Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Earth Hour: Doe het licht uit

  •  
23-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
earth_300.jpg
Live stream Giel Beelen presenteert akoestisch concert ... Vandaag van 20:30 tot 21:30, over de hele planeet ... 
Vandaag is het de dag van Earth Hour, een wereldwijde actiedag van het WNF om aandacht te vragen voor het milieu door tussen 20:30 en 21:30 het licht uit te laten. Het startschot werd vanochtend gegeven in Samoa.
Het Wereld Natuur Fonds schrijft:
Dit jaar gaan onder andere de Eiffeltoren, het Nationaal Stadium in Beijing –alias ‘het vogelnest’- het Opera House in Sydney, de Petronas Towers in Kuala Lumpur, Buckingham Palace in Londen, het Empire State Building in New York en het hoogste gebouw ter wereld – de Burj Khalifa in Dubai- op zwart. In Nederland worden onder andere de Erasmusburg, de Euromast, het Paleis op de Dam, de Magere Brug , het Vredespaleis en de Domtoren in duisternis gehuld.
Earth Hour begon in 2007 als lokale actie in Sydney waar inwoners een uur lang alle niet noodzakelijke verlichting doofden om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Inwoners dineerden bij kaarslicht, bij grote gebouwen gingen de lichten uit. Dat uur aandacht voor het milieu werd een aanstekelijk succes.
Het jaar daarop breidde de actie zich uit naar andere landen. Vooral in Azië is de actie de afgelopen jaren populair. In Nederland groeide de animo langzaam. Dit jaar wordt de actie afgetrapt op De Rotterdam , met onder meer een rooftopconcert dat live gestreamd wordt door de VARA.
Astronaut André Kuipers, die zich tijdens zijn ruimteverblijf enorm bewust is geworden van het energieprobleem op Aarde, vertelt op de top van het door Rem Koolhaas ontworpen kantoorgebouw over zijn ervaringen. Een overzicht van andere Earth Hour evenementen in Nederland vind je hier.
Foto Copyright: Dishan Savithra Rajapaksha

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

MichelReiziger
MichelReiziger23 mrt. 2013 - 10:24

Wij zijn niet vanavond niet thuis, dus we doen zeker 3 uur langer mee.

lembeck
lembeck23 mrt. 2013 - 10:24

Ik doe altijd mee. Vanavond even de kachel laag zetten, kaarsen aan, radio en TV uit, licht uit. Gewoon even een uurtje rust nemen. Desnoods om even te mediteren. We verbruiken anderhalve planeet inmiddels. Is dat nog niet genoeg om te zeggen: ik stop met verspillen?? THERE IS ENOUGH IN THIS WORLD FOR EVERYMAN"S NEED BUT NOT ENOUGH FOR EVERY MAN"S G R E E D. ghandi

Michiel Online
Michiel Online23 mrt. 2013 - 10:24

Laat ik het anders zeggen. We consumeren een aantal keer de aarde en we doen 1 uur per jaar het licht uit. Een hele kleine stap in de goeie richting.

.3
.323 mrt. 2013 - 10:24

Een uurtje op zaterdagavond. Nou nou. Dat gaat de wereld redden. Doe het dan op een doordeweekse dag om 10.00 's morgens en leg dan alle industrieterreinen en fabriekscomplexen zonder stroom.

HenkDaalder2
HenkDaalder223 mrt. 2013 - 10:24

Mooie actie om aandacht voor duurzaam te vragen Nu ca 3% minder verbruik, dat kan Tennet best hebben. Maar nog beter is ieder gezin een stukje windpark http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2013/03/ieder-gezin-een-stukje-windmolen-dat-gaat-nederland-duurzaam-maken/

ElChe
ElChe23 mrt. 2013 - 10:24

http://www.youtube.com/watch?v=9xZAgfxDMGE

insignia
insignia23 mrt. 2013 - 10:24

Kijk ik heb meegedaan metcdank aan NUON. Dat is nog eens positief. En het blijft schrikken alles ineens alles donker is en je je realiseert wat er allemaal afhankelijk is dan die stroom. Het was al koud in huis en werd nog kouder, geen TV, geen boek, krant, internet, nada. Hoe deden we dat vroeger? Bij een kaars kan ik niet lezen. Eerlijk gezegd begrijp ik nog steeds niet dat wezo'n essentiele maatschappelijke noodzaak verpatst hebben voor een paarzilverlingen en er totaal geen zeggenschap over hebben.

GingerTed
GingerTed23 mrt. 2013 - 10:24

Het rooftopconcert zal ongetwijfeld akoestisch zijn en de artiesten zijn op de fiets en via het trappenhuis op het dak gearriveerd. Maar met wat voor materiaal, in het pikkedonker, dus zonder beeld gaat de VARA dit geluid dan "streamen"? [reactie redactie: goed om nog even te verduidelijken: het gaat om 'niet-noodzakelijke' verlichting die gedoofd wordt.]

1 Reactie
poelly12
poelly1223 mrt. 2013 - 10:24

dus verlichting voor een concert, en dan thuis de TV aan om dat concert te bekijken, zijn dus noodzakelijk. En ik maar denken dat men het over ziekenhuizen o.i.d had.

MichelReiziger
MichelReiziger23 mrt. 2013 - 10:24

@henk thutank, za 23 maart 2013 12:33 Geen kinderen nemen...en dan de aarde uiteindelijk achterlaten als een verlaten grote vervuilende etterende puist...behoorlijk asociale gedachte voor al diegene die in de toekomst er ooit nog gebruik van willen maken.

1 Reactie
.3
.323 mrt. 2013 - 10:24

Nou zeg, wat een arrogantie. De aarde gaat ten onder aan overbevolking en iemand die daar iets aan doet (geen kinderen nemen) noemt u asociaal? Degenen die geen kinderen nemen laten de aarde achter met meer ruimte en minder vervuiling. Voor uw kinderen misschien?

Michiel Online
Michiel Online23 mrt. 2013 - 10:24

Een uur per jaar nog maar liefst. In Pakistan hebben ze een uur per dag geen stroom. Ik hoop dat mensen begrijpen dat een uur per jaar helemaal niks is. Nul. Nada. Een uur in een jaar om je voor de rest van het jaar "goed" te voelen.

1 Reactie
lembeck
lembeck23 mrt. 2013 - 10:24

Klopt. Het is slechts eventjes. Als mensen zelfs dat al niet willen, is er veel mis in de wereld. Hansje, doe voorzichtig op die trap! Niemand vraagt van je om te vallen, omdat je het licht hebt uitgedaan. Licht op de trap gewoon laten branden. Maar verder is dit ene uurtje alleen een vorm van reclame, hoewel het wel iets helpt hoor. Hoop ik. Ik ben voorzichtig met welke voedingsmiddelen ik koop. Met een zo klein mogelijk CO2 voetafdruk. Zuinig zijn met energie is inmiddels een moeten geworden en geen keuze meer. Zelfde met water. Zoveel mogelijk op de fiets ipv het OV ook. Kleding en meubels niet meer nieuw aanschaffen, maar kopen in de kringloop. Hoewel er weinig bij zit in mijn maat dat ook nog draagbaar is voor me. Ik bedoel, een bloemetjesjurk laat ik echt hangen... :-)) Maar je kunt beginnen met minder vlees eten. En bepaalde lampen voorzien van LED lampen ipv gloeilampen. De CV een graadje lager zetten en proberen wat vaker biologisch te eten. Dat is ook niet bestraald, als het goed is en vast gezonder ook dan.