Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

DWDD Lagerhuis: Hoe geloofwaardig is premier Rutte?

  •  
13-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Maandag werd de laatste aflevering van Het Lagerhuis in DWDD Heimwee uitgezonden. In deze aflevering wordt gedebatteerd over een drietal thema’s: de Turkije-crisis, een landelijk Zorgfonds en de Klimaatdoelen. SP-leider Emile Roemer en D66-leider Alexander Pechtold zijn ook te gast.
De eerste stelling is: “Erdogan en Rutte moeten elkaar een bloemetje sturen”, maar de discussie verzandt al gauw in een discussie over de geloofwaardigheid van Rutte en Wilders. De conclusie: geen van beiden is eigenlijk te vertrouwen.
Roemer en Pechtold gaan met elkaar in discussie over een landelijk Zorgfonds. De SP is daar voorstander van en wil tevens het eigen risico afschaffen. Pechtold wil vooral de nadruk leggen op de kwaliteit in de zorg: die is al ontzettend goed, maar kan nog beter, aldus Pechtold.
De Klimaatdoelen, zoals opgesteld in Parijs, halen wordt nog een hele opgave. Het onderwerp is in deze verkiezingen ook nauwelijks aan bod gekomen. In het Lagerhuis is iedereen het erover eens: er moet iets gebeuren om de klimaatproblemen op te lossen. Alleen de ‘hoe dan’-vraag zorgt voor verdeeldheid. Zo hamert Roemer bijvoorbeeld op ‘draagvlak’: waar geen draagvlak is voor windmolens, moet gezocht worden naar draagvlak voor zonnepanelen. Waar een kolencentrale wordt gesloten, moet gezocht worden naar een alternatieve werkplek voor de arbeiders uit de kolencentrale. Maar heeft de Aarde nog wel tijd om te wachten op draagvlak bij de burger, of is het tijd voor actie vanuit de politiek?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

msj_meijerink
msj_meijerink14 mrt. 2017 - 7:06

Een Nationaal Zorgfonds invoeren? Alstublieft niet, we willen geen Ziekenfonds 2.0! Geen 'Ziekenfonds brillen', geen 'kunstgebit voor ieder tandheelkundig probleem', geen wachtlijsten, geen 'nee' bij verrichtingen, geen onbetaalbaar wordende bureaucratische moloch! Schei toch uit!

Minoes2
Minoes214 mrt. 2017 - 5:30

Wat heb je aan de kwaliteit in de zorg, steeds duurdere behandelingen met steeds duurdere medicijnen en apparatuur, als die zorg nog maar voor 50% van de bevolking haalbaar is. Als ik niet meer naar een specialist ga hebben anderen geen last meer van wachtlijsten ( die overigens alweer gestaag oplopen) Als mensen een gaatje in de kies hebben willen ze gewoon dat het zo snel mogelijk gevuld wordt om van de pijn af te zijn. Voor Pechtold is dit echter zo banaal, lees vanzelfsprekend, dat het nog niet in hem opkomt dat mensen dat niet kunnen betalen..... Zo gaat het ook met opleiding tegen armoede. Het voorbeeld van de jongen in Almelo die nog geen VMBO kan halen en de vraag wat daarmee te doen in de visie van D66, is tekenend; In Duitsland kan hij misschien werken, dan moet hij wel Duits leren en misschien Engels. Ja, dat zal dan wel lukken! Wat een blaaskaak is die man. Ik ben nu al bijna zover dat ik zijn gezicht niet meer kan zien zonder er onpasselijk van te worden. Wel is Pechtold zelf als veilingmeester zo handig, dat hij steeds de aandacht van die onverkwikkelijke vragen weet af te wenden door af te leiden en ergens anders over te beginnen. De media laten het steeds opnieuw weer toe. Verkopen van waardeloze stukken tegen de hoogste prijs, zit hem in het bloed als veilingmeester. Roemer heeft gezegd m.b.t. draagvlak en milieumaatregelen, dat beiden tegelijk moet gebeuren omdat het anders gedoemd is helemaal te mislukken. Dan heb je nl. niets. Dacht je dat eeuwigdurende gerechtelijke procedures leiden tot daadkracht. Mispoes, leidt continue tot uitstel en besluiteloosheid, aangehouden zaken en hoger beroep. Daar heeft hij gelijk in. Dat kennen we in de provincie maar al te goed en hebben we in gemeenten al te veel voorbeelden van gezien.

1 Reactie
Minoes2
Minoes214 mrt. 2017 - 5:42

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/13/de-verzekeraar-is-niet-zo-machtig-7295726-a1549983 Voor wat het waard is!

SjarrelDeWroet
SjarrelDeWroet13 mrt. 2017 - 21:42

De eerste stelling was letterlijk: "Wilders heeft terecht de geloofwaardigheid van Rutte aan de kaak gesteld." Waar die u die onzin over dat bloemetje vandaan haalt is onduidelijk. Overigens had het grootste deel van de debaters nogal moeite om bij deze stelling on-topic te blijven.

Rara2
Rara213 mrt. 2017 - 20:36

Is bovenstaande gewoon een samenvatting van de uitzending?