Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Durfden alle verslaafden maar wat Gordon doet

  •  
25-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
424 keer bekeken
  •  
640px-Gordon-heuckeroth-1316251709

© Cc-foto: Jan Ladage

'Beroemdheden hebben gemiddeld genomen een groter ego dan de onopvallende burgers. Dat maakt de stap om te erkennen dat ze een probleem hebben nog groter'
De opinies gingen weer alle kanten uit nadat onze nationale beroemdheid Gordon bekend had gemaakt zich vanwege een verslaving te laten helpen in een kliniek. ‘Aandachtsgeil’ las ik op Twitter, en eerlijk gezegd vond ik dat nogal misselijkmakend. Gordon houdt van aandacht en ik ook, maar heeft dat iets te maken met onmatig gebruik van alcohol of cocaïne? Onwaarschijnlijk, toch?
Wat mij inneemt voor Gordon is dat hij er tenminste eerlijk voor uitkomt dat hij hulp nodig heeft, en dat hij zich daar ook nog eens niet voor schaamt. Of: dat zijn schaamte niet leidt tot de verheimelijking, die zo kenmerkend is voor verslaving. Durfden alle verslaafden maar wat hij doet: ruiterlijk erkennen dat je een probleem hebt.
Erkennen dat je verslaafd bent en dat je dat niet op eigen kracht de baas kunt worden, is een eerste stap op weg naar mogelijk herstel. Gezien de lage succespercentages in de verslavingszorg ben je er dan nog lang niet, maar professionele hulp inroepen betekent in ieder geval het einde van de ontkenning van je probleem. Ook zo kenmerkend voor mensen met een verslaving: de ontkenning.
Beroemdheden hebben gemiddeld genomen een groter ego dan de onopvallende burgers. Dat maakt de stap om te erkennen dat ze een probleem hebben nog groter. En iedereen die in de verslavingszorg werkt, weet dat een groot ego een succesvolle behandeling vaak in de weg staat. Er zijn ook veel meer beroemdheden gestorven aan een verslaving dan er succesvol behandeld zijn. Publiekelijk althans.
Ik gun het iedereen en dus ook Gordon, dat hij of zij de nederigheid weet te vinden die nodig is voor een succesvolle behandeling. Want zoals ze bij de Anonieme Alcoholisten zeggen: ‘Zo lang andere zaken belangrijker zijn dan je herstel zul je nog veel verliezen…’
Bram Bakker is psychiater en eerste geneeskundige bij een verslavingszorg-instelling.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

JanB2
JanB228 jul. 2019 - 23:07

Misschien een idee om een nieuwe club op te richten. Die van BNPers (Bekende Nederlanders met een Probleem). An sich niks mis met dat G. ermee in de publiciteit treedt trouwens. Wellicht dat het een aantal mensen over de streep trekt om ook hulp te zoeken. Krijgt G. tóch nog een voorbeeldfunctie, iets dat er voor hem toch lange tijd níet in leek te zitten.

johannn2
johannn227 jul. 2019 - 10:26

Gordon is een extravert mens. Hij maakt van zijn hart geen moordkuil. Je moet het zijn om het te kunnen. .

Eric Minnens
Eric Minnens26 jul. 2019 - 8:14

Vraagje aan de psychiater. Ligt het ruiterlijk erkennen van jouw alcoholverslaving niet op hetzelfde niveau als het ruiterlijk erkennen van jouw homo-zijn? Gewoon een vorm van uit de kast komen? Op dat gebied is G gewoon ervaringsdeskundige. Dus lijkt me dat voor hem niet zo'n grote stap. Natuurlijk is er een verschil. Van homofilie kun je niet genezen. Toch goed dat hij van zijn alcoholverslaving af wil. Nu nog van zijn onderbroekenlol. Ook daar bestaat een therapie voor, er is zelfs een hele academie voor opgericht, de Kleinkunst Academie.

11 Reacties
Henk Joh
Henk Joh26 jul. 2019 - 8:51

Beetje lullige vergelijking Eric, Het uit te kast komen is een probleem wat de maatschappij heeft met jou. Genezen zou ik zo niet in deze context gebruiken. Middelen verslaving is een probleem van hemzelf. Wat jij onderbroekenlol noemt, is een probleem van jou zelf.

Eric Minnens
Eric Minnens26 jul. 2019 - 13:31

@Henk Joh "Het uit te kast komen is een probleem wat de maatschappij heeft met jou." Ja, maar het werkt twee kanten op. "Genezen zou ik zo niet in deze context gebruiken." Waarom niet? Ik wij toch op het verschil? "Middelen verslaving is een probleem van hemzelf." In eerste instantie wel. Maar ook de maatschappij heeft er last van. "Wat jij onderbroekenlol noemt, is een probleem van jou zelf." Van mij niet hoor, ik zet de tv wel uit als hij er met zijn slap gelul op komt. Maar hij zou dus best wat lesjes in subtiliteit kunnen gebruiken. Op genoemde academie bijvoorbeeld. Tenslotte. Ik begrijp jouw reactie niet helemaal. Als je me wilt vertellen dat iedereen die dat leuk vindt, recht heeft op onderbroekenlol, dan zijn we het gewoon eens. Ik zal alleen niet meelachen.

johannn2
johannn227 jul. 2019 - 10:12

Eric, Er is nogal wat 'gewoon' voor jou: 'Gewoon' uit de kast komen, 'gewoon' je verslaving bekend maken. Voor jou blijkbaar gewoon, voor anderen een hele stap. 'Uit de kast komen' betekent volgens filosofie-prof. Marli Huijer, dat je verwacht dat je daardoor aan vrijheid wint, maar dat het in werkelijkheid die juist beperkt. Hetzelfde geldt ongetwijfeld voor het openlijk bekend maken van je verslaving. Overigens snap ik niet wat er "ruiterlijk te erkennen" is aan homo zijn. Jouw denigrerende afgeven op zijn artistieke prestatie overstijgt zeker niet het niveau van onderbroekenlol. . .

Eric Minnens
Eric Minnens28 jul. 2019 - 9:12

@johann Mijn woordkeuze was zeker wat slordig. De zaken die ik benoem zijn inderdaad niet gewoon. Het is een stopwoordje dat je bij lezing beter (gewoon...!) kunt overslaan. En inderdaad, een verslaving kun je eventueel wel ruiterlijk erkennen, maar bij homo-zijn gebruik je andere woorden, zoals 'ervoor uitkomen'. Slordig, maar een welwillende lezer zou vooral op de strekking letten, en niet zo op die woordjes inhakken. Oké, jij bent niet zo welwillend dus. Wat ik accepteer. Kritiek houdt mij scherp. Eén punt is mij duister. Waar maak ik lol dan, laat staan onderbroekenlol? Ik maak slechts (drie) serieuze opmerkingen. ?

JanB2
JanB228 jul. 2019 - 23:00

Ben bang dat G. voor wat dat laatste betreft therapieresistent is.

johannn2
johannn229 jul. 2019 - 11:58

Eric, Misschien moet je in het vervolg beter op je woordkeuze letten, en waar die vandaan komt. Dan hoef je het later niet meer recht te praten. Je framing van mij als onwelwillend is een wel heel onwelwillende manier om kritiek te accepteren, Eric. Denigrerend, ontwaardend zijn kan minstens zo platvloers, laag bij de gronds zijn als onderbroekenlol, Eric, zoals ook Henk hierboven je al probeerde te vertellen. Ook in je reactie op hem had je wat moeite met je welwillend accepteren van kritiek. Werk eraan. In jouw geval is er sprake van culturele arrogantie. Ik vraag me af, waarom je het er in dit discours zo nodig met de haren bij moet slepen. .

Eric Minnens
Eric Minnens30 jul. 2019 - 5:06

@johann Wat een gortdroge, 'unempatische' reactie. Ga zo door, dan heb je altijd gelijk.

johannn2
johannn230 jul. 2019 - 8:34

Eric, Insgelijks .

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 aug. 2019 - 22:29

Eric heeft gewonnen, en Johannn naar de plastisch chirurg voor een teenverkleining. @HenkJoh Wat jij onderbroekenlol noemt, is een probleem van jou zelf. wat bedoel je daar nou mee?

johannn2
johannn22 aug. 2019 - 21:55

stok, Dank voor je scheidsrechtersrol. Ik had er wat moeite mee dat Eric van een serieus onderwerp een roddelrubriek wilde maken. En (goede) cultuur, waarvan Eric suggereert de drager te zijn, is er om opbouwend te zijn, niet om een ander mee af te breken. .

Henk Joh
Henk Joh4 aug. 2019 - 18:40

@stok, had m nog in mijn achterhoofd zitten en was eigenlijk niet zo van plan om te reageren. Ik gaf feedback maar dat werd geïnterpreteerd als kritiek. Dat was niet mijn bedoeling. Had ook geen intentie of zin om gelijk te krijgen. De vergelijking van uit de kast komen (letterlijk onder de maatschappelijke druk uitkomen van je sexuele geaardheid) met een aandoening vond ik niet zo ok. Voor wat betreft de onderbroekenlol. Ach humor wordt door iedereen anders beleefd. Er is heeeeeel veel humor. Je moet het maar net zo zien. Tot zo ver mijn afsluitende reactie

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jul. 2019 - 3:46

Met de inleiding ben ik het niet eens, het is juist andersom! Van 'gewone' mensen wordt a. veel minder gepikt en b. die worden nooit en te nimmer de hand boven het hoofd gehouden en C. zijn de gevolgen veel groter.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2019 - 7:38

de kracht van AA zit kennelijk niet langer in de eerste A

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jul. 2019 - 11:00

DanielleDefoe Het is ook pas dapper als het een bekende Nederlander is. Ach ja, de ene worstelaar is de andere niet. Hoeveel mensen overigens zouden zich met hem kunnen, willen, identificeren?

Audiomind
Audiomind26 jul. 2019 - 0:53

Mijn eyeopener? Het boek “zucht” van Bram Bakker. Thanks man!

Joop den Uil
Joop den Uil25 jul. 2019 - 16:29

er wordt van alles gedaan om maar een ''format'' te creeeren ; in dit geval wrsch ook wel. Publiek vreet alles

1 Reactie
johannn2
johannn227 jul. 2019 - 10:22

Joop, Een vooroordeel is toch altijd wat makkelijker gegeven dan een oordeel. Niet? .

Thuiszitter
Thuiszitter25 jul. 2019 - 15:21

Eerst zien dan geloof ik het pas, de man is al tig keer gestopt , hij heeft het ook nooit ontkend te gebruiken. Het ligt aan zijn daadwerkelijke wil om te stoppen. Ik hoop het voor hem ...

Ch0k3r
Ch0k3r25 jul. 2019 - 14:48

Dapper inderdaad. Maar volgens mij een zinloze actie tenzij Gordon ook bereid is de rest van zn levenswijze aan te passen. Ik voorspel; die komt uit de afkickkliniek, gaat weer met dezelfde personen om en hetzelfde werkschema, en zit binnen het jaar weer met een poederneus.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij25 jul. 2019 - 13:54

Is het wel zo moedig van Gordon? Of wordt hij wel gedwongen omdat het verdacht wordt als hij een paar weken niets van zich laat horen? Of zouden de roddeljournalisten er toch wel achter komen dus wederom "gedwongen"?

1 Reactie
johannn2
johannn227 jul. 2019 - 10:20

Fransss, En? wat is het antwoord? Of leef jij in een werkelijkheid van vermoedens? .

ton14024
ton1402425 jul. 2019 - 12:12

Ik heb dan weer meer last van een ziekelijke geldingsdrang. Wedden dat het een nieuw ´Gordon kan er niet afblijven´ format is.

1 Reactie
Rechtse Bal4
Rechtse Bal425 jul. 2019 - 17:10

zou wel een publiekstrekker zijn als er een cold-turkey Gordon in close-up aan het volk wordt getoond. Afschrikwekkend voor de fans (allebei) en einde carriere van deze ex-zanger

JasDon
JasDon25 jul. 2019 - 11:47

"Want zoals ze bij de Anonieme Alcoholisten zeggen: ‘Zo lang andere zaken belangrijker zijn dan je herstel zul je nog veel verliezen…’" Jammer genoeg hebben de AA het hier over god - het smaakje mag je zelf invullen -, minimaal zeven van de twaalf stappen verwijzen er namelijk naar. Van een schadelijke verslaving naar een irrationeel geloof in een sprookjesfiguur. Sommige mensen noemen dit een verbetering.

Bernie2
Bernie225 jul. 2019 - 10:36

Goed stuk Bram en beslist een eyeopener voor elke junk qua coke, tabak, alcohol etc. Toch kan ik me in het geval van Gordon niet aan de indruk onttrekken dat zijn nieuwe coming out een dubbele bodem heeft. Hoewel hij slim het gras voor de voeten van aanvallers wegmaait, genereert dit model natuurlijk erg veel aandacht. En ik schat zomaar in dat de man dit heerlijk vindt.

Paul250371
Paul25037125 jul. 2019 - 10:07

Ik kan er inkomen, ik persoonlijk begrijp niet waarom je het op soc.media moet zetten, dat riekt toch naar de sensatie. Aan de andere kant is het idd dapper.

3 Reacties
johannn2
johannn227 jul. 2019 - 10:18

Paul, Een extravert mens. Maakt van zijn hart geen moordkuil. .

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jul. 2019 - 11:09

Maakt dat uit. Waarom zou hij niet oprecht zijn? Mij gaat het er meer om dat BN-ers altijd de aandacht hebben van anderen en zo geweldig bevonden worden, terwijl ik weet niet hoeveel mensen in de samenleving hetzelfde meemaken, met hetzelfde worstelen, even 'dapper' zijn waar je zelden/nooit iets over hoort. Alsof BN-ers een bepaald veredeld ras zijn. Dat is al lang een ergernis van mij.

johannn2
johannn227 jul. 2019 - 21:05

Minoes, BN-er is een heel ruim begrip. Artiest, kunstenaar, voetballer, Kamerlid, wetenschapper. Verder zijn ze ook weer niet minder dan onbekende Nederlanders. En als het goed is kunnen ze een voorbeeldfunctie vervullen. .