Joop

Edson Olf opvolger Sylvana Simons, BIJ1 wil blackfaceverbod en generaal pardon uitgeprocedeerde asielzoekers

  •  
16-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14901 keer bekeken
  •  
edsonolfbij1

© Foto: BIJ1

De Rotterdammer Edson Olf is de beoogde opvolger van Sylvana Simons als lijsttrekker van BIJ1. Olf, die werd geboren in Paramaribo en opgroeide in Rotterdam-Zuid, is nu wijkraadslid in Rotterdam, bestuurslid en vicevoorzitter van de partij. Als vader van een 4-jarige zegt hij te willen “strijden tegen de klimaatcrisis, het kapitalistische economische systeem en institutioneel racisme”.

De NOS schrijft: “De partij presenteerde vandaag ook het verkiezingsprogramma. Het belangrijkste speerpunt blijft de bestrijding van racisme. "Bij1 droomt van een wereld zonder racisme, seksisme, islamofobie, Lhbtqia+ -discriminatie, kapitalisme, en alle andere vormen van onderdrukking", staat er. "Een wereld waarin we erkennen dat we onvolledig zijn zonder elkaar, en daarom altijd solidair moeten zijn met elkaars strijd voor een volwaardig leven." De partij komt met allerlei plannen om discriminatie in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en bij het vinden van een woning tegen te gaan. Zo moet er een verbod komen op alle vormen van black face in de openbare ruimte, inclusief Zwarte Piet. Maar de partij heeft in het 67 pagina's tellende programma ook andere plannen, zoals een generaal pardon voor alle uitgeprocedeerde asielzoekers en het afschaffen van het collegegeld in het beroepsonderwijs en op de universiteit. Ook moeten werkgevers sneller vaste contracten geven en wordt anticonceptie voortaan gratis, als het aan Bij1 ligt.

Partijvoorzitter Rebekka Timmer wordt lijstduwer bij de komende verkiezingen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (82)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai18 sep. 2023 - 9:15

Ik heb BIJ1 een altijd racistische partij gevonden die enkel bezig is geweest met het creëren van tegenstellingen onder bevolkingsgroepen. Dat de nieuwe voorman droomt van een wereld zonder racisme, seksisme, islamofobie, Lhbtqia+ -discriminatie, kapitalisme. Is iets wat op het punt van kapitalisme na algemeen door bijna alle partijen in meer of mindere mate onderschreven wordt. Qua het verwerpen van het kapitalisme is wel bijzonder, een nieuwe communistische partij? Dit behoeft misschien voor velen wat toelichting.

1 Reactie
Daslief
Daslief19 sep. 2023 - 15:44

'Qua het verwerpen van het kapitalisme is wel bijzonder, een nieuwe communistische partij?' Misschien wel misschien niet. Lang niet iedereen die het kapitalisme verwerpt omarmt het communisme. Want kapitalisme is niet hetzelfde als vrije markt economie. (voor wat toelichting zie mijn bijdrage 18 sep. 2023 - 18:35)

Dropmiepsiep
Dropmiepsiep17 sep. 2023 - 21:22

Echte hilarisch hoe een partij als BIJ1 die gelijkheid en "anti-racisme" propageert, ten onder gaat aan interne verwijten van ongelijkheid en racisme. Zoals altijd geldt ook hier dat de revolutie zijn eigen kinderen opeet.

3 Reacties
itsme3
itsme318 sep. 2023 - 3:34

Dat is heel logisch. BIJ1 is minstens net zo racistisch als het Fvd.

Sonic2
Sonic218 sep. 2023 - 5:35

Iedereen zou anti racistisch moeten zijn. Dat u daar nogal wat moeite mee heeft, laat zien dat u waarschijnlijk in de gelederen thuis hoor van ultra rechts. Het zou een no brainer moeten zijn. Allemaal gezanik altijd over de toon en de manier en nooit over de inhoud. Dat je gewoon tegen racisme moet zijn. Punt uit.

MG1968-2
MG1968-218 sep. 2023 - 8:58

@DropMiepSiep Dat geeft te denken wat betreft de bedrijven waar ongelijkheid, machtsmisbruik en racisme niet als problematisch ervaren wordt en er dus niet of nauwelijks mechanismen zijn om deze processen te signaleren en te sanctioneren.

Mirzas
Mirzas17 sep. 2023 - 16:36

Prima plannen, wat ik er hier van lees. Het zal mogelijk lastig worden de schoenen van Simons te vullen als onbekend gezicht. We gaan het zien.

Jozias2
Jozias217 sep. 2023 - 15:18

Edson Olf is consultant bij een commercieel adviesbureau : https://www.wundershift.com/ Als hij tegen kapitalisme is dan heeft hij dat goed weten te verbergen.

5 Reacties
r v b
r v b17 sep. 2023 - 17:07

Iedereen moet gedwongen meedoen met het kapitalisme, vandaar dat er een dictatoriale geur hangt rond kapitalisme. Verzet wordt bestraft met marginalisatie en armoede.

Jozias2
Jozias217 sep. 2023 - 18:21

@rvb Volgens mij zijn er voor een anti-kapitalist nog wel andere en meer voor de hand liggende beroepskeuzes dan consultant.

MG1968-2
MG1968-217 sep. 2023 - 21:16

Hmm.. met zo’n argumentatie zou je het vreemd moeten vinden dat mensen die bij de politie zitten geen hekel hebben aan geweld in plaats van het je als cheerleader opstellen.

Jozias2
Jozias218 sep. 2023 - 7:44

@mg Niemand bij de politie vind geweld ‘leuk’. En iemand die dat wel leuk vind is niet geschikt en zou ontslagen moeten worden. Maar je kunt ook niet bij de politie in een operationele functie als je principieel tegen geweld bent en weigert geweld toe te passen.

MG1968-2
MG1968-218 sep. 2023 - 10:45

@Jozias "Niemand bij de politie vind geweld ‘leuk’." Proest "En iemand die dat wel leuk vind is niet geschikt en zou ontslagen moeten worden. " Zoals ook racisten ontslagen zouden moeten worden? Feit blijft dat overal ter wereld -dat is niet alleen in nederland zo- een bepaald type mens zich aangetrokken voelt tot de geüniformeerde diensten. Een type dat duidelijk een mindere afkeer heeft van geweld dan het overige deel van de bevolking. En in jou woorden: als de politieagenten een hekel hebben aan geweld dan weten ze dat dan wel heel goed te verbergen. Ze hebben een hekel aan geweld tegen geestverwanten. Dat dan weer wel. Maar dat bedoelde je niet.

Oki Doki
Oki Doki17 sep. 2023 - 11:09

Het kapitalisme heeft de levensstandaard van veel mensen verhoogd, ik zou niet weten wat het betere alternatief zou zijn.

18 Reacties
r v b
r v b17 sep. 2023 - 12:18

Het kapitalisme heeft ook de levensstandaard van veel mensen verlaagd, ik zou niet weten wat een slechter alternatief is.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands17 sep. 2023 - 13:22

@ r v b "Het kapitalisme heeft ook de levensstandaard van veel mensen verlaagd, ik zou niet weten wat een slechter alternatief is" Wat dacht u van de verschillende vormen van communisme 20e eeuw? China? Rusland? 90 miljoen doden? Toch best wel aardige voorbeelden van slechtere alternatieven zou ik zeggen.

Rutger Groot
Rutger Groot17 sep. 2023 - 13:33

Rvv ga eens kijken in Rusland, Venezuela en bijvoorbeeld het midden oosten.... gaat echt niet beter dan het minst slechte systeem, kapitalisme.

Miss Piggy
Miss Piggy17 sep. 2023 - 13:54

@ r v b Wat denk je van alle andere economische alternatieven? Ik ben niet blind voor de zwarte kanten van ongebreideld kapitalisme. Maar het heeft wel wereldwijd miljarden en miljarden mensen uit abjecte armoede getild. Slechter alternatief? Wat denk je van Communisme, wat de creativiteit drukt en onnodige gigantische hongersnoden heeft veroorzaakt?

Daslief
Daslief17 sep. 2023 - 15:09

https://www.wetenschappelijkbureaugroenlinks.nl/artikelen/ontsnappen-uit-de-beknelling-van-het-kapitalisme

r v b
r v b17 sep. 2023 - 17:10

Het communisme heeft nooit voor slachtoffers gezorgd, de pogingen tot invoering van communisme wel. Je kan het communisme aanrekenen dat het een ideaal is dat nooit bereikt zal worden, maar de vele slachtoffers van in naam communistische landen, zoals noordkorea in naam een democratische volksrepubliek is, waren het gevolg van een authoritair regime.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands17 sep. 2023 - 20:02

@ r v b "... maar de vele slachtoffers van in naam communistische landen, zoals noordkorea in naam een democratische volksrepubliek is, waren het gevolg van een authoritair regime". Kom op zeg, Je kunt toch niet gaan doen alsof de relatie tussen communisme & grootschalige onderdrukking en ellende toevallig is en door 'externe factoren' is veroorzaakt. Er is nergens maar dan ook nergens een heilstaat gerealiseerd,. In plaats daarvan heeft het op alle plaatsen waar het geprobeerd is enorm veel ellende gebracht & slachtoffers geëist. De waarheid omtrent communisme lijkt me heel simpel: op papier lijkt het prachtig, maar in de praktijk pakt het rampzalig uit. Elke keer weer. Conclusie: het medicijn is veel en veel erger is dan de kwaal (het kapitalisme).

Sonic2
Sonic218 sep. 2023 - 5:41

@ Rutger Groot Ga eens kijken in de Amerikaanse grote steden. Hoe "goed" dat minst slechte systeem van u werkt. Altijd als "rechts" geen argumenten heeft wordt Rusland en Cuba er bij gesleept. Volgens mij werkt socialisme prima. Het is net hoe je het invoert. Ik denk dat een regering met de SP prima zou werken bijvoorbeeld. Maar ik ben iemand van de inhoud. Heb zelfs het PVV programma gelezen. En dat zouden veel andere ook moeten doen. Scheelt weer wat onzin

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands18 sep. 2023 - 6:55

@ Sonic “Ga eens kijken in de Amerikaanse grote steden. Hoe "goed" dat minst slechte systeem van u werkt” Wel, ik kom regelmatig in de VS. En daar zie je in de grote steden op bepaalde plekken inderdaad daklozen en armoede, vaak druggerelateerd. Wat je ook ziet is dat er aan welfare wordt gedaan, veelal door mensen die op dit forum neerbuigend ‘gristenen’ worden genoemd. Wat je echter niet ziet: • Doden van creatief en individualiteit • Hongersnood & stagnatie door centrale aansturing • Goelags • Ouders die kinderen verlinken en andersom • ijzeren gordijnen / Doodschieten van mensen die het land proberen te ontvluchten • 90 miljoen doden Wat je wel ziet zijn miljoenen mensen die het land binnen willen komen, desnoods illegaal. Dus verwijzen naar Rusland en Cuba is een uitsteken argument. In ieder geval een stuk intelligenter dan Noord-Koreaanse propaganda

Daslief
Daslief18 sep. 2023 - 9:52

'En daar zie je in de grote steden op bepaalde plekken inderdaad daklozen en armoede, vaak druggerelateerd.' Gerelateerd is niet hetzelfde als oorzakelijk. Geloof jij dat Amerikaanse daklozen hun armoede volledig aan zichzelf te wijten hebben? Dat het niet aan het kapitalisme kan liggen?

Daslief
Daslief18 sep. 2023 - 10:51

Overigens Schenker, wat is volgens jou het belangrijkste ideaal van het kapitalisme? (Iedereen rijk? Armoede en honger de wereld uit? Goede vooruitzichten voor toekomstige generaties? Minder onderdrukking? Andere idealen?) Kun je een kapitalistische heilstaat opnoemen? Of als we de lat iets lager leggen: in welk ideaal is het kapitalisme werkelijk geslaagd volgens jou?

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands18 sep. 2023 - 10:51

@Daslief. "Geloof jij dat Amerikaanse daklozen hun armoede volledig aan zichzelf te wijten hebben? Dat het niet aan het kapitalisme kan liggen? " Nee, natuurlijk niet. Ik beweer verder ook helemaal niet dat de VS een heilstaat is oid Het is een keiharde samenleving waar veel mis mee is. Ik zou er igg niet permanent willen wonen. Ik bestrijd echter dat je de tekorten van de VS / het Kapitalisme als argument voor het communisme oid kunt nemen. Precies omdat de problemen daar vele, vele malen groter zijn. En dat schijnt een heel moeilijke gedachte te zijn; dat je uit de imperfectie van A niet tot de perfectie van B kunt concluderen. Maar vraag het niet aan mij, vraag het aan al die mensen die met gevaar voor eigen leven de USSR wilden ontvluchten. Vraag het aan de mensen wiens leven kapot is gemaakt in de Goelags. Vraag het aan de mensen die met alle macht proberen de VS binnen te komen.

MG1968-2
MG1968-218 sep. 2023 - 11:12

@Schenkerdesvaderlands Kortom. Je zet een argumentatielijn op waarbij je erkend dat het aan die andere kant van de plas nou niet bepaald zo goed toeven is maar dat het nog niet zo slecht is als in noord-korea en rusland. En daar heb je natuurlijk gelijk in. Maar waarom zou je een systeem willen verdedigen dat weliswaar wat minder slecht uitpakt als andere systemen maar desastreuzer dan wat we al hebben? Je weet immers dat we hier in Nederland (en in Europa) een minder dogmatische benadering hanteren van dat kapitalisme van je. Dus dat is al een beter alternatief @Oki en een ontkrachting dat het systeem het 'minst slecht is'. Het onze doet het wat sociaal welzijn en levensgeluk al beter. En als je dan toch aan het uitleggen bent. Waarom verwijs je als mensen de problemen van dat kapitalisten proberen te tackelen naar 'communisme'. Want daar heeft het natuurlijk allemaal niets van doen. Want als je je op het standpunt van nogal wat inwoners van de USA staat dat Europa 'communistisch' is dan zou daarmee het bewijs geleverd zijn dat communisme in de huidige praktijk leid tot 'gelukkigere' samenlevingen. Maar het heeft niets met communisme van doen. Je telkenmale verwijzen daarna is -netjes geformuleerd- een beetje dom. Als je de keiharde vorm van het kapitalisme van de USA wil hanteren moet je dat zeggen en er niet omheen draaien.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands18 sep. 2023 - 11:35

@ MG1968-2 Lees nu eerst het draadje eens goed voordat je andere mensen dom gaat noemen. Ik reageer op r v b die geen beter alternatief tov Kapitalisme kan bedenken. Daar help ik hem even mee. Ben verder zelf helemaal geen voorstander van kapitalisme a la VS. Woon liever in Europa wat gematigder variant voorstaat. Maar gematigd kapitalisme is ook kapitalisme.

MG1968-2
MG1968-218 sep. 2023 - 14:50

@Schenker "Ik reageer op r v b die geen beter alternatief tov Kapitalisme kan bedenken. Daar help ik hem even mee. " Je hebt gelijk. Ik heb de reden waarom je dit schreef verkeerd geïnterpreteerd en wat dat betreft is dus 'the joke on me'. Excuus.

Daslief
Daslief18 sep. 2023 - 16:35

@Schenker, ‘Ik bestrijd echter dat je de tekorten van de VS / het Kapitalisme als argument voor het communisme oid kunt nemen.’ Ik neem de tekorten van de VS niet als argument vóór communisme maar als argument tégen kapitalisme. Zie je het verschil? En ik ben vóór vrije markt economie en tegen kapitalisme. Je weet dat dat niet hetzelfde is? Ik noem dus als argument tegen het kapitalisme (dus niet tegen vrije markt economie!) dat armoede, ongelijkheid en uitbuiting groter zijn in de VS waar het kapitalisme consequenter doorgevoerd is, dan in Europa waar tot de jaren ’80 een meer begrensde versie van het kapitalisme (Rijnlandmodel) doorgevoerd was. Nog een argument: dat armoede, ongelijkheid en uitbuiting binnen Europa groter zijn geworden sinds ‘we’ (beter gezegd: onze politici) het Amerikaanse aandeelhouderskapitalisme ook in Europa hebben omarmd. Nog een argument: dat het overgrote deel van de armoede, ongelijkheid, uitbuiting en milieuvervuiling niet binnen de grenzen van de kapitalistische landen plaats vindt maar daarbuiten. Vraag bijvoorbeeld maar aan de Indianen in het Amazonegebied wat de kapitalistische vee-industrie met hun levens doet betekent. Of aan de Papoea’s wat onze energietransitie met hun levens doet. https://www.oneworld.nl/klimaat/onze-energietransitie-is-koloniaal/ Vandaar nogmaals mijn vraag: welke doelen probeert kapitalisme volgens jou te bereiken? En slaagt kapitalisme daar volgens jou beter in dan andere soorten vrije-markt economie?

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands18 sep. 2023 - 17:34

@MG1968-2 Geen probleem

Daslief
Daslief18 sep. 2023 - 21:38

@MG, je doet nu jezelf te kort. Je opmerking ‘Waarom verwijs je als mensen de problemen van dat kapitalisten proberen te tackelen naar 'communisme'. Want daar heeft het natuurlijk allemaal niets van doen. Want als je je op het standpunt van nogal wat inwoners van de USA staat dat Europa 'communistisch' is dan zou daarmee het bewijs geleverd zijn dat communisme in de huidige praktijk leid tot 'gelukkigere' samenlevingen’ is gewoon terecht. En Schenker heeft net zo min als r v b een beter alternatief voor het kapitalisme voorgesteld. Heel wat economen hebben al wel alternatieven voor en aanpassingen van het kapitalisme voorgesteld (Vrij Nederland heeft er een paar series over gemaakt). Voorstellen komen vaak neer op: kapitalisme combineren met progressieve belastingen, en/of aandeelhouderschap op een of andere manier collectief maken, en/of alternatieve geldsystemen naast het huidige creëren (concurrende geldsystemen). Gebrek aan marktwerking was inderdaad een groot probleem van het communisme. Maar wordt - door monopolievorming - ook een steeds groter probleem in kapitalistische landen. Het punt blijft dat niet kapitalisme, maar marktwerking (de ‘onzichtbare hand’) economieën vitaal houdt. Daarom is kapitalisme niet inherent beter. Als kapitaal (de ‘onzichtbare voet’) te dominant wordt dan zullen steeds grotere bedrijven zich steeds meer onttrekken aan marktwerking. Dan wordt kapitalisme even log als het communisme eerder, maar dan onder leiding van (ongekozen) CEO’s.

Mathijsco
Mathijsco17 sep. 2023 - 9:39

Het Generaal pardon als beleid heeft een stimulerende werking op mensenhandel en economische migratie: men laat mensen illegaal overkomen, hier illegaal verblijven, en wacht dan tot de volgende ronde. Onverstandig. Er is ooit fatsoenlijk migratiebeleid opgesteld door Job Cohen, en dat geldt volgens mij nog steeds. Houdt dat aan als uitgangspunt, en volg het deze keer ook op.

De gewone nederlander
De gewone nederlander17 sep. 2023 - 9:34

Dit is toch wel het meest schattige verkiezingsprogramma. Ik heb er echt wel even om moeten lachen, dus bedankt Bij1!

Reaper 2-5
Reaper 2-517 sep. 2023 - 8:14

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Job van Amerongen
Job van Amerongen17 sep. 2023 - 7:49

Ik denk: einde partij. Ik was en ben niet van de identiteitspolitiek, maar ik vond en vind mevrouw Simons een uitstekend volksvertegenwoordiger. Ik vermoed dat BijI erg verbonden is met de naam Sylvana Simons. Zij zou zeker die zetel behouden hebben. Meneer Olf zal (veel) minder aansprekend blijken.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans317 sep. 2023 - 7:35

Een verbod op Zwarte Piet is net zo onrealistisch als een verbod op de koran van de PVV.

Robbin_T
Robbin_T17 sep. 2023 - 6:12

Kapitalisme afschaffen? Hoe zie je dat voor je? Alle bezit weer in handen van de staat? Niemand mag nog langer eigen geld (=kapitaal) aanwenden om een eigen bedrijf te starten? Of hebben ze een eigen definitie van kapitalisme waar gewoon al het kwaad in de wereld onder valt?

1 Reactie
Daslief
Daslief17 sep. 2023 - 15:17

'Dit is het idee: het niet langer verwarren van kapitalisme met de markt. Want die verwarring maakt blind voor werkelijke alternatieven voor kapitalisme, die inmiddels hun weg vinden in de economie. Bijvoorbeeld coöperatieve bedrijven, lokale voedsel- en energieproductie in gemeenschappen, alternatieve geldsystemen, en crowdfunding met spaargeld of menskracht in plaats van bankschuld, en met rendementen in natura.' https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/kapitalisme-is-niet-de-markt-maar-een-bepaalde-invulling-ervan

Palipka
Palipka16 sep. 2023 - 21:46

Succes bij1 een zetel zou mooi zijn als tegengif tegen het woest luide en domme extreem rechtse geluid in de kamer.

RaymondenJoop
RaymondenJoop16 sep. 2023 - 21:31

Nul zetels dus. Zo onrealistisch was ook Sylvana zelfs niet

3 Reacties
BrotherV
BrotherV17 sep. 2023 - 2:10

We zullen het zien. Er zijn veel mensen in dit land die zat zijn van rechtse bullshit.

Peterrr3
Peterrr317 sep. 2023 - 11:34

@BrotherV, die mensen zullen waarschijnlijk op PvdA/GL, PvdD of SP stemmen. Niet aan een partij waar je niet zoveel aan hebt.

MG1968-2
MG1968-217 sep. 2023 - 21:20

@peterrr Waarom noem je de sp dan? Daar is het niet het bestuur dat niet wil meedoen maar de leden die een getuigenissen partij voorstaan. Hmm. Bestuur ook.

BrotherV
BrotherV16 sep. 2023 - 20:59

Ons programma stelt niet winst, maar mensen centraal. Met onze plannen halen we basisvoorzieningen zoals zorg en openbaar vervoer uit de verwoestende vrije markt, en terug in publieke handen. We zetten ons in voor het afbreken van de doorwerkingen van kolonialisme en slavernij, en het creëren van een gelijkwaardige relatie tussen alle landen binnen het Koninkrijk. We pakken de klimaatcrisis aan door de grootste vervuilers verantwoordelijk te houden en maatregelen te treffen, zoals het stoppen met fossiele subsidies.

1 Reactie
Carbonarius
Carbonarius17 sep. 2023 - 8:41

"en het creëren van een gelijkwaardige relatie tussen alle landen binnen het Koninkrijk." Mooi, dan hoeft Nederland die 600 miljoen ook niet op tafel te leggen voor het redden van het pensioenfonds op Curaçao, zouden we hier ook niet hebben gedaan. Toch nog iets gevonden wat me aanstaat in het Bij1 programma!

Volrin
Volrin16 sep. 2023 - 20:23

"en het afschaffen van het collegegeld in het beroepsonderwijs en op de universiteit" Sympathiek idee, maar hoe ga je dat financieren?

2 Reacties
BrotherV
BrotherV17 sep. 2023 - 2:13

Hoe zou jij het doen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 sep. 2023 - 11:27

In de Scandinavische landen wordt geen collegegeld geheven. Het kan dus.

Phantom3
Phantom316 sep. 2023 - 18:14

Leuk programma. Helaas worden het 0 zetels.

PGS
PGS16 sep. 2023 - 18:08

"generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers" Als zij nu gewoon zeggen dat de hele asielwetgeving in de prullebak moet. Want waarom zou de rechtelijk macht dan nog lastig vallen met asielaanvragen als iedereen toch wordt toegelaten ?!

Joop  den Uil
Joop den Uil16 sep. 2023 - 16:02

Paar opties: slechte adviseurs, naieviteit, wereldvreemd, doe-maar-wat, Simons-afwezig, AI-verkeerd-geprogrammeerd. Of, wat me meer zeker lijkt: maakt niet uit want we hebben toch een vaste kiezersgroep.

Fiat Lux
Fiat Lux16 sep. 2023 - 13:52

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

6 Reacties
vdbemt
vdbemt16 sep. 2023 - 15:25

Flauwekul. Het generaal pardon is voor de mensen die hier zijn. Met een generaal pardon verdwijnen toch niet de procedures en eisen voor de mensen die nog komen?

EricDonkaew
EricDonkaew17 sep. 2023 - 1:38

@bemt -------------------- Nee bemt, jij weet dondersgoed dat dit leidt tot onbeperkte en onbeheersbare immigratie. Moet dit echt nog worden uitgelegd? Jij mag van mij best voor onbeperkte en onbeheersbare immigratie zijn, maar zeg dat dan gewoon.

Satya
Satya17 sep. 2023 - 11:29

"Nee bemt, jij weet dondersgoed dat dit leidt tot onbeperkte en onbeheersbare immigratie." Wat is dit voor onzin, op dit moment laat Europa zonder probleem mensen verdrinken. Jij denkt dat Europa door een generaal pardon van Nederland het beleid gaat veranderen zodat Europa ineens wel bereikbaar gaat maken? Jij veroorzaakt angst met een situatie voorstellen die niets met de werkelijkheid te maken heeft. De controle is maximaal, of je Europa bereikt is letterlijk een spel van leven en dood. Hoe kan er dan sprake zijn van onbeheerste migratie? Van onbeperkte zelfs? Grote onzin verkondig je en je schildert mensen als plaag af. Is dit nu de moderne dolkstootlegende? Het is iig net zulke onzin.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 sep. 2023 - 12:07

Afschaffen van asielprocedures lijkt logischer. Bij vrije vestiging vervalt ook de opvang.

Mathijsco
Mathijsco17 sep. 2023 - 19:01

@Satya, Erik Donkaew voorspelt gewoon een aanzuigende werking. U doet nou net alsof dat iets buitenaards is en verder helemaal niet bestáát o.i.d. Mind you, veel relatief rijke Afrikaanse landen als Nigeria en Zuid-Afrika zelf ook gewoon grenzen en migratiebeleid. En verder moet u het me maar niet kwalijk nemen, maar ik begin een beetje een Yesilgos-achtig beeld van u te krijgen: U verwácht aan de ene kant solidariteit met (Afrikaanse) bootvluchtelingen gelieerd aan uw roots. Maar zelf toont u geen enkele solidariteit. Staat u zich voor op libertarisme. Uw libertaristische visie zou trouwens in de praktijk betekenen, dat er geen economisch vluchteling meer deze kant opkomt: geen enkele kans om hier te overleven.

Mathijsco
Mathijsco17 sep. 2023 - 22:18

@ Mezelf, 'Veel relatief rijke Afrikaanse landen als Nigeria en Zuid-Afrika HEBBEN zelf ook gewoon grenzen en migratiebeleid.'

Ch0k3r
Ch0k3r16 sep. 2023 - 13:22

"Bij1 droomt van een wereld zonder racisme, seksisme, islamofobie, Lhbtqia+ -discriminatie, kapitalisme, en alle andere vormen van onderdrukking" Dat blijft dan bij dromen. Racisme en seksisme blijven bestaan, want dat ligt bij het individu. Seksisme komt voor bij zo goed als alle religies, dus dat van islamofobie (ik neem aan dat ze daar al het commentaar op de religie onder verstaan, gezien hoe ze daar in het verleden zich in opstelden) botst al met seksisme. En tegen kapitalisme? Hebben we er een nieuwe communistische partij bij? "een generaal pardon voor alle uitgeprocedeerde asielzoekers" Oh strak plan joh. Waarom denk je dat die zijn uitgeprocedeerd? Daaronder zit ook dat tuig dat overal herrie schopt terwijl er geen enkele reden is om hier nog te zijn. Groot voorstander van asiel geven aan hen die dat nodig hebben. Maar donder de uitgeprocedeerden er gewoon uit.

15 Reacties
Professor Zegellak
Professor Zegellak16 sep. 2023 - 13:52

ChOk3r Als je tegen kapitalisme bent, betekent dat niet automatisch dat je voor communisme bent. Rechtse figuren zoals jij (en "rechts" heeft niets met buitenlanders te maken), halen gelijk de communisme kaart tevoorschijn als iemand tegen een systeem is waarin een kleine groep steeds rijker wordt, ten koste van een veel grotere groep die elk jaar armer wordt. Hou eens op met die onzin en bedenk dat er ook nog zoiets bestaat als sociaal-democratie (SP, PvdD, Bij1, denk). In een straatarm land in Afrika is armoede logisch. Maar in een extreem rijk land als Nederland is armoede een politieke keuze. https://rijnlandmodel.jouwweb.nl/

BrotherV
BrotherV16 sep. 2023 - 14:52

Als rechtse mensen zo op het orgel gaan van het programma zijn ze goed bezig.

plainview
plainview16 sep. 2023 - 15:26

@Professor Zij zijn wel degelijk communistisch. Bij1 kopstukken zoals Timmer steunen openlijk Che Guevara.

Berend22
Berend2216 sep. 2023 - 16:53

Als je tegen het kapitalisme bent ben je niet automatisch voor het communisme, net zoals wanneer je tegen Ajax bent je niet meteen een Feyenoord fan bent

Left is not right
Left is not right16 sep. 2023 - 17:49

@Prof Zegellak: dat tegen kapitalisme niet gelijkstaat aan communisme klopt, maar in het programma van Bij1 staan punten die de CPN nog te ver gingen. Als Bij1 sociaaldemocratisch is dan is FvD links liberaal

BrotherV
BrotherV16 sep. 2023 - 18:29

Goh een linkse partij zorgt dat rechtse mensen over de rooie gaan. lol

Left is not right
Left is not right16 sep. 2023 - 19:37

@Brother “Goh een linkse partij zorgt dat rechtse mensen over de rooie gaan. lol” Mijn partij zorgt al decennia dat links incl jijzelf over de rooie gaat, dus ik dacht de favor eens te returnen…

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 sep. 2023 - 19:57

Niet alleen communisme is tegen kapitalisme En je kan ook op een niet revolutionaire/politieke manier anti kapitalistisch zijn Ja, ze zijn tegen seksisme en tegen islamofobie..... :_) Bij1 is een sekte, waar teveel aandacht naartoe gaat

Nicolay2
Nicolay216 sep. 2023 - 20:41

plainview 16 sep. 2023 - 17:26 “@Professor Zij zijn wel degelijk communistisch. Bij1 kopstukken zoals Timmer steunen openlijk Che Guevara.” Volgens mij is Che Guevara helaas al 56 jaar geleden overleden.

Oki Doki
Oki Doki16 sep. 2023 - 21:53

Als ze tegen het kapitalisme zijn dan zou het inderdaad wel mooi zijn als ze er bij zouden vermelden waar ze dan voor zijn, niet geheel onbelangrijk lijkt me als je een hele nieuwe maatschappij van de kale grond wil opbouwen.

BrotherV
BrotherV16 sep. 2023 - 22:34

Left? PVVer?

BrotherV
BrotherV16 sep. 2023 - 22:48

"Bij1 is een sekte, waar teveel aandacht naartoe gaat " Aldus een libertair van wie iedereen dood mag gaan.

Ch0k3r
Ch0k3r17 sep. 2023 - 5:38

Niet om het een of ander, maar ik ben niet rechts. @zegellak Sociaal democratie en kapitalisme sluiten elkaar niet uit. Je vergelijkt appels met peren.

Left is not right
Left is not right17 sep. 2023 - 10:13

@brother “Left? PVVer?” Nee

Jozias2
Jozias217 sep. 2023 - 15:11

@zegellak Het rheinland model is ook kapitalistisch en hebben we voor een groot deel ook in Nederland.

Puin Ruimer
Puin Ruimer16 sep. 2023 - 12:38

Een mooi programma. Jammer dat dit in een aparte partij moet worden gerealiseerd. Ik denk dat GL/PvdA, SP, Volt en PvdD hier ook wel grotendeels achter staan. Het punt van BIJ1 is wel duidelijk.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew16 sep. 2023 - 15:31

@Puin Ruimer: Ik denk dat GL/PvdA, SP, Volt en PvdD hier ook wel grotendeels achter staan. ------------------------- Huh? Onbeperkte immigratie? Ik mag toch hopen van niet.

r v b
r v b17 sep. 2023 - 11:06

onbeperkte migratie bestaat niet, het is een fabeltje. Het is dus onzin om te zeuren over onbeperkte migratie, het is geen serieus discussiepunt.

Eric Minnens
Eric Minnens16 sep. 2023 - 12:22

Geen slecht programma. Maar als partij te klein om een rol van betekenis te spelen. En ik ben voor een kiesdrempel van 2% (3 zetels). Dus 'virtueel' vind ik logisch gesproken dan ook dat partijen van (waarschijnlijk) 1 zetel eigenlijk niet in de TK thuis horen. Dat neemt niet weg dat ik Sylvana Simons altijd heb bewonderd, en haar onder de huidige omstandigheden best die ene zetel gunde. Dat gaat waarschijnlijk ook voor Edson Olf op.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2023 - 12:52

Simons had relatief grote naamsbekendheid. Edson Olf? Nooit van gehoord.

WillemdeGroot
WillemdeGroot16 sep. 2023 - 13:08

Zo is het helaas, Danielle. Velen stemmen op poppetjes, niet op de partijprogramma's, of wellicht nog juister, op hoe de betreffende partij in werkelijkheid stemt of heeft gestemd. Zo gaat het de laatste decennia, zo stort onze democratie in, zo wordt populisme de wegwijzer van ons bestaan. Ik veralgemeniseer, tuurlijk, maar wacht binnen dat kader met enige angst 22 november af. Het zullen zeer bepalende verkiezingen worden over hoofdthema's als klimaat, migratie en ons 'sociale klimaat'.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2023 - 14:19

De "persoon" speelt bij alle partijen een rol. Voorkeursstemmen hebben ook wel eens de doorslag gegeven bij wel of niet in de TK komen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot16 sep. 2023 - 15:16

Ja, Danielle, voorkeurstemmen. Maar ook dan gaat het om het programma waar deze persoon voor staat, niet omdat deze al bij voorbaat een andere mening heeft en daar een stem aan geeft. Waar het mij om gaat, als voorbeeld, is dat velen op Omtzigt zeggen te gaan stemmen, terwijl het programma van zijn partij niet eens bekend is, begrijp je?

Daslief
Daslief18 sep. 2023 - 10:07

@WillemdeGroot, toch kan ik wel begrijpen dat sommige kiezers meer op poppetjes vertrouwen dan op programma's. Omdat partijen soms prachtige dingen in hun programma's zetten maar het tegenovergestelde doen (CDA=rentmeesterschap en zo). Als een poppetje zich in het verleden integer heeft betoond, of strijdbaar voor iets waar jij veel belang aan hecht, dan is er best iets voor te zeggen om dat zwaarder te laten wegen dan een theoretische programmabelofte.