Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Een akelige rottoon

  •  
01-03-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Als je bondgenoot bent van de PVV en je wilt door die partij niet worden opgevreten, dan moet je  minstens een even schrille toon aanslaan
Op maandagavond sloeg premier Rutte een akelige rottoon aan toen Pauw en Witteman hem vragen stelden over onze houding ten opzichte van de Arabische revolutie. Sommige landen hadden nu eenmaal pech met hun ligging, vond de premier en de landen in Zuid-Europa waren de eerst aangewezenen om vluchtelingen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten op te vangen. En Nederland nu eenmaal niet. Die vluchtelingen moesten dan maar in de regio worden opgevangen, ook al heerste daar veel instabiliteit. De landen waren tenslotte niet onveilig. Het was duidelijk: voor Nederland was er géén rol.
Zuiver inhoudelijk was er tegen het standpunt van Rutte niet zoveel in te brengen.. Het ligt voor de hand dat je vluchtelingen zo dicht mogelijk bij hun eigen land opvang biedt. Dat is kostenefficiënt. Het levert voor de vluchtelingen zelf minder risico’s op, omdat ze niet zo ver hoeven te reizen. Ze hebben ook geen grote bedragen nodig om een veilige plek te bereiken.
Maar zo formuleerde Rutte het niet, want Wilders – zijn grootste electorale concurrent, gebruikt heel andere woorden. Die wilde de poorten sluiten. Die sprak openlijk de vrees uit dat de dictaturen in de Arabische wereld plaats zouden maken van intolerante islamistische regimes. Als je bondgenoot bent van de PVV en je wilt door die partij niet worden opgevreten, dan moet je  minstens een even schrille toon aanslaan. Dan onderstreep je: aan ons lijf geen polonaise van getinte lieden en mediterrane types. Nederland is vol. Maar op die manier had Rutte de boodschap helemaal niet hoeven brengen.
Hoe had de premier het anders kúnnen zeggen? Welke toon hoorde hij aan te slaan? Een suggestie:
“De Arabische volkeren zijn onze buren. Daar is nu revolutie en instabiliteit. Wij hebben er direct belang bij dat het allemaal geen uitslaande brand wordt en dat de Arabieren erin slagen stabiele democratische systemen te vestigen. We zien  hoopvolle ontwikkelingen, maar ook gevaren. Het ziet er naar uit dat vluchtelingenstromen op gang komen. Alle Europese landen moeten zich gezamenlijk het lot van die mensen aantrekken en daarom zal ik voorstellen dat wij als Europese Unie gezamenlijk onze hulp aanbieden, ook geldelijk voor een behoorlijke opvang in de regio en natuurlijk voor zo lang als het nodig is, want het is duidelijk dat die bevrijde landen straks hun mensen goed kunnen gebruiken voor de opbouw van een eerlijke en welvarende maatschappij. De Europese landen moeten het daar trouwens niet bij laten. Een revolutie gaat vrijwel altijd met een economische recessie gepaard. Als de Arabische landen ons om steun vragen, moeten we daar positief tegenover staan.”
Die toon zou een stáátsman aanslaan, want een staatsman maakt het perspectief in zijn maatregelen zichtbaar en niet uitsluitend het “nee”. Maar politiek Den Haag spiegelt zich liever aan de grote volksmenner. Ook Rutte. Dat is jammer. Hij kan zoveel beter.
Iets anders: het geven van werk aan mensen met een handicap in sociale werkplaatsen noemt Rutte het wegstoppen in een doos in de polder. Hij herhaalde dat van die doos verscheidene malen. En tenslotte had hij het over een doos met een strik erom. Dat is een gemene manier om deze uiterst nuttige instellingen weg te zetten, dat is een onverdiende klap in het gezicht van de mensen die daar hun best doen: op de werkvloer en in de leiding. Het is schandalig. Als ik werkzaam was op een sociale werkplaats, zou ik excuses eisen.

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Klaas2
Klaas21 mrt. 2011 - 8:01

De shootout tussen VVD en PVV is onvermijdelijk. Ze lopen al een jaar uit elkaars electoraat-ruif te eten. Dat is heel goed zichtbaar in de peiling-grafieken. Rutte zei het ook al. "We moeten electoraat terugwinnen van de PVV" Voorlopig wint het populisme van de PVV, en als de VVD het op de zelfde manier probeert, dan verliezen ze dat. Rutte kan niet op tegen Wilders wat betreft retorica op de massa's gericht. Rutte is een brave en volgzame schooljongen terwijl Wilders zich op de opstandige jongen-leidersrol profileert. De manier van Wilders, daarmee win je de Calimero's. ----------------- Het beste zou zijn indien de Nederlandse partijen die de democratie en grondwet waarderen zoals deze is samen zouden afspreken dat de 20% electoraat van Wilders kwijt is. Dat Wilders in een hoekje moet worden gezegd, met spreektijd voor een lege Tweede Kamer. Dan bloedt de partij dood. Niemand is geïnteresseerd in een politieke partij zonder invloed. In België doen ze het al jaren zo, en het werkt. Nu hebben ze daar andere problemen, maar dat staat los van dit. Maar zelfs van de huidige problemen waarin België onbestuurbaar lijkt brengt het Vlaams Belang niet meer op winst. Extreem rechts in België lijkt getemd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Kamer-1978-2010.jpg (bruin, (toevallig dezelfde kleur als PVV bij de Hond) is Vlaams Belang) Er zijn maar weinig Belgen die geloven dat het clubje de Winter oplossingen aanbiedt.

Machosofty
Machosofty1 mrt. 2011 - 8:01

Beste Han, bedankt voor deze heldere observatie. Ik ergerde me de afgelopen week al weer aan Wilders omdat onze hoofddoekjesbestrijder het weer nodig vond om meteen een mogelijk negatief aspect van de revoluties in de Arabische landen er uit te pikken om weer angst te zaaien, namelijk de angst voor vluchtelingenstromen. Ook het feit dat Wilders het nodig vond om te beweren dat democratie en islam niet samen gaan was ronduit ergerlijk en stemmingmakend. We kunnen gisteren in de uitzending van Nieuwsuur zien en beluisteren dat de opstandelingen in de betreffende landen juist gematigd islamitisch zijn en de democratie nastreven die wij hier hebben. Daar hoor je Wilders niet over en evenmin over de kansen die de omwenteling biedt. Maar ja, Wilders moet (vanuit zijn eigen perspectief en belang) natuurlijk ook voorkomen dat duidelijk wordt dat de Eurabia hypothese die hij aanhangt definitief wordt blootgelegd als een paranoïde denkbeeld, want hij valt er persoonlijk mee door de mand. Jouw suggestie hoe Rutte het anders (beter) had kunnen zeggen raakt helemaal de kern. Dat Rutte dergelijke bewoordingen niet gebruikt is veelzeggend, want hij is welbespraakt genoeg om ze te kunnen bedenken.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos1 mrt. 2011 - 8:01

Han, ik had precies het zelfde, het was ontluisterend, werkelijk beschamend. In Libie worden journalisten gastvrij onthaald als helden, ze zijn meer dan welkom. In Benghazi is de interimregering begonnen te benadrukken dat iedereen er bij betrokken moet worden en er geen bijltjesdag mag ontstaan. Kortom, ik vond het een warm menselijk bad. Wat zegt onze glibberige autoverkoper Rutte; als we nu zeggen dat vluchtelingen uit die regio welkom zijn, nou, dan weet ik het wel... Alsof men er alleen maar op uit is om hier onze bijstandsuitkeringen leeg te roven, die toon, het is zo verschrikkelijk. Ik denk zelf dat elke Libische vluchteling zo snel mogelijk terug wil om vorm te geven aan het nieuwe Libie. Maar ik snap het al, in de ogen van Rutte ben ik lang niet cynisch genoeg. Brrrrrrr.

sam tosha
sam tosha1 mrt. 2011 - 8:01

Het relaas over de Arabische opstanden van Rutte was lied inderdaad pijnlijk zien dat Rutte de zelfde navelstaar / eigen volk eerst mentaliteit heeft als WIlders en wars is van enige pretentie de mensheid op zich te willen binden om zodoende als geheel aan ons aller toekomst te werken. Nederland valt met deze regering jaren en jaren in de geschiedenis terug. Nieuwsuur was ook meer dan de moeite waard en toonde aan hoe beperkt onze blik op de Islam is en dat de mogelijkheid dat er Islamitische democratieën gevormd gaan worden aanzienlijk is. Maar goed wij gaan ons achter onze dijken verschuilen.... en het enige geluid wat daarover heen schalt is het geluid van een paranoïde roeptoeter met een verwrongen wereldbeeld

wvdstraat
wvdstraat1 mrt. 2011 - 8:01

Die "akelige rottoon" past uitstekend bij de akelige rotboodschap, dat dit een akelig rotland zal/moet/gaat worden. En het verbijstert mij iedere dag méér, hoeveel weerklank dat nog krijgt. Het idee, dat je alleen jezelf kunt redden ten koste van anderen, dit neoliberale angelsaksische idee, zal er toe leiden dat steeds minder inwoners van Nederland de dans zullen ontspringen, ook diegenen (er wonen er een paar op deze site) die denken van wel. Een toekomst als die van Engeland, met een steenrijk centrum en ontelbare, troosteloze arme buitenwijken. Waar is toch onze beschaving gebleven?

Opinius
Opinius1 mrt. 2011 - 8:01

"Een akelige rottoon " De toon maakt de Muziek, wis en waarachtig ! mischien moet straks alles maar eens een tijdje in de "hervormingscentra " De verharde ontevredenheids tonen leven blijkbaar niet alleen onder de samenleving ,maar intussen ook allanger in Den Haag. Ik mag hopen dat dit afneemt, bep. vocabulaire "kunstgrepen" werken schijnbaar aanstekelijk ,wellicht doordat er geruime tijd eentje nogal in wanklank de toon aan geeft.mevr Verdonk wist mij daarin ook al korte tijd even in te "boeien"( allen voortgekomen uit de vvd maar dat is slechts een detail ) Ik hoop niet dat op deze voet dit verder zijn ontwikkeling zal vinden waardoor straks zelfs diplomaten in voorbeeldfuncties een tijdje die container-"hervormingscentra " moeten gaan bezoeken.

Yggdrasil
Yggdrasil1 mrt. 2011 - 8:01

Het is de toon die de muziek maakt en de muziek die Rutte nu maakt is bijzonder vals te noemen. Hij werpt zich op als verdediger van de hardwerkende Nederlander. Die Nederlander die het zat is om belasting op te brengen om de losers binnen de bevolking te helpen. Volgens Rutte zijn die losers de gehandicapten, de Wajongers, de Moslims en de bijstand-ontvangers. De wereld van Rutte kent maar twee stromingen op dit moment de hardwerkende Nederlander op rechts en de losers overal elders en Rutte wenst die losers niet meer te voorzien van een boterham met beleg, welnee gewoon droog brood is ook eten en ruim voldoende, want al die losers die toch geen ruk doen en die uitvreters verdienen niet beter. Lubbers was ooit MP van Nederland en hoewel bepaald niet van mijn politieke kleur was hij wel een MP van alle Nederlanders. Kok was ook ooit MP van dit land en hoewel een klein beetje mijn kleur was ook hij een MP voor alle Nederlanders. Maar toen begon het sulletjes-tijdperk, tenenkrommend en met collectieve schaamte zagen we brekebeen Balkenende in een rol waar je hem absoluut niet in wou zien, je schaamde je als Nederlander rot als die man zich weer eens opwierp als MP van Nederland. Nu staat er weer een nieuwe tuinkabouter aan het roer, een MP met de uitstraling van een bos winterpeen. Rutte is het nieuwe sulletje wat ons land moet vertegenwoordigen maar gelukkig hoef ik Rutte niet te zien als MP van alle Nederlanders want dat doet hij zelf ook niet. Rutte vindt zichzelf een MP van hardwerkend en rechts Nederland, geen MP van al die losers zoals gehandicapten, Wajongers, Moslims en bijstand-ontvangers. Rutte is de MP van de vingers aflikkende rechts en hardwerkende Nederlander en bepaald niet van al die losers. Zijn denigrerende opmerkingen, zijn ronduit beledigende opmerkingen richting de sociale werkplaatsen is abject en verderfelijk maar Rutte probeert inderdaad om Wilders te overschreeuwen in banaliteit. Ik meen dat ik iemand anders op een ander topic las die beweerde dat de sociale werkplaatsen niet zozeer iets is om gehandicapten aan het werk te houden en om ze van een inkomen te voorzien maar meer een vorm van eigenwaarde toekennen aan de gehandicapte medemens, ze een vorm van een zinvolle dagbesteding gegeven, wat ze daarbij fabriceren of wat ze daarvoor betaald krijgen is van minder belang, het gaat om de eigenwaarde van de gehandicapte. Maar niet in de ogen van Rutte, want ook gehandicapten zijn losers die alleen maar geld kosten en niets opleveren. Rutte heeft geen respect voor losers zoals gehandicapten, Wajongers, Moslims en bijstand-ontvangers. Maar met het diskwalificeren van een gedeelte van de Nederlandse bevolking wordt Rutte zelf een loser, iemand die niet de empathie op kan brengen zich te verplaatsen in de wereld van de gehandicapten, de Wajongers, de Moslims en de bijstand-ontvangers. Rutte is van een beetje linksige VVD'er verworden tot een wandelend Euro-teken.

msj_meijerink
msj_meijerink1 mrt. 2011 - 8:01

In elk geval laten we morgen zien hoe we over Markje e nde GBL denken. Kijk in je portemonnaie, denk aan je pensioen en aan het welzijn van je kinderen. Dat moet het duidelijk zijn. Ik hoop voor Machiel de Graaf dat hij geen kinderen heeft/krijgt die een 'rugzakje' nodig hebben. Want dan heeft hij over 20 jaar iets aan ze uit te leggen!

Crunchy Frog
Crunchy Frog1 mrt. 2011 - 8:01

Wat ik erg treurig vond was hoe de 'premier van alle Nederlanders' lekker op de onderbuik speelde, door eventjes in een bijzin weer dat verband te leggen tussen vluchtelingen en economische motieven. Wat een ranzige verdachtmaking. Alsof al die Libiërs nu vooral bezig zijn met waar ze het best een pensioen kunnen opbouwen. Alsof Libië een armoedige derdewereldstaat zou zijn. Feit: Libië is een redelijk ontwikkeld land met een BBP per hoofd van de bevolking vergelijkbaar met EU-staten of kandidaat-staten als Hongarije en Kroatië. Maar de 'premier van alle Nederlanders' lijkt liever met makkelijke verdachtmakingen te scoren dan zich aan de feiten te houden.

ErnsTT2
ErnsTT21 mrt. 2011 - 8:01

[quote] Toen Nederland Indonesië verloor werden we ineens overstroomt met vluchtelingen uit dat land die, op de keper beschouwt in feite landverraders waren, immers ze heulden met ons als bezetter/kolonist. [/quote] Yep, en kijk nu eens naar de oorsprong van WIlders? en, kijk nu ook eens naar de Oorsprong van Rutte? Grappig hè... EN dan nu roepen dat ze geen inwijkelingen uit Moslimlanden willen, terwijl ze nota bene *zelf* nageslacht van inwijkelingen uit het grootste moslimland ter wereld zijn...

Framboos2
Framboos21 mrt. 2011 - 8:01

Sinds het zien van deze uitzending en die van De Wereld Draait Door waarin CDA prominenten zaten en de discussie over hem ging, ben ik een beetje geschrokken van Rutte. Hij kwam nuchter over en redelijk en scherp ondanks dat ik het niet met hem eens was. Het was vooral vreemd om te zien dat Rutte de woorden "We gaan Nederland terug geven aan de Nederlanders" uitte. Als er een achterban is die in Nederland regeren is het wel de zijne. De hoge inkomens, de bestuursleden, de directeuren. Is het dus een belofte dat de achterban van de VVD kleiner gaat worden? Of vind hij dat er te veel allochtonen op plaatsen zitten waar autochtone VVD-ers horen? Zou hij het door hebben dat die woorden uit zijn mond echt totaal nergens op slaan? Of is er misschien toch een betekenis die ik niet heb genoemd die het wel logisch maakt dat iemand die het juist voor de rijkeren opneemt dat zegt?

JustMatthias
JustMatthias1 mrt. 2011 - 8:01

Na het zinnetje Nederland terruggeven aan de Nederlanders Zou iedereen die niet in N. geboren is opgeroepen moeten worden om een week lang niet bij Nederlandse supermarkten inkopen te doen en zodoende alle winkels - behalve Turkse en Marokkaanse toko's - te boycotten. Datzelfde is tijdens de apartheid in ZA ook gebeurd in Capetown. Dit heeft destijds miljarden gekost.

Michiel Online
Michiel Online1 mrt. 2011 - 8:01

"De Libische leider zei zichzelf te zien als een partner van het Westen in de strijd tegen terrorisme. Hij maakte de rebellen in het oosten van het land weer uit voor moslimextremisten." http://www.depers.nl/buitenland/550101/Kadaffi-richt-pijlen-op-Frankrijk.html

Sternenstaub
Sternenstaub1 mrt. 2011 - 8:01

Als kleingeestige mensen hun gelijk gaan halen, houd dan rekening met een lange belegering.

clara51
clara511 mrt. 2011 - 8:01

["Dat is jammer."] Dat is voor velen een bedreiging. ["Hij kan zoveel beter."] Dat vraag ik me langzamerhand af.

JoopSchouten
JoopSchouten1 mrt. 2011 - 8:01

Een mooi voorbeeld van een constructieve zienswijze in de juiste toonzetting. Bedankt. ... Wil je niet met Rutte ruilen Han? Jij in Het Torentje en Rutte hier als opiniemaker. Ik denk dat dit landje er op vooruit zou gaan. Rutte wil ik wel eens persoonlijk 'aanpakken'. Ik ben alleen bang dat mijn toonzetting enigszins gaat afwijken van die van jou. ; )

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online1 mrt. 2011 - 8:01

Toch denk ik wel dat er een mooi, hol geluid uit voortkomt. Mag ik dit zeggen? Zo niet, maak dat die dooien van Libie dan ook even wijs met onze geruilde wapens voor olie.

x.x
x.x1 mrt. 2011 - 8:01

En wij hebben weer pech dat we geen olie in de grond hebben. Misschien een beetje ruilen? Wij veel gratis olie, nemen wij wat vluchtelingen op? Zijn de kosten ook gelijk gedekt.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten1 mrt. 2011 - 8:01

We hadden gas.

shoarmabakker
shoarmabakker1 mrt. 2011 - 8:01

Wow, in al het gebulder van links en rechts de afgelopen weken ga je over juist deze 'akelige rottoon' een stukje schrijven? LOL.

1 Reactie
Hendricus2
Hendricus21 mrt. 2011 - 8:01

Ik vermoed dat de aanleiding niet is dat het stukje zelf zo vreselijk is in vergelijking met de afgelopen weken, maar dat het onderwerp waar het op stoelt wellicht wat meer mensenlevens treft dan het 'gebulder' van de afgelopen tijd.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mrt. 2011 - 8:01

Wat een belabberde manier van iemand woorden in de mond leggen. Rutte dient een "nee" te motiveren en geen "ja". Waarom? Omdat hij "nee" bedoelt. Die boodschap is glashelder en die dient met redenen omkleed te worden. Ik heb P&W niet gezien dus kan niet vaststellen of Mark Rutte dat goede gedaan heeft. Maar een "nee" ombuigen naar een "een beetje nee maar toch ook wel weer een beetje ja want we gaan er veel geld heenbrengen" is toch nèt even iets te PvdA. Net even iets teveel Ds. Gremdaat.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer1 mrt. 2011 - 8:01

"Gremdaat" Leuk, die associeer ik altijd al eerder met de VVD.

arieroos
arieroos1 mrt. 2011 - 8:01

Rutte heeft zichzelf met zijn optreden in P&W gisteren definitief gediskwalificeerd als premier, wat mij betreft ...

1 Reactie
contra
contra1 mrt. 2011 - 8:01

Ik vond Rutte geweldig. Duidelijk in zijn bewoordingen, helder in zijn boodschap. P&W deden hun best Rutte het vuur aan de schenen te leggen, hetgeen royaal gepareerd werd. Een van de beste optredens van Rutte evah!

[verwijderd]
[verwijderd]1 mrt. 2011 - 8:01

Inderdaad, Han. Ik ergerde me daar ook aan.Maar wat ik bijna net zo erg vond was het verhaal van de Graaf in het televisiedebat. Eerst de knetterharde leugen omtrent de immigratie, zowel van aantallen als bedragen klopte écht helemaal niets, toen zijn visie op de * rugzakjes*. Een godvergeten schande. Heel even heb ik gedacht dat de Graaf iets beter in elkaar zat dan de rest van die sekte, maar ik heb gisteren geconstateerd dat hij een waardig prototype van de pvv is. Geen greintje respect voor anderen, geen greintje empathie, en ruw gebruik maken van aperte leugens om je punt te scoren. Rutte neemt dat over, Verhagen e.a. ook, en dat is NOG een reden om morgen op een oppositiepartij te stemmen.

1 Reactie
Klaas2
Klaas21 mrt. 2011 - 8:01

---[Geen greintje respect voor anderen, geen greintje empathie, en ruw gebruik maken van aperte leugens om je punt te scoren.]--- Het enige verschil is dat hij aardig lijkt. Dat krijgt de rest van die kliek niet klaar. Maar ik hoorde hem de vorige keer al binnen vijf minuten zeggen op vriendelijke toon dat Nederland overrompeld wordt door Moslims (woordkeuze van hem). De Graaf is Wilders 2.0 Geertje mag wel oppassen. Wat let de Graaf om in de eerste kamer onder het juk van Geertje uit te kruipen en een eigen koers te gaan varen? Of zou Geertje van ieder van zijn mensen iets weten wat niemand mag weten. Soms is het (per ongeluk?) naar buiten gekomen, zoals bij Lucassen of Graus, Brinkman, de Mos, etc. Die mensen zijn politiek uitgeteld en krijgen hun fantastische salaris dankzij Geertje. Hun loyaliteit is verzekerd. Zou Geertje de problemen van deze mensen expres gelekt hebben? Lijkt mij zeker niet onmogelijk. Maar hoe is de loyaliteit van de Graaf verzekerd? Iets wat wij niet weten? Of zou het gewoon hondstrouw zijn? Iedereen die iets in zijn mars heeft laat zich toch niet de mond snoeren door autocraat Geertje? Er moet iets anders zijn. Of zou de Graaf niets in zijn mars hebben, en toch gewoon hondstrouw? Lijkt mij niets voor een Scheveninger, maar die heb je wellicht ook in soorten en maten. Het viel mij ook op tijdens een interview waarin wat achtergronden van de persoon werden gevraagd, hij zei dat hij een Scheveninger was, en daardoor een vrije Hollander (of zoiets), en daarbij wilde hij het laten voor wat betreft zijn privéleven. Een andere politicus vertelt, juist om mensen te winnen, wat leuke dingen over zichzelf. De Graaf niet. Zouden er geen leuke dingen zijn? Of zouden de minder leuke dingen wel erg dichtbij de leuke dingen liggen? De dingen die alleen Geertje weet. Geertje is de biechtvader, ieder die bij de PVV iets wil betekenen wordt doorgelicht. En als je gelogen hebt, dan hang je. Dan komt alle rotzooi die je wel hebt verteld in de pers, en dan mag je op je blote knieën smeken om te blijven (met dat fantastische salaris dat eigenlijk aanwezigheidsgeld is, want zelfs nadenken hoef je niet te doen)

Bernie2
Bernie21 mrt. 2011 - 8:01

Mooi compliment Joop (09.20 uur), en dat zou wel wat zijn. Ik heb maar een paar minuten van die uitzending gezien. Tot ik me realiseerde dat P&W kostbare zendtijd zat weg te geven aan de VVD. Erg jammer, de man zat daar voor zover ik het heb kunnen bekijken bepaald niet als staatshoofd, maar als VVD'er. Geen slimme uitnodiging van de VARA zo kort voor de verkiezingen. Wat mij betreft wordt dit gammele en trieste gedoogwrak na de verkiezingen zo snel mogelijk opgeblazen, nieuwe verkiezingen en graag een nieuwe premier. Rutte is een lichtgewicht, plastic spreekapparaat van zijn coalitie waarin ik totnogtoe geen enkele diepgang, sterke visie en harde veroordeling van PVV uitspraken uit heb horen komen. Een volslagen waardeloze pm en allerminst een leider voor alle Nederlanders, hooguit voor de rondbuikige welgestelden.

2 Reacties
Klaas2
Klaas21 mrt. 2011 - 8:01

---[Tot ik me realiseerde dat P&W kostbare zendtijd zat weg te geven aan de VVD. ]--- Dat realiseerde ik me ook. Jammer dat het rechtse electoraat niet in de gaten heeft hoeveel ze te danken heeft aan de VARA, die op Joop en op hun populaire talkshow ruim baan geven aan rechts. En dan Wilders maar roepen dat de VARA erger is dan de Saoedische televisie.

JoopSchouten
JoopSchouten1 mrt. 2011 - 8:01

Bedankt Bernie. : )

JohnnySack
JohnnySack1 mrt. 2011 - 8:01

Spijkers op laag water zoeken dit. Wat een verademing is Rutte toch in vergelijking met alle premiers van de afgelopen 30 jaar. Ook steekt hij met kop en schouders uit boven alle politieke leiders van de andere partijen. Op de vragen van Pauw en Witteman of hij niet zou moeten reageren op de uitspraken van Wilders gaf hij ook het enige juiste antwoord: mensen snappen zelf wel dat het allemaal overdreven is. Hij zette Wilders op een subtiele manier voor lul zonder moord en brand te schreeuwen en WOII erbij te halen. Zo moet dat dus! De doos in de polder was inderdaad ongelukkig maar dat deed hij in de context om middels een vergelijking iets duidelijk te maken. Als je dat 'gemeen' vindt dan denk ik dat je het begrip 'gemeen' devalueert of overgevoelig bent. Een prima optreden van Rutte: hij vervulde de rol die hij moet spelen in dit steeds surreëler wordende politieke schouwspel met glans: the voice of reason.

3 Reacties
Klaas2
Klaas21 mrt. 2011 - 8:01

----[Wat een verademing is Rutte toch in vergelijking met alle premiers van de afgelopen 30 jaar.]--- Hij presenteert zich beter, maar hij speelt net zo goed verstoppertje, en probeert vragen te ontwijken. De premiers van de laatste dertig jaren waren vooral saai. Dat legt ons land geen windeieren. Rutte is ook saai, maar hij weet het te verbergen. Dubbel het grapje van Chabot over aangekookte melk tot in het kleinste detail, op dezelfde hijgerige toon, erg flauw. Dat Rutte daar aan meewerkt en de toffe jongen wil uithangen. Nee, hij valt mij erg tegen. Ik heb liever een premier met een eerlijk verhaal. Een die opkomt voor zijn rechtse idealen, in plaats van een bezuiniging sociaal te noemen. Volgens Rutte moeten de minimumloners bijstandtrekkers dankbaar zijn dat ze worden gekort, dat ze meer huur mogen betalen, dat ze voor een hogere premie minder zorg krijgen. Gewoon, rechts durven zijn. "Wij werkenden met een goed salaris zijn het zat om belasting te betalen". Dat zou ik respecteren, het gaf dan ook houvast, in plaats van zo'n gladjakker die praat alsof hij je een tweedehands auto verkoopt. Waar is rechts van weleer? Het is vervallen tot een aantal media-getrainde gladjakkers. Het zal toch niet lang duren, hoop ik, deze clownerie.

JoopSchouten
JoopSchouten1 mrt. 2011 - 8:01

Het gaat om de inhoud, niet om zijn presentatie. We hebben al genoeg toneelspelers. De man is een keiharde neoliberaal die maakbaarheidssprookjes als schijnoplossing biedt...

Harmen2
Harmen21 mrt. 2011 - 8:01

Goed gebekt is niet hetzelfde als het hebben van een visie. Wij leven in een tijd waarin het pragmatisme in de politiek regeert in plaats van enige verbeelding een hoofdrol speelt.

maclofty
maclofty1 mrt. 2011 - 8:01

Goede interpretatie van "onze" premier en ook de leugenachtige antwoorden die hij gaf. Het uitgelekte ambtelijk stuk waarop kinderen voor ouders moeten gaan zorgen ontweek hij op "kinderachtige" wijze. Ik kom uit de tijd dat bij de noodwet van Drees ook de kinderen nog moesten bijdragen aan de ouders. De hoogte werd bepaald door de omstandigheden en het inkomen van de kinderen. Mijn ouders betaalde f. 2,50 per week, maar als je als enig kind je ouders moest ondersteunen kon het soms heel hoog oplopen, zeker als je inkomsten wat hoger waren. "Onze" premier schijnt te vergeten dat in het voorbeeld wat de interviewers voorlegde van een bijstandsmoeder en werkende zoon van 21, de werkende zoon ongeveer tussen de € 500 - 800 moet gaan bijdragen aan het gezin. Heeft hij wel bedacht, dat deze knul of meid zich moet gaan voorbereiden op de toekomst, dat wil zeggen een spaarcentje moet gaan verzamelen om over enige jaren zelfstandig een gezin te stichten of moet hij dan maar op de "pof" alles gaan regelen. Hier mag je toch wel spreken over "asociaal" gedrag. Maar.... het is nog maar een ambtelijk stuk !!!! met andere woorden het kan nog erger, althans zo beluister ik zijn woorden. Ik zal morgen, zoals ik al mijn hele leven doe, mijn stem geven aan de meest door mij vertrouwde politieke partij en dat zijn zeker niet de PVVD of CDA. Bedank Han voor jouw inzicht in dit interview het geeft hopelijk voor onze mede lezers enig inzicht hoe asociaal dit clubje in elkaar steekt. Mijn premier is hij in ieder geval niet en dan zal ik het maar niet over mijn eigen positie als "oudere" hebben.

1 Reactie
FransHoutman
FransHoutman1 mrt. 2011 - 8:01

Nu nemen we een iets ander voorbeeld. Moeder met 3 kinderen in huis die alle drie 1400 euro netto in de maand verdienen en moeders die een bijstandsuitkering van 1180 euro vangt. Is dat sociaal?

Archie2
Archie21 mrt. 2011 - 8:01

Inhoudelijk was Rutte volkomen duidelijk. Ik heb hem geen rottoon of schrille toon horen aanslaan. Sterker nog; ik heb zelden een politicus zo helder, transparant aan het woord gezien. Vorm en inhoud. De kritiek van Han op de inhoud is marginaal. Kennelijk is een vlucht naar kritiek op de vorm het enige wat dan nog rest.

2 Reacties
sam tosha
sam tosha1 mrt. 2011 - 8:01

Ja klopt inhoudelijk was hij kristal helder: hij heeft hetzelfde benepen wereldbeeld als Wilders en ziet gevaren in plaats van mogelijkheden. Laat de berenvellen maar aanvoeren.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos1 mrt. 2011 - 8:01

Vorm is net zo belangrijk dan inhoud, vorm is vaak inhoud. Als hij spreekt over die 'dozen in het weiland' dan drukt hij daar mee een enorm dedain uit voor de mensen die er werken terwijl hij een moment later doet alsof hij heel erg opkomt voor deze mensen (heb ik hem vroeger nooit zo op kunnen betrappen). Iedereen weet dat deze maatregelen voortkomen uit bezuinigingen. Daar is hij dan weer niet zo helder en transparant over.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mrt. 2011 - 8:01

Zuiver inhoudelijk was er tegen het standpunt van Rutte niet zoveel in te brengen.. ----------------------------------------------------------------- Het stukje had veel korter gekund. Deze zin was eigenlijk voldoende :)

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT21 mrt. 2011 - 8:01

Inderdaad, Rutte is de moeite niet waard om woorden aan vuil te meken, hij is verreweg de minst competente Premier die we ooit gehad hebben, hij heeft nog niet 1 wetsvoorstel door de kamer gekregen, feitelijk heeft hij dus in bijna een half jaar tijd niets anders gedaan dan van talkshow naar spelprogramma te hobbelen, inplaats van het land te Regeren... EN ook nu kon hij op geen enkele inhoudelijke vraag een zinnig antwoord geven. Het enige wat eruit kwam was de standaard angstagogie "als jullie geen VVD stemmen gaat het l;and ten onder" Alsof dat zomaar zou kunnen, het is eerder Ruttes lethargie om een beslissing te nemen die de staatseconomie verlamd, het enige wat hij tot nog toe heeft weten te doen is: Belastingen te verhogen... EN dat bij de VVD...

[verwijderd]
[verwijderd]1 mrt. 2011 - 8:01

'Een akelige rottoon' Kun je ook eens een stukje schrijven over de toonzetting op dit forum.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil1 mrt. 2011 - 8:01

Kun je ook eens een stukje schrijven over de toonzetting op dit forum. =============== Bedoelt u uw eigen toonzetting of bedoelt u het meer in het algemeen ?