Joop

Ecoducten als hertenschiettent

  •  
13-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
herten.jpg
Maximaal vijftien herten mogen oversteken, jagers hebben van provincie Gelderland de opdracht de rest neer te schieten
Actiegroep de Faunabescherming is dit weekend een actie gestart tegen het afschieten van edelherten die over het splinternieuwe ecoduct bij Hulshorst (A28) willen oversteken. Het ecoduct is één van de negen die de Veluwe uit het isolement moeten halen. Toch heeft de provincie Gelderland jagers de opdracht gegeven slechts vijftien herten te laten passeren. De rest moet afgeschoten worden.
Bewoners van Hulhorst en Hierden wilden de bouw van het ecoduct alleen toestaan wanneer het aantal herten dat kan passeren beperkt blijft. Ze zijn bang voor overlast en schade aan hun landbouwgewassen. Alleen zwijnen moeten achterblijven, voor hen worden lage rasters op de ecoducten geplaatst.
Het afschieten van de herten rondom de ecoducten heeft een duidelijke reden, schrijft Hans Marijnissen in dagblad Trouw. De risico’s van het hertenverkeer zijn wel ingeschat, maar feitelijk onbekend. Door een beperkte groep van vijftien herten toegang te geven, kunnen natuurbeheerders onderzoeken waar de dieren precies naartoe trekken, of ze schade aanrichten aan landbouwgewas en welke voorzieningen dit voorkomen.
De Faunabescherming is nu een petitie gestart tegen de plannen om de herten af te schieten. Ook wil de organisatie dat boeren zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat zij schade aan hun gewassen ondervinden. Op eigen kosten en zonder afschot, zoals voor alle andere burgers geldt, aldus Harry Voss, woordvoerder van de Faunabescherming.
Het is volgens de organisatie onverteerbaar dat er miljoenen euro’s zijn uitgegeven aan de ecoduct, zonder dat daar verder een goed plan aan ten grondslag ligt.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij13 nov. 2012 - 14:49

Dit moet een 1 april grap zijn...

eeweew
eeweew13 nov. 2012 - 14:49

Maar op gegeven moment zijn er dan toch geen herten meer. Dit slaat echt nergens op, maak dan geen ecoduct of zorg er voot dat grote dieren er niet overheen kunnen.

kalmpjes
kalmpjes13 nov. 2012 - 14:49

Misschien zie ik dit totaal verkeerd, maar waarom niet 15 stuks vangen en die aan de andere kant zetten als dat alles is wat je wil testen? Een overgang bouwen en vervolgens bij gebruik dieren afschieten lijkt me nogal contra productief.

Michiel Online
Michiel Online13 nov. 2012 - 14:49

Urgenda :)

rvonk2
rvonk213 nov. 2012 - 14:49

Dit kan toch niet waar zijn? Op welke manier draagt dat in hemelsnaam bij aan een betere EHS? Jaag ze dan terug ipv ze af te schieten. Herten zijn hartsikke schichtig dus moet geen probleem zijn.

jelius
jelius13 nov. 2012 - 14:49

Waarom worden die ecoducten gebouwd alsof er een konvooi tanks overheen moet kunnen ?

JoopSchouten
JoopSchouten13 nov. 2012 - 14:49

Domme boeren staan al klaar met de hooivorken.

neutralist
neutralist13 nov. 2012 - 14:49

De maakbare samenleving, zo ver gaat het al. Wat een land. ALLES moet onder controle zijn.

adriek
adriek13 nov. 2012 - 14:49

'Natuur' is in Nederland het laatste stukje maakbare samenleving. Steeds meer landbouwgrond (best natuurlijk als je het goed beschouwt) wordt zogenaamd teruggegeven aan de natuur. Achtereenvolgens komt het betreffende gebied in handen van natuurmonumenten of investeringsmaatschappijen die toeristen naar de gebieden lokken zodat deze uitgemolken kunnen worden als waren het koeien. Een pakkend voorbeeld is het eiland Tiengemeten, waar onlangs ganzen uit dit natuurgebied verjaagd werden zodat het demonstratieveldje graan niet kaalgevreten zou worden. Naburige boeren mogen de ganzen niet, of onder zeer strikte voorwaarden van hun (graan) land verjagen...

Robert Follon
Robert Follon13 nov. 2012 - 14:49

Hertenmedaillon met decemberkruiden Ingrediënten 1 kleine ui ½ teentje knoflook 1½ eetlepel vloeibare margarine 1 dl wildfond (pot) ½ speculaasje 2 hertenmedaillons Informatie 2 personen 15-30 minuten hoofdgerecht Balansdag Vlees-, gevogelte of visgerecht Speciale gelegenheidsgerecht Bereiding Schuif een bakplaat in het midden van de oven en warm de oven voor op 160° C. Maak de ui en de knoflook schoon en snijd het klein. Fruit de ui en de knoflook in de helft van de margarine goudbruin. Voeg de wildfond toe en laat dit op halfhoog vuur tot de helft inkoken. Verkruimel het speculaasje er over en laat de saus zacht koken. Bestrooi de hertenmedaillons met peper en een beetje zout en bak ze in de rest van de hete margarine aan beide kanten bruin. Leg ze op de bakplaat in de oven en laat ze 10 minuten garen. Pureer de saus met een staafmixer of in de keukenmachine. Leg het vlees op borden en schep het sausje erop. Menusuggestie Lekker met wortel met selderij en aardappelpuree.

[verwijderd]
[verwijderd]13 nov. 2012 - 14:49

'De Faunabescherming is nu een petitie gestart tegen de plannen om de herten af te schieten. Ook wil de organisatie dat boeren zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat zij schade aan hun gewassen ondervinden. Op eigen kosten en zonder afschot, zoals voor alle andere burgers geldt, aldus Harry Voss, woordvoerder van de Faunabescherming.' Soms vraag je je af waar dit soort personen vandaan komen. Het lijkt wel een typetje uit een sketch of een satirisch programma.

1 Reactie
eeweew
eeweew13 nov. 2012 - 14:49

Ik zie het probleem met die alinea niet hoor. Wat die man zegt is volkomen redelijk, ook met het oog op hoe bepaalde politieke partijen de samenleving in willen richten. Als je van de ene op de andere dag werkloos wordt kan je niets van de overheid meer verwachten maar met moet wel op gemeenschapsgeld de herten af gaan schieten, kom op zeg.

[verwijderd]
[verwijderd]13 nov. 2012 - 14:49

Het is de tijd voor wild op tafel.

1 Reactie
neutralist
neutralist13 nov. 2012 - 14:49

Heerlijk!

denmol
denmol13 nov. 2012 - 14:49

Ik begrijp het probleem niet want als men heeft vastgesteld dat er teveel zijn en dat er een aantal afgeschoten mogen worden dan is het te doen bij zo'n ecoduct toch het meest logisch want dat is beter dan er achter aan te moeten jagen of zie ik het verkeerd?

1 Reactie
dino_radja
dino_radja13 nov. 2012 - 14:49

er is niet vastgesteld dat er te veel zijn, in het artikel staat duidelijk dat dat niet bekend is.

DanielHoogland2
DanielHoogland213 nov. 2012 - 14:49

Wat me veelte ver gaat in deze : de dierengekkies vallen over het feit dat deze herten juist aan een/het ecoduct worden afgeschoten. Daarmee geven ze dus duidelijk blijk van hun niet in staat zijn, te dissociëren, en in plaats daarvan maar al te veel, en vooral pathetisch ,te associeren.. sneu als je niet in staat bent, meer te presteren dan dit.... Ovrigens : - speciaal voor de dierengekkies - : een ecoduct is er niet alleen voor de dieren, maar vooral voor de mensen, die liever ongedeerd thuis komen met de auto. Het is dus maar hoe je het bekijkt.... ;) Maar ja, in een land met een PVDD en een caviapolitie....

1 Reactie
Inseminator
Inseminator13 nov. 2012 - 14:49

Onzin. Een ecoduct is er om dieren de mogelijkheid te bieden om bijvoorbeeld veilig een weg over te steken. Hierdoor kunnen populaties dieren, die zijn gescheiden door obstakels zoals snelwegen, elkaar weer bereiken. Om de dieren naar deze ecoducten te leiden, worden er vaak afrasteringen langs de wegen geplaatst, zodat ze daar niet meer langs kunnen. Als men niet wilde dat de dieren op de weg zouden komen, dan zou enkel het rasterwerk volstaan. De ecoducten zijn een aanvulling om het mogelijk te maken dat de dieren zich verplaatsen, en ze zijn er dus wel degelijk voor de dieren. Verder vind ik je reactie ook doorspekt van minachtende termen als 'dierengekkies', en nog niet eens van een kleuterschoolwaardig niveau.