Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

ECB dreigt steun Cyprus te stoppen

  •  
21-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cyprus300.jpg
ECB stelt deadline: Uiterlijk maandag moet Cyprus overeenkomst sluiten met Europese Unie
De ministers van Financiën van Rusland en Cyprus praten vandaag verder over een mogelijke oplossing voor de crisis. Cyprus heeft Rusland gevraagd om een eerdere lening te verlengen. Ook wil het nu op meerdere gebieden samenwerken met Rusland. Zo wordt gesproken over de bankensector, maar ook over de levering van aardgas.
Update 10.30
Als Cyprus niet voor aanstaande maandag tot een overeenkomst komt met de Europese Unie, dan stopt de Europese Centrale Bank haar hulp aan de noodlijdende banken. Dat heeft de ECB donderdag bekend gemaakt. Dat meldt de Wall Street Journal.
De Cypriotische minister zegt dat Rusland wel wil helpen, maar niet zomaar. Het wil er ook voordeel bij hebben.
Cyprus heeft een lening van 2,5 miljard lopen. Deze loopt door tot 2016. De insteek van de onderhandelingen zijn dat Cyprus de lening wil verlengen en er minder rente op wil betalen. Die staat nu op 4,5 procent.
De NOS schrijft over de onderhandelingen:
Steun van Rusland is voor Cyprus een van de mogelijkheden om uit de politieke en financiële crisis te komen. Cyprus kan van de EU 10 miljard euro krijgen, maar moet daarnaast ruim 7 miljard zelf opbrengen. In eerste instantie werd afgesproken spaarders met een tegoed tot 100.000 euro voor 6,75 procent aan te slaan, maar dat plan is na felle protesten van de baan.
De politieke leiders bespreken ook andere alternatieven, zoals het nationaliseren van pensioenfondsen. Dat zou 3 miljard euro kunnen opleveren. De banken op het eiland blijven voorlopig gesloten, om een bankrun te voorkomen.
In de Volkskrant schetst de Duitse hoogleraar Hubert Fautsmann, die geldt als een van de scherpste politieke analisten van Cyprus, een pijnlijk beeld. Zonder hulp is Cyprus in mei failliet, stelt hij. Faustmann woont zelf al jaren op Cyprus en kent de situatie daar als geen ander. Volgens de hoogleraar hebben de geldschieters de reactie op het eiland volslagen onderschat:
Ze gingen er te gemakkelijk van uit dat de regering het plan door het parlement zou krijgen. Ze realiseerden zich niet dat ze de Cyprioten in feite vroegen zelfmoord te plegen.”
Eerder verscheen op Joop: Cyprus denkt na over plan B
De Volkskrant (betaalde toegang): Zonder hulp is Cyprus in mei failliet

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

JoopSchouten
JoopSchouten21 mrt. 2013 - 8:15

Technisch gezien kan een land (overheid) niet failliet gaan. Een land kan besluiten rentebetalingen en aflossingen te schrappen. Een investeerder kan zich niet beroepen op een rechter om 'geld' terug te halen. Schuldeisers hebben geduld nodig of moeten hun verlies nemen. Cyprus kan zelfstandig verder zonder inmenging. Daar zijn een paar veranderingen voor nodig.: - Flikker de banken eruit. - Nationaliseer alle bedrijven en sticht coöperaties. - Gebruik winsten om louter banen te scheppen. - Stel directe democratie in met volksvergaderingen waar iedereen welkom is. - Verbied huizenverkoop. Ik ben bereid om aan te schuiven in de onderhandelingen. ; )

boswachter2
boswachter221 mrt. 2013 - 8:15

Natuurlijk reikt Rusland Cyprus de hand. Zij betalen 5 miljard en krijgen dan toegang tot de gasvoorraad en de EU betaald 10 miljard en daar staat niets tegenover en het is dan maar afwachten of die 10 miljard ooit worden terug betaald. Wat zijn wij als EU toch domme onderhandelaars.

Sonia2
Sonia221 mrt. 2013 - 8:15

Cyprus trekt nu bij Rusland aan de bel. Dat is pikant t.a.v. van de EU wiens macht hierdoor ondermijnd wordt. Maar het is ook logisch, gezien het Russische mafia paradijs op Cyprus. http://www.businessinsider.com/gartman-cyprus-stealing-russian-money-2013-3

MichelReiziger
MichelReiziger21 mrt. 2013 - 8:15

@Sonja van Geloven, do 21 maart 2013 10:45 Hypocriete Euroscisten schreeuwen nu moord en brand, maar al voor toetreding van Cyprus in 2004, was het een belasting(ontwijk)paradijs. Toelating tot de unie van het toen alom bekende 'corrupte' Cyprus was niet alleen uit politieke motieven o.a. richting Turkije maar ook om een legitiem belasting paradijs binnen de EU te creeeren. Al die duizenden miljarden die sinds 2004 via banken in Cyprus hun weg vonden heeft veel opgleverd, ook voor de EU zelf. Daarnaast hebben met medeweten van de EU deze Cypriotische banken voor miljarden geinvesteerd in waardeloos Grieks schuldpapier. Nu de piramide eindelijk openbaar instort een grote bek als EU gaan opzetten is niet alleen hypocriet maar zal ook in andere zuid Europese landen een groot effect gaan hebben. Het vertrouwen in de Euro is weg bij het volk, dat zal (nog meer) kenbaar worden gemaakt tijdens nationsle verkiezingen, vooral in de zuidelijke landen. Hoe meer we op deze voet doorgaan, hoe meer Europa onstabieler raakt, hoe meer kans op het uiteenvallen van de unie met alle politiekeven sociale gevolgen vandien.

lembeck
lembeck21 mrt. 2013 - 8:15

Ik heb nooit gesnapt waarom Cyprus bij Europa zou horen. Het ligt in Klein Azië Nota Bene. Ja, het is een deel van Griekenland en dat hoort bij Europa. Waar geografisch dus niet. Ik begrijp al evenmin waarom de banken kennelijk de wereld regeren. Dat ze dat doen is duidelijk, maar het waarom van de landen, regeringen en de banken is beslist een ander waarom dan ik in gedachten heb.

lancelot2
lancelot221 mrt. 2013 - 8:15

Landgenoten, Weet u wat er straks gebeurt?? De EU pompt er tien miljard, en de Russen gaan er met het GAS er van door!

vriest
vriest21 mrt. 2013 - 8:15

Er heerst grote paniek in brussel ,voor het eerst word er tegengas gegeven ,en dat zijn ze daar niet gewend .Dat blijkt uit het niet hebben van een plan b .Zij gingen er bij voorbaat van uit dat zoals altijd cypresook jaen amen zou zeggen .Maar nee cypres gooit de kont tegen de krib .En dat zijn ze niet gewend in bussel ,waar alle anderen waaronder ook nederland ten aller tijde naar hun pijpen danst .En nu blijkt dat dreigen ook niet helpt ,staan ze met hun mond vol tanden .Het zogenaamde democratiese brussel staat voor schut door een klein landje wat zich ondanks de problemen niet laat ringeloren .Een voorbeeld dat vervolg dient ,aangezien ook wij ons door brussel in de luren laten leggen mede door deze coalitie van leugenachtige meelopers die ons in geizeling houden met hun 3%.

JoopSchouten
JoopSchouten21 mrt. 2013 - 8:15

Gelekte Cyprus-notulen tonen wanhoop euroambtenaren In hun overleg gaven de ambtenaren aan dat de situatie rond Cyprus is ontaard in 'een rotzooi', waarbij het door de hoog oplopende emoties moeilijk is om rationele besluiten te nemen. Op de financiële markten wordt vooralsnog kalm gereageerd op de problemen rond het eilandstaatje, maar die stemming kan omslaan. 'De markten vertrouwen erop dat we een oplossing vinden en met meer geld over de brug komen. Dat zou wel eens niet het geval kunnen zijn', aldus een van de deelnemers. Bron.: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3413144/2013/03/21/Gelekte-Cyprus-notulen-tonen-wanhoop-euroambtenaren.dhtml Duitsland houdt haar poot stijf. Dijsselbloem dus ook.

JoopSchouten
JoopSchouten21 mrt. 2013 - 8:15

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3413340/2013/03/21/Stemming-reddingsplan-Cyprus-op-vrijdag.dhtml