Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie durft nog met teflon Mark in een kabinet?

  •  
18-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
formatie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer218 mrt. 2017 - 19:16

Ik voorspel nieuwe verkiezingen.

2 Reacties
korheiden2
korheiden218 mrt. 2017 - 21:22

Ik voorspel een centrumrechts kabinet. Het zou ook een minderheidskabinet kunnen worden van alleen VVD/CDA/D66, want er zal nog best wat gedoogsteun te vinden zijn. Aangezien Asscher vandaag heeft gezegd dat de PvdA sowieso niet in de regering komt, houdt hier Klaver's droom van een centrumlinks kabinet op te bestaan.

Sonic2
Sonic219 mrt. 2017 - 12:48

Ik voorspel een kabinet dat de rit 4 jaar lang gaat uitzitten. Mits er in de formatie geen rare dingen geboren. Als er wordt gekozen voor een minderheidskabinet dan zie ik dat de rit gemakkelijk uitzitten. CDA en VVD zullen al snel virtuele zetels verliezen aan de PVV en blijven zitten waar ze zitten. D66 zal ook snel verliezen en Pechtold zal snel genoeg door hebben dat de stekker uit zo'n kabinet trekken ook zijn eigen einde gaat in luiden. Bovendien laat hij het wel uit zijn hoofd om de PVV groot te laten worden. Christelijk rechts zal sowieso wel gedogen. Klaver heeft zich in zijn presidentiële campagne eigenlijk verplicht om sowieso welk kabinet dan ook te steunen. Was ook niet zo'n slimme campagne van Klaver. Een stem op de PVV is dus in drieluik een foute keuze. Je stem in de peilingen leidt er toe dat het kabinet blijft zitten. Een stem op de PVV in werkelijkheid leidt tot de prullenbak. Ten derde leidt het tot dat andere partijen niet om D66 en GL heen kunnen.

Sonic2
Sonic218 mrt. 2017 - 15:01

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_begrotingsakkoord_van_26_april_2012 Het kostte deze vijf partijen( die ook een belangrijke rol gaan spelen in deze formatie) 2 dagen om 12 miljard te bezuinigen. En nu zou het zogenaamd een lange formatie moeten worden? Het is puur politiek spel dat het zo lang moet duren. VVD en CDA konden in 1977 binnen een week tot een akkoord komen. D66, CU en SGP hebben veel gehad aan hun gedoogsteun. Je moet geen domme dingen doen. Zoals Samsom en Verhagen het hebben aangepakt. Samsom is vergeten dat er goede redenen waren waarom VVD en PvdA tegenpolen waren. Je kunt niet zomaar 60 jaar van mening verschillen in 2 maanden uit kwartetten. Verhagen moest zich zo nodig afhankelijk maken van Wilders. En heeft de prijs volkomen terecht betaald. GL moet nooit in een kabinet gaan zitten met VVD en CDA, maar zal in een uiterst geval zo'n kabinet moeten gedogen. D66 moet alleen gaan regeren als ze echt wat gedaan kunnen krijgen. En echt ministers op de juiste posten kunnen zetten. CU en SGP moeten sowieso niet gaan regeren. De PvdA moet ook zo intelligent zijn. Die moet de komende 10 jaar in ieder geval niet meer regeren en hun huidige omvang accepteren. De SP kopie uit hangen heeft ook geen nut en dus is het slimmer om hier en daar kabinetten te gedogen. Zal ook het kabinet worden voorspel ik. Een VVD- CDA kabinet of een VVD-CDA- D66 kabinet dat wisselende gedoog partners heeft. Zo'n kabinet kan alle kanten op.

Hjs2
Hjs218 mrt. 2017 - 14:22

Niet iedereen is zo slap als de pvda. Denk dat Pechtold en Buma hun huid duur zullen verkopen.

rbakels
rbakels18 mrt. 2017 - 13:23

Het rare is dat de Nederlandse Grondwet de functie van premier helemaal niet kent. kent, maar alleen een "minister-president" wiens taak het volgens art. 45 lid 2 van die Grondwet slechts is om de Ministerraad voor te zitten, waar zoals bekend het beleid wordt gecoördineerd zodat het beleid van de verschillende ministeries een eenheid vormt. Zo'n Minister-President als eerste onder gelijken past beter bij de cultuur van Nederland, waar bedrijven een collegiale Raad van Bestuur hebben waarin de voorzitter ook "eerste onder gelijken is", en geen CEO in Amerikaanse stijl hebben die boegbeeld en kop van jut tegelijk is. De taak van de Bitse Prime Minister en de Duitse Bundeskanzlerin is heel anders. Piet de Jong (eerste minister van 1967-1971) kwam maar zelden in de Kamer. Maar nu wordt van alles meteen tot Chefsache gemaakt, een ontaarding.

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert18 mrt. 2017 - 17:26

onjuist wat een RvB betreft. er zijn wel degelijk verantwoordelijkheids en aansprakelijkheidsverschillen tussen CEO en CFO. ze mogen misschien collegiaal doen, de wetgevende macht maakt wel degelijk onderscheid.

richarrd
richarrd18 mrt. 2017 - 12:03

Het lijkt me voor alle partijen inderdaad het beste om niet met de VVD (of PVV) samen te werken. Veruit de meeste Nederlanders hebben niet op de VVD gestemd en dus is het volkomen legitiem om een regering te vormen waar de VVD geen onderdeel van uitmaakt.

3 Reacties
adriek
adriek18 mrt. 2017 - 14:28

Elke regering die 76 of meer zetels in de kamer heeft vertegenwoordigt de meerderheid van de Nederlanders (die gestemd hebben), zelfs al zijn het alle kleinste partijen, als ik goed tel doen dan de VVD, PVV en CDA niet mee en de rest wel. Het levert wel een interessante combinatie op.

BramS2
BramS218 mrt. 2017 - 15:31

Als je zo gaat redeneren is het legitiem om iedere partij uit te sluiten. En CDA en D66 zullen heus niet zoveel zetels kwijtraken als ze met de VVD gaan samenwerken.

richarrd
richarrd19 mrt. 2017 - 7:42

AdrieK Lijkt mij ook. BramS Ik denk dat je gelijk hebt maar het land zou er wel een stuk vriendelijker en dus vrolijker van worden. Want op het moment zijn het vooral Mark Rutte en zijn achterban die lachen.

Bouwman2
Bouwman218 mrt. 2017 - 11:10

Het is misleidend om Mark Rutte af te beelden als een spin. Rutte II was -zeker gezien de omstandigheden- buitengewoon succesvol, maar het was de kiezer die voortzetting zo nodig moest blokkeren. Het was natuurlijk goed dat de invloed van de PVV zich nu beperkt tot 13 procent van de stemmen voor de PVV. terwijl de normale aanhang op zo'n 23 procent geschat kan worden. Maar verkijk je niet op die getallen: een belangrijk deel van de stemmen waarop de PVV rekende zit nu niet alleen bij de deftig doende Baudet maar vooral bij het CDA. De stemmen voor het CDA kwamen niet van fervente kerkgangers of voorstanders van sociale dienstplicht noch van mensen die de Koning aan het hart gebakken is, maar van tactische kiezers die vonden dat het beeld van meneer Buma best aardig overeenstemde met hun PVV gedachten. De vraag is nu of Rutte het paard van Troje binnen gaat halen en die vlotte Klaver buiten werpt. Laat Alexander zich in de rol van junioir partner in de maatschap opdringen? Als sociaal liberaal zeg ik hem wat ik altijd ook tegen de snoek zeg als ik op mijn geheime visstekje zit te picknicken: niet happen domoor, voor je het weet zit de kat thuis van je te smullen. Hé Rutte, je hebt nu de verkiezingen gewonnen, maar ga je de formatie nu verliezen? .

Ter Havested
Ter Havested18 mrt. 2017 - 10:13

Wie durft... en haar identiteit niet voldoende zichtbaar houdt, zal gestraft worden bij de volgende verkiezingen. GroenLinks en D66 ben op uw hoede.... !!!

2 Reacties
rbakels
rbakels18 mrt. 2017 - 13:26

het Bolkestein-model lonkt: partijleiders die in de Kamer blijven zitten en lekker kritisch blijven op het Kabinet, zonder het echt in gevaar te brengen natuurlijk. Als Samsom zo'n toneelstukje had opgevoerd had hij op rozen gezeten. Maar wat doet de stumper? Hij vertelt het eerlijke verhaal. Zo'n man is inderdaad ongeschikt voor de politiek.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 mrt. 2017 - 19:40

[Maar wat doet de stumper? Hij vertelt het eerlijke verhaal. ] Waanzin, het hele en eerlijke verhaal dat bestaat natuurlijk niet. Dat is dan ook precies waarom de gebroken belofte van Spekman om dat wel te vertellen gedoemd was te mislukken.

Kepler
Kepler18 mrt. 2017 - 10:04

Klaver heeft zoveel ambitie, die gaat ervoor. Maar liever niet natuurlijk. Er is dit keer geen risico, er kan na 4 jaar bezuinigen weer worden uitgedeeld. Vier vette jaren. Klaver kan de oogst ophalen die de PvdA eigenlijk heeft verdiend. Vier jaar Sinterklaas spelen.

7 Reacties
Ter Havested
Ter Havested18 mrt. 2017 - 11:11

Die zou mogelijk op kunnen gaan als GroenLinks een meerderheid-positie zou beschikken in zo'n nieuw kabinet.. maar met nog geen 20% lijkt 4 jr. Sinterklaas spelen, door GroenLinks, toch een zwaar overdreven conclusie... Ik heb toch de indruk dat Klaver zwaar onderschat wordt... en dat Jesse zijn principes ver boven het eventueel pluche staan. Ben het wel eens dat PVDA meer verdient als het nu van de kiezer krijgt.

adriek
adriek18 mrt. 2017 - 11:11

Als de zeepbel tenminste vier jaar stand houdt. Ik voorzie dat het kabinet valt, juist voordat de bel knapt. Kunnen ze mooi weer spelen en iemand anders de schuld geven.

Cliff Clavin
Cliff Clavin18 mrt. 2017 - 11:33

Ik weet niet of je weet hoe het werkt - er is niets te verdelen, en de Sint zal de komende vier jaren niets doen. Daar zorgen de banken en de markten, en het onderling bijzonder solidaire grootkapitaal wel voor. Overigens is de cartoon heel mooi. De VVD is een dodelijke spin, of ook: een gifslang.

LaBou
LaBou 18 mrt. 2017 - 11:41

Die vette jaren waren van vóór 15 maart. Nu dat achter de rug is komen de wolken weer terug.

Kilted
Kilted18 mrt. 2017 - 12:09

Ik alle uitslagen van de 2de kamer verkiezingen sinds 1946 eens op een rijtje gezet. Wat daarbij zichtbaar wordt is dat het aantal zetels van partijen die als links en/of progressief kunnen worden gekwalificeerd over die periode als min of meer stabiel kan worden gezien

Kilted
Kilted18 mrt. 2017 - 12:26

Deel 2: (per ongeluk op verzenden geklikt) GL zal misschien nu profiteren, maar als ze gaan regeren is er alle kans dat die stemmen vanzelf weer terug vloeien. De linkse en/of progressieve partijen lijken nogal een soort van communicerende vaten te zijn, zo rond de 55 zetels. De PvdA heeft altijd een grote sociaal liberale vleugel gehad, en PvdA en D66 overlappen in dat deel. Toen de PvdA onder Wouter Bos een leider had die die vleugel aansprak werd D66 volledig leeggezogen en gereduceerd tot 3 zetels. Tegelijkertijd is de SP nooit zo groot geweest als bij de verkiezingen van 2006. Het is weliswaar enigszins afhankelijk van welke partijen je als links en/of progressief wil beschouwen, maar een echte trendbreuk is er ook nu niet geweest. Het enige jammere is dat links niet bereid lijkt een blok te willen vormen. Daarmee kan Rutte een verdeel en heers tactiek loslaten op de formatie die het zoveelste kabinet over rechts mogelijk maakt.

Thuru
Thuru8 apr. 2017 - 19:20

Dat PVDA is afgeslacht komt gewoon door het uitvoeren van VVD beleid aangevuld met slechte PVDA punten. Hopelijk houd VVD zijn rug rechte treft asiel en immigratie beleid en aan bezuiniging op ontwikkelingshulp. Niemand zitte wachten op honderdduizenden niet westerse migranten.. dus laten we daar maar een stokje voor steken. Dat GL dat punt niet binnensleept is helemaal niet erg en zou GL ook niet erg moeten vinden.