Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duizenden ouders gedupeerd door Belastingdienst in toeslagenaffaire

  •  
08-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
Ministerraad op het Binnenhof

© 2018-10-12 10:30:16 DEN HAAG - Staatssecretaris Menno Snel van Financi‘n (D66) arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. ANP BART MAAT

De Belastingdienst heeft hoogstwaarschijnlijk niet bij de bekende 300, maar bij duizenden ouders onterecht de kinderopvangtoeslagen stopgezet en teruggevorderd. Dat meldt RTL Nieuws vanavond. De toeslagenaffaire blijkt daarmee opnieuw groter en ernstiger dan staatssecretaris Snel van Financiën in de Kamer liet blijken.
RTL Nieuws bericht over een rechtszaak van een gedupeerde ouder die vandaag voorkwam bij de rechtbank Rotterdam:
"Tot dusver was slechts bekend dat ruim 300 ouders van het Eindhovense bureau in 2014 slachtoffer werden van het onrechtmatig optreden van de Belastingdienst. Deze zaak staat bekend als CAF11. In de zaak die vandaag diende, blijkt het te gaan om CAF16, erkende de Belastingdienst vandaag. De dienst noemde het zelf ‘pijnlijk’, en concludeerde zelf dat in de zaak tegen de moeder ‘onrechtmatig’ is gehandeld. Het is voor het eerst dat dit in een rechtszaak wordt toegegeven. Hoeveel gedupeerden er verder zijn in CAF16, moet nog duidelijk worden. Er zijn 170 CAF-zaken, waarin een veelvoud van gastouders, gastouderbureaus en ouders zijn betrokken. Vorige week zei Snel in een zeer kritisch Kamerdebat dat hij ‘geen signalen’ had dat zijn eigen dienst in meer zaken tegen de wet handelde. “Ik kan geen signalen tellen die ik niet ken.”"
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA wil nu onmiddellijk van Snel horen hoeveel ouders er precies gedupeerd zijn, en hoe de Belastingdienst hen gaat compenseren. Omtzigt vreest dat er weleens duizenden of tienduizenden mensen getroffen kunnen zijn. Ook Renske Leijten van de SP laat zich niet langer met een kluitje in het riet sturen door Snel en gaat daarom een meldpunt openen waar alle gedupeerde ouders zich kunnen melden.
In een woedende column schrijft journalist Pieter Klein van RTL Nieuws, die de zaak aan het rollen bracht in samenwerking met Jan Kleinnijenhuis van Trouw, zijn frustratie over het aanhoudende verzwijgen, verdraaien en ronduit liegen door de staatssecretaris van zich af:
"Weet u nog, de onjuiste en onbehoorlijke stopzetting van toeslagen van kinderopvang van ruim 300 ouders in 2014? Niets fout gedaan. Jarenlang kapot geprocedeerd door de Belastingdienst. Baan kwijt. Echtscheiding. In grote financiële problemen komen omdat ook andere jaren werden teruggevorderd: tienduizenden euro’s. Niet in aanmerking komen voor betalingsregelingen omdat ze zogenaamd verdacht werden van fraude. Op zwarte lijsten komen, geen antwoord krijgen."
Hij vraagt zich af of er wel voldoende besef is van de menselijke schade die de Belastingdienst heeft aangericht:
"De ouders die in eerste aanleg werden aangepakt hadden allemaal een migratie-achtergrond. Een van die mensen pleegde zelfmoord, nadat de Belastingdienst tienduizenden euro’s terugvorderde.CAF11. CAF 16. 170 CAF-zaken. Daarachter een veelvoud van gastouders. En gastouderbureaus. En daarachter weer een veelvoud van honderden kwetsbare ouders. Reken maar uit. Er heeft een jarenlange, schaamteloze heksenjacht plaats gevonden tegen duizenden ouders. Hoe veel levens zijn er de vernieling in geholpen?"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.