Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Duizenden ouders gedupeerd door Belastingdienst in toeslagenaffaire

  •  
08-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ministerraad op het Binnenhof

© 2018-10-12 10:30:16 DEN HAAG - Staatssecretaris Menno Snel van Financi‘n (D66) arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. ANP BART MAAT

De Belastingdienst heeft hoogstwaarschijnlijk niet bij de bekende 300, maar bij duizenden ouders onterecht de kinderopvangtoeslagen stopgezet en teruggevorderd. Dat meldt RTL Nieuws vanavond. De toeslagenaffaire blijkt daarmee opnieuw groter en ernstiger dan staatssecretaris Snel van Financiën in de Kamer liet blijken.
RTL Nieuws bericht over een rechtszaak van een gedupeerde ouder die vandaag voorkwam bij de rechtbank Rotterdam:
"Tot dusver was slechts bekend dat ruim 300 ouders van het Eindhovense bureau in 2014 slachtoffer werden van het onrechtmatig optreden van de Belastingdienst. Deze zaak staat bekend als CAF11. In de zaak die vandaag diende, blijkt het te gaan om CAF16, erkende de Belastingdienst vandaag. De dienst noemde het zelf ‘pijnlijk’, en concludeerde zelf dat in de zaak tegen de moeder ‘onrechtmatig’ is gehandeld. Het is voor het eerst dat dit in een rechtszaak wordt toegegeven. Hoeveel gedupeerden er verder zijn in CAF16, moet nog duidelijk worden. Er zijn 170 CAF-zaken, waarin een veelvoud van gastouders, gastouderbureaus en ouders zijn betrokken. Vorige week zei Snel in een zeer kritisch Kamerdebat dat hij ‘geen signalen’ had dat zijn eigen dienst in meer zaken tegen de wet handelde. “Ik kan geen signalen tellen die ik niet ken.”"
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA wil nu onmiddellijk van Snel horen hoeveel ouders er precies gedupeerd zijn, en hoe de Belastingdienst hen gaat compenseren. Omtzigt vreest dat er weleens duizenden of tienduizenden mensen getroffen kunnen zijn. Ook Renske Leijten van de SP laat zich niet langer met een kluitje in het riet sturen door Snel en gaat daarom een meldpunt openen waar alle gedupeerde ouders zich kunnen melden.
In een woedende column schrijft journalist Pieter Klein van RTL Nieuws, die de zaak aan het rollen bracht in samenwerking met Jan Kleinnijenhuis van Trouw, zijn frustratie over het aanhoudende verzwijgen, verdraaien en ronduit liegen door de staatssecretaris van zich af:
"Weet u nog, de onjuiste en onbehoorlijke stopzetting van toeslagen van kinderopvang van ruim 300 ouders in 2014? Niets fout gedaan. Jarenlang kapot geprocedeerd door de Belastingdienst. Baan kwijt. Echtscheiding. In grote financiële problemen komen omdat ook andere jaren werden teruggevorderd: tienduizenden euro’s. Niet in aanmerking komen voor betalingsregelingen omdat ze zogenaamd verdacht werden van fraude. Op zwarte lijsten komen, geen antwoord krijgen."
Hij vraagt zich af of er wel voldoende besef is van de menselijke schade die de Belastingdienst heeft aangericht:
"De ouders die in eerste aanleg werden aangepakt hadden allemaal een migratie-achtergrond. Een van die mensen pleegde zelfmoord, nadat de Belastingdienst tienduizenden euro’s terugvorderde.CAF11. CAF 16. 170 CAF-zaken. Daarachter een veelvoud van gastouders. En gastouderbureaus. En daarachter weer een veelvoud van honderden kwetsbare ouders. Reken maar uit. Er heeft een jarenlange, schaamteloze heksenjacht plaats gevonden tegen duizenden ouders. Hoe veel levens zijn er de vernieling in geholpen?"

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Zapata
Zapata9 jul. 2019 - 21:19

Het lijkt wel alsof men hier de gruwelijke consequentie niet wil zien terwijl Jopers toch altijd heel sterk tegen racisme gekant zijn. Hier heeft een overheidsinstelling bewust op migratie achtergrond honderden/duizenden mensen geterroriseert, vervolgd en het leven onmogelijk gemaakt. Veelal onterecht. Enorme schade is aangericht in het leven van mensen. Kafka met een sausje van racisme. De verantwoordelijke bewindspersoon heeft hierover geprobeerd feiten achter te houden, heeft gedraaid en waarschijnlijkn gelogen. Maar mag blijven zitten. In wat voor achterlijke rechtstaat leven we als dit niet wordt bestraft en de verantwoordelijke ambtenaren niet direct worden ontslagen en vervolgd? En dat de verantwoordelijke bewindspersoon niet direct zijn biezen pakt. Waarom laten onze christenbroeders die altijd zo begaan zijn met het lot van de medemens (in woord) niet op deze zaak dit kabinet vallen? Wat er hier is gebeurd is walgelijk.

Bert de Vries
Bert de Vries9 jul. 2019 - 15:00

Snel heeft de gang van zaken bij de Belastingdienst geweten aan een sterke inzet na de onthullingen over de Bulgarenfraude. Die sterke inzet voerde hij tevens aan als een soort rechtvaardiging. Die verklaring zegt alles over Snel. Misdrijf van een overheidsdienst wordt gerechtvaardigd door waanzin. Snel, D66, deugt niet. Hij is ofwel moreel totaal ongeschikt voor deze functie, danwel heeft hij zich laten inpakken door hooggeplaatste ambtenaren van de dienst. In beide gevallen moet het parlement hem wegsturen. Wie dit accepteert, is als volksvertegenwoordiger geen knip voor de neus waard. En het is verbijsterend om te zien met hoeveel kneuzen Rutte zijn kabinetten heeft gevuld. Dat kan, acht jaar lang, geen toeval meer zijn. Het is mij niet duidelijk of er iets systematisch onderligt, maar het is meer dan zorgelijk.

west012
west0129 jul. 2019 - 13:09

Honderden, mogelijk duizenden gezinnen in problemen tot zelfmoord toe. Je reinste terreur.

Van Tax
Van Tax9 jul. 2019 - 10:36

Even vooropgesteld: Alle toeslagen zijn een ramp. Veel te ingewikkeld voor een instantie als de belastingdienst die gericht is op innen. Daarnaast is de mentaliteit bij de belastingdienst verkeerd. "leuker kunnen we het niet maken" lijkt tegenwoordig de lijfspreuk. Een kille inningsmachine is het geworden waarbij je niemand meer direct te spreken krijgt, waarbij iedereen een nummertje is geworden. Alsof iedereen die belasting betaalt een grote graaier is. En waarbij de medewerkers nul vrijheid hebben om naar eigen inzicht te handelen. Tijd voor een grote mentaliteitsverandering.

Joop den Uil
Joop den Uil9 jul. 2019 - 8:48

iedereen moet er zichzelf maar in verdiepen maar heel dat toeslagenstelsel klopt van geen kant en is een bron van onduidelijkheid en derhalve misbruik. de discussie bestaat momenteel alleen nog maar uit kreten zonder diepgang. Snel moet hangen is de boodschap en daar worden alle middelen voor gebruikt. Deze kapitalistische maatschappij is een geldrondpompmachine geworden. Met dank aan het tandem VVD/D66/CDA

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens9 jul. 2019 - 12:26

@ Joop den Uil Jij schrijft: de discussie bestaat momenteel alleen nog maar uit kreten zonder diepgang. En daarvoor: iedereen moet er zichzelf maar in verdiepen maar heel dat toeslagenstelsel klopt van geen kant en is een bron van onduidelijkheid en derhalve misbruik. Dus je doet zelf exact wat je anderen verwijt. Namelijk loze kreten zonder diepgang.

vdbemt
vdbemt9 jul. 2019 - 8:42

De belastingdienst. Een organisatie die door (de) regering(en) maar niet onder controle te houden is. Staatssecretaris Weekers is erover gestruikeld. Wiebes had het heel moeilijk en mag blij zijn dat er een nieuwe kabinetsperiode aanbrak waarin hij wat anders kon gaan doen. Het is ook lastig om in korte tijd de hand erachter te krijgen en overwicht te hebben. Blijkt opnieuw bij Snel. Maar lieg er niet over.

Frits Jansen
Frits Jansen9 jul. 2019 - 8:41

Die wantoestanden zijn uiteindelijk een gevolg van de VVD dogma dat we naar minder ambtenaren moeten. Onzin: het gaat in werkelijkheid om de "lijn/staf-ratio": minder managers, meer werkers.

Roel2
Roel29 jul. 2019 - 6:15

170 (vergelijkbare ?) zaken??? Moet de belastingdienst intussen niet als criminele organisatie worden aangemerkt, zoveel levens hebben ze moedwillig geruïneerd?? En wanneer is het gerechtvaardigd als ik zeg niet te willen betalen aan een evident racistisch orgaan? Hieronder wordt ontslag geopperd, maar ik wil dat deze mensen vervolgd worden. Is een parlementaire enquete al aangevraagd?

adriek
adriek9 jul. 2019 - 6:14

Bij de belastingdienst zijn personeels- en ICT problemen. Er ongetwijfeld een computerprogramma dat met een slecht getraind 'intelligent' algoritme 'mogelijke fraude' signaleert. Er zitten (meestal) kerels achter bureau's die geen tijd en (vooral) geen zin hebben om deze signalen zorgvuldig te onderzoeken. De computer heeft tenslotte altijd gelijk. Tel één bij één op en je krijgt dit soort narigheid. Parkeer- en snelheidsboetes zijn door vergaande automatisering winstgevend en worden met gulle hand uitgedeeld, de pakkans bij appen achter het stuur blijft nihil, het aantal verkeersdoden blijft stijgen. De (reis)verzekering oplichten kan nog steeds omdat controle meer geld kost dan een nieuwe iphone die (zogenaamd) in de wc is gevallen. Als je wit en rond de dertig bent kun je probleemloos met uitkeringen knoeien, als je 'een migratieachergrond hebt' ben je bij voorbaar verdacht. Georganiseerde WW fraudeurs die in een buitenland verblijven vervolgen we niet, want dat is onrendabel. Zorgcowboys (een eufemisme voor fraudeurs) die op grote schaal met declaraties knoeien en zo miljoenen achterover drukken kunnen we niet controleren, want te ingewikkeld. Voor zo'n vijftig miljard euro BTW fraude blijft jaar na jaar ongestraft, want Europa. De NVWA keurt voornamelijk papieren, want geen personeel, geen macht en geen verstand van zaken. Het is te triest voor woorden allemaal.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen9 jul. 2019 - 9:09

De belastingdienst moet extern ingekochte IT diensten aanbesteden. Dan krijgt het goedkoopste bedrijf de order. Die precies levert wat gevraagd wordt, ook als dat te weinig is. En dan verdienen ze grof op "meerwerk". Dat systeem vraagt erom om belazerd te worden.

msj_meijerink
msj_meijerink9 jul. 2019 - 5:38

Conclusie van de heer Meijerink: Menno moet Snel weg uit de politiek!

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen9 jul. 2019 - 9:12

Snel heeft een prima staat van dienst in de financiële sector. Maar voor politiek heb je een ondeskundige praatjesmaker nodig, een Sharon Dijksma (de "praatpop") of Henk Kamp.

madbako
madbako9 jul. 2019 - 12:53

@Frits Jansen 9 juli 2019 at 11:12 Snel heeft een prima staat van dienst in de financiële sector. Had ie daar moeten blijven. Schoenmaker hou je bij je leest. Als staats secretaris is het dus gewoon een sukkel

DaanOuwens
DaanOuwens9 jul. 2019 - 5:15

Dit lijkt toch ernstiger dan ik in eerste aanleg dacht. Ik kon mij niet voorstellen dat racisme binnen de belastingdienst zo diep in de organisatie was doorgedrongen dat het handelen te opzichte van een groep burgers erdoor wordt bepaald. Naar aanleiding van de eerste casus dacht ik veel meer aan incompetentie van enkele medewerkers van de dienst en de lafheid van anderen binnen de organisatie om daar wat van te zeggen en er iets aan te doen. Maar als exact hetzelfde probleem op meerdere plaatsen in het land speelt is er meer aan de hand. De belastingdienst is regionaal georganiseerd en als in meerdere regio's sprake is van hetzelfde discriminerende beleid zit het probleem dieper. En moet Snel naar een ander soort oplossing. Dan moeten de verantwoordelijken, niet alleen de leidinggevenden maar ook de uitvoerenden aangesproken worden op hun handelen en ontslagen worden. Racisme en discriminatie binnen organisaties zoals de belastingdienst maar bijvoorbeeld ook de politie is extreem schadelijk voor de samenleving als geheel. Het is ook een prima ontslaggrond over overheidspersoneel. Dit is een soort gezwel dat weggesneden moet worden.

Tigranes
Tigranes9 jul. 2019 - 0:39

Al is de leugen nog zo Snel, de waarheid achterhaald hem wel?

Roy2
Roy28 jul. 2019 - 22:40

Dat de Belastingdienst ten onrechte uitbetaalde toeslagen terug vordert is uiteraard normaal maar het terug vorderen van terechte toeslagen is SCHANDALIG en volstrekt onbegrijpelijk. De attitude van de Belastingdienst lijkt op machtsmisbruik en ze zeggen als het ware: we hebben altijd gelijk, zelfs als we ongelijk hebben. Ik ben het eens met Nozemans maar ik vrees dat er geen koppen zullen gaan rollen. Kijk maar naar het UWV.

Hank Nozemans
Hank Nozemans8 jul. 2019 - 21:58

Elke topambtenaar die betrokken was bij deze zaak, op staande voet ontslaan, inclusief de betrokken ministers, mochten die nog voor de overheid werken.