Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Echtpaar sluit gas af vanwege krankzinnig hoog maandbedrag

  •  
09-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
225307 keer bekeken
  •  
gasmeter

Een echtpaar uit Rotterdam-Heijplaat neemt een wel heel radicale maatregel om de gestegen energielasten het hoofd te bieden. Karin en Gerard Kowalski sluiten het gas af, vertellen ze aan Rijnmond.

Van het gas af betekent dat het echtpaar de komende winter zonder verwarming, zonder warme douche en zonder gasfornuis moet doorkomen. Als alternatief hebben ze de open haard en een elektrisch kookplaatje. “Gelukkig hebben we onze dochter, zoon en schoonvader waar we af en toe kunnen douchen”, vertelt Karin.

Het echtpaar woont in een vrijstaand “oud houten huis”. Daardoor tocht het veel. Hun energiemaatschappij heeft de gasprijs verhoogd naar ruim 4 euro per kuub. Het nieuwe maandbedrag voor het echtpaar is 1653 euro. Voorheen betaalden zij 343 euro per maand.

Karin heeft reumaklachten die erger worden door de kou. Desalniettemin houdt ze de moed erin. Met thermisch ondergoed, warme dekens en de open haard hoopt het echtpaar de winter door te komen. “En we kunnen elkaar warm houden, dus het komt wel goed.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (119)

Huilen met de wolven
Huilen met de wolven30 nov. 2022 - 17:10

Nou ja zeg. Dit artikel van Rijnmond, waarin het echtpaar klaagt dat het kabinet niks doet, is van 9 september! Check je feiten @Joop, dit is desinformatie. Los daarvan: het gas afsluiten is niet verstandig en zeer slecht voor de gezondheid door het vocht en de schimmel die daardoor gaat ontstaan. 4 euro per kuub is extreem veel. Als je nu, eind november dus, nog steeds zulke hoge tarieven hebt kun je beter overstappen naar een andere leverancier. Dat geen enkele energieleverancier een lager tarief biedt - zoals het echtpaar tegen Rijnmond zegt - is echt onzin. Daarnaast gaat per 1 januari het prijsplafond in, dat maakt ook nog uit. Overstappen kan echt heel zinvol zijn, het is een mythe dat dat niet het geval is. De energiemarkt is een ramp momenteel, maar laat de media er dan tenminste voor zorgen dat iedereen goede informatie krijgt. Het is niet nodig om het nog dramatischer te maken dan het al is.

Gentleman
Gentleman27 nov. 2022 - 18:24

Energie, openbaar vervoer en zorg weer nationaliseren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 nov. 2022 - 10:02

Aha ze hebben een open haad als alternatief. Dan is het niet zo moeilijk toch?

HollandseKaas
HollandseKaas26 nov. 2022 - 23:11

Gas komt voor rond de 10 tot 20 cent per kubieke meter uit de grond, in Amerika, Rusland. En in Qatar waarschijnlijk nog iets minder. Dat betaalde we recent ook plus een slokje belasting erop. Maakte 50 tot 80 cent. Nu betalen we 3 tot 4 euro per kubieke meter. Nu nog nadenken door welk leiderschap dit verschil veroorzaakt word.

1 Reactie
Proletarier
Proletarier29 nov. 2022 - 17:32

Jij hebt nog nooit van de OPEC gehoord. Verdiep je er eens in en denk dan nog eens na.

korheiden
korheiden25 nov. 2022 - 11:52

Misschien kan de overheid eens zelf een energiebedrijf starten, dan kan men de prijzen enigszins in de hand houden en de waanzinnige winsten van de cowboys beconcurreren.

1 Reactie
Jansen7
Jansen730 nov. 2022 - 18:04

Mag dat wel van de EU?

mariodings
mariodings19 sep. 2022 - 12:42

Jammer dat je met een rekening van 343 euro per maand niet eens bedenkt dat je de tocht in je huis eens te lijf moet gaan. Want dat was toen al stoken voor de buitenlucht. En nu is het te laat. Of niet?

1 Reactie
korheiden
korheiden25 nov. 2022 - 11:53

Dat is gemakkelijk gezegd. Ik ken de persoonlijke situatie niet van die mensen in Heijplaat. Niet iedereen heeft het geld voor verduurzaming zomaar klaarliggen.

Dave lubeck
Dave lubeck17 sep. 2022 - 9:13

Deze reactie is verwijderd

Romeo164
Romeo16416 sep. 2022 - 11:48

En de PvdA ( voor de asielzoekers ) hoor je ook niet over de hoge energielasten. Ja , als die arme en zielige zogenaamde vluchtelingen afgesloten worden. Dan worden ze wakker. Bah en nog eens bah

3 Reacties
adriek
adriek16 sep. 2022 - 21:53

De pvdwie? Misschien moet je even opzoeken wie er al tien jaar in de regering zit voor je Den Uijl de schuld geeft. Ter herinnering: de regering maakt de beslissingen, niet de oppositie.

Proletarier
Proletarier29 nov. 2022 - 17:33

Ja want de PVDA heeft het voor het zeggen in dit land. Man ik lach me dood om je domme reactie.

PamVlam
PamVlam9 dec. 2022 - 9:37

adriek, Proletarier Neemt niet weg dat je de PvdA niet hoort. En zeker als oppositiepartij zou het nu scoren voor open doel moeten zijn. Maar van partijen die al jaren pleiten voor hogere energielasten om het verbruik terug te dringen zal je nu niet horen. Bij de PvdA en GroenLinks vergeten ze tegenwoordig de kracht van oppositie voeren in een democratie. Dat maakt ze medeverantwoordelijk.

Wilbert1970
Wilbert197015 sep. 2022 - 15:23

Ik heb me ook van het gas en ook van elektra laten afsluiten. Ze krijgen van mij geen ene cent

2 Reacties
Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon28 nov. 2022 - 9:03

Hoe kan het dan dat je hier reageert? Zonder elektra werkt geen laptop of mobiel.

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand1 dec. 2022 - 10:07

Zit te internetten in de bieb, ook lekker warm.

skybird
skybird14 sep. 2022 - 9:59

Ze verzinnen elke keer weer een andere crisis om de prijzen voor alles en nog wat extreem te verhogen. Als ze het woord crisis alleen al horen staan ze weer vooraan om de gewone man financieel flink uit te knijpen. De bedoeling van dit kabinet met D66 voorop is dat arm weer doodarm moet zijn en rijk nog meer stinkend rijk. Het klimaat ervoor gebruiken, tja, dat komt lekker emotioneel aan bij mensen natuurlijk, dus gebruiken ze dat te pas en te onpas, dat kweekt lekker begrip. En de oorlog in Oekraïne komt ze ook heel goed uit, daar ligt het nu ook allemaal aan! Corona hebben we ook al gehad, het stikstofprobleem ook al en nu wachten op het volgende excuus, hoor. O ja, er is opeens ook overal een groot tekort aan personeel (waar zijn al die werkelozen opeens gebleven???!), maar ja, dat is weer een leuk excuus natuurlijk om de hele wereld aan goudzoekers hier binnen te halen waar we ons rot aan mogen betalen! Er zijn genoeg eigen Nederlanders die nog niet eens tent hebben om in te wonen, maar ja, dat is niet zielig natuurlijk, dat is dan eigen schuld, dikke bult! En nog niet te praten over mensen die al jaren op een enorme wachtlijst staan voor een woning en nu nog verder op die lijst naar beneden zakken, want de goudzoekers gaan voor! Wat mij betreft zo gauw mogelijk weg met dit kabinet, hebben Nederland helemaal naar de afgrond geholpen.

5 Reacties
Proletarier
Proletarier29 nov. 2022 - 17:35

Geen enkel steekhoudend argument te ontdekking in je hele betoog. Geen enkele feiten worden aangehaald in je poging tot meningsvorming. Het is enkel de onderbuik die leegloopt.

Jansen7
Jansen730 nov. 2022 - 18:05

@Proletarier: begin maar met de eerste zin "Proletarier". "Ze verzinnen elke keer weer een andere crisis om de prijzen voor alles en nog wat extreem te verhogen."

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand1 dec. 2022 - 10:07

Ze...

thedevelmoene
thedevelmoene1 dec. 2022 - 17:49

@jansen7 Proletarier vroeg om steekhoudende argument en feiten. De eerste zin bevat geen van beiden. De prijzen gaan idd omhoog, maar het woord 'verzinnen' is geen feit. ;

Jansen7
Jansen71 dec. 2022 - 18:33

@thedevelmoene: als je het nauwkeuriger wilt: "never waste a good crisis".

EddyCamiel
EddyCamiel12 sep. 2022 - 11:54

Is dat mogelijk, een verhoging van 4x het 'oude' maandbedrag? Welke energiemaatschappij moet hiervoor op het matje geroepen worden?!

1 Reactie
adriek
adriek16 sep. 2022 - 21:54

Dat is nou de vrije markt. Je bent vrij om over te stappen...

bastian1
bastian112 sep. 2022 - 6:39

Als Noordzee gas niet gezien word als Nederlands gas, en het Gas uit slochteren word wel gezien als Nederlands Gas, maar is afgebouwd tot 6 miljard Kuub gas per jaar en zou stoppen per oktober dit jaar en Russisch Gas is gekoppeld aan de prijs van Nederlands Gas, natuurlijk zal de prijs explosief stijgen, want NL Gas bestaat bijna niet meer dan, want de vraag blijft, wat een criminele constructie, daardoor word onze energie zo duur en wilde degene die bij de vergadering maanden terug bij de EU, als land de koppeling tussen stroom en (niet bestaand) Dutch gas dus (als we de productie minimaliseren) in stand houden. Dus zo is onze politiek bezig, negeren in eerste instantie problemen met energie en horen ee allemaal misstanden bij Ter Apel, die mogelijk bewust de politiek uit de handen hebben laten lopen, als afleidingsmanoeuvre en laten of wilde, de eigen armen, middeninkomens , bevolking, letterlijk in de kou laten zitten aankomende winter en scheel laten betalen.

bastian1
bastian112 sep. 2022 - 6:14

Ik lees hier dat de hoge gasprijs komt door de oorlog en discussie daarover en sommige stellen dat de gasprijs daardoor omhoog gaat. Ten eerste besparen we met zn allen al die 8 procent gas die NL uit rusland importeerde, dus waarom zo hoog dat gas,NL of het kabinet heeft besloten eerder dat we geen NL gas meer uit de grond mogen halen en zou stoppen per oktober, als je dan in deze tijd dit gekoppeld laat, de elektro prijs aan de Gasprijs, dan ook zonder de oorlog, dus weinig/ niet beschikbaar is, schiet de prijs omhoog en een Rutte niet wil dat de Gasprijs losgekoppeld word van de stroomprijs, ben je misdadig bezig, vandaar dat ie nu bijdraaid, smerige politiek, want shell haalt Gas bij ons uit de grond en krijgt daarvoor betaald, Rutte krijgt 6 keer meer belasting binnen ? en maar zeggen dat ie Nederlandse bevolking niet kan helpen. En stel dat het toch door de oorlog komt, dan laat je alsnog niet Poetin de prijs in NL bepalen, terwijl wij nog steeds op een gasbel van 400 miljard zitten, nog los van die 10 miljard kuub gas die we nu al uit de Noordzee halen. Daarnaast komt onze stroom voor circa 70 procent uit duurzame energie, ook bij een prijs van 20 ct voor stroom maken bedrijven zoals Shell met wat windmolenparken veel winst, gesubsidieerd door Rutte, waarom kom ik de naam van die man zo vaak tegen? Ook zijn er veel zonneparken die offgrid staan (van bedrijven) omdat de grote hoeveelheid stroom niet door het huidige netwerk (stroomverdelers) verwerkt kan worden.

Hetty  Hassink
Hetty Hassink12 sep. 2022 - 6:05

Schandalig dat dit gebeurd hier in Nederland Diep triest

Kelly192538
Kelly19253812 sep. 2022 - 4:19

Noodzaak is het.zet de gasmeter op zijn kant en hij tikt niet meer.is verzegeld gewoon verbreken.rechter bij betrappen gaat dan uit van ik kon niet anders of nooit de deur open doen.zijn in 1973 legio mensen nooit betrapt

1 Reactie
HuppelMuts
HuppelMuts12 sep. 2022 - 10:33

Dat kon vroeger bij de oude meters wellicht maar bij de nieuwe digitale slimme meters gaat dat zéker niet. Het is gewoon triest dat Nederland door de huidige regering gewoon kapot wordt gemaakt. Miljarden naar een zwart gat in het buitenland sturen (waar ze ongetwijfeld zelf flink aan verdienen) maar de eigen bevolking kan creperen. Stop eens met het binnen halen van asielzoekers waarvan het merendeel uit goudzoekers bestaat en help eerst eens het eigen volk dat dit land heeft opgebouwd in plaats van het te laten wegrotten van ellende door het huidige wanbeleid.

Martin Willemse
Martin Willemse12 sep. 2022 - 3:10

Met dit soort acties word het verschil tussen arm en rijk een stuk groter en gaan deze mensen terug naar de middeleeuwen.

Martin Willemse
Martin Willemse12 sep. 2022 - 3:00

Dit is helemaal niet goed, we worden door een moordlustig zooitje in de maling genomen, die onnodig een oorlog steunt en escalatie veroorzaakt, die het gas ook nog als wapen gebruikt, waar burgers het slachtoffer van worden, waar blijft nu de koning, die dit stelletje een hart onder de riem steekt en waar blijft het verzet tegen dit regime.

h.terpstra
h.terpstra11 sep. 2022 - 17:16

Nederland is europees al opgevallen over het vele doden door de honger. Er zullen de komende tijd mensen dood in hun huis worden gevonden. Ondervoeding en kou is een dodelijk consept. Kinderen die al in elkaar zakken opschool vanwege ondervoeding. Rutte zegt ga je maar melden bij de gemeente. Die man zijn hersens zijn eèn zwart gat. Geen wonder dat men voorbereidingen treft om een aanslag op deze man te plegen. Groet, Henk Terpstra.

Glipp
Glipp11 sep. 2022 - 15:56

boiler plaatsen tussen cv en radiator .gas 0

Glipp
Glipp11 sep. 2022 - 15:38

boiler plaatsen tussen cv en radiator .gas 0

FransGW
FransGW11 sep. 2022 - 9:35

Dat probleem is snel opgelost. Ik woon in Spanje in de campo in een cueva, een grotwoning zogezegd. Fantastische luxe, want nooit kouder da 19° en nooit warmer dan 26°. Maar wat gas betreft, ik heb gewoon een gasfles 12,5 kilo kost nu 19,60€ was 12€. Die gaat ongeveer 3 maanden mee. Het is hier heel warm 35-42° dus ik douche bijna altijd 2x p.d. kook op gas, doe alles op gas. Mensen in de stad in flats zijn ook in Spanje aangesloten op het gasnetwerk, en zijn veel duurder uit dan ik. Maar stukken minder dan in Nederland. Jullie worden dus gewoon getild. Ik ben 6,50€ p.m kwijt. Das lachen.

1 Reactie
Glipp
Glipp11 sep. 2022 - 15:38

boiler plaatsen tussen cv en radiator .gas 0

CdZ
CdZ11 sep. 2022 - 7:23

Ik heb het gas 4 maanden geleden al afgesloten nou en . Maar niet zo ondoordacht, heb me voorbereid en nergens hinder van kan alles normaal maar gasloos met zo goed als geen extra electriciteit ,want dat gaat ook duur worden.bespaar mega veel en zeker dat ik naast dat ik me toeslagen. Voor leukere dingen kan gebruiken volgend jaar, verwacht ik nog een. 1000 euro terug te krijgen ook voor een investering van nog geen 200 euro . Dus zoooo moeilijk is het niet ,als je ,je hoofd maar gebruikt en afziet van luxer leven als je oma . Maar om daar nou een heel artikel aan te wijden. Beetje overdreven

Joop15
Joop1511 sep. 2022 - 6:39

Daar zullen zoon en schoonvader wel blij mee zijn.

1 Reactie
skybird
skybird14 sep. 2022 - 9:35

Begrijp goed dat je het gas laat afsluiten, want dergelijke energiekosten kan niemand betalen,, maar wel een beetje raar om dan vervolgens je zoon, dochter en schoonvader op te zadelen met hogere kosten door daar te gaan douchen!

Happy1952
Happy195211 sep. 2022 - 4:44

Helaas is het allemaal zinloos wat we aan doen zijn, zolang we natuur blijven vernietigen ontbossing over heel de wereld amazone en oerwouden giftige stoffen in het millieu,oceanen bevuilen overbevolking kerncentrales(oekraine)levens gevaarlijk kan het niet meer goed komen met deze eens zo mooie aarde. De mens is de grote vernietiger van deze planeet.

1 Reactie
Bert V
Bert V11 sep. 2022 - 20:17

Helemaal mee eens. Te veel mensen op de aarde en er komen er nog steeds te veel bij. Ook de hebzucht van de overheden en energietopmannen maakt de aarde kapot

TinusJ
TinusJ10 sep. 2022 - 6:51

Het kern van het probleem is dat deze mensen weigeren hun houten vrijstaande woning te isoleren. Dit zie je vaak bij ouderen: al 40 jaar niks meer aan gedaan. Een houten woning kun je prima isoleren. In deze woningmarkt kunnen ze beter de woning tekoop zetten en daar een fijn geïsoleerde appartement van aanschaffen. Dan geef je ruimte aan nieuwe kopers om de boel te strippen, isoleren en moderniseren. Beetje jammer dat ze het nu laten wegrotten, want vochtproblemen gaan ze er voor terugkrijgen.

4 Reacties
annevelinck
annevelinck10 sep. 2022 - 21:35

De kern van het probleem is dat deze mensen geen geld hebben om te isoleren stupid!

Happy1952
Happy195211 sep. 2022 - 5:20

Misschien hebben deze mensen helemaal geen zin om verhuizen naar een appartement. Als je een vrijstaand huis hebt ga je niet snel naar een appartement. Als het een vrijstaand huis is kunnen ze misschien op propaan verwarmen, gasflesje buiten,cvketel op propaan nog schoner als aardgas.

Jozias2
Jozias211 sep. 2022 - 11:07

@annevelinck Daar zijn tal van financieringsmogelijkheden voor en dan ben je altijd heel veel goedkoper uit. Een lening van 20.000 euro tegen 3,5% rente kost je 58 euro per maand. Dat kan deze mensen al gauw 1000 euro per maand schelen.

Martin Willemse
Martin Willemse12 sep. 2022 - 3:40

Jammer dat ze met deze woningnood niet even kunnen verhuizen en dan mogelijk ten onder gaan als de vorst flink toe zou slaan.

Thuiszitter
Thuiszitter9 sep. 2022 - 21:35

Met een openhaard of alles brander zal de vervuiling alleen maar erger worden . Maar van sommigen alhier mag de gasprijs nog veel verder omhoog . Ik woon in een enkelsteens bouwjaar 1800 huisje , en ook bij ons zal de allesbrander zijn werk moeten gaan doen. Om zodoende ons gebruik te halveren van 2000 naar 1000 . We kunnen natuurlijk ook alle oude huizen van zeg voor bouwjaar 2000 afbreken , woningen genoeg nietwaar ?

3 Reacties
Pater
Pater10 sep. 2022 - 10:49

Ook oude enkelsteens woningen kun je isoleren. Ik heb ooit een enkelsteens woninkje uit 1914 in een arbeiderswijk, met drie gaskachels, heel effectief geïsoleerd/laten isoleren; verbruik onder de 1000 m3.

EUpiet
EUpiet10 sep. 2022 - 10:53

Beste Thuiszitter. Ik ken natuurlijk niet je financiële situatie en als ik hiermee onfatsoenlijk ben laat dat dan weten. Maar misschien is een inductie plaat voor waar je/jullie zitten een optie. (check bijvoorbeeld deze Eurom Infrarood Paneel Mon Soleil 770 Watt Display met WiFi) En daarbij misschien een lucht lucht warmtepomp die veel goedkoper is dan een hybride warmtepomp en heel geschikt voor de kleinere ruimtes. (er zit alleen geen subsidie op want ze kunnen ook koelen) https://www.youtube.com/watch?v=h8-big_NvxU Hou zeker de allesbrander er bij want als back-up voor als het stroomnet overbelast raakt is dat zeker veilig.

Thuiszitter
Thuiszitter11 sep. 2022 - 17:11

EU piet , het gas blijft uit , we hebben reeds een goede airco die snel effectief verwarmt dat in samen werking met de allesbrander komen wij de winter door. Pater- bedankt , wij nemen natuurlijk maatregelen of hadden dat al gedaan , moet beter .

Dave lubeck
Dave lubeck9 sep. 2022 - 19:40

Ja Triest dit te lezen ! Je zou er zo een Kerstverhaal van kunnen maken . Nou woon ik zelf in een vrij nieuw appartement die uitstekend geïsoleerd is . Maar ik ben zelf een halfjaar begonnen met koken op inductie . Dat beviel mij uitstekend . Tien ben ik gaan zoeken naar andere mogelijkheden om energie in huis te krijgen . Dat is mij gelukt . Ik heb mijn mengkranen in Keuken en Wastafel in Badkamer veranderd in Elektrische Doorloop Boiler Kranen met energie niveau A . Om te Douchen heb ik ook een Elektrische Doorloop Boiler met complete Douchekopset . Deze artikelen sluit je alleen aan op de Koudwaterleiding en geaarde Stopcontact . En als verwarming een Infrarood verwarming plaat , al heb ik in de winter bijna nooit mijn cv aan . Zo goed is het geïsoleerd . Dus gegeven dit allemaal heb ik vandaag bij mijn Netbeheerder een Definitieve Gasafsluiting aangevraagd voor in Januari 2023 . Ik heb bericht gekregen dat ik in aanmerking kom voor een Totale Kostenloos afsluiting . Dit kan nog steeds tijdelijk tot de nieuwe energiewet wordt aangeboden medio 2023 in de Tweede Kamer . En dan nog pas nadat de wet is aangenomen . Nu pas ik vandaag dat die nieuwe energiewet zelfs is uitgesteld tot medio 2024 !! Dus degene die dat ook wil geeft nog tijd . Door mijn uitzoekerij op wat je allemaal kan doen heb ik geen gas meer nodig en hoef ik geen warmte pomp e.d. aan te schaffen wat behoorlijk prijzig is . Koudwaterleiding en Elektra is alles wat ik nodig heb .

3 Reacties
PGS
PGS10 sep. 2022 - 7:25

Bedankt voor je tip. Echter een doorloopboiler voor een douche heeft toch echt krachtstroom nodig en die is niet in elk huis beschikbaar. Dus daar zal op z'n minst een extra stoppengroep voor moeten worden geinstalleerd.

Pater
Pater10 sep. 2022 - 7:29

Hoe zit dat dan met de elektriciteitsprijs? Volgens mij is die (indirect, via de inkoop bij de elektriciteitscentrales), gekoppeld aan de gasprijs.

Glipp
Glipp11 sep. 2022 - 15:42

boiler plaatsen tussen cv en radiator .gas 0 .voor douchen een 120 l boiler plaatsen . gas is overbodig .ombouw kost weinig.

Fanvanjoop
Fanvanjoop9 sep. 2022 - 18:43

Echt goed om te lezen dat er eindelijk maatregelen worden genomen tegen de klimaatvernietiging. De gas prijs zou nog een heel stuk hoger moeten worden omdat mensen eindelijk realiseren dat het klimaat word vernietigd. Met de huidige prijzen zien we eindelijk dat er grote stappen worden genomen richting energie besparing. Wat mij betreft gaat de gasprijs naar 10 euro. Dat deze mensen maatregelen laat zien dat het werkt. Een verbruik van 5000 m3 is asociaal.

6 Reacties
Breuddwydiwr
Breuddwydiwr9 sep. 2022 - 21:14

Er is geen sprake van klimaatvernietiging, wel van klimaatverandering en dat gebeurt aan de lopende band sinds de aarde bestaat. Dat u verder een paar miljoen mensen de armoede intrapt met uw opmerking ' Wat mij betreft gaat de gasprijs naar 10 euro' geeft u mooi aan dat u blijkbaar genoeg geld heeft om die prijs te betalen. Ik stel voor dat u het verschil van die mensen die 4 euro betalen compenseert door 5000 x 6 euro aan ze over te maken dan wordt er nog iets moois gedaan met uw gewenste 10 europrijs. Ik zou zeggen: Doen!

onyxcumulus
onyxcumulus10 sep. 2022 - 6:24

De Joop Fan heeft dus last van het feit dat geld een luxeprobleem is.. Fijn voor je

Hann63
Hann6310 sep. 2022 - 6:38

Leg dat even uit aan de mensen met een bijstand uitkering of de lage midden inkomens, zoals ik. Ik heb zonnepanelen, maar betaal wel de bonus voor elektriciteit ipv dat ik minder betaal voor elektriciteit. Ik vind Uw reactie asociaal naar mensen met een lage inkomen.

PGS
PGS10 sep. 2022 - 7:27

Ik ben verbaasd over het feit dat een visie op klimaat verworden is tot een afgod waarin alles is toegestaan omwille van die afgod.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist210 sep. 2022 - 7:37

Volledig mee eens met die prijs. Daarom heb ik vorig jaar achter op het erf (ik woon ruraal) een paar bomen omgezaagd en die ga ik deze winter verstoken in mijn allesbrander!

Gio Servas
Gio Servas11 sep. 2022 - 6:48

@Fanvanjoop, dus u juigt het toe dat mensen nu zelf op zoek gaan en b.v. hout en of een allesbrander gebruiken om warm te blijven? Is natuurlijk idd het idee van een typische Joop fan, alles duurder maken en niet nadenken over de consequenties.... Onder het motto van..."Chaos, panic, disaster.... My work is done".

Jopie666
Jopie6669 sep. 2022 - 18:26

Een verhoging van je maandtermijn van 4 a 5 keer is vrij normaal. Mijn nieuwe maandtermijn met nog een vast contract was 23 euro. Het kabinet gaat trouwens de energie belasting verlagen tot een bepaald gebruik. Dan bereik je het beste mensen met een laag inkomen.

Markzelluf
Markzelluf9 sep. 2022 - 15:06

Er spelen hier een paar problemen. Deze mensen wonen met z’n tweeën in een (waarschijnlijk) groot en slecht geïsoleerd huis. Ze verbruiken immers 5000 kuub per jaar! Even los van de financiële kosten, zijn de milieukosten natuurlijk enorm. Daar moet nodig iets aan gebeuren en dat wordt nu blootgelegd door het hoge tarief. Isoleren loont vast voor ze. En verhuizen ook, want je kunt vast wel woonruimte vinden waarbij je goedkoper uit bent. Ik vind een prijsplafond voor gas tot een bepaald verbruiksniveau prima ( zeg 1.250 kuub), maar reken daarboven het markttarief. Dat stimuleert het nemen van maatregelen en beschermt armere mensen voldoende

9 Reacties
LaBou
LaBou 9 sep. 2022 - 16:30

Als je het zelf goed voor elkaar hebt kun je natuurlijk gemakkelijk goedkoop advies geven waar geen hond wat aan heeft. Want hoewel je zelf wijn drinkt weet je zeker dat water ook heel lekker en gezond is.

Noordermeer2
Noordermeer29 sep. 2022 - 17:51

1250 kuub per persoon of krijgen éénpersoonshuishoudens net zo veel als gezinnen?

Peterrr3
Peterrr39 sep. 2022 - 18:31

Die mensen kunnen vast wel een huis vinden waar ze goedkoper uit zijn qua energiekosten. Maar dan zit de nieuwe eigenaar toch met hetzelfde probleem? Dus verkopen van dit vrijstaande houten huis zal nog een uitdaging worden met de huidige energieprijzen.

Wie o Wie
Wie o Wie9 sep. 2022 - 19:12

Labou, het advies om niet in zo’n slecht geïsoleerd huis te wonen kan iedereen geven. Het is ook gewoon logisch. Nog los als ze het zouden kunnen betalen, is het niet sociaal om zoveel te gebruiken. Dat zal jij waarschijnlijk ook niet gebruiken met je 2 extra personen in je huis. Hoe noemde jij dag ook alweer? Owja, een vol huis.

LaBou
LaBou 9 sep. 2022 - 21:16

Vraagje voor wie: waar gaat het hier over mijn huis? Overigens, misschien kan wie eens navraag doen hoe een tekstverwerker functioneert.

Jozias2
Jozias29 sep. 2022 - 21:32

@peter Als je een woning koopt kun je duurzaamheidsmaatregelen mee financieren. De woning zal daardoor immers meer waard worden. Omdat je het uitsmeert over 30 jaar kost 20.000 euro extra hypotheek voor een duurzamer huis een paar tientjes extra. En dat scheelt honderden euro’s energiekosten in de maand. Overigens kunnen de huidige bewoners dat ook doen. Bij als je een huis koopt en het staat leeg is het een natuurlijk moment.

PGS
PGS10 sep. 2022 - 7:29

Verhuizen loont ook, zegt je. Vraag is of zij een betaalbare woning kunnen vinden in de randstad. Waarschijnlijk niet dus vandaar dat zij zijn blijven wonen in hun huidige pand.

Markzelluf
Markzelluf10 sep. 2022 - 8:29

Pgs, ze betalen nu alleen al aan gas 20 duizend per jaar omdat ze in zo’n enorm slecht geïsoleerde woning wonen. Huren ze een appartement dan zijn ze onder aan de streep veel minder kwijt op jaarbasis. En anderen hebben misschien wel de puf de woning te verduurzamen. En anders af te breken en er iets beters voor in de plaats te zetten. Bouwgrond, zeker in randstad, is goud waard

Wie o Wie
Wie o Wie11 sep. 2022 - 7:56

Hoi Labou, het betreft hier een huis met een enorm hoog verbruik. Dat mag je best stimuleren om te minderen. Het verbruik is vele malen hoger dan gemiddeld en en waarschijnlijk ook hoger dan jouw gebruik, ondanks dat je hebt aangeven dat het bij jou vol is.

Jozias2
Jozias29 sep. 2022 - 14:55

Tsja als je in een tent woont dan is dat misschien niet houdbaar.

6 Reacties
EUpiet
EUpiet9 sep. 2022 - 16:29

Het moet u toch wel deugd doen dat zelfs kinderen in het weekeinde veel minder consumeren zodat ze uiteindelijk co2 neutraal worden.

Gimli1955
Gimli19559 sep. 2022 - 21:04

@EUpiet CO2 neutraal betekent dat ze geen zuurstof meer verbruiken en dat is niet met het leven te combineren. Praat geen onzin aub.

Jozias2
Jozias210 sep. 2022 - 6:08

@eu piet Waar heb je het over? Welke kinderen?

EUpiet
EUpiet10 sep. 2022 - 10:57

@Jozias2 Deze kinderen. https://twitter.com/LamyaeA/status/1568154152018010114?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1568154152018010114%7Ctwgr%5Eb72411180aad96cc38e09977ae51652606f7c748%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bnnvara.nl%2Fjoop%2Fartikelen%2Frutte-draait-kabinet-lijkt-verzet-tegen-prijsplafond-energie-op-te-geven

EUpiet
EUpiet10 sep. 2022 - 11:00

@Gimli, zie de tweet over kinderen die niet meer genoeg te eten krijgen in het stuk over Rutte. De heer Jozias zwaait al enige tijd de loftrompet over de hoge energieprijzen omdat mensen dan gedwongen worden minder te gebruiken en dat is goed voor het milieu.

Jozias2
Jozias210 sep. 2022 - 12:18

@eu Piet Je moet twee vraagstukken niet vermengen. Je kunt niet verwachten dat Shell en haar klanten minder co2 gaat uitstoten en dat de voedselproductie duurzamer moet en tegelijkertijd als consument gewoon door gaan met consumeren alsof er niets aan de hand is. De klimaatopwarming en co2 reductie heeft voor iedereen consequenties. Dat we moeten verduurzamen is een gegeven en hoge energie prijzen helpen daar bij. Het andere vraagstuk is hoe er voor te zorgen dat dat voor iedereen betaalbaar is. Maar een houten woning met de isolatie waarde van een tent is gewoon niet te handhaven.

MichelDr
MichelDr9 sep. 2022 - 14:19

Prima toch? Maar uhm: als t voor de reuma is, indienen als zorgkosten bij de belastingaangifte? En potje cbd olie en je kunt er tegenaan

Pindaklaas
Pindaklaas9 sep. 2022 - 13:39

Ik was altijd al zuinig, onder de 500 kuub gas per jaar met 2 personen, vooral ook vanwege een laag inkomen maar het was prima te doen. Nog minder verbruiken wordt bijna onmogelijk. De kachel uitlaten is eigenlijk nog de enige optie.

1 Reactie
Hann63
Hann6310 sep. 2022 - 6:40

Men kan nog altijd in een auto kamperen, zag ik deze week op het RTL Nieuws..... Dat vind ik nu asociaal.

tinekea2
tinekea29 sep. 2022 - 12:22

onze medelanders zonder dikke portemonnee in de armoe en de kou en waarom? Vanwege een in- en incorrupt land zonder banden met navo en de eu, die cultureel veel en veel meer bij de russen hoort.

9 Reacties
x74913
x749139 sep. 2022 - 13:52

Lol, zo vonden de Duitsers ooit ook dat wij veel en veel meer bij hen hoorde.

Kuchenbrecher
Kuchenbrecher9 sep. 2022 - 14:14

Nee, vanwege Putin en onze afhankelijkheid van Russisch gas.

MichelDr
MichelDr9 sep. 2022 - 14:19

Oh god, weer zo 1

Markzelluf
Markzelluf9 sep. 2022 - 15:08

Dit is nu een voorbeeld van een kneiter rechtse reactie: die mensen lijken cultureel niet op ons, er zijn dingen mis met het land, dus enige solidariteit hoeven ze van Tineke niet te verwachten. Dat kost alleen maar geld. Lekker meid en nu weer hup naar het forum van het forum

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine9 sep. 2022 - 16:35

@tinekea, "cultureel veel en veel meer bij de russen hoort". Wat betekent dat? Daarnaast staan eu en de navo in de grondwet van Oekraïne. Maar dat mocht niet van de Russen, die houden niet zo van zelfbeschikking van ooit onderworpen volkeren.

tinekea2
tinekea210 sep. 2022 - 8:02

@ Markzelluf Je vergist je enorm, Don Quichot

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 sep. 2022 - 8:09

Het is een onafhankelijk Europeesch democratisch land. Dus bedoel je racistisch of imperialistisch te zijn?

Markzelluf
Markzelluf10 sep. 2022 - 11:36

Tineke, je zegt dat ik me vergis en dat je niet zo extreemrechts bent als uit je post blijkt. Geef dan eens aan wat je dan wel bedoelt als je wat anders schreef dan je wilde duidelijk maken

adriek
adriek17 sep. 2022 - 15:26

We weten al vijftig jaar dat het niet slim is om afhankelijk te zijn van onbetrouwbare landen. In 1974(!) draaide Saoedi Arabië de oliekraan dicht. Crisis! Dat laten we nooit meer gebeuren. Duh. Als het goedkoop is, is de Nederlandse handelsgeest belangrijker dan zekerheid, veiligheid of gewoon het welzijn van de burgers. Geld verdienen is nu eenmaal het belangrijkste op deze aarde.

MichielV2
MichielV29 sep. 2022 - 11:11

Heel snel nationaliseren die nutsbedrijven.

4 Reacties
MG1968-2
MG1968-29 sep. 2022 - 14:34

In welke zin is dat een oplossing voor dit probleem? Gaan genationaliseerde nutsbedrijven mensen die meer dan 4x verbruiken dan gemiddeld wel maar voor het gemiddelde verbruik factureren of zo? Het probleem lijkt hier de woning. Of het logisch is dat het gezin daarbij geholpen wordt (wat zo kan zijn en dan ook gedaan moet worden) of dat het hier eigenstandige keuzes betreft die logischerwijs wel voor rekening van het gezin komen (wat ook zo kan zijn), valt niet uit het bovenstaande verhaal te halen.

Jozias2
Jozias29 sep. 2022 - 15:00

Want dan wordt gas minder schaars en zakt de prijs?

TinusJ
TinusJ10 sep. 2022 - 6:43

De NAM is al deels genationaliseerd, de rest van de aandelen komen te koop. Maar wat levert dat op? Een gaskraan dat dicht staat, een overheid die alle opbrengsten uitgeeft aan linkse hobbies. En een overheid dat niet voor elkaar krijgt om die woningen te herstellen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 sep. 2022 - 8:11

Dan zakt de prijs voor de armeren, ja. Want anders worden ze verantoordelijk gehouden bij verkiezingen. Het is nu net om de democratie en gelijkheid aftebreken dat alles geliberaliseert is.

Discendo Discimus
Discendo Discimus9 sep. 2022 - 11:10

Deze reactie is verwijderd

3 Reacties
HenryHansen
HenryHansen9 sep. 2022 - 12:48

Helemaal eens: had je maar een energiezuinig huis moeten kopen of in een plaggenhut moeten wonen. Toch?

Peterrr3
Peterrr39 sep. 2022 - 13:01

Je hebt het verhaal blijkbaar niet gelezen. Het gaat om een oud vrijstaand huis dat van hout is. Dan is 343 euro redelijk goed te verklaren. Maar 1600 per maand is krankzinnig!

Glipp
Glipp11 sep. 2022 - 15:45

aanmelden bij een schuldsanering of iets van bkr (; alles word voor u geregeld. en met 3 jaar bent u schuld vrij . net doen of u gek bent (;

korheiden
korheiden9 sep. 2022 - 10:45

Voor nogal wat mensen, maar ook bedrijfjes, zwembaden, ziekenhuizen enzovoorts gaan de hoge energieprijzen een ravage aanrichten. Heb het idee dat andere landen meer doen voor hun burgers en bedrijven.

1 Reactie
Hann63
Hann6310 sep. 2022 - 6:44

Laten die bedrijven maar mooi naar de kloten gaan, volgens sommigen hier is dat heel gezond voor het milieu. Tot je geen brood meer hebt..... ziekenhuizen sluiten terwijl je wacht op een operatie, zwembaden dicht, leuk voor mensen met reuma.....

Abel Soer
Abel Soer9 sep. 2022 - 10:33

Fijn hè Meneer Rutte, zo'n neo-liberale marktwerking?

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa9 sep. 2022 - 11:39

Zo'n soort marktwerking kan nog op op zekere hoogte, als je vervolgens geen total war met Rusland wilt aangaan. Het is het een of het ander. Megalomane politici, willen altijd alles tegelijk, ten koste van de bevolking.

DeDunneVanDam
DeDunneVanDam9 sep. 2022 - 10:12

Een ding vind ik vreemd. In hierboven en in het oorspronkelijke artikel wordt een gasprijs van 4 euro per kuub genoemd. En in het artikel op Rijnmond staat : "Hun vaste contract loopt af en voortaan moeten ze ruim vier euro betalen voor een kuub gas, bijna het vijfvoud van hun oude tarief. Geen enkele andere energiemaatschappij biedt een goedkoper tarief." ruim 4 euro is toch heel veel. Als ik nu op een vergelijkingsite kijk naar de gas prijzen voor nieuwe contracten (zelfs de model contracten) dan kom ik op gasprijzen van 2.20 EUR tot 3.64 EUR. Nog steeds zeer hoog (en ik wil ook niet zeggen dat het stel geen issues heeft, of the problemen ontkennen) maar het zou toch goedkoper moeten kunnen dan ruim 4 euro. Ze stellen dat ze gaan verwarmen middels een openhaard, maar volgens mij is dat duurder dan gas. Ik hoop dat ze een oplossing kunnen vinden.

1 Reactie
Noordermeer2
Noordermeer29 sep. 2022 - 14:31

Nee hoor, nieuwe contracten zitten allemaal boven de 4 euro. Alleen doorlopende variabele contracten (en uiteraard nog lopende oude vaste contracten) zijn lager. Bel maar ‘ns met een willekeurige leverancier.

Jonathan2
Jonathan29 sep. 2022 - 10:01

Om de duurzaamheid te stimuleren zal het kabinet zo veel mogelijk maatregelen nemen om het aantal daklozen te bevorderen.

BobDobb
BobDobb9 sep. 2022 - 9:38

Het klimaat gaat voor de mensen volgens Kaag ("Wie zijn die mensen?"). Wen er maar aan.

3 Reacties
JohannesV2
JohannesV29 sep. 2022 - 13:26

U heeft niet helemaal door dat niet Kaag verantwoordelijk is voor de hoge energiekosten, maar een oorlog in de Oekraine?

Pindaklaas
Pindaklaas9 sep. 2022 - 13:44

En ook die oorlog is niet de hoofdoorzaak. U heeft het dus zelf ook niet helemaal door, Johannes. Al voor de oorlog, tijdens corona begon de gasprijs te stijgen. Dat de oorlog er bovenop kwam was erg ongelukkig maar wel voorspelbaar. De VS was al een poos bezig met het bouwen van lanceersides voor raketten die een bedreiging vormde voor Rusland.

Noordermeer2
Noordermeer29 sep. 2022 - 14:41

@JohannesV2 De exorbitante prijzen zijn inderdaad niet (alleen) door Kaag veroorzaakt, maar door de EU en haar absurde sancties. Kaag is daarentegen wel de enige in Europa, die al haar inwoners laat barsten.

Jeroen1967
Jeroen19679 sep. 2022 - 9:03

Hysterisch dat bedrag

4 Reacties
Gimli1955
Gimli19559 sep. 2022 - 9:18

De realiteit is dat vrijwel niemand dat op kan brengen, en dat er door dit kabinet niet effectief en adequaat wordt ingegrepen. Mooi he, die marktwerking, dit is het resultaat van de afschaffing van de gemeentelijke energie bedrijven. We zijn als maatschappij overgeleverd aan de markt met de bijbehorende winsten van de energie maatschappijen. De CEO's kunnen een flinke bonus tegemoet zien en de regering doet niets. Ze profiteren als overheid zelfs van het systeem.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine9 sep. 2022 - 9:19

@Jeroen, ook een verbruik van 5000 kuub gas voor 2 personen is hysterisch natuurlijk.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa9 sep. 2022 - 10:49

Eigen schuld dat je nu in de problemen komt, zeggen 'de liberalen' Onzin, want de staat besluit een total war met Rusland aan te gaan. Daar kunnen burgers en ondernemers niets aan doen. Dit is geen uitwerking van de markt, maar de uitwerking van politieke besluiten van de staat. Net als in het covid debacle. Het omver vallen van ondernemingen kwam niet door de markt, maar doordat de staat je een half jaar plat legt. Vanuit de liberale theorie bezien, dus niet de eigen schuld. Liberalen snappen hun eigen theorie alleen nooit, of zijn te hypocriet om deze consistent toe te passen.

Noordermeer2
Noordermeer29 sep. 2022 - 14:45

Is een bedrag voor gas en licht. En bij nieuwe contracten vragen ze nu ook voor electriciteit meer dan een euro per kWh.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist29 sep. 2022 - 8:54

Maar nu de hamvraag: zou het Rutte en Kaag ook maar iets kunnen schelen?

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa9 sep. 2022 - 10:51

Absoluut niet. Alleen, veel onnozele mensen denken dat Rutte en Kaag heel erg geïnteresseerd zijn in hun leven. Rutte en Kaag zeggen dat ze er voor 'iedereen' zijn ,dus is het zo. Want als je iets zegt, is het blijkbaar altijd waar en nooit gelogen Rutte en Kaag, voeren machtspolitiek. Waar komen we mee weg? Hoe kunnen we Rusland schaden, wat pikt de bevolking nog, wanneer gaat de bevolking niet letterlijk dood?

HenryHansen
HenryHansen9 sep. 2022 - 8:51

Ja onze minister van Financien had hiervoor al gewaarschuwd: 'we moeten beseffen dat we samen stukje armer zullen worden'.....

4 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman9 sep. 2022 - 9:07

Bedoelde ze aan de bedelstaf??

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa9 sep. 2022 - 10:53

Ook dit is weer zeer onrealistisch Dat beetje armer, is voor de een absoluut geen probleem. Nog geen speldenprikje En voor de ander, betekend het over het randje geduwd worden. Kaag haalt dit alles dus uit de context en doet alsof iedereen even veel lijdt hieronder. Wat dus weer objectief niet waar is. Het zijn weer van die gladde praatjes, die geen betrekking hebben op de echte wereld.

Noordermeer2
Noordermeer29 sep. 2022 - 15:25

Waarmee ze aantoonde, dat we volgende keer beter een minister van financiën kunnen nemen, die wel enig verstand van financiële zaken heeft.

Glipp
Glipp11 sep. 2022 - 15:55

meer crimineeler ook (; hoe duurder hoe meer er gestolen word .