Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duur seksavondje in het gemeentehuis

  •  
11-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
336 keer bekeken
  •  
Afbeelding1
Nieuw op Joop: Weggegooid Geld! Een podcast gemaakt van belastinggeld, over belastinggeld.
De Nederlandse overheid verspilt miljoenen met mislukte bouwplannen, bizarre subsidies en ondoordachte projecten. In Weggegooid Geld stellen Jan-Cees ter Brugge en Stefan van der Hulst op een lichte en humoristische toon financiële missers met overheidsgeld aan de kaak. Weggegooid Geld is dé succesvolle rubriek uit het tv-programma Kanniewaarzijn!
Het was een zwoele zomeravond, augustus 2020, toen drie gemeenteambtenaren en een gast betrapt werden op het hebben van seks in het gemeentehuis van de gemeente Zuidplas. Onder werktijd dachten ze onopvallend een spannend feestje te kunnen vieren. “Daar komt nooit iemand achter”, moeten de mannen tegen de vrouwen hebben gehijgd.
Alleen waren ze, in alle opwinding, vergeten dat alles live te zien was vanaf het parkeerterrein. Uiteraard stonden daar een aantal hangjongeren, waar moet je anders heen in de gemeente Zuidplas? En uiteraard waren die jongeren met hun telefoon in de weer. Die zagen door de ramen een scala aan standjes voorbij komen. En uiteraard stond de hele gebeurtenis meteen op internet.
De deelnemers van het intieme seks-feestje waren, tegen wil en dank, meteen bekend bij insiders. Dus inpakken en wegwezen -ontslag op staande voet- zou je denken. Maar dat was buiten loco-burgemeester Jan Verbeek gerekend. “De onderste steen moet boven!”, waren zijn daadkrachtige woorden en hij schakelde een peperduur recherchebureau in om te onderzoeken wat er nou precies gebeurd was die avond. Prijskaartje: 26.000 euro. “Een belachelijk groot bedrag” aldus SP-raadslid Serena Roodenburg in de podcast Weggegooid Geld.
Om die onderste steen boven te krijgen was niet veel fantasie nodig. De daders waren bekend en wat ze aan het doen waren was uitstekend in beeld gebracht door de cineasten op het parkeerterrein. Het duurde daarom ook niet lang voor de betreffende ambtenaren zélf ontslag namen.
In de podcast ‘Weggegooid Geld’ een reconstructie van die opwindende zomeravond in de gemeente Zuidplas.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

adriek
adriek12 dec. 2021 - 9:36

26.000 euro, 100 euro per uur lijkt me een redelijk bedrag voor een Philip Marlow, plus expenses. Een week of 2, misschien 3 voor het echte werk (filmpjes bekijken, betrokkenen intervieuwen, lunch hier, dineetje daar, maximaal 120 uur plus 20 uur voor het schrijven van een eindrapport, komt neer op 10.000 euro aan 'plus expenses'. Ik ben benieuwd of er bonnetjes zijn.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2021 - 11:10

Chandler, altijd goed voor interessante quotes: “ They never want anything very hard except maybe somebody else's wife and that's a pretty pale desire compared with the way a plumber's wife wants new curtains for the living room. ” The Long Goodbye

Kuifje3
Kuifje312 dec. 2021 - 0:49

Tja, hoe erg is zoiets eigenlijk? Ik heb als ambtenaar ooit meegemaakt dat de beveiliger tijdens zijn rondje in het begin van de avond een kamer binnenliep en daar twee van mijn collega’s ineengestrengeld aantrof. Ze hebben hem niet opgemerkt en hij sloop weer weg. De volgende kamer waar hij nog iemand aantrof een paar deuren verder was de mijne en we hebben samen hartelijk gelachen om het pikante voorval. Mijn voorbeeld stamt uit 1987 en het geeft aan dat er met onze moraal wel het een en ander veranderd is. We zijn aanzienlijk preutser geworden in ons oordeel. Misschien wel de meest voorkomende plek om je levenspartner tegen te komen is op de werkvloer. Natuurlijk gaat lang niet iedereen meteen ter plekke van bil, maar ja het gebeurt weleens. Ik vind eigenlijk meer iets van de jongeren die dit gepubliceerd hebben en van de bekrompen betrokken leiding dan van de feestgangers.

1 Reactie
Zandb
Zandb13 dec. 2021 - 7:37

Kuif Blijkbaar erg genoeg om veel geld aan te spenderen.

Greendutch
Greendutch11 dec. 2021 - 18:45

wordt hier enkel de podcast geplaatst? waar zijn de beelden? ????????????

spelregeltoerist
spelregeltoerist11 dec. 2021 - 17:08

Dit is een schijntje vergeleken met andere politieke hobby’s.

Markzelluf
Markzelluf11 dec. 2021 - 13:18

Het programma ‘kanniewaarzijn’ was al enorm oubollig met die toneelstukjes die pijn aan de ogen deden. Deze aanpak is niet veel beter: de boodschap kan letterlijk in een zin worden vermeld. Context is hier echt niet nodig. Hoogstens zou je de betrokken wethouder of een jurist kunnen vragen waarom voor deze aanpak gekozen is. Van een misstand is echter geen sprake.

1 Reactie
Zandb
Zandb13 dec. 2021 - 7:38

Mark Dat er zoveel geld besteed wordt aam iets waar geen context voor nodig is; noem dat maar eens geen misstand.

johannn2
johannn211 dec. 2021 - 12:20

[citaat] " In de podcast ‘Weggegooid Geld’ een reconstructie van die opwindende zomeravond in de gemeente Zuidplas. " Een reconstructie? Terwijl je het "echie" hebt ? Doet me danken aan wat de gemeente deed met dat peperduur recherchebureau. Weggegooid geld! .

1 Reactie
Uw Psychiator
Uw Psychiator11 dec. 2021 - 18:08

@ johannn (13:20u) - exactamundo. We zien bij deze affaire meerder kwalijke kanten van onze laat-kapitalistische consumptiemaatschappij de revue passeren. Groepsgewijze geslachtsgemeenschap op de werklocatie, op een 'zwoele zomeravond' in 2020? Door drie ambtenaren en 'een gast' in de gemeente Zuidplas (what's in a name - golden showers?) - je verzint het niet. Maar heus? Ongewijfeld hadden de daders (nou ja, beoefenaren van 'de daad') in het achterhoofd de gedachte dat ze deze tijd wel als 'extra betaald overwerk plus bijbehorende opslag' zouden kunnen declareren. Een 'reconstructie' waar het ongetwijfeld zinnelijk opwindende bewijsmateriaal (hoop ik voor de betrokkenen) op straat ligt? Een peperduur recherchebureau? Nou, dat moet dan wel een particuliere detektive-toko zijn; want voor serieuze misdrijven hebben wij toch de landelijke en vanuit de belastingen gefinancierde recherche (hoop ik)? Mag eigenlijk iedereen zich 'rechercheur' noemen en zijn diensten aldus ook tegen hoge vergoeding aanbieden? Net zoals dat te doen gebruikelijk was in het Amerika van de jaren dertig en daarna van de twintigste eeuw - ik herinner me zoveel prachtige zwart-witfilms uit dat land, met Humphrey Bogart en collega's; vaak naar de boeken van Raymond Chandler, Dashiell Hammett, en James M. Cain. Als dat zo is, is er dan een heus privaat korps van 'rechercheurs', dat parallel aan de normale politie opereert, en daar goud geld mee verdient? En waarom koos de Zuidplasser loco-burgemeester Jan Verbeek juist voor deze route? Ik vind dat juist hier geldt: 'de onderste steen moet boven!'. Ik las aanvankelijk overigens, helemaal in de context van deze ernstig geschifte tijd waarin wij leven, in plaats van 'peperduur recherchebureau' het volgende: 'peperduur reclamebureau'. Raar is dat niet, begrijpelijk wel. Je had ook kunnen lezen: 'peperduur consultancy-bureau'. (Hoeveel percent van onze (enigszins) gestudeerde bevolking zou zich eigenlijk tegenwoordig bezighouden met oplichting, flessentrekkerij, huwelijksbedrog, valsheid in geschrifte, en soortgelijke dagbestedingen? Met de dag denk ik ernstiger: dat getal ligt boven de 50%.) Ten slotte: deze (verzonnen) opmerking in het artikel zelf intrigeert mij mateloos: ' “Daar komt nooit iemand achter”, moeten de mannen tegen de vrouwen hebben gehijgd.' Op het eerste gezicht lollig, maar als het inzinkt: dat is wel een heel krukkige en verslappende spreuk als je denkt aan seksuele extase. Zeker als je aan de afloop denkt.

PGS
PGS11 dec. 2021 - 12:04

Ach, het geld voor dit onderzoek komt toch van de burgers. Dus waarom zou je je druk maken om de kosten van dat recherchebureau.

Frans Kwakman
Frans Kwakman11 dec. 2021 - 11:35

Als ze dan maar wel plezier hebben gehad.

1 Reactie
johannn2
johannn211 dec. 2021 - 14:13

Frans, Ja. Tegen die kostprijs moet het wel fantastisch zijn geweest. Ben benieuwd naar het filmpje. Kan geen reconstructie tegenop. . .

Joop den Uil
Joop den Uil11 dec. 2021 - 10:54

dat wordt weer een advocaten consortium die vergoeding en smartegeld gaat eisen wegens overtreding privacy, vastleggen privacy beelden en uitlokking van sex door beschikbaar stellen van voorzieningen. welke advocaten zullen zich snel gaan opdringen (normaal tarfief uiteraard en uitgebreid in de talkshows voor eigen PR)

Wieowie
Wieowie11 dec. 2021 - 9:43

Je bent veel duurder uit als je je niet goed voorbereid. Dan moet je advocaten inhuren, ontslagvergoeding betalen etc. Nu waren ze zonder nakomende kosten weg en hadden ze ook geen recht op uitkering.

korheiden2
korheiden211 dec. 2021 - 9:39

Een variant op 'Kanniewaarzijn'.

EenMening
EenMening11 dec. 2021 - 9:29

Ambtenaren...

2 Reacties
Zandb
Zandb11 dec. 2021 - 10:38

Mening Mensen.

EenMening
EenMening11 dec. 2021 - 17:34

@ZandB Ambtenaren...