Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Ecologen vrezen verdwijnen complete soorten door Australisch inferno

  •  
05-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De gigantische bosbranden in Australië hebben waarschijnlijk hele diersoorten uitgeroeid. Dat vrezen ecologen en natuurbeschermers die de bewuste dieren de afgelopen jaren bestudeerden. Zo wordt gevreesd voor het voortbestaan van de bruine raafkaketoe en de smalvoetbuidelmuis op Kangaroo Island waar een derde van de natuur door het vuur is verwoest. Kangaroo Island wordt wel de Australische tegenhanger van de Galapagos eilanden genoemd omdat er unieke diersoorten voorkomen.
Er wordt gezocht naar overlevende exemplaren in een poging de soorten voor uitsterven te behoeden. “Zelfs als er overlevenden zijn dan is er nu geen voedsel meer voor ze,” verklaart een natuurbeschermer tegen The Independent. Van de 50.000 koalas op het eiland zou de helft omgekomen zijn bij de branden. De raafkaketoe voedt zich met de zaden van een enkele boomsoort die op het eiland voorkomt. Na een kwart eeuw beschermingsinspanningen is de bedreigde populatie toegenomen tot 150 vogels.
Dieren die overleven hebben vaak verbrande poten en daardoor weinig kans te overleven. Volgens schattingen hebben de branden tot nu toe een half miljard dieren het leven gekost.
Meteorologen waarschuwen dat het ernstigste wellicht nog moet komen. Weliswaar zijn de afgelopen week de hitterecords gebroken met temperaturen van bijna 50 graden maar de tijd van de hittegolven is nog niet aangebroken. Daarna start het cyclonenseizoen met zware regenval. Dat is weliswaar goed om de vuren te doven maar kan voor enorme overstromingen zorgen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Paulus3
Paulus36 jan. 2020 - 2:38

Bossen zijn en worden versnippert door ontwikkeling. Katten en vossen eten inheemse soorten. Brand vernietigt woon plekken en ecosysteem soorten. Relatief onnodig torenhoge immigratie betekent dat mensen alsmaar en in rap tempo blijven nieuwe woonwijken en rand steden bouwen door de dunne groene rand van droog Australie te kappen. Conservatieve regeringen verlieft of 'kleine regering' verkopen publieke diensten om vernatwoordelijkheid uit de wef te gaan en verscheuren wetten tegen regulering van kappen en steunen boom plantages die het land verdrogen. Ze verkopen het water uit rivieren en bronnen aan groot concerns en vergifigende mijnen sodat hey land verdroogt. Als voorbeeld, die koalas. Door ontwikkeling in hun kern woonplekken zijn ze in de laatste 20 jaar van 30 tot 80% vernietigt. Deze branden hebben naar schatting in NSW nog eens 30% daarvan afgemaakt.

4 Reacties
O3
O36 jan. 2020 - 8:21

@De Boskabouter [...onnodig torenhoge immigratie...] Waarschijnlijk vinden de meeste Aboriginals dit ook en verlangen zij terug naar de tijd voor de massa-immigratie vanuit Europa.

Paulus3
Paulus36 jan. 2020 - 10:34

Dat zou kunnen, maar waar immigratie verlagen tot ergens nabij nul netto heel goed mogenlijk zou zijn, is 24 miljoen uitzetten dat totaal niet.

Marinus C.
Marinus C.6 jan. 2020 - 11:24

Ah, alleen een immigratiestop voor de niet-blanken. Duidelijk. Verder heeft, buiten die film-in-je-hoofd die bij jouw slag voor de realiteit doorgaat, immigratie vrij weinig te maken met de bosbranden.

Paulus3
Paulus37 jan. 2020 - 10:48

@ Marinus Immigratie nummer per jaar word niet beslist door kleur. Wat een dom idee. Australie is een multicultureel land. Het effect van mensen op de oorzaken, omvang van branden en de vernietiging van leefwerelden van leefsoorten zijn wel degenlijk groter met veel meer mensen. Hoe denk je dat we hier zij gekomen, in deze natuur ramp? Dat is 100 x zo veel het geval in Australie waar er (1) nog veel natuur over is om te vernietigen en (2) de rijke natuur precies daar is waar de mensen zich verspreiden.

Marin Cielo
Marin Cielo5 jan. 2020 - 23:41

In een Australische krant staat een artikel waar wordt gewezen op het feit dat boeren geprobeerd hebben deze brand te voorkomen. Ze wilden preventief branden aansteken in de koudere periode maar dat mocht niet.

5 Reacties
Marinus C.
Marinus C.6 jan. 2020 - 10:34

Ja, dat praatje over gecontroleerd afbranden kennen we nu wel. Overigens regelt de natuur dit periodiek afbranden helemaal zelf als er geen mensen in de buurt zijn. Bosbranden moeten dan ook gezien worden als een normaal onderdeel van de natuur. Dat weet trouwens iedereen die iets van bosbranden af weet, het is geen baanbrekend nieuw inzicht of zo. De catastrofale omvang van deze bosbranden is wel bijzonder, en zijn hoogstwaarschijnlijk een resultaat van ons, steeds zichtbaarder, op drift geraakte klimaatsysteem. Ik betwijfel of gecontroleerd afbranden veel had uitgemaakt, of zelfs haalbaar was geweest op deze schaal. Maar het afbrandpraatje is natuurlijk gewoon de volgende afleidingsmanoeuvre van de Dunning-Kruger gevalletjes die het beter weten dan de klimatologen en die ons gaan vertellen hoe het wél zit. (LOL!)

Paulus3
Paulus36 jan. 2020 - 10:35

Onzin

Marinus C.
Marinus C.6 jan. 2020 - 11:27

Ik denk niet zo zeer dat het echt onzin is, paulus, maar dat lulpraatje over gecontroleerd afbranden is niet zo heel relevant voor de discussie. Het is gewoon de laatste afleidingsmanoeuvre op rechts.

Marin Cielo
Marin Cielo6 jan. 2020 - 13:40

Gaan we weer met rechts schelden en ontkennen van alles wat niet past in het vooringenomen daderprofiel. Soms past een vierkant blokje niet in een rond gat. Kleuters krijgen dat speelgoed en de een is er wat sneller achter dan een ander. Er zit zeker een kern van waarheid in wat jullie een lulverhaal noemen. Enige oorzaak? Nee, waarschijnlijk niet. In het artikel werd trouwens bureaucratie als hoofdoorzaak genoemd. Maar zoek het eens op en lees het. Dan weten jullie waar de klepel hangt en zo. Daily Thelegraph Australia.

Paulus3
Paulus37 jan. 2020 - 11:17

'deze brand'? Het zijn sinds September 1000en branden rond het hele continent. De Daily Telegraph is yellow press. Je moet luisteren naar wat de brandweer en Emergency hoofden keer op keer duidelijk maken. Huidig head: https://www.abc.net.au/news/2020-01-07/fuel-reduction-burn-debate-rubbish-says-vic-fire-chief/11849522 Vorig head: https://www.facebook.com/groups/951618864874073/permalink/2735127049856570/ Regulering is er om te zorgen dat men de boel niet onveilig affikt en het uit de hand loopt. Dat is om de organisatie en veiligheid te waarborgen. Wat yellow press daarmee doet is mensen gek maken en onrust stoken want dat verkoopt.

Greendutch
Greendutch5 jan. 2020 - 23:36

Altijd de zwakke, zonder stem, die het onderspit delft t.o.v.het geld: maakt geld dom of blind? Vertrouwen in Australië is weg. Geen goede keuzes gemaakt. Inheemse bevolking -die in balans met de natuur leefden- worden weggezet. Keuzes door import vóór div. industrieën i.p.v. gezamenlijk inzetten op ‘natuurlijk’ kapitaal. Waarom gaan andere landen niet helpen? Met vliegtuigen e.d.?! Zouden klimaatveranderingsontkenners dít nu ook ontkennen? Onbegrijpelijk dat dit nodig is voordat men een andere regering kiest! Hopelijk gaat dat tenminste gebeuren.

1 Reactie
HaloOfFlies
HaloOfFlies6 jan. 2020 - 10:00

"Inheemse bevolking -die in balans met de natuur leefden.." Vrijwel alles wat daar nu woont is er ook geboren; die zijn dus allemaal 'inheems'. Een Australier van Aboriginal afkomst van 50 jaar heeft niet langer of korter in Australie gewoond dan een blanke, van europese afkomst, van 50 jaar... Blijkt overigens dat de USA indianen een funeste invloed hadden op de biodiversiteit in de USA - van de Aboriginals weet ik het niet, maar ik vermoed zo dat er weinig verschil zal zijn met welke mensen dan ook. De huidige Aboriginals (die het kunnen betalen) crossen ook gewoon met een SUV door het land heen. De 'nobele wilde die een is met de natuur' - helaas 'urban myth', complete bullshit dus. Aboriginals waren ook gewoon jagers die schoten op alles wat bewoog. "Waarom gaan andere landen niet helpen? Met vliegtuigen e.d.?!" Heeft geen zin, het water is al verdampt voordat het bij het vuur is aangekomen. Dan ga je dus met een apparaat dat werkt op juist datgene dat de klimaatcrises heeft veroorzaakt (fossiele brandstof) inzetten voor nutteloze acties en daarmee (op termijn) nog meer schade aanrichten. "Onbegrijpelijk dat dit nodig is voordat men een andere regering kiest!" Zal weinig uitmaken. De helft van de laatste 30-40 jaar is Labour aan de macht geweest, de andere helft conservatieven/liberalen. Steeds elkaar voor een aantal jaren afgewisseld. Het heeft geen ene zier uitgemaakt.

Louis Adams
Louis Adams5 jan. 2020 - 23:14

Een 3FM geld inzamel aktie. Aub

Joop den Uil
Joop den Uil5 jan. 2020 - 17:24

als natuurliefhebber volg ik t nieuws uit australie nauwlettend.... kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat de akties aldaar verdomd langzaam op gang komen

[verwijderd]
[verwijderd]5 jan. 2020 - 17:23

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens6 jan. 2020 - 2:18

@Rob S. "dus gaan we nu op zoek naar een andere planeet om die juist BEwoonbaar te maken." En dus kun je erop wachten (laten we zeggen opnieuw 200 jaar) dat we die andere planeet ook onbewoonbaar hebben gemaakt. Maar inmiddels is de mens dan natuurlijk alweer naar een of meer nieuwe planeten gehopt. Zo zal hij nog wel een eeuwtje of wat door kunnen gaan, een spoor van onbewoonbaar verklaarde planeten of manen achter zich latend.

HaloOfFlies
HaloOfFlies6 jan. 2020 - 10:10

Ik ben helemaal voor! Ruimteonderzoek, vooral naar buitenaards leven, en daarna naar buitenaards intelligent leven, is zo'n beetje het spannendste dat ik me kan voorstellen. Mensen zijn nou eenmaal nieuwsgierig, dat heeft ons gebracht tot waar we nu zijn. Helaas is dat de rand van de afgrond, maar WEL veel kennis opgedaan. Het leven van een paar miljard mensen zal wellicht ondraaglijk worden; het is niet anders. Er zijn er gewoon een paar miljard teveel. Of we Mars op tijd bewoonbaar krijgen, nog voordat de Aarde (grotendeels) onbewoonbaar wordt, waag ik te betwijfelen. Op Mars is het overigens pokke-koud. De thermostaat zal dus hoog moeten - en dat is weer slecht voor het klimaat….

O3
O35 jan. 2020 - 16:31

SLAG TOEGEBRACHT AAN DESINFORMATIE AUSTRALIË De Australische opperontkenner -premier Morrison- staat inmiddels met zijn rug tegen de muur. Nadat zijn partij de zakken heeft gevuld met donaties van Australische fossielreuzen, is hij nu ingehaald door de realiteit, waar geen fabel tegen opgewassen is. BRANDEN KUNNEN MAANDEN DOORGAAN Premier Morrison heeft gewaarschuwd dat de verwoestende bosbranden, die in het land woeden, maanden kunnen doorgaan. Ten minste 24 mensen zijn gestorven sinds de branden in september begonnen. Luchtkwaliteit in de hoofdstad Canberra werd dit weekend beoordeeld als de slechtste ter wereld. Morrison heeft de oprichting van een “schadeclaim-bureau” aangekondigd, om diegenen te helpen, die huizen en bedrijven hebben verloren bij de branden. FELLE KRITIEK OP TRAGE REACTIE PREMIER Hij is geconfronteerd met felle kritiek over de traagheid van zijn reactie op de crisis. NIEUW DIEPTEPUNT IN CRISIS Het afgelopen weekend kende enkele van de ergste dagen van de crisis tot nu toe. Opnieuw zijn er honderden eigendommen vernietigd. Provinciale – en grote steden zagen lucht rood gekleurd, vallende as en verstikkende rook. SCHRALE TROOST De waarschuwing betekent dat mens en dier voorlopig een verhoogde fatale risico lopen en de biodiversiteit versneld verder wordt uitgedund. Bron: https://www.bbc.com/news/world-australia-50999546

Tom Meijer
Tom Meijer5 jan. 2020 - 16:30

Niet dat die onbelangrijk zijn maar het is wel typerend dat er weer alleen aandacht is voor gewervelde dieren. Ongewervelde dieren zoals slakken en insecten hebben vaak nog veel minder kans te overleven maar zijn voor het ecosysteem vaak belangrijker dan de 'hogere' diersoorten.

1 Reactie
Katootje2
Katootje25 jan. 2020 - 22:15

Die opmerking is niet onbelangrijk.

harmmeijer
harmmeijer5 jan. 2020 - 16:12

Het vuur ging zo snel, de dieren hadden geen enkele kans https://nos.nl/l/2317424