Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duterte, de populistische president moordt er op los

  •  
15-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-15-om-16.26.04
De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft hoogstpersoonlijk een medewerker van het ministerie van Justitie doodgeschoten in zijn tijd als burgemeester van Davao. Ook heeft hij een keer iemand aan de krokodillen gevoerd. Dat heeft een voormalig lid van een van Dutertes doodseskaders gezegd tijdens een hoorzitting voor de senaat.
De doodseskaders werden door Duterte samengesteld en kregen niet alleen opdracht om criminelen te liquideren, maar maakten ook jacht op moslims en politieke tegenstanders. De getuige verklaarde tegenover de senaat dat Duterte als een soort mafiabaas zijn milities op pad stuurde. Zeker duizend mensen zouden op die manier aan hun einde zijn gekomen.
Doodseskaders De moord die Duterte zelf zou hebben gepleegd stamt uit 1993. De medewerker van Justitie zou bij een confrontatie bij een wegversperring van de huurlingen van Duterte gewond zijn geraakt. Volgens de getuige is dat het moment waarop Duterte zelf bij de versperring arriveerde en de man doodschoot. ‘Burgemeester Duterte is degene die hem afmaakte,’ verklaarde de getuige onder ede. ‘Jamisola [de medewerker van Justitie] leefde nog toen hij aankwam. Hij [Duterte] leegde twee Uzi-magazijnen op hem.’
De getuige verklaarde zelf betrokken te zijn geweest bij zo’n vijftig ontvoeringen en moorden in opdracht van Duterte. Ook zei hij dat in 2007 Duterte en de militie een van ontvoering verdacht man aan een krokodil hebben gevoerd. Daarnaast zouden de doodseskaders ook een bomaanslag op een moskee hebben uitgevoerd. Behalve Duterte zelf, zou ook diens zoon – nu locoburgemeester van Davao – geregeld moordopdrachten geven. Tussen 1988 en 2013 zouden Duterte en zijn doodseskaders meer dan 1.000 moorden hebben gepleegd.
Duterte zelf heeft nog niet gereageerd op de verklaringen die de getuige voor de senaat heeft afgelegd. Wel heeft een woordvoerder van de president gezegd: ‘Ik geloof niet dat hij daartoe in staat is.’ De zoon van de president, Paolo Duterte, heeft wel gereageerd. Hij heeft alle beschuldigingen ontkend. ‘Wat deze getuigen zeggen zijn slechts beschuldigingen waarvoor elk bewijs ontbreekt. Ik ga verder niet in op de beschuldigingen van een gek.’
De senaatscommissie onderzoekt momenteel de extreme stijging van het aantal moorden waar de Filipijnen nu mee te maken heeft en de rol die president Duterte daarin speelt. Al tijdens de verkiezingscampagne verklaarde hij de oorlog aan criminelen en beloofde hij hen uit te roeien. Ook schepte hij er toen in interviews al over op dat hij zelf ook mensen had vermoord. Sinds Dutertes verkiezing in juni van dit jaar, zijn ruim 3.000 mensen die verdacht werden van drugshandel of -gebruik vermoord.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.