Joop

'Educate your sons' raakt maar een deel van het probleem

  •  
21-01-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
495 keer bekeken
  •  
Persconferentie Talpa

© Foto: ANP KIPPA Sander Koning

Politiek, bedrijfsleven, media en de sportwereld, allemaal zijn ze verantwoordelijk voor het beeld dat mannen en vrouwen niet gelijkwaardig zijn.
Ik ben feminist, en vind dat iedereen dat zou moeten zijn. Ik zal op elke mogelijke manier strijden voor radicale gelijkwaardigheid, te beginnen aan de eettafel met mijn zoon (8) en dochter (6). Tot zover twee statements die voor mij voelen als open deuren, ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat mensen het níet eens zijn met het toedichten van gelijke waarde aan de verschillende seksen. Toch is dat een blik die ik nu mis als het gaat over de uitzending die Tim Hofman met zijn programma BOOS maakte over het machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer bij talentenjacht The Voice.
Het lijkt wel alsof het besproken wordt trouwens, wanneer het gaat over de opvoeding van onze zonen. Zo gaat er online veelvuldig een plaatje rond met drie pakkende woorden in kapitalen erop: ‘EDUCATE YOUR SONS’. Hang hem op een tegeltje in ieder huishouden waar jongens opgevoed worden en het komt goed, zo lijkt het. Komiek Korneel Evers vat het op Twitter ook mooi samen: ‘Ik was door dit soort verhalen stiekem altijd blij dat ik geen dochters heb. Nu realiseer ik dat ik 2 zoons heb, dus dat ik juist aan de bak moet als opvoeder.’ En zelfs een medewerker van Slachtofferhulp Nederland lijkt hét antwoord paraat te hebben, wanneer hij op radiozender NPO 3FM gevraagd wordt naar de oplossing voor het probleem waar vooral vrouwen mee te maken krijgen. “Ik denk dat het begint bij opvoeding, dat we vooral onze jongens moeten opvoeden. Dat het niet oké is om grensoverschrijdend gedrag te plegen en dat je er altijd voor zorgt dat seks met wederzijdse goedkeuring plaatsheeft.”
Ook dat zijn dingen waar je het eigenlijk niet mee oneens kan zijn, en ik wil ze dan ook niet zomaar van tafel vegen. Maar ze raken wat mij betreft niet de kern, het zijn maatregelen als mondkapjes dragen of afstand bewaren. Ze helpen en dragen eraan bij om de gevolgen van het probleem in te dammen, maar veranderen niets aan de sociale en maatschappelijke constructen die eraan ten grondslag liggen. Nog één vergelijking: het anders opvoeden van onze zonen dringt slechts door tot de opperhuid, terwijl de naald veel dieper moet doordringen om een blijvende verandering teweeg te brengen. Wat die verandering moet zijn kom ik zo op, want ik wil eerst benadrukken dat dit mijzelf als vader niet vrijpleit van een belangrijke taak als opvoeder.
Sterker nog, de gelijkwaardige opvoeding voer ik in de ogen van sommige mensen vrij ver door, vandaar ook het woord radicaal in de eerste alinea. Toen mijn dochter een step wilde hebben net als haar broertje, kocht ik niet het door haar zo vurig gewenste roze model maar een zwarte. En terwijl niet zij maar haar broer door vriendjes aangestoken werd met een liefde voor Star Wars, was juist zij het die van mij voor haar verjaardag een lichtzwaard kreeg. Het zijn zomaar twee van vele voorbeelden die aangeven wat ik als ouder probeer te doen, naast natuurlijk het letterlijk uitspreken van normen en waarden die gelijkwaardigheid, zelfbeschikking en consent benadrukken. Maar al mijn woorden van gelijke strekking ten spijt, ik kan niet opboksen tegen dat echte probleem waar ze elke dag aan blootgesteld worden.
Zelfs al zou ik ze achttien jaar lang elke dag in ieder contactmoment volledig gelijk behandelen en beleren, dan is dat namelijk niet de enige opvoeding die ze krijgen. Als thuis de televisie aan staat met een voetbalwedstrijd, kiest de NOS of RTL negen van de tien keer voor een wedstrijd met mannen. Wanneer we naar Formule 1 kijken zit mijn zoontje enthousiast te juichen voor Max Verstappen in zijn strijd tegen andere mannen en mijn dochter juicht aardig mee, maar stiekem is ze vooral sinds een paar seizoenen teleurgesteld dat die twee roze auto’s van Racing Point niet meer rondrijden. Na de presentatie van het nieuwe kabinet vertelde mijn zoontje enthousiast dat hij op school had geleerd dat er evenveel vrouwen als mannen in zaten, maar de verhoudingen in de kamer zelf en bij de staatssecretarissen hadden ze gemakshalve maar even buiten beschouwing gelaten. En zodra hij op de leeftijd komt dat hij kranten en websites leest, zou hij al dan niet bewust zien dat die mannen worden geprezen om hun imposante staat van dienst en de vrouwen beoordeeld op het dragen van een handtasje en een verleden als zangeres en ‘ex-hockeybons’.
Politiek, bedrijfsleven, media en de sportwereld, allemaal zijn ze verantwoordelijk voor het beeld dat mannen en vrouwen niet gelijkwaardig zijn. Dáár moet de radicale verandering in opvoeding doorgevoerd worden. Want als mijn zoon later op de werkvloer vanuit welke opwelling, kortsluiting of oerdrift dan ook, overweegt om zijn hand op een vrouwenheup te leggen of erger, is dát namelijk het ingesleten patroon waardoor hij tot actie over zou kunnen gaan in plaats van zich in te houden. Het enige wat ik dan kan hopen, is dat mijn gesprekken aan de eettafel genoeg in de weegschaal hebben gelegd om dat enorm scheve evenwicht binnen de maatschappij een beetje in balans te brengen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (167)

OlavM
OlavM24 jan. 2022 - 0:19

[Ik ben feminist, en vind dat iedereen dat zou moeten zijn.] Hoewel ik op de middelbare school (al lang geleden) gelijkwaardigheid -dus ook gelijke mogelijkheid wat betreft maatschappelijke rollen en omgang tussen de seksen- vanzelfsprekend vond, en als student korte tijd (zo lang het mocht) lid was van Dolle Mina, heb ik mijzelf nooit "feminist" genoemd. Dat voel ik als aanmatigend. Al was voor mij vanaf het schoolgaan elke vorm van ongerechtvaardigde discriminatie een gruwel. Hoewel ik de doelstellingen van het feminisme onderschrijf, besef ik dat ik, geconditioneerd als ik ook zelf ben (geweest), nog wel geregeld ongewild vergissingen blijf maken. Omdat ik man ben en blijf, met alle mogelijkheden en beperkingen van dien. Bovendien vind ik dat mannen ook zelf aan hun emancipatie moeten werken. Ik heb in de jaren tachtig korte tijd deelgenomen aan een "mannengroep", maar vond daarin de opstelling te veel slachtofferachtig. Terwijl ik dat niet ben, en me ook nooit zo heb gevoeld. Voor mannenemancipatie zou ik trouwens eerder b.v. de term "virisme" willen gebruiken, maar dat klinkt een beetje vreemd. (En de associatie met "viriel" ligt ook dichtbij). Dit gezegd hebbende het volgende. [.....het zijn maatregelen als mondkapjes dragen of afstand bewaren. Ze helpen en dragen eraan bij om de gevolgen van het probleem in te dammen, maar veranderen niets aan de sociale en maatschappelijke constructen die eraan ten grondslag liggen.] Zeker. Opvoeders moeten zich hiervan bewust zijn, en dat verwerken in hun dagelijkse praktijk. Maar ik denk dat ook niet moeten worden doorgeschoten, in de zin dat jongens niet geforceerd "meisjesdingen" krijgen voorgeschoteld of moeten (wel mogen!) gaan doen, en meisjes juist "jongensdingen". Geef een gelijkwaardig aanbod aan kinderen en laat elk individueel kind zelf ertussen kiezen. Mijn dochter koos voor een roze fiets en soms roze kleren. Mijn zoon niet. Dat soort keuzes hebben wij als ouders aan hen zelf gelaten. [Politiek, bedrijfsleven, media en de sportwereld, allemaal zijn ze verantwoordelijk voor het beeld dat mannen en vrouwen niet gelijkwaardig zijn. Dáár moet de radicale verandering in opvoeding doorgevoerd worden.] Zeker. Maar het is een lange weg, vol met valkuilen.

4 Reacties
marietje.
marietje.24 jan. 2022 - 14:36

Virisme, mooie term. Mijn zoon en dochter voed ik op met 'er zijn geen jongens- of meisjeskleuren, alleen kleuren die je mooi vindt of niet', 'nee is nee' en 'je lichaam is van jou, daar mag niemand aankomen als je dat niet wilt'. De maatschappij lijkt daar vaak een andere mening over te hebben als je bij de Intertoys loopt; Lego voor meisjes heet Friends en is roze. Mijn zoontje vindt dat mooi maar wordt dan uitgelachen door zijn jongens-vrienden op school; Lego Technic moet het zijn. En zijn vader vindt dat als hij gepest wordt hij gewoon maar een knal moet geven. Zo doen jongens dat. Intussen leven ze in een wereld van WhatApp, Tiktok, YouTube, Insta, Snapchat enz, en is de maatschappij, anders dan toen ik jong was, gericht op hoe je eruit ziet (Insta), Kim Kadashian, rappers met Rolexen en noemen ze elkaar 'bitch' als begroeting. Opvoeden in deze tijd is niet makkelijk...

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2022 - 1:38

OlavM Eens!

dirk den boer
dirk den boer25 jan. 2022 - 11:35

Je hebt dat opvoeden toch niet opgegeven, Marietje, want zo klinkt het wel.De strijd met Instagram en Tiktok opgegeven, en je er dus bij neergelegd dat het bij je kinderen alleen nog maar om het uiterlijk gaat (anders dan vroeger, in jouw jeugd, toen het om meer en relevantere zaken ging). Ik hoop toch niet dat dat de algemene trend bij ouders/kinderen tegenwoordig is geworden, want dan zou het er treurig bij staan, en kunnen we behalve the Voice nog veel meer ellende verwachten in de nabije toekomst. Want om de bazen achter Tiktok en Instagram mores bij te brengen, dat zie ik al helemaal niet zitten (al wordt daar ook wel eens op gehint).

marietje.
marietje.27 jan. 2022 - 8:46

@Dirk Nee, absoluut niet. Ik zit er dagelijks tot over mijn oren in. Veel gesprekken aan de eettafel en op de bank en erg interessant wat er allemaal gebeurt. Gelukkig heb ik een zoontje die volkomen eigen en uniek is en (dus) alle kleuren mooi vindt. Dochter woont op kamers en zoekt haar weg tussen schoolsluitingen en quarantaines door.

Ignacio2
Ignacio223 jan. 2022 - 15:21

Alle slachtoffers van seksueel geweld zullen vast blij zijn met Edwin van Dalen's justificatie van diens consumptief gedrag inzake zijn kinderen. En zijn dochter houdt van roze racewagens!

dirk den boer
dirk den boer22 jan. 2022 - 13:04

De meeste mensen deugen, de meesten betalen hun boodschappen gedaan bij Appie netjes bij de caissiere of aan het loket, maar toch zijn er altijd weer een paar (en dagelijks wel) die dingetjes jatten of sluiks meenemen zonder af te rekenen. Wat te doen? Mensen beter opvoeden, en overtuigen dat de maatschappij alleen goed loopt als iedereen zich aan de grenzen van mijn en dijn houdt? Extra supervisers inspectie inschakelen, strengere politie straffen, kampen inrichten waar ze dit tuig mores leren? beloningen instellen voor klikspanen? Er is van alles mogelijk.Van dat beter opvoeden verwacht ik wel het minste, omdat dat voordien toch al in orde was in 99% van de gevallen, en in een diverse maatschappij kun je niet verwachten dat iets 100% in orde is.

MaKr
MaKr22 jan. 2022 - 11:04

Er is Leiderschap nodig, in de bedrijven, media, sport etc. En dat is: 'leading by example' waarbij iedereen elkaar aanspreekt op ongewenst gedrag, met zero tolerance. Het krachtigste signaal van een veilige cultuur is dat de ene manager de andere aanspreekt, publiekelijk, op ongewenst gedrag. Dat laat zien dat er verwacht wordt dat iedereen elkaar er op aanspreekt. En dan gaan ondergeschikten de leidinggevenden er op aanspreken. Dit is hoe in de industrie een gezonde Veiligheids cultuur gekweekt wordt al vele jaren. 'Keep each other safe'. Daarom is het zo frustrerend te zien dat een John de Mol of Peter van der Horst niet zeggen: 'Elke werknemer van me, en zeker de managers, die een ander niet aanspreekt op ongewenst gedrag heeft een groot probleem'. Daar heb je geen onderzoek, protocollen of vertrouwenspersonen voor nodig. Stuur ze op een veiligheidscursus.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2022 - 8:49

Je hebt wat betreft verschil ook te maken met een gegeven, nl., een vaak groot verschil in fysieke kracht. Daar kun je niet omheen lopen of dansen.

Ch0k3r
Ch0k3r22 jan. 2022 - 8:40

Als je dochter roze mooi vindt, koop jaar dan roze dingen. Sorry ik vind dat echt extremistisch gedrag waar het kind slachtoffer van werd. Ram je kind maar in dat ze zich altijd dient te conformeren aan een sekseneutrale houding en vooral zichzelf niet mag zijn. Mijn nichtje houdt van dinos en vindt roze niks. Dus ze krijgt dinos en niks roze. Lastig man, je cadeaus laten afhangen van wat het kind wik. Stel je voor dat ze een eigen wil gaan creëren. Behandel je kinderen als mens, let niet op het geslacht, en ga verder gewoon lekker mee in wat ze zelf willen. Wat ook nog een verschil is; ik denk dat de meeste mannen geen verkrachting geroepen hadden als Anouk oid ze had 'verleid' vanuit haar machtige rol als coach of whatever in dat programma. Daarmee wil ik niet zeggen dat de slachtoffers van die voice-eikels zich aanstellen. Allerminst. Maar de gemiddelde ervaring is/lijkt anders als je tussen de sekses kijkt. Misschien moet je daar ook rekening mee houden, de volgende keer als je dochter nogal vrouwelijke emoties heeft. Moet je haar er vooral aan herinneren dat je haar niet voor niets een zwarte step hebt gegeven.

4 Reacties
Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 11:08

Ch0k3r Tja, niet opvoeden (als volwassene de keus aan het kind laten bv) kan net zo schadelijk of schadelijker zijn dan wel opvoeden. Zeg het maar. Het is nu eenmaal waar je je, vooral als ouder maar mee hebt bezig te houden: de vraag "Wat zou goed zijn voor dit kind". Ik vind dat u wel een erg gemakkelijke, onterechte voorstelling van zaken geeft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2022 - 18:45

Zandbergen, Wat heeft in godsnaam een kleur nu te maken met opvoeding als een kind zelf die kleur kiest.

Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 16:36

Minoes Natuurlijk kan je als ouder een kleur kiezen voor iets, omdat je denkt dat het beter is voor je kind. Op zichzelf betekent dat toch al helemaal niet, dat je het dan goed dan wel verkeerd doet, als je zelf een keuze maakt of het kind de keus laat. Weet u bv nog van die Italiaanse politie met die roze mondkapjes?

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2022 - 0:57

Voor jongeheer Defoe bracht ik een fantastisch geel baby pak met applicatie van een parachutespringer mee uit de US. Ik zou willen pleiten voor meerkleurigheid.

Berend22
Berend2222 jan. 2022 - 8:36

Ik denk niet dat het handig is om er een man vs vrouw discussie van te maken omdat dat niet gaat werken. Veel mannen zullen de hakken in het zand zetten.

5 Reacties
Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 11:11

Berend En de vrouwen zetten de hakken dan niet in het zand, wanneer we, vooral mannen (?), net zouden doen of het niet nodig is om het daarover te hebben?

gimli55
gimli5522 jan. 2022 - 11:14

Dus zo lang er een kans bestaat dat mannen hun hakken in het zand zetten, moet je het maar negeren? Het is ook geen man/vrouw discussie en meestal zullen de mogelijke daders hun hakken in het zand zetten, maar dat betekent niet dat je niet moet doen. Waar machtsmisbruik optreedt, moet er altijd ingegrepen worden ongeacht de moeite die het kost. Machtsmisbruik is altijd fout en dient als zodanig ook bestreden te worden. Er dienen consequenties aan vast te zitten ongeacht de kosten. Iedere burger in Nederland is gelijkwaardig en niet gelijk, en dient ook zo behandeld te worden. Dat is het grondrecht en dat is de basis van onze democratie. Wijk je daarvan af dan breek je de democratie af.

Wieowie
Wieowie22 jan. 2022 - 23:41

Zandb: jij schrijft “ wanneer we, vooral mannen (?)” Hoezo vooral mannen. Gewoon een discussie.

Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 16:40

Wie Ik ga in Berends denkwijze mee. Hij zegt dat veel mannen het niet nodig vinden om het 'daar' over te hebben, ja zelfs de hakken in het zand zetten. Vrouwen willen het er blijkbaar wel over hebben. Ik draai het om: Wanneer we (mannen) het er niet over willen hebben, zetten ze (vrouwen) de hakken in het zand. Is het zo wat duidelijker?

Wieowie
Wieowie24 jan. 2022 - 18:53

Zandb, er wordt toch nergens gezegd dat vrouwen de hakken al dan niet in het zand zullen zetten. Je moet een discussie voeren.

Rick Hofland
Rick Hofland22 jan. 2022 - 8:34

Kinderen van 8 en 6 opvoeden, ja da’s niet zo moeilijk om op die leeftijd jouw idealen mee te geven. Edwin, kom over 8 a 9 jaar nog eens met een leuk artikel over jouw ideale opvoeding en wat je kinderen er van vinden. Wie weet zeggen ze tegen die tijd wel dat ze jouw gender neutrale benadering om uit te kotsen vinden. Kan ook van niet hoor, maar de echte uitdaging qua opvoeding ligt nog voor je!

7 Reacties
Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 11:19

Rick Je zult toch moeten opvoeden. En inderdaad kan juist dat de bron van alle ellende zijn. Maar ook niet. Dus je, Edwin is er mee geholpen als hij luistert naar wat mensen te zeggen hebben. Maar u trekt wel een heel onterechte conclusie. Want wanneer de kinderen andere ideeën hebben dan hoe ze opgevoed zijn en ze daarvan balen of last van hebben, deugde dan die opvoeding niet? En andersom; wanneer kinderen blij zijn dat ze 'zo' zijn opgevoed, is dat dan een goede opvoeding geweest?

dirk den boer
dirk den boer22 jan. 2022 - 16:24

Als ik zo de reacties hier lees, krijg ik sterk indruk dat er nogal gedacht wordt dat opvoeding en karaktervorming een maakbaar proces is. Dat is natuurlijk maar ten dele zo,alhoewel je wel je best moet doen en verwachtingen mag hebben. Willem Holleeder is een crimineel die zijn zus (advocaat ) uitscheldt voor kankerhoer. Toch hebben ze allebei dezelfde opvoeding, dezelfde normen en waarden mee gekregen van hun ouders. Rarara hoe kan dat allemaal......

Wieowie
Wieowie22 jan. 2022 - 23:57

Zandb “ Want wanneer de kinderen andere ideeën hebben dan hoe ze opgevoed zijn en ze daarvan balen of last van hebben, deugde dan die opvoeding niet?” Als Ze last hebben van de opvoeding. Is de opvoeding verkeert geweest.

Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 16:48

Wie Dat zou je denken. Maar daar is met geen zekerheid iets van te zeggen. Een goede opvoeding kan rampzalig uitwerken. Maar dan ga je met terugwerkende kracht die goede opvoeding heel anders beoordelen. Dat maakt die goede opvoeding niet slecht. Zo kan een slechte opvoeding ook heel goed uitpakken. Maar dat maakt die slechte opvoeding nog niet goed. Ik ben iemand die in intenties denkt. Met goede intenties voed je goed op. Met slechte intenties, slecht. (Dat is al moeilijk genoeg om vast te stellen, overigens.) Over het resultaat van die intenties valt bij 'voor - nabaat' mar heel weinig te zeggen; er spelen oneindig veel factoren (waaronder ook volkomen toevallige en/of onbekende!) mee.

Wieowie
Wieowie24 jan. 2022 - 18:57

Zandb “ Ik ben iemand die in intenties denkt. Met goede intenties voed je goed op.” Het gaat om de uitkomst. Als duidelijk dat je met alle goede intenties niet bijdraagt aan de opvoeding, gaat het niet goed. Met alle goede intenties kan ik dingen doen (zoals eendjes voeren), toch kan je dat soms beter anders doen. Eendjes moeten leren om Elf eten te vinden, ook al is het voeren vol goede Intenties gedaan.

Zandb
Zandb25 jan. 2022 - 8:50

Wie Klopt helemaal. Natuurlijk kan je met goede intenties slecht opvoeden en dan deed jij dat. ALS het resultaat bepalend is. Maar dan doen we wel alsof dat resultaat feitelijk vastgesteld kan worden en een op een te herleiden valt naar 'de' opvoeding. Dat kan dan misschien in het geval van "eendjes voeren" maar als het om opvoeden ('de' opvoeding bestaat al niet!) gaat, dan is dat alleen maar door roekeloos denkende mensen vast te stellen. Stel: Ik geef mijn kind een auto als beloning omdat het zich aan de afspraak hield, niet te gaan roken. En de volgende dag verongelukt dat kind met die auto. Nou, ga er maar aanstaan, om hier het resultaat van die opvoeding - dat duidelijk niet goed is - aan die opvoeding te WIJTEN. Er valt dus genoeg te zeggen en te vinden over opvoeden maar we hebben zelden of nooit zekerheid over hoe de opvoeding zich verhoudt tot de afloop; dan zijn de intenties nog je enige houvast. Intenties maken uit of er sprake is van verantwoordelijkheid of schuld.

Wieowie
Wieowie25 jan. 2022 - 9:08

Zand, wat bedoel je met “ Klopt helemaal. Natuurlijk kan je met goede intenties slecht opvoeden en dan deed jij dat” Ik zeg namelijk dat je moet voorkomen dat je met goede intenties slecht opvoed. Je kan met alle goede intenties bijvoorbeeld je kind niet laten werken en alles voor hem betalen. Je kan met alle goede intenties alle hobbels in het leven wegpoetsen. De vraag is of al die goede intenties leiden tot het juiste resultaat. Dat de intentie goed is, zegt enkel iets over de intentie. Niet of het een goede opvoeding is.

Petra Privacy
Petra Privacy22 jan. 2022 - 8:27

Al meer dan tweeduizend jaar, is de mensheid gewend aan de dominantie van het mannelijke boven dat van het vrouwelijke. Religies hebben altijd al die basis gehad, reden voor mezelf om niet meer te geloven. Dus het mensbeeld van een paar miljard mensen, begint bij de positie van het mannelijke boven dat van het vrouwelijke. Het is aan vrouwen om elkaar te voorzien van solidariteit en assertiviteit en je in eigen kring, groep of gemeenschap in te zetten voor een veilige omgeving. Waar je als meisje en vrouw altijd je verhaal kan en mag doen. Zwijg niet, maar steun elkaar en ga dus niet meer mee met grappen die als kwetsend worden ervaren. Opmerkingen die gemaakt worden om te scoren, maar een mentaliteit laten zien, waar het snelle gedrag van mannen meer waardering krijgt dan het subtiele gedrag van vrouwen. Maar als vrouwen over de grenzen van mannen gaan, dan is dat ook niet acceptabel.

9 Reacties
Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 11:24

Petra Ik zou het graag doen. Zo ben ik opgevoed. Maar veel meer dan algemene richtlijnen waren dat niet en in de praktijk bleken die niet zo makkelijk te concretiseren; het is/was nogal eens lastig om te bepalen wanneer je ergens goed of verkeerd aan doet/deed. Wie je voor je had en hoe die uitvoering gaf aan die algemene opvoedingsrichtlijnen, werkte ook niet altijd mee. En of die de baas was, bv..... Ik bedoel; in feite zegt u niets dan: "Je moet maar zien."

pahan
pahan22 jan. 2022 - 11:30

'Religies hebben altijd al die basis gehad' Dat is niet helemaal waar. Het is wel de variant die dominant is geworden, maar daar zat voornamelijk een commercieel belang achter.

dirk den boer
dirk den boer22 jan. 2022 - 16:47

Ik denk toch dat het 200 duizend jaar is, Petra,en die dominantie had al die tijd natuurlijk ook zin, het was puur overleven geblazen lange tijd, kleine gemeenschapjes die, als ze elkaar ergens op savanne of rand van bos tegen kwamen, te lijf gingen (kijk naar de bavianen) en dan hebben mannen voordelen. Nu we met miljarden zijn dank zij de beschaving en techniek, hoeft die dominantie niet meer zo, maar zit er misschien nog wel ingebakken. Dat vrouwen bevriezen bij confrontaties lijkt me een symptoom van dat oude instinct, we hebben zelfs reptielen instincten, we moeten ermee leven, bij kritieke situatie, uitslaande brand heb je er zelfs voordeel van, nog steeds. Maar op de werkvloer en in de kantoortuin, ligt dat anders wellicht. Voer voor de psycholoog en antropoloog (socioloog even zijn mond houden hier)

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jan. 2022 - 20:49

(kijk naar de bavianen). Liever niet. Onder bavianen zijn het de in de groep minst dominante mannetjes die proberen door constant lastig vallen en desnoods met geweld seks af te dwingen. Ze proberen ook een vrouwtje op een afstand van de groep te krijgen, omdat ze dan extra kwetsbaar is en eerder zal toegeven.

dirk den boer
dirk den boer22 jan. 2022 - 21:32

De gelijkenissen worden dus steeds groter, lijkt het wel. Alleen zullen die bavianen niet zo snel dickpicks naar elkaar sturen.

Wieowie
Wieowie22 jan. 2022 - 23:59

Zandb, lees eens goed. Er Staat nergens je moet maar zien.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jan. 2022 - 10:54

dirk den boer 22 januari 2022 at 22:32 Kinderen moeten leren de innerlijke baviaan te beheersen. We laten ook niet toe dat de sterkste peuter voortdurend de andere kindjes hun speelgoed afpakt.

Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 16:55

Wie Vermoeiende reactie. Nee dat staat er inderdaad niet; dat is dan namelijk ook de conclusie die ik uit haar verhaal trek. Nadat ik in gegaan ben op het feit dat de maatregelen niet concreet zijn. Als iemand zegt dat je voor een ander moet opkomen, is dat onzin. Dat moet niet altijd. De ene keer wel, de andere niet. Wanneer je vindt dat iemand (vrouwen) assertief moet (moeten) zijn, wat moet je dan precies, wanneer en hoe doen. Ik snap echt wel, dat Petra daar niet aan kan voldoen. Ik wil haar slechts duidelijk maken, dat 'het' probleem in feite is, dat je meestal maar moet zien. En dat, als ze denkt dat ze mensen met haar verhaal denkt te helpen, dat ik daar helaas niet in mee kan gaan en waarom.

Wieowie
Wieowie24 jan. 2022 - 19:00

Zandb, als je denkt dat er in feite staat “je moet maar zien, dan heb je het niet goed begrepen.

Müller
Müller22 jan. 2022 - 8:01

“Ik ben feminist”, is natuurlijk heel makkelijk zeggen, maar wil nog niet zeggen dat je het echt bent. Ik zie mijzelf ook als feminist, maar uit dat in respectvolle behandeling van vrouwen, ik schreeuw het niet van daken.

7 Reacties
Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 11:27

Müller Waarom zou het beter zijn om het niet van de daken te schreeuwen? Wie vindt dat die in stilte feminist is, kan dat nog makkelijker denken, dan wie het van de daken schreeuwt.

Müller
Müller22 jan. 2022 - 15:04

Omdat de hardste schreeuwers vaak het minst gelijk hebben.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 jan. 2022 - 15:38

Hij laat het toch niet bij dat ene zinnetje? Jij wel trouwens. Ik heb moeite met mensen die zeggen dat ze niet liever zeggen wat ze aan het zeggen zijn.

Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 18:19

Muller U zegt het al: Vaak niet. En dat is dan dus net het probleem: Wanneer dan wel en wanneer dan niet. En omgekeerd, als stillen vaak wel gelijk hebben, wanneer dan wel en wanneer dan niet. En feitelijk is echt werkelijk waar iemand die schreeuwt heel wat makkelijker te betrappen op 'geen gelijk hebben' dan wie heel stilletjes zijn eigen gang kan gaan.

Wieowie
Wieowie23 jan. 2022 - 0:02

Zandb, aan schreeuwen heb je niks. Je moet inhoudelijk zijn. Alleen als je niet gehoord wordt moet je schreeuwen. Maar de inhoud van de boodschap wordt niet anders door harder te praten

Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 17:00

Wie Ook vermoeiend. "Van de daken schreeuwen" is een uitdrukking, die hier in de betekenis gebruikt wordt, dat je iets in het openbaar ergens duidelijk voor uitkomt. Dat schreeuwen, daar gaat het niet om. Het gaat om het bekend maken als tegengesteld aan "voor je zelf houden".

Wieowie
Wieowie24 jan. 2022 - 19:11

Zandb, schreeuwen kan tot weerstand leiden. Je kan beter jezelf laten horen. Zonder overdadigheid. Je kan jezelf ook overschreeuwen.

Ik weet het wel
Ik weet het wel22 jan. 2022 - 7:39

Ik dacht altijd dat opvoeden ging om het bijbrengen van normen en waarden en zorgen dat ze volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij door te zorgen dat ze een opleiding doen die ze leuk vinden en waarmee ze enigszins kunnen meekomen in de maatschappij. Kennelijk had ik meer moeten letten op de kleur van de step. Desalniettemin lijkt het erop dan mijn zoon en dochters aardig mee kunnen komen in de maatschappij. Mijn zoon is bijgebracht dat hij met z’n tengels moet afblijven van wat niet van hem is en dat hij vrouwen met respect moet behandelen, niet dat hij op een vrouw moet lijken. Ieder kind is anders en zal op een andere manier benaderd moeten worden.

4 Reacties
Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 11:38

U weet helemaal niets. En erger nog: u zegt helemaal niets wanneer u dit beweert: "Ik dacht altijd dat opvoeden ging om het bijbrengen van normen en waarden en zorgen dat ze volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij door te zorgen dat ze een opleiding doen die ze leuk vinden en waarmee ze enigszins kunnen meekomen in de maatschappij." Ik kan me maar zo voorstellen, dat iedereen het daarmee een is. De vraag is dan natuurlijk, welke normen en waarden je hoe - juist bij dit kind - aanbrengt enz. En dan leiden er meer wegen naar Rome. Waarbij opgemerkt dat Rome weinig meer is, dan de volwassenheid in al haar verscheidenheid. Dat u meent dat u uw kinderen aardig terechtgekomen zijn dankzij uw opvoeding, dat is nooit te bewijzen. Dat zou ook betekenen dat u en iedereen faalt, wanneer kinderen (ook met allerlei zichtbare en niet zichtbare eigenschappen die we ook vaak gebreken noemen) niet goed terecht komen. (Waarbij dat 'goed' terechtkomen ook al zo subjectief is als de neten.)

Wieowie
Wieowie22 jan. 2022 - 19:00

Zandb “ Ik kan me maar zo voorstellen, dat iedereen het daarmee een is.“ Iedereen? Wat een lulkoek. Er worden dagelijks 1000 kinderen per dag uit huis geplaatst, vanwege onveilige thuis situaties. Alcohol, drugs, geweld, misbruik? Etc.. Dat is nog maar hey topje van de ijsberg. Ga nou niet beweren dat elk kind Savonds gezellig met hun ouders praat over een leuke dag. Sommigen zijn blij als de borden niet door het huis vliegen oid.

Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 17:03

Wie Nog vermoeiender. Hier reageer ik op: "Ik dacht altijd dat opvoeden ging om het bijbrengen van normen en waarden en zorgen dat ze volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij door te zorgen dat ze een opleiding doen die ze leuk vinden en waarmee ze enigszins kunnen meekomen in de maatschappij." Ik kan me voorstellen dat iedereen dit wel een mooi opvoedingsideaal vindt. Als u zich dat niet kunt voorstellen, wees mijn gast. Het een sluit het ander niet uit.

Wieowie
Wieowie24 jan. 2022 - 19:21

Zandb, jij schrijft dat iedereen dit vindt “ door te zorgen dat ze een opleiding doen die ze leuk vinden en waarmee ze enigszins kunnen meekomen in de maatschappij.” Er zijn genoeg mensen die hier helemaal niet voor willen zorgen. We zijn mensen die vinden dat hun kinderen het zelf maar moeten doen en verzorgen. Er worden 1000 kinderen per dag uit huis geplaatst, omdat ouders niet weten als wat opvoeden is.

The Apple
The Apple22 jan. 2022 - 7:23

"Educate your Sons", in de werking van van de hele wereld om je heen blijkt en foutje te zijn geslopen en dat komt nu aan het daglicht, maar daar gaan ze geen verandering in aanbrengen, nee, dat zullen jullie, zoons, moeten gaan doen. Educate yourself, zou ik zeggen, en daarom is de discussie erover ook zinvol, maar om die verandering aan de zoons op te leggen lijkt me niet het goede uitgangspunt. "Mannen zijn nu eenmaal zo", lijkt me niet het goede uitgangspunt, het probleem zit bij de opvoeders, niet bij degenen die opgevoed worden. De bestaande machtsverhoudingen blijken daar vooral een belangrijke factor in te vormen. De vraag rijst dan wel of je op de eerste plaats moet kijken naat het seksueel gedrag, of dat het probleem gezocht moet worden in de machtsverhoudingen. Misschien gaan door die bestaande machtsverhoudingen wel meer dingen verkeerd. Voordat je het weet wordt seksueel gedrag weer onderdrukt in plaats van dat het zich kan emanciperen en normaal kan worden in al zijn facetten. En dat kan toch niet de bedoeling zijn - https://www.youtube.com/watch?v=DxBAwwj25zs

EenMening
EenMening21 jan. 2022 - 21:06

Het Voice-schandaal, de (nieuwe) Nederlandse versie van #metoo. Toen enkele jaren geleden ernstige misstanden aan het licht kwamen, die zich vooral afspeelden in traditioneel linkse bolwerken, werd wel beweerd dat het een links probleem was. Maar dat klopt niet, het heeft veel meer met afhankelijkheid en macht te maken. Voornoemde bolwerken zijn voor studenten vaak de enige mogelijkheid om hun doel te bereiken, bijvoorbeeld actrice of danseres worden. Dat geldt ook voor The Voice of Holland. Er zijn heel weinig alternatieven. In het bedrijfsleven ligt dat anders, omdat er veel meer alternatieven zijn, er zijn immers duizenden bedrijven. Als een vrouw het slachtoffer dreigt te worden van ongewenste gedrag, kan ze ontslag nemen en ergens anders gaan werken. Het lijkt er ook op dat men in het bedrijfsleven verder is met het aanstellen van vertrouwenspersonen, die er voor moeten zorgen dat er een veilige werksfeer heerst. Maar ondanks alles voorzorgen gaat ook daar nog heel veel mis.

17 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman21 jan. 2022 - 21:52

[Als een vrouw het slachtoffer dreigt te worden van ongewenste gedrag, kan ze ontslag nemen en ergens anders gaan werken] O ja, dat gaat zo makkelijk. Je neemt gewoon ontslag en hup je hebt weer een positie ergens anders. Los van dit onzinnige scenario is het natuurlijk krankzinnig dat een slachtoffer haar biezen moet pakken en een dader blijft zitten. Daarom is vakbondsorganisatie van belang. Alleen gezamenlijk kun je een vuist maken tegen baasjes die hun grenzen niet kennen.

LaBou
LaBou 22 jan. 2022 - 7:18

"Als een vrouw het slachtoffer dreigt te worden van ongewenste gedrag, kan ze ontslag nemen en ergens anders gaan werken." Eigenlijk is dit een typisch voorbeeld van victim-blaming. Niet de dader wordt aangepakt maar het slachtoffer moet zich aanpassen door te vertrekken.

Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 8:01

Mening [Als een vrouw het slachtoffer dreigt te worden van ongewenste gedrag, kan ze ontslag nemen en ergens anders gaan werken] Als je slachtoffer dreigt te worden, dan ben je al slachtoffer. En dan lijkt me dat voor de dader wel heel prettig, wanneer je 'gewoon maar even' ergens anders gaat werken.

Wieowie
Wieowie22 jan. 2022 - 9:54

Labou, dat is helemaal geen Victim blaming. Waar blame je haar dan van? Als je een nieuw woord hebt gehoord, moet je het wel op de juiste manier gebruiken. En het is toch normaal om tegen iemand te zeggen of zij het leuk vindt om bij een dergelijk bedrijf te weken. Als mijn dochter dickpicks ontvangt van collega’s, is het normaal om te overleggen of ze daar nog wil werken. Bij jij zou zeggen “ergens anders werken? Geen denken aan”

LaBou
LaBou 22 jan. 2022 - 10:41

Gezien zijn reactie is wieowie het met mening eens.

Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 11:49

Wieowie Een bedrijf waar het normaal is dat je lulfoto's krijgt, daar wil je niet werken en dan kan je weggaan. Maar dat is wel de omgekeerde wereld. Zeker als dat het enige is wat dat bedrijf daar dan aan doet; dan worden de daders niet gestraft. En kun je gerust stellen dat het slachtoffer gestraft wordt. Al zou het zichzelf 'straffen'. Maar ook dat weggaan, garandeert niet dat je er vanaf bent.

EenMening
EenMening22 jan. 2022 - 16:19

@Huysman Je moet niet zeuren. Je gaat niet in op mijn verhaal, maar pikt er 1 zin eruit. Je kan ook stellen dat er op dit vlak veel meer problemen zijn bij links dat bij rechts. Er wordt wel gesproken over 70-30. Hetzelfde geldt voor de Democraten in de VS. Je gaat niet in op mijn complete verhaal waarin ik uitleg hoe dat komt maar jij doet aan cherry picking.door er een zin uit te pikken. Bedrijven bieden meer mogelijkheden om te "ontsnappen" dan theateropleidingen etc. Bovendien is men in bedrijven verder met het aanstellen van vertrouwenspersonen. De vakbond kan in de praktijk heel weinig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2022 - 18:26

Mark Huysman Ik ken iemand die heeft de vakbond tijdig ingeschakeld en die werd niet geholpen. Het was het CNV of een equivalent daarvan voor het onderwijs. Ze lieten diegene gewoon zitten. Die heeft per direct het lidmaatschap opgezegd. Dus vraag niet waarom mensen geen lid meer worden van een vakbond! Het is triest maar waar! Wie had het niet liever anders gezien.

Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 18:26

Mening De vakbond kan vooral iets, als het er om gaat of de regels - het protocol - er is en gevolgd is. Daarnaast kan de vakbond iemand begeleiden in zijn of haar 'proces' om e.e.a. binnen het bedrijf aan te kaarten. Zoals u dat 'met ontslag gaan' in deze context noemt, is het wel een heel vreemde 'oplossing'. En de moeite waard om te bekritiseren. Dat is geen gezeur. Maar dat is dan een relevante reactie op uw onduidelijkheid als u per se niet bedoelt wat u het zegt.

Mark Huysman
Mark Huysman22 jan. 2022 - 21:51

@Mening [Je moet niet zeuren. Je gaat niet in op mijn verhaal, maar pikt er 1 zin eruit.] Een cruciale zin. Je doet alsof het in het bedrijfsleven beter is omdat mensen makkelijk naar andere bedrijven kunnen overstappen. Dat is a) bullshit , mensen kunnen niet zo maar overstappen naar andere bedrijven en het gaat b) voorbij aan het feit het belachelijk is dat daders kunnen blijven zitten en slachtoffers moeten hopen dat het elders beter is. [Je kan ook stellen dat er op dit vlak veel meer problemen zijn bij links dat bij rechts. Er wordt wel gesproken over 70-30.] Door wie en op basis waarvan? [Hetzelfde geldt voor de Democraten in de VS.] Hoe bedoel je? Bedoel je dat 70% van de gevallen van seksuele intimidatie in de Democratische Partij afkomstig is van linkse Democraten? Sanders-mensen? En 30% van rechtse Democraten? Clintonites en Biden types? Dat is volkomen kul. Juist allerlei types uit het rechtse establishment binnen de Democratische Partij hebben zich hieraan schuldig gemaakt. En dan is het nog steeds de vraag of ze kunnen tippen aan Trump met z’n ‘grab them in the passies’. @Minoes Ik denk niet zo zeer aan de vakbond als ‘begeleider’ maar meer aan vakbondsorganisatie op de werkvloer. Als je een sterke bedrijfsledengroep hebt dan kun je sneller dit soort zaken signaleren en als werknemers gezamenlijk een vuist maken.

Mark Huysman
Mark Huysman22 jan. 2022 - 22:06

passies = pussies Mijn autocorrect accepteert geen vulgaire Trump-taal.

Wieowie
Wieowie23 jan. 2022 - 0:05

Labou. Wellicht ga jij bij dickpics juist meer naar je werk. Ik zou mijn dochter adviseren om een leukere baan te kiezen met leukere collegas.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jan. 2022 - 7:53

Mark Huysman Vroeger bij de FNV was dat wel zo, daar deden ze beiden. je kreeg er ook bijvoorbeeld juridische hulp/advies. Dat was op vele deelterreinen zo.... . Maar goed dan moet daar toch minstens een ter zakendoende reactie komen, aanwijzing waar te zijn, en eventueel enig onderzoek, bestaand of nieuw, in die tak van sport om überhaupt iets te kunnen ondernemen. Zij moeten als vakbond dit soort problemen vaker tegen zijn gekomen. Mensen weten tegenwoordig niet eens meer van elkaar wie waar lid van is. Als het zo simpel was kregen mensen onderling sowieso wel meer steun van elkaar. Maar juist de bedrijfscultuur kan hier een zwijgcultuur voortbrengen die hier aan ten grondslag ligt. Hoeveel mensen riskeren hun eigen baan daarvoor denk je? In veel gevallen hebben de direct betrokken werknemers dus tegenstrijdige belangen. Als er een zwijgcultuur is bijvoorbeeld wordt die niet om die reden doorbroken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jan. 2022 - 8:00

Ik weet het ook enkel van jaren geleden omdat mijn beide broers heel hun leven bij de vakbond zijn geweest en voor de vakbond hebben gewerkt. Daar zal ook alles niet meer zijn wat het ooit was.

OlavM
OlavM24 jan. 2022 - 1:13

@ Mark Huysman: [Mijn autocorrect accepteert geen vulgaire Trump-taal.] :) :) Tel de zegeningen van de moderne technologie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jan. 2022 - 9:34

OlavM Hij is leuk he? Dat kunnen we in deze tijd wel gebruiken!

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jan. 2022 - 9:38

Mark Huysman 2022 at 22.52 En toch gebeurd het beiden. Ik heb zelf ooit, heel lang geleden daarvoor ontslag genomen. Pas verteld aan desbetreffende baas nadat ik dat gedaan had. Was toen nog wel jong. Een ander, in een totaal andere tijd en situatie, maar veel ernstiger probleem, is buitengewerkt!

tempest
tempest21 jan. 2022 - 18:45

“Educate” geeft bij mij in dit opzicht een verkeerde suggestie. Alle kinderen wordt dit onderwezen, daar ligt meestal het probleem niet. Het is de opvoeding in zijn algemeenheid en de voorbeelden die mensen in het dagelijks leven en in de media zien. Welk gedrag wordt geaccepteerd of soms zelfs gestimuleerd, terwijl je je kan bedenken dat het niet overeenkomst met de mooie uitgesproken woorden? Overigens komt dat soort discrepantie in ontelbaar veel situaties voor, helaas.

Joop den Uil2
Joop den Uil221 jan. 2022 - 17:25

Heb de indruk dat de opwaartse lijn van gelijkheid m/v/g afgelopen jaren de top heeft bereikt en dat we op een glijbaan omlaag zijn beland. Zolang er nog voorzichtig om de brei wordt heengedraaid zal er op korte termijn niets veranderen.

1 Reactie
Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 8:06

Joop Was het maar een glijbaan omhoog. Hier kan iedereen het al snel mee eens zijn, "Zolang er nog voorzichtig om de brei wordt heengedraaid zal er op korte termijn niets veranderen." Maar het gaat er u juist om, hoe je dat dan concreet maakt, hoe je dan precies wat wilt gaan veranderen. En daar zwijgt u stil.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 jan. 2022 - 16:55

Ach , nu krijgen alle mannen er van langs omdat een stelletje BN-ers zich mogelijk misdragen hebben. O en dat ligt weer aan de samenleving - ja want op scholen en thuis leren jongens allemaal dat ze superieur aan vrouwen zijn en dat ze die daarom maar mogen betasten . En omdat sommige jongens sporten leuk vinden daarom gaan ze aanranden of omdat ze met starwars spelen . Leuk die mythes

3 Reacties
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl21 jan. 2022 - 18:06

Koopt u ook geen Gillette scheermesjes meer?

Winterdepressie
Winterdepressie22 jan. 2022 - 0:34

@Robin, Het is mij wel eens opgevallen dat scheermesjes voor vrouwen een stuk beter zijn dat die voor mannen. Voordat ik mijn enorme baard had, schoor ik liever met ladyshave dan met die prut die ze voor mannengezichten bedoelt hadden. Het was niet eens een klein verschil. Scheermesjes voor mannen zijn waardeloos. Ze zijn slechter dan waardeloos!

Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 8:12

Griezel Er is een probleem. En u weet dat het niet aan de samenleving ligt. Die speelt geen rol in dit soort kwesties.

Winterdepressie
Winterdepressie21 jan. 2022 - 16:47

Ik ben er eigenlijk al jaren van overtuigt dat er daadwerkelijk substantiële verschillen bestaan tussen de seksen. Ik ben opgevoed met het principe dat er tussen geslachten gelijkheid moet bestaan, maar ik kan dit principe niet echt meer ondersteunen. Het is mij volledig duidelijk dat is de meeste situaties vrouwen gemiddeld inherent superieur zijn aan mannen en de onderdrukking van vrouwen is een rechtstreeks resultaat van mannen die dit gegeven niet aankunnen.

7 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.221 jan. 2022 - 18:46

"Het is mij volledig duidelijk dat is de meeste situaties vrouwen gemiddeld inherent superieur zijn aan mannen" Dit is ook wel een beetje een enge manier van denken...

Winterdepressie
Winterdepressie21 jan. 2022 - 20:05

@Marcus, Het is alleen maar eng als je dit feit als bedreiging ziet. Laten we eerlijk wezen. De meeste mensen zijn niet het beste in iets. Veel van ons zullen op veel fronten moeten accepteren dat er meerderen bestaan boven ons. Hoeveel moeite is het om te accepteren dat dit in veel gevallen vrouwen betreft? Het doet niets af af mannelijkheid. Sterker nog de realiteitszin dat dit simpelweg waar is maakt mannelijkheid juist iets beter.

EenMening
EenMening21 jan. 2022 - 21:08

@Winter Dat klopt wel, zolang je het woord superieur niet in algemene zin gebruikt. Ik ken tientallen mensen die beter zijn in bepaalde zaken dan ik. Maar dat geldt niet over de hele linie.

Winterdepressie
Winterdepressie21 jan. 2022 - 21:26

@EenMening, Ik bedoel "superieur" hier inderdaad in het bijzonder en niet in het algemeen. Het is blijkbaar voor sommige mannen lastig te verkroppen dat voor de meeste vaardigheden die ze bezitten waar ze niet de beste in hun veld zijn, er statisch meer vrouwen zijn die beter zijn in die specifieke discipline dan mannen. Ik ben trouwens een stereotypische man met baard, bier en een behoorlijk klusserscomplex. Als er ook maar 1 ding is wat ik met absolute zekerheid kan schrijven op dit forum, is dat het simpelweg een noodzaak is dat wij manspersonen openbaar en eerlijk onze meerderen erkennen in de vrouwen in ons leven. Iedere jongen zijn moeder zou toch bijna altijd voldoende bewijs moeten zijn voor dit feit?

Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 8:27

Depressie Dat kan u dan duidelijk zijn, dat vrouwen "in de meest situaties gemiddeld inherent superieur zijn aan mannen", maar hoe wilt u de juistheid van uw intuïtie (vooroordeel) aantonen en objectiveren? Deze manier van denken is niet alleen maar eng, wanneer je daar een bedreiging in ziet. Het is, waar dan ook op toegepast een eng principe, dat intuïtie (vooroordeel) leidend kan en mag zijn in het beoordelen van mensen. Ik bedoel niet dat we dit niet vaak doen of zoiets per definitie fout is maar ik bedoel wel dat we ons van de onzin en de betrekkelijkheid ervan dan wel elke keer opnieuw bewust moeten zijn en moeten erkennen. Wie dit principe openlijk praktiseert, loopt terecht het risico om er van beschuldigd te worden, te discrimineren.

Winterdepressie
Winterdepressie22 jan. 2022 - 15:02

@Zandb Bij hoge uitzondering zal ik op uw onzin reageren. Op mijn dagelijkse computer zie ik die lulkoek die jij uitkotst niet omdat ik dat allemaal blokkeer, maar dit is een andere computer, dus helaas werd ik wederom geconfronteerd met jouw grenzeloze domheid. Aldus. Discriminatie is een heel makkelijk principe dat zelfs jij zou kunnen begrijpen als je dat echt zou willen. Het is namelijk een kwestie van een ongelijke behandeling in een gelijke situatie of een gelijke behandeling in een ongelijke situatie. Als we er gewoon eerlijk voor uitkomen dat op sommige niveaus vrouwen anders en beter zijn dan mannen, dan is het ook heel simpel te zien dat op dat niveau vrouwen ook gediscrimineerd worden. Hoe moeilijk is dit?

Zandb
Zandb22 jan. 2022 - 18:35

Depressie U maakt er wel weer een zooitje van. Ik bedoel: Hoe moeilijk kan het zijn! Wanneer u ergens van overtuigD bent, wanneer u iets duidelijk is, wil dat nog niet zeggen, dat het ook zo is. Om iets te laten zijn, zoals u zegt dat het is, moet u dat aantonen. Kunt u dat niet, dan is er sprake van een vooroordeel en mondt dat in de behandeling uit in discriminatie. Als dat onzin is, dan hebt u een verkeerd begrip van wat onzin is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2022 - 16:05

Ik denk dat je zoon en dochter het meest leren van hoe jijzelf met vrouwen omgaat als rolmodel. Het gaat niet enkel om wat je ze vertelt en welke kleur je van iets geeft, maar vooral om hoe je je zelf gedraagt naar vrouwen toe. Ik vind dat van die kleuren dus helemaal niet belangrijk. Als iemand iets mooier vindt dan iets anders dan heb ik daar geen probleem mee, ook niet al kiest een meisje roze etc.. Het gaat om het voorbeeld dat je zelf geeft. Dat is wat blijft hangen. Het overige is windowdressing.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2022 - 16:21

Het is natuurlijk ook andersom! Maar hier boven gaat het steeds over meisjes.

Marcus A.2
Marcus A.221 jan. 2022 - 18:48

"Ik denk dat je zoon en dochter het meest leren van hoe jijzelf met vrouwen omgaat als rolmodel. " Zou het gemis van de juiste rolmodellen dan een verklaring zijn voor het gedrag van dit soort mannen? Wat vind jij nou een goed rolmodel?

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2022 - 8:08

Marcus Op je eerste vraag zeg ik ja. Dan bedoel ik daarmee dat bijvoorbeeld In de setting van een klassiek gezin het veel belangrijker is wat het gedrag van een vader is/ de moeder t.o.v. de ander van de beiden seksen t.o.v. elkaar, de wisselwerking daartussen. Respect voor de ander is het sleutelwoord en het belangrijkste. Dat is wat kinderen moeten/willen zien en zich veelal eigen maken. Gedrag dus, geen uiterlijkheden. Zo is het ook in andere sectoren zoals het onderwijs etc..maar het meest gaat dit op voor de dagelijkse woonomgeving. Met juist precies het tegengestelde doen dan kinderen willen of omdat jij dat wenst ( soms vanuit eigen negatieve ervaringen), ga je juist zelf precies diezelfde fout maken als die je wil 'herstellen' , 'voorkomen' via je kinderen. Dit omdat je ook hier in de overdrive gaat, de overcompensatie., iets afkeurt dan wel goedkeurt, keuzevrijheid van een kind respecteren in waarmee het wil spelen, haar/zijn voorkeuren, is daar ook onderdeel van. Overcompensatie is het slechtste wat je m.i. kunt doen het beknot op dezelfde wijze de vrijheid van een kind, zijn/haar eigen interesse te volgen en ontwikkeling maar dan in tegengestelde richting. Vrouwen dragen volgens mij in de meeste gevallen geen broek omdat dat zoveel mooier/mannelijker is, ook niet al zit er een rits voorin, voelen ze zich daar niet meer man door, ze dragen die meestal omdat het een veel gemakkelijker en ook soms warmer kledingstuk is, ook al is het wellicht gepromoot door de industrie. Vervolgens geven ze er hun eigen tinten aan voor verschillende gelegenheden, precies zoals mannen dat doen en deden.. Het zijn geen mannen die dat opgedrongen hebben en vrouwen zijn er zich niet meer man door gaan voelen en zijn er niet minder kwetsbaar door geworden. Het heeft blijkbaar ook niet geholpen in de benadering van de verschillende seksen. Waarom, omdat het daar niet in zit. Het zit niet in uiterlijkheden, het zit in respect voor de ander en dat voorleven door mensen die dicht bij het kind staan. Dat zijn hun voorbeelden.

Wie schrijft die blijft
Wie schrijft die blijft21 jan. 2022 - 15:50

Het is een interessant onderwerp. Wat me opvalt, in de berichtgeving en discussie, dat het veel gaat over schuldigen en slachtoffers. En hoewel dat misschien nodig is om het daarover te hebben in individuele gevallen, gaat het gedrag daarmee niet weg. Het is heel fijn dat we Jeroen en Marco en Ali en John nu aan de schandpaal kunnen nagelen, maar wat helpt dat nou helemaal? Kijk, het gaat uiteindelijk over gedrag. Als Marco meisjes in hun billen kneep, dan is dat ooit de eerste keer gebeurd. Blijkbaar vond niemand het nodig om hem erop aan te spreken. Ik kan je verzekeren dat als ik het zou zien, dat ik mijn mond zou opentrekken. Gewoon in de trant van, "He Marco, niet in de billen van de deelneemsters knijpen". En ik schat in dat er zat mensen zijn die het gezien hebben. Maar iedereen kijkt weg. De bandleden zijn bang hun baantje kwijt te raken, evenals de licht- en geluidstechnici. Als een paar mensen het lef hadden gehad om hun mond open te doen, had Marco waarschijnlijk eieren voor z'n geld gekozen. Maar niemand zei wat en hij kon het keer op keer doen zonder gevolgen. En als je er eenmaal een paar keer mee wegkwam, waarom dan niet een stapje verder? Het gaat over normen en waarden. Dat je weet wat jouw normen en waarden zijn en dat je een risico durft te nemen om die te verdedigen. Dat geldt voor mensen die het overkomt, maar vooral voor de stille getuigen. De mensen die het zien en te beroerd of te bang zijn om actie te ondernemen. Niet dat het makkelijk is. Het vereist nogal wat moed om iemand aan te spreken op ongewenst gedrag. Maar hoe meer mensen het doen, hoe ongemakkelijker de situatie wordt voor diegenen die dit gedrag vertonen. En daar gaat het om. Dan kunnen ook daders hun gedrag aanpassen voor ze werkelijk schade aanrichten. Ik denk als je Marco nu de vraag voorlegt of hij liever had gehad dat hij vroegtijdig op zijn gedrag was aangesproken, dat zijn antwoord ja zou zijn. Ik heb ooit wel eens een zakelijk contact gehad die tijdens een kennismakingsborrel zijn secretaresses zijn "gleufjes" noemde. Ik was vrij jong (en hij vrij oud) en ik was diep geschokt. Ik had op dat moment niet het lef om hem aan te spreken. Maar het is bij een kennismaking gebleven en ik heb nooit zaken met deze man gedaan. En misschien heeft me dat heel veel geld gekost, wie zal het zeggen. Maar fuck it. Met zulke eikels wens ik niet te werken.

1 Reactie
Jaco38
Jaco3821 jan. 2022 - 19:51

Maar u doet net alsof mannen (en vrouwen) voortdurend seksueel overschrijdend gedrag zien van andere mannen en daar dan niets van zeggen. Ik ga richting de 50 en heb in mijn hele leven nog nooit een man een vrouw in de billen zien knijpen of zien betasten. Ik geloof direct dat dit veel voorkomt, maar dat zal dan in het geniep of niet zichtbaar voor anderen zijn of ze weten wanneer ze de handen thuis moeten houden.

WillemdeGroot
WillemdeGroot21 jan. 2022 - 15:11

Gevoelig onderwerp. Ben het volkomen met Edwin eens dat opvoeding een sleutel kan zijn voor later maatschappelijk aanvaardbaar gedrag. Het gaat in feite om 'aanvaardbaar'. Van wie, door wie? Deelopmerking: is dat 'aanvaardbaar' niet ook voor menigeen, ook pubers, datgene waarmee je al opgroeiend in aanraking komt en voorgesteld wordt als gangbaar en aanvaardbaar? Hebben ouders/opvoeders daar zicht op? Weten ze waarmee hun kinderen/leerlingen in aanraking komen via bepaalde sociale media? Wie controleert dat. Wie geeft grenzen aan? Wie bepaalt de moraal? Het is de leefomgeving die veel bepaalt. En ben ik dan een pessimist of realist door te beweren dat die leefomgeving steeds gevaarlijker dreigt te worden dan zij altijd al was door ons tijdperk van 'ik', behoeftebevrediging, beeldvorming, emotie en prestatiedwang??

Karingin
Karingin21 jan. 2022 - 14:43

Tja, cultuurverandering is een kwestie van lange adem, maar echt heeeeel lang. En dan nog weet je niet wat je krijgt. We dachten ooit dat de sexuele revolutie een bevrijding voor de vrouw betekende, nou dat bleek nogal een misvatting - het is best wel ingewikkeld

MichelB2
MichelB221 jan. 2022 - 14:42

Als het over Hilversum gaat spreekt men niet voor jan met de korte achternaam over de Gooise Matras. Er wordt bedoeld, dat vrouwen hun carrière kunnen bepalen tussen de lakens. Hierbij echter is sprake van een machtsfactor; die jonge meiden van TVOH wordt als het ware voorgehouden, dat hun toekomst afhangt van de mate van bereidwilligheid ten opzichte van hun begeleiders (coach, muzikant en dergelijke). Onder deze mannen bevinden zich kennelijk lieden die niet deugen, die als een roofdier naar zijn prooi smacht. John de Mol zou dat in de gaten moeten hebben en er dan iets mee doen. Maar hij hield Jeroen - zijn zwager - de hand boven het hoofd en van Marco (en Ali?) kan hij het zich niet voorstellen. Dat alles om zijn creatie als internationaal succes te kunnen behouden en zijn miljoenenimperium geen schade toe te brengen. Het belang van die jonge meiden is ondergeschikt en wordt door de miljardair amper genoemd. Zo gaat dat in een wereld waar geld belangrijker is dan de menselijke waardigheid.

1 Reactie
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl21 jan. 2022 - 17:53

We hadden een jaar of wat terug toch ook die toneelleraar die niet van z'n leerlingen af kon blijven? En iedereen eromheen ontkende het, het kon niet waar zijn. Het hele wereldje zit vol met deze, soort capos, die weten dat ze een springplank zijn en er het volle profijt uit zullen halen voordat je door mag naar de onderbaas. Zijn soldaten zullen hem nooit verlinken.

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 jan. 2022 - 14:13

Het gaat om machtsmisbruik en de verhouding tussen coach/meerdere vs werknemer/pupil Nu betreft het een hele foute man/vrouw verhouding en is het gefocust op sexuele handelingen. Dit terwijl ook bijv pesten enorme vormen kan aannemen, ook tussen personen van hetzelfde geslacht. Het gaat dus om machtsmisbruik en afhankelijkheid, er zit nog veel meer fout in de samenleving wmb. Dat gaat verder dan feminisme Dat dit al zo groot is, zet te denken

3 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg21 jan. 2022 - 16:24

Het patroon is inderdaad op veel, heel veel meer plekken te zien. Als je goed oplet, zie je heel veel machtsmisbruik waarin het slachtoffer "verantwoordelijk" gemaakt wordt voor het geweld. "Als jij niet ..., dan had ik niet..." - en alle mogelijk denkbare parafrasen ervan. Drie keer raden waarom slachtoffers zo moeilijk melding of aangifte doen. Het is niet alleen de angst niet geloofd te worden, het risico is geweldig dat ook de buitenwacht het geweld nog eens dunnetjes overdoet: "je had toch kunnen weten dat als jij ... doet, die-en-die weleens ... zou kunnen gaan doen?" Houd de verantwoordelijkheid voor de gedrag daar waar het thuishoort: bij degene die het gedrag vertoont.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2022 - 8:31

In het bedrijfsleven, scholen etc.. worden slachtoffers geconfronteerd met alsnog ontslag omdat 'de werksituatie onmogelijk zou zijn geworden'. Het treft nooit de daders. Dat is een paraplu geworden waaronder je alles kunt vangen. Instanties zoals UWV en rechters gaan daar gewoon in mee. Het begint ermee het overige personeel contact te verbieden met het slachtoffer en het slachtoffer zo te isoleren. Die weet niet wat er gaande is, dat dat gebeurd is en verliest zo het vertrouwen in de naast medewerkers, medewerkers die ook niet meer willen getuigen op straffe van verlies van hun baan. Het slachtoffer voelt zich helemaal alleen staan. Het slachtoffer wordt van bovenaf geïsoleerd en voelt zich niet gesteund en weet soms niet waarom niet. Bedrijven en instellingen, ook scholen, maken het werken haast onmogelijk en doen dit ter voorkoming van imagoschade. Het mag onder geen beding naar buiten komen. In dat geval heb je dus ook aan een vertrouwenspersoon helemaal niets. Die wordt nl. door de instelling van welke soort dan ook in dienst genomen en is gehouden aan een zwijgplicht. Dan sta je er nog helemaal alleen voor. Imagoschade is waar ze het bangst voor zijn. Vervolgens geeft UWV toestemming voor ontslag omdat 'de werksituatie onmogelijk wordt' en worden er zwijgcontracten gesloten tussen vaak ongelijke krachten en heeft het slachtoffer alsnog het nakijken.Die krijgt nog een extra te verweken schop onder de kont en moet ooit nog herstellen wat m.b.t. vertrouwen een immense opgaven is. Dat ze vaak langdurig ziek worden en integratie bij hetzelfde bedrijf, dezelfde school onmogelijk si geworden, is dan bijna op voorhand te voorspellen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2022 - 8:47

opgave

Bert de Vries
Bert de Vries21 jan. 2022 - 14:10

Het wordt tijd dat de verschillen tussen mannen en vrouwen duidelijk in beeld komen. Nu worden die te vaak en als regel ongewild verhuld. Hoofdoorzaak is de semantische gelijkschakeling van gelijkwaardig en gelijk. Mannen zijn op sexueel gebied nou eenmaal 'agressiever' dan vrouwen. Veruit de meeste sexuele misdrijven worden gepleegd door mannen. Zoiets betekent niet dat vrouwen een beter moreel besef hebben. Want de meeste valse beschuldigingen van sexuele misdrijven komen van vrouwen. Zie bijvoorbeeld ook de vaak valse beschuldigingen aan het adres van de voormalige echtgenoot dat hij zijn handen niet kom thuishouden bij de peutertjes in het gezin. Haal gelijkheid en gelijkwaardigheid uit elkaar. En breng de verschillen scherp in beeld. Voor de wet zijn we allemaal gelijk. In de werkelijkheid zijnwe altijd verschillend, en in de helft van de gevallen per definitie fundamenteel verschillend.

3 Reacties
LeftFuturist
LeftFuturist21 jan. 2022 - 14:34

Tja ik blijf erbij we hadden ook de onvolmaakte en zogenaamde maar achtergestelde visie van de islam nodig om deze discussie te voeren. Maar sindsdien zijn we een pad hiermee ingeslagen die alleen vager wordt. Verhoudingen tussen man en vrouw zijn zeer belangrijk maar worden aan alle kanten onderschat. Misschien omdat er ergens bang zijn om het in te vullen voor onszelf of anderen. Er mag wat mij betreft best een soort handleiding voor kuisheid komen. Op gewoon humane gronden.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg21 jan. 2022 - 16:25

"Zie bijvoorbeeld ook de vaak valse beschuldigingen aan het adres van de voormalige echtgenoot dat hij zijn handen niet kom thuishouden bij de peutertjes in het gezin." Uit wetenschappelijk onderzoek komt dat 11% van de meldingen van kindermishandeling onterecht zijn. In de overgrote meerderheid van de gevallen is de melding terecht.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2022 - 8:45

Hanneke Kouwenberg Daarbij komt dat jeugdhulpverleners nog steeds zeggen; Wij doen niet aan waarheidsvinding. Terwijl in de politiek en TK gezegd wordt, dat ze verplicht zijn daartoe.

frankie48
frankie4821 jan. 2022 - 14:03

Als je in Nederland aan ouders/verzorgers een oproep wilt gaan doen om hun zonen goed op te gaan lopen voeden, dan zou ik gaan beginnen met een volledig Nederlandse tekst boven een artikel of op tegeltje die deze ouders/opvoeders dan die wijsheid zouden moeten gaan verschaffen.

Wie schrijft die blijft
Wie schrijft die blijft21 jan. 2022 - 13:57

Het probleem gaat ook niet alleen maar over seks en mannen en vrouwen. Het gaat ook over dat mensen niet op durven te staan tegen iemand die in hun ogen machtiger is. De reden is natuurlijk omdat wanneer je je verzet tegen iemand die machtiger is dit consequenties heeft. Een hoger geplaatste die jou pest, seksueel over je grenzen gaat, over je roddelt, enz, is lastig aan te pakken omdat klagen vaak leidt tot consequenties. De angst voor consequenties is wat mensen vaak hun mond doet houden. Taboes helpen ook niet mee. Op seksuele toenadering rust een taboe. Mensen schamen zich daarvoor. Als ik een seksuele ervaring heb gehad die ik onprettig vond, hoef ik niet eens een slachtoffer te zijn omdat niet te willen delen met vrienden, bekenden, collega's. Het is gewoon een moeilijk onderwerp. Daar waar ik en public kan klagen over de scheidsrechter die tijdens mijn voetbalwedstrijd naar mijn idee oneerlijk floot, zal ik dat minder snel doen als diezelfde scheidsrechter mij in mijn kruis grijpt in de kleedkamer. En dan maakt het niet uit of ik man of vrouw ben, het blijft gênant. Dus ik zou educate your sons vervangen door educate your children. En dan wel zo dat zowel zoons als dochters leren dat als iemand over je grenzen gaat, je je mond opentrekt, ongeacht de consequenties. Omdat als je dat niet doet, jij de enige bent die de nadelen ondervindt. Als ouders betekent dat dat je schaamteloos open bent over waar je grenzen nu eigenlijk liggen. En het betekent dat als mensen daarover heen gaan, dat je laat zien dat je daar tegen opstaat. En dat dat soms vervelende consequenties heeft voor jezelf, so be it. Macht werkt twee kanten uit. Natuurlijk kan macht worden uitgeoefend, op basis van positie of fysieke kracht. Maar het wordt in veel gevallen ook gewoon gegeven. Als ik zie hoe pubers in katzwijm vallen voor Billy Eilish of een aantal jaar geleden Justin Bieber, wat ook gewoon een pubers zijn (geweest), maar dan met een muzikaal talent. Werkelijke gelijkwaardigheid zit hem in hoe jij de wereld ziet. Als je niemand als mindere ziet, dan zou je ook niemand als meerdere moeten zien. Je mag mensen best bewonderen op basis van wat ze doen, maar niet verafgoden op basis van wie ze zijn. Dit is wat ik mijn kinderen heb proberen bij te brengen. Echte gelijkwaardigheid. Dat je bij wijze van spreke met god zelf aan tafel kan zitten en gaat zitten zeuren waarom er zoveel dingen mis gaan in de wereld. Maar dat vraagt wat, van iedereen. Het vraagt principes. Het vraagt lef. Het vraagt solidariteit. Dat wanneer iemand zijn of haar nek uitsteekt, je solidair bent en openlijk steun verleent. Ook als dat consequenties kan hebben voor jezelf. Eigenlijk vraagt het om te leren omgaan met je angsten. Te leren kiezen voor datgene waar je in gelooft en daar voor te gaan staan, ongeacht de consequenties. Voordeel is wel dat je dan veel meer oplost dan alleen ongewenste intimiteiten. Je zorgt er voor dat er ook bij machtige mensen consequenties aan hun daden zitten.

6 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop21 jan. 2022 - 14:14

Eens, je was me voor lees ik nu

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg21 jan. 2022 - 16:30

Mooie bijdrage. Inderdaad is het zo dat mensen met een stevig zelfbewustzijn waarschijnlijk beter in staat zijn hun grenzen te bewaken, gewoon omdat ze zich minder makkelijk laten verleiden door "grooming". Maar vergis je niet: iedereen kan het slachtoffer worden van een psychopaat of narcist, die maling heeft aan jouw grenzen. Telkens blijkt dat "kwetsbare" mensen het makkelijkst ingepalmd worden, maar "kwetsbaar" kan al zijn: door een conflict met een dierbare, ruzie op je werk, pesterijen in de omgeving. Het is daarmee waarschijnlijk dat het iedereen kan overkomen als je op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bent. Dus ja, train het zelfbewustzijn van je kinderen, leer hen grenzen te bewaken. Maar wees ook alert op tekenen van afhankelijkheid, isolatie en het inpalmen dat eraan vooraf gaat. Het zijn rode vlaggen, en zoals gezegd: waarschijnlijk is niemand gevrijwaard.

Radio-Head
Radio-Head22 jan. 2022 - 6:26

@Wie schrijft die blijft Mooie bijdrage, U haalt hiermee de angel (instrument) uit de tot een frame gedetermineerde complexe menselijke verhoudingen binnen een bepaalde Tijdsgeest Mooie tijdlijn analyse in de link, door de verschillende feministische golven in de geschiedenis heen. https://www.groene.nl/artikel/lastige-vragen-stellen Wat ook opvallend lijkt te zijn: "Is dat Volkstribunalen verwerpelijk zijn, maar dat het ene Volkstribunaal wel minder verwerpelijk is als het andere." Fijne dag.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jan. 2022 - 7:24

En ook mensen die bang zijn hun baan te verliezen een niet zo gemakkelijke weer een nieuwe kunnen vinden hebben een probleem als het om de werkvloer gaat. Ook al heb je nog zoveel zelfbewustzijn kan dat in economisch moeilijke tijden en afhankelijkheid van het inkomen ook een probleem zijn. Verder; Je moet van goede huize komen Hanneke om narcisten in de eerste plaats te weerstaan. Zij zijn buiten al het andere 'meer dan uitstekende charmeurs' die ook vele anderen om de tuin kunnen leiden, dus waarom zou het niet iedereen kunnen overkomen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 jan. 2022 - 19:43

Weerbaarheid is belangrijk, maar het grotere probleem zijn de daders. Het feit is dat daders zichzelf hoger aanslaan dan degene die ze lastig vallen. Wat je daar aan kan doen, dat is de vraag. Een brutaal mens heeft de halve wereld, hoe krijgen we die halve wereld terug?

OlavM
OlavM24 jan. 2022 - 0:49

@ Wie schrijft die blijft: Goed verwoord!

Sonic2
Sonic221 jan. 2022 - 13:54

Even een correctie. Racing Point werd pas in 2021 Aston Martin. Perez won namelijk in 2020 nog een race en dat was in de roze Racing Point. Overigens heeft de F1 meerdere vrouwelijke presentatrices en bovendien ook meerdere vrouwelijke coureurs gehad. Voor de rest denk ik dat je in afhankelijkheid posities beter vrouwen kunt hebben. De jury kan het beste vrouwelijk zijn, want mannen( en zeker die drie) kunnen moeilijk hun poten thuis houden. Ik schaam me voor mijn soort de afgelopen dagen. Daarboven komt op de machtsongelijkheid. En de afhankelijkheid positie en dat het vooral jonge en kwetsbare vrouwen overkomt. Het is beschamend en pijnlijk.

Oki Doki
Oki Doki21 jan. 2022 - 13:53

Meisjes/Vrouwen worden niet gewaardeerd om wie ze zijn maar ik ben bang dat ook jongens/mannen zich niet gewaardeerd voelen in deze kapitalistische maatschappij die alleen maar gericht is op het vergaren van steeds meer geld. Laten we wel zijn, in onze maatschappij staat niet het welzijn voorop, niet het welzijn van meisjes maar ook niet van jongens. Je wordt alleen gewaardeerd als je presteert maar dat is ook geen echte waardering die voldoening geeft. Jongens/mannen die niet de waardering krijgen die ze nodig hebben, hebben misschien geen eigenwaarde en kennen ook geen waarde toe aan meisjes/vrouwen en gaan ze daarom met meisjes/vrouwen om zoals ze daar mee omgaan.

Jaco38
Jaco3821 jan. 2022 - 13:07

Edwin, je legt een onnavolgbaar verband tussen seksueel grensoverschrijdend gedrag op latere leeftijd en de gender neutrale opvoeding die jij lijkt voor te staan. Leg nog eens uit wat het onthouden van de zo vurig gewenste roze step door jou dochter hiermee te maken heeft. Verder zie ook het artikel van Vonk. Opvoeding is belangrijk, maar juist ook de machtsfactor speelt mee. Dit is lang niet altijd te herleiden tot opvoeding. Iedereen is hier vatbaar voor naarmate macht, invloed en geld toeneemt. Het zit veel meer in de erkenning van dit risico en een cultuur / organisatie die je bij de les houdt. Daar zit de makke, wat machtige mensen stoten dikwijls kritische mensen uit hun omgeving waardoor er nauwelijks nog correctie is.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 jan. 2022 - 12:56

Laten we het niet ingewikkelder maken dan het is. Mensen, mannen, vrouwen en alles daartussen, hebben seksuele driften. Die zijn er niet om hun gang te laten gaan. Dat waren ze nooit ondanks het gemak waarmee mannen daar vroeger mee weg kwamen. En nog steeds zoals blijkt uit wat Hofman liet zien in Boos. Het tweede punt is machtsongelijkheid. Hoewel de Mol die verschillen bewust niet wil zien bestaan ze wel zeker en mannen en vrouwen maken er misbruik van. Het derde punt is schaamte. Wie zoiets overkomt als wat de meisjes in de Voice overkwam, roept dat niet aan huizen of daken. Die vraagt zich eerst af wat ze er zelf aan heeft bijgedragen om het zover te laten komen. Ze ziet zichzelf als onderdeel van dat wat fout ging of achteraf niet goed voelde. Een van de slachtoffers verwoordde dat bijna letterlijk. Voeg die laatste twee zaken samen en John de Mol heeft antwoord op zijn vraag waarom de vrouwen niet eerder naar buiten traden. Wat ons betreft, en dan heb ik het over mannen, vrouwen en ieder ander, hou je gewoon in, wees je bewust van wat je mogelijk een ander aan doet. Vooral dat laatste is waar het bij bijv. Ali B. misging. Hij lijkt zich nog steeds niet bewust van de vanzelfsprekendheid waarmee hij zijn daden uitvoerde. Voor hem is misbruik een ingesleten routine in zijn persoonlijkheid en dus van gedrag geworden. Zoals dat ook gold voor Weinstein en Epstein. Hun machtspositie gaf hun libido alle ruimte en rechtvaardiging. En dat geldt voor iedereen in elke situatie van machtsongelijkheid ongeacht geslacht of seksuele voorkeur.

2 Reacties
adriek
adriek21 jan. 2022 - 13:28

Mensen hebben een heleboel driften. Kenmerk van Homo Sapiens is dat hij veel van die driften goed kan controleren. Een flink deel van de mannen kan zich ook op seksueel gebied prima inhouden. Een oud gezegde stelt: "macht corrumpeerd". Dat blijkt - vaak - waar veel machtigen kennen zichzelf meer rechten toe dan hen daadwerkelijk toekomen, of het nu om de belastingmoraal, bouwvergunningen, coronafeestjes of gewoon (al dan niet seksuele) macht over anderen gaat.

Sonic2
Sonic221 jan. 2022 - 13:56

Het is een mannen probleem. Mannen in bepaalde posities kunnen hun poten moeilijk thuis houden in afhankelijkheid situaties. Voor de rest zijn vooral Marco en Ali onterecht op een voetstuk gezet. Je bent niet onaantastbaar. En dat is waar het fout is gegaan bij the Voice ook

wittecisnoot
wittecisnoot21 jan. 2022 - 12:47

De boodschap die je mee wilt geven is dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn en dat seksualiteit altijd voor beiden gewild moet zijn. Maar om maar net te doen alsof mannen en vrouwen gelijk zijn (in plaats van gelijkwaardig) is onzinnig. Een simpel lesje biologie of sport haalt dat al onderuit. Vooral in Scandinavië zijn er mannen en vrouwenberoepen, juist waar men dit probeert ongedaan te maken. Kortom, dat gaat in het beste geval is het slecht voor je geloofwaardigheid. Dit of in het slechtste geval een dubbeldenk waarin feiten ondergeschikt aan dogma's zijn. Het goede nieuws is dat we niet hoeven te doen alsof we gelijk zijn om fijn samen te leven. We kunnen, mits we niet bang zijn voor onze verschillen elkaar wel degelijk respecteren.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen21 jan. 2022 - 13:46

Ah wittecisnoot met een biolologielesje: mannen en vrouwen zitten anders inelkaar. Wow. Waar de schrijver het niet heeft over 'gelijk' maar altijd 'gelijkwaardig' gebruikt, gaat cisnoot toch in op dat 'gelijk' onzinnig is. Het voorbeeld dat passend zou zijjn om een en ander duidelijk te maken en in lijn met het niveau van zijn reactie: 'een man heeft bijvoorbeeld geen lekkere tieten' laat hij nog even achterwege. De boodschap die je mee wil geven is The Golden Rule. Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

wittecisnoot
wittecisnoot21 jan. 2022 - 17:03

@stokkickhuysen: beter lezen vriendelijke vriend. Vooral dat gedeelte uit Scandinavië: mannen en vrouwen hebben toch echt andere voorkeuren. Als je omdat je zoon een lichtzwaard wilt, maar er ook een koopt voor je dochter (of ze wilt of niet) dan ben je 'gelijk' aan het doordrijven, niet gelijkwaardig. Verder kan ik die boodschap al lang. Als je de laatste alinea had gelezen, had je daar al een hint naar gehad.

Uw Psychiator
Uw Psychiator21 jan. 2022 - 12:41

Edwin van Dalen bedoelt het zo goed - maar op mij komt datgene wat hij 'opvoeden' noemt eerder neer op: dresseren. "Zelfs al zou ik ze achttien jaar lang elke dag in ieder contactmoment volledig gelijk behandelen en beleren, ..." is een sleutelopmerking. Bij implicatie is er dan nog altijd die achterlijke buitenwereld met aardig wat 'onprogressieve' mensen erin... gevaar ligt op de loer, denk ik dan, waakzaamheid is geboden! Dit is de taal van een therapeut met een ideologie. Ik huiver bij de gedachte dat mijn eigen ouders de tijden dat we samen waren als 'contactmomenten' beschouwd zouden hebben; en dat zij ons, hun kinderen (twee jongens, twee meisjes) bij al die contactmomenten 'volledig gelijk behandeld en beleerd' zouden hebben... wij waren en zijn vier heel verschillende persoonlijkheden, en dat is goed zo. Neen, dit betoog van van Dalen ga ik niemand aanbevelen; het wringt en schuurt aan té veel kanten, en het is erg vreugdeloos.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2022 - 16:18

Psyciator Mee eens!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 jan. 2022 - 16:58

Als mensen 'educate' gebruiken in het Nederlands dan zijn ze gewoon woke. Dat rammelt ook aan alle kanten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jan. 2022 - 8:10

Griezel in post gezellig Nederland Ik heb er ook een vreselijke hekel aan, halve zinnen in het Engels. Tegelijkertijd gebruik is soms ook wel woorden die hier al lang gebruikt worden en nauwelijks vervangbaar zijn zoals het Duitse woord überhaupt , Ik ben wel van mening dat het op dit moment de spuigaten uitloopt en dat onze taal moedwillig verkracht wordt. Dat je in Amsterdam op een terras als Nederlander in het Engels wordt aangesproken ( ook moedwillig) vind ik helemaal een farce en zou verboden moeten worden. Er zijn grenzen......aan alles.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 jan. 2022 - 12:38

Volgens mij ben je meer bezig je dochter te educaten als je zoon. Maar goed, totdat de testosteron door zijn lichaam giert zul je nog wel enige invloed op hem hebben.

Déjà vu
Déjà vu21 jan. 2022 - 11:58

De schrijver geeft níet de gevraagde, maar naar eigen inzichten het meest toepasselijke, cadeau. Daarmee geeft hij de boodschap af, dat de wensen van zijn kind (eren) er niet toe doen. Zulke ouders lopen er meer rond: met goede intenties het tegenovergestelde bereiken. Wil je de kern van ongelijkheid aanpakken, dan zul je toch echt je vizier moeten richten op de geloven!

4 Reacties
Zandb
Zandb21 jan. 2022 - 12:59

Vu U geeft ook de boodschap af, dat de hoe de kinderen zijn er niet toe doet. Wie de kern van ongelijkheid aanpakt, dan bewerkstelligt weinig meer dan ongelijkheid. Die ongelijkheid is een een niet in te schatten variabele. En de mens is een stakker die in het duister tast. Laten we hopen, dat we bij dat prutsen in het donker, de belangen van het kind in de gaten houden. En laten we vooral de praktische oplossingen niet vergeten. Wanneer het op een bepaalde leeftijd 'normaal' is dat kinderen zich zus of zo gedragen, ga dan niet dat gedrag bestrijden. Maar probeer het zo te leiden dat je intentie is, dat het kind die fase zo goed mogelijk doorloopt.

Déjà vu
Déjà vu21 jan. 2022 - 13:41

Zandb "U geeft ook de boodschap af, dat de hoe de kinderen zijn er niet toe doet." Begrijp niet waar u dat uit heeft opgemaakt.

Zandb
Zandb21 jan. 2022 - 15:33

Vu Je kunt nu eenmaal de kern van ongelijkheid niet aanpakken zonder de boodschap af te geven, dat de wensen van kinderen er niet toe doen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jan. 2022 - 8:12

Zandbergen Nog nooit zo'n onzin gelezen.

LeftFuturist
LeftFuturist21 jan. 2022 - 11:56

Tja weet nog steeds niet wat ik tegen mijn zonen moet zeggen: 1. Wees gewoon lief tegen een meisje wat je leuk vind en wacht tot ze zelf initiatief neemt. Dat zal die vast gaan klagen dat die geen vrouwen kan vinden. 2. Zeg duidelijk tegen een vrouw dat je met haar naar bed wilt. 3. Doe gewoon wat je wilt bij een vrouw en wacht tot ze aangeeft dat ze het niet leuk vind. 4 Doe gewoon wat je wilt bij een vrouw en laat haar een paar keer aangeven dat ze het niet leuk vind, misschien maakt ze wel een grapje of is de verlegen.

6 Reacties
Ecclesia
Ecclesia21 jan. 2022 - 12:46

Houd het maar gewoon op 3... 1 is niet gezond en verstandig. 2 ga naar de hoeren, of zoek online naar vrouwen die expliciet seks willen 4 is al meerdere aanrandingen dan wel verkrachting.

Babette4
Babette421 jan. 2022 - 12:47

Is dat het enige dat telt? Dat je met een meisje naar bed wilt? Dat is precies het hele probleem: mannen die achter hun geslacht aan hobbelen... Wat een armoede!

Marcus A.2
Marcus A.221 jan. 2022 - 13:05

Je kunt ook je zonen uitleggen hoe je een relatie met iemand opbouwt. Als je zelf niet weet hoe dat gaat, dan zijn er vast anderen en desnoods kijk je wat romantische films of lees je wat boeken. Jij legt in al je opties vooral de nadruk op de fysieke behoeftebevrediging van je zonen. Als het je daarom te doen is zou ik gewoon een prostituee adviseren.

LeftFuturist
LeftFuturist21 jan. 2022 - 13:28

@marcus-a-2 Dus Marcus jij zegt dat er nog een andere optie is om bij vrouwen aan te geven dat je een relatie wilt? Eentje zonder aanraking. Ik denk dat je een beetje vastgelopen bent in de mythologie waar het versieren begint en waar eindigt. Leuke opmerkingen trouwens! Goed advies!

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 jan. 2022 - 14:16

Tja weet nog steeds niet wat ik tegen mijn zonen moet zeggen. Dat klopt. 1 tip; zeg niet: 'doe maar gewoon als je vader', dat gaat mis.

Marcus A.2
Marcus A.221 jan. 2022 - 18:44

@LeftFuturis "Dus Marcus jij zegt dat er nog een andere optie is om bij vrouwen aan te geven dat je een relatie wilt?" Ik zou er wel voor willen pleiten ja... Jij niet?

Phantom3
Phantom321 jan. 2022 - 11:46

Als wij allemaal onze eigen zonen goed opvoeden, komen die normen en waarden vanzelf in de politiek, bedrijfsleven, media en sportwereld terecht. Dus educate your sons mensen!

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 jan. 2022 - 17:02

Goede opmerking . Grootste hufters hebben vaak de beste opvoeding en scholen gehad . Overeenkomsten die je vooral zult vinden is hier machtsmisbruik . Mensen met macht denken dat ze met dingen weg kunnen komen, meestal is dat ook zo.

Gaz Typari
Gaz Typari21 jan. 2022 - 11:46

Formule 1 is open voor vrouwen.

Stechelwald
Stechelwald21 jan. 2022 - 11:32

Vast goed bedoeld, maar de schrijver verwart 'Gelijkwaardig' met 'Gelijk'. Jongens en meisjes zijn NIET gelijk. Dan kan je wel alles op alles zetten om ze 'gelijk' te behandelen maar -ook hier- gebeurt dan juist het tegenovergestelde. De jongen krijgt WEL het speelgoed dat hij wil, het meisje NIET. Om ze in een gelijk keurslijf te persen worden ze ongelijk, dus niet gelijkwaardig, behandeld. Vol trots vertelt de schrijver dat zijn dochter een zwarte step kreeg, niet de gewenste roze. Kreeg de zoon dan een roze step? Of kreeg hij gewoon WEL wat hij wilde (waarschijnlijk een zwarte step)? Het meisje kreeg niet gewenst Star Wars speelgoed. Kreeg de jongen dan een poppenhuis - of soortgelijk speelgoed dat hij niet wilde? De schrijver trapt in de valkuil 'correct' te willen zijn maar geeft in feite toe dat hij zijn kinderen niet gelijkwaardig behandelt. Uiteraard is zijn dochter het slachtoffer van dit gedrag, niet zijn zoon.

4 Reacties
Zandb
Zandb21 jan. 2022 - 13:08

Onzin Jongens zijn ook niet gelijk. Net zo min als meisjes gelijk zijn. Opvoeden is keuzes maken zonder dat je ook werkelijk kan. overzien, wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Zelfs 'gelijkwaardigheid' is een illusie. Tegelijkertijd over- en onderschat u de gevolgen van opvoeden. En wat op de korte termijn een fout lijkt - een jongen een roze geven ipv een zwarte step, die hij wil - kan later net zo goed een voordeel blijken. Andersom is net zo goed mogelijk. Laten we onze hand niet overspelen, a.u.b. En laten we mensen die zich kwetsbaar opstellen niet meer kwetsen dan nodig is, door er al te snel een oordeel over te hebben.

dirk den boer
dirk den boer21 jan. 2022 - 13:16

Dat is natuurlijk het hele eieren eten, Stekelbos. Gelijkwaardig, maar niet gelijk. In mijn jeugd had je de jongensgroep en de meiden aan de overkant. De taal die door de meisjes bij Beau zo vreselijk gevonden werd (geilig broekje, zou wel op je willen liggen) werd vroeger gewoon, dus normaal gebezigd in die jongensgroepjes, maar nooit daarbuiten (en die taal hadden ze ook niet van de ouders, maar van oudere jongens geleerd). Mear wat zien we tegenwoordig? De meisjes krijgen ook een brandweerwagen, een waterpistool, ze voetballen met de jongens, drinken bier mee (vroeger not done, mijn moeder noch mijn zussen ooit bier zien drinken), en verkeren ook in de kringen met de oude jongens krentenbollentaal. Wat nu?? Doen ze mee? Welnee, ze zijn gechockeerd, en de jongens zijn hn oude taal en manieren (die aan aanpassing toe zijn misschien) nog niet helemaal verleerd, daar kan de opvoeding thuis ook niets aan verandeen, sommge dingen leer je van je ouders, ander van de oudere genetarie belhamels.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 jan. 2022 - 17:08

Zoals ik al eerder aangaf dit is een woke artikel. Die geloven in equity en niet in gelijkheid. Dat betekend dat de uitkomst gelijk moet zijn en niet de behandeling. [Equity: This word is commonly understood to mean fairness or justice, but it is now used by activists to mean something much more specific: equality of outcomes between different racial groups. When you hear activists demand “equity,” what they’re actually saying is that the basic American value of equality of opportunity — that the rules should apply equally to everyone, regardless of race — is racist, because equality of opportunity doesn’t always produce equality of results. The solution is “equity,” or attempting to achieve equality of results through discrimination. An example of “equity” is the adoption by elite universities of quotas that deny admission to highly-qualified Asian students in order to reduce the proportion of Asians in the student body, regardless of academic merit.] https://defendinged.org/resources/understanding-woke-jargon/

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 jan. 2022 - 18:18

@Griezel je doet je naam weer eens eer aan. Klassieke stropop en indemondleggerij. Overgoten met een saus van oversimplificatie. Over je definitie Hoe beoordel je ouders die tienduizenden dollars in extea schiling steken om dan hun zoon met As van high school te zien komen. Is dat nou hetzelfde erin stoppen, of is dat 'nou eenmaal zo'.

marietje.
marietje.21 jan. 2022 - 11:30

Heel erg mee eens. Toch de vraag; dochter krijgt jongensspeelgoed (zwarte step ipv roze, lichtzwaard). Zou je je zoon dan een roze step geven? De kop is Educate your sons, maar het klinkt vooral alsof je je dochter wilt meegeven dat ze niet 'schattiger' is dan je zoon. Wat geef je dan je zoon mee? Ik denk (invulling) dat als je je zoon een roze step zou geven, hij gepest zou worden door zijn vriendjes (m); "Homo", "meisje". Dat laatste uiteraard in negatieve zin, zoals in "you fight like a girl". Volgens mij zit daar de kern van het probleem; mannen willen niet op vrouwen lijken, want vrouwen zijn minderwaardig. Vrouwen opvoeden tot man, of als gelijkwaardig aan de man is maar één deel van het verhaal. Mannen opvoeden tot vrouw, of gelijkwaardig aan de vrouw is een heel ander verhaal.

Miss Piggy
Miss Piggy21 jan. 2022 - 11:18

Radicale gelijkheid aan de eettafel met een 8-jarige en een 6-jarige, niet het cadeau geven waar je dochter om vraagt, maar iets wat je zelf goed acht. Lijkt me een gezellige boel daar bij de Familie van Dalen. Je kunt als vader steeds belerend je kinderen toespreken wat wel en niet mag en kan. Maar het belangrijkste is dat je zélf het juiste voorbeeld geeft. Bijv. mijn beide grootvaders waren niet de makkelijkste mannen, maar ze gedroegen zich allebei tegenover vrouwen als HEREN (om er even een ouderwetse term bij te halen). Ik zie dat terug bij mijn vader, ik heb hem zich altijd netjes zien gedragen, ook nooit negatief horen uitlaten over vrouwen. Nooit een belegen domme blondjes mop horen maken. Maar hij was er ook niet specifiek mee bezig om te staan voor 'radicale gelijkwaardigheid (wat een jeukterm trouwens). En dat is wat betreft de opvoeding het hele eiereten: zorg dat je als vader/leraar/oom/opa etc het positieve voorbeeld geeft. Oh ja, als je dochter vraagt om een roze step voor haar verjaardag, geef dan gewoon een roze step. Mijn ouders hebben me ook meegegeven om niet dogmatisch te zijn.

Fokko Smit
Fokko Smit21 jan. 2022 - 11:07

Inderdaad is ‘Educate your sons’ raakt maar een deel van het probleem als er niet aan toegevoegd wordt ‘Educate your daughterss’. Machtige mannen zijn voor veel vrouwen zeer seksueel aantrekkelijk. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/erotiek-aan-de-top/ En gooi het kind niet met het badwater weg. Er is op zich niets mis met seksuele aantrekkingskracht en het bijbehorende spel. Het gaat wanneer het een probleem is om grensoverschrijdend gedrag.

1 Reactie
Marcus A.2
Marcus A.221 jan. 2022 - 13:11

"Machtige mannen zijn voor veel vrouwen zeer seksueel aantrekkelijk.' Ik denk dat dat wel onderdeel is van het probleem. Als je als vrouw op macht geilt, probeer dan zelf die macht te verwerkelijken, zonder dat te proberen via een man. Macht zegt tenslotte lang niet altijd wat over de persoon, en het is daarom in deze tijd een onzinnig selectie criterium. Een overblijfsel uit vervlogen tijden.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine21 jan. 2022 - 10:57

Mijn dochter had gewoon een roze step en mijn zoon bouwde ruimteschepen met de lego, en soms ruilden ze (als ze daar zelf zin in hadden) van speelgoed. Ben benieuwd wat deze vader gaat doen zodra zijn dochter wil gaan turnen of op ballet. Zoonlief mag zeker ook niet op rugby? Ja, jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde. Dit combineren in een artikel maakt het verhaal (voor mij) niet erg sterk.

1 Reactie
Nemo2
Nemo221 jan. 2022 - 13:59

Ik kan me dat uit mijn eigen jeugd nog goed herinneren. Ik had een zuster die nogal wat ouder was, en toen ik nog erg jong was wilde ze mij met poppen laten spelen. Ik vond daar nooit zoveel aan, mijn treintje vond ik veel leuker en ik hield hele luchtgevechten met kleine vliegtuigjes (formaat Dinkey toys). Wat ik bij andere kinderen zag, zoals meccanosets, elektriciteitsdozen, vond ik ook véél interessanter, dus vroeg ik zulke dingen en kreeg ze ook (heel mondjesmaat dan wel, want veel geld hadden we toen niet). Op weg naar school kwam ik langs een winkel waar in de etalage een kristalontvangertje stond. Hoe graag had ik dat willen hebben! Maar geld had ik niet, en ik durfde het mijn ouders niet te vragen. Van zulke dingen kon ik helemaal opgewonden raken, dat moet toch min of meer aangeboren zijn, niet omdat mijn ouders mij dat opgedrongen hadden. Later kreeg ik eenzelfde opwindend verlangen naar microscopen, telescopen en andere technisch-wetenschappelijke dingen. Mijn zuster en ik hadden ook wel gemeenschappelijke interesses, zoals muziek en kunst (tekenen en schilderen), en natuur, maar in andere opzichten waren we radicaal verschillend, en dat was ons niet aangepraat.

gimli55
gimli5521 jan. 2022 - 10:45

Het raakt meer dan man/vrouw, het raakt arm/ rijk, wel of niet vertegenwoordigd in de politiek, zichtbaar of onzichtbaar in de media. Ik blijf het herhalen, alles is terug te brengen tot : Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut. Voorbeeld in de politiek : het niet uitvoeren van aangenomen moties ingediend door de oppositie, door Rutte 1 tm 3, de weigering om op te stappen, maar dan ook echt verdwijnen, na de Toeslagaffaire. Het feit dat Rutte een meerderheid vertegenwoordigd, ontslaat hem niet van de plicht om enigszins integer om te gaan met zijn positie als premier en als eindverantwoordelijke van de affaire. Tel daar de Chroom 6 en gaswinning bij op en je hebt politieke machtsmisbruik. Daar valt de Voice misbruik bij in het niet, waar protocollen zijn ingesteld om de mensen met macht te beschermen, is sprake van misbruik. Het handelen is het typische voorbeeld, waar overmatig aandacht voor is en wat leidt tot allerlei maatregelen en protocollen. Het zijn de lapmiddelen van een oorzaak, het bestrijden van de gevolgen, waarna de daders weer andere trucjes bedenken om de maatregelen en protocollen te omzeilen, wat dan weer leidt naar nog meer protocollen en maatregelen. Uiteindelijk verzandt het geheel in een bureaucratisch moeras, waar zo nu en dan weer een grote affaire uit voortkomt. Als mensen met macht de kans krijgen om misbruik te plegen, zullen ze het doen. dat heeft de geschiedenis al bewijs voor geleverd. Het begint met de acceptatie van mogelijkheid van dit zieke gedrag, wanneer de macht niet meer in evenwicht is tussen 2 of meer partijen. Of het nu op het werk, privé, politiek, en nadere plekken gebeurt. Het individualisme versterkt ook het gevoel bij de slachtoffers dat zij de enige zijn, waardoor deze affaire zo lang door kunnen gaan, de verdeel en heers tactiek is daar belangrijk in. Alles is in connectie met mekaar en zo lang er niemand onderzoek naar doet, of het nu 3 TK leden incluis een paar journalisten of dat het Boos is. De controlerende instanties in de maatschappij zijn uitgehold door het politieke systeem, waardoor het dieper en langer door kan gaan en de daders hebben zich soms een onkwetsbare status aangemeten, waardoor ze er mee weg komen. Het systeem faalt en is tot op de fundering rot. De basis is vergiftigd en de andersdenkenden vechten tegen de bierkaai. De daders gebruiken en misbruiken het democratische systeem in hun voordeel om de macht te misbruiken, ook weer in hun voordeel. Met nieuw ontwikkelde en opgerichte instituten waar natuurlijk ook managers nodig zijn. Daardoor ontstaat een managers cultuur en verdwijnt de leiders cultuur. Het voortbestaan van het systeem wordt leidend en niet meer de vertegenwoordiging van de burger in een gezonde democratie. De lijsten van affaires wordt langer en langer op steeds meer plaatsen en nu zelfs bij de media, vandaag blijkt ook dat Tata Steel al heel nog veel meer gifstoffen kankerverwekkende stoffen loost dan de bekende modellen voorspelden. Het speelt derhalve ook in de industrie en de multinationals. Er is een reset nodig alleen niet die van de WEF, want dat is gewoon een voortzetting van het huidige systeem met dezelfde politici en nog meer machtsmisbruik en kun je niet zien als een kans. Met dezelfde politici en partijen krijg je alleen nog meer van hetzelfde en dat is nu juist waar het al lang fundamenteel faalt.

10 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens21 jan. 2022 - 12:28

@ gimli55 Wanneer ga je nou eens wat inhoudelijks beweren? De enige conclusie die je hier uit kan trekken is dat je lichamelijke integriteit van jonge ondergeschikt is aan jouw politieke idealen. Tot dat jouw heilstaat wordt gesticht moeten die meiden dit maar gewoon onder gaan?

gimli55
gimli5521 jan. 2022 - 14:08

@Daan Mijn hele stuk ademt inhoudelijkheid uit en is juist apolitiek, Ik verwijs naar het falen van de politiek en vooral de politiek machthebbers. Het feit dat ik een nadere mening heb, betekent niet dat ik verkeerd zit in mijn conclusies. Ik lees in jou bijdrage geen enkele inhoudelijke conclusie waar ik fout zit in mij argumentatie, verder dan beschuldigingen kom je niet en kromme vergelijkingen van zaken die ik niet genoemd heb. Ik heb een mening over de heilstaat, maar die heb ik nog nergens genoemd. Mijn bijdrage geeft een duidelijk beeld van mijn mening over de daders en hun in mijn ogen strafbare zaken, en daar valt niet allen de Voice onder, maar is op vele plaatsen gaande. Je veronderstelling wordt ook niet onderbouwd en mijn politieke idealen ken je niet sinds ik de SP vaarwel heb gezegd. Wees niet bang, de FVD en de PVV heeft geen schijn van kans bij de volgende verkiezingen, dan ga ik liever niet stemmen.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jan. 2022 - 14:40

@ gimli55 Jij schrijft: Ik verwijs naar het falen van de politiek en vooral de politiek machthebbers. Nee dat doe je niet. Je verwijst naar jouw opvattingen over wat jij fout vindt. Dus jouw conclusies zijn niet objectief. Die zijn gebaseerd op jouw opvattingen. En je schrijft: Ik lees in jou bijdrage geen enkele inhoudelijke conclusie Nee dat klopt. Dat komt omdat jij jouw hele verhaal baseert op jouw eigen politieke opvattingen. Als ik inhoudelijk moet reageren op jouw opvattingen moet ik willen en kunnen aannemen dat jouw politieke opvattingen van groter belang zijn dan de ellende van de deelnemers van de voice. En dat vindt ik niet. Alleen de suggestie al vind ik krankzinnig. Hoe kan ik ingaan op iets dat ik complete waanzin vind? En dat geldt voor talloze cruciale statements in je stuk. Je schrijft: De lijsten van affaires wordt langer en langer ..... Logisch omdat jij steeds meer op die lijsten zet. Maar dat doe jij. Jij bepaalt de lengte van de lijst. Het is jouw mening dat dit Rivm rapport een indicatie is voor een falende overheid. Terwijl het Rivm gewoon aangeeft dat Tata incomplete info geeft omdat de vervuiling door onderaannemers niet door Tata wordt gerapporteerd. Dus het Rivm functioneert prima en laat zien waar de regelgeving faalt. Maar dat is al niet meer relevant want het staat al op je lijst. Het is een eindeloze lijst zelfbedachte misstanden en erop reageren betekent je klachten serieus nemen en een reactie geven met de dikte van de staten bijbel. Maar je klachten zijn lang niet allemaal serieus te nemen en bijna niemand heeft zin in het schrijven van de bijbel. Bovendien is vrijwel zeker dat jouw reactie is dat het niet inhoudelijk is volgens jou. Als je kritiek krijgt die niet gemakkelijk te weerleggen is ben je weg. En dan meet jij jezelf nog eens de rol aan van iemand die vanuit enorme wijsheid anderen een spiegel kan voorhouden en hen de zwakke punten in hun betoog kan laten zien. Terwijl je eigen teksten de kenmerken hebben van een gatenkaas. Velen ziet dat, want je krijgt van talloze mensen van zeer verschillend politiek pluimage van zeer rechts tot zeer links kritiek op je tekstjes. Maar er dringt geen letter tot je door. Ook dit tekstje van mij niet.

gimli55
gimli5521 jan. 2022 - 15:48

@Daan Ten eerste stel ik nergens dat ik objectief ben, dat kan niemand zijn. Hij of zij wordt gevormd door ervaringen en dat betekent dat niemand objectief is. Daarnaast valt mij de aversie tegen mijn mening en standpunten, dat mag maar dat mag ook tegen de jouwe. Wie er gelijk heeft, is totaal onbelangrijk. net la wie er gelijk wil krijgen. Je reageert automatische met een aversie tegen mijn mening en standpunten, in eerste instantie zonder inhoudelijke argumenten. Wat gevolgd wordt door een herhaling en verdere uitbouw van de niet inhoudelijke reactie. Veel tekst en veel verwijten, beschuldigingen, maar nergens een inhoudelijk argument, waar ik fout zit met mijn gedachtespinsels. Is Rutte niet fout met de toeslagaffaire, of de Chroom 6 problemen? Is machtsmisbruik niet een integraal probleem tussen de machthebbers en de slachtoffers? Kun je de Voice problemen niet uitspreiden over heel veel instanties, die de burger dienen te beschermen tegen juist dat gedrag? Is de betonrot tot de fundering van onze maatschappij getrokken? Daar kun je het niet mee eens zijn, maar dat dien je dan wel inhoudelijk te onderbouwen met bijv. voorbeelden. Net als ik doe met vele voorbeelden over het machtsmisbruik van het neoliberalisme. Het systeem faalt en blijft falen, ongeacht of ik daar aandacht aan schenk of niet, de Toeslagaffaire gaat niet opeens weg, net zo min als de gaswinning schade en de asociale manier waarop Rutte 4 omgaat met de subsidie regeling. Covid zal peanuts zijn in vergelijking met wat er komen gaat, dat hoef je niet te geloven en dat maakt me zelfs geen bal uit. Prettig weekend en ook de kritiek van velen is onbelangrijk. Omtzigt en van Leijten kregen ook veel kritiek en zelfs de functie elders was zijn deel. Veel complotten van de laatste 2 jaar zijn werkelijkheid gebleken, net als de granaat in Mali, de mijn van hr. vd Bos, 2G en 3G, en QR code. IK kan me de reacties hier op Joop nog herinneren, dat ging echt niet gebeuren en een paar maanden later was het opeens een mogelijkheid. Ik ben al sinds de '70 jaren in het milieu en klimaat geïnteresseerd en de gevolgen van de mens daarop. Veel van de goede modellen van toen, zijn nu werkelijkheid en nog steeds proberen personen de schade te bagatelliseren of de mogelijke oplossingen te frustreren. Dat is niet "links" of "rechts", maar gewoon dom en dat geldt ook voor je aversie tegen mijn inbreng.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg21 jan. 2022 - 16:42

@ Gimli In een maatschappelijk model waarin uitgegaan wordt van egocentrische neigingen van mensen, en de efficiëntie van het systeem en het succes van het individu binnen dat systeem door die eigenschap wordt bepaald, mag het duidelijk zijn wat voor persoonlijkheden boven komen drijven. Dat is wat je ziet gebeuren. Het is inderdaad het systeem dat rot is, en het wordt verrotter gemaakt door dit type mens, dat uiteindelijk zichzelf boven al het andere zal stellen - ongeacht de consequenties voor derden. De meerderheid van de mensen heeft echter wél empathie en een functioneren geweten. En juist omdat die factoren het zo verdomd moeilijk maken openlijk iemand af te wijzen, overschrijden mensen nog liever hun eigen grenzen, dan hun buikgevoel te volgen. Zie ook de monoloog van Stellan Skarsgård tegen Daniel Craig in "The Girl with the Dragon Tattoo". Het medisch beroepsgeheim en de overige privacywetgeving maakt het helaas onmogelijk de uitslag van machthebbers op de O'Hare-schaal te publiceren. Het zou een hoop ellende schelen, vermoed ik.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jan. 2022 - 18:08

@ gimli55 Jij schrijft: Ten eerste stel ik nergens dat ik objectief ben, dat kan niemand zijn. Jawel daar: Het feit dat ik een nadere mening heb, betekent niet dat ik verkeerd zit in mijn conclusies. Ongeacht wat je beweert je conclusies zijn correct. En dan volgt er weer een hele vrij. Ik pak er 1 uit: Kun je de Voice problemen niet uitspreiden over heel veel instanties, die de burger dienen te beschermen tegen juist dat gedrag? Nee dat kan je niet. Het gedrag heeft niets te maken met instanties het gedrag heeft te maken met de samenleving. Als je de discussie een beetje volgt op deze site is er een reeks van meningen. Mensen vinden dat er weinig aan de hand is (de eerste tegen Marco zeggen dat hij niet op billen mag slaan), mensen die zeggen dat het voorlopig nog onbewezen incidenten zijn en mensen die beweren dat het een diep geworteld probleem is in de samenleving. Tot die laatste groep behoor ik. Maar in het kader van het gedrag van Dion Graus heb ik talloze discussies gevoerd met mannen die ervan uit gingen dat vrouw Graus het welke lekker vond met die bewakers. In dat soort segmenten van de samenleving zit het probleem, niet in de instanties. Dit is dus onderbouwing met een voorbeeld. Dan schrijf je: Dat is niet “links” of “rechts”, maar gewoon dom en dat geldt ook voor je aversie tegen mijn inbreng. Ik heb elders al gemeld dat ik geen aversie heb, maar dat ik het onzin vindt. Maar op zich laat deze zin we zien hoe je leest en denkt. Als mensen jou geen gelijk geven zijn ze dom. Op zich zit ik niet met zo'n uitspraak, sommige mensen zijn dom dat blijkt soms hier. Maar jij vindt mensen dom omdat ze niet geloven in jouw verhaal. En dat is echt dom.

gimli55
gimli5521 jan. 2022 - 22:02

Bedankt Hanneke, Met jouw bijdrage kan ik iets. Het gaat mij meer om de grote lijnen, de overeenkomsten met andere terreinen en zeker waar het nog meer gebeurt. Iedere keer zijn er weer mensen geschokt en ondersteboven, terwijl het altijd gebeurt bij een onevenwichtige machtsverhouding. De oorzaak is vrijwel altijd dezelfde en het gevolg ook voorspelbaar. Ik ben een man en ik ben me bewust dat ik ook fouten kan maken, elke dag weer. Overal waar ik de kant ben van de onevenwichtige machtsverhouding, ben ik op mijn qui-vive. Je bewust zijn, is het beginpunten bewust zijn dat je handelen anders kan overkomen bij anderen. Het oordeel of het gelukt is, ligt ook in de handen van anderen. Begrijpen gaat boven weten, al kan ik weinig tot geen begrip hebben voor de daders van welke machtsmisbruik dan ook. Of het nu seksueel is of ander misbruik en ook tegen wie het gericht is, is irrelevant. Misbruik is misbruik en is afkeurenswaardig.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg22 jan. 2022 - 12:10

@ Gimli, Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die zich aan machtsmisbruik nog helemaal nooit schuldig gemaakt hebben. En zelfs de meest empathische mensen, zullen weleens een egocentrische keuze gemaakt hebben. Ik weet in ieder geval dat ook ik in die valkuil getrapt ben. Dat is menselijk, en wie oprecht berouw toont hoeft geen sociaal nadeel te ervaren. In de kleine leefgemeenschappen uit de prehistorie konden psychopaten zich helemaal niet staande houden; hun egocentrisme en misbruik van groepsgenoten zou onvermijdelijk tot uitstoting geleid hebben - toen een ter dood veroordeling. In de anonieme gemeenschappen van nu ligt dat heel anders, kunnen mensen alleen varen op de façade die onbekenden presenteren. Het is niet voor niets dat er een wetenschappelijke hypothese is dat psychopathie voortkomt uit evolutie door de menselijke soort. Ik vind dat een zeer verontrustende gedachte, vanwege de implicaties die het zou hebben voor de prevalentie, en ad ultimam consequenties die het heeft voor de stabiliteit van de maatschappij én de menselijke leefomgeving.

gimli55
gimli5522 jan. 2022 - 14:24

@Hanneke Het is zeer waarschijnlijk van allen tijden, maar vroeger was er een zelfreinigend systeem wat kleine gemeenschappen redelijk schoon hield, zoals je zelf voorstelde. Met de verdere individualisering en het specialisme in de maatschappij is er een grote spreiding van functies die narcisten en psychopaten kan huisvesten. Vaak zijn het erg charismatische figuren in groepsverband, maar berekenend en een uiterst goed gevoel om de kans te pakken om gebruik te maken van machtsmisbruik. Dat geldt niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen. Het is een individueel probleem waarbij opgemerkt moet worden dat ze vaak wel als een kudde te werk gaan. waarbij het misbruik zich verspreid en verdiept. Dat kan op alle plaatsen voorkomen, bij de media, cultuur en dans, politiek en eigenlijk overal waar mensen afhankelijk worden gemaakt van anderen. Die afhankelijkheid maakt het machtsmisbruik mogelijk en dan helpen helaas weinig richtlijnen en maatregelen of protocollen. De daders vinden altijd een weg om alle regels heen. Je moet de oorzaak in eerste instantie aanpakken en pas in de tweede plaats de gevolgen. Echter zie ik heel vaak een overmatige aandacht voor eerst het bagatelliseren, daarna geschokt zijn, en daarna met allerlei maatregelen komen, die ineffectief zijn, waarna de volgende keer hetzelfde ritueel voltrekt. Vergelijkbaar met de vele schandalen, die in essentie ook machtsmisbruik zijn. Of het nu de Toeslagaffaire of de gaswinning schade of de Chroom 6 puinhoop is. Tegelijkertijd wordt er dan veel aandacht besteedt om de boodschappers te neutraliseren of te beschadigen. Helaas zal het nog vaker voorkomen, al zal het in een andere vorm of plaats zijn. Er wordt erg weinig geleerd in de politiek en de media, de reflex is in eerste instantie downsizen en daarna elimineren en de tijd zijn werk laten doen. Die methode lost veel op, echter niet de fundamentele problemen en fouten in het systeem.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jan. 2022 - 8:43

Hanneke Kouwenberg Ik moet hier denken aan het gezegde; Al te goed is buurmans gek. Je krijgt nl., soms bijna automatisch en steeds meer, een omgekeerde beweging nl. dat mensen die weten dat jij zo empatisch bent er steeds gemakkelijker misbruik van gaan maken. Daar moet je iets mee en zo schuift alles op en krijgen we vaak een steeds hardere maatschappij die steeds meer rust op wantrouwen, steeds andere kaders. Mensen moeten zich nl. wel staande houden daarbinnen en hebben vaak meerdere verplichtingen. Dan heb ik het wat betreft verplichtingen over essentiële zaken.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 jan. 2022 - 10:43

Zeg je nu het ligt niet aan mij maar aan de mensen maatschappij? Maar je zoon zelf dan? Die is niet zomaar een emmer om dingen in te gooien hoor. Ook hij heeft een verantwoordelijkheid.

3 Reacties
Karingin
Karingin21 jan. 2022 - 14:44

Het gaat om cultuur stupid

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 jan. 2022 - 22:53

Het gaat OOK over cultuur, maar niet alleen. Het gaat over meer dan alleen maar een ding, is mijn punt. Zoals al gezegd, is een persoon niet zomaar een lege emmer. Zo werkt het niet. Anders was je niet jezelf, zonder mogenlijkheid van keuze en verantwoordelijkheid en participatie vermogen, alleen maar een gestuurd mechanisme.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 jan. 2022 - 23:00

Ook is het zo dat je geboren word niet als klei, maar als een soort zaadje. Het staat al vast dat je een vrouw of een man of zoiets word. Je kan een boom wel ietwat trainen, maar er zijn limieten. Weer is het zo dat de cultuur niet totaal controleert hoe men word en doet.

stokely_i
stokely_i21 jan. 2022 - 10:24

Mooi gezegd