Een arm kind is geen toeristische attractie
• 19-10-2014
• leestijd 2 minuten
Unicef waarschuwt: vrijwilligersreizen naar
ontwikkelingslanden maken meer kapot dan ze goed doen … Overheid
subsidieert de reizen en gaat onderzoek doen
Kinderen zijn geen toeristische attractie. Dat is de boodschap van een nieuwe campagne van de kinderrechtenorganisatie Unicef. Volgens de hulporganisatie is het geen goede ontwikkeling dat vrijwilligers voor korte tijd naar een ontwikkelingsland gaan om te werken met kinderen.
Nieuwsuur bracht zondagavond een kritische reportage over het groeiend aantal ontwikkelingshulp-reizen. Sinds een paar jaar worden die reizen aangeboden aan bijvoorbeeld middelbare scholieren. Die gaan dan een paar weken op reis om projecten te bezoeken en vrijwilligerswerk te doen.
Veel van die reizen worden aangeboden door de organisatie Worldmapping. In Nieuwslicht vertelt de directeur van de organisatie dat Worldmapping elke Nederlandse jongere de mogelijkheid heeft om dit een keer te doen. Ook andere organisaties bieden vrijwilligersreizen aan. Voor ongeveer 800 euro kun je als tiener een paar weken vrijwilligerswerk doen in een weeshuis of Engelse les geven in Vietnam. Werkervaring is daarvoor niet eens nodig.
Hechtingsproblemen Dat klinkt heel nobel, maar Unicef vindt dat het juist slecht is voor de kwetsbare kinderen in tehuizen als er steeds andere vrijwilligers langskomen. Onder andere omdat ze er hechtingsproblemen van kunnen krijgen. Je denkt dat het uniek en leerzaam is, maar de kinderen in die instellingen zien iedere drie weken te maken met nieuwe ‘vrijwilligers’ en dat is niet goed. Het zijn getraumatiseerde kinderen die juist ervaren hulpverleners nodig hebben, aldus Unicef.
Ook het lesgeven terwijl je daar niet voor opgeleid bent, is volgens Unicef een slecht idee. Ook daar heb je opgeleide hulpverleners en docenten voor nodig. Zelfs een middag met een groep ergens op bezoek bij een lokaal project met kinderen, is af te raden: “Dan worden kinderen gebruikt als toeristische attractie.”
Ouderwetse commercie Volgens de brancheorganisatie voor internationale samenwerking ‘Partos’ is er sprake van ouderwetse commercie. Veel van de bedrijven die de korte reizen aanbieden trekken zich maar weinig aan van de dingen die hulporganisaties in het verleden hebben geleerd. In de ogen van de directeur van Partos doen deze reisorganisaties helemaal hun best niet om aan te tonen wat de scholieren daar werkelijk bereiken.
Subsidie Ondanks de kritiek van Unicef op dergelijke reizen, subsidieert het ministerie van Buitenlandse Zaken dit soort reizen met de ‘Millennium Doen Toelage’. Jongeren en organisaties kunnen geld krijgen als ze een vrijwilligersreis maken of organiseren en daar achteraf actief anderen bij betrekken. De subsidie gaat ook naar jongeren die als vrijwilliger in een weeshuis hebben gewerkt.
In een schriftelijke reactie aan Nieuwshuur heeft het ministerie laten weten dat het niet de bedoeling is dat door de overheid gesubsidieerd vrijwilligerswerk een negatief effect heeft op kinderen. Het ministerie zoekt de zaak verder uit.
De site van de nieuwe campagne van Unicef.
Foto: Unicef