Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Edward Snowden krijgt tijdelijk asiel in Rusland'

  •  
24-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nsa300.jpg
Update: Russische autoriteiten zeggen meer tijd nodig te hebben voor asielaanvraag
Klokkenluider Edward Snowden heeft tijdelijk asiel aangevraagd in Rusland. Volgens persbureau Reuters krijgt hij woensdag zijn asielpapieren, wat betekent dat hij het vliegveld van Moskou kan verlaten. Snowden verblijft al sinds 23 juni op het vliegveld Sjeremetjevo. De Verenigde Staten hebben zijn papieren ingetrokken, waardoor de klokkenluider nergens heen kon.
Update 17.00 uur: Het ziet er naar uit dat Snowden toch nog even op het vliegveld zal moeten blijven. De Russische autoriteiten hebben meer tijd nodig voor het inwilligen van zijn asielaanvraag. Dat heeft zijn advocaat zojuist gezegd.
Eerder: Snowden bivakkeerde op het vliegveld omdat Washington hem wil berechten omdat hij in juni interne documenten van de Amerikaanse geheime dienst NSA openbaar heeft gemaakt. Uit de documenten blijkt onder meer dat de NSA op grote schaal mensen afluistert. Snowden heeft in diverse landen asiel aangevraagd, maar de meesten lieten hem weten niet te willen of te kunnen helpen.
Michael Hayden, voormalig CIA-chef en voormalig NSA-chef, vergelijkt Snowden in een interview met de Financial Review met de verdachten in de Boston-zaak. Hayden :
Hij is zeker geen held. Het woord verrader is juridisch gezien zeer nauw omschreven, dus misschien is hij dat uiteindelijk niet helemaal. Persoonlijk denk ik dat Snowden een zeer moeilijke, narcistische jongeman is, die een heel, heel slecht iets heeft gedaan.
Ik denk niet dat Snowden heeft gespioneerd voor het geld en hij spioneerde waarschijnlijk ook niet voor macht. Hij lijkt deze gegevens te hebben geopenbaard vanwege zijn op ideologie gestoelde omarming van het idee dat transparantie een deugd is. Het is een beetje als bij de Boston Bombers. De vraag is op welk punt verandert islamitisch fundamentalisme en wordt het een echte dreiging van de nationale veiligheid? Zo ook, op welk punt verandert een culturele neiging naar transparantie in een diepe dreiging in je systeem? Het zijn dezelfde dingen.”
Rusland heeft Snowden na de asielaanvraag laten weten hem alleen toe te laten als hij zijn “anti-Amerikaanse activiteiten” zou stopzetten. Snowden legt zich daarbij neer.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

MichelReiziger
MichelReiziger24 jul. 2013 - 12:11

Dear Snowden...don't eat any sushi...

deltanine
deltanine24 jul. 2013 - 12:11

Ik wil niemand op ideeën brengen, maar als hem iets overkomt dan zorgt hij ervoor dat de "blauwdrukken van de CIA" en meer op internet belanden... Als ik tegenstander van Amerika was dan zou ik het wel weten!

[verwijderd]
[verwijderd]24 jul. 2013 - 12:11

Geef hem groot gelijk vrijheid van het woord is in Rusland beter gewaarborgd. Gezien zijn actie voor openheid dus een goede keus

1 Reactie
holstein7
holstein724 jul. 2013 - 12:11

gezien het feit hoeveel journalisten er vast zitten en/of zijn vermoord... die linke russen hebben natuurlijk allang een mooie blonde hoer op hem afgestuurd om die de naive snowden hebben uit te horen. ik gun het de de autoritaire poetin niet om de info te verwerven die sowden heeft. ik hoop dat mijn geliefde vs snel een tegenzet kan doen.