Joop

Edward Snowden is nu officieel een Rus

  •  
03-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6337 keer bekeken
  •  
edwardsnowden

Edward Snowden, de klokkenluider die in 2013 de omvangrijke afluisterpraktijken van Amerikaanse inlichtingendiensten wereldkundig maakte, heeft nu een Russisch paspoort. “Hij heeft de eed afgelegd”, zegt zijn advocaat Anatoly Kucherena tegen persbureau Reuters. Volgens zijn raadsman is Snowden blij met zijn nieuwe status omdat hij als Russisch staatsburger niet kan worden uitgeleverd.

Kort nadat Snowden de geheime documenten bijna tien jaar geleden deelde met journalisten, belandde hij in Moskou. Sindsdien woont hij in Rusland. Snowden wordt de laatste jaren bekritiseerd omdat hij wel een punt maakte van de privacyschendingen door de Amerikaanse overheid, maar zich minder kritisch uitlaat over de omvangrijke Russische mensenrechtenschendingen.

Snowden zelf laat op Twitter weten dat hij in Rusland verblijft omdat de Amerikaanse autoriteiten hem geen andere keuze lieten. Vanuit Moskou zet Snowden zich onder meer in voor de vrijlating van Julian Assange, de oprichter van Wikileaks.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

omaoeverloos
omaoeverloos5 dec. 2022 - 12:57

Jong genoeg om meteen naar het front te sturen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 dec. 2022 - 15:09

Dat zou wel eens iedereen kunnen zijn inmiddels

Déjà vu
Déjà vu4 dec. 2022 - 23:55

Iedereen in Nederland kan zomaar uitgeleverd worden aan de Amerikanen wanneer die daarom vragen. De Nederlandse staat zal u heus niet beschermen! Omgekeerd is dat niet het geval. Amerikanen worden nooit en te nimmer uitgeleverd aan andere landen. Landen zijn door bedreiging en intimidatie bereid gevonden mee te werken met de Amerikanen. Gelukkig dat er nog enkele landen op deze wereld zijn, die zich niets hoeven aan te trekken van deze Amerikaanse 'power politiek'!

1 Reactie
Oki Doki
Oki Doki6 dec. 2022 - 12:56

We zouden inderdaad geen Nederlanders moeten uitleveren aan de VS, zeker niet als de VS zelf helemaal niet bereid is om staatsburgers aan ons uit te leveren, maar ook omdat het strafsysteem nog uit de middeleeuwen stamt en we daarom uit principe geen enkel mens naar de VS zouden moeten sturen.

Michiel van Leeuwen
Michiel van Leeuwen4 dec. 2022 - 16:04

Dieptreurig! Vast staat dat Snowden geen kant uit kan.

EenMening3
EenMening34 dec. 2022 - 10:14

Snowden is uiteindelijk aan de verkeerde kant van de geschiedenis terecht gekomen...

10 Reacties
Ontheemde
Ontheemde4 dec. 2022 - 11:17

Helemaal niet. Hij moest voor zijn eigen veiligheid kiezen. Iemand die asiel aanvraagt in Nederland hoeft ook niet per definitie Rutte te steunen. En stel nu dat hij trouwens asiel hier had aangevraagd, dan was m dat geweigerd en zat ie nu in een hele enge Amerikaanse gevangenis.

Nejras
Nejras4 dec. 2022 - 12:03

Inderdaad. Hij had zich beter kunnen laten arresteren en laten afvoeren naar een black site. Volgens mij kun je niemand zn opportunisme kwalijk nemen, wanneer die persoon vreest voor zn leven. Snowden heeft een hoop dingen gedaan die juridisch en moreel niet door de beugel kunnen. Dat hij heeft aangetoond op wat voor enorme schaal de overheid van de VS dat deed (en imho doet), daar hebben we het niet meer over.

EenMening3
EenMening34 dec. 2022 - 15:34

In 1938 had hij waarschijnlijk asiel aangevraagd in Duitsland of Italië.

Nejras
Nejras4 dec. 2022 - 15:55

@eenmening3 “ In 1938 had hij waarschijnlijk asiel aangevraagd in Duitsland of Italië” In 1938 was de vs nog niet zo’n mondiale grootmacht als het gaat over afluisterpraktijken. Dus wat u bedoeld met uw reactie, ontgaat me volledig. Beetje trollen wellicht?

Ontheemde
Ontheemde4 dec. 2022 - 16:10

Nee, afgaande dat hij toen de VS moest ontvluchten lijkt me met de infrastructuur van die tijd Mexico of een andere Latijns-Amerikaanse bestemming logisch. En het zou geheel niet vreemd zijn dat ie dan naar het neutrale Nederland gevlucht was. Toen had de VS nog niet de macht om overal ter wereld mensen te ontvoeren tenslotte.

Mark Huysman
Mark Huysman4 dec. 2022 - 16:29

[In 1938 had hij waarschijnlijk asiel aangevraagd in Duitsland of Italië.] Ik denk dat dat mee voor jezelf geldt aangezien je een regime verdedigt dat de eigen burgers vergaand bespioneert terwijl je stelling neemt tegen iemand die dat aan het licht heeft gebracht.

Mark Huysman
Mark Huysman4 dec. 2022 - 16:30

mee =meer

EenMening3
EenMening34 dec. 2022 - 22:30

Iedereen die na 24 februari 2022 Rus wordt, staat aan de verkeerde van de geschiedenis en is een Putinversteher. Honderdduizenden goede Russen ontvluchten Rusland en hij neemt de Russische nationaliteit aan... In 1941 moest je kiezen tussen de geallieerden en Hitler, nu tussen de VS/NAVO/Oekraïne en Poetler. Er is geen tussenweg mogelijk.

EenMening3
EenMening34 dec. 2022 - 23:13

Tijdens het interbellum reisden westerse fellow travellers naar de Sovjet-Unie. Deze naïevelingen lieten zich door de communisten inpakken en vervolgens misbruiken als spreekbuis van Stalin. De Russen noemden deze wereldvreemde luchtfietsers "nuttige idioten". Ook nu lopen er in Nederland nog altijd nuttige idioten rond, die zo anti-Amerikaans zijn, dat ze van de weeromstuit in de Russische propaganda trappen en spontaan Putinversteher worden. Waar komt toch die extreemlinkse voorliefde voor dictators vandaan? Mensen die het voorrecht hebben om in een democratisch land te leven, voelen zich senang bij de tegenstanders van de democratie; bij Poetin en Xi. Waar is het fout gegaan?

Nejras
Nejras5 dec. 2022 - 12:34

@eenmening3 “ Waar komt toch die extreemlinkse voorliefde voor dictators vandaan? Mensen die het voorrecht hebben om in een democratisch land te leven, voelen zich senang bij de tegenstanders van de democratie; bij Poetin en Xi. Waar is het fout gegaan?” Niet inhoudelijk reageren op de reacties op uw stelling en de deelnemers aan de discussie en lassant uitmaken voor extreem linkse dictator lovers. Wat onfatsoenlijk en gemeen eigenlijk. Een discussie over snowdens keuzes is het al niet meer. Zo jammer. Trollen zouden geband mogen worden wat mij betreft.

Martin van der Linde
Martin van der Linde4 dec. 2022 - 2:10

Snowden wist wat hem wachtte toen hij met zijn nieuws naar buiten kwam. Logisch dat hij daarvoor vervolgd werd. Wellicht was hij net als Assange altijd al een mol voor de Russen.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman4 dec. 2022 - 16:48

[Logisch dat hij daarvoor vervolgd werd.] Het is misschien wel logisch maar is het daarmee terecht? Het is ook logisch dat Erdogan of Putin opposanten vastzetten maar dat lijkt me niet iets waar je je achter kunt stellen. Snowden heeft duidelijk gemaakt dat de Amerikaanse regering de eigen burgers vergaand bespioneert. Iets wat volgens een US federal court illegaal is. [Wellicht was hij net als Assange altijd al een mol voor de Russen.] Kun je hard maken dat Assange “altijd al een mol voor de Russen” was?

Martin van der Linde
Martin van der Linde4 dec. 2022 - 18:28

Mark, dat van Assange kan ik niet hard maken. Maar er zijn er meer die dat vinden. Hij is net als Snowdon een usefull asset van Poetin. Misschien niet voor op gezet, maar het effect is wel hetzelfde. Snowdon heeft zich niet erg heldhaftig gedragen. Hij had een held kunnen zijn door zijn straf uit te zitten en als waarschuwing te dienen voor het boze oog van oprukkende overheidsapparaat. En tzt had hij vast gratie gekregen. Tijden veranderen. Nu is hij definitief aan de verkeerde kant van de geschiedenis terecht gekomen en is er vrijwel niemand die hem nog op het schild wil duwen.

Mark Huysman
Mark Huysman4 dec. 2022 - 21:40

@Martin, wat je dus zegt is dat als mensen oorlogsmisdaden naar buiten brengen of laten zien hoe de Amerikaanse overheid illegale acties tegen de eigen burgers onderneemt dat ze dan ‘assets’ van Putin zijn. Dat is een zelfde soort redenatie die Putin er zelf op na houdt. Wie misdaden aan de kaak stelt heult met de vijand en verdient straf. Overigens is het niet Snowdens keus om zich blijvend in Rusland te vestigen. Hij wilde naar Bolivia maar de VS heeft dat verhinderd. Bovendien heeft hij diverse keren voorgesteld om een tijdje in de gevangenis te zitten in ruil voor zijn terugkeer naar de VS. Daar heeft de Amerikaanse regering niet op gereageerd. De voormalige NSA-baas Michael Hayden heeft op Snowdens voorstel tot een zgn ‘pleadeal’ gezegd: 'Hij zal niet meer terugkomen. 'Hij zal sterven in Moskou’.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 dec. 2022 - 10:33

Assange had zich toentertijd ook beter in Zweden kunnen laten berechten.

Martin van der Linde
Martin van der Linde6 dec. 2022 - 8:12

Mark, niet perse maar wel toen Poetin hem onderdak gaf. De reden is inderdaad het feit dat het Russische bewind veel erger is dan het Amerikaanse. Wat snowden deed zou hem in Rusland het leven hebben gekost. Dat maakt hem tot een hypocriete clown.

Jan Wijn
Jan Wijn3 dec. 2022 - 23:33

Het is vluchten naar de vijand van je vijand. De vrienden van je vijand hadden je uitgeleverd. Hij had dus weinig andere keus.

Vervatte
Vervatte3 dec. 2022 - 20:02

Een kat in het nauw...

Tjeerd Meines
Tjeerd Meines3 dec. 2022 - 19:26

Nog steeds een grote linkse held zoals zovelen waren en zijn zolang het maar een vijand van de VS is?

6 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier3 dec. 2022 - 21:31

u denkt dat rechtse mensen achter de Amerikaanse praktijken staan die Snowden heeft onthuld? Dan lijkt het me logisch dat rechts gehaat wordt.

Zandb
Zandb4 dec. 2022 - 6:34

Tjeerd Ik zou het niet weten. Ik heb wanneer ik aan Snowden dacht, nooit het idee gehad dat er "zovelen als hem" waren. En ik heb Snowden nooit met "links" geassocieerd. En ik zou al helemaal niet weten waarom u Snowden, als een van de vele linkse helden, als hypocriet wilt framen. Misschien dat u er nog een of ander vaag linkje of een hele rijsterbrijberg woorden aan kunt wijden?

LaBou
LaBou 4 dec. 2022 - 6:52

Dus iemand die met documentatie als bewijs laat zien dat de VS zich schuldig maakt aan misdaden die ze zelf anderen verwijten is per definitie een vijand. En omdat het die geliefde VS betreft ligt het ook nog eens een keer aan het door lego gehate links.

Mark Huysman
Mark Huysman4 dec. 2022 - 9:20

Zeker.

PGS
PGS4 dec. 2022 - 14:50

Lijkt mij stug dat Snowden een linkse held is. Hij heeft met zijn onthullingen laten zien dat hij niet mak achter de overheid aan loopt. Maar gezien zijn overtuigingen dat ook de overheid zich ten alle tijden aan de grondwet moet houden, heeft hem gedreven om openbaar te maken de schimmige praktijken van de amerikaanse overheid. Na ruim 1,5 jaar hier op Joop te hebben rond gehangen, ben ik in ieder geval van overtuigd dat de gemiddelde Joop bezoeker het helemaal niet zo erg vindt dat de overheid zich niet aan haar eigen regels houdt.

Ontheemde
Ontheemde4 dec. 2022 - 18:50

@tjeerd je zet rechts nu wel erg in een kwaad daglicht

haarklover
haarklover3 dec. 2022 - 18:53

Russen die kritiek op de regering hebben, moeten vaak vluchten. Edward Snowden heeft die mogelijkheid praktisch niet. Hij heeft goed werk verricht.

Ontheemde
Ontheemde3 dec. 2022 - 16:13

held!

3 Reacties
Zandb
Zandb4 dec. 2022 - 6:37

Ontheemde Dat "held zijn" daar is het nu wel klaar mee, nu die afhankelijk is van Rusland.

Ontheemde
Ontheemde4 dec. 2022 - 11:23

Hij kon toch nergens anders heen? Andere staten waren bondgenoten van de VS of te zwak hem te verdedigen. Kijk maar wat er met Assagne gebeurde toen ie de steun van Ecuador dacht te hebben. Andere keus was China geweest. Ik weet dat men tegenwoordig een hysterisch hekel aan Rusland heeft maar hij vraagt er asiel aan, dat is iets anders dan dat je voor voor ze wapensystemen gaat ontwikkelen. Zijn alle Russen fout? Nee, deze man heeft iets dappers gedaan iets heel dappers dat u waarschijnlijk niet zou durven. En dan neem je het hem kwalijk dat hij zichzelf in veiligheid brengt op een van de weinige plekken waar hij heen kon. Een grote held!

Zandb
Zandb5 dec. 2022 - 7:42

Ontheemde Iemand die door heldhaftig gedrag in de problemen komt en dan uit lijfsbehoud een antiheld wordt, wil ik niets kwalijk nemen. En aan wat die gedaan heeft, daar wil ik niets aan af doen. Maar, zoals al gezegd, het is dan nu wel een antiheld. Daarbij komt, dat de kans bestaat, dat het waarom van zijn handelen, hierdoor in een heel ander licht komt te staan.

Andreas4
Andreas43 dec. 2022 - 16:07

"Snowden wordt de laatste jaren bekritiseerd omdat hij wel een punt maakte van de privacyschendingen door de Amerikaanse overheid, maar zich minder kritisch uitlaat over de omvangrijke Russische mensenrechtenschendingen." Maar dat is niet gek toch? Hij kijkt wel uit nu Rusland voor hem het enige relatief veilige land is waar hij nog welkom is. De V.S. bleek voor hem minder vrij te zijn dan hij blijkbaar dacht (of wilde) dat het was. Rusland is... een stuk voorspelbaarder?

4 Reacties
haarklover
haarklover3 dec. 2022 - 18:58

Als ik het mij goed herinner, wilde Edward Snowden via Moskou naar Bolivia vluchten. Maar toen bleek dat Oostenrijk niet de diplomatieke onschendbaarheid van een vliegtuig met de Boliviaanse president respecteerde, een het vliegtuig met een smoes dwong te landen. Daardoor werd het voor Snowden te riskant om verder te vluchten.

oproerkraaier
oproerkraaier3 dec. 2022 - 21:32

Haarklover benoemt hier feiten!

Y-Line
Y-Line4 dec. 2022 - 10:49

@haarklover 'Maar toen bleek dat Oostenrijk niet de diplomatieke onschendbaarheid van een vliegtuig met de Boliviaanse president respecteerde, een het vliegtuig met een smoes dwong te landen. ' Daar is Biden persoonlijk verantwoordelijk voor.

oproerkraaier
oproerkraaier4 dec. 2022 - 16:12

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

oproerkraaier
oproerkraaier3 dec. 2022 - 15:45

"Snowden zelf laat op Twitter weten dat hij in Rusland verblijft omdat de Amerikaanse autoriteiten hem geen andere keuze lieten." En dat is een onweerlegbaar feit. Wel triest dat je onderdak vindt bij wat later de grootst mogelijke oorlogsmisdadiger wordt.

5 Reacties
Ontheemde
Ontheemde3 dec. 2022 - 16:50

Rusland heeft dan nog een flinke inhaalslag te leveren met de VS Het is mogelijk hoor maar de VS staat nu met 27-3 voor

oproerkraaier
oproerkraaier3 dec. 2022 - 19:07

Ontheemde dat ben ik met je eens. Het is niet voor niets dat Snowden moest vluchten uit de USA. Laat onverlet dat Rusland niet beter is oid.

EenMening3
EenMening33 dec. 2022 - 22:33

Als Snowden in 1938 had geleefd, zou hij naar Hitler Duitsland zijn gevlucht en daar ereburger zijn geworden...

Gio Servas
Gio Servas4 dec. 2022 - 11:09

@Eenmening3, nee hoor, als Snowden in 1938 geleefd had, was hij nu net uit Hitler Duitsland gevlucht.

Ontheemde
Ontheemde4 dec. 2022 - 11:25

Neen dan was hij van NAZI-Duitsland gevlucht!