Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Economen: met fossiele subsidies zet de overheid de airco én de verwarming aan

  •  
18-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1751 keer bekeken
  •  
pernis

De overheid moet zo snel mogelijk een einde maken aan de fossiele subsidies. Die oproep komt nu eens niet van de klimaatactivisten op de A12, maar van een grote groep vooraanstaande economen. In het Financieele Dagblad maken economen als Sweder van Wijnbergen, Arnoud Boot, Bas Jacobs en Rick van der Ploeg gehakt van de miljardensubsidies voor de fossiele industrie.

“Het is alsof je de airconditioning én de verwarming aanzet: je bereikt niks en hebt alleen maar hoge kosten”, schrijven zij. De economen omschrijven de fossiele subsidies als “de meest extreme inconsistentie in overheidsbeleid ooit, met dramatische gevolgen voor de mensheid”.

De experts maken gehakt van de mythe dat belastingkortingen geen subsidies zouden zijn. “Als marktpartijen kunnen inkopen tegen kosten die onder de maatschappelijke kosten liggen is er sprake van een subsidie. Naast directe subsidies aan bedrijven of huishoudens zijn er ook indirecte subsidies, zoals gratis emissierechten of vrijstellingen van belasting. Het IMF schat dat wereldwijd twee derde van de fossiele subsidies indirect is.”

Dat fossiele bedrijven massaal hun biezen zouden pakken als de fossiele subsidies worden afgeschaft, achten de economen niet voor de hand liggend. Wereldwijd proberen overheden de uitstoot van broeikasgassen immers terug te dringen. “Ook landen als India en China, waar weliswaar 70% tot 80% van de energieproductie nog gebaseerd is op kolen, zetten agressief in op niet-fossiele energieproductie. Dus waar zouden de Tata Steels van deze wereld naartoe moeten? Ze zullen overal tegen steeds strenger klimaatbeleid aanlopen.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.