Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EasyJet zet wéér man uit vlucht vanwege racisme medepassagiers

  •  
07-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
racisteasyjet
Het lijkt steeds vaker te gebeuren, passagiers die vanwege hun huidskleur of etniciteit verwijderd worden uit vliegtuigen. Vaak komt het doordat medepassagiers aangeven zich ‘onveilig’ te voelen. Vliegtuigmaatschappij EasyJet heeft in de afgelopen weken drie mensen – zonder pardon –  uit het vliegtuig gezet en de laatste was de Britse Meghary Yemane-Tesfagiorgis.
In de video hierboven legt Meghary aan Daily Mail uit wat er gebeurd is. Een medepassagier voelde zich ‘onveilig’ en heeft dat gemeld bij het personeel, vertelde de piloot zelf aan de man. De vlucht van Pisa naar Londen vertrok niet totdat de Brit het vliegtuig verliet. De autoriteiten namen de passagier mee voor een ondervraging van 15 uur.
Het bleek daarna vals alarm te zijn maar omdat Meghary zijn vlucht had gemist, werd zijn verblijf en reis naar huis vergoed door EasyJet. Toch laat de Brit het er niet bij zitten en overweegt hij juridische stappen te ondernemen.
"Als zij zich onveilig voelde, waarom verlaat zij het vliegtuig dan niet zelf? Ik heb EasyJet in niet mis te verstane bewoordingen laten weten dat ik heel resoluut ben over dit probleem. Ik accepteer het niet. Wat zijn de luchtvaartwetten hier omtrent of wat is het EasyJet-beleid? "
Dit is niet de eerste keer dat EasyJet op basis van racistische en discriminerende vooroordelen van medepassagiers andere niet-witte passagiers beschuldigt, laat arresteren en het vliegtuig uitzet. Eerder ontstond er paniek vanwege een ‘arabisch-uitziende man’, werd een Brits-Nigeriaanse christen – die voor moslim werd aangezien –  en een Irakese man het vliegtuig uitgezet. De verklaring van de luchtvaartmaatschappij zelf?
"De heer Yemane-Tesfagiorgis werd ondervraagd door de autoriteiten vanwege een andere passagier die zich zorgen maakte over zijn gedrag. De veiligheid van de passagiers en de bemanning is onze hoogste prioriteit en luchtvaartmaatschappijen hebben de taak eventuele veiligheidsrisico’s serieus te nemen."
The Guardian heeft besloten zelf onderzoek te doen naar meerdere incidenten.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.