Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duizenden gevallen van slavernij binnen huwelijken in Engeland

  •  
28-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
rope-1655780_1920
Alleen al in de afgelopen drie jaar zijn 3,5 duizend gevallen van huwelijkse gevangenschap gemeld in Engeland. Dit meldt The Guardian. Waarschijnlijk ligt dit cijfer nog een stuk hoger, omdat het lastig is te achterhalen wat er achter een voordeur gebeurt, zeggen experts.
De data werd verzameld door de Iraanse en Koerdische Vrouwenrechten Organisatie (IKWRO). Vorig jaar alleen al kreeg Karma Nirvana, een andere organisatie die zich inzet voor slachtoffers van eer-gebaseerd misbruik en gedwongen huwelijken, bijna 9000 telefoongesprekken binnen met meldingen over vermeende gedwongen huwelijken. Meer dan tweehonderd keer ging het om kinderen jonger dan vijftien jaar oud. In acht situaties werd er advies gegeven over kinderen jongeren dan tien jaar.
Juristen zeggen dat het nog een hele kluif wordt om de vermeende daders achter slot en grendel te zetten, als het al lukt de strafmaat op te trekken naar die van een moderne vorm van slavernij. Dat laatste is waar de organisaties naar streven. Directeur Jasvinder Sanghera van Karma Nirvana: ‘Slachtoffers die als slaven worden behandeld en te maken hebben met dreigementen en geweld, dragen de last van hun families die hen onder druk zetten om in het huwelijk te blijven om zo geen schande over de familie te brengen.’ Omdat het bijna altijd gaat om naasten is het buitengewoon lastig getuigen te vinden die de toorn van hun naasten over zich heen durven te laten komen.
Het hoofd van de politie-afdeling die gaat over eer-gerelateerde misdaad, Ivan Balhatchet, laat tegen The Guardian weten dat er veel meer bewustzijn moet komen om dit soort misbruik te ontdekken en te voorkomen. Een eenheid van de Engelse overheid die zich hier exclusief mee bezig houdt, kwam in ‘slechts’ 1200 situaties in actie – de top van de ijsberg.
Cc-foto: Pixabay
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.