Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitsland weer opgeschrikt door aanslag

  •  
25-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
GERMANY EXPLOSION

© 2016-07-25 00:00:00 epa05439808 Police officers operate on the scene of an explosion in Ansbach, Germany, 25 July 2016. A man was killed and 12 others were injured in an explosion in Franconi

In Duitsland heeft een 27-jarige Syrische asielzoeker in de Duitse stad Ansbach, in de deelstaat Beieren, zichzelf voor een restaurant opgeblazen met explosieven. De dader kwam om het leven, 12 mensen raakten gewond. Drie van hen zijn er ernstig aan toe. De deelstaatminister Joachim Herrmann zegt dat een islamistisch motief niet uit te sluiten is.
Volgens Herrmann duidt de wijze waarop de aanslag werd uitgevoerd op het feit dat de aanslagpleger zoveel mogelijk mensen wilde verwonden. Zo zaten er bijvoorbeeld scherpe metalen objecten in de rugzak. Herrmann sluit niet uit dat de aanslag door IS zal worden opgeëist.
In de stad Ansbach was op het moment van de aanslag een festival bezig. Daar wilde de dader naar binnen, maar hij had geen kaartje. Daarom werd hem de toegang ontzegd. Op dat festival waren op het moment van de aanslag 2500 mensen aanwezig.
Over de Syriër is inmiddels meer bekend. Zo vroeg hij twee jaar geleden al asiel aan, maar dat werd – om nog onduidelijke redenen – geweigerd. Wel mocht hij tijdelijk in Duitsland verblijven, vanwege de huidige situatie in Syrië. Ook zou hij tweemaal eerder zelfmoord hebben geprobeerd te plegen. Daar is hij voor opgenomen geweest in een psychiatrisch ziekenhuis.
Update 11.00
Het is het zoveelste incident in een week tijd in Duitsland. In Würzburg vond een aanval met een mes en een bijl plaats, in München een schietpartij, in Reutlingen doodde een asielzoeker een vrouw met een hakmes. Hoewel nog niet duidelijk is welke motieven er achter de aanslagen zaten, groeit het antivluchtelingensentiment in Duitsland, schrijft de NOS. De motieven voor de aanslagen lijken flink uiteen te lopen, maar vanwege de afkomst van de daders zou de druk op het vluchtelingenbeleid in Duitsland toenemen. Zo was de steekpartij in Reutlingen bijvoorbeeld in ieder geval geen terreurdaad.
Update 13.00
De Syriër die  bij de zelfmoordaanslag in Ansbach om het leven is gekomen, stond op het punt om te worden uitgezet naar Bulgarije. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken gezegd. Er is dan ook geen reden om het asielbeleid aan te passen, zegt de minister. Uitgeprocedeerde asielzoekers uit Syrië kunnen weliswaar niet naar Syrië worden uitgezet, omdat er daar oorlog woedt, maar dat betekent niet dat ze helemaal niet kunnen worden uitgezet.
Update 16.40
De dader in het Beierse Ansbach was een aanhanger van Islamitische Staat. Dat blijkt uit een filmpje gevonden op zijn telefoon, waarin hij trouw zweert aan IS-leider Baghdadi. Of de man daadwerkelijk contact had met IS is nog onduidelijk.
Bondsminister van Binnenlandse Zaken, De Maizière heeft op een personferentie aangekondigd dat de beveiliging op vliegvelden, treinstations en andere drukke plekken zal worden opgeschroefd, als gevolg van de recente aanslagen. Tegelijkertijd drukte hij de bevolking op het hart om niets aan hun gedrag te veranderen: “We moeten alert zijn, maar we moeten doorgaan met het leiden van ons vrije leven.”

Meer over:

wereld, nieuws, duitsland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.