Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Duitsland zendt politiek drama over Antifa in voor Oscar

  •  
29-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
Duitsland stuurt de film ‘Und morgen die ganze Welt’ in om mee te dingen naar de Oscar voor de beste buitenlandse film. De keuze is pikant omdat het verhaal handelt over jongeren die zich aansluiten bij Antifa, een ongeorganiseerde protestbeweging tegen neo-nazi’s die door president Trump tot terreurgroep is bestempeld.
De film is geregisseerd door Julia von Heinz en gaat over een jonge vrouw die betrokken raakt bij antifascistische activisten die geweld niet uit de weg gaan in confrontaties met neo-nazi’s. “In een tijd dat de democratie steeds verder onder druk komt te staan, legt Julia von Heinz de vraag voor of, en zo ja wanneer, het gebruik van geweld gerechtvaardigd is of zelfs noodzakelijk,” aldus de woordvoerder van de jury die namens de Duitse filmindustrie de inzending bepaalt tegenover Deutsche Welle. “Und morgen die ganze Welt confronteert het publiek met conflicten en vraagstukken waar geen van ons aan ontkomt. Een zeer persoonlijke film met een grote emotionele impact.”
De film is in première gegaan in op het filmfestival van Venetië. Hoofdrolspeelster Mala Emde won daar de prijs van filmcritici voor beste actrice. Und morgen die ganze Welt draait vanaf deze week in Duitse bioscopen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (57)

Arthur Graaff
Arthur Graaff6 dec. 2020 - 23:05

Helemaal mee eens

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde31 okt. 2020 - 13:59

Het is een hele lastige vraag, mag je geweld gebruiken om groter geweld te voorkomen? Het punt is dat als je dat vind je ook extreem rechts een vrijbrief geeft. Want wie gelijk heeft hangt af aan welke kant je staat. Plus dat geweld of de dreiging van geweld behoorlijk polariserend is. Ben daarom benieuwd naar wat de film daarover zegt.

Greendutch
Greendutch30 okt. 2020 - 20:25

mogelijk het beste moment om juist nú in te sturen

MaxMax2
MaxMax230 okt. 2020 - 13:01

Extreem-rechts of extreem-links, ik walg van beide. En al helemaal als het clubjes zijn die andere mensen monddood maken.

5 Reacties
The Apple
The Apple30 okt. 2020 - 16:50

MaxMax behoort tot de club die andere mensen monddood wil maken onder het voorwendsel dat ze extreem-rechts of extreem-links zijn. Het wetboek van strafrecht kan op de rommelhoop en de Nederlandse rechtsstaat stellen we gewoon buiten werking, want MaxMax walgt er van dat niet iedereen dezelfde mening heeft, die toevallig de zijne is.

MaxMax2
MaxMax231 okt. 2020 - 11:22

@Theapple 'MaxMax behoort tot de club die andere mensen monddood wil maken onder het voorwendsel dat ze extreem-rechts of extreem-links zijn.' Je mag van mij alles zeggen hoor, behalve als je oproept tot geweld. Want ik ben Charlie. U weet helemaal niets van mij.

The Apple
The Apple31 okt. 2020 - 12:55

MaxMax - Jouw teksten maken een verdere kennismaking niet alleen overbodig, maar zelfs ongewenst.

Starter2
Starter231 okt. 2020 - 18:03

The easy way out. Geen zin in discussie, je zou eens wat kunnen leren. Apple lijkt sprekend op een ander forum lid die dezelfde houding heeft.

The Apple
The Apple1 nov. 2020 - 13:48

Ik ben vast niet de enige die zich door de MadMaxen het zwijgen laat opleggen.

Tampert
Tampert30 okt. 2020 - 10:59

Wat zei Churchill ook nog maar over anti-fascisten?

3 Reacties
The Apple
The Apple30 okt. 2020 - 12:26

Dat Churchill geen vriend was van de anti-fascisten is duidelijk: hij stond zelf bovenaan het lijstje van de na-oorlogse fascisten.

Folkert2
Folkert230 okt. 2020 - 16:44

Niets, er wordt vaak een bepaalde quote toebedeeld aan Churchill maar het is hoogstens onzeker dat Churchill die betreffende uitspraak heeft gedaan. https://www.krapuul.nl/blog/2510681/factcheck-heeft-churchill-echt-gezegd-dat-de-fascisten-van-de-toekomst-zichzelf-anti-fascisten-zullen-noemen/

Ryan2
Ryan21 nov. 2020 - 22:18

Niks, maar het verhaal gaat, dat hij ooit gezegd zou hebben dat de anti fascisten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, wellicht de fascisten van de toekomst zouden worden. Een interessante gedachte, die wel eens waar zou kunnen zijn. Het is dus anders, dan hier wordt gesuggereerd. Hij had het dus over de geallieerden van toen. Of het is hem in de schoenen geschoven. Het maakt niet uit. De gedachte is niet eens zo vreemd.

Buitenstaander
Buitenstaander30 okt. 2020 - 10:14

Waarom wordt een 'club' als Antifa steevast vanuit linkse hoek beschreven als alleen anti-fascistisch, om er bijna een romantische helden-verering mee te willen bewerkstelligen? We zijn toch niet de beelden van Hamburg vergeten, of de 'marsen' door NLsesteden? Is het niet eerder een veelheid van thema's die bij Antifa inmiddels spelen tot en met de (bijna) communistisch-anarchistische strijd tegen de wereldorde en groot-kapitaal, waarbij vernielingen en plunderingen een geoorloofde activiteit zijn? Wees daar dan eerlijk over.....

15 Reacties
The Apple
The Apple30 okt. 2020 - 12:29

Het zijn ANTI-fascisten Norm. Als er een eind komt aan het fascisme verliezen ze daarmee vanzelf hun functie. Dat wil jij toch ook?

MaxMax2
MaxMax230 okt. 2020 - 12:56

@TheApple Ik hoor hier steeds dat Antifa niets meer is dan een 'idee', een soort van gaslighting.

MaxMax2
MaxMax230 okt. 2020 - 12:59

@TheApple Is kritiek op de Islam fascisme? Is minder migratie fascisme?

The Apple
The Apple30 okt. 2020 - 15:49

MaxMax - Kritiek op geen enkele religie is fascisme, maar het verbieden ervan is in strijd met de vrijheid van godsdienst en de gedachtepolitie is fascisme. Het niet nakomen van de verplichtingen die zijn vastgelegd in de internationale verdragen inzake vluchtelingen met het argument dat het gaat om mensen met een andere huidskleur of culturele achtergrond is fascisme. Jouw argumentatie is erop gericht om de deur op een kier te zetten voor dat fascisme.

MaxMax2
MaxMax230 okt. 2020 - 16:34

@The Apple 'Het niet nakomen van de verplichtingen die zijn vastgelegd in de internationale verdragen inzake vluchtelingen met het argument dat het gaat om mensen met een andere huidskleur of culturele achtergrond is fascisme.' Dan is het niet nakomen van 2% norm van de NATO zeker ook fascisme?

MaxMax2
MaxMax230 okt. 2020 - 16:37

@Apple 'Het niet nakomen van de verplichtingen die zijn vastgelegd in de internationale verdragen inzake vluchtelingen met het argument dat het gaat om mensen met een andere huidskleur of culturele achtergrond is fascisme.' Overigens, ik ben voor de opvang van vluchtelingen (echte vluchtelingen) maar tegen de opvang van gelukszoekers en mensen die geen recht op asiel hebben (en dat zijn er nogal wat). Een streng maar rechtvaardig asielbeleid dus, is dat fascisme?

The Apple
The Apple30 okt. 2020 - 21:56

MaxMax - Als de 2% norm van de NATO niet wordt nagekomen met het argument dat het gaat om mensen met een andere huidskleur of culturele achtergrond dan is dat racistisch anti-fascisme.

The Apple
The Apple30 okt. 2020 - 22:07

MaxMax: "Een streng maar rechtvaardig asielbeleid dus, is dat fascisme?" Wat bedoel je met "streng maar rechtvaardig"? Dat ze binnen 6 maanden Nederlands moeten leren en weten wanneer de slag bij Nieuwpoort was? Is hongersnood als gevolg van aanhoudende droogte een reden om te vluchten? Wil je humane vluchtelingenkampen opzetten in het midden van de Sahara? Of wil je een serieus antwoord op idiote vragen?

DaanOuwens
DaanOuwens31 okt. 2020 - 7:25

@ MaxMax Jij schrijft: Een streng maar rechtvaardig asielbeleid dus, is dat fascisme? Dat hangt van de motieven af. Er is in Nederland vrijwel niemand voor een onbegrensde instroom van asielzoekers. Op zich is het begrenzen ook geen fascisme. Gezien jouw teksten kan je wel zeggen dat jouw motivatie voor de begrenzing deels fascistisch is. Dat is namelijk het geval als je aangeeft dat jouw cultuur, jouw opvattingen en jouw ideologie superieur zijn aan die van vluchtelingen. Maar ook jouw islam kritiek heeft fascistoïde aspecten, je bereidheid de grondrechten van demonstranten in te perken heeft een fascistische ondergrond. Mensen die vinden dat hun eigen opvattingen moeten domineren boven die van anderen komen geheel vanzelf vaak bij het fascisme uit. De absolute dominantie van het eigen idee is de kern van fascisme. Dus niet onlogisch dat jij zo nu en dan tegen dat verwijt aanloopt. Blijkbaar ben je hier ook nadrukkelijk op zoek naar dat etiket. Kleine moeite je dat dan ook maar te geven.

MaxMax2
MaxMax231 okt. 2020 - 11:12

@Daan 'Mensen die vinden dat hun eigen opvattingen moeten domineren boven die van anderen komen geheel vanzelf vaak bij het fascisme uit.' Oh Daan toch, jij hebt toch wel een gigantische splinter (balk) in je oog...

MaxMax2
MaxMax231 okt. 2020 - 11:13

@TheApple ' Als de 2% norm van de NATO niet wordt nagekomen met het argument dat het gaat om mensen met een andere huidskleur of culturele achtergrond dan is dat racistisch anti-fascisme.' Je kunt lullen tot dat je eens ons weegt, maar je hebt het over nakomen van verdragen en afspraken.

MaxMax2
MaxMax231 okt. 2020 - 11:17

@Daan ' Dat is namelijk het geval als je aangeeft dat jouw cultuur, jouw opvattingen en jouw ideologie superieur zijn aan die van vluchtelingen.' Ik ben van mening dat mensen die naar Nederland vluchten en hier een verblijfsvergunning krijgen zich moeten aanpassen aan ons en niet andersom. Vrijheid van meningsuiting is een goed voorbeeld, mensen die hier naar toe komen moeten maar leren accepteren dat het hier wel is toegestaan om een tekening van de profeet Mohammed te maken.

MaxMax2
MaxMax231 okt. 2020 - 11:20

@Apple 'Is hongersnood als gevolg van aanhoudende droogte een reden om te vluchten? Wil je humane vluchtelingenkampen opzetten in het midden van de Sahara?' Ik wil dat ze de mensen die geen recht hebben op asiel ook geen asiel verlenen, je weet wel huizencrisis, overvolle AZC's, IND die achterloopt met 10.000 aanvragen. Dit NOS artikel is een goed voorbeeld: https://nos.nl/artikel/2351021-ugandese-asielzoekers-logen-over-geaardheid.html

The Apple
The Apple31 okt. 2020 - 13:04

MaxMax: "je weet wel huizencrisis, overvolle AZC’s, IND die achterloopt met 10.000 aanvragen." Dat de VVD-overheid haar zaakjes niet op orde heeft is geen argument om het vluchtelingenverdrag niet honoreren, maar om het beleid te verbeteren. Daar hebben de Nederlanders ook nog wat aan. En zolang ze Iraanse terroristen onderdak verlenen in plaats van ze uit te leveren valt het blijkbaar allemaal nogal mee.

MaxMax2
MaxMax21 nov. 2020 - 21:36

'Dat de VVD-overheid haar zaakjes niet op orde heeft is geen argument om het vluchtelingenverdrag niet honoreren, maar om het beleid te verbeteren. ' Heerlijk zo'n open deur.

Mokker
Mokker30 okt. 2020 - 8:55

Dat Antifa iets tegen fascisten wil doen is prima, maar ik vind dat ze net iets te makkelijk het stempel fascist uitdelen.

3 Reacties
Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 16:48

Mokker Nou. Dan vind ik dat niet.

Kuifje3
Kuifje331 okt. 2020 - 10:12

Antifa wil rechts denkende mensen monddood maken. Desnoods met gebruik van grof geweld. Dat is zuiver fascisme toch?

Zandb
Zandb31 okt. 2020 - 12:03

Jerommeke U beweert dus dat antifa beweert dat rechtse mensen 'fascisten' zijn. Om vervolgens te kunnen beweren, dat antifascisten dus fascisten zijn. Wat een domme redenering 1. Je kunt wel beweren, dat Antifa "net iets te gemakkelijk" mensen fascistisch noemen, maar waarom zou iemand dat, zo maar zonder enig argument willen aannemen? 2. En van die stelling maakt u, dat rechtse mensen door Antifa als fascistisch worden neergezet. Nou, wat 1. betreft, dat zou ik me nog kunnen voorstellen, dat je daar goede argumenten voor kunt aandragen. Maar voor uw bewering absoluut niet: dat is dan ook klinkklare nonsens want nooit, nooit met goede argumenten te staven.

Jansen7
Jansen730 okt. 2020 - 8:47

Geweld is gerechtvaardigd bij racisme, fascisme etc.., goed! Maar vervolgens worden begrippen als racisme en fascisme steeds breder opgevat vanuit de bekende hoek. Wat houdt dat dan in voor mensen die kritiek hebben op gewelddadige religies en sekten, of kritiek op onbeperkte immigratie?

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander30 okt. 2020 - 10:16

Geweld is gerechtvaardigd??? pardon? Is dat het linkse mantra waarmee hun daden akkoord worden bevonden? Democratische middelen maar even opzij zetten als de democratische trein het station niet snel genoeg binnen kan?

rvb2
rvb230 okt. 2020 - 14:11

@Norm geweld is nooit gerechtvaardigd. Vandaar dat legers afgeschaft moeten worden, of mag dat geweld dan opeens wel omdat het met uw idealen overeenkomt?

The Apple
The Apple30 okt. 2020 - 15:58

Norm is van mening dat geweld alleen maar gerechtvaardigd in het geval van zelfverdediging. Daaruit volgt zonneklaar dat al het geweld dat wij toepassen gerechtvaardigd is en het geweld dat anderen toepassen dat nooit is. En je moet bovenal in het oog houden dat het geweld van de staat tegen burgers altijd gerechtvaardigd is, want de staat verdedigt zich alleen maar, -per definitie. Repressie mag niet alleen, repressie moet!

Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 16:56

Jansen/Norm In een democratische rechtsstaat hebben we het geweld buiten de deur gezet. We hebben dat geweld vervangen voor de idee, dat het recht spreekt, in het geval er een conflict is. Daarmee lossen we lang niet alles op (en creëren zelfs nieuwe problemen) maar dat is veruit te verkiezen boven het eigen rechter spelen. Wanneer er sprake is van een situatie waarin je met geen mogelijkheid je 'recht' kan halen omdat er sprake is van een dictatuur, dan ligt de situatie heel anders. Het mooist is, wanneer mensen met z'n allen de straat durven opgaan en niet eerder meer doen wat van hen verlangd wordt, dan dat er weer een democratische rechtsstaat is. De overheid zal dan wel geweld gebruiken en er zullen altijd vrijheidslievenden zijn, die menen dat geweld sneller opschiet; eerlijkheid duurt immers ook het langst. Dat is natuurlijk voor de overheid - zie Trump - de uitgelezen kans om met bruut geweld de wind er onder te houden.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander30 okt. 2020 - 8:36

Interessant nieuws. Hoop dat de film ook naar Nederland komt. Misschien kunnen wat stigma's en de beeldvorming over Antifa en wat dat inhoud worden bijgesteld. Geweld tegen neonazi's is uit den boze? Dat lijkt mij vanaachter het toetsenbord en met weinig kennis hierover, een wat al te gemakkelijke stelling. Of gaan we Marinus van der Lubbe nu ook met terugwerkende kracht nog een keer veroordelen. Door de nazi's onthoofd. Of moet nu ook maar elke herdenking (begraafplaats Ysselsteyn)een kermisattractie worden. https://jonet.nl/duitse-begraafplaats-ysselsteyn-wordt-kermisattractie-stichting-woest/

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander30 okt. 2020 - 10:19

Ja, dat is wel heel verleidelijk Sjoerd, om Marinus te vergelijken met Antifa. Maar geweld mag dus volgens jou alshet jouwi dealen ondersteunt. Interessant in een wereld waar mensen leven met hun eigen waarheden. Dus in dat kader is onthoofden voortkomend uit extremistische waarheid ook geen probleem?

MaxMax2
MaxMax230 okt. 2020 - 12:58

Misschien zou Sjoerd even aan bezoekje aan Hamburg moeten brengen al dat weer mogelijk is, en daar aan de bewoners vragen wat zei van Antifa denken.

Sailor2
Sailor230 okt. 2020 - 7:46

Er was ook geweld nodig om ons van de Spanjaarden te bevrijden. Geweld is nodig om in de ochtend mijn boterham met kaas fijn te malen. Ons bestaan is vol geweld en zo zal het altijd zijn. Of het effectief is in een bepaalde situatie is nog maar de vraag. Ik zie uit naar de film.

4 Reacties
Thuru
Thuru30 okt. 2020 - 10:13

Geweld is nergens voor nodig, gewoon vreedzaam Demostreren is veel en veel beter. Als antifa bijvoorbeeld met geweld actie pleegt tegen bijvoorbeeld NVU heb ik totaal geen problemen mee dat de ME wat klapjes uitdeelt aan antifa. Demostreren is een recht en dat geld voor iedereen.

Hemk
Hemk30 okt. 2020 - 12:12

gelukkig zie je in dat kaas geweld is

Sailor2
Sailor230 okt. 2020 - 12:57

Geweld is nergens voor nodig maar wel om Antifa aan te pakken aldus Thuru, En die arme NVU die gebukt gaat onder al dat Antifa geweld. Krijg bijna medelijden met ze.

Sailor2
Sailor230 okt. 2020 - 12:59

Henk Nee kaas óók.

Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom30 okt. 2020 - 7:28

Ik denk daf Antifa het geeneens zo slecht bedoelt. Alleen hebben ze niet door hoe ze overkomen voor de redelijke buitenwereld, namelijk iets dat behoorlijk lijkt op iets dat ze juist willen bestrijden.

3 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen30 okt. 2020 - 8:04

Het begint met verfeitjes gooien maar het eindigt als een moderne versie van de RAF of erger.

Paul250371
Paul25037130 okt. 2020 - 10:30

"Alleen hebben ze niet door hoe ze overkomen voor de redelijke buitenwereld, namelijk iets dat behoorlijk lijkt op iets dat ze juist willen bestrijden." Als dit de conclusie is dan is de buitenwereld niet redelijk. "Het begint met verfeitjes gooien maar het eindigt als een moderne versie van de RAF of erger." Bronnen om je gelul te staven hoef ik niet te verwachten zeker.

GoudenBergen
GoudenBergen30 okt. 2020 - 22:48

@paul Mijn opmerking was zeker tegen het zere been? Zodra mensen de overstap maken van extreemlinks-/rechts naar linkse/rechtse extremist, wordt het tijd om ruimte voor hen te reserveren op de terroristenafdeling van de EBI in Vught. Dan wordt het hoog tijd voor een de-radicaliseringstraining van een jaar of 5. Dat geldt uiteraard ook voor moslimextremisten. Er loopt een directe lijn van rechtse extremisten naar de vernietigingskampen, er loopt een directe lijn van linkse extremisten naar de Goelags, er loopt ook een directe lijn van moslimextremisten naar IS.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa230 okt. 2020 - 6:42

Mensen die geweld gebruiken om hun gelijk te halen verdienen de naam antifascist niet.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037130 okt. 2020 - 10:31

Hahaha, wat een gelul. Hannie Schaft was dus niet tegen het fascisme volgens jouw redenering.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa230 okt. 2020 - 13:13

Jouw vergelijk raakt kant noch wal

Thuru
Thuru30 okt. 2020 - 4:44

Demonstratie prima, maar geweld is uit den boze.

libertariër2
libertariër229 okt. 2020 - 21:11

Mensen die geweld willen gebruiken om andere monddood te maken vinden er altijd wel een rechtvaardiging voor. Het beste is gewoon over de hele vlakte dit soort mensen foei te vinden voordat iemand anders ook denkt datzelfde recht te hebben.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9329 okt. 2020 - 20:55

Interessant thema. Ben benieuwd naar de film wil die zeker zien.

Aart van de aap
Aart van de aap29 okt. 2020 - 20:54

ik ben ook wel antifa. Ik zou ook wel verf eitjes naar nazi's gooien zelf weten