Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

DWDD met Sunny Bergman: Wit is ook een kleur

  •  
15-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
405 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-12-15 om 19.21.44
Sunny Bergman maakte de documentaire ‘Wit is ook een kleur’, waarin ze dieper ingaat op de achtergrond van ‘witte boosheid en de gekleurde westerse witte blik’. Bergman stuitte – ook in haar kring van linksgeoriënteerde hoogopgeleide mensen – namelijk op veel boosheid wanneer ze racisme en uitsluitingsmechanismes aankaartte. Om haar heen voelden mensen zich aangevallen, steeds vaker kreeg ze de vraag: ‘Ik ben toch zeker geen racist?!’
In haar documentaire richt ze daarom de blik op zichzelf en haar witte groep met vragen als “hoe problematisch is wit zijn? En vanwaar de boosheid en verontwaardiging van witte mensen als het gaat over racisme? Hoe verandert de analyse ‘Racisme is structureel en daarom biedt wit zijn voordelen in deze maatschappij’ in iets wat als een persoonlijke beschuldiging opgevat kan worden?”
In het tv-programma De Wereld Draait Door schuift Sunny Bergman aan tafel aan samen met cultureel antropoloog Sinan Çankaya en socioloog Armine Stepanyan. Tafelheer is Akwasi, die voor het eerst een aantal fragmenten uit de documentaire ziet. Het laat hem niet onberoerd.

Meer over:

leven, racisme, nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.