Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Economische situatie vraagt om basisinkomen

  •  
20-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-03-20 om 12.46.19

© cc-foto: Pixabay

We bevinden ons op dit moment op een hellend vlak naar een economische depressie
Door de noodzakelijke maatregelen om het Coronavirus onder controle te krijgen, worden steeds meer mensen financieel getroffen. De regering biedt hulp waar nodig en maakt het ene hulppotje na het andere aan of versoepelt regelingen. Toch vallen nog veel mensen buiten de boot of duren de aanvragen naar verwachting lang door de plots toegenomen werkdruk. De spaarpotjes van mensen raken door hoge vaste lasten snel leeg en mensen die al in de schulden zaten, zinken nog dieper. Het invoeren van een (tijdelijk) basisinkomen kan de oplossing zijn om mensen van voldoende inkomen te voorzien, zodat zij kunnen blijven voorzien in hun basisbehoeften. Voordeel is ook dat de vitale sectoren door kunnen blijven draaien.
Regelingen niet voor iedereen De laatste week zijn bedrijven, al dan niet gedwongen door de overheid, genoodzaakt geweest om te sluiten, werk te minimaliseren, opdrachten uit te stellen, personeel te ontslaan of werktijdverkorting voor het personeel aan te vragen. De getroffen bedrijven, ondernemers, zzp’ers, flexwerkers, zijn in alle branches te vinden en vallen binnen iedere leeftijdscategorie. Van jong naar oud. Gepensioneerden worden door de beurscrash waarschijnlijk op een later moment getroffen.
Het kabinet reageert hierop door regelingen te versoepelen en nieuwe regelingen te treffen voor specifieke branches of specifieke doelgroepen. Iedere regeling heeft weer andere voorwaarden en eisen, waardoor de een harder wordt getroffen dan de ander. En er zijn altijd doelgroepen die buiten de boot vallen. Bijvoorbeeld schoonmakers, gepensioneerde klusjesmannen of studenten. Zij vervullen belangrijke functies in de economische keten of vormen de personele buffer waardoor bedrijven het verschil in vraag kunnen opvangen. Zonder een schoonmaker, kan een verpleegkundige of directeur, immers haar/zijn werk niet doen. Zonder oproepkrachten kan een bedrijf minder flexibel zijn en dus minder opdrachten aan.
Veel bureaucratie Daarbij wordt door verschillende regelingen te treffen evenveel bureaucratie in het leven geroepen. Het is de vraag of medewerkers van de desbetreffende instanties voldoende capaciteit hebben om de extra workload op tijd aan te kunnen. Medewerkers van die instanties kunnen ook uitvallen door het virus of andere ziekten.
Basisinkomen Praktisch zou zijn om iedereen in Nederland die een vorm van inkomen, uitkering of pensioen ontvangt voor in ieder geval drie maanden te voorzien van een basisinkomen. Voordeel is dat dit direct geregeld kan worden via de Belastingdienst. Natuurlijk zijn er mensen die extra krijgen en die dat gezien de omstandigheden niet nodig hebben, maar dat is maar een kleine groep. Deze groep kan juist een stimulans vormen voor de economie om te blijven draaien. De grootste groep Nederlanders heeft op dit moment echter economische steun nodig om hun hypotheek, huur, zorgbijdrage, kinderopvang en boodschappen te kunnen betalen. Gezien de hoge maandelijkse vaste lasten van de meeste mensen, zal snelle financiële steun noodzakelijk zijn. Ook om een domino-effect van failliete burgers en bedrijven voor te blijven. Bijkomend voordeel is dat mensen tijd en ruimte krijgen om vrijwilligerswerk te doen en noodzakelijke zorgtaken op zich te nemen die de komende tijd ons tegemoet komen.
We bevinden ons op dit moment op een hellend vlak naar een economische depressie die op dit moment nog niet te overzien is. Bedrijven vallen uiteen en zullen toeleveranciers in hun val meenemen. Als het kabinet nu investeert in een basisinkomen, dan heeft de consument meer veerkracht en blijft de schade beperkt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (56)

Linda4
Linda424 mrt. 2020 - 18:35

Zou een eerlijker beleid zijn en volgens mij weinig ruimte voor misbruik

Ewout Pool
Ewout Pool22 mrt. 2020 - 23:10

Ik weet niet naar welke supermarkt u gaat, maar een kassa medewerker verdient net geen €1300 bruto op basis van fulltime. https://www.glassdoor.nl/Maandloon/Jumbo-Kassamedewerker-Maandloon-E987318_D_KO6,21.htm Misschien voortaan eerst even checken voordat u dit soort uitspraken doet?

Ubiranka
Ubiranka21 mrt. 2020 - 15:21

Het bedrijfsleven heeft decennialang gefloreerd met steun van de overheid. Ook nu weer worden maatregelen getroffen om het bedrijfsleven te steunen. Maar eindelijk begint men in te zien dat men met een onvoorwaardelijk basisinkomen twee vliegen in één klap kan slaan: • iedereen profiteert mee van de welvaart en • de stijgende koopkracht zorgt voor stimulering van de economie.

Ernst3
Ernst321 mrt. 2020 - 12:17

Basisinkomen, in de vorm van geld, nee. Wel in de vorm van basisvoorzieningen. Gaarkeukens. Brood, bed, bad. Wie meer wil gaat maar werken.

1 Reactie
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander23 mrt. 2020 - 8:46

Basisinkomen in de vorm van alleen maar geld is inderdaad onzinnig. Maar een universeel onvoorwaardelijk basisinkomen behelst ook veel meer. Veel mensen snappen dat nog niet. Mensen blijven ook werken. Maar vaak niet meer als loonslaaf. Zie mijn reactie hieronder. Jouw basisvoorzieningen zijn wel erg karig en leggen iets anders bloot, namelijk continuering van een extreme tweedeling.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mrt. 2020 - 10:46

We weten niet eens wat de economische situatie is!

janus leanus
janus leanus21 mrt. 2020 - 8:30

Ik ben tegen een basisinkomen in alle tijden. Ik spreek misschien vanuit een bevoorrechte positie tov de allerarmsten in Nederland, maar ik blijf erbij dat armoede een eigen falen is, vooral in het afgelopen decennium. Er is vraag geweest naar tal van laaggeschoolde beroepen en elke idioot kan kassamedewerker worden. Die verdienen gemiddeld tussen de 2.200 en 2.600 euro en daarmee moet je rond zien te komen, dat heb ik zelf ook jarenlang gedaan. Daarnaast kun je de huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget eigenlijk al zien als een basisinkomen. Dit loopt in totaal wel op tot 750 euro per maand. Daarnaast is ons sociale zekerheidsstelsel ontzettend goed. Wanneer je ziek wordt, ziektewet. Wanneer je je baan kwijtraakt 2 jaar lang ww. Wanneer je alsnog helemaal niets hebt kun je bijstand krijgen. Wat gebeurt er met deze regelingen wanneer er een basisinkomen is? Worden die geschrapt? En de toeslagen ook? Dat er dingen anders kunnen of moeten, daar sta ik achter, maar er is in ons land nu helemaal geen noodzaak voor een basisinkomen.

5 Reacties
Erwin Schenk
Erwin Schenk21 mrt. 2020 - 9:51

Beste Janus, 5 jaar geleden was ik werkzaam in de gehandicaptenzorg; in korte tijd werd me daar het werken onmogelijk gemaakt door snoeiharde bezuinigingen (met dank aan Martin van Rijn en Rutte). Gevolg; ik thuis met een WW. Verplicht 4 keer per maand solliciteren. Ik heb toen ik op werkelijk alles gesolliciteerd; winkelmedewerker bij zeeman; bezorger bij een supermarkt enz. Maar ik werd niet eens uitgenodigd voor een gesprek. Binnen mijn eigen vakgebied niets te vinden want alle banen waren weg bezuinigd (met dank aan Martin van Rijn en Rutte). Kortom; ik heb dus als een idioot, met een MBO 4 diploma zorg op zak op talloze banen gesolliciteerd. En zo gaat dat met veel mensen. Dus kom niet beweren dat armoede eigen schuld is; het is een politiek en ideologische keuze die gerechtvaardigd wordt met onzin praatjes als 'eigen schuld' en andere neoliberale nonsens. We hebben voor elkaar te zorgen; hoe dan ook. Maar we zullen weer zien; nu worden met miljarden zelfs vervuilende multinationals als KLM gered en dan gaan we volgend jaar weer bezuinigen op zorg, onderwijs en alle andere nuttige zinvolle beroepen. Om de carrousel waar jij je duidelijk in bevind, namelijk die van de bullshitjobs, te blijven financieren. Dan hu het woord aan Pieter Derks: https://www.nporadio1.nl/de-nieuws-bv/onderwerpen/532118-druktemaker-pieter-derks-deze-is-voor-zinloze-nederlanders Een basisinkomen is het meest rechtvaardige antwoord op zowel het kapitalisme als het socialisme.

Zandb
Zandb21 mrt. 2020 - 12:50

Janus Wie dit beweert, "....... elke idioot kan kassamedewerker worden", heeft geen idee heeft waar hij het over heeft. Maar dan ook werkelijk geen idee! En dat zo iemand, die geen idee heeft van de werkelijkheid, er dan een onwerkelijk idee op na houdt, dat "armoede een eigen falen is"; iedereen (dus ook elke idioot) overkomt dat. Maar Janus, hebt u wel eens gehoord van een 0 urencontract? Van tijdelijk werk? Van een uitzendbureau? Van bijstandsmoeders met kinderen? Van een deeltijdbaan? Van ouderen die te duur zijn om, ik noem maar een onnozel baantje, kassamedewerker te worden? Van mensen die arbeidsongeschikt voor hun 'echte werk' toch in staat zijn om te werken maar nergens terecht kunnen? Van ZZP-ers die net genoeg verdienen om van te leven en dus geen enkele sociale zekerheid hebben? Natuurlijk. Er zijn ook 'anderen'. En ik beweer niet dat er geen mensen zijn die het aan zichzelf te wijten hebben, dat ze armoede lijden. Die zullen er nl vast zijn. Net als er mensen bakken met geld verdienen waar ze geen recht op hebben. Maar wijs ze dan maar eens aan! Noem ze dan maar bij naam of toenaam.

MicFrei
MicFrei21 mrt. 2020 - 14:00

Het gaat bij een basisinkomen niet om wie werkt of wie niet. Een basisinkomen gaat zo wie zo om de loskoppeling van werk en inkomen. De eerste 1100 euro zijn de vloer waarop de economie wordt gevoerd, de zekerheid die iedereen heeft, in goede en in mindere tijden. Die er ook zijn, zoals we nu zien. Ook voor onze rijkste voetballer, de KLM etc etc etc. Daar zal je een geheel nieuw belastingstelsel voor nodig hebben en ook een andere definitie van BNP. Denk aan een micro belasting op alle beurs en financiele transacties. Dat moeten economen verder maar uitwerken, maar ik ga dr vanuit dat de politieke wil om aan zoiets te beginnen de komende tijd alleen maar zal toenemen.

Ewout Pool
Ewout Pool22 mrt. 2020 - 23:10

Ik weet niet naar welke supermarkt u gaat, maar een kassa medewerker verdient net geen €1300 bruto op basis van fulltime. https://www.glassdoor.nl/Maandloon/Jumbo-Kassamedewerker-Maandloon-E987318_D_KO6,21.htm Misschien voortaan eerst even checken voordat u dit soort uitspraken doet?

Linda4
Linda424 mrt. 2020 - 18:33

Hahaha ik weet niet hoe je er aan komt dat een kassamedewerker zo veel zou verdienen, maar dat is alleen zo in utopia

Pixeltje2
Pixeltje220 mrt. 2020 - 23:25

Ik ben een voorstander van een basisinkomen voor iedereen boven de zestig die geen ander inkomen heeft. Dat inkomen schept ruimte aan de jonge kant van het werkend volk, ruimte om door te groeien. Ik ben boven de zestig, ik heb alles wat ik wil, alleen moet ik nog werken voor mijn dagelijkse brood. Laat ik het zo zeggen, ik ben geen workaholic.

Peter Ten Hoeve
Peter Ten Hoeve20 mrt. 2020 - 21:02

Dag mevrouw Melis, zou u uw plan financieel met cijfers kunnen onderbouwen voor Nederland? Waar komt welk geld vandaan, en wat levert het op voor wie?

Contramine
Contramine20 mrt. 2020 - 20:44

Vooraf: ik ben in "normale tijden" een gematigd tegenstander van een basisinkomen. Ik vermoed dat de auteur ook dan voor een volwaardig basisinkomen is. Daarvoor moet het bedrag dat aan belastingen moet worden opgebracht met 30 tot 50 procent omhoog. Dat is niet te doen, ook niet als grotere bedrijven een fair aandeel in de belastingen gaan betalen. In deze crisis is een tijdelijk basisinkomen in Nederland een volstrekt onzinnig en ongericht middel. Veel consumenten zitten juist op teveel geld, dat ze niet uit kunnen geven. Een kleiner deel van de bewoners ziet op korte termijn hun inkomen wegvallen. Gerichte steun in die hoek heeft veel meer zin. Daarnaast is er steun nodig voor bedrijven die geen omzet en dus geen inkomsten hebben, ook niet als iedere consument een basisinkomen zou krijgen. Uitstel van aflossing en rentebetalingen op bestaande leningen, waar nodig leningen met een overheidsgarantie aan bedrijven werken dan veel beter en gerichter. Maar de auteur hoeft helemaal niet te treuren. In de Verenigde Staten (waar sociale en economische onzekerheid voor een veel groter deel van het volk speelt) wordt bekeken om iedere belastingbetaler een bedrag over te gaan maken (bij een hoger inkomen een wat lager bedrag). Een klein beetje lijkt dat op een tijdelijk basisinkomen. In mijn ogen heel passend in een behoorlijk asociale samenleving.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander20 mrt. 2020 - 19:24

Een nieuwe basis Inderdaad een mooi moment voor het definitief invoering van een universeel, onvoorwaardelijk en toereikend basisinkomen. Niet als noodhulp voor 3 maanden maar als basis om verbinding te maken met wat en er toe doet. Een exodus uit de ecologische crisis, een afscheid van een systeem van afbraak en ongelijkheid. En een intocht naar iets wat we misschien niet voor mogelijk hielden. https://www.lc.nl/opinie/Opinie-Basisinkomen-is-niet-zomaar-een-zak-geld-25315718.html

1 Reactie
MountEverest
MountEverest20 mrt. 2020 - 22:05

@Sjoerd Niemand heeft het meer over de problemen van drie weken geleden, niemand hoor je meer over Greta. Na deze crisis zal er veel minder gevlogen gaan worden, thuiswerken wordt voor veel meer mensen de norm, door verminderde globalisering is er veel minder vervoer per schip nodig. Lang leve het internet. Zonder 1 maatregel van de overheid, zullen de CO2- en de stikstof-uitstoot flink dalen.

Ernst3
Ernst320 mrt. 2020 - 19:14

Basisinkomen. Geld uitdelen is makkelijk, maar wie gaat dat betalen? Alle eerdere experimenten met basisinkomen zijn mede daarom mislukt. Je verwijst gemakzuchtig naar kabinet, die moet het maar regelen. Veel ouders geven hun kinderen zakgeld, dat is een soort van basisinkomen. Ik weet niet of je kinderen hebt, maar blijf ze een basisinkomen geven - als experiment. Je kunt ook naar kinderen van rijke ouders kijken, wat is er van hen geworden? Veel ouders verwachten overigens voor dat 'basisinkomen' vaak ook en een tegenprestatie.

4 Reacties
Marc2406
Marc240620 mrt. 2020 - 20:57

Aha, alle experimenten rondom basisinkomen falen omdat "men" het niet wilt betalen"? Yeah, right.... De vraag is of dit nu ligt aan het concept basisinkomen, of aan het feit dat er mensen zijn die meer geld (en kennelijk politieke macht) tot hun beschikking hebben dan goed is voor de maatschappij en dat overschot aan geld (en politieke macht) misbruiken om zo te voorkomen dat dit overschot aan geld (en politieke macht) eerlijker verdeeld wordt tussen alle mensen. Alle experimenten rondom basisinkomen worden gewoon de kop ingedrukt door hen die duidelijk te veel geld (en politieke macht) tot hun beschikking hebben. Natuurlijk willen dit soort ondemocratische types liever niet betalen, omdat zij (misschien wel terecht) bang zijn hun oneerlijk bevoordeelde positie binnen de maatschappij te verliezen. Dan hebben we het hier veel meer over het falen van ons politieke systeem, wat gekaapt wordt door mensen met veel meer geld en politieke macht dan wenselijk, dan het falen van "alle" experimenten rondom Universeel Basisinkomen.

MountEverest
MountEverest20 mrt. 2020 - 22:23

Er is al een basisinkomen voor mensen boven de 65 jaar, de AOW. Dit zou je in stappen kunnen verlagen van 66 naar 60 etc. Stel dat je alle Nederlanders tussen 18 en 66 een basisinkomen van 1000 euro / maand geeft en alle kinderen 500 euro / maand. Er zijn in Nederland ongeveer 9 miljoen volwassen jonger dan 66 en 4 miljoen kinderen. Dat komt op een totaal bedrag per jaar van: Volwassenen: 12 * 1000 * 9.000.000 = 108 miljard + Kinderen: 12 * 500 * 4.000.000 = 24 miljard = 132 miljard / jaar. Een gezin met twee kinderen onder de 18 krijgt dan 3000 euro/maand. Dat lijk me een heel mooi inkomen. De kosten van alle uitkeringen, toeslagen, kinderbijslag, studieleningen etc. komen te vervallen. Ook de uitvoerende instanties kunnen grotendeels verdwijnen, het SVB kan dit makkelijk aan. Het benodigde bedrag is dus een stuk lager. Deze berekening staat los van de sociaaleconomische, filosofische en ethische discussie, die zeker gevoerd gaat worden.

Anoniempje5
Anoniempje521 mrt. 2020 - 8:10

"Geld uitdelen is makkelijk, maar wie gaat dat betalen?" U is ook tegen de noodpaketten geld vanuit de overheid naar bedrijven en ZZP'ers? Dat is iets compleet anders als geld uitdelen/basisinkomen? Ik kreeg als kind zakgeld, later kleedgeld, zonder voorwaarden of een leeftijdbeperking, op wat goed gedrag na dan. Wellicht tot uw verbazing ben ik toch gewoon gaan werken, dat zou u dus niet gedaan hebben als u de kans had gehad?

Ernst3
Ernst321 mrt. 2020 - 12:04

@Marc2406 "De vraag is of dit nu ligt aan het concept basisinkomen, of aan het feit dat er mensen zijn die meer geld .." Beide. Belasting ontwijking, onduiking. En echt niet alleen door rijken. Aan de ontvangende kant uitkeringsfraude, toeslagenfraude. 58% in nederland heeft zorgtoeslag. Werkend nederland betaald, naast 42% loonbelasting, ook nogeens 6.95% zorgbelasting. Experimenten rondom basisinkomen worden niet de kop ingedrukt, er is gewoon geen gek te vinden die dat eeuwig wil blijven betalen. Doe het experiment - blijf je kinderen een basisinkomen geven (of willekeurig 2 andere personen), kijken hoe lang je dat vol kan en wilt houden. @Anoniempje Ja, ik ben ook tegen overheidsteun. Tenzij die bedrijven en ZZPers door toedoen van de overheid inkomen mislopen. Horeaca moest verplicht sluiten - dan moet de overheid dat ook betalen. Ikea, C&A sloot zelf de deuren.

Andy JPL
Andy JPL20 mrt. 2020 - 17:27

Ah heerlijk, dan hoef ik niet meer te werken. Ik heb een mooie baan hoor, als ZZPer, zelfs nu dat ik in de ICT gewoon vanuit huis mijn werk voor mijn klanten kan blijven doen en verzekerd ben van inkomen, ik weet dat ik als gehandicapte daar heel blij mee mag zijn, maar werken kost enorm veel tijd. Als er een basis inkomen komt waar mijn vrouw en ik van kunnen leven? 2x1000 euro netto per maand? Dan stop ik direct met werken. De tijd die ik met mijn vrouw samen heb is veel te kostbaar.

3 Reacties
Marc2406
Marc240620 mrt. 2020 - 20:59

Het idee is dat heel veel mensen zich onnoemelijk gaan vervelen, om vervolgens iets te vinden waarmee zij zich echt nuttig kunnen maken. En misschien is het najagen van oneindige winst een veel minder nuttig doel dan ons (door kapitalisten) wordt voorgespiegeld...

MountEverest
MountEverest20 mrt. 2020 - 22:27

@Marc Om de maatschappij in stand te houden zal er toch flink gewerkt moeten of we moeten oneindig lenen en alles importeren. En het werk door derden laten doen, zoals de heloten in het oude Sparta. Dus een beetje zoals in de emiraten.

Klaas Punt
Klaas Punt21 mrt. 2020 - 12:39

Andy, volgens mijn idee is zeker voor een zzp'er een basisinkomen best wel nuttig. Tenzij je heel erg goed bent kan het zo maar gebeuren dat je geen opdrachten meer krijgt. Zoals nu dreigt voor velen. Wel in termen van candaag, zeker niet de bedragen die jij noemt, zeg pakweg € 700 per maand voor jou en je vrouw, zeg € 1400 samen. Geen toeslagen want dat is het idee van een basisinkomen, daar moet je het mee doen, als je niet werkt of kan werken. Daar kan je geen auto van rijden, niet naar Ibiza maar wel met enig beleid van leven.

Pater
Pater20 mrt. 2020 - 16:55

Krijg ik er totaal overbodig een 1000 euro netto erbij. Totale geldverspilling. Geld is schaars, breng het waar het nodig is.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 17:53

Terwijl de ander ervan moet leven en helemaal niet rond kan komen. Wanneer laat men dat stokpaardje eens uit de weide!

Rearden7
Rearden720 mrt. 2020 - 20:44

@Pater LOL, wist u niet dat eenieder vrij is om overtollig kapitaal aan de Nederlandse Belastingdienst te schenken? Of anders aan een "goed doel", alhoewel het dan al helemaal niet duidelijk is wie profiteert, het merendeel verdwijnt in de zakken van louche types die een betere wereld beloven (1). 1. https://dambisamoyo.com/book/dead-aid/

Marc2406
Marc240620 mrt. 2020 - 21:06

Geld is helemaal niet schaars. Geld is namelijk niet een stoffelijk eindig goed zoals veel mensen lijken te denken. Geld is en zal altijd een compleet abstract fenomeen zijn, een uitdrukking van schuld en krediet waarmee mensen min of meer een onderlinge (financiële) relatie bepalen. Het idee van schaars geld wordt natuurlijk in stand gehouden omdat heel wat mensen (zeer vaak mensen die niet geheel toevallig beschikking hebben tot meer dan gemiddelde hoeveelheden aan financiële middelen) een belang hebben bij het in stand houden van deze leugen. Geld is uitdrukking van krediet/schuld, en het financiële systeem is niets meer dan een sociaal kredietsysteem (a la het systeem wat de Chinezen aan het optuigen zijn). Het probleem rondom het concept geld is dat de meeste mensen een totaal verwrongen beeld hebben van wat geld nu eigenlijk echt is, en zich dus laten belazeren.

4Vier!
4Vier!21 mrt. 2020 - 8:34

Pater 20 maart 2020 at 17:55 “Krijg ik er totaal overbodig een 1000 euro netto erbij.” Gelukkig wordt je via de belastingen eerst €3000 gekort om het plan mogelijk te maken dus die €1000 erbij is dan heel welkom.

Break on through
Break on through20 mrt. 2020 - 16:48

Vroeg of laat gaat het inderdaad op een onvoorwaardelijk basisinkomen uitdraaien. Of dat nu gevolg is van de huidige crisis of omdat uiteindelijk het huidige kapitalistische model dusdanig ongeloofwaardig is geworden dat het een keiharde universele eis is... Maar waarom voor drie maanden? Gewoon definitief invoeren dat onvoorwaardelijke basisinkomen.

Leontrotsky
Leontrotsky20 mrt. 2020 - 14:54

Het basisinkomen moet EU breed gedragen en gecoördineerd worden omdat dit EU breed zal moeten worden ingevoerd. Doen we dit niet en doet Nederland dit bijv. alleen dan zullen we er als Nederland niets aan hebben omdat als de EU valt (Italië en spanje staan op het punt te vallen als ze niet gered worden) onze economie zal crashen als nooit tevoren en de Euro niets meer waard zal zijn en dus het basisinkomen ook niet meer mogelijk is (tenzij het in goud wordt uitgekeerd bijvoorbeeld). We moeten dus eerst de EU redden en onderdeel van de EU reddingsoperatie is een basisinkomen voor iedereen in de EU invoeren. Om dit basisinkomen te kunnen geven zal de EU de grote bedrijven en het Middenbedrijf (dus alle bedrijven) binnen de EU moeten nationaliseren om het bedrijfsleven veilig te stellen en de productie te blijven garanderen. De EU zal dan ook de loonbetalingen (zijnde dus een basisinkomen voor iedereen) gaan overnemen voor elke werkende en elke zzp'er en ondernemer.

1 Reactie
Don Bosch
Don Bosch21 mrt. 2020 - 13:16

@ Leon, Je gebruikt vaak het woord moeten. Van wie en waarom MOET dit precies allemaal? Als ik je voorstel lees moeten we naar een bijna communistisch systeem met een grote overheid die voor ons allemaal zal zorgen. Nee bedankt, ik zal mijn individuele vrijheden en verantwoordelijkheden tot het uiterste blijven verdedigen.

JaapBo
JaapBo20 mrt. 2020 - 14:27

Een basisinkomen waar je niks voor hoeft te doen is voor veel mensen een uitnodiging om niks te doen. NIET DOEN dus!

5 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky20 mrt. 2020 - 15:21

U hebt overduidelijk nog nooit de gevolgen van een basisinkomen bestudeerd, en ook geen kaas gegeten van economie. De economische en sociale gevolgen van een basisinkomen zijn terdege onderzocht door onder geleerden die wel degelijk kaas gegeten hebben van individueel gedrag ten opzichte van economische factoren en er is ontdekt dat de invoering van een basisinkomen juist zorgt voor meer economische activiteit, meer werklust, (mensen gaan harder werken) en meer nuttige uitvindingen om maar enkele voordelen te noemen. Uw pessimistische conclusie t.a.v. de gevolgen van een basisinkomen kan dus het raam uitgekieperd worden.

Pater
Pater20 mrt. 2020 - 16:58

Trotski doet heel gewichtig met die geleerde rapporten, maar het meest waarschijnlijk is, dat veel meer mensen parttime gaan werken. En dat kunnen het onderwijs, de zorg, de politie en de bouwvak echt niet hebben.

JaapBo
JaapBo20 mrt. 2020 - 18:00

@Trotsky De onderzoeken zij volgens mij helemaal niet zo duidelijk. De hoogte van het basisinkomen maakt ook uit. Maar hoe je het ook wendt of keert, een basisinkomen is duur, en dat er profiteurs komen is zeker. Als we toch iets duurs gaan doe voel ik meer voor een 32-urige werkweek. Daar profiteren alle werkenden van.

4Vier!
4Vier!21 mrt. 2020 - 8:36

Leontrotsky 20 maart 2020 at 16:21 Heb je een link naar die onderzoeken die uitwijzen dat mensen dan wel 40 uur per week gaan werken?

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mrt. 2020 - 12:57

Een universeel basisinkomen bestaat voor zover mij bekend nergens. Er zijn wel projecten geweest met inkomenssuppletie in omgevingen waarbij nauwelijks een vangnet bestond. Uiteraard hadden die gunstige gevolgen, er waren oa. mensen die weer gingen studeren en de stress die diepe armoede met zich meebrengt nam af. Daarover bestaan rapporten. Nederland heeft al een uitgebreide uitkeringssysteem.

Markzelluf
Markzelluf20 mrt. 2020 - 13:48

Niarï Melis schrijft: 'Economische situatie vraagt om basisinkomen'. Maar is het basisinkomen alleen in deze situatie wenselijk volgens jou of ben je er altijd voorstander van en vind je dit een mooi moment om 'de voet tussen de deur te zetten'? Ik vind het wel zo duidelijk als je jouw beweegredenen verduidelijkt. Laat ik meedenken en inzoomen op de situatie nu. Loop je niet het risico met een basisinkomen dat de zorgverlener, leerkracht, vakkenvuller etc. gaat denken dat het basisinkomen voor hem/haar hoog genoeg is, waarna besloten wordt thuis te blijven? We weten het antwoord natuurlijk geen van beiden precies, maar waarom zou je in tijden van crisis zo'n sociaal experiment starten, met de kans dat mensen inderdaad hun werkzaamheden beëindigen?

Buitenstaander
Buitenstaander20 mrt. 2020 - 13:14

Het is op zich wel cynisch om te zien dat het Corona virus blijkbaar de mogelijkheid aan 'creatieve geesten' biedt om allerlei linkse stokpaardjes weer op te brengen als noodzaak…. Eerst de stukjes over het 'stukgelopen' kapitalisme; de consumptie maatschappij; vervolgens waren die verfoeide ZZPers aan de beurt, en nu … het basisinkomen, ja hoor. Laat me raden: morgen de vermogens en het milieu; de megastallen…. Laten we idd deze crisis vooral goed gebruiken….

4 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky20 mrt. 2020 - 14:49

Wat een onzin kraamt u hier uit, wat wilt u dan? dat de crisis niet opgelost wordt?

Zandb
Zandb20 mrt. 2020 - 14:57

Norm Voel u vrij, mocht u een beter plan hebben, om dat vooral wereldkundig te maken. Al zou het een rechts stokpaardje zijn, wat het verstandigst is om te 'berijden'; wat zou dat? Maar als een links stokpaardje dan verstandiger is, dan is dat maar een links stokpaardje. Toch?

Buitenstaander
Buitenstaander20 mrt. 2020 - 18:52

@Leon Jawel, maar niet met die onverholen 'producten' die nu van de plank gehaald worden, vanuit een diepgewortelde andere wens. Dat is de boel verlakken; want deze mevrouw stelt wel 'slim' 3 maanden, maar als de geest uit de fles is,...…. daar zit 'm de crux, en dat weet u. Maar ik begrjp uit uw vele verhalen dat een basisinkomen, los van welke crisis dan ook, u bijzonder goed uitkomt. Succes.

Buitenstaander
Buitenstaander20 mrt. 2020 - 18:55

@Zandb Prima hoor, maar probeer niet een crisis te gebruiken om ergens een plakkertje op doen, met een heel ander, dieper oogmerk. Wees dan eerlijk. 3 Maanden? en dan weer in de hoge hoed? U weet ook wel dat dit gewoon een algemeen basis-inkomen pleidooi is, net zoals die mooie beschouwingen om het 'kapitalisme' af te schaffen (hebben we dat dan?)

Jozias2
Jozias220 mrt. 2020 - 12:26

Worden de uitkeringen en pensioenen dan niet meer betaald? Salarissen in andere grote beroepsgroepen gaan toch ook gewoon door (onderwijs, zorg, politie, defensie, rijks- en gemeenteambtenaren, supermarkten, de bouw, etc etc)

Max6
Max620 mrt. 2020 - 12:25

Eh... en om hoeveel geld gaat het dan? 13,3 miljoen volwassenen x 1000 euro p/m x 3 maanden = 40 miljard. En waarvoor? de mensen die nu WAO/pensioen hebben krijgen dat toch nog gewoon? hier in de straat is iedereen nog aan het werk... waaronder ikzelf, leraren, iemand uit de kinderopvang, een verpleegster, een paar uit de bouw... de mensen met een uitkering hebben nog gewoon hun uitkering... ik zie echt het nut niet. Help gewoon de mensen die nu geld nodig hebben... dat is echt niet de meerderheid.

3 Reacties
Verdulleme
Verdulleme20 mrt. 2020 - 13:04

Je maakt alleen maar 100.000 ambtenaren werkloos.

Verdulleme
Verdulleme20 mrt. 2020 - 13:11

Overigens begrijp ik niet dat al die super-rechtse mensen niet in de gaten hebben dat het huidige stelsel in feite een vorm van politieke/sociale controle mogelijk maakt, of -beter gezegd- IS. Het basisinkomen zou daar een einde aan maken.

Max6
Max620 mrt. 2020 - 13:58

Leg eerst maar eens uit hoe je dan het basisinkomen wilt betalen. We hebben namelijk al een basisinkomen voor mensen die niet werken (AOW, WAO, bijstand, etc). Het geven van een basisinkomen aan mensen die al werken is absurd. De enige manier om het basisinkomen te bekostigen is door werk extra te belasten (want dat is waar 90% waar de belasting vandaan komt). Maw ik krijg naast mijn inkomen een basisinkomen, maar moet meer belasting gaan betalen om mijn eigen basisinkomen te betalen, waardoor ik netto hetzelfde overhoud. Dus eigenlijk is er dan alleen een basisinkomen voor mensen die al een 'basisinkomen' hebben. Het enigste wat vervalt zijn waarschijnlijk tegenprestaties, vermogenstoetsen, etc. Gewoon uitkeringen zonder regels... dat scheelt inderdaad een hoop ambtenaren. Deze (super-)rechtse mens heeft gewoon door dat het basisinkomen betaald zal moeten worden... door mensen die werken dus.

CharlesdeValois
CharlesdeValois20 mrt. 2020 - 12:20

Het is zelfs zo dat je een boete krijgt als je door omstandigheden je inkomen van 0 euro vergeet op te geven En dat is niet mis, ruim 300 euro boete, terwijl je inkomen via de opgaaf van de partner wel al bekend is en op tijd. waarom zou je een inkomen van 0 euro verzwijgen? Een basisinkomen fijn, maar het vergt wel meedenken. Bovendien zien we dus dat velen wel een functie hebben, bijvoorbeeld exposeren met schilderijen, maar niets verkopen. Itt tatoeëren op een arm wel geld opbrengt, maar daar ook niet iedereen naar zit te kijken. Maw. als we even met van Gogh meedenken, wetende dat niemand zijn werk mooi vond om te kopen nu geleefd had, wist hij het wel, als hij de waarde van zijn schilderijen en velen die er van leven optelt in geld. Hij zou zeggen, iedereen hoort erbij, als je het op een hoger abstractieniveau bekijkt.

gravin2
gravin220 mrt. 2020 - 12:18

Pensioenen? Die worden toch niet minder? En uitkeringen toch ook niet? behalve aanvullende.

[verwijderd]
[verwijderd]20 mrt. 2020 - 12:04

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Verdulleme
Verdulleme20 mrt. 2020 - 13:03

En het vluchtelingenprobleem zou gelijk met 80% verminderen. Het kan dus grotendeels gefinancierd worden uit de bestaande veiligheidsmaatregelen.

Leontrotsky
Leontrotsky20 mrt. 2020 - 15:12

Moet dan wel per persoon zijn die 100 euro. Kijkend naar een arm land als bijvoorbeeld Ethiopië (waar ik veel kom voor werk etc) ga je uit van een gemiddeld gezin met 3 kinderen in de stad, dit betekent 5 personen dus 500 euro per maand, dit is 17.000 bir per gezin per maand dit is genoeg om op redelijk comfortabele wijze te leven voor een doorsnee gezin in een stad als Addis Ababa. Ben het op zich eens met oma oeverloos dat nederlanders dit basisinkomen niet nodig hebben tenzij de overheid het bedrijfsleven nationaliseert zodat de winsten niet in de zakken van de rijke ondernemers verdwijnen maar door de overheid kunnen worden gebruikt om iedereen in Nl een redelijk basisinkomen van bijv. 1000 euro te geven.