat het land…..blij is met BDS. Klinkt logisch. Not.

LHTJ
LHTJ21 mei 2021 - 13:08

BDS is fundamenteel antisemitisch aldus rapport van de VN. Ik pleit voor een wereldwijde Boycot op aandacht voor het antisemitische BDS, het actief terugtrekken van alle subsidies aan het antisemitische BDS en het strafbaar stellen van actieve antisemitische demonstraties door BDS.

Hanvander Horst
Hanvander Horst21 mei 2021 - 13:37

Heel logisch. Het is een geweldige manier om critici van het huidige regeringsbeleid verdacht te maken maar dat heb jij weer niet door. Net zoals de Palestijnen niet goed begrijpen dat ze zich met hun overwinningsfeesten tussen het puin alleen maar belachelijk maken.

Mark Huysman
Mark Huysman21 mei 2021 - 14:19

[BDS is fundamenteel antisemitisch aldus rapport van de VN.] Welk rapport? Toch niet dit rapport? https://www.timesofisrael.com/new-un-report-on-combating-anti-semitism-warns-phenomenon-toxic-to-societies/ “Israel’s Ambassador to the UN Danny Danon on Monday praised the report, and particularly what he said was its “determination” that the Boycott, Divestment and Sanctions movement (BDS) “encourages anti-Semitism” — though the document actually made no such claim.” [Ik pleit voor….] Je pleit maar raak. [Heel logisch. Het is een geweldige manier om critici van het huidige regeringsbeleid verdacht te maken maar dat heb jij weer niet door.] Critici van apartheid-Israël worden sowieso verdacht gemaakt. Dat gebeurde al lang voordat de Palsetijnen opriepen tot BDS. Het is echt ongelooflijk suf om te denken dat Netanyahu en co. blij zijn met BDS.

Sachs
Sachs21 mei 2021 - 15:21

@ Dick Roelofsen Wat stelt u voor? @ Van der Horst [Heel logisch. Het is een geweldige manier om critici van het huidige regeringsbeleid verdacht te maken maar dat heb jij weer niet door.] Han vertrouwt erop dat de critici van het Israëlische regeringsbeleid op een dag gehoord zullen worden. Tot dat moment moeten de Palestijnen nog maar even op hun tanden bijten, right? Kan nog wel wat jaartjes duren, en de kans bestaat dat dan heel Palestina etnisch gezuiverd is, maar Van der Horst durft de gok wel aan. Het zijn maar Palestijnen, nietwaar? Die strategie faalt al decennia opzichtig, Han: Israël gebruikt hem om zijn kolonisering te vervolmaken, zoals je hoort te weten. [Net zoals de Palestijnen niet goed begrijpen dat ze zich met hun overwinningsfeesten tussen het puin alleen maar belachelijk maken.] 54 jaar bezetting en opsluiting in 's werelds grootste openluchtgevangenis doet iets met je, kan ik me voorstellen. In Nederland likken we na 75 jaar nog de wonden van een bezetting van vijf jaar. @ LHTJ [BDS is fundamenteel antisemitisch aldus rapport van de VN.] Dan is het wonderlijk dat de BDS-beweging zoveel Joodse leiders heeft, vindt u niet? En dat gerechtshoven (en bijvoorbeeld de Nederlandse regering) keer op keer het tegenovergestelde vaststellen van wat u hier beweert. Het VN-rapport dat u opvoert, bestaat dan ook niet, maar hebt u uit de duim gezogen.

Klein zonnetje
Klein zonnetje21 mei 2021 - 6:46

Hoeveel % is 500? Alleen op de UvA werken al 6000 mensen. Voor elke petitie zijn er tegenwoordig mensen te vinden die 'm willen ondertekenen. We moeten gewoon ophouden hier elke keer zoveel aandacht aan te geven. Schrijf een artikel zodra we bij de 5% zijn.

de passie preker
de passie preker21 mei 2021 - 6:06

De kerntaken van Universiteiten en hogescholen is toch educatie en onderzoek ? What’s next als ze zich gaan gedragen als een activistische politieke machtspartij? Boycotten van Chinese-, Russische-, Turkse-, Saoedische- en Amerikaanse universiteiten ? Weigeren van studenten die op de PVV of FVD hebben gestemd ? Cancelen van studenten die klimaatverwoestend naar het Burning Man festival in Nevada zijn gevlogen ?

1 Reactie
Zandb
Zandb21 mei 2021 - 10:21

preker U vraagt: "What's next?" Nou, de voorbeelden die noemt maken grote kans. Waarom niet?

FromValue
FromValue21 mei 2021 - 6:01

Luxueus eclectisch winkelen van de dames en heren academici. Ik ken nog wel wat meer schrijnende bezettingen waar ik nog geen petitie voor rond heb zien gaan. Een mogelijke academische boycot in de VS van China werd een tijdje geleden door de academische wereld afgedaan als gevaarlijk en een bedreiging van academische vrijheid en vooruitgang. Blijkbaar is dat argument even niet relevant.

7 Reacties
Zandb
Zandb21 mei 2021 - 10:28

VanWaarde Helemaal terechte kritiek. En dat is waarschijnlijk zo terecht , omdat die kritiek ieder van ons geldt en door iedereen toegepast kan worden Een fluitje van een cent oom onverschillig welke kritiek waar dan ook op, af te doen/te negeren/down te playen/te bagatelliseren/belachelijk te maken/dood te doen. Bij deze hebt u dan ook geweldige prestatie geleverd. Van harte.

FromValue
FromValue21 mei 2021 - 14:17

Je kunt het whataboutism noemen, maar 5 nederlandse universiteiten werken samen of hebben banden met de 'Seven Sons of National Defence' in China. Een betrokken rector magnificus heeft gezegd dat de politieke situatie in een land en mogelijke militaire herbruikbaarheid van onderzoeksresultaten niet een blokkade zou moeten zijn voor samenwerking ten bate van de wetenschappelijke vooruitgang m.b.t. bijvoorbeeld duurzaamheid, maar ook om via academische banden een verandering in de politieke situatie te bewerkstelligen. Ik heb mijn bedenkingen bij zo'n argumentatie en ik vind het enigszins naief, maar als dit de legitimatie voor je samenwerking met China is, vind ik een academische roep om een Israel boycot enigszins hypocriet en enigszins opportunistisch. Als mensenrechten dusdanig leven in de academische wereld, dan mag je van mij best in Tel Aviv met je vingertje wapperen en alles boycotten, maar dan moet je niet in Bejing op de knietjes gaan - of erken dan dat je principes door realpolitik grenzen kennen en dat dit een low cost feel-good dingetje is.

Zandb
Zandb21 mei 2021 - 14:47

VanWaarde In uw tweede reactie spreekt u, i.t.t. de eerste, wartaal.

michellekepen
michellekepen21 mei 2021 - 14:50

FromValue, "Luxueus eclectisch winkelen van de dames en heren academici" Ik zou het eerder selectief en ideologisch gedreven winkelen willen noemen. Bij de UvA hebben ze op dat gebied echte experts rondlopen. Maar ook hier kom je adepten tegen...

michellekepen
michellekepen21 mei 2021 - 15:09

Zandb, "In uw tweede reactie spreekt u, i.t.t. de eerste, wartaal" Vreemd. Want ik denk dat ik beide verhalen uitstekend begrepen heb. (om eerlijk te zijn: 'eclectisch' heb ik even opgezocht) De tweede reactie betreft een uitgebreide toelichting. Op het in de eerste reactie gegeven voorbeeld. Een voorbeeld wat je als een 'whataboutism' zou kunnen beschouwen. Maar wanneer je op extreem selectief winkelen wilt wijzen, dan ontkom je daar bijna niet aan... Overigens is dat extreem selectief winkelen natuurlijk helemaal in tegenspraak met academische uitgangspunten. Alleen dat op zich al is genoeg reden om de academische aard van dat soort instellingen, met een heel dikke korrel zout te nemen. (UvA Menswetenschappen neem ik al tijden niet meer serieus. Ondanks iemand uit mijn directe omgeving, die daar cum laude afgestudeerd is...)

Zandb
Zandb22 mei 2021 - 6:18

Michel Ik kan ook wel iets bedenken, wat er bedoeld zou kunnen zijn. Maar daarmee blijft het wartaal. Misschien is er in uw geval sprake van min keer min is plus; ik heb al meerdere malen vastgesteld, dat u slecht leest. Hier ook weer: Beweer ik dan niet ook, dat VanWaarde en u dus ook, terechte kritiek heeft?

michellekepen
michellekepen22 mei 2021 - 10:17

Zandb: "Ik kan ook wel iets bedenken, wat er bedoeld zou kunnen zijn. Maar daarmee blijft het wartaal" Je bedoelt waarschijnlijk: ik, @Zandb, vind het wartaaal. Want nogmaals, ik (@Michel) denk dat ik beide reacties uitstekend begrepen heb. En ik zou slecht lezen? Want @Zand heeft ook aangegeven dat @FromValue + @Michel terecht kritiek hebben. Vrremd, want daar heb ik me verder helemaal niet over uitgelaten. Ik reageerde namelijk slechts (en alleen!) op de vermeende wartaal en onduidelijkheid! En voegde er als illustratie/bevestiging van hetgeen @FromValue schreef, nog een eigen observatie en ervaring aan toe. (misschien dat @Zandb mijn sneer naar zogenaamde academische werelden, persoonlijk opnam? Maar dat is onterecht, want ik beschouw @Zandb niet als onderdeel van de UvA-wereld. Hoogstens als één van de adepten. Zoals ik Sylvana Simons ook verre van 'wetenschappelijk' beschouw. Maar wel als een typisch adept van die ideologische stroming)

Déjà vu
Déjà vu21 mei 2021 - 1:14

"Alle inwoners zijn medeschuldig aan het volgens de ondertekenaren gedane onrecht en moeten daarom worden aangepakt. Dat heeft natuurlijk niets met de werkelijkheid te maken. De Israëlische samenleving is zo tot op het bot... " Als het over andere landen gaat, is er niemand die aanstoot neemt aan zo'n 'werkelijkheid'. Maar in het geval van Israël moeten volgens u andere regels gelden?! Neen, beste van der Horst! Israël dient net als ieder ander land beoordeeld te worden. Doe je dat niet, dan geef je antisemieten vrij spel.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 mei 2021 - 7:32

Als dat zou gebeuren, was een academische boycot niet aan de orde.

Lopez
Lopez21 mei 2021 - 0:53

@Han van der Horst Wat een onaangenaam en suggestief stuk, Han. De petitie richt zich helemaal niet tegen alles wat los en vast zit aan de universiteiten, zoals u beweert. Integendeel. Lees de tekst: ‘Het moet duidelijk zijn dat deze positie geen effect zal hebben op samenwerking met individuele Israëlische wetenschappers en collega’s.’ De petitie doet dus precies wat u bepleit: hij maakt heel nauwkeurig en buitengewoon ruimhartig onderscheid. Hij richt zich louter op het instituut universiteit. Los daarvan, Han, om nu nog te beweren dat een alomvattende boycot een cadeau voor Netanyahu en zijn scherpslijpers is, en Nederlandse universiteiten hun contacten met Israël juist zouden moeten versterken, is bizar. Die formule is 25 jaar lang intensief beproefd. Heeft het geholpen? Hebben de universiteiten nu schone handen? Integendeel, ze zijn dieper dan ooit verweven met de strijdkrachten en het illegale koloniale project. Laat staan dat de Palestijnen nu in vrijheid leven. Uw bezweringsformule is dezelfde als die van de Nederlandse regering: ‘We doen niet aan sancties, we verstevigen de banden juist, en dankzij onze speciale relatie kunnen we invloed uitoefenen.’ Het resultaat zien we. De tweestatenoplossing is de nek omgedraaid, de bezetting verdiept, de kolonisering onomkeerbaar gemaakt, de Israëlische terreur tegen de Palestijnse bevolking gaat vrolijk door en inmiddels keren ook Palestijnse Israëli’s zich openlijk tegen de Israëlische overheersing. Een echte succesformule. Het slechte nieuws is, Han, dat de scherpslijpers gewoon hun gang zijn blijven gaan en inmiddels sterker zijn dan ooit. Er zijn amper niet-scherpslijpers te zien. De politieke stuurhut is een jaar of tien geleden ingenomen door extreem gevaarlijk volk, een amalgaan van ultranationalistisch rechts en extremistisch religieus, dat intussen ook de Kahanisten aan dek heeft gehesen. Deze partijen hebben in hun handvest staan dat het hele ‘Land Israël het Joodse Volk toekomt’ of woorden van gelijke strekking - zie Likud. Zij moedigen de kolonisten aan als trotse ‘pioniers die het zionisme vervolmaken’. Desondanks hoorden we minister Blok vanavond in de Kamer zeggen dat Nederland ‘vol blijft inzetten op de tweestatenoplossing’. Hoe? Nou, daar wordt binnen de EU over gesproken. Helaas werd hem niet gevraagd hoe hij zich voorstelt dat die oplossing überhaupt nog te realiseren is. Gelooft hij werkelijk dat Israël ooit nog afstand zal doen van Oost-Jeruzalem?, om maar wat te noemen. Het schandaal is natuurlijk dat Nederland de Palestijnen laat doodvallen. Nog steeds. Het Palestijnse recht op vrijheid, op gelijkheid, op zelfbeschikking wordt afhankelijk gemaakt van Bloks tweestaten-fetisjisme, dat door de overheerser wordt benut om de overheersing uit te bouwen. Over hun mensenrechten moeten de Palestijnen ooit maar eens met de bemanning van de stuurhut onderhandelen. Wanneer? Ehm, nou, Nederland zet vol in op onderhandelingen! Tot dan moeten ze zich oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid laten welgevallen. Ach joh, na die 54 jaar kunnen er toch nog best 25 bij? Het zijn maar Palestijnen. Dit is de ‘evenwichtige benadering’ van Nederland. De ‘gelijkwaardige behandeling van beide partijen’. Palestijnen hebben geen recht op bescherming tegen een oppermachtige en uiterst gewelddadige bezetter. Mensenrechten die Israëli’s als vanzelfsprekend genieten zijn voor hen heel misschien in de toekomst haalbaar, als ze tenminste bereid zijn tot ‘wezenlijke concessies’. De bijna 2,5 miljoen vluchtelingenfamilies die al 73 jaar in vluchtelingenkampen in Gaza en op de Westoever leven moeten niet zeuren, ze krijgen nota bene te eten van de VN, en die 5,5 miljoen andere vluchtelingen moeten ook rustig op hun beurt wachten. Dit is wat in de schaduw van het Vredespaleis ‘gelijkwaardig’ wordt genoemd. Wat denkt u, dat Nederland net zo gelijkwaardig zou handelen als de rollen omgekeerd waren? Als het Palestina was dat Israël al 54 jaar bezette en koloniseerde? Zou u dan zeggen dat we vooral geen Palestijnse universiteiten moeten boycotten, maar juist door het intensiveren van het contact met liberale academici moeten bewerkstelligen dat we de ‘scherpslijpers’ de wind uit de zeilen houden? Zou u dan schrijven dat er 25 jaar geleden toch maar mooi een door Nederland gefinancierd projectje is geweest waar Israëlische en Palestijnse geleerden elkaar hebben ontmoet? Wat zou u zeggen als u zélf 54 jaar onder bezetting leefde? Het gaat over basale rechten, Han. Hele elementaire mensenrechten. Die komen Palestijnen doodgewoon toe, net als Israëli’s, net als u en ik. Het is volstrekt absurd hen daar na 54 (dan wel 73) jaar nog één dag van te weerhouden. En aangezien ze van Europa niets te verwachten hebben en ieder initiatief in de Veiligheidsraad door de VS wordt geblokkeerd, zal steun voor hen uit de samenleving moeten komen. En dat gebeurt nu langzamerhand. De petitie is er een duidelijk voorbeeld van. Er zullen er veel meer volgen. Er zullen boycots en desinvesteringen komen, in allerlei vormen. En steeds meer mensen zullen de oproep om de ‘goeien’ en ‘onschuldigen’ te sparen beantwoorden met: mag je wél twee miljoen Palestijnen in Gaza al 14 jaar van de buitenwereld afsluiten? Dit is de dynamiek die zich onder onze ogen in toenemend tempo voltrekt. South Africa revisited. En steeds vaker zal de vraag klinken: who’s side are you on?

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 mei 2021 - 7:35

Ik denk het wel. Het is toevallig een onderwerp waar ik vanuit mijn vroegere werk verstand van heb gekregen.

JaapBo
JaapBo21 mei 2021 - 8:07

@Lopez: goed verhaal! Maar de vraag is niet "who's side are you on?", Joden of Palestijnen, maar "what side are you on?", gelijkwaardigheid en universele waarden, of Joodse voorrechten en apartheid? Er is maar een fatsoenlijk antwoord op die laatste vraag, dus moeten we zorgen dat die vraag gesteld wordt! Rashida Tlaib zei: "Choose values, not sides!" Mooie, en zeer terechte uitspraak

Bouwman2
Bouwman221 mei 2021 - 8:25

Zo lang je je baseert op basale rechten zit je vast in je (party) ideologie. Daar moet je uitklimmen. Dat is het advies vandaag van Vander Horst.. Voor al zijn lezers en ook voor hemzelf. Niet vandaag alleen maar ale dagen.

Sachs
Sachs21 mei 2021 - 13:57

@ Lopez Hulde voor uw solide uiteenzetting. @ Bouwman [Zo lang je je baseert op basale rechten zit je vast in je (party) ideologie.] Zo kennen we onze pappenheimers. Bouwman gaat nog een stapje verder dan Van der Horst: pleiten voor basale rechten van de Palestijnen (en Israëliërs) is partij-ideologie, schrijft hij. Met andere woorden: zelfs het beroepen op de fundamentele rechtsorde is taboe voor hen die het opnemen voor de Palestijnen. Daar moet je 'uitklimmen' teneinde de Israëlische onderdrukking ongemoeid te laten. Vergeet het maar Bouwman. Dat er nog steeds Nederlanders zijn die niet hebben geleerd dat je moet opstaan tegen bezetting, is bekend. Goddank wordt hun groep steeds kleiner. @ JaapBo De strijd gaat niet tussen Joden en Palestijnen, maar tussen Israël en de Palestijnen, waarbij Israël de Joden gebruikt als scapegoat voor het begaan van zijn misdaden. Er is niets Joods aan Israëls misdaden, integendeel.

Lopez
Lopez21 mei 2021 - 16:00

@Han van der Horst Ik begrijp niet waar uw woorden betrekking op hebben. Feit is dat u de opstellers van de petitie geen recht doet en hun woorden verkeerd weergeeft. Zie mijn eerste twee alinea’s hierboven. Verder verschillen wij grotelijks van inzicht over hoe je met een bezetting van 54 jaar omgaat. Als u brood blijft zien in contacten met liberale academici in Israël en het organiseren van zo nu en dan een ontmoeting tussen Palestijnse en Israëlische geleerden - vooral blijven doen, zet ‘m op. Maar doe niet voorkomen of deze weg naar Rome leidt, want hij heeft Palestijnen van de regen in de drup gebracht en de tweestatenoplossing in het riool doen verdwijnen. Het is niet voor niets dat ook Israëli’s al jaren pleiten voor een totale boycot van hun land. Gideon Levy is een goede graadmeter. De vele Israëli’s die naar Berlijn zijn uitgeweken ook. Tenslotte ben ik benieuwd naar uw opvattingen over contacten met Hamas. Want dat werd in 2007 integraal in de ban gedaan nadat het op buitenlands aandringen de grote aanslagen had afgezworen, het ‘politieke pad’ had gekozen en de verkiezingen won. Inmiddels staat het in Europa (op enkele landen na) en de VS integraal op terrorismelijsten, niet alleen de militaire vleugel, maar alles en iedereen. De stemmen die dialoog zochten en een politieke oplossing nastreefden, die er destijds volop waren en ook nu zijn, worden welbewust door ons gesmoord. Ook tegen die achtergrond is uw pleidooi om in het geval van Israël toch vooral te blijven inzetten op contacten met liberale academici bevreemdend.

Lopez
Lopez21 mei 2021 - 16:02

@JaapBo Met mijn laatste zin bedoel ik precies wat u zegt: de vraag is of je voor of tegen de internationale rechtsorde en ‘human rights for all’ bent, en zeker niet of je ‘voor Israël of Palestina’ bent, laat staan ‘voor Joden of Palestijnen’. De vraag is of Palestijnen, net als Israëli’s, recht hebben op een leven in vrijheid. Zijn de Haagse Verdragen, de Conventies van Genève en de Universele Mensenrechten ook op hen van toepassing, of blijven we voor hen ook na 54 (73) jaar een uitzondering maken, zijn zij children of a lesser god?

Lopez
Lopez21 mei 2021 - 16:03

@Bouwman [Zo lang je je baseert op basale rechten zit je vast in je (party) ideologie. Daar moet je uitklimmen.] Ik zal het onthouden voor het geval u 54 jaar onder bezetting leeft en om steun vraagt: ‘Kom kom, Bouwman, je zit nog steeds vast in je (party) ideologie. Daar moet je uitklimmen.’

Winterdepressie
Winterdepressie21 mei 2021 - 0:43

In theorie is dit alles waar, maar ik denk dat deze beweging vooral vanuit ervaring opereert. Het is niet zo zeer het contact met academia in Israël dat zorgen zou moeten baren, maar de uitwisseling naar onze universiteiten. Tijdens mijn stint in academia ben ik in aanraking geweest met studenten uit die regionen en ik kan niet uitsluiten dat er een bepaalde agenda een rol speelde bij deze lui aangaande deze thematiek. Helemaal niet waar het ging over de relatief extreme vorm van dienstplicht die, in geval van de mensen rond mijn faculteit, niet echt een onderwerp van discussie was. Niet dat ik bewijs heb dat Israëlische uitwisselingsstudenten hun rol in de fysieke onderdrukking en apartheidsstaat kunnen inruilen om in het westen iets anders nuttigs te doen voor de "goede zaak", maar het blijft allemaal een apart verhaal. Het kan al best zo wezen dat de academische boycot er al lang is, maar juist van de andere kant en dat er binnen de muren van Nederlandse universiteiten gewoonweg moeilijk over gesproken kan worden. Ik kan me nog herinneren dat tijdens een borrel de Grieks-Macedonische kwestie lastig bespreekbaar was. Moet je je voorstellen hoe de bitterballen smaken wanneer de Joods-Palestijnse kwestie ter sprake zou komen! Uiteindelijk denk ik dat je niet zo naief moet zijn om te denken dat gevaarlijk nationalistisch denken puur een politiek ding is. Dit gegeven bestaat ook in academia en wanneer we dit als feit accepteren, dan is misschien het weren van bepaalde vormen van nationalisme gewoon het minst destructieve wat je kan doen. Ook hier zie ik een connecties met Norman Finkelstein, die vanwege zijn academische werk geen toegang heeft tot Israël ondanks zijn Joodse afkomst en holocaust geschiedenis. Het komt mij dus niet raar voor dat het scheiden van deze elementen een goed idee zou kunnen zijn.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 mei 2021 - 7:37

Hm, het kan in dat geval ook kwaad bitterballen eten zijn met Palestijnen. Wil je die ook weren?

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2021 - 7:51

HanvanderHorst Is dit alles wat jij kan zeggen op dit zeer genuanceerde stuk? Wat jij zegt zou Wilders kunnen zeggen ergo is precies wat Wilders zegt als het gaat over islamieten. Realiseer jij je dit wel?

Hanvander Horst
Hanvander Horst21 mei 2021 - 10:22

Je moet open staan voor institutionele samenwerking met Israëlische en Palestijnse universiteiten. Vroeger deed de Universiteit van Amsterdam dat met de Hebreeuwse Universitiet in Jeruzalem en Bir Zeit op de Westbank. Ik weet niet hoe het nu is.

Winterdepressie
Winterdepressie21 mei 2021 - 14:31

@HanvanderHorst, In principe wil ik niemand weren en al helemaal niet als er bitterballen bij gemoeid zijn, maar wanneer het mogelijk is dat een element van uitwisseling eigenlijk een extensie is van een politieke lobby die de neutrale dialoog over een bepaalde geschiedenis beïnvloed (helemaal in de historische disciplines), dan is het misschien beter om deze invloeden te weren van beide kanten. Het is zoeken naar het minst slechte kwaad in deze en de dynamiek is verre van duidelijk.

Borre Krol
Borre Krol20 mei 2021 - 23:45

De idee dat een boycot van culturele of academische instituties, net als allerlei andere instituties, maar ook bedrijven en zelfs personen, vanwege niet meer dan een Israëlische achtergrond of nationaliteit, is net zo verwerpelijk als dat te doen met die van b.v. een Turkse, Chinese, of Russische achtergrond, en zo nog veel meer waar betrokken staat zeker niet minder te verwijten valt. Het exclusieve door obsessie gedreven onderscheid waardoor uiterst linkse kringen en veel moslims door bevangen zijn waar het gaat om Israël is door niets anders dan antisemitisme te verklaren.

Jaap12342
Jaap1234220 mei 2021 - 21:56

Zoals inmiddels gebruikelijk zit van der Horst er weer volledig naast. Een culturele en wetenschappelijke boycot is een morele plicht, zolang onze regering zichzelf niet tot een economische boycot van Israel kan brengen. Voorlopig neem ik liever raad van Palestijnen zelf, in plaats van van der Horst over hoe we druk kunnen zitten op de Israëlische regering, en zij vragen om een culturele en wetenschappelijke boycot, naast een economische (BDS).

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 mei 2021 - 7:38

ze hebben vannacht in hun kapot geschoten straten ook massaal de overwinning gevierd....

Jaap12342
Jaap1234222 mei 2021 - 14:26

Bespuur ik hier nu leedvermaak? Dat begint redelijk walgelijk te worden. Overigens is er een overwinning te vieren. De verandering in de mondiale publieke opinie is overal merkbaar en aantoonbaar, tot in het Amerikaanse congress en de Amerikaanse senaat aan toe, waarvoor het eerst de woorden apartheid en Israel in één zin zijn uitgesproken. De verdediging van de apartheidsstaat Israel wordt steeds meer onhoudbaar, en moreel steeds laakbaarder.

JaapBo
JaapBo20 mei 2021 - 21:48

Weer een anti-Palestijns stukje van Han van der Horst. We mogen universiteiten die meewerken aan apartheid niet boycotten. De Palestijnse BDS-organisatie PACBI heeft zorgvuldige regels om geen personen te boycotten, maar alleen instituten die de Israëlische apartheid steunen. Van der Horst’s bewering dat alle inwoners medeschuldig gezien worden is dus onzin. Wat ook onzin is is dat links Israël tegen apartheid zou zijn, Het systeem is juist opgezet door links Zionisme, met als grootste misdaad de Nakba, de etnische zuivering van 5 van de 6 Palestijnen van binnen de Groene Lijn. Dat ziet Van der Horst liever over het hoofd!

X4
X420 mei 2021 - 21:40

Altijd de roep om de boycot van Israël. Maar hoe zit het met China, Iran, Qatar, Turkije, Saoedi Arabië, Indonesië, Mali, Pakistan, etc.? De verontwaardiging is selectief. Er vallen dagelijks slachtoffers in al die andere landen. Maar geen demonstraties hier. Als je onrecht wilt bestrijden, dan wel al het onrecht gelijk aanpakken.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2021 - 7:55

Ach gut, hier komen alle superlatieven voorbij van; En Darfur dan?

Hakkepuf
Hakkepuf21 mei 2021 - 9:30

De meeste Palestijnen activisten doen het niet uit liefde voor de Palestijnen maar uit onversneden jodenhaat.

The Apple
The Apple21 mei 2021 - 15:33

Niks zo erg als die islamofobe racistische gristenen. -

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2021 - 8:58

The Apple En het is een manier om te zeggen dat je dus een antisemiet bent of moet zijn. Jaren en jaren geleden hoorde je bij kritiek op Israel in relatie tot de Palestijnen iedere keer een door het CIDI ingezette quote genaamd; En Darfur dan? Alleen de naam van het land is veranderd met de tijd waarin we leven, het doel is hetzelfde. Tegelijkertijd afleiding van het onderwerp, zodat het mes aan twee kanten snijdt. Althans dat denken ze!

Jaap12342
Jaap1234222 mei 2021 - 14:31

Ik zou zeggen, als dat je allemaal aan het hart gaat, organiseer een demonstratie. Niets houdt je tegen.