Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duizenden demonstreren in Benelux tegen Russische inval in Oekraïne

  •  
25-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1561 keer bekeken
  •  

In Den Haag hebben honderden in Nederland woonachtige Russen bij de ambassade van hun land geprotesteerd tegen de Russische agressie in Oekraïne. Vrijdag, op de herdenking van start de invasie een jaar geleden, demonstreerden al veel Oekraïners op dezelfde plek.

Omroep West laat een van de deelnemers aan het woord, een Rus die vluchtte nadat Poetin de mobilisatie afkondigde:

'Ik ben in de eerste plaats hier om de mensen in Oekraïne te steunen. Maar ik wil ook laten zien dat wij als Russen meestrijden. Dat we ook hebben meegestreden het afgelopen jaar, juist omdat ons soms wordt verweten dat we dit niet doen. We vechten ook al jaren tegen Poetin en zelf haten wij ook de oorlog die voortduurt', gaat Gritsai verder.

In Brussel gingen 2500 mensen de straat om te protesteren tegen Poetins oorlog. Ook daar solidariteit, schrijft de VRT:

Opvallend was ook de aanwezigheid van een groot aantal Iraniërs, die de voorbije weken en maanden betoogd hebben tegen het Iraanse regime. "Freedom for Iran, freedom for Ukraine, all together we will win" stond op hun spandoek te lezen. De actie werd gesteund door 200 actieve burgers en organisaties. Het gaat om mensen die actief betrokken zijn bij de solidariteit met Oekraïne, verenigingen van Oekraïners in België, burgers uit de culturele wereld, feministes, vakbondsmensen, mensen actief rond lgbtq-rechten en anderen.

In Luxemburg gaven honderden gehoor aan de oproep om te demonstreren. meldt RTL

In Berlijn trok een manifestatie van de omstreden socialistische ex-leider Sahra Wagenknecht die zich verzet tegen steun aan Oekraïne 13.000 deelnemers, waaronder extreemrechtse types. Wagenknecht was van 2015 tot 2019 co-fractievoorzitter van Die Linke, de Duitse SP zusterpartij. Ze raakte in opspraak en zorgde voor interne verdeeldheid omdat ze zich tegen migranten keerde. Sindsdien is ze gewoon Bondsdaglid. De demonstratie riep op tot onderhandelingen met Rusland. Volgens de organisatoren is het een 'illusie' dat Oekraïne het Russische invasieleger kan blijven weerstaan.

Een dag eerder demonstreerden in Berlijn 10.000 mensen die wel solidair zijn met Oekraïne. Zij plaatsten onder meer een uitgebrande Russische tank voor de ambassade van de agressor.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Sam V
Sam V26 feb. 2023 - 10:17

Jammer hoe de boodschap vaak ondersneeuwt door alleen kritiek te hebben op de boodschapper.

Pera71
Pera7126 feb. 2023 - 8:43

Fatsoenlijke mensen steunen het slachtoffer, Oekraine. Net als in 1938-1945 betekent dit dat je je desnoods met wapens moet verzetten tegen agressieve dictators. In Berlijn liepen bekende wapperlakken, Holocaustontkenners en leden van Putin’s motorclub mee. Met deze figuren demonstreren voor vrede is hetzelfde als met Hell’s Angels en Satudarah demonstreren tegen criminaliteit. Wat er in Berlijn rondliep is het laagste van het laagste.

1 Reactie
Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger26 feb. 2023 - 21:19

Helaas zijn niet uitsluitend Ukrainers slachtoffer hier. Wat te denken van al die tienduizenden jongens die door Putin als kanonnenvoer worden gestuurd naar het front. Wat te denken van al die familieleden die achterblijven. Deze oorlog kent alleen maar verliezers.

EenMening3
EenMening325 feb. 2023 - 18:48

Geweldig! Geef Oekraïne alles wat het nodig heeft om Rusland te verslaan. Ondertussen demonstreren extreemlinks (die Linke) en extreemrechts samen in Berlijn tegen de wapensteun aan Oekraïne! https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/linkse-pacifisten-en-rechts-extremisten-vinden-elkaar-in-berlijns-protest-tegen-wapensteun-oekraine~be8f500c/

13 Reacties
BrotherV
BrotherV25 feb. 2023 - 20:17

De politie greep in toen linksen rechtsen uit de demo wilden zetten. Dat staat ook in dat stuk. Het stuk is een klassiek voorbeeld van centristische framing.

Juppé🎗
Juppé🎗25 feb. 2023 - 21:30

« Ondertussen demonstreren extreemlinks (die Linke) en extreemrechts samen in Berlijn tegen de wapensteun aan Oekraïne!« …..Beide zijn een onbedoeld suïcidale vorm van egoïsme.

EenMening3
EenMening325 feb. 2023 - 22:50

Dit is een typisch voorbeeld van het hoefijzer model. De extremen raken elkaar.

Yun99
Yun9926 feb. 2023 - 1:18

@BrotherV Het krantenartikel lijkt inmiddels te zijn aangepast.

PGS
PGS26 feb. 2023 - 7:18

"Geweldig! Geef Oekraïne alles wat het nodig heeft om Rusland te verslaan." Een hele gevaarlijke gedachtengang. Want als dat betekent dat er miljoenen soldaten vanuit het westen naar de Oekraine gestuurd moeten worden om Rusland te verslaan, dan vindt jij dat kennelijk goed. Of geef de Oekraine een paaar atoombommen om Rusland te verslaan, dan vindt je dat kennelijk goed. Ik begrijp wat je bedoelt maar uitspraken als dit zijn een uitnodiging voor een 3e wereldoorlog.

Prisunic
Prisunic26 feb. 2023 - 8:47

Mening, het hoefijzermodel bestaat niet. Dat is een streek van rechts om sociaal denkende mensen die verandering willen, gelijk te trekken met rechtse extremisten.

LaBou
LaBou 26 feb. 2023 - 10:19

Geenmening is gek op hoefijzers. Daar gooit hij te pas en te onpas mee. En daarmee wil hij besparen op echte argumenten tegen linkse sociale voorstellen.

Mark Huysman
Mark Huysman26 feb. 2023 - 12:22

[@BrotherV Het krantenartikel lijkt inmiddels te zijn aangepast.] Alleen de kop is volgens mij aangepast. En die kop framet de manifestatie nog steeds als een bijeenkomst waarbij linkse pacifisten extreemrechts gedogen. Zoals BortherV al zegt is dat in tegenspraak tot wat er in het artikel zelf staat, namelijk dat de politie leden van Die Linke tegenhield toen ze een fascist uit de demo wilden verwijderen. Bovendien maakte Wagenknecht zowel van tevoren als tijdens haar toespraak duidelijk dat extreemrechts niet geduld werd. Ik heb de demo live gekeken en ik heb niet één rechts spandoek gezien. Enkel vredevlaggen en (linkse) anti-oorlogsspandoeken. Daarnaast een enkel spandoek dat zich uitsprak tegen AfD. Buitengewoon tendentieuze verslaggeving dus waar hoefijzerfanaten als @EenMening graag mee aan de haal gaan. Ik vraag me af wat hij vindt van de onvoorwaardelijke steun van de letterlijke fascist Meloni aan de NAVO en wapenleveranties.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout26 feb. 2023 - 14:51

Mening meent dat hoefijzerdenken geluk brengt.

EenMening3
EenMening326 feb. 2023 - 17:40

Die Linke en AfD hebben hetzelfde doel: beëindigen van de wapensteun aan Oekraïne. Dat betekent onvermijdelijk een overwinning voor Rusland. Dit is een fraai voorbeeld van het hoefijzermodel. "steun van de letterlijke fascist Meloni aan de NAVO en wapenleveranties." Tijdens WOII werkten de VS, het VK en de SU samen tegen nazi-Duitsland, dat een existentiële dreiging was voor de hele wereld. Hetzelfde geldt nu voor Rusland, dat een existentiële dreiging is voor Europa. Iedereen die nu Oekraïne steunt, staat aan de goede kant. Wie dat daarentegen niet doet, staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Als dit conflict afgelopen, kunnen we, indien nodig Italië, Hongarije en Polen aanpakken.

Prisunic
Prisunic26 feb. 2023 - 18:58

Mening: hoefijzerdenken is voor domme paardenkrachten

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout26 feb. 2023 - 19:03

Mening, brallenderwijs, zoals gewoonlijk: `die nu Oekraïne steunt, staat aan de goede kant. Wie dat daarentegen niet doet, staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis.' Tja, Mening dicteert dat hier meermaals. Het is zijn stókpaardje, compleet met hoefijzermodellen onder de poten. Me dunkt dat lieden als Mening die Israël steunen aan de foute kant van de geschiedenis staan.

Mark Huysman
Mark Huysman27 feb. 2023 - 11:56

@EenMening Dus de samenwerking van Mussolini-aanhanger Meloni met de leiders van de andere NAVO-landen is geen hoefijzermodel. Maar het feit dat er een paar rechts-extremistische idioten op een linkse vredesdemonstratie lopen (tegen de zin van de organisatoren), is dat wel? Vreemde kronkels maak je.

∆
25 feb. 2023 - 18:43

💙💙💙 💛💛💛 🙏🙏🙏 💪💪💪