Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Duizend toeristen, waaronder 13 Nederlanders, in quarantaine op Tenerife

  •  
25-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1200px-Teneriffa_-_Costa_Adeje_-_H10_Costa_Adeje_Palace_-_panoramio_(2)
In het zuiden van het Canarische eiland Tenerife zitten zo’n 1000 vakantiegangers vast in een hotel, meldt de Spaanse krant El Paìs. De hotelgasten worden in quarantaine gehouden omdat een van de gasten, een Italiaanse arts, vermoedelijk het coronavirus heeft opgelopen.
In het H10 Costa Adja Palace-hotel verblijven ten minste 13 Nederlanders en 110 Belgen. De gasten ontvingen een brief met het advies om op de hotelkamer te blijven. “Maar de meeste mensen zijn hier aan het zwembad een beetje aan het zonnen of een boek aan het lezen”, zegt een van de hotelgasten tegen VRT.”Alle poorten zijn gesloten, dus we kunnen niet naar buiten. Het personeel draagt ook mondmaskers.” VRT schrijft verder dat een andere Belgische toerist meldt dat er dokters op weg zijn naar het hotel. “Maar veel andere info hebben we op dit moment niet gekregen.”
Het hotel ging in volledige ‘lockdown’ nadat bleek dat de Italiaanse toerist, die al een week te gast was in het hotel, samen met zijn vrouw, mogelijk besmet is met het virus. Het stel komt uit de regio Lombardije in Noord-Italië, waar al meer dan 250 besmettingen zijn geconstateerd en 7 mensen aan het virus zijn bezweken.
De arts besloot zich te laten onderzoeken in een ziekenhuis omdat hij zich niet goed voelde en koorts had. Hij ligt momenteel in quarantaine. Het bloed dat bij hem is afgenomen wordt in een ander lab nogmaals onderzocht. De Italiaanse toerist is het derde coronageval in Spanje.
Volgens El Paìs spreken de autoriteiten niet van quarantaine, maar noemen het een gezondheidscontrole waarvoor de gasten het hotel niet uit mogen.
cc-foto: WikiCommons

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

frankie48
frankie4826 feb. 2020 - 7:48

Moeten grote evenementen in ons land niet afgelast worden uit voorzorg? Zoals misschien nu de huishoudbeurs, maar zeker de F1 over een paar weken in Zandvoort die natuurlijk tienduizenden bezoekers uit alle uithoeken van de wereld zal gaan aantrekken waar het coronavirus al aardig aan het huis houden is!

2 Reacties
Gi Raf
Gi Raf26 feb. 2020 - 10:06

Het is niet uit te sluiten dat die F1 helemaal niet door kan gaan vanwege het coronavirus. In ieder geval iedereen die het land binnen wil controleren. Zeker op Schiphol waar veelvuldig mensen aankomen uit besmette gebieden.

frankie48
frankie4826 feb. 2020 - 12:50

Beste Gi Raf, Ik zou alle (oudere) mensen in Zandvoort met een chronische aandoening het advies willen geven, bundel je krachten en ga advies inwinnen, en mocht het risico onaanvaardbaar hoog blijken te zijn, zorg er dan voor dat dit evenement niet doorgaat. Want grenscontroles in de EU die bestaan niet meer, en het temperaturen van mensen buiten de EU zet ook geen zoden aan de dijk, als iemand wel besmet maar nog niet ziek is.

Fons Wijers
Fons Wijers25 feb. 2020 - 23:20

Het virus verspreidt zich in Europa, maar daar maak ik me nog geen zorgen over. De overheden en gezondheidsdiensten reageren adequaat, zoals in Tenerife, waar een hotel in quarantaine wordt geplaatst. Heel vervelend, maar het gebeurt toch maar. Het virus zal zich in Europa nog wel verder verspreiden, maar op zeker moment wordt het gestopt, net zoals ze het in China onder controle lijken te krijgen. Maar hoe gaat het zometeen in Afghanistan, Algerije, Egypte, Iran, Irak, India e.a. Een substantiële uitbraak in conflictgebieden is niet ondenkbaar en dan kan het gierend uit de hand lopen omdat overheden en gezondheidsdiensten daar minder power hebben en het virus (via mensen) makkelijk sluiproutes zal vinden voor een verdere verspreiding. En terroristen zullen misschien denken: hé, onze Heiland is ons welgezind. Zonder fysiek martelaarschap kan dood en verderf worden gezaaid in de landen van de ongelovigen.

Audio
Audio25 feb. 2020 - 22:15

Griepvirussen kunnen erg slecht tegen warmte, vandaar dat deze ziekte vooral in de herfst en de winter optreedt. Daarom zijn op het Zuidelijk Halfrond veel minder besmettingen. De temperaturen waren de afgelopen maanden erg hoog voor de tijd van het jaar maar gaan nu weer wat naar beneden. Ze zullen de komende weken wel weer oplopen. Klimaatverandering heeft dus ook voordelen.

ton14024
ton1402425 feb. 2020 - 16:58

Jofel, corona heeft met Tenerife misschien wel de beste uitvalsbasis bereikt.

Gi Raf
Gi Raf25 feb. 2020 - 16:31

Is de koning al gewaarschuwd? Het coronavirus gedijt blijkbaar ook in de sneeuw. https://www.nu.nl/coronavirus/6033232/coronavirus-duikt-op-in-populaire-oostenrijkse-wintersportlocatie-innsbruck.html Niet dat Den Haag veilig is met VVD Rutte en VVD Blok die zich in de hoogste met coronavirus besmette elitekringen begeven maar toch.

Erik Tervoort
Erik Tervoort25 feb. 2020 - 14:25

1 voordeel met corona: Trump heeft gezegd dat het per april voorbij is. We hoeven ons dus nog maar 1 maand zorgen te maken.

3 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew25 feb. 2020 - 16:29

Heeft hij niet gezegd dat het op 1 april voorbij is?

ton14024
ton1402425 feb. 2020 - 16:49

Over een maand is het 25 maart. Dan is waarschijnlijk 1 april bedoeld. ????

adriek
adriek25 feb. 2020 - 21:05

In April zal Trump zeggen dat hij dat nooit gezegd heeft. En er zullen vele getuigen in het Witte Huis zijn die dat zullen bevestigen.