Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Inbraak bij Ebru Umar in Amsterdam

  •  
24-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ebru
Update maandag: Afgelopen nacht is ingebroken in de Amsterdamse woning van Ebru Umar. De woning is overhoop gehaald en een laptop is gestolen. De politie van Amsterdam doet onderzoek. De Metro-columniste werd zaterdag in Turkije opgepakt wegens kritische tweets aan het adres van de Turkse president Erdogan. In een reactie op het nieuws aan Metro zegt Umar:
"Ik bevind me momenteel in een draaikolk. Er gebeurt zoveel, maar ik zit hier vast. Mag niet naar Nederland. Veel dingen gaan langs me heen. Mijn buurman belde me dat hij slecht nieuws voor me had. Mijn huis is opengebroken. De voordeur is geforceerd en alles is overhoop gehaald. Mijn oude laptop is gestolen. Gelukkig heb ik mijn nieuwe meegenomen naar Turkije."
Zondag:
Ebru Umar heeft een interview gegeven aan Metro. Daarin zegt ze onder meer:
"Een officier van justitie heeft mijn verklaring opgenomen. Ik ben aangeklaagd vanwege het beledigen van staatshoofd Erdogan. Vervolgens werd ik voorgeleid aan de rechter. Wat men niet begrijpt is dat ik Twitter voor Nederland en niet voor Turkije. Men vindt dat ik mijn woorden in Turkije niet mag zeggen, maar als ik Turken wil bereiken zou ik wel in het Turks twitteren. Ik heb geprobeerd uit te leggen dat ‘fuck’ niet alleen geslachtsgemeenschap betekent, maar ook ‘tief op’ en ‘loop naar de hel’, dat het in het Nederlands een stopwoordje is."
De Nederlandse regering is na haar arrestatie in actie gekomen. Premier Rutte heeft persoonlijk met haar gebeld.

Meer over:

turkije, ebru umar, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen26 apr. 2016 - 9:07

Bij mij is ook 2x ingebroken, de afgelopen jaren. Er is helaas niemand gepakt. De beelden van haar woning zijn vergelijkbaar met de beelden in mijn huis, na de inbraak. De schade was groot en bij mij werd ook de computer en daarbij ook de brandkast meegenomen. Wie zal ik eens lekker de schuld geven. Uh PVV-ers die mijn politieke kleur niet aanstaan ofzo? De politie zei, net als bij Umar dat het om een "gewone" inbraak ging. Maar daar hebben we natuurlijk allemaal geen boodschap aan. We weten het, zonder ook maar iets inhoudelijks hebben vernomen, wel beter dan de politie. Met andere woorden, je roeptoetert gewoon wat en geeft gewoon ongefundeerd een niet aan te wijzen groep mensen de schuld. Geheid krijg je mensen mee die dat nakakelen. En nee, deze post zegt niets van wat ik van de arrestatie vindt en ook niet wat ik van de kwaliteit van haar vele tienduizenden Tweets en honderden columns vind. Ook niet van die Tweet waarin ze vertelt "geen medelijden" te hebben met de verdronken bootvluchtelingen. Ze had immers de vluchtelingen "gewaarschuwd". Heel goedkoop allemaal en doorzichtig.

1 Reactie
Common Sense
Common Sense26 apr. 2016 - 22:43

Wel eens van timing gehoord? Voorts ben jij in tegenstelling tot Ebru, een onbekende Nederlander.

Common Sense
Common Sense25 apr. 2016 - 13:39

Ik lees net dat er 'hoer' is gekalkt in het trappenhuis van Ebru. Doet vermoeden dat dit niet zomaar een inbraak is. Overigens: Godzijdank hebben we helden als Ebru, Jan Böhmermann, Hans Teeuwen en nu ook Theo Maassen in ons midden die hun rug recht houden in het zicht van afschuwelijke dictators.

truusbeek2
truusbeek225 apr. 2016 - 13:35

Laten wij als reactie op dit dictator bewind Turkije als vakantie land boycotten!!

1 Reactie
Common Sense
Common Sense25 apr. 2016 - 15:17

Eens.

Dunya2
Dunya225 apr. 2016 - 9:48

Ik vind het grappig dat radiaal rechts een vrouw op leeftijd die niet verder komt dan seksistische opmerkingen te maken over de Turken en Erdoyan omschrijft als een intelligente criticus, die kritiek geeft op het beleid van Erdoyan.

11 Reacties
Donostia2
Donostia225 apr. 2016 - 10:04

Dit is nu de zoveelste keer dat U het heeft over de vrouwelijke kwaliteiten van Ebru. Eerder verkondigde U Uw mening over haar wallen onder haar ogen, en nu noemt U haar "een vrouw op leeftijd". Wellicht was dat in Uw land normaal, maar ik vind het uiterst vreemd. Wat heeft iemand's uiterlijk, sexe of leeftijd te maken met intelligentie? Of is dit een vrouwendingetje, net zoals van Kapitan? Ik kan het in ieder geval niet zo plaatsen.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events25 apr. 2016 - 11:00

Ik vind het grappig dat je iemand van 45 omschrijft als ''een vrouw op leeftijd''. Hoe oud - of liever, hoe jong - ben je zelf dan wel niet? Een snotneus van 17? Verder snap ik niet goed dat je - wat je verder ook van Umar als criticus vindt - het niet uiterst beangstigend vindt dat ze niet alleen in Turkije wordt opgepakt vanwege kritische tweets, maar dat Erdogan kennelijk zulke lange armen heeft dat er hier in Amsterdam in haar woning wordt ingebroken. Of dat nou rechtstreeks bevolen is door Erdogan himself (kan ik me toch eigenlijk niet goed voorstellen, maar ja, je weet het nooit), of, wat mij waarschijnlijker lijkt, de inbraak een eigen initiatief was van de hier aanwezige vijfde colonne, het zou alle alarmbellen moeten doen rinkelen. Maar ja, moreel failliet links kan zich tegenwoordig heel goed inleven in moslims die zich beledigd en gekwetst voelen. Schopten ze 40 jaar geleden zelf nog tegen alle heilige huisjes die er maar te bedenken waren, tegenwoordig is wat Hans Teeuwen zegt, helemaal niet grappig meer, en is het slechts beledigen om het beledigen.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst25 apr. 2016 - 11:47

Ja vervelend he, die mensen die meningen van de daken schreeuwen waar jij het niet mee eens bent. Trouwens, vrouw op leeftijd, kom op zeg, zo oud is ze nog niet.

truusbeek2
truusbeek225 apr. 2016 - 13:33

"Ik vind het grappig dat je iemand van 45 omschrijft als ”een vrouw op leeftijd" In bepaalde culturen ben je als vrouw van 45 oud en afgeschreven. net als in bepaalde culturen een vrouw met een grote mond ( een vrouw die voor zich zelf opkomt) erg negatief . Bepaalde mensen hier geven hier door hun opmerking duidelijk blijk van hun afkomst

Dunya2
Dunya225 apr. 2016 - 14:10

@Donostia Wat een rare opmerking. Wat heeft mijn afkomst hiermee te maken?

Common Sense
Common Sense25 apr. 2016 - 15:14

@Dunya: er wordt je gewoon fijntjes medegedeeld dat je er in dit opzicht in onze ogen achterlijke denkbeelden op na houdt.

Dunya2
Dunya225 apr. 2016 - 15:19

Bepaalde mensen hier geven hier door hun opmerking duidelijk blijk van hun opleidingsniveau.

Dunya2
Dunya225 apr. 2016 - 15:25

Het gaat om de combinatie van het op middelbare leeftijd zijn en het maken van seksistische opmerkingen over anderen.

Marri2
Marri225 apr. 2016 - 20:58

U doet anders ook aardig u best met uw seksistische opmerkingen door Deze mevrouw weg te zetten als " een vrouw op leeftijd " Wat heeft haar leeftijd in vredesnaam te maken met het onderwerp ? Of etaleert u hiermee uw horigheid aan de Erdogan De Grote ?

LodeHere
LodeHere26 apr. 2016 - 6:05

@Events, dear boy, events – 25 april 2016 at 13:00 "Verder snap ik niet goed dat je – wat je verder ook van Umar als criticus vindt – het niet uiterst beangstigend vindt dat ze niet alleen in Turkije wordt opgepakt vanwege kritische tweets, maar dat Erdogan kennelijk zulke lange armen heeft dat er hier in Amsterdam in haar woning wordt ingebroken." Tja, als je tot datzelfde team behoort, of aan die kant staat, dan vindt je het helemaal niet beangstigend. In tegendeel, het geeft je een gevoel van macht. Je bent lid van de luid blaffende en hard bijtende meute wolven. Wie doet je wat?

Dunya2
Dunya226 apr. 2016 - 10:15

@Events, dear boy, events “Verder snap ik niet goed dat je – wat je verder ook van Umar als criticus vindt – het niet uiterst beangstigend vindt dat ze niet alleen in Turkije wordt opgepakt vanwege kritische tweets, maar dat Erdogan kennelijk zulke lange armen heeft dat er hier in Amsterdam in haar woning wordt ingebroken.” Ik denk dat tuig van buitenlands afkomst ingebroken heeft in de woning van Ebru Umar. Erdoyan is een buiten twijfel een dictator en nationalist. Voor dom rechts is het niet te begrijpen dat je kritiek kan hebben op de manier dat Ebru Umar ordinair praat over anderen en lasterpraatjes over anderen verspreidt, maar tegelijk ook geen voorstander bent van Erdoyan.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович25 apr. 2016 - 9:38

Met de vriendelijk groet van Milli Istihbarat Teskilati (MIT) De intimidatie practijken van Turkije en hun geheimendienst (MIT) nemen bizare vormen aan. Dat ze operators in NL actief hebben was bekend, maar dat zo openlijk optreden in een ander land is nieuw. De Vrijheid ligt onder vuur

ATM2
ATM225 apr. 2016 - 9:22

Toeval bestaat niet, dus die inbraak in haar huis in Nederland is het werk van geheime diensten met als doel haar verder in diskrediet te brengen en daarmee gronden voor een veroordeling in Turkije te vinden. Zoiets dient door de Nederlandse regering bestraft te worden met sancties voor Turkije. En als wij dan zelf last hebben van die sancties ? Jammer dan, vrije democratische principes zijn belangrijker dan buigen voor een dictator.

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje25 apr. 2016 - 15:06

Ik heb het vanaf het begin vreemd gevonden dat men besloot te gaan dealen met Turkije, hen beloont ipv bestraft. Immers, Erdogan is er mede door zijn steun aan IS debet aan, die vluchtelingencrisis.

RationeleBurger
RationeleBurger25 apr. 2016 - 9:06

Tja, dan is het de vraag of het een 'bewustje' is om haar nog wat meer schrik aan te jagen en te laten zien dat ze ook in Nederland niet helemaal veilig is, of dat het een opportunistische inbreker was die zag dat ze voorlopig toch niet thuis was. Hoe dan ook, trieste zaak. Ik hoop dat de politie ook de eerste optie serieus onderzoekt.

3 Reacties
Donostia2
Donostia225 apr. 2016 - 9:45

Ik vermoed eerder een actie van de Turkse geheime dienst of de Grijze Wolven, op zoek naar bewijs. Hoewel een gelegenheidsdief natuurlijk ook zou kunnen, net zoals degenen die rouwadvertenties naspeuren en inbreken wanneer de begrafenis plaats vindt. Mevrouw is journaliste en columniste, ik weet wat die betaald krijgen, er valt waarschijnlijk niet veel te halen. Vandaar mijn eerste aanname.

Neill Page
Neill Page25 apr. 2016 - 9:57

Nou dat lijkt me vrij duidelijk, dit is het werk van Erdogan' knokploeg..

Moeder Pietje
Moeder Pietje25 apr. 2016 - 15:08

Als ik de NL overheid was geweest had ik stante pede daar een politiebusje neergezet. Better safe than sorry. Hopelijk zit er een tracker in de laptop van Ebru zodat het tuig getraceerd kan worden.

Sardar2
Sardar225 apr. 2016 - 7:43

In Nederland met NL- paspoort onderbuik aanspreken geeft geen garantie in Turkije met een turkse paspoort voor zelfde acceptatie!

voxpopuli2
voxpopuli225 apr. 2016 - 6:47

Ik zag gisteren weer dat interview van haar met één van de meiden van halal. Smullen om te zien dat religie rare dingen met mensen doen ..zodra dat religieuze in het hoofd komt zie je het iq inzakken

LodeHere
LodeHere24 apr. 2016 - 21:40

Ik kan niet goed verstaan wat ze op het eind zegt: "Ik wil naar Nederland want eh, al was het alleen maar omdat ik ...." Ik hoor zoiets als "lebellezomerheet." Kan iemand hier wel horen wat ze daar precies zegt? Ik heb wel bewondering voor haar lef en eerlijkheid, dat ze haar mening geeft ondanks dat ze weet hoeveel aanvallen op haar dat uitlokt. Ze spaart geen heilige huisjes. In her NRC: "Artikelen geschreven door Ebru Umar" https://zoeken.nrc.nl/auteur/ebru-umar Daar staan bovenaan stukjes die ze vandaag vanuit Turkije schreef. Wat een lef heeft die ze, wetend dat er in ons land verklikkers zijn die het doorgeven aan de Turkse autoriteiten! Mijn petje af voor haar! Daar kunnen andere schrijvers nog heel veel van leren...

2 Reacties
LodeHere
LodeHere24 apr. 2016 - 21:44

Correctie van: "Wat een lef heeft die ze". Ik schreef eerst "die dame" maar wilde het later veranderen is "ze." Ze is een heel moedige dame.

LodeHere
LodeHere26 apr. 2016 - 5:43

Ah dat is het. Dank. Tja, teken van innerlijke kracht, humor hebben terwijl je het land waar je gevaar loopt in de bak te komen gedwongen moet verblijven door een soort landarrest. Dat men nu ook in haar woning is geen zoeken naar mogelijk bewijs van uitingen die Erdogan niet aanstaan... die dan gebruikt kunnen worden in het proces tegen haar in Turkije. Gaat ze ook lijfwachten nodig hebben bij terugkomst naar ons land? Alsof ons land weer terug was in de bezettingstijd en je moest onderduiken in eigen land met constante angst voor de bezetter....

JohnVKR
JohnVKR24 apr. 2016 - 19:55

Het Nederlandse consulaat in Izmir zou een advocaat hebben gestuurd. Ik hoop dat er een journalist is die probeert die advocaat te spreken te krijgen. Ik geloof pas wat er is gebeurd zodra er een andere bron is dan alleen Ebru Umar die vertelt over haar arrestatie. Vooralsnog hebben we nog geen enkele andere bron dan Umar zelf. Dat bevreemdt me. Waarom staat die advocaat de pers niet te woord ?????

2 Reacties
Donostia2
Donostia224 apr. 2016 - 21:36

Uw downplay campagne wordt nu echt een beetje hilarisch. U gelooft zelfs onze eerste minister niet, die zelf heeft aangegeven contact te hebben opgenomen met Ebru. Maar goed, U bent wel consistent.

Sardar2
Sardar225 apr. 2016 - 10:00

@ JohnVKR, 24 april 2016 at 21:55 Haar advocaat en zij zelf hebben wel een interview gegeven aan ‘Cumhuriet”. http://iturl.nl/snuXaZs

Klapschaats2
Klapschaats224 apr. 2016 - 19:33

Hulde dat er stappen zijn gezet om mevrouw Umar vrij te krijgen. Schrijnend is het beeld dat via de sites tot ons komt als reactie op haar provocerende berichten. Is er dan toch een soort van 5e colonne?

2 Reacties
Neill Page
Neill Page25 apr. 2016 - 7:37

Daar twijfel ik al lang niet meer aan..

Okke2
Okke225 apr. 2016 - 9:28

Een inbraak bij Ebru, ik luisterde net naar dit BNR radio bericht http://www.bnr.nl/?service=player&type=fragment&articleId=2814715&audioId=2814712 klinkt alsof er zo een aantal verdachten tussen zitten. En dat zijn dan haar straatgenoten. Gezellige boel. Het goede nieuws van deze zaak vind ik wel dat de vijfde colonne nu echt duidelijk de kop opsteekt.

Kees Apollo
Kees Apollo24 apr. 2016 - 17:43

Fantastisch resultaat van minister president VVD Rutte. Hij hoeft maar met zijn vingers te knippen en het loopt Erdogan dun door de broek.

kapitanlaipose
kapitanlaipose24 apr. 2016 - 17:30

Umar neem JE EIGEN woorden die je uitsprak richting journaliste Frederike Geerdink ter harte. Je hebt het over jezelf afgeroepen als ik jou mag geloven. Bron: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154792277627926&set=a.10151819780152926.1073741825.727592925&type=3&theater

8 Reacties
LodeHere
LodeHere24 apr. 2016 - 21:52

Ik kan me goed voorstellen dat u groen ziet van jaloezie. Zou u haar ook publiek aanvallen als ze op Erdogan's troon zat, en u zich in Turkije bevond onder land-arrest, met de kans dat u in een Turkse cel beland voor een lange tijd, zoals tientallen journalisten en schrijvers is overkomen die nu allemaal in gevangenissen zitten alsof ze misdadigers waren? Of zoals Erdogan ze noemt "terroristen."

mayhem
mayhem25 apr. 2016 - 6:32

Je zou haast denken dat ze het er om gedaan heeft, ze laat geen gelegenheid onbenut om Turkije te bashen, of dat nou terecht is of er met de haren bijgesleept. Desondanks een verwerpelijke actie van Turkije om haar op te pakken.

Haastig
Haastig25 apr. 2016 - 7:05

mayhem 25 april 2016 at 08:32 "Desondanks een verwerpelijke actie van Turkije om haar op te pakken" "Je zou haast denken dat ze het er om gedaan heeft, ze laat geen gelegenheid onbenut om Turkije te bashen, of dat nou terecht is of er met de haren bijgesleept." Dus ondanks de verwerpelijke acties van Turkije (ze is immers de enige niet), mag niemand dat zeggen want dan "bashen" ze? Wat echt hilarisch is, is dat er hier met de regelmaat van de klok van alles gezegd wordt over NL, de premier, het koningshuis, het volk, delen van het volk, maar ik je zelden, of alleen selectief hoor piepen over "bashen". Kan je een voorbeeld geven van het bashen van Turkije door Umar, dat jij onterecht vind?

shrew
shrew25 apr. 2016 - 7:23

En kapitanlaipose neem eens de uitspraak van geerdink ter harte over de opsluiting van umar. Getuigt van heel wat meer klasse dan dit kinderachtig verkneukelen.

Neill Page
Neill Page25 apr. 2016 - 7:40

@LodeHere Dat denk ik ook, wat zou kapitanlaipose graag in Nederland worden gearresteerd voor haar mening. Kan ze weer heerlijk in een slachtofferrol wentelen en nu gebeurt het potdorie haar politieke tegenstander. Wat een pech..

Dunya2
Dunya225 apr. 2016 - 11:23

Groen van jaloezie? Op haar intelligentie, uiterlijk of haar positie? Ik hoor het graag.

Peter Smit2
Peter Smit225 apr. 2016 - 12:26

U begrijpt -ook uit onderstaande commentaren- hoe sneu uw reactie is, inmiddels?

Moeder Pietje
Moeder Pietje25 apr. 2016 - 15:19

kapitein. van Geerdinks FACEBOOK : Fadime Ferron : "Dezelfde Umar die over jouw arrestatie twitterde dat je het over jezelf had afgeroepen? Frederike Geerdink : " Ja, die. Voor mij volstrékt niet relevant of ze dat toen over mij gezegd heeft. Denken dat dat wel relevant is, betekent dat je zelf niet goed doordrongen bent van hoe fundamenteel zo'n schending van het vrije woord is. Trouwens, het zou me niet verbazen als ze dat wat ze over mij zei ook over zichzelf zegt." https://www.facebook.com/frederike.geerdink?fref=ts