Joop

Een Boekestijntje

  •    •  
19-11-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
“IJdelheid der ijdelheden”, zegt Prediker in het Oude Testament, “alles is ijdelheid." Als de tekst op iemand betrekking heeft dat is het wel op Arend Jan Boekestijn.
Aardige, enthousiaste man overigens, nooit te beroerd voor een achtergrondgesprekje over smeulende brandjes binnen de Kamer of zijn eigen fractie. Hij twijfelde wel vaker aan het gezag van Mark Rutte, ook voordat hij zich dat voor een open microfoon van EenVandaag liet ontglippen.
Hij had ook moeite met zijn rol als ondergeschikte van buitenlandwoordvoerder Hans van Baalen. Die slokop had alle spannende onderwerpen in zijn portefeuille waar Boekestijn ook verstand van had en dolgraag iets over wilde zeggen. “Maar ik ken mijn plaats,” fluisterde hij dan ergens in de wandelgangen, “mijn tijd komt nog wel.”
Leuke gesprekken waren dat. Toen hij vorig jaar de aanval op het ontwikkelingsbeleid van Bert Koenders opende stelde hij veel in het werk om dat bij Pauw & Witteman te mogen verkondigen. AJ, zoals hij zich graag laat noemen, belde zelf om zijn onderwerp op de kaart te zetten. Een pro-actief Kamerlid, dat hebben wij graag. Jammer genoeg weigerde Koenders met een gewoon Kamerlid in debat te gaan. De minister was alleen bereid de handschoen op te nemen tegen de fractieleider zelf en dat durfde Rutte weer niet aan. AJ haalde de uitzending dus niet. Boekestijn baalde en dat was begrijpelijk. Hij kwam daarna nog wel een paar keer in beeld, maar dat gebeurde eigenlijk alleen als hij een uitglijder maakte. Het waren zulke fraaie glijpartijen dat hij er een eigen werkwoord aan over hield. Over zo’n ‘boekestijntje’ wilden we graag met hem praten. De flater bij EenVandaag en zijn getwitter over ‘een spleetoog meer of minder’, daar mocht hij best meer over vertellen. Maar op die momenten gaf hij helaas niet thuis, wat ook wel weer begrijpelijk was. In een vlek moet je niet wrijven, zeggen ze dan in Den Haag. Inmiddels leek hij zijn bestemming te hebben gevonden. Hij liep zichzelf niet meer te pushen, had zich blijkbaar neergelegd bij zijn positie in de luwte.
Ter compensatie plakte hij artikelen over zichzelf op de deur van zijn werkkamer, maar daar had niemand last van.
Na zijn bezoek aan de koningin kwam het dan toch eindelijk tot het derde boekestijntje. Even voorspelbaar als onvermijdelijk, smste een oud-medewerker van hem. Naar verluidt zat hij voor in de bus met Kamerleden, maar stapte hij als laatste uit. Hij had blijkbaar al een glansrol in gedachten als duider van de zorg van onze vorstin over de hype-cultuur waar we in leven. Frits Wester legde de bal op de stip en AJ pegelde snoeihard in eigen doel. Een half uurtje later begreep hij dat hij fout zat, belde hij met Rutte en gooide zelf de handdoek in de ring. Of zou Mark hem misschien toch een beetje hebben geholpen? Overigens is de tekst over ijdelheid uit de nieuwe bijbelvertaling verdwenen. Nu staat er: “Lucht en leegte, alles is maar leegte.” Veel minder mooie tekst natuurlijk, maar voor een katterige AJ vandaag vermoedelijk zeer herkenbaar.   

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

hetklopt
hetklopt19 nov. 2009 - 13:37

Een leegte, gevuld met wachtgeld.

Yggdrasil
Yggdrasil19 nov. 2009 - 13:37

Ik heb vandaag op de radio diverse meningen gehoord over het "Boekestijntje", hoewel ik zelf niet heb gezien hoe AJ dit naar voren bracht was toch de algemene indruk dat AJ vol was van zijn bezoek aan de Koningin en in zijn enthousiasme dit spontaan aan de wachtende camera meldde. Ik hoorde ook een commentaar of het allemaal nu zo erg was wat hij had gezegd. De Koningin vraagt zich af hoe dat nu toch zit met die hype-cultuur, nou daar is ze niet de enige in. Ik vraag me nu dus ook af, hoe erg is dit nu allemaal. Ik denk dat de kloof tussen de Koningin en "ze man in ze striet" aanzienlijk verkleind zou kunnen worden als alleen maar de indruk gewekt zou worden dat ook de Koningin zich wel eens dingen afvraagt, als ook zou blijken dat de Koningin ook een mening heeft, als ook zou blijken dat de Koningin af en toe net een mens is.

R.Aldus
R.Aldus19 nov. 2009 - 13:37

Ik had liever gezien dat ze Frits Wester de laan uit hadden gestuurd. Als parlementair verslaggever weet hij zeer goed dat Boekestijn niets inhoudelijk over het gesprek met de Koningin mocht zeggen, maar toch ging hij "zuigen" en Arend Jan trapte erin. En dan durft Wester vandaag ook nog Boekestijn te betichten van de zoveelste stommiteit (in het NOS-journaal). Arend Jan is dan wel een beetje dom geweest, maar dat heb ik toch tien keer liever dan dat valse, achterbaksegedrag van Frits Wester. U weet wel die verslaggever van RTL-4, die de antwoorden op quiz-vragen stiekum ritselde om te kunnen scoren in de quiz. Jammer ook dat Boekestein ook niet kon vertellen dat de Koningin haar zoon tot de orde zou roepen m.b.t. zijn dubieuze investering in het vakantieproject in Mozambique. En zo sukkelen we verder in dit Koninkrijk, langzaam maar zeker op weg naar een banenrepubliek.

krabmanelli
krabmanelli19 nov. 2009 - 13:37

Arend-Jan was in een jolige stemming toen hij op bezoek mocht bij de koningin. Het transport ging per bus en ook de ontvangst in het paleis waar in een grote zaal 25 tafels met daarachter twee stoelen opgesteld, deed een schoolreisje vermoeden. Het staatshoofd stond achter een lessenaar met achter zich een tekstbord met daarop de gespreksonderwerpen genoteerd. De koningin hield een monoloog over al datgene waaraan zij zich irriteerde. Om haar woorden kracht bij te zetten tikte zij met een lineaal op de lessenaar en stampte zij met haar voetje. De vijftig kamerleden zichtbaar onder de indruk van het koninklijk geweld, luisterden gedwee. Voor de vorm stelde de voorzitter mevrouw Verbeet een vraag om het toch nog op een gesprek te laten lijken. Toen de koningin even niet oplette gooide Arend-Jan een uit papier gevouwen joint strike fighter die de koninklijke hoogheid net miste. Terug in de bus vond iedereen dat het een nuttige bijeenkomst was geweest. Arend-jan was nog steeds in een euforische stemming toen hij op de rtl nieuwsploeg stuitte. De journalist die goed weet dat niet uit gesprekken met de koningin geklapt mag worden had ervoor kunnen kiezen om hier geen vragen over te stellen omdat het onfatsoenlijk is hierover te berichten. De koningin kan zich immers niet verweren heet het, al zal de voormailge echtgenoot van prinses Margarita daar anders over oordelen. Het ratachtige journaille maakte zich vervolgens nogal druk over de vraag waarom iemand niet zijn mond kan houden? Niemand vraagt zich echter af waarom de vraag die hier aanleiding toe gaf, gesteld moest worden! Naar mijn idee heeft het geen enkele betekenis dat kamerleden met een ceremonieel staatshoofd gaan praten. Ze hadden hun tijd beter kunnen besteden met het controleren van de regering. Dat Arend-Jan zijn mond niet kan houden is goed voorstelbaar. Normale mensen die iets bijzonders meemaken willen dit graag met anderen delen. Bij ons ex-kamerlid hoef je niet erg bang te zijn dat hij iets achter de hand houdt of liegt en eigenlijk is dat wel een prettige eigenschap voor een politicus.

Paul!
Paul!19 nov. 2009 - 13:37

Goed hij heeft wat verteld, maar........ Ik zie eigenlijk het probleem niet zo, wat hij vertelde was tamelijk algemeen, ik heb niks gehoord dat betrekking had op Beatrix persoonlijk, afgezien van enkele vrij algemene ideeën, vragen en zorgen, omtrent de politiek, maatschappij etc. Verder klonk hij gewoon heel erg enthousiast, hij was blij en onder de indruk van het moment en van onze majesteit. Zijn reactie was gewoon erg menselijk, het gevolg van enthousiasme. De zorgen en opvattingen van onze koningin zijn boeiend en verdienen, alleen al vanwege haar tamelijk neutrale betrokkenheid, daarom best enige aandacht. Zowel van kamerleden, als van de kiezers. Maar hoe dit nu afgelopen is...... was in mijn ogen zwaar overdreven. Als de koningin haar opvattingen zo graag voor zichzelf wil houden, dan zie ik ook geen echte aanleiding om die opvattingen wel met de kamerleden te delen. Als ze haar opvattingen wel wil delen, dan was de reactie van AJ geen probleem. Het is een vreemde constructie, ik snap niet waar dat samenzijn weer in ere is hersteld, als het op deze geheimzinnige manier moet.

keck66
keck6619 nov. 2009 - 13:37

Ja. Laten de bewindvoerders de politieke bemoeienissen van onze vorstin eens aan banden leggen. Troonrede voorlezen tot daar aan toe, verder lintjes knippen en gezellig zaklopen!

Wsteh
Wsteh19 nov. 2009 - 13:37

Het probleem is dat de majesteit niet zelf inhoudelijk kan reageren, ministeriele verantwoordelijkheid enzo., dus dat op die manier iedereen haar woorden in de mond kan leggen of een eigen interpretatie van haar woorden de ether in kan sturen en dus haar daarmee in diskrediet brengen. Omdat te voorkomen is er afgesproken om niet uit de school te klappen uit deze gesprekken. Ben je het daar niet mee eens dan ga je niet naar het paleis. Zo zijn de regels. Dat een ijdeltuit liever zichzelf in de media ziet dan deze afspraken te honoreren dat is stuitend. Ik snap niet dat er hier een hetze tegen het koningshuis wordt gevoerd terwijl AJ echt alleen maar in de kamer zat omdat hij zichzelf zo graag hoorde praten. Hij zat wel eens in programma's voordat hij kamerlid was en dan hield hij ook van die overloze bespiegelingen waar geen eind aan kwam en waar je de helft van weg zou kunnen laten zonder 1 woord van de essentie van zijn verhalen te missen. In de bus is door de kamervoorzitter nog gewezen op de geheimhoudingsplicht dus het is echt niet dat hij het vergeten was of zich er niet van bewust was wat hij deed. Het was een welbewuste actie om het nieuws nog eens te halen.

DiederikZeeman
DiederikZeeman19 nov. 2009 - 13:37

Beetje slordig en quasi-intellectueel, zo'n misplaatste verwijzing naar "IJdelheid der IJdelheden". In het bijbelboek gaat het niet over de ijdelheid als die van Boekestijn. "IJdelheid" had vroeger (ook) de betekenis van leeg of vergankelijk of zinloos. Enigszins verwant aan het Engelse woord "idle". Heeft Joop.nl geen redacteur die dit soort domme foutjes eruit filtert?

jokehanna28
jokehanna2819 nov. 2009 - 13:37

De media maakt of breekt mensen, dat is weer duidelijk. Toen ik jong was, wilde ik journalistiek gaan studeren. Op een gegeven moment vond ik het beroep geen eer meer hebben en wilde ik geen 'levensverwoester' worden. Ik pieker er nog steeds niet over om journalistiek te gaan studeren. Ophef maken over onbelangrijke dingen... is het niet een keer genoeg??? Hou nou allemaal op. Er zijn belangrijkere zaken die niet gerapporteerd worden, maar werl gebeuren! Op deze manier gaan alle goede politici eronderdoor omdat ze de druk van de media niet meer aankunnen! en blijft over de rotte appels die wel vaardig genoeg zijn (want weinig geweten) hiervoor. Doodzonde dat boekestijn weg moest van de media. Alweer hartelijk bedankt fijne pers.

Linkser
Linkser19 nov. 2009 - 13:37

Eerlijk gezegd denk ik dat we ons misschien nog wel meer zorgen moeten maken over Boekestijn als wetenschapper en docent, gezien zijn slordige observaties en argumentatie.

objectivist
objectivist19 nov. 2009 - 13:37

Een groot gemis want hij is heerlijk nonconformistisch en heeft inderdaad het hart op de tong. En dat is niet handig in de politiek, zomaar zeggen wat je ervan vindt. Konkelen, glijen en vooral strategisch zwijgen, dat zijn de Haagse regels en hij heeft ze overtreden. Hij mag blij zijn dat ie uit de verdorven slangenkuil weg is. Maar ik vind het een groot gemis.

Heinz2
Heinz219 nov. 2009 - 13:37

Peter Kee zegt : "De flater bij EenVandaag en zijn getwitter over 'een spleetoog meer of minder', daar mocht hij best meer over vertellen." En jij bent politiek redacteur? Volgens mij verschil je dan niet zo veel van Albert Verlinde. Maar wel boeiend om te weten waar de politiek redacteur zijn gasten op selecteert. En ik zou ook wel eens willen weten welke vragen er dan voor AJ klaar lagen over de belangrijke spleetogen kwestie.

Inger2
Inger219 nov. 2009 - 13:37

of te wel: de zoveelste duurbetaalde onrendabele

JANEA
JANEA19 nov. 2009 - 13:37

och....die lieverd....toch....