Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duizenden scholen dicht: leraren staken voor verlaging werkdruk

  •  
30-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Striking teachers to the Kuip

© 2020-01-30 10:38:49 Demonstrating teachers during a protest march with banners in Rotterdam, The Netherlands, 30 January 2020. They demand extra structural investment in education. ANP ROBIN

Leraren vanuit het hele land staken vandaag en morgen voor structurele investeringen en een verlaging van de werkdruk. Zo zijn er marsen in Groningen, Rotterdam en Middelburg. Grote bijeenkomsten worden gehouden in De Kuip in Rotterdam en het Koning Willem II-stadion in Tilburg.
Duizenden scholen sluiten vandaag en morgen hun deuren. Attractieparken en musea maken daar gretig gebruik van en bieden tijdens de stakingsdagen fikse kortingen of gratis toegang aan scholieren en begeleiders.
Uit een enquête van de NOS onder ruim 3300 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs, blijkt dat 90 procent van de scholen zegt dat er vandaag één of meer leraren zullen staken. Niet iedereen krijgt echter doorbetaald tijdens de landelijke staking. Ondervraagden die daarmee te maken hebben, noemen die keuze teleurstellend, en voelen zich niet gesteund door hun werkgever. “Waar is de steun? We staken niet voor onszelf, maar om ons vak naar behoren uit te oefenen”, zegt een van hen tegen de NOS.
Jan de Vries, voorzitter van CNV Onderwijs betreurt het dat schoolbesturen dit besluit nemen. “Daarmee voelen al die leraren, schoolleiders en klassenassistenten zich minder gesteund, en we merken dat dat hen raakt.” De Vries hoopt daarom dat de besturen op hun besluit terugkomen.
Stichting Fluvium is een van de schoolbesturen die zijn werknemers niet doorbetaald. Voorzitter Jeroen Goes staat achter het doel van de staking, maar denkt dat de demonstraties weinig zullen uithalen. “Er is net een cao afgesloten, en we weten dat de politiek waarschijnlijk niet opnieuw geld gaat vrijmaken. Je weet eigenlijk bij voorbaat al dat er niet het gewenste effect uitkomt.”
Volgens Jan de Vries van CNV komt de staking precies op het juiste moment. “Vandaag staakt al het onderwijzend personeel niet voor een betere cao, maar voor goede oplossingen voor de lange termijn. We staken niet voor vandaag of morgen, maar voor beter onderwijs in de toekomst.”
Minister Slob van Onderwijs begrijpt de zorgen van leerkrachten, maar zegt dat er geen extra geld komt om aan de eisen van de leraren in het primair- en voortgezet onderwijs te voldoen. Dit maakte hij duidelijk aan de vooravond van de tweedaagse landelijke onderwijsstaking.
Onderwijsbonden en veel oppositiepartijen eisten in november al “structureel” meer geld, voor een langere termijn. Slob had 460 miljoen euro ‘incidenteel’ toegezegd, maar dat is alleen voor 2020 en 2021. Met incidenteel geld kunnen de salarissen niet worden verhoogd en kunnen er geen onderwijsassistenten worden aangenomen, aldus de onderwijssector.
De minister zegt dat dit kabinet al veel extra geld heeft uitgetrokken, voor bijvoorbeeld een beter salaris in het primaire onderwijs. Sinds vorig jaar december is er een nieuwe cao voor het onderwijs. Daarin werd een loonsverhoging van 4,5 procent afgesproken voor al het onderwijspersoneel. Volgens veel stakers gaat het dan ook niet om salarisverhoging, maar om een structurele oplossing voor het lerarentekort, met minder werkdruk, kleinere klassen en minder administratie.
cc-foto: Twitter / HuizengavanderBruggen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Stientje2
Stientje230 jan. 2020 - 22:06

Wat zou toch de oorzaak kunnen zijn dat er zo'n leraren te kort is? Het lijkt mij eigenlijk wel eenvoudig om daar een antwoord op te vinden. Het probleem ligt hoofdzakelijk bij de ouders ván de scholieren. Ouders hebben geen zicht meer op wat hun kroost doet. Dat zou mogelijk kunnen komen omdat beide ouders buitenshuis werken, en er geen goede opvang is voor de kinderen. Een tragisch voorbeeld is v.w.b. de zoon van burgemeester Halsema. Die kon met een revolver van zijn vader de straat op, met alle gevolgen van dien. Een klein voorbeeldje maar. Jongemensen die een beroepskeuze willen maken kiezen dan ook niet zo gauw voor een Pabo-opleiding, omdat vele kinderen vrijgevochten wezens zijn. Alles kan.....alles mag! Bovendien zijn die zelfde ouders al snel bij de leerkracht áls zij menen dat er iets niet goed verloopt tussen leerkracht en leerling. De druk is dan veel te groot om dagelijks voor de klas te staan. In de jaren vijftig zat ik in een klas met vijftig leerlingen. Er was rust, en ieder kind kreeg haar/zijn aandacht. Zelden werd er een kind de klas uitgestuurd of andere paniek toestanden. En, was er een onderwijzer ziek, dan werden de deuren van het leslokaal open gezet, zodat de onderwijzer die klas er naast kon behappen. Dat was van zelfsprekend. Nu is dat ondenkbaar. Ouders...…...neem Uw verantwoordelijkheid.

Thelonious Monk
Thelonious Monk30 jan. 2020 - 17:48

Nee, het ligt niet aan de verschillen tussen de kinderen en ook niet aan de assertieve ouders, Zwerfstein. Het ligt ook niet aan de parttime werkende docenten, Starter, want die doen dat omdat ze geheid burnout raken als ze fulltime werken (een op de vier docenten in BO en VO raakt nu al burnout). Het ligt aan een groeiende onderwijscrisis, die zich voor de leraren onder meer manifesteert in toenemende werkdruk, burnoutcijfers, lesuitval en achterblijvende salarisontwikkeling; voor de leerlingen, in meer bijlessen (een op de drie leerlingen krijgt nu al betaalde bijles), toenemende kansenongelijkheid en een sociale tweedeling door de snelle groei van particulier onderwijs. Het geld is er wel, maar het wordt simpelweg niet in maatschappelijke instellingen geïnvesteerd. Daarmee is deze staking ook een protest tegen een regeringsbeleid dat al decennialang, met snoeiharde bezuinigingen en loonbevriezing, bezig is om de zorg, het onderwijs en de hele publieke sector uit te hollen.

Zwerfstein
Zwerfstein30 jan. 2020 - 15:19

Van wat ik aan geluiden uit mijn omgeving opmaak zijn er volgens mij twee dingen die spelen: elk kind heeft tegenwoordig een eigen individuele 'leerroute' en als je 25 kinderen in de klas hebt wens ik je als docent veel succes om elk kind in feite apart les per leerroute te moeten geven in plaats van klassikaal. Het andere is dat ouders volgens mij veel assertiever en/of intimiderender zijn geworden. Voor je het weet ben je als leraar onderwerp van discussie in een app-groep van ouders, daar ben je lekker klaar mee. En dat maakt het werk ook veel minder leuk lijkt me.

1 Reactie
TRAXX2
TRAXX230 jan. 2020 - 16:07

Ik heb sowieso te doen met leraren.... ik heb uiteraard veel scholieren in de trein en eerlijk gezegd wil ik ze vaak na 2 minuten al schoppen. Ik ben in de gelukkige positie dat ik de deur van m'n hok gewoon weer dicht kan trekken en er dus niet geschopt hoeft te worden. Leraren hebben die optie niet. Het lijkt mij een erg maagzweer-opwekkende baan....

Starter2
Starter230 jan. 2020 - 11:44

Het grote probleem hier is part-time werken. Een kleine uitbreiding van de uren levert genoeg ruimte op om de gaten op te vullen. Als we daarnaast de administrative last verminderen en de opvoeding weer bij de ouders laten dan zijn we een heel eind op weg.

1 Reactie
LaBou
LaBou 30 jan. 2020 - 17:43

Want alleen de rijd die leraren voor de klas staan is werktijd. De rest rekenen we dan gewoon als vrije tijd, dan klopt het beeld dat opgeroepen wordt over onderwijskrachten ook weer.