Meer dan 300.000 ton chemische wapens op oceaanbodem
Volgens deskundigen ligt er veel militair afval in de oceaan. Het is er gedumpt en vormt nu een gevaar voor koraalriffen, vissen en andere dieren. Tussen 1946 en 1965 is er alleen aan chemische wapens al meer dan 300.000 ton in de oceaan geloodst. Het gevaar dreigt nu dat het afval door aardbevingen en tsunami’s weer aan land komt.
Uit een VN-conferentie op Hawaï blijkt dat de meeste wapens in de Baltische Zee, de Middelandse Zee, de Grote Oceaan en het noorden van de Atlantische Oceaan liggen; In Amerikaanse wateren liggen meer dan 400.000 met gas gevulde bommen en raketten. In de Baltische zee ligt 40.000 ton aan conventionele wapens, in Australische wateren 21.000 ton en voor de kust van Japan meer dan 6600 ton.
Uit een studie van de Universiteit van Florida blijkt dat gezonken raketten, torpedo’s en onderzeeërs geluidsgolven blijven uitzenden. Deze brengen grote schade toe aan het gehoor van onder andere dolfijnen en walvissen.
Niet alleen het zeeleven kan de schadelijke gevolgen van het afval ervaren. Door aardbevingen en tsunami’s kunnen de conventionele en onconventionele wapens aanspoelen aan land, met alle gevolgen van dien.
Ryo Saoto, onderzoeker bij Global Green (een Amerikaanse organisatie die is aangesloten bij het Internationale Groene Kruis) zegt over de situatie in Japan:
Door de tsunami in Japan is de kans groter dat in zee gedumpte conventionele en chemische wapens kunnen aanspoelen. Die wapens liggen in een zee van amper 200 meter diep voor de kust van Japan.