Video: Slotspeech Job Cohen … Brakke Grond uitverkocht … Job Cohen, Emile Roemer, Jolande Sap en vele anderen
In de Brakke Grond te Amsterdam vindt de manifestatie Een Ander Nederland plaats. “We grijpen het nieuwe jaar aan om te laten zien dat een ander Nederland mogelijk is”, zeggen de organisatoren.
Aan de manifestatie , een initiatief van Job Cohen, nemen tal van organisaties en bekende Nederlanders deel, zoals Jan Mulder, Anna Drijver en Abdelkader Benali. Zie het vollediger programma hier.
De Brakke Grond is inmiddels uitverkocht maar met Joop is het mogelijk ‘Een Ander Nederland’ toch mee te beleven. Zondagmiddag tussen 13:00 en 17:00u is op Joop.nl een live stream van het hoofdpodium te zien.
Tekst Slotspeech Job Cohen:
Vrienden, wat fijn dat we hier vandaag bij elkaar zijn. Ons mooie land kent een overweldigende meerderheid van mensen die willen dat we dit land beter maken. We willen dat onze kinderen het beter krijgen dan wij. Laat ik een voorbeeld geven hoe dat gaat. Kijk naar iemand als Bert Kempers, leraar op het VMBO-vakcollege in Rijssen. Een van zijn leerlingen is Jordy. Die deed het slecht op de basisschool. Kempers ging uitzoeken waar Jordy wel goed in was. Hij zette hem achter de computer en Jordy bleek gefascineerd door een programma waarmee je 3D-tekeningen maakt. Hij kon er geweldig mee overweg, zo goed, dat hij al snel beter was dan Bert, zijn leraar. En nu wil hij binnenhuisarchitect worden.
Zo haal je het beste uit een kind en zo krijgen onze kinderen het beter dan wij. Wij willen dat de toekomst van Nederland er een is van optimisme, hoop en respect. Dat we trots kunnen zijn op ons land. Die meerderheid van al die mensen die willen dat ons land vooruitkomt, dat is de werkelijke progressieve meerderheid die wij een stem moeten geven.
Als we ons verliezen in het uitvergroten van onze onderlinge verschillen. Als we meedoen aan politieke spelletjes. Als we meegaan in de cultuur van framen, bashen en bijten, dan verliezen we de kans stem te geven die progressieve meerderheid.
Wat ons moet binden is niet waar we tegen zijn. Niet simpel weg alles wat negatief is aan het rechtse kabinet. Dat zou te simpel zijn.
Natuurlijk zijn we tegen de aanschaf van peperdure JSF toestellen in een tijd van bezuinigingen. Natuurlijk komen we op voor jongeren met een handicap die door Rutte in de armoede geduwd worden. Natuurlijk zijn we tegen het op straat zetten van kinderen. Maar dat is niet genoeg.
Nederland heeft boven al behoefte aan een nieuwe koers, aan een weg naar een betere toekomst. En die weg, vrienden, die moeten wij samen bewandelen. We moeten elkaar de hand reiken in het volle besef dat een land er alleen beter van wordt als én het individu én wij samen vooruit komen. Het besef dat we er hier samen iets van moeten maken.
Dit kabinet schotelt ons het bekende recept voor de economie voor. Het is het recept dat we kennen van de kredietcrisis. Mensen zonder baan zijn lui, en moeten gestraft. Mensen met een handicap moeten niet zeuren.
Hoe meer we bezuinigen hoe beter, en intussen groeien de bonussen weer de hemel in.
Wij moeten daar een economie tegenover stellen die wel modern is. Die uitgaat van de wet dat hoe meer mensen bijdragen hoe sterker een land is. En een overheid die daarbij helpt. Zo denkt de meerderheid van de gewone Nederlanders erover.
Dit kabinet bezuinigt op de kwetsbaarste kinderen. Onze basisscholen krijgen meer kinderen in de klas die speciale aandacht nodig hebben, met minder geld om goed voor ze te zorgen. Een eigen bijdrage in de jeugdzorg , 300 miljoen minder voor passend onderwijs, het beperken van de zorg voor licht verstandelijk gehandicapten.
Wij moeten als beschaafde samenleving beter kunnen. Door van de jongste leeftijd af geen talent te verliezen.
Taalscholen in de zomer, meer eisen op de basisschool, extra aandacht zodat kinderen met een krasje wel hun diploma halen, de jeugdzorg een humaan gezicht geven.
Opnieuw: goed voor het individu, het kind. En goed voor de samenleving, voor Nederland.
Dit kabinet praat veel over veiligheid, maar ipv 3000 agenten extra worden er 500 omgeschoold tot animal cop. De meeste Nederlanders wil echte veiligheid, geen holle woorden. Toezicht in de buurt van wijkagenten. Aandacht voor geweld achter de voordeur. En niet alleen bezig met rechtse hobbies als burkajagen maar een einde aan de verhuftering in het verkeer, op straat en in het nachtleven.
Een veilig Nederland betekent dat we de waarde van opvoeding weer erkennen, dat we agenten in de buurt hebben, en dat we de broertjes van de huidige criminelen met strenge maar warme hand de schoolbanken in duwen.
Vandaag is uniek. Nooit eerder stonden de politiek leiders van PvdA, Groenlinks en de SP samen op een politieke manifestatie. Met deze partijen deel ik heel veel ideeën over de toekomst van Nederland. Maar er is op zijn minst één punt waar Mark Rutte en ik het gewoon over eens zijn. Wij willen beiden Nederland sterker maken, en zonder het beste onderwijs wordt Nederland niet sterker. Wij delen het besef dat daarvoor extra geld nodig is. Anders gaan we die ambitie niet halen.
‘We moeten met elkaar de uitdaging aan willen gaan om het onderwijs in de komende jaren zo te versterken dat de komende (olympische) generatie het best denkbare onderwijs krijgt.’
Aldus Mark Rutte in 2008. Beste Mark, ik ben ervan overtuigd dat je het meende. Maar, Mark, waarom doe je dat niet nu je de kans hebt?
Kom je belofte voor het onderwijs aan de kinderen in ons land na. ‘Reik de Mark Rutte van 2008 de hand” en versterk dit land.
Die uitdaging wil ik graag met je aangaan. Ik roep je op een pact over het onderwijs te sluiten. Netto investeren, zoals bijna alle partijen in hun verkiezingsprogramma hadden staan. We schrappen de boete in elk geval op een jaartje langer studeren, beschermen het speciaal onderwijs en zorgen dat innovatie in stand blijft. Daarvoor gebruiken we het geld dat nu naar de verlaging van de vennootschapsbeslasting gaat, want ook het bedrijfsleven heeft hier baat bij.
Vrienden, een ander Nederland ligt binnen handbereik. De meerderheid van de Nederlanders snakt naar een land dat vooruit durft, dat respect en fatsoen toont, dat economische welvaart voor allen nastreeft in plaats van voor sommigen.
Dat andere Nederland komt er alleen als wij, politici elkaar respecteren met alle meningsverschillen die daarbij horen. Als we leren formuleren waar we voor zijn in Nederland, in plaats van waar we tegen zijn bij de ander. Als we leren te veranderen tot stem van het volk, in plaats van te verworden tot volk van schrille stemmen. Als we leren te veranderen tot bouwers van een toekomst, in plaats van brekers van ons woord.
Het is onze dure plicht om samen aan een ander Nederland te werken. Om eerlijke politiek in de plaats te stellen van cynische politiek.
De grote, stille meerderheid van goedwillende Nederlanders vraagt dat van ons. En uiteindelijk is het niet de korte termijn toekomst van politici, van coalities of van partijen die telt. Maar de toekomst van de kinderen van ons mooie Nederland.