Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EasyJet verwijdert Irakees om terreurangst medepassagier

  •  
28-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-03-28-om-18.43.59
Een Irakese man is afgelopen zaterdag in Wenen onterecht verwijderd uit een vliegtuig van EasyJet, nadat een medepassagier meegluurde op de telefoon van de man en daar “ISIS berichten” dacht te zien. Daarop bracht de vrouw de bemanning op de hoogte die niet aarzelde. De man werd direct van boord gehaald.
Het vliegtuig, met als bestemming Londen, liep een vertraging van ruim drie uur op omdat het volledige vliegtuig werd gecontroleerd op de aanwezigheid van explosieven. Toen het toestel eenmaal mocht vertrekken, bleef de Irakese man achter in Wenen. Hij werd uitvoerig ondervraagd en ook werd de volledige inhoud van zijn mobiele telefoon grondig onder de loep genomen. Uiteindelijk werd ook op de telefoon niets verdachts aangetroffen en mocht de man vertrekken.
EasyJet heeft inmiddels excuses aangeboden. Tenminste, voor de vertraging, niet voor wat het slachtoffer van de paranoia is overkomen. Volgens EasyJet is veiligheid immers hun voornaamste prioriteit en als dat betekent dat onschuldigen ongegrond beschuldigd kunnen worden door medepassagiers, so be it.
Eerder deze maand kende EasyJet al een vergelijkbaar incident. Toen werd een Britse man van Nigeriaanse afkomst uit het vliegtuig gezet, nadat een glurende medepassagier op de telefoon van de man een WhatsApp-groep genaamd “ISI men” zag met daarin het woord “gebed”. Ook toen bleek er sprake van een volkomen overspannen reactie.
Het is overigens bij lange na niet de eerste keer dat mensen met een Midden-Oosters uiterlijk de dupe zijn van het wantrouwen van medepassagiers. In januari werden vier mannen in een toestel van American Airlines van boord gehaald omdat ze er ‘te moslim’ uitzagen.
Bron: Independent cc-foto: Alper Çuğun

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.