Joop

Duterte over lockdown-ontduikers: ‘Schiet ze dood’

  •  
02-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
300 keer bekeken
  •  
PHILIPPINES DUTERTE MARTIAL LAW

© 2017-05-24 17:54:01 epa05985975 Philippine President Rodrigo Duterte looks on at the Manila International Airport in Pasay City, south of Manila, Philippines, 24 May 2017. Philippine Presiden

De Filipijnse president Rodrigo Duterte probeert de lockdown in zijn land op de hem kenmerkende gewelddadige wijze te handhaven. Hij heeft het leger en de politie opdracht gegeven om mensen dood te schieten als ze ‘problemen veroorzaken’ en een gevaar vormen voor de ordehandhavers. “Intimideer de overheid niet en daag de overheid niet uit, want je zult verliezen”, zei de president in een toespraak die woensdagavond op tv werd uitgezonden. “Ik stuur je naar je graf.”
De opdracht om met scherp te schieten is vermoedelijk niet aan dovemansoren gericht. Eerder doken er al foto’s op van Filippino’s die door de politie in een hondenhok waren opgesloten omdat ze zich niet aan de corona-avondklok hadden gehouden.
Net als bij Duterte’s heilloze oorlog tegen de drugs zijn het weer voornamelijk de armen die de dupe worden van het spierballenvertoon, waarschuwt Amnesty. De mensenrechtenorganisatie roept Duterte op om zijn order aan het leger en de politie in te trekken. “Dodelijk geweld kan nooit een oplossing zijn voor een noodsituatie zoals de Covid-19-pandemie.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (52)

Jodocus 2
Jodocus 23 apr. 2020 - 11:55

Een man naar mijn hart! Ze moeten al die Corona hufters (met het verstand van een laag gewervelde diersoort) gewoon met een humaan nekschot opruimen. Daar knapt de samenleving van op en spaart mensenlevens van onschuldige Burgers. Je zult toch (G.V.D.) je beroep uitoefenen als buschauffeur, Politieagent, Hulpverlener, vakkenvuller in de Supermarkt etc. om dan door een dergelijk laag gewerveld dier te worden bespuugd, die dan vervolgens roept: ik heb Corona, nu jij lekker ook! OPRUIMEN EN NIET STRAFFEN ZOALS HIER IN NEDERLAND MET 3 MAANDJES BAJES! (IN ENGELAND 12 MAANDEN AFGELOPEN WEEK). Oeps, dat kan natuurlijk niet in onze ZOGENAAMDE beschaafde Democratie. Accepteren, wegkijken en doorgaan is het motto hier. Wat is wijsheid? We zullen het zien. Naar mate het dodental stijgt en de ziekenhuizen het niet meer aankunnen, blijft er nog weinig over van onze beschaafde Democratie en zullen mensen vechten als ratten, om te overleven! De lijken liggen dan namelijk letterlijk, op straat; zie Italië en New York.

10 Reacties
Dehnus
Dehnus3 apr. 2020 - 12:33

Je zult maar een vrouw met een losse handjes man en gezin zijn, en die lockdown hufters maar naar je schreeuwen omdat je even buiten gaat zitten van die "HELE STERKE MENEER! LEIDER! GROTE MAN!"(Je weet wel die mensen die jij zo een man van je hart noemt?). Of een gezin met een zwaar gehandicapt kind, dat je soms even naar buiten moet om er mee om te gaan en eventjes tot rust moet komen. Of een kind met ADHD dat gewoon niet kan concentreren in een virtuele leer omgeving. Of een dakloze.. of.. Nou ja de lockdown hufters (angstige mensen die overal bang voor zijn, inclusief bang voor het zwak lijken en daarom schreeuwen ze meer), die de risico groep als stok gebruiken om in hun angst anderen te slaan.... die zijn nu veel erger dan de mensen die soms even naar buiten gaan. Leuk dat je een huis mus bent, maar als jij je zin krijgt, dan graag ook elke zelf doding, elke moord en elke mishandeling optellen bij het Covid-19 slachtoffer en/of dodencijfer (als het een dodenlijk gevolg heeft). Dan is het wel zo eerlijk. Het is okay dat je bang bent, dat zijn we allemaal, maar het is niet okay om de angst te laten overheersen en dat dan te verstoppen met groot doen. Geeft het gewoon toe en probeer constructief mee te doen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 apr. 2020 - 13:27

Je weet niets van de Filipijnen en de manier waarop het daar werkt, dat is wel duidelijk.

Le Chat Botté
Le Chat Botté3 apr. 2020 - 13:36

Aangezien niet duidelijk is wie je met 'ze' bedoeld lijkt het er op dat je oproept tot moord. In geval je de politie bedoelt, dan roep je op tot eigenrichting en/of standrechtelijke executie. En waarom? Omdat je denkt dat als de nood aan de man komt, dat er dan niets zal overblijven van onze beschaafde democratie. Voorspellen is moeilijk, dus wie weet kan het daar uiteindelijk op uitdraaien. Verleden oorlogen, armoede en natuurrampen laten echter iets heel anders zien: mensen beschermen elkaar. De kracht van de groep en de slimme samenwerking zitten diep in onze genen verankerd. Geen wonder, want daardoor hebben we als mens - een fysiek uitzonderlijk zwak dier - kunnen overleven. Een andere drive speelt daarbij een rol: het verbannen of doden van degenen die zich gedragen als parasieten of een dodelijk virus. De doodstraf hebben we afgeschaft in dit mooie democratische land. Maar de (tijdelijke) verbanning niet. Daarvoor hebben we de gevangenis in het leven geroepen. Het lijkt er op dat jouw (met de mond beleden) gedrag sterke overeenkomsten met de parasiet en/of het dodelijk virus vertoont. Jouw laagje beschaving lijkt daarom nu al afgesleten, lang voordat er zelfs maar sprake is van een bedreigde overleving. Voorspellen is moeilijk, zei ik al eerder. Maar jouw attitude lijkt mij met een rechte pijl naar verbanning te wijzen.

NN2
NN23 apr. 2020 - 14:01

Hoeveel weet jij er van Han? Wanneer was je er voor het laatst? Moordende dictators worden meestal niet aanbeden door het volk. Tenminste niet uit vrije wil. Deze man doet wat (hard) nodig is om een door drugs en armoede verscheurd land uit het slob te trekken. Ik lees op deze linkse site nooit iets over hoe hij de oligarchie aanpakt. Dat zou toch moeten aanspreken. Hij pakt nutsbedrijven aan die door voorgaande presidenten zijn geprivatiseerd en die absurde deals over prijsstelling hebben gemaakt. En van dat moorden: Het aantal doden bij politieacties is onder Duterte niet hoger dan onder zijn voorgangers. Zoek dat maar eens op............

Satya
Satya3 apr. 2020 - 17:20

Ach opruimen van ongedierte. Waar komt mij zoiets bekend van voor?

Satya
Satya3 apr. 2020 - 17:21

Nn lever een link. Een verscheurd land word hier niet beter van.

Linkse Rico
Linkse Rico3 apr. 2020 - 19:17

Wat houdt je tegen om te emigreren? Ik in ieder geval niet. Sterker nog, ik geef je graag een duw in de juiste richting. Met een stok dan of zo, om de anderhalve meter te respecteren. Zit je wellicht al net wat te lang alleen thuis of zo?

NN2
NN24 apr. 2020 - 6:30

https://www.pna.gov.ph/articles/1098811 Een heel ander verhaal dan wat de kop van dit artikel stelt. Denk niet vanuit je gemakkelijke verwende Nederlandse context, maar een land waar rebellen Militairen die hulpgoederen brengen aanvallen. Duterte heeft nooit gezegd overtreders van de avondklok neer te schieten.

NN2
NN24 apr. 2020 - 6:34

https://www.gmanetwork.com/news/news/regions/731725/2-killed-as-military-npa-clash-in-rizal-province/story/

Zandb
Zandb5 apr. 2020 - 6:55

Ach. Dit zegt wel genoeg over Jodocus 2, ik citeer: "Oeps, dat kan natuurlijk niet in onze ZOGENAAMDE beschaafde Democratie." Nee joh, we moeten naar een werkelijk beschaafde democratie waarin mensen die om de een of andere reden iets doen wat als - democratisch bepaald - asociaal geldt, gewoon doodgemaakt worden. Dat een meerderheid dus zou kunnen besluiten dat een Jodocus 2 (niet te veerwarren met Jodocus 1) dood moet omdat hij zo'n raar stukje schrijft, dat heeft Jodocus 2 geloof ik niet zo door.

Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet3 apr. 2020 - 9:54

wat een verschrikkelijke man, echt verschrikkelijk, die kop ook, afzichtelijk

I am Legion
I am Legion3 apr. 2020 - 9:32

Dit soort catastrofale aanpak beperkt zich niet tot de paar landen zoals de Filippijnen waarover hier nu bericht wordt. Er is ook geen wezenlijk onderscheid daarin waar het om rechtse, linkse, of orthodox religieuze regimes gaat. Dat onderscheid wel maken, of er onderscheidend aandacht aan besteden is opportunistisch. Er is inmiddels een rampzalige ontwikkeling gaande mbt deze pandemie en dan vooral de gevolgen ervan in relatie tot de aanpak in landen als Colombia, Venezuela, Iran, China, en er zullen nog vele volgen. Zoals Duterte met grove middelen ingrijpt doet Maduro dat in Venezuela bijvoorbeeld ook. Artsen en journalisten die melding maakten van de gevaren zijn opgepakt of worden als prioriteit opgespoord. "In this sense chavismo has responded in fashion: every social problem warrants a military solution and every circumstance, bad or good, is an opportunity to further its ideological claims. Maduro has stated that Cuba has the cure. Meanwhile, the regime harasses local doctors and newspaper reporters who have warned about the risks in Venezuela." https://www.caracaschronicles.com/2020/03/31/military-exercises-as-a-cure-for-coronavirus/ In Iran en China gebeurde eerder al hetzelfde. De klokkenluiders, veelal artsen en journalisten, werden vervolgd en geïntimideerd of opgesloten (zo niet erger), en de aanpak die vervolgens wel plaatsvond had vooral een militair-opressief karakter in plaats van een vergelijkbare aanpak in vrije westerse landen als het onze.

de Boer2
de Boer23 apr. 2020 - 8:39

Als mensen dreigen te verdrinken, je weet niet weten wat ze in doodsnood allemaal gillen. Nee een voorbeeld aan Poetin, die pakt het slim aan, die stuurt eigen voorraad naar zijn collega in Washinton DC. Laat die Poetin maar schuiven......

I am Legion
I am Legion3 apr. 2020 - 7:44

Waar Amnesty waarschuwt dat vooral armen getroffen worden bij het hard aanpakken van samenscholingen zou je je afvragen waarom deze groep dan zich dan onderscheid in dat samenscholen. In de tekst van Amnesty in bijgevoegde link worden deze samenscholingen beschreven als gevolg van een oproep dat er voedsel- en hulpmiddelen verdeeld zullen worden op een aangegeven plaats en tijdstip. Als dat zo is dan ligt daar in ieder geval een oorzaak en zijn dergelijke oproepen om zo voedsel- en hulpmiddelen te blijven verdelen ongewenst.

6 Reacties
LaBou
LaBou 3 apr. 2020 - 10:26

Lego snapt het blijkbaar écht niet. Beetje vergelijkbaar met Marie-Antoinette met de taartopmerking.

I am Legion
I am Legion3 apr. 2020 - 13:30

@LaBou Over niet snappen gesproken. Wat is er mis mee om in deze omstandigheden mensen op een andere manier van voedsel en andere noodzakelijke middelen te voorzien dan ze op te roepen daartoe massaal naar een verdeelpunt te laten komen? LaBou verkeert dan met een gebrek aan voorstellingsvermogen dit nu tijdelijk anders te doen eerder dan mij in de bubbel van de door hem aangehaalde Marie-Antoinette.

LaBou
LaBou 3 apr. 2020 - 16:33

Misschien moet lego dan eens uit de doeken doen hoe hij dat denkt te gaan doen. Doe dat dan wel in duidelijke taal dan kan labou het ook volgen.

Satya
Satya3 apr. 2020 - 17:14

Sprekend over Afrikaanse achterstandswijken zie ik niet in hoe je daar samenscholing kunt voorkomen, het hele leven is daar samenscholing.

I am Legion
I am Legion3 apr. 2020 - 18:52

@Satya Dat klopt wel en veroorzaakt dan naar mijn verwachting ook in allerlei niet-westerse landen zoals ik hierboven al aangaf met zowel linkse, rechtse, religieuze, of ook tribalistfsch corrupte regimes zonder al teveel onderscheid catastrofes zoals dat daar ook op andere manieren en met andere oorzaken gebeurt. Desalniettemin denk ik dat het in geval van goedbedoelende hulpverlenende instanties of organisaties die er normaal gesproken bij verdeelpunten voedsel en andere vitale zaken verspreiden daar nu kiezen voor een andere methode om nog meer onnodige zich weer anders vermengende massale samenscholingen te voorkomen. Bij de gewoonlijke op samenscholing neerkomende samenleving in ghetto's kan er zoals ik dat door inwoners in bijvoorbeeld New Dheli afgelopen week zag in een reportage zeker ook rekening gehouden worden met onderlinge afstand en proberen meer dan normaal zich regelmatig te wassen. Daar werd door de bewoners echt werk van gemaakt. Maar het blijft inderdaad bij behelpen.

Zandb
Zandb5 apr. 2020 - 7:08

LaBou U vraagt: "Doe dat dan wel in duidelijke taal dan kan labou het ook volgen." Helaas. De man denkt zeer slordig en formuleert zo mogelijk nog slordiger. In feite schrijft hij gewoon onzin. Op zich niet zo'n probleem, al ben ik wel eens bang dat niet iedereen ziet dat de keizer gewoon in z'n nakie rondloopt. En wat die oplossing betreft? Een lijkbleek: "Maar het blijft inderdaad bij behelpen." kan er dan nog van af.

Jerry Bidet
Jerry Bidet3 apr. 2020 - 7:29

Valt dat ook een intelligente lockdown?

Wilma3
Wilma33 apr. 2020 - 7:25

Beste Gerard, als het inderdaad criminelen zijn! Ik geloof niet dat er rechtspraak heeft plaatsgevonden als de MP de vrijheid krijgt om te schieten wanneer ze maar willen.

EricDonkaew
EricDonkaew3 apr. 2020 - 2:37

Ik vind spierballentaal nog niet eens zo heel erg. Zolang die dreigingen maar niet worden uitgevoerd. Vroeger had ik een baas die zei dat hij de doodstraf wilde invoeren voor collega's die planten op hun kamers wilden neerzetten. Hij hield niet van planten en die kwamen er dus niet. Hij was de beste baas die ik ooit gehad heb. En strikt genomen kan het in Nederland ook, waar Duterte mee dreigt. In het uiterste geval dan. Een agent mag gericht schieten als zijn leven zelf in gevaar komt. C'est le ton qui fait la musique, heet het dan en met die toon weet Duterte wel raad. Ik zie Rutte al. Maar goed, Nederland is ook geen Filipijnen.

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens3 apr. 2020 - 7:41

@EricDonkaew Had die baas van jou ook al minstens 6600 moorden op zijn geweten? (topje van de ijsberg) https://www.amnesty.nl/actueel/filipijnen-drugs

4Vier!
4Vier!3 apr. 2020 - 7:57

Behalve natuurlijk dat het bij Duterte geen spierballentaal is, maar een uitvoeringskader.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2020 - 9:07

Duterte doet wat hij zegt. Dat is wat anders dan dreigen.

OlavM
OlavM3 apr. 2020 - 0:34

Duterte is een brute, moordlustige dictator. Een meer passende aanduiding zou ik niet weten.

7 Reacties
Gerard von Berlichingen
Gerard von Berlichingen3 apr. 2020 - 1:32

OlavM; tsja dat kunt u wel vinden. Hij houdt in ieder geval van kordaat optreden, en maakt geen slappe grappen met criminelen.

Wilma3
Wilma33 apr. 2020 - 7:25

Beste Gerard, als het inderdaad criminelen zijn! Ik geloof niet dat er rechtspraak heeft plaatsgevonden als de MP de vrijheid krijgt om te schieten wanneer ze maar willen.

4Vier!
4Vier!3 apr. 2020 - 7:58

Gerard von Berlichingen Kortom, Duterte is een brute, moordlustige dictator.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof3 apr. 2020 - 8:00

@ Gerard, Het is een kenmerk van criminelen en psychopaten dat ze geen “slappe grappen maken”

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 apr. 2020 - 9:27

'en maakt geen slappe grappen' Die vent is zo dom als het achterend van een koe!

Eric Minnens
Eric Minnens3 apr. 2020 - 13:20

@Gerard von Berlichingen "maakt geen slappe grappen met criminelen" Criminelen? Als je verdachte bent, word je al neergeschoten. De politie doet ook vaak aan opzetjes om je tot verdachte te maken.

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 apr. 2020 - 13:30

Olav, op de Filipijnen is de politie een van de grote criminele organisaties die concurreren om de macht in straten, wijken en streken. Het voordeel voor de burger is dat zij meestal een uniform dragen en niet alleen tatouages onder hun shirt. Je kunt ze van een afstand al zien aankomen.

Pater
Pater2 apr. 2020 - 23:08

Totale wetteloosheid, moord door de staat.

2 Reacties
Zandb
Zandb3 apr. 2020 - 9:48

Touché, vier!

Zandb
Zandb5 apr. 2020 - 7:09

Overduidelijk verkeerd geplaats, mijn opmerking hierboven. Excuus.

Erik Tervoort
Erik Tervoort2 apr. 2020 - 22:57

Kijk, Duterte snapt beter hoe je een lockdown moet afdwingen dan onze MP met zijn halfbakken maatregelen. Alles is geoorloofd om een mensenleven te reden!

4 Reacties
4Vier!
4Vier!3 apr. 2020 - 8:00

Erik Tervoort 3 april 2020 Zeker, iemand vermoorden om z’n leven te redden is altijd zeer effectief.

Freek3
Freek33 apr. 2020 - 12:59

Hij snapt ook veel beter dan onze MP hoe hij moet omgaan met kritiek. Het type reaguurders als Erik Tervoort doodschieten, dan is er geen kritiek.

Erik Tervoort
Erik Tervoort3 apr. 2020 - 13:57

@ikzelf: Kom op, dit is niet trollen. Enig sarcasme is volgens mij duidelijk in mijn bericht. Maar er zit ook een onderliggende boodschap in: Ruttes "intelligente" lockdown is wellicht minder intelligent dan hij moet lijken.

Erik Tervoort
Erik Tervoort4 apr. 2020 - 1:09

@Freek: Zo is t helemaal! ????

[verwijderd]
[verwijderd]2 apr. 2020 - 21:44

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Zandb
Zandb3 apr. 2020 - 9:47

Ikzelf Vreemd genoeg zijn er mensen die zo denken maar tegelijkertijd niet de gevolgen overzien. En worden ze met die gevolgen geconfronteerd worden, vaak nog niet begrijpen wat dat met nou hun opstelling te maken heeft.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 apr. 2020 - 20:40

Dat kan je wel aan deze ordinaire moordenaar overlaten

TigressApril
TigressApril2 apr. 2020 - 20:30

Mensen die hun eigen bevolking willen opsluiten en of doodschieten zijn bijzonder minderwaardige mensen, allemaal. Ook Italië en Spanje hebben hun foute verleden nog niet laten varen. Ironisch genoeg is een van de meest ontaarde landen op Europa namelijk Zweden super nuchter. Daar zijn de mensen nog steeds vrij.

5 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof3 apr. 2020 - 8:01

Wat is in vredesnaam “ontaard” aan Zweden?

TigressApril
TigressApril3 apr. 2020 - 11:36

Ongecontroleerd mensen binnenhalen heeft geleid tot getto vorming. Doorgeslagen politieke correctheid heeft geleid tot het wegmoffelen van verkrachtingszaken. https://www.bbc.com/news/world-europe-45269764 https://www.bbc.com/news/world-europe-43667367 Dat is ontaard en een anti verkrachtingslied gaat echt niet helpen.

Sonic2
Sonic23 apr. 2020 - 11:50

Ik wil er wel bij opmerken dat dit gedaan wordt om het overbelaste zorgsysteem te ontlasten. Er zijn dus goede redenen voor. Helemaal mensen opsluiten zoals in ons land Thierry B en Geert W willen is inderdaad zeer fout. Hoe wilt u alleen verder? Hoe ziet u het dan voor zich? De lockdown is niet ideaal, maar hoe moet het anders eigenlijk? Aan elk scenario kleven nu nadelen en onmogelijke keuzes. Die je niet wilt maken.

Satya
Satya3 apr. 2020 - 17:26

Zweden ontaardt door ongecontroleerd mensen binnen laten? Je moet de domme onzin maar verzinnen. Zweden heeft ghettos laten ontstaan, een kapitale fout die onbegrijpelijk is na Frankrijk. Ik ben wel nieuwsgierig waar zich dat in Zweden zoal in uit. Met je dom gelul over politiek correct, jij wilt een vrijbrief om racistisch te kunnen zijn. Mijn hele leven hoor ik nks anders dan hoe slecht ik ben op basis van afkomst door extreem rechtse dwaallichten als jij. Welke acties heb jij ondernomen om iets te veranderen? Ik gok niets en beschouw jou als roeptoeter.

Freek3
Freek35 apr. 2020 - 10:44

[Zweden heeft ghettos laten ontstaan,] Ach, in een van die vermeende ghettos heb ik een half in een apartement gezeten voor werk. Niets aan de hand. Het is net als de Nederlands No-Go areas zoals die door de Amerikaanse ambassadeur benoemd werden, opgeklopte bullshit.