Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Economie groeit al tien jaar maar meeste burgers profiteren er niet van

  •  
22-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
D2QBANGX4AAMDW0
De inkomens groeien niet mee met de economie. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek na onderzoek :
"Het jaarlijkse, doorsnee persoonlijk inkomen van werkenden is, gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling, in de periode 2007-2017 nagenoeg gelijk gebleven. Bij werknemers kwam het in 2017 uit op 35,2 duizend euro, bij de zelfstandigen zonder personeel was dat 28,0 duizend euro. In beide gevallen is dat iets hoger dan in 2007. Het doorsnee inkomen van zelfstandigen met personeel bedroeg 48,5 duizend euro, 3 procent minder dan het inkomen in 2007 van de toenmalige groep zelfstandigen. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar het inkomen van werkenden in 2017."
mediaan-persoonlijk-inko
Het feit dat de inkomens al tien jaar niet groeien verrast de onderzoekers, blijkt uit een gesprek met het AD :
"Dat het gemiddelde inkomen van de werkende Nederlander zo constant blijft, noemt CBS-onderzoeker Peter Hein van Mulligen ‘heel opvallend’. ,,Als de economie met 3 procent groeit en het zo goed gaat met de arbeidsmarkt, dan verwacht je daar iets van terug te zien in het gemiddelde inkomen. Maar dat is niet het geval. Blijkbaar is het geld ergens anders gebleven, eerder bij de overheid en bedrijven dan bij de burger.’’ De uitkomst van het onderzoek heeft het CBS verrast. ,,Hoe dat kan, daar heb ik eigenlijk ook geen verklaring voor.’’"
Een voorbeeld van werknemers die maar niet profiteren van de economische groei zijn de winkelmedewerkers van het luxe warenhuis De Bijenkorf. Met hulp van de vakbond FNV roepen ze daarom vanaf aanstaande zaterdag de Dwaze Dagen opnieuw in het leven , maar anders dan bij de koopjesjacht is het nu het personeel dat loonsverhoging jaagt:
"Medewerkers van de Bijenkorf zijn trots op hun winkel. Maar ondanks de winsten, de hoge omzetten, en de steenrijke eigenaar van de winkel, weigert de Bijenkorf om een normale loonsverhoging te geven. Het maximale basisloon van een verkoopster die fulltime werkt bedraagt 1750 euro bruto per maand. De medewerkers hebben sinds 2017 geen loonsverhoging gekregen. Na ruim een jaar onderhandelen is de Bijenkorf bereid om de lonen met 1,5% te verhogen. De Bijenkorf wil geen loonsverhoging met terugwerkende kracht. Dus feitelijk komt hun voorstel neer op jaarlijks 0,75% erbij, dat is ver beneden het niveau van de inflatie, die alleen al dit jaar 2,2% bedraagt."
De eerste actie in de reeks ‘De Dwaze Zaterdagen’ is zaterdag 23 maart voor de Bijenkorf in Amsterdam, tussen 14:00 uur en 16:00 uur.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Squid
Squid22 mrt. 2019 - 22:14

Als je salarisverhoging wilt, dan moet je er gewoon om vragen of ander werk zoeken.

M7
M722 mrt. 2019 - 19:29

Toch fijn dat we met al dit geweeklaag in Nederland wonen. Nederland, een land dat op plek 5 staat van het net uitgebracht World Happiness Report 2018 : weer een plaatsje opgeschoven in de rangschikking en nu op plek 5 gekomen . Maar dat moet ons vooral niet weerhouden om onze nationale hobby met passie en inzet te blijven beoefenen : klagen/ zeuren .!

13 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens22 mrt. 2019 - 21:49

@ M Jij schrijft: weer een plaatsje opgeschoven in de rangschikking en nu op plek 5 gekomen . Merkwaardig dat je niet verwijst naar de verkiezingen van de eerste kamer waar nu een partij de grootste is die als belangrijkste hobby heeft met passie en inzet te blijven klagen/ zeuren .

M7
M723 mrt. 2019 - 9:50

Maar dat gezeur en geklaag van baudet past toch precies in de traditie zoals in die omschrijft in dit land.? Wellicht zit er zelfs een oorzakelijk verband tussen de plek op de lijst van het World happiness report en de mate van klagen en zeuren in dit land. Wat blijft is dat we wonen in een van de meest gelukkige landen ter wereld en daar . eten we voor blijven knokken.

DaanOuwens
DaanOuwens23 mrt. 2019 - 13:18

@ M Jij schrijft: Wat blijft is dat we wonen in een van de meest gelukkige landen ter wereld en daar . eten we voor blijven knokken. Lijkt mij onwaarschijnlijk gezien het programma van Baudet. Die wil een groot deel van de samenleving bewust ongelukkig maken. Als zijn missie slaagt komen we onderaan.

M7
M723 mrt. 2019 - 15:14

Ach, We hebben al die jaren PVV ( en al enige jaren FvD en Denk en andere griezelpartijen) overleefd , dus ik maak me daar niet zo veel zorgen over . Bovendien , ondanks alle misère zoals ik overal lees , is Nederland zelfs een plaatsje op de ranglijst van gelukkige landen gestegen !

DaanOuwens
DaanOuwens23 mrt. 2019 - 16:46

@ M Jij schrijft: Ach, We hebben al die jaren PVV ( en al enige jaren FvD en Denk en andere griezelpartijen) overleefd , En hoeveel ellende heeft dat mensen aangedaan? Na de minder, minder uitspraken van Wilders hebben heel veel jongeren kinderen begrepen dat zij heir niet thuis horen. Je kan best roepen dat jij er geen last van hebt gehad. Maar je roept dat namens je zelf en niet namens de mensen die er het slachtoffer van zijn geworden. Ik hou niet zo van een dergelijk bagatelliserende houding. Je moei zelf weten wat je doet, maar op deze manier kijk je doelbewust weg van de gevolgen.

M7
M723 mrt. 2019 - 19:07

@Daan Ouwens : Maar beste Daan , ik baseer me op gegevens van een wetenschappelijk instituut onder auspicien van de VN en die komt met het verhaal over het geluksgevoel onder nederlanders. Met als uitkomst dat Nederland in 2018 een plaatsje geklommen is en nu Zwitserland heeft ingehaald en waardoor Nederland nu op plek 5 staat in dit rapport. En nee, ik zat niet in de onderzoeksgroep. " Je kan best roepen dat jij er geen last van hebt gehad. Maar je roept dat namens je zelf en niet namens de mensen die er het slachtoffer van zijn geworden. " Je dramatiseert , want ook " de mensen die er het slachtoffer van zijn geworden " zijn natuurlijk ook meegewogen in de uitslagen . Dus ik bagatelliseer niets , maar probeer me bij de feiten en harde cijfers te houden. Dat jij er andere gevoelens bij hebt, kan zijn en ik respecteer die dan ook nog. Maar de feiten/ cijfers liegen in deze niet. Wellicht wens jij dat eea zichtbaar zou zijn geweest in het World Happiness Report , maar juist het tegenovergestelde blijkt ! Wat moet ik dan nog meer zeggen/ doen? Voor jouw gemoedsrust ( en dat je niet denkt dat ik fake news zou verspreiden ) hierbij de link naar het rapport. http://worldhappiness.report/ed/2019/changing-world-happiness/ Na lezing ervan concludeer je misschien dat niet ik wegkijk van de gevolgen , maar dat jij dat doet cq dat die gevolgen niet aangetoond zijn cq er niet zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens23 mrt. 2019 - 19:49

@ M Jij schrijft: Dus ik bagatelliseer niets , maar probeer me bij de feiten en harde cijfers te houden. Dat moet je in deze zaken niet doen. De cijfers zeggen zonder begrip weinig. Naast de tevredenheid onder een groot deel van de burgers neemt de ontevredenheid onder een ander deel toe. Turken keren zich meer en meer naar Erdogan, andere groepen allochtonen zien zich zelf als kanslozen in de Nederlandse samenleving. Nederland polariseert in een rap tempo. Onder gemiddelden zit een wereld van tegenstellingen. En die groepen zijn met de vele stemmen op het FvD op weer grotere afstand gezet. Ik zie een luiheid in jouw analyse die ik vaker zie. Managers die naar hun dashboard kijken en de wijzers staan allemaal goed, dus zij denken dat alles goed gaat en zij in control zijn. Maar ze praten niet echt met hun medewerkers. Dat soort managers gaan op termijn in enorme problemen komen. Ik zie hetzelfde gebeuren in de samenleving. alleen al in Rotterdam zijn 260.000 kanslozen op Rotterdam Zuid. Er wordt daar in de komende jaren 950.000.000 euro gemeenschapsgeld ingepompt. In delen van Zuid is meer dan 30% van de buurt werkloos. Die mensen zijn veel minder gelukkig als de rest. En ik geloof helemaal niet in een softe benadering, maar ik weet wel zeker dat als de problemen daar en vergelijkbare gebieden niet worden aangepakt dat heel Nederland weer wat lager gaat scoren op jouw lijst. Lijstjes zijn mooi, maar je moet weten waarover je het hebt. Je moet je data begrijpen en doorgronden. Zonder dat zegt het lijstje niets.

DaanOuwens
DaanOuwens23 mrt. 2019 - 20:13

@ M Wat ik dom genoeg nog vergeet te schrijven is dat de grootste partij in de eerste kamer beweert dat het in alle opzichten met Nederland de verkeerde kant opgaat. Daar hebben toch de meeste mensen opgestemd. Lijkt mij een goed signaal om eens na te denken over datgene dat onder de cijfers zit.

M7
M723 mrt. 2019 - 21:15

Daan Ouwens : Ik begrijp dat je van mening bent dat je het door mij gebruikte cijfer uit de World Happines Report ter discussie stelt met als argumentatie : " De cijfers zeggen zonder begrip weinig. Naast de tevredenheid onder een groot deel van de burgers neemt de ontevredenheid onder een ander deel toe". Laat ik dan proberen wat meer begrip / onderbouwing onder mijn " boude bewering " te leggen : - Volgens het duitse onderzoeksburo IFO heeft Nederland de eerlijkste inkomensverdeling van Europa. Daarbij wordt gekeken of iedereen gelijke kansen krijgt en of iedereen genoeg geld heeft om van rond te komen. - Nederland staat op de 7e plaats van de Human Development Index wereldwijd ( Wereldbank, rapport over 2016 ) - Volgens onderzoek van de OESO staat Nederland op de 9e plek wereldwijd als het gaat om de Kealiteit van het Onderwijs ( 1e 5 landen op die lijst komen uit Azie ) - Volgens het World Economic Forum heeft Nederland op de lijst van landen met Hoogst opgeleide Bevolking wereldwijd op plaats 3 - Volgens onderzoek van businessschool IMD uit Lausanne staat Nederland op de 4 e plaats van de World Competiveness Scoreboard ( wo scholing, R&D , kennisoverdracht etc ) - Volgens het jaarlijkse onderzoek van het bekende medische tijdschrift The Lancet naar Toegang tot Zorg en Kwaliteit staat Nederland fier op een 3e plaats en moet alleen Ijsland en Noorwegen voor zich dulden. - Volgens een zweeds onderzoek , Euro Health Consumer Index naar Het Beste Zorgstelsel / ziektekostenstelsel, staat Nederland op de 1e plaats , voor Zwitserland. - Volgens een europees onderzoek naar de kwaliteit van geleverde zorg per individueel ziekenhuis staat Erasmus MC op de 3e plaatsen Leids MC op de 5e plaats - Onze werkloosheidscijfers zijn ruim onder de europese gemiddeldes ( 2017 NL 4,9% en EU 7,6% ) En wanneer ik mijn best doe , kan ik vast nog wel meer evidence leggen / " begrip " onder de eerdere cijfers leggen. Ik weet niet of jij met deze " luie analyse " van mij tevreden bent: " Lijstjes zijn mooi, maar je moet weten waarover je het hebt. Je moet je data begrijpen en doorgronden. Zonder dat zegt het lijstje niets. " Maar dat alles komt natuurlijk mede omdat Nederland ook fier op de 1e plaats staat wereldwijd wanneer het gaat om zeuren / klagen / negatief doen / spugen in de put waaruit we drinken etc etc. Jammer overigens dat van dat laatste geen lijstje wordt bijgehouden.......

DaanOuwens
DaanOuwens24 mrt. 2019 - 7:37

@ M Jij schrijft: Ik weet niet of jij met deze ” luie analyse ” van mij tevreden bent: Nee ik ben niet tevreden. Ook dit is een luie analyse. Je hebt namelijk een lijstje van lijstjes gemaakt. Handig met google is niet hetzelfde als nadenken. Ik schetste tamelijk uitgebreid de situatie in Rotterdam Zuid. De keerzijde van jouw lijstjes. De goede gezondheidszorg had een actie van Hugo Borst nodig om een kwaliteitsverbetering in de ouderenzorg op gang te brengen. Kinderen in arme gezinnen zijn niet in staat de handige notebook of tablet te kopen. De loonontwikkeling in Nederland blijft achter zodanig dat zelf de VVD zich zorgen maakt, de polarisatie in de samenleving neemt toe. Je hebt lijstjes gemaakt, niet nagedacht.

M7
M724 mrt. 2019 - 11:05

Tja, You're hard to please and even harder to convince Ik vind dat je wel erg negatief bent en ook zo oordeelt. En je vergelijking vwb de kwaliteit van de zorg in Nederland en dat dat komt omdat Hugo Borst daar eerst aktie voor moest voeren , is natuurlijk onzin . Dat onderzoek waar ik aan refereer loopt over jaren en Nederland staat ook al jaren erg hoog Los van de prima aktie van Hugo Borst : dat heeft echt geen invloed gehad op deze kwalificatie , maar zal hoogstens een verder versterkend effect hebben op een hoog kwaliteitsnivo En met alle respect voor de mensen im R’dam Zuid : Nl is groter dan R’dam Zuid. Dat soort anekdotisch bewijs van “ ja, maar de mensen in R’dam Zuid zijn niet gelukkig .” Is dus evenmin overtuigend . En ook wanneer je het de menden in R’dam Zuid zou vragen : “ wil je liever ergens anders wonen, ...” kan ik u het antwoord voorspellen . De aantrekkingskracht van Nedetlsnd op economische migranten is niet voor niets zo groot . Maar toch, leuk en prikkelend om zo op afstand “ beschaafd “ met elkaar te discussiëren en dat we concluderen “ we agree to disagree “ Fijne dag verder

DaanOuwens
DaanOuwens24 mrt. 2019 - 15:16

@ M Jij schrijft; de kwaliteit van de zorg in Nederland en dat dat komt omdat Hugo Borst daar eerst aktie voor moest voeren , is natuurlijk onzin Dat is het niet. Het ging om een minimale bezetting op een afdeling. Mede dankzij Borst maar ook Van Rijn staat is de kwaliteitsregels dat 2 nu het minimum is en niet 1. Kortom het ging wel om de kwaliteit die wordt nu op een andere manier gewaardeerd. En dit voorbeeld laat zien dat zelfs al komt uit de internationale vergelijking dat de zorg kwaliteit in Nederland goed is, er toch van de bevolking 1,5 miljard naar de ouderenzorg moet omdat de kwaliteit onvoldoende is. Kortom jij kijkt weer niet verder dan je lijstje en noemt dat feiten. Ik kijk naar dit soort zaken en constateer dat het lijstje niet voldoende inzicht biedt. Je ziet daarmee door de bomen het bos niet meer. Rotterdam Zuid is volgens mij een soort proeftuin. Zuid laat zien in welke mate het mis kan gaan in de samenleving op het moment dat de sociale vangnetten niet goed genoeg functioneren. Dan ontstaat een enorme onderklasse die zich niet verwant voelt met de rest van de samenleving. Mensen waarmee het beter gaat in Rotterdam gaan weg uit Zuid. Mensen die niet vertrekken kunnen niet vertrekken. Dat is het punt dat ik maak. Verder ben ik vrijwel altijd beschaafd. Onbeschaafde teksten worden door deze site geweigerd. En bovendien wordt de argumentatie er niet beter op. neemt niet weg dat wij wel een verschil van mening hebben en jij de problemen in de samenleving niet onder ogen wil zien. Dat is onverstandig.

M7
M724 mrt. 2019 - 18:45

We agree to disagree ...

Zapata
Zapata22 mrt. 2019 - 18:41

Twee dagen na de verkiezingen komen ze ermee. Iets wat hier door sommige mensen al tijden wordt beweerd. (Ik ben er sterk voor om het CBS af te schaffen.) Die dan constant weer worden weggezet als zouden ze dingen verzinnen want het CBS. Goed onthouden voor over twee jaar, zet deze bij je favorieten. Want de we zijn allemaal rich apologeten zullen dan weer vooraan staan om te beweren hoe veel we er wel niet allemaal op vooruit gaan.

Claesz Pieter
Claesz Pieter22 mrt. 2019 - 16:30

Da's een behoorlijk dure jas dan. Ga eens bij de Primark kijken...

1 Reactie
Ozon
Ozon23 mrt. 2019 - 19:56

Deze jurk kost evenveel als m’n broodje op het terras. #tistochtedwaas

Grooteman2
Grooteman222 mrt. 2019 - 14:53

De werkgevers zijn al tijden aan het klagen over de krapte op de arbeidsmarkt maar dat overdrijven ze vaak schromelijk om te verkopen dat ze (nog meer) goedkope oostblokkers kunnen inzetten. Hierdoor zullen de Nederlanders die ook dit werk doen geen loonsverhoging hoeven te verwachten. Alleen in regio's waar dit niet zomaar kan (onderwijs, ICT, zorg) is sprake van druk om te salarissen te verhogen maar voor het onderwijs als overheidsinstelling ook niet makkelijk. Leve de EU. Uiteraard zijn hier en daar nuance's in dit verhaal maar in grote lijnen is dat de reden waarom er nauwelijks salarisverhogingen komen, behalve in sectoren waar de FNV nog enige invloed heeft. En dat ook nog maar sinds kort dus dat zal nog niet in de cijfers zitten.

1 Reactie
Keilstra
Keilstra22 mrt. 2019 - 18:03

De EU en het vrije verkeer van werknemers is een hele succesvolle werkgeverslobby geweest. Juist links zou ertegen in opkomst moeten komen. Maar ja ..... links ...... alleen de SP doet het, en die woprden dan door "links" weggehoond.

Rearden3
Rearden322 mrt. 2019 - 13:22

Hoho, er zijn 7.700 Nederlandse huishoudens die er in 2017 ca. 1 miljoen euro bij kregen, en die hadden al 16,9 miljoen euro in 2016 (1). Wel degelijk profijt dus in het "gelijke" Nederland! 1. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/allerrijksten-worden-rijker-ook-in-nederland-en-de-zorgen-daarover-groeien~b44f2d10/

DaanOuwens
DaanOuwens22 mrt. 2019 - 13:09

Het is verstandig ook nog even naar de link van het CBS zelf te kijken. Dan ontstaat er toch een meer genuanceerd beeld dan uit het artikel. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat de Nederlandse lonen maar beperkt stijgen. Maar er zijn grote verschillen naar sectoren, functieniveau en soorten dienstverband. De tarieven van ZZP-ers zijn aanzienlijk omhoog gegaan. De cijfers van het CBS bevestigen dat. Blijft de vraag over waarom de lonen van werknemers in loondienst niet stijgen. Een belangrijke reden is het feit dat werkgevers in plaats van loonsverhoging vaker de arbeidsrelatie omzetten in een langdurig vast dienstverband. Werknemers kiezen voor zekerheid boven geld. Ik denk persoonlijk ook dat de afnemende invloed van de vakbonden ook van grote invloed is. In de jaren 1990 was de arbeidsmarkt ook krap en destijds hadden vakbonden veel succes met looneisen. Overigens in Duitsland gingen de lonen vorig jaar en zelfs in 2017 al fors omhoog. Ik denk dus dat er ook zaken spelen die specifiek voor Nederland zijn. In dat opzicht is het bod van de Bijenkorf natuurlijk een bijzonder voorbeeld. Hier ligt een schaamteloos belachelijk bod aan de vakbonden. Maar ik denk dat de organisatiegraad bij de Bijenkorf vermoedelijk minder dan 5% is. Dan heeft een vakbond geen sterke positie. Lijkt mij toch een aannemelijke gedachte. Anderzijds valt hier de werkgever veel te verwijten. En zo zijn er meer werkgevers. Je kan niet claimen dat de arbeidsmarkt zo krap is dat in het buiten mensen geworven moeten worden en niet de lonen meer royaal laten stijgen. Dat is niet alleen slecht werkgeverschap dat is ook slecht ondernemerschap. Alle reden voor de politiek om De Boer van de werkgeversorganisaties eens stevig de mantel uit te geven. Zeker als de vakbonden daarvoor onvoldoende macht hebben. Misschien moet er een rechtse vakbond komen. Als zoveel Nederlanders stemmen op Baudet kan hij ook wel een nevenactiviteit beginnen. Anderzijds denk ik dat zeker de FNV-bonden zich veel te sterk verbonden hebben met de SP. Daardoor richten zij zich niet op de problematiek van de jongere werknemer en is daar ook weinig bereidheid om vakbondslid te worden. Maar het blijft raar dat zelfs de VVD al 2 jaar roept dat de lonen ophoog moeten en dat het nauwelijks gebeurd. Ik begrijp best dat van 2007 de lonen niet stijgen vanwege de crises, maar dat het de afgelopen 2 tot 3 jaar het gemiddelde loon niet enigszins stijgt is raar.

15 Reacties
gimli55
gimli5522 mrt. 2019 - 16:13

@Daan Ouwens Kijk naar de uitslag van de verkiezingen en de onderwerpen die de kiezers belangrijk vinden. Dat zijn andere onderwerpen dan sociaal gedrag, soludariteit, betere zorg, goed onderwijs, en veiligheid. Nederland krijgt de EK en de TK incluis regering die ze verdiend. Alle slechte zaken wordt aan links gehangen, terwijl rechts de uitvoering voor zijn rekening neemt. Welke partijen keuren de grote aantallen Polen en andere buitenlanders goed? Welke partijen breken de sociale zekerheid af? Welke partijen regeren al 40 jaar met hetzelfde neoliberale gevolg. Het land heeft weer een ruk naar rechts gemaakt, met nog meer gevolgen voor de bevolking.

Rearden3
Rearden322 mrt. 2019 - 17:00

Nog niet zo'n heel gek plan, een rechtse vakbond. Die zou, als ze "echt" Ayn Rands rechts was (en dus in marktwerking gelooft), ook direct al die bank-en verzekeringsboeven failliet hebben laten gaan.

LaBou
LaBou 22 mrt. 2019 - 20:02

"Ik denk persoonlijk ook dat de afnemende invloed van de vakbonden ook van grote invloed is" Precies wat jij altijd voorstond: weg met die vakbonden.

DaanOuwens
DaanOuwens22 mrt. 2019 - 21:46

@ gimli55 Jij schrijft: Welke partijen keuren de grote aantallen Polen en andere buitenlanders goed? Welke partijen breken de sociale zekerheid af? Welke partijen regeren al 40 jaar met hetzelfde neoliberale gevolg. Moet jou toch tevreden stemmen? Het FvD staat voor het beleid dat jij wil hebben. @ LaBou Jij schrijft: Precies wat jij altijd voorstond: weg met die vakbonden. Jij hebt daar dus blijkbaar niets van begrepen. Ik heb altijd gepleit voor behartiging van de werknemersbelangen. Ik ben zelf lid geweest van het hoofdbestuur van de Unie Zorg en Welzijn, destijds veruit de grootste vakbond in de zorg. Echter de neergang van de vakbonden is niet te wijten aan mij, maar aan mensen met de opvattingen die jij hier ook uitdraagt. Het SP gedachtegoed. Van mij mag dat best overigens. Maar de consequentie is wel dat je voor het grootste deel van de werknemers geen serieuze partij bent. En waarom dat zo is heb ik hier al enige tientallen malen onderbouwd. Dus als je dat wil lezen heeft Joop een prachtig archief voor je.

Perezoso
Perezoso23 mrt. 2019 - 1:20

Ach, die malle Ayn Rand. Wel nog even aanspraak maken, toen het erop aankwam, op de soos en medicare. Zouter kan je ze niet vreten.

LaBou
LaBou 23 mrt. 2019 - 6:18

Ik heb het heel goed begrepen Ouwens. En je kunt het zelf terugzoeken in je historie. Moest ik niet het licht uitdoen in die verouderde belangenorganisatie voor de oude hap? Maar discussieer vooral verder met jezelf, dan kun je uiteindelijk toch je gelijk halen. Want dat is toch waar het je om gaat. Tenslotte ben ik maar een populistische onderbuik zonder verstand van zaken (ik vertaal maar even wat opmerkingen van je uit het verleden).

gimli55
gimli5523 mrt. 2019 - 10:04

@Daan Ouwens De FVD staat haaks op wat ik wil. Ik ben jarenlang actief SP lif geweest. De SP waarschuwt al jaren tegen de grenzenloze import van Oostblokkers. Zelf onze Jan ageerde in jaren 80 al tegen de toenmalige immigratie. Uiteraard uitgemaakt voor racisme en fascisme. Uitgangspunt van de SP was en is de verslechtering van de arbeidsvoorwaarden en salaris ontwikkeling en de afbraak van de sociale voorzieningen. Dat is een fundamenteel verschil met de FVD. De uitkomsten van het CBS bewijzen ons gelijk, er is al 10 jaar geen echte inkomensstijging en dat zal nog vele jaren doorgaan. Mensen die verwachten dat rechts dat zal veranderen, vergissen zich. Het is juist rechts wat de verdeel en heers techniek verder uitbreidt. Zowel op zorg, onderwijs, OV, veiligheid zal het verder worden afgebroken en het toezicht verminderd. Er zullen nieuwe rechtse partijen opstaan, die zullen de politiek zien als een verdienmodel. Dat is waar ik naar verwees in mijn bijdrage.

DaanOuwens
DaanOuwens23 mrt. 2019 - 13:16

@ LaBou Jij schrijft: Moest ik niet het licht uitdoen in die verouderde belangenorganisatie voor de oude hap? Zeker, maar dat kan niet leiden tot de conclusie dat is tegen de belangenbehartiging van werknemers ben. Het licht mag uit bij jouw club. Dus je hebt het weer niet goed begrepen. @ gimli55 Jij schrijft: De FVD staat haaks op wat ik wil. Ik ben jarenlang actief SP lif geweest. De SP waarschuwt al jaren tegen de grenzenloze import van Oostblokkers. Jij weet net zoals ik dat 6% van de kiezers voor het FvD afkomstig is van de SP. Dus mijn opmerking is serieus en er is alle reden toe om daar over na te denken. Verder is het onjuist dat de Oost blokkers van doorslaggevende invloed zijn op de loonontwikkeling. Sterker het is volstrekte onzin. In Engeland stijgen de lonen harder op dit moment terwijl er een miljoen Polen rond loopt. Als het verhaal waar zou zijn was er daar geen enkele loonstijging. Het probleem met de SP is dat de partij veel standpunten heeft maar geen intelligentie en kennis. De hele club marcheert achter het Oost blokkers-verhaal aan zonder dat iemand zich afvraagt of het wel klopt. Er zijn best verklaringen voor de lage loonstijgingen maar er zijn veel meer factoren van invloed als de Oost blokkers. Alleen mensen die dat roepen wil de SP niet horen. Die opstelling van de SP, maar ook van aanhangers van die club zoals jij, is beschamend en dom. En gevaarlijk. Je kan beter nadenken waarom die 6 % SP-ers zijn overgelopen naar het FvD. Dat heeft de SP zelf gedaan. Je hebt die mensen uit je eigen achterban weggejaagd naar het FvD met je eigen idiote verhaal. En het FvD een grote dienst bewezen want jullie hebben de argumenten geleverd voor het anti EU-beleid. Weet je hoeveel ex PvdA en GroenLinks stemmers hebben gestemd op het FvD? Minder dan 1 %! De rest van de winst komt van de VVD, het CDA en de PVV. De SP moet zich kapot schamen.

gimli55
gimli5523 mrt. 2019 - 18:03

@DaanOuwens Zoals ik al dacht, alles is de schuld van de SP. Het maakt niet uit wat de werkelijkheid is, wij hebben een verkeerd verhaal of we jagen de kiezers naar de PVV en de FVD. Volgens mij hebben de regeringspartijen ook veel kiezers verloren, en is het totale aantal PVV, FVD en VVD stemmers niet toegenomen. Er is een nieuwe verdeling ontstaan. Het feit is dat het onderwerp gaat over het niet stijgen van de inkomens en dat is natuurlijk ook de schuld van links en de SP. Gelukkig is er geen reden voor de SP om zich te schamen, wij dragen geen verantwoordelijkheid voor de achterliggende en huidige afbraak van Nederland. Wij hadden een betere campagne kunnen en moeten voeren.

DaanOuwens
DaanOuwens23 mrt. 2019 - 19:34

@ gimli55 Jij schrijft: Gelukkig is er geen reden voor de SP om zich te schamen, wij dragen geen verantwoordelijkheid voor de achterliggende en huidige afbraak van Nederland. Deze zin met de rest van je reactie is tekenend voor de SP. Ik geef een onderbouwd betoog. Zelfs extreem rechtse kiezers meldden al dat veel SP-ers voor het FvD hebben gestemd. 6% van de FvD-stemmers. Maar dat is dus zeker 12 % maar vermoedelijk meer van de vroegere SP-stemmers. En groot deel van je kiezers ruilt de SP in voor extreem rechts. En jij beweert dat je campagne niet zo leuk was? En je gaat niet eens in op mijn betoog. Je gaat ontkennen zonder enige onderbouwing, je roept maar wat en je schrijft dat de SP niet verantwoordelijk is. Ik had nou net zorgvuldig opgeschreven waarom de de SP wel verantwoordelijk is. Laf om er niet eens op te reageren. Die botte ontkenning voortvloeiend uit dat kortzichtige sekte gedrag is een probleem. Niet kritisch kunnen en durven kijken naar je eigen standpunten. Niet kunnen luisteren naar anderen, ik heb al meerdere malen aangegeven dat de Oostblokkers niet de loonstijging tegenhouden, serieuze arbeidsmarktspecialisten bevestigen mijn betoog. Er is geen SP-er die erop reageert, ik hoef niet eens gelijk te krijgen, maar men wil er niet eens over nadenken. Het strookt blijkbaar niet met de oekazes van het politbureau. De SP is de club die links Nederland verzwakt door domme analyses en hopeloze extreem rechtse politieke statements en sektarisch gedrag. En iedere bereidheid om eens na te denken over de eigen aanpak ontbreekt. In die zin verrast deze reactie van jou mij niet, je zit helemaal op de dogmatische partijlijn. Maar het verzwakt links Nederland. De SP levert constant kritiek op de PvdA en GroenLinks maar is niet in staat met een open oog te kijken naar de eigen missers.

gimli55
gimli5523 mrt. 2019 - 21:35

@DaanOuwens De enige partij die zich moet schamen is de PvdA. Die hebben links blijvend beschadigd met hun verraad door met de VVD in Rutte 2 te regeren. Zij hebben de grootste afbraak veroorzaakt in 40 jaar. Als je het hebt over de bekende plaat voor je hoofd, dan is dat het geval. Nog steeds zijn ze hun gedrag aan het rechtvaardigen, er is een groot verschil tussen links praten en rechts doen zoals de PvdA en links praten en hopelijk ook links doen van de SP. GL heeft niet gescoord op linkse standpunten maar op het klimaat en het milieu. De schade die de PvdA heeft veroorzaakt, heeft geleid naar een rechtse richting. De bevolking vertrouwt links niet meer en mijn inziens terecht. Dat is echter niet de schuld van de SP ongeacht de bekende beschuldigingen over politburo, Noord Korea, Mao en andere niet inhoudelijke argumenten.

DaanOuwens
DaanOuwens24 mrt. 2019 - 7:44

@ gimli55 Jij schrijft; De enige partij die zich moet schamen is de PvdA. Die hebben links blijvend beschadigd met hun verraad door met de VVD in Rutte 2 te regeren. Dit soort zinnen laten exact het probleem zien. Het onderwerp was het falen van de SP, niet het falen van de PvdA. Je loopt ervoor weg. Je gaat niet eens in op mijn argumenten. De SP kiezers lopen over naar het FvD omdat die de grenzen beter dicht willen houden. Dat is aan de hand. En jouw oplossing is verwijten maken aan de PvdA. Dit is exact wat ik bedoel. Ik maak jou maar even exemplarisch voor de gehele SP. De SP is niet in staat tot een kritische beschouwing van de eigen standpunten. De ideologie is belangrijker dan goed nadenken. Dat maakt de SP nou een domme populistisch partij. De totale afwezigheid van de bereidheid om kritisch na te denken. Ik kan een stevige onderbouwing geven van de reden waarom in Nederland de lonen nauwelijks stijgen. Daar hebben Oostblokkers weinig mee te maken en zijn hoogstens van beperkte invloed in enkele sectoren, maar het gesprek is zinloos. Het SP-brein staat op slot en behoudens de oekazes van het politbureau gaat er geen nieuwe info in.

gimli55
gimli5524 mrt. 2019 - 11:49

@Daan Ouwens Dit onderwerp gaat niet over de SP, het probleem heeft niets te maken met de SP. Het is niet de schuld van de SP dat FVD zo veel heeft gewonnen. Ik hoef geen argumenten te vinden om je beschuldigingen te weerspreken. Je accepteert toch geen argumenten, alles wat tegenzit is de schuld van de SP. Wie heeft nu een bord voor zijn hoofd? Het onderwerp is dat de inkomens al 10 jaar stilstaan, ik heb nergens in het hele stuk iets over de SP teruggevonden. Hooguit de verwevenheid met de FNV, die eerst uitgebreid verweven was met de PvdA. Mijn partij heeft een hoop onderzoek te doen naar ons verlies, en dat gaat vast lukken. Het verlies van de regeringspartijen is een veelvoud van ons verlies, net als het verlies van de PvdA. Je hoeft het oneens te zijn met onze standpunten, en ik ook niet met de jouwe. Prettige zondag, ik stop met reageren. Dit is een wederzijds monoloog en geen dialoog.

DaanOuwens
DaanOuwens24 mrt. 2019 - 15:30

@ gimli55 Jij schrijft: Het onderwerp is dat de inkomens al 10 jaar stilstaan, ik heb nergens in het hele stuk iets over de SP teruggevonden. Die 10 jaar is niet het onderwerp maar de loonontwikkeling in de afgelopen 3 jaar. En vanwege jullie verkiezingsboodschap is een groot deel van de SP achterban vertrokken naar het FvD, 15% van jullie stemmers. Omdat de SP beweert dat de lonen stilstaan vanwege Oostblokkers. Kortom jullie hebben een helder verhaal verteld aan je achterban. De boodschap was: stem geen SP maar FvD. Een aanzienlijke groep SP-ers heeft die boodschap goed begrepen. Vandaar het grote verlies. Dat de regeringspartijen ook verloren hebben verwijt ik helemaal de SP niet. Die hebben hun eigen fouten gemaakt. Ook schrijf je: Ik hoef geen argumenten te vinden om je beschuldigingen te weerspreken. Dat klopt, dat doe je ook niet, je hebt die argumenten ook niet. Er is geen enkele inhoudelijke reactie op mijn teksten in jouw reacties in deze discussie. Je doet exact wat ik je verwijt, namelijk het eindeloos herhalen van de officiële partijlijn zonder daar kritisch over willen na denken. Vandaar de term politbureau of sekte. De SP is niet meer in staat tot zelfkritiek zelfs als de partij met een slecht verkiezingsresultaat wordt geconfronteerd. Op zich heb ik daar geen probleem mee. De waarde van de SP als het gaat om een rechtsvaardige samenleving te creëren is nihil. Wellicht heeft de WSW-groep iets aan de SP, andere ook minder kansrijke groepen worden zeker niet wijzer van de club. Wat wel jammer is dat de SP zijn achterban naar extreem rechts jaagt, daar wordt Nederland niet beter van.

gimli55
gimli5524 mrt. 2019 - 23:15

@DaanOuwens Stel jezelf eens de vraag : als op miraculeuze wijze opeens de SP er niet zou zijn, zijn alle problemen opeens opgelost? Of zijn de problemen opeens geen probleem meer? De problemen horen het doel te zijn, de partijen zijn hooguit een middel om problemen op te laten lossen. De politiek is hoofdzakelijk met zichzelf bezig of met hun herverkiezing. Het is de marktwerking en verdienmodel van politici. Waarbij de kosten gesocialiseerd worden en de winsten geprivatiseerd. Nog een rechtse partij erbij, gaat de echte problemen niet oplossen. Rechts lost zo wie zo niets op, ze breken alleen maar af wat ooit is opgebouwd door mensen met visie.