Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Een avondklok deugt niet

  •  
07-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9035095126_fbcfc7a4ef_o
Die avondklok doet niks tegen het virus maar heeft wel een betekenis: het is machtsvertoon.
Premier Rutte laat met enige nadruk de avondklok boven de markt hangen. Als de besmettingen en de ziekenhuisopnames niet snel genoeg dalen, zit er misschien niets anders op, zo luidt de waan van de dag want meer is het niet.
De kroegen, de bioscopen, de bordelen, de theaters en de danszalen zijn dicht. Als de winkels sluiten, valt er op straat niets meer te beleven. Ontmoetingen van meer dan twee personen zijn verboden. Een avondklok zal mensen niet substantieel meer uit elkaar houden dan nu al het geval is. Wel brengt zo’n maatregel extra werk mee voor de toch al overbelaste ordebewakers die nu ook nog elke nachtelijke wandelaar staande moeten houden.
Veel mensen moeten in verband met hun werk de deur uit kunnen, avondklok of niet. Van vrachtwagenchauffeurs tot zorgpersoneel en arbeiders in continudienst. Zij hebben allemaal een pasje nodig om te bewijzen dat zij niet voor de kat zijn viool onderweg zijn. Dat brengt een hele bureaucratie met zich mee.
Wie niet vroeg genoeg op huis aan gaat, is wel gedwongen een hotel te nemen of bij vrienden te blijven logeren. Feestgangers hebben nog maar één optie: doorgaan tot de zon opkomt. Wat moet je doen als vanwege een wisselstoring hele treinen pas na de avondklok het station binnenrijden? Hoe krijg je deze onschuldige passagiers naar hun bestemming zonder dat zij worden opgepakt. Overigens: als je in de nacht een bon krijgt, vrijwaart die je dan voor bekeuringen door andere boa’s? Of wordt het een soort vergunning om toch over straat te gaan? En komt er dan een tijdsaanduiding op de bon en het aantal kwartieren dat je nog ongestraft over hebt om thuis te komen?
Een avondklok levert alleen maar problemen op. En dat voor een maatregel zonder toegevoegde waarde in de strijd tegen het virus.
Dat is nog tot daar aan toe. De gedachten gaan ook nog eens uit naar de toque de queda , het Spaanse woord voor avondklok, dat onverbrekelijk is verbonden met de tirannie van Augusto Pinochet in Chili. En aan de omwille van het virus nauwelijks gevierde bevrijding van 75 jaar geleden. Toen kwam er een einde aan de Sperrstunde van de Duitse bezetters. De gemiddelde Nederlander associeert een avondklok dan ook met pesterij – of erger – onderdrukking.
Niemand gaat onder de huidige omstandigheden ‘s-avonds voor zijn lol de straat op, maar het moet wel zijn toegestaan. Zonder dat je voortschuifelt met je rug tegen de muur om uit het zicht van de politiepatrouilles te blijven.
Het is in het licht van het bovenstaande helemaal niet raar dat Rutte voor zijn avondklok naar een noodwet wilde grijpen om zo het parlement te omzeilen. Die avondklok doet niks tegen het virus maar heeft wel een betekenis: het is machtsvertoon. Elke avond dat op de tv, de sociale media en de i-phones dat verdomde klokje verschijnt met ‘denk erom: over een half uur binnen’, laat de staatsmacht zich gelden. Elke avond klinkt het klokje van gehoorzaamheid. Wie weet laten ze ook nog de sirenes gillen net als op de eerste maandag van de maand.
Een avondklok deugt niet. Niet hier. Niet in Frankrijk of Spanje. Niet in België. Nergens.
De avondklok in het Chili van Pinochet. Beroemde scene uit de film Missing van Konstantinos Costa-Gravas.
Geen video? Klik hier.
Een oude hit uit 1943 krijgt nieuwe actualiteit.
Geen video? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

The Apple
The Apple9 nov. 2020 - 12:03

De werkelijke vraag is of je kiest voor een beleid dat er op gericht is om te zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken, of een beleid dat erop gericht is het aantal besmettingen zover te terug te dringen dat je de verspreiding onder controle kunt brengen met testen en bron- en contact onderzoek. Effectief bron- en contactonderzoek is nu onmogelijk, omdat het aantal besmettingen daarvoor veel te hoog ligt. Schattingen gaan ervan uit dat het aantal besmettingen daarvoor zou moeten dalen tot onder de 900; oftewel 5 per 100.000 inwoners. Mij lijkt zelfs dat nog aan de hoge kant en het kan met enige moeite nog veel beter, aangezien het aantal besmettingen begin juni was gedaald tot 2 per 100.000 inwoners. Op EenVandaag is ons voorgerekend dat in het geval van 15.000 besmettingen en een Rt van 0,9 het 18 weken duurt totdat het antal besmettingen is teruggebracht is tot 900 besmettingen. In het geval van een Rt van 0,7 kan dat aantal van 900 besmettingen bereikt worden in 5 tot 6 weken. Bovendien raken gedurende die tijd in het eerste geval ca 670.000 mensen besmet en in het tweede “slechts” tegen de 200.000 - https://www.npostart.nl/eenvandaag/02-11-2020/AT_2145066 De vraag is dus niet of we wel een dictatuur willen zoals in de Duitse tijd of in Chili tijdens Pinochet, maar of we nog 3 maanden of langer de huidige ellende willen, of over 5 tot 6 weken weer een redelijk normaal leven willen leiden. Wat daarvoor nodig is -tenslotte is alleen het instellen van een avondklok misschien wel niet genoeg- en wat het meeste economische schade oplevert. De eerste strategie staat bekend als het "stappenplan" en de tweede als "de hamer en de dans". Dat komt niet duidelijk uit de verf, omdat Rutte het te pas en te onpas heeft over "de hamer", terwijl hij het feitelijk heeft over zijn stappenplan. Waarschijnlijk is dit opzet om het falen van het overheidsbeleid en de GGD begin juni te verbloemen en helaas zijn noch de Tweede Kamer, noch de media er tot nu toe in geslaagd -of gewild- een einde te maken aan dit publicitaire rookgordijn. De vraag is dan ook hoeveel Nederlanders zich werkelijk bewust zijn van de keuzes die gemaakt -kunnen/moeten- worden. Dit stukje van HanvanderHorst voegt daar slechts het volgende -bijzonder droevige- hoofdstuk aan toe. De verwijzing naar de Duitse bezetting en de dictatuur van Pinochet is demagogie uit de gereedschapskist van Thierry Baudet en een historicus onwaardig.

5 Reacties
gimli55
gimli559 nov. 2020 - 15:45

Je blijkt ongelijk te hebben, met de richtlijnen van een paar weken geleden is het aantal positieve testen nu al gedaald naar 4709. Derhalve is een avondklok, waarvan de effectiviteit niet bewezen is, onzinnig. De effectiviteit duurt 2 weken minimaal, en dan wordt die effectiviteit nog niet bewezen door de invoering van de vorige richtlijnen. Dat is vergelijkbaar met het invoeren van de app, met het testen bij een waarschuwing. Dat werd ook 2 weken later aangepast, waardoor de app voor een groot gedeelte ineffectief bleek bij de statistische gegevens van positief geteste mensen zonder symptomen. Hoe is het mogelijk dat je accepteert dat vervolgonderzoek alleen kan geschieden, bij minder dan 100 positieve testen per dag? Waarom kan dat in andere landen dan wel? Als het geen moedwil is, dan is het incompetentie. De regering heeft vanaf maart de tijd gehad om dit op orde te krijgen. Het is nu november, 8,5 maand verder. Maar ja, het is makkelijker om een kleine minderheid de schuld te geven van het falen van deze regering.

The Apple
The Apple9 nov. 2020 - 20:34

Gimli55: "Hoe is het mogelijk dat je accepteert dat vervolgonderzoek alleen kan geschieden, bij minder dan 100 positieve testen per dag?" Ik begrijp niet waar je het over hebt: de GGD stelt dat hun capaciteit voor het uitvoeren van een gedegen bron- en vervolgonderzoek pas voldoende is bij 5 besmettingen per 100.000 inwoners. Die maatstaf wordt ook aangenomen in de uitzending van EenVandaag. Dat betekent dus dat alle ramingen aan de voorzichtige kant zijn, want op dat moment waren er geen 15.000 besmettingen, maar -officieel- iets meer dan 9000 en begin juni waren er geen 5 besmettingen per 100.000 inwoners, maar slechts 2. De kans is dus groot dat je dik binnen 4 weken op het door de GGD gewenste getal zou zitten, maar degene die de berekening doet wil aan de veilige kant zitten. Dat de overheid heeft gefaald, maar dat de cijfers nu bemoedigend zijn wil ik niet tegenspreken, maar van de rest van wat je schrijft begrijp ik geen hout.

gimli55
gimli5510 nov. 2020 - 10:10

Dat geldt dan ook voor mij, ik begrijp niet wat jij stelt. De maatstaf aangenomen door Eenvandaag is arbitrair, een statistisch gegeven en geen vast staand feit. Hoe kan het dat in andere landen het vervolgonderzoek wel op orde is, terwijl het hier aan kleine marges afhangt of het lukt. Wat heeft de regering sinds maart zitten doen, het is niet zo dat de 2de golf een verassing is. Net zo min dat de 3de golf er ook komt. Zoals ik al zei, de aanpassingen van 3 weken geleden hebben duidelijk een verlaging van positieve testen opgeleverd. De aanpassingen van vorige week zijn in mijn ogen overbodig en vertroebelen de huidige uitkomsten. Onze regering speelt paniek voetbal, waarbij de resultaten van voorgaande wijzigingen nog niet zichtbaar zijn, terwijl er alweer nog stringentere richtlijnen worden genomen. Het beleid faalt, is niet inzichtelijk effectief en er straalt geen visie uit. Vergelijkbaar met de invoering van de app, te laat en te weinig. In de tussentijd worden de richtlijnen aangepast, waardoor de statistische resultaten waardeloos zijn. Typisch voorbeeld van een falende overheid. Komt tot uiting in afhandeling gaswinning schade, toeslag affaire, stikstof en pfas problematiek, duurzaamheid stimulatie en zo kan ik nog wel even doorgaan.

The Apple
The Apple10 nov. 2020 - 14:07

Gimli55 - Jij hebt blijkbaar de strategie van de hammer and the dance niet begrepen, dus dan zit er niets anders op om gewoon een paar maanden te wachten. Vergeet niet om je wel wekelijks te laten testen om de gezondheidszorg niet over te belasten. (dat was sarcastisch bedoeld, want dat snap je dan natuurlijk ook niet)

gimli55
gimli5510 nov. 2020 - 16:05

Uiteraard geen antwoorden op mijn vragen, de hammer en the dance is voor nu effectief gebleken. Zo lang er nog te weinig mensen de benodigde immuniteit hebben, en er geen effectieve behandeling is, zullen we moeten wachten op het vaccin. Ik heb me nog niet laten testen en ben dät ook niet van plan, net zo min als het vaccineren. Ik leef enigszins op dezelfde manier waarop ik altijd geleefd heb, mij maak je de pis niet lauw. Te lang in de zorg gewerkt met grote infectie risico's op een medisch lab. Net als gevaarlijke stoffen en ben gelukkig gevrijwaard van besmettingen en vergiftigingen. Paniekzaaien laat ik aan anderen over, ik heb wel een uitgesproken mening. Wel altijd met inhoudelijke relevante argumenten. Dat is wat ik vaak mis in de discussies, veel ontwijken en negeren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 nov. 2020 - 10:58

Mooie foto van de Groningse binnenstad trouwens.

Verver
Verver9 nov. 2020 - 10:27

Ik verwonder me er nog steeds over dat wanneer je 5 km sneller dan toegestaan rijdt, ze jou de bekeuring hoe dan ook ontfutselen met verhogingen, rechtszaken deurwaarders en/of loonbeslag. Alcohol daarentegen, die voor nog meer ellende in Nederland zorgt (meer doden, meer schade, meer slachtoffers) is gezellig. Nu ook weer de avondklok. Wat gebeurt er 's avonds dat overdag niet gebeurt? M.i. veel onder invloed van alcohol en toch zijn de slijterijen nog steeds open en dreigen er voor mensen die 's avonds in de rust nog een rondje willen wandelen met of zonder hondje, het 'gevang'

gimli55
gimli559 nov. 2020 - 10:10

Dit is symbool politiek. Alles moet wijken voor de Covid bestrijding. Vb. In onze stad worden er regelmatig ebikes gestolen, door een en dezelfde man. Zichtbaar op camera beelden, en bij aangifte, wordt de zaak niet in behandeling genomen. De dader is met naam bekend en zijn adres is bekend. Het betreft een draaideur crimineel, die dit veel vaker doet. De capaciteit van de politie staat het niet toe om er iets aan te doen, terwijl diezelfde politie wel met een uitgebreide macht een feestje van 13 personen overvalt en boetes uitdeelt in een naburig dorpje. Daar is dan wel capaciteit voor en kan wel in behandeling worden genomen. Allebei fout en allebei op een andere manier aangepakt. De schuld van de stijging wordt al sinds tijden neergelegd bij de niet zo gehoorzame burger. Er zijn 6 factoren die verantwoordelijk zijn voor de stijging, 3 factoren door de politiek slecht ingevuld. Te weinig IC bedden, niet voldoende test capaciteit, en te weinig vervolgonderzoek. De burger moet 1,5 m afstand houden, en de niet werkende mondkapjes worden aangeraden, en er mogen niet meer mensen bij mekaar komen thuis en buiten. Terwijl er een kleine minderheid van de burgers zich niet houdt aan de regels, wordt daar volop naar verwezen alsof iedereen zich misdraagt. Opeens is er bij de hermandad wel genoeg capaciteit aanwezig, terwijl voor de "gewone" misdaad er te weinig js. Daarnaast zijn de 3 politiek verantwoordelijke factoren niet op orde, de app werkt niet, om over de rest maar te zwijgen. Ook hier heeft de marktwerking zijn intrede gedaan. Wil je niet wachten, trek dan je beurs maar. Vervolgonderzoek is afwezig. Wat komt na de avondklok? Verplichte volgsystemen op de smartphone? Ik zou willen zeggen tegen de politiek, regel eerst de 3 factoren waarvoor de politiek verantwoordelijk is. Als die op orde zijn, kom dan nog maar eens terug met zwaardere middelen. Het is vrijwel zeker dat die 3 factoren veel meer positieve invloed hebben op de daling van het aantal besmettingen. Verschuil je niet achter symbool politiek.

Fredje3
Fredje39 nov. 2020 - 5:53

[De gemiddelde Nederlander associeert een avondklok dan ook met pesterij – of erger – onderdrukking.] Onjuist, de gemiddelde Nederlander kent geen avondklok. [Niemand gaat onder de huidige omstandigheden ‘s-avonds voor zijn lol de straat op] Onjuist en dat is ook het probleem. Lekker zuipen en 's avonds laat of 's nachts lekker over straat heen dweilen, een geliefde bezigheid van een aantal mensen en door dat lekker zuipen is het oordelingsvermogen ook een stuk minder. Het grote voordeel van de avondklok is dat iedereen op straat aangehouden kan worden en om legitimatie gevraagd kan worden. Dan zou achteraf bekeken kunnen worden of je dit idd voor de lol doet of niet. Zo niet, niets aan de hand, zo wel..... dan ben je een eikel en dien je idd bestraft te worden. Veel simpeler dan anders om. Is het vervelend? Ja, maar dat hele Corona geneuzel is sowieso vervelend. Om nu de invoering van de avondklok te vergelijken met WO II of Chili is wel erg ver gezocht.

Aart van de aap
Aart van de aap8 nov. 2020 - 22:56

Ja haha Flikker op met je avondklok Ik ben geen klein kind, ik laat me niet vertellen door een Rutte wat ik moet doen....

The Apple
The Apple8 nov. 2020 - 22:48

Zo'n stukje waarin maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid worden vergeleken met de Sperrstunde van de Duitse bezetters en de avondklok in het Chili van Pinochet, maakt in ieder geval wel duidelijk waarom je op een school beter geen geschiedenisleraren kunt aanstellen die op het Forum van Democratie stemmen, of meelopen bij de demonstraties van viruswaanzin.

The Apple
The Apple8 nov. 2020 - 18:31

In Denemarken hebben ze blijkbaar wel begrepen wat met "containment" wordt bedoeld en ook de noodzaak daarvan ingezien - https://www.trouw.nl/buitenland/coronamutatie-in-denemarken-riskeert-een-nieuwe-pandemie~b8c26f84/ Coronamutatie in Denemarken riskeert ‘een nieuwe pandemie’. "Ook besloot de regering dat de volledige Deense nertsenpopulatie à 15 tot 17 miljoen dieren — de grootste in de wereld — moet worden geruimd om de mutatie ‘in de kiem te smoren’. Daarmee gaat een streep door een miljoenenindustrie. Daarnaast zijn er buitengewone maatregelen voor de regio Noord-Jutland ingevoerd. De inwoners van zeven gebieden moeten in de eigen omgeving blijven, vrijwel alle inwoners (zo'n 280.000 mensen) worden getest. Ook is het bus- en treinverkeer van en naar de regio is gestaakt en scholen, restaurants, sportscholen, zwembaden, bibliotheken en andere publieke ontmoetingsplaatsen zijn de komende vier weken dicht. Premier Frederiksen sprak donderdag van een ‘daadwerkelijke sluiting’ van Noord-Jutland. “De situatie”, sprak ze, “vraagt om een uitzonderlijke aanpak. De ogen van de wereld zijn op ons gericht. Dat het mogelijk is om het gemuteerde virus in te dammen, daar heeft SSI-directeur Mølbak naar eigen zeggen ‘alle vertrouwen’ in.”

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 nov. 2020 - 10:33

[Daarmee gaat een streep door een miljoenenindustrie.] naar ik hoop voor goed.

Frans Cobben
Frans Cobben8 nov. 2020 - 17:14

1000den Nederlanders hebben minachting voor de regels tegen het Corona virus en voor de gezondheid van oudere mensen, een avondklok is hard nodig tegen de onbeschoftheid van veel 'gewone' Nederlanders !

The Apple
The Apple8 nov. 2020 - 14:57

Natuurlijk is de vrijheid om geld is de vrijheid om geld te kunnen verdienen buitengewoon belangrijk en sommigen vinden dat zelfs belangrijker dan de volksgezondheid. Als je gezond wilt blijven in onze maatschappij is veel geld verdienen tenslotte een van de belangrijkste voorwaarden. Mensen die dat proberen te onderbouwen door te verwijzen naar de Sperrstunde van de Duitse bezetters of de de toque de queda tijdens de staatsgreep van Augusto Pinochet in Chili leveren slechts het bewijs voor de teloorgang van het geschiedenisonderwijs op de Nederlandse scholen. Tenslotte had dat uitgaansverbod niet de volksgezondheid tot doel. Enige achterstallige lessen maatschappijleer zouden bovendien geen kwaad kunnen, om uit te leggen dat we politie hebben om de binnenlandse orde en veiligheid te handhaven en militairen om het land te verdedigen tegen buitenlandse vijanden. Bij rampen is er niets tegen om het leger in te zetten ter ondersteuning van de hulpverlening, maar als het leger wordt ingezet voor repressieve taken wordt er een grens overschreden. Natuurlijk zit er in de woorden van Han wel een kern van waarheid. Als je om veel geld te kunnen verdienen de gezondheidszorg zover ontmantelt dat ze in het geval van calamiteiten gelijk overbelast raakt en het handhaven van de de openbare orde en veiligheid in de handen legt van parkeerwachters, moet je in noodgevallen al vrij snel de hulp van het leger inroepen om je uit de brand te helpen. Het lijkt wel of Han zich met dit stukje wil aansluiten bij de complotdenkers, die beweren dat dit een vooropgezet plan is van Rutte om van Nederland een dictatuur te maken. Aan de andere kant is dit natuurlijk wel een mooi voorbeeld dat laat zien hoe het kapitalisme altijd het zaad van het fascisme in zich draagt. Als de Rutte er alles aan doet om de prijzen van het vastgoed op peil te houden, wil dat nog niet zeggen dat de VVD dat doet met de bedoeling om de Nederlandse verplichtingen die zijn ontstaan uit de ondertekening het vluchtelingenverdrag niet na te komen. Het gaat niet om een fascistisch complot, maar om een neo-liberalistische politiek die fascistische maatregelen als logisch gevolg heeft. Het fascisme ontstaat pas als men alleen de gevolgen wil aanpakken, maar niet de oorzaken. Wat je er ook van vindt, een avondklok is bedoeld om de oorzaak aan te pakken en de bewering dat die avondklok niks zou doen tegen het virus is een mening, maar geen wetenschappelijk feit. Het is in tegendeel vermoedelijk een maatregel die wel werkt, mits iedereen zich er aan houdt, net als al die andere maatregelen die je niet kunt of wilt afdwingen. Het grote probleem is dat niemand er meer op vertrouwt dat over 4 of 5 weken de GGD wel in staat zal zijn om het virus onder controle te houden middels testen en bron-en contactonderzoek. We zijn al zo gewend aan de incompetentie van de overheid dat we die goed praten en als een excuus gebruiken om te doen of er eigenlijk niets aan de hand is, omdat er toch niets tegen te doen is. De vrijheid om geld te verdienen is het enige dat ons rest.

4 Reacties
gimli55
gimli559 nov. 2020 - 9:47

@The Apple Ik ben het vrijwel met alles eens, alleen niet met de enerlaatste alinea. Mijn twijfel zit hem in het wetenschappelijk bewijs dat de oorzaak wordt weggenomen door de avondklok. De straten na 10 uur s'avonds zijn al uitegestorven en de kans om besmet te worden is nihil. Als je echt effectief wil zijn, is een dagklok veel beter. Dan zijn er veel meer mensen buiten en is de opbrengst van minder besmettingen beter aantoonbaar. Ik zie geen statistische gegevens, waar een avondklok effectief het aantal besmettingen verlaagd. Zoals je zegt, is het vermoedelijk. Dan moet je afwegen of de nadelen, en dan hoor je ook de psychologische gevolgen mee te tellen, opwegen tegen de vermoedelijke voordelen.

The Apple
The Apple9 nov. 2020 - 15:34

Statistiek is niet hetzelfde als het tegen elkaar wegstrepen van vermoedens.

GoudenBergen
GoudenBergen9 nov. 2020 - 22:29

@Vrije Geluiden Achter het marxistische mombakkes is nog net het lelijke gezicht van de dictatuur zichtbaar. "De vrijheid om geld te verdienen is het enige dat ons rest. " Geld verdienen is nodig maar er is meer in het leven. De mens kan nu eenmaal niet bij brood alleen leven. Alleen het tweede woord uit bovenstaande quote is trouwens echt relevant, het woord "vrijheid". Vrijheid is het hoogste goed, zonder vrijheid is er niets, ook geen gelijkheid. Voor de vrijheid hebben mensen daarom keer op keer hun leven gegeven. Zelfs de Franse revolutionairen wisten al wat de juiste volgorde was: Liberté, égalité, fraternité.

The Apple
The Apple10 nov. 2020 - 1:28

De vrijheid om je onder de mensen te begeven zonder het risico te lopen om besmet te worden met een ziekte die dodelijk kan zijn als je de pech hebt dat je afweersysteem op hol slaat. De vrijheid van degenen die denken dat ze overleven omdat ze tot de sterksten behoren, desnoods ten koste van de zwakkeren heeft ook een naam: fascisme.

DenFlexwerker
DenFlexwerker8 nov. 2020 - 14:36

Elke maatregel die diep ingrijpt in het privéleven van burgers, doet denken aan tirannie. Ik zeg duidelijk "doet denken", want het is alleen tirannie als het doel is de machthebbers op de troon te helpen. Het hele idee van bubbels is natuurlijk een samenscholingsverbod. Veel ingrijpender en ook vaak aanwezig bij tirannie. De realiteit is dat de ICs straks vol liggen en er daarom mensen kunnen gaan sterven. Dat rechtvaardigt strenge maar effectieve maatregelen. Waar het aan doet denken is niet relevant. Helaas gaat veel van het stukje over. Niet zinnig. Daarom maak ik mij meer zorgen over noodwetten waarmee je het parlement kan omzeilen. Ja, soms zal je iemand een leger (lees veel macht) mee moeten geven maar je moet dan wel voorkomen dat die persoon daarmee de Rubicon oversteekt.

1 Reactie
The Apple
The Apple8 nov. 2020 - 18:24

DenFlexwerker: "Daarom maak ik mij meer zorgen over noodwetten waarmee je het parlement kan omzeilen." Het grootste gevaar is dat wetten en regels zo worden geformuleerd -of een praktijk wordt getolereerd-, dat een toepassing die gericht is tegen politieke tegenstanders daardoor mogelijk mogelijk wordt gemaakt. Het is de hoogste tijd dat het wetsvoorstel dat het toetsen door de rechter van wet- van wetgeving aan de grondwet mogelijk maakt, opnieuw wordt ingediend.

The Apple
The Apple8 nov. 2020 - 11:27

Een beleid dat er uitsluitend op gericht is om te zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken deugt niet.

Ernst3
Ernst38 nov. 2020 - 11:13

De meeste iIlegale feesten werden verraden door brave burgers. met een avondklok blijven die braaf binnen ..

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2020 - 11:03

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 nov. 2020 - 17:55

Met een avondklok beginnen die feesten eerder en ze duren minstens tot het ochtendgloren. It is that simple.

Poeha
Poeha8 nov. 2020 - 18:07

Meneer van der horst, er zijn allemaal onderzoeken dat een avondklok (bovenop bestaande maatregelen) werkt. Bij een Franse studie daalde het R getal van 1,7 naar 1,1 door een avondklok. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.10.07.20208314v1.full.pdf Ik wacht nog steeds op bewijs dat een avondklok niet helpt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 nov. 2020 - 3:12

Z-edje Ze zijn wel eenvoudiger te traceren denk ik.

webmaatje
webmaatje8 nov. 2020 - 11:01

Natuurlijk is een avondklok geen middel . Mantelzorgers moeten dan zorgen dat ze ook op tijd thuis zijn en sturen daardoor velen te vroeg naar bed. Het gevoel van eenzaamheid kan daardoor versterkt worden.

1 Reactie
Poeha
Poeha8 nov. 2020 - 15:50

Kent u de diverse onderzoeken waaruit blijkt dat een avondklok juist wel helpt. Ik kan ze hier herhalen. Waaruit blijkt dat een avondklok geen middel is?

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2020 - 10:34

De tijd tussen werk en thuis moeten zijn is niet lang genoeg meer voor een feestelijk samenzijn op een ander of het afleggen van een visite misschien? Dat is het enige dat ik zou kunnen bedenken.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2020 - 13:18

Ik neem op vrijdag na een weekje eenzame opsluiting in mijn studentenhok de op een na laatste trein naar de Plaggenhut. Het OV is uitgestorven en in de omgeving van de Plaggenhut kan ik uren buiten zijn zonder iemand tegen te komen. Omgekeerde richting op zondag ook zo laat mogelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 nov. 2020 - 3:11

DanielleDefoe De Plaggenhut! Prachtig. Ik las automatisch studentenkot. Het komt dicht bij elkaar denk ik, ook al noemen ze in België een villa ook zo. Blijf op je 'kot' is daar de veelgehoorde kreet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 nov. 2020 - 11:02

Ik moet er niet aan denken de hele dag op kot te zitten, dat mijn sociale leven kapot is is wel genoeg.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 nov. 2020 - 12:57

DanielleDefoe Ik leef met je mee!

jandebakker
jandebakker8 nov. 2020 - 9:38

Vergeet in deze ook niet de mantelzorg die s'avonds langs gaat bij een bejaard familielid om te helpen met pijn educatie of het naar bed brengen. Met een avondklok voor 22:00 zal de thuiszorg het aanzienlijk drukker krijgen.

JasDon
JasDon8 nov. 2020 - 9:13

Ik zie het probleem van een avondklok niet, Nederland is geen Chili on Pinochet dus die vergelijkingen slaan nergens op. Er zijn nog steeds bijeenkomsten van mensen die zich niets van de regels aantrekken, dus een avondklok waar je serieus risico loopt om aangehouden te worden bij niet essentieel transport lijkt me een goede hulpmaatregel om het aantal bewegingen te beperken. Als was het maar in het weekend tussen 23u en 6u.

1 Reactie
LBNB
LBNB8 nov. 2020 - 10:01

Een avondklok deugt gewoon niet en gaat veel te ver. De getroffen maatregelen zijn nu al zeer beperkend. Je krijgt alleen maar dat jongeren dan voor 10 uur naar elkaar toegaan en na 4en weer vertrekken. Zij blijven elkaar toch wel opzoeken.

Erik20
Erik208 nov. 2020 - 8:57

Ik snap het idee van een avondklok op zich wel. Ik woon in het centrum van een dorp en hoor op vrijdag- en zaterdagavond de groepjes jongeren schreeuwend langs mijn huis lopen, op weg naar een feestje of komen er net vandaan... maar het probleem is inderdaad wanneer je een keer in de avond buiten "moet" zijn, je bent dan min of meer een gevangene in je eigen huis

White Knight
White Knight8 nov. 2020 - 8:27

Rutte is wanhopig. Geen van de extreme maatregelen die hij heeft ingevoerd hebben ook maar iets geholpen; de daling in besmettingen begon meer dan drie weken na de zoveelste ronde pesterijtjes terwijl bekend is dat de mediane tijd ongeveer vier dagen is en de maximale tijd twee weken. Hoog tijd om in maart de zittende machthebber(s) weg te stemmen.

Louis6
Louis68 nov. 2020 - 8:01

Helemaal eens. Wel vaker zie je in dit soort situaties dat machtsvertoon van politici of ambtenaren boven gezond verstand gaan. Zo heeft het alcoholverkoopverbod na 20:00 ook geen enkele besmetting voorkomen, net zo min als het Ierse verbod op de verkoop van wenskaarten. Over de mondkapjes zijn de meningen verdeeld. Voorbsommige mensen is het een genot anderen door een hoepeltje te laten springen. Gelukkig is Rutte wel zo rechts/liberaal genoeg om weerstand te bieden tegen deze neiging.

Bouwman2
Bouwman28 nov. 2020 - 7:45

Je kunt het instellen van een avondklok ook relativeren, net als met het dragen van een mondmaskertje. Het is een poging tot disciplinering, tot uniformering. Een oefening in sereniteit. Het dragen van een centuur in de auto beperkt je vrijheid, maar het is een automatisme geworden Ik zag de film réparer les vivants waarin dat aangoirden niet gebeurde. Het was een ontroerende en ingetogen film. Ingetogenheid is deels aangeboren, deels een keuze. Je kunt het zien in de VS. Daat ging het mede over dat thema. Ik ga daar verder niet op in, maar het was wel duidelijk. De speech vannacht van predident elect Joe Biden was een voorbeeld van ingetogenheid. Van beschaving. De VS heeft de juiste keuze gemaakt.

EricDonkaew
EricDonkaew8 nov. 2020 - 7:42

Een avondklok vind ik nog niet zo'n ramp. Hier in Thailand was die er ook, gedurende een maandje. Ik kon niet uit, maar dat kon ik toch al niet. (Alles dicht.) Belangrijker vind ik dat de scholen voor lager, middelbaar en hoger onderwijs openblijven. Alsmede de detailhandel. De uitruil: avondklok, maar wel alle 'gewone' dingen open, vind ik acceptabel.

JanB2
JanB28 nov. 2020 - 4:10

Een avondklok lijkt me inderdaad ook niet zinvol. Het hieronder geciteerde onderzoek op basis van gegevens uit Frans-Guyana laat inderdaad een effect zien (de R0 zou van 1.17 naar 1.1 gaan wat, ondanks de betekenis van de R0 en het exponentiele karakter van een besmettingsgolf ook weer niet heel dramatisch is) maar de gegevens waarop men zich baseert stammen uit juni-juli 2020, kortom uit het zomerseizoen wanneer mensen in de tropen meer geneigd zijn elkaar 's avonds en 's nachts op te zoeken om de hitte overdag te vermijden.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2020 - 13:55

Als we iets willen leren moeten we het dichter bij huis zoeken dan in Guyana.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 nov. 2020 - 23:54

Heej er is geen verschil tussen de avond en de dag behalve daglicht en dat het snachts minder druk is derhalve het risico op besmetting lager is Enige waar je kans op hebt zijn illegale feesten maar goed dan gaan de mensen voor de klok naar de locatie om na de klok weer naar huis te gaan

Thuiszitter
Thuiszitter7 nov. 2020 - 22:47

Inderdaad avondklok zou nergens op slaan. Vandaag bij ons in het centrum demonstratie van 200-300 man van de antimaatregelen gasten . Tijdens de hond uit laten kwam ik ze tegen op een van de pleinen. Hoop agenten op de been maar handhaven ( op bv de 1.5 mtr) ho maar. Mocht er een avondklok komen gaan ze zekers wel handhaven? Denk het niet .....

Poeha
Poeha7 nov. 2020 - 21:29

Er zijn diverse onderzoeken dat juist een avondklok (of volledige lockdown) effectief is. Jammer dat die onderzoeken worden genegeerd. Door de avondklok daalde de R waarde van 1,7 naar 1,1 in Frans Guyana. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.10.07.20208314v1.full.pdf Ook een Turks onderzoek bevestigt dat een avondklok en/of volledige lockdown helpt. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2049080120301485 Zullen we aub geen nieuws verspreiden op basis van de onderbuik?

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 nov. 2020 - 23:42

In Frans Guyana - waar het snachts niet zo teringheet is als overdag en mensen dan vaak bijeenkomen

Poeha
Poeha8 nov. 2020 - 8:14

Ik haal 2 onderzoeken aan waaruit blijkt dat een avondklok helpt. Heb jij er 2 die het tegendeel bewijzen? Of heb je er wellicht 1? Of is het je onderbuik?

gimli55
gimli558 nov. 2020 - 9:45

@Poeha Als je citeert, citeer dan goed. In Frans Guyana ging de R van 1,17 naar 1,1. Dan weegt de avondklok nadelen niet op tegen de daling. Het tweede rapport wat je deelde, ging om de lockdown, heeft niets te maken met een avondklok. Verkeerd gebruik van " bewijsmateriaal" is nog slechter dan onderbuik gevoelens. Bewust of onbewust is het fout.

Poeha
Poeha8 nov. 2020 - 13:41

De onderzoeken gaan ook over de situatie dat een avondklok bovenop de bestaande maatregelen wordt genomen. In antwerpen werd dat ook gedaan en was een succes. Ik kan de daling achterhalen en hier posten.

Poeha
Poeha8 nov. 2020 - 15:47

Gimly, heb je het onderzoek wel gelezen? Ik citeer: 1.71 [1.65, 1.77] between May 20th and June 15th and 1.14 [0.95, 1.31] after June 15th (Figure 3A). This suggests that the strict curfew measures were successful Wat snap je niet aan 1,7 en 1,1? Er zijn nog meer onderzoeken en berichten dat een avondklok helpt. O.a. https://www.hln.be/wetenschap/kan-een-lokale-avondklok-het-coronavirus-beteugelen-dit-zegt-de-wetenschap~a68e6b8a/ “ In Antwerpen heeft zo’n lokale avondklok zijn effect zelfs al bewezen. Terwijl de R-waarde van de provincie Antwerpen eind juli bijna 2 bedroeg, was dat eind augustus - na het invoeren van een avondklok - nog maar 0,83. “Een avondklok was noodzakelijk én effectief”, Zo zijn er nog meer onderzoeken. Mag ik ook maar 1 onderzoek ontvangen dat een avondklok niet helpt? Ik hoor alleen maar onderbuik gevoelen van het niveau “ik ben tegen, want stom”

GoudenBergen
GoudenBergen7 nov. 2020 - 21:20

We hebben al heel veel vrijheden ingeleverd voor het algemeen belang. Sperrzeit is echt zeven stappen te ver.

HarrieV2
HarrieV27 nov. 2020 - 20:50

Het enige wat ik me kan voorstellen is dat het helpt tegen die stiekeme middernacht fuifnummers. Het is echter wel schieten met een kanon op een mug. Het probleem is dat men m.b.t. de meeste maatregelen nog altijd niet heeft vastgesteld in hoeverre ze effect hebben en dat de tijd tot effect het allemaal er ook nog niet eens makkelijker op maakt.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2020 - 9:02

Die worden toch niet beboet. Daar hebben ze geen 'mankracht' voor. Aan de andere kant gaan alle demonstraties gewoon door alhoewel je maar met tweeën tezamen buiten mag. Het demonstratierecht is immers heilig, ook zonder elementaire regels na te leven. Of gewoon niet aangevraagd. Als de groep maar groot genoeg is gebeurt er niets. Idem met illegale feestgangers. Op de anti-virus-waanzinnigen heeft niets effect.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 nov. 2020 - 20:09

mee eens

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 nov. 2020 - 20:02

Na de eerste lockdown, zo ergens in maart waagde ik mij voorzichtig naar buiten en maakte een fietstochtje door de binnenstad van Amsterdam. Midden in het centrum, op de Dam, waren niet meer dan tien mensen. Inclusief een oost-Europese klarinetspeler die een droevige melodie lied horen. Toen speelde het Carillon van het Paleis: 'Als op het Leidseplein de lichtjes weer gaan branden'. Daar hield ik het niet meer droog. Melancholie, onthouding en treurnis. Prima. Maar als er een avondklok komt giet ik mijzelf een stuk in de kraag en trek uit protest tongzoenend door de buitenwijken en het centrum, van vrouw naar man en van man weer naar vrouw. De hele nacht door! Anarchie! Kom maar op met je avondklok.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 nov. 2020 - 23:46

ach Amsterdam is altijd snachts al uitgestorven met die idioten sluitingstijden van ze Het is snachts stil in Amsterdam en de mensen zijn gaan slapen :) Zelfs in dorpjes in Friesland is het snachts nog opwindender kan ik u uit ervaring vertellen