Joop

Duizenden werknemers in opstand tegen iPhone-fabrikant na halvering lonen

  •  
15-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Bij protesten van duizenden arbeiders in Bangalore in de Indiase deelstaat Karnataka zijn 160 mensen gearresteerd. De werknemers van de fabriek van Wistron waar in opdracht van Apple iPhones worden gemaakt, kwamen bij het wisselen van de ploegendienst in opstand omdat hun lonen gekort zijn en ze niet uitbetaald werden. De woedende werknemers vernielden machines, auto’s en producten.
Volgens een woordvoerder van de fabriek waren bij de protesten 5000 contractarbeiders en 2000 onbekenden betrokken. De schade zou in de tonnen lopen. De politie heeft mensen gearresteerd op basis van camerabeelden en de namen op werkroosters. De productie in de fabriek is stilgelegd en Apple stuurt een onderzoeksteam dat moet uitzoeken hoe het conflict is ontstaan.
Lokale autoriteiten melden dat de fabriek na de lockdown de salarissen van werknemers met bijna de helft heeft gekort. Een woordvoerder van de Vakbond voor Arbeiders in de Ongeorganiseerde Sector wijt tegenover de Indian Express de incidenten aan een gebrek aan toezicht door de overheid. De bond stekt dat er veel fabrieken worden opgezet met gebruikmaking van tijdelijke krachten zonder dat naar de rechten van werknemers wordt gekeken.
De fabriek is eigendom van een bedrijf uit Taiwan en werd vorig jaar geopend. Er werken naar schatting 3000 mensen. Het streven is om de fabriek te laten groeien naar zo’n 10.000 werknemers.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 dec. 2020 - 14:53

Een van de rotte kanten van globalisering: dit soort praktijken zijn veel te riskant voor een Amerikaans bedrijf maar bespaart wel veel geld, en dus besteden ze het uit aan ondernemers uit groeilanden die dat varkentje wel even wassen. En Apple is nu overstuur en gaat diepgravend onderzoek doen. Hoe kon dit naar boven komen?

Ryan2
Ryan215 dec. 2020 - 13:41

Ach, wie zonder zonden is werpe de eerste steen. Wat te denken van Nederlandse bedrijven die in den vreemde mensen benadelen! Ik weet nog, dat er bij Philips zo'n dictator terug kwam uit het toenmalige Zuid Afrika van de Apartheid. De man die met Centurion precies hetzelfde deed als Apple nu. Decimeren was het idee, willekeurig iedere 10e man het ravijn in. Niet dat het wat geholpen heeft, de patsers bleven zitten.

Aart van de aap
Aart van de aap15 dec. 2020 - 12:55

Goed dat ze voor zichzelf opkomen. Aart is trots op ze. Dit is de enige manier om jezelf te beschermen. Dit is zelfverdediging. Directe actie. voor jezelf zorgen.

Zwerfstein
Zwerfstein15 dec. 2020 - 10:35

Altijd weer verbijsterend dat je maar iets onder het oppervlak van het flitsende imago van zo'n bedrijf hoeft te kijken om te zien hoe het werkelijk gaat.

[verwijderd]
[verwijderd]15 dec. 2020 - 9:49

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
LaBou
LaBou 15 dec. 2020 - 12:58

Kees, waar staat die muur van Obama?

GoudenBergen
GoudenBergen15 dec. 2020 - 9:46

Het wordt tijd dat Apple de fabriek overneemt en opnieuw begint en de mensen een redelijk loon betaalt. Het is nu teveel Wild West. Voor Vandalen is uiteraard geen plaats meer. Dit is weer een typisch voorbeeld van doorgeschoten globalisering.

1 Reactie
adriek
adriek15 dec. 2020 - 14:38

Daar hoeft Apple de fabriek niet voor over te nemen. Ze kijken wel uit: als ze de fabriek overnemen zijn ze direct verantwoordelijk, nu kunnen ze zich fijn verschuilen achter onwetendheid. Apple als grote klant kan heel goed arbeidsvoorwaarden afdwingen. Maar (ook) bij Apple is greenwashing op papier veel belangrijker dan het (echte) milieu en bovendien accpteren de aandeelhouders geen lagere winstcijfers.

adriek
adriek15 dec. 2020 - 9:45

"Apple heeft de financiële resultaten bekendgemaakt voor het vierde kwartaal van het boekjaar 2020, dat eindigde op 26 september 2020. Het bedrijf boekte een lichte omzetstijging die uitkwam op 64,7 miljard dollar en een kwartaalwinst van 12,47 miljard dollar, iets minder dan de winst van 13,69 miljard dollar van een jaar geleden." (dutchitchannel) "So we hold ourselves and our suppliers to the highest standards to protect the people in our supply chain, and the planet we all call home." (Apple website) "Workplace rights are human rights. We require suppliers to provide fair working hours, a safe work site, and an environment free from discrimination. These protections apply across the supply chain, regardless of a person’s job or location." (Apple website) Over betaling van werkers wordt niets gezegd. En met zulke armoedige winstcijfers is het natuurlijk moeilijk om nette salarissen te betalen, de aandeelhouders moeten tenslotte tevreden gehouden worden.

2 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 dec. 2020 - 16:55

Weet niet hoeveel mensen er in de hele keten werken, veel denk ik, maar als je 1 miljard van die 12,5 miljard winst zou pakken dan lijkt het me toch dat je een heel eind komt. Als die mensen daar ter plekke meer verdienen kunnen ze daar ook meer besteden wat dan weer ten goede komt aan de ontwikkeling.

Joe Speedboot
Joe Speedboot15 dec. 2020 - 19:00

'maar als je 1 miljard van die 12,5 miljard winst zou pakken dan lijkt het me toch dat je een heel eind komt.' Zo denken CEO's en aandeelhouders van corporates doorgaans niet. Die willen alleen maar winstmaximalisatie. De rest doet er voor hen niet toe.

Jerry Bidet
Jerry Bidet15 dec. 2020 - 9:30

Het moderne feodalisme in een notendop.

1 Reactie
Ryan2
Ryan215 dec. 2020 - 13:42

Zeg maar fascisme. De overheid in India kan er ook wat van.