Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ECB stopt uitgifte 500 euro biljetten, Duitsers kritisch op verlies vrijheid

  •  
27-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2708 keer bekeken
  •  
26708246213_e8d738d0bd_k
De Europese Centrale Bank is zondag gestopt met de uitgifte van 500 euro biljetten. Het besluit om geen nieuwe biljetten met deze waarde te maken dateert al uit 2016. Het 500 euro Biljet kreeg de bijnaam Bin Laden, naar de oprichter van Al Qaida, omdat het criminelen, terroristen en andere kwaadwillenden in staat stelt grote hoeveelheden geld te transporteren zonder dat er een spoor wordt achtergelaten.
In Duitsland is discussie ontstaan over de maatregel omdat die de vrijheid van burgers beperkt. Daarom wordt de uitgifte daar en in Oostenrijk pas later gestaakt. Privacy is bij de oosterburen een groot goed en de stop wordt gezien als een drukmiddel om mensen over laten stappen op elektronisch geld. Duitsers zijn daar minder van gecharmeerd dan bijvoorbeeld Fransen. Slechts 19 procent van de elektronische betalingen wordt in Duitsland met een betaalpas verricht. In Frankrijk is dat 65 procent en in Nederland meer dan de helft.
Critici wijzen er op dat vóór de invoering van de euro er bankbiljetten werden uitgegeven van 1000 mark die een soortgelijke waarde vertegenwoordigden. In Nederland was er het groene biljet van 1000 gulden, dat overigens als bijnaam ‘visitekaartje van de maffia’ had.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.