Joop

Duizenden gevallen van slavernij binnen huwelijken in Engeland

  •    •  
28-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rope-1655780_1920
Alleen al in de afgelopen drie jaar zijn 3,5 duizend gevallen van huwelijkse gevangenschap gemeld in Engeland. Dit meldt The Guardian. Waarschijnlijk ligt dit cijfer nog een stuk hoger, omdat het lastig is te achterhalen wat er achter een voordeur gebeurt, zeggen experts.
De data werd verzameld door de Iraanse en Koerdische Vrouwenrechten Organisatie (IKWRO). Vorig jaar alleen al kreeg Karma Nirvana, een andere organisatie die zich inzet voor slachtoffers van eer-gebaseerd misbruik en gedwongen huwelijken, bijna 9000 telefoongesprekken binnen met meldingen over vermeende gedwongen huwelijken. Meer dan tweehonderd keer ging het om kinderen jonger dan vijftien jaar oud. In acht situaties werd er advies gegeven over kinderen jongeren dan tien jaar.
Juristen zeggen dat het nog een hele kluif wordt om de vermeende daders achter slot en grendel te zetten, als het al lukt de strafmaat op te trekken naar die van een moderne vorm van slavernij. Dat laatste is waar de organisaties naar streven. Directeur Jasvinder Sanghera van Karma Nirvana: ‘Slachtoffers die als slaven worden behandeld en te maken hebben met dreigementen en geweld, dragen de last van hun families die hen onder druk zetten om in het huwelijk te blijven om zo geen schande over de familie te brengen.’ Omdat het bijna altijd gaat om naasten is het buitengewoon lastig getuigen te vinden die de toorn van hun naasten over zich heen durven te laten komen.
Het hoofd van de politie-afdeling die gaat over eer-gerelateerde misdaad, Ivan Balhatchet, laat tegen The Guardian weten dat er veel meer bewustzijn moet komen om dit soort misbruik te ontdekken en te voorkomen. Een eenheid van de Engelse overheid die zich hier exclusief mee bezig houdt, kwam in ‘slechts’ 1200 situaties in actie – de top van de ijsberg.
Cc-foto: Pixabay
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Karingin
Karingin29 mei 2018 - 15:29

Heftig maar niet heel verrassend. Staan ze in de VK niet shariarechtspraak toe? Als dat nog het geval is lijkt het me helemaal lastig aan te pakken

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mei 2018 - 9:06

In Angelsaksische rechtssystemen, zoals in Groot-Brittannië en Canada, kan de geschillenbeslechting in familiekwesties de vorm aannemen van door de staat erkende arbitrage. Dat betekent dat de uitspraak van de religieuze arbitragecommissie wordt erkend door de rechtbank. Overigens hebben katholieken en joden ook hun eigen "rechtbanken". Daar gelden ook regels die indruisen tegen de Nederlandse rechtsorde.

Davy ????
Davy ????29 mei 2018 - 8:52

Er is wel meer mis in Engeland. Hopelijk gaan ze dit tot de bodem uitzoeken, dit kunnen wij niet toelaten.

Monica Lewinsky
Monica Lewinsky29 mei 2018 - 7:56

Als de cultuur niet westers is is hij per definitie goed.

2 Reacties
Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar30 mei 2018 - 8:16

Snap ik niet helemaal. Ik heb zelf een etnische achtergrond met wortels zowel in het oosten als het westen en ik vind geen van beide culturen waaruit ik kom per definitie goed en ook ben ik niet schizofreen of zo en ook heb ik geen last van problemen met gevoelens van loyaliteit ten opzichte van de ene of andere cultuur. Hoe moet ik mezelf dan zien volgens jou: als half goed, half slecht? Persoonlijk houd ik wel van bepaalde cultuuruitingen zoals beeldende kunst, architectuur, literatuur, muziek, dans, etc., uit zowel de westerse als oosterse cultuur, maar ik verafschuw geweld tegen en onderdrukking van vrouwen onder het mom van religie/cultuur of welke vorm van geweld of onderdrukking dan ook. Sorry voor deze nuances, daar zit je vast niet op te wachten.

Monica Lewinsky
Monica Lewinsky30 mei 2018 - 13:11

@Applonia Mijn opmerking was cynisch bedoeld. Bij linkse forumleden zie je pure onwil om niet-autochtone culturen aan te spreken op fouten hoe klein ook, en een wild enthousiasme om de westerse cultuur van alles de schuld te geven. Ik zie veel moois in andere culturen, en ik heb daar ook grote belangstelling voor. Dus ik kan het met jouw nuances eens zijn. Ik weiger alleen westerse schuld als vanzelfsprekend te beschouwen, en zie ook veel minder westerse schuld dan de goegemeente hier.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mei 2018 - 7:55

Ik heb op de Nederlandse TV toch ook een documentaire gezien over dit probleem in Nederland, het bestaat hier blijkbaar ook. Een maatschappelijk werkster die speciaal hierdoor ging rondrijden in een van de steden, probeerde te achterhalen waar bepaalde vrouwen binnengehouden werden, opgesloten. Was heel moeilijk aan te pakken blijkbaar, alleen al het achterhalen en dan nog het ingrijpen.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mei 2018 - 9:02

Het verwey-jonker instituut heeft er ook onderzoek naar gedaan in Den Haag. Experts schatten het aantal verborgen vrouwen daar op ongeveer 190 tot 250 (in 2014 het kunnen er best meer zijn). Zij beschrijven om wat voor vrouwen het gaat. De man en zijn familie spelen een grote rol in het verborgen houden van de vrouw. Zij gebruiken tradities, religie en schaamte om de ondergeschikte positie van de vrouw te benadrukken en haar vrijheid en bewegingsruimte in te perken. Femmes-for-Freedom houden zich er ook mee bezig maar ik vermoed dat zij geen cijfers hebben voor Rotterdam. Het zal daar niet om minder gaan stel ik me zo voor. www.verwey-jonker.nl/doc/2015/115002-verborgen-vrouwen-denhaag.pdf

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mei 2018 - 23:43

Ik dacht dat de documentaire die ik had gezien over Rotterdam ging maar zeker weten doe ik het niet.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg29 mei 2018 - 7:35

Deze vorm van 'intimate terrorism' is misschien wel de gruwelijkste, omdat slachtoffers ook van hun eigen familie geen enkele steun krijgen. Het hele familiesysteem is in zekere zin psychopathisch.

Phil2
Phil229 mei 2018 - 4:17

Eigenlijk een hele wrange waarheid - dat vrijheden van andersdenkenden en - voelenden op papier steeds groter worden, maar dat er een barre realiteit is dat zich aan het gezichtsveld van media en medeburgers onttrekt waarbij de verschrikkelijkste dingen gebeuren. Daar moet zonder al teveel consideratie voor cultuur en religie (want anders schuilt er ongelijkheid voor de wet en in de beoordeling van het handhaven van individuele rechten!) hard tegen worden opgetreden. Desnoods na gevangenisstraf alsnog uit het land zetten.

1 Reactie
FairTrade
FairTrade30 mei 2018 - 1:38

Jij zegt eerst dat er geen onderscheid gemaakt moet worden en er zonder consideratie voor cultuur en religie, de wet gehandhaafd moet worden. Oké, dat is tot nu toe goed. Daarna zeg je dat deze mensen (allochtonen) het land uitgezet moeten worden. Dus dan wil je ineens wel weer onderscheid maken en met dubbele maten meten. Autochtonen kun je immers helemaal niet uitzetten als ze geen tweede nationaliteit hebben. Allochtonen moeten volgens jou dus zwaarder bestraft worden (uitzetten na gevangenisstraf) dan autochtonen, ondanks dat die misschien wel nog veel zwaardere misdrijven dan vrouwenonderdrukking hebben gepleegd.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen28 mei 2018 - 19:45

Juist onder dit soort artikelen mis ik de reacties van de Kees Aldersen onder ons. Kees Alders schreef elders op deze site "Noemt u mij maar policor". Vervolgens een gloedvol betoog over centrale waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap. De rechtsstaat, scheiding van kerk en staat en de mensenrechten worden vervolgens ook genoemd. Volkomen terecht natuurlijk. Nu gaat het mij niet sec om Kees Alders, het lijkt mij een zeer sympathieke man. Feit is dat er nogal wat Kees Aldersen rondlopen. Mensen die hun mond vol hebben over mensenrechten, vrijheid en gelijkheid maar die onder artikelen zoals deze schitteren door afwezigheid.

11 Reacties
NedBall93
NedBall9328 mei 2018 - 22:12

Nog triester is bijvoorbeeld dat ik hier niks over kan vinden op de website van de BBC. Óf ik moet slecht kijken of het is er gewoon niet. Is geen nieuws ook een vorm van nepnieuws? Behalve dat kun je er helaas weinig mee. Het speelt binnen gezinnen en het is niet controversieel. Iedereen zal het er mee eens zijn dat het vreselijk is. Dat maakt dit soort onderwerpen altijd zo moeilijk bespreekbaar. Dat is jammer want is als iets niet besproken wordt kan het niet opgelost worden.

Ozon
Ozon28 mei 2018 - 23:59

NedBall93 Zeker moeilijk bespreekbaar als vrouwen die zich tegen dergelijke praktijken uitspreken verdacht worden gemaakt. Zelfs als ze dat doen op grond van hun “ervaringsdeskundig”-heid. Daar kunnen o.a. Hirshi Ali en Shirin Musa over meepraten. Zelfs een poster schijnt al moeilijk te zijn.

OlavM
OlavM29 mei 2018 - 1:28

@ JeffreyKatoen: Een nogal rare insinuatie. Alsof "Kees Aldersen" zich zouden kunnen vinden in eer-gebaseerd misbruik en gedwongen huwelijken e.d.! Als iemand op een bepaald artikel geen reactie schrijft, wil dat niet zeggen dat hij of zij het wel best vindt wat in een artikel besproken wordt. Het is nu eenmaal voor veel mensen (ook mij) niet mogelijk all artikelen te lezen, laat staan alle reacties daaronder, en daarop te reageren.

Eric Minnens
Eric Minnens29 mei 2018 - 7:24

Beste Olav, Met 'schitteren door afwezigheid' bedoelt Jeffrey niet 'helaas geen tijd hebben'. Zoveel taalgevoel heb toch ook jij wel, lijkt me. Politiek correcten hebben het, onder de vlag van de Franse revolutie (blijkbaar), zo druk met het verwelkomen en beschermen van minderheden, dat zij de verwerpelijke aspecten van de bijbehorende culturen met de mantel der liefde bedekken. Ook eerwraak, ook gedwongen huwelijken. Die komen immers ook in 'andere' culturen voor?!

Paul250371
Paul25037129 mei 2018 - 7:51

Je hebt gelijk De Aldersen in deze wereld zijn voor slavernij binnen het huwelijk en omdat ze links zijn zijn ze daar ook voor verantwoordelijk.

FairTrade
FairTrade30 mei 2018 - 2:34

@ Eric Minnens Nee, Olaf heeft gelijk. JeffreyKatoen suggereert dat mensen die hun mond vol hebben over mensenrechten, vrijheid en gelijkheid (Kees Aldersens noemt hij ze) huwelijkse gevangenschap, eer-gebaseerd misbruik, geweld en gedwongen huwelijken eigenlijk wel goedkeuren als het minderheden (moslims) betreft. Jij gaat nog een stap verder dan JeffreyKatoen en suggereert niet eens meer maar beschuldigt de ‘politiek correcten’ openlijk. Nee, ‘politiek correcten’ keuren dit soort dingen absoluut niet goed. De reden dat er door ‘politiek correcten’ vaak wordt gezegd dat eerwraak, gedwongen huwelijken en dergelijke ook veel bij andere culturen voorkomen (bijvoorbeeld bij Hindoes, Sikhs, Yezidi, Syrisch Orthodoxe en Koptische christenen) is omdat de schuld enkel en alleen bij een bepaalde cultuur en religie (de islam) wordt gelegd. In India alleen al is de Indiase vorm van eerwraak (moord of verminking van de vrouw bij niet betalen bruidsschat aan de man) net zo groot of zelfs groter dan in alle Arabische landen bij elkaar. Wilders en andere extreemrechtsen leggen echter de schuld enkel bij de islam en willen enkel de islam bestrijden. Ze willen niet de fenomenen eerwraak, gedwongen huwelijken en kindhuwelijken op zich bestrijden. Ik heb de PVV in ieder geval nooit gehoord over eerwraak, gedwongen huwelijken en kindhuwelijken in India, bij de Yezidi of Midden-Oosterse christenen. Niet de 'politiek correcten' zijn hypocriet maar juist de PVV. Waarom pleiten ze niet voor een verbod op het Hindoeïsme of het (Oosterse) christendom?

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen30 mei 2018 - 6:47

@fairtrade Jouw tekst bevestigt eigenlijk wat ik al eerder schreef, je doet er zelfs nog een schepje bovenop. De disclaimer "maar in andere culturen c.q. geloven komt het ook voor" zie je ook steeds terug komen. Wordt dat ontkend dan? Dat is uiteraard net zo erg, maar moeten we het dan maar helemaal niet meer benoemen of doodzwijgen? Me dunkt dat je daar de slachtoffers geen dienst mee bewijst. Verder komt de beproefde tactiek om iemand in het extreem-rechtse kamp van de PVV te drijven ook weer voorbij. Deze truc is al zo bejaard dat we daar niet meer in trappen.

Eric Minnens
Eric Minnens30 mei 2018 - 7:45

@FairTrade "Niet de 'politiek-correcten' zijn hypocriet maar juist de PVV. Waarom pleiten ze niet voor een verbod op het Hindoeïsme of het (Oosterse) christendom?" Dit lijkt een jij-bak, maar geeft volgens mij een belangrijk aspect aan van politiek-correctheid. Die correctheid is in eerste instantie een reactie op de politiek-incorrectheid van een partij als de PVV. En in dat opzicht prijzenswaardig. Ik beschuldig dan ook niemand, maar constateer slechts. De mantel der liefde is een prachtige mantel. Er zitten veel goede intenties in verwerkt. Maar of zij echt bruikbaar is tegen de olievlek des haats van de bruinhemden is maar de vraag. Je geeft zelf al aan dat er vooral op het gebied van vrouwenrechten misstanden bestaan bij verschillende minderheden. Links benoemt die te weinig. Zouden ze meer moeten doen. Kan gewoon in algemene termen, zonder zo'n groep te bashen. Heen stappen over de vrees om de PVV in de kaart te spelen.

FairTrade
FairTrade30 mei 2018 - 12:11

Jij, en veel andere extreemrechtsen beschuldigen links ervan dat zij wegkijken en niets doen wanneer minderheden vrouwen onderdrukken of eerwraak plegen. Daar is helemaal niets van waar. Het is juist links die het meest doet voor bijvoorbeeld vrouwenrechten. Rechts doet niets anders dan beschuldigingen uiten en haat zaaien. Dit soort wantoestanden binnen de islam en ook andere religies en culturen bestrijd je door dialoog en voorlichting in/met gebedshuizen, buurthuizen, (zwarte) scholen, culturele verenigingen, vrouwenverenigingen, kortom de mensen zelf over wie het gaat. Dit wordt door rechts spottend theedrinken genoemd maar eigenlijk is dialoog en voorlichting de enige juiste manier om deze wantoestanden te voorkomen. Uit de reacties van vele extreemrechtsen hier op Joop (ook al willen ze niet zo genoemd worden) is duidelijk dat het hun helemaal niet gaat om het bestrijden van eerwraak, gedwongen huwelijken, kindhuwelijken en dergelijke. Zij zien moslims als de vijand. Ook de moslima’s zelf. Door het bijvoorbeeld over kopvodden te hebben van Wilders, degraderen ze net zo goed islamitische vrouwen tot minderwaardige dieren als moslimextremisten. In plaats van dat de moslimgemeenschap (met behulp van bevriende moskeeën bijvoorbeeld) er op gewezen wordt dat eerwraak, gedwongen huwelijken, kindhuwelijken, terrorisme en dergelijke dingen niet voorkomen in de Koran of zelfs expliciet door de Koran verboden worden, stelt extreemrechts juist moslimextremisten in het gelijk door te zeggen dat de extremistische islam, de enige ware islam is. Ook het feit dat de PVV en FvD het nooit hebben over dezelfde wantoestanden binnen het Hindoeïsme, Midden-Oosterse christendom en andere religies en culturen, bewijst dat het hun helemaal niet gaat om het bestrijden van deze wantoestanden. Zij willen enkel de islam bestrijden. Op deze hypocrisie wijzen is geen jij-bak.

Eric Minnens
Eric Minnens31 mei 2018 - 3:24

@FairTrade "Jij, en veel andere extreemrechtsen" Een gevoelige teen hé, zo'n politiek-correcte teen... Ga je wild van om je heen slaan. Unfair trade.

W-74
W-7431 mei 2018 - 6:18

Olav "Alsof “Kees Aldersen” zich zouden kunnen vinden in eer-gebaseerd misbruik en gedwongen huwelijken e.d.!" Nee, natuurlijk niet. Echter de "Kees Aldersen" van deze wereld blijven de weg naar de hel plaveien met hun goede bedoelingen. Dat is wat Jeffrey Katoen bedoeld: die blinde vlek voor de ongewenste consequenties.