Duitsland houdt na aftrek van de kosten miljarden over dankzij de Griekenland-crisis ... ook andere landen spinnen er garen bij
Na weken van overleg is er dinsdag een ‘in principe’ akkoord bereikt tussen Griekenland en de internationale schuldeisers om de crisis af te wenden. Weer wordt er een lening aan het land verstrekt, een steunpakket van 86 miljard dit keer, dat in drie keer wordt uitbetaald. En hoewel je je misschien afvraagt waar ze al die miljarden steeds vandaan halen, speelt een aantal van de landen die lenen er vooral garen bij. De Griekenland-crisis levert Duitsland bijvoorbeeld 100 miljard euro op.
Dat schrijft de Belgische krant ‘Het Laatste Nieuws’. Volgens een nieuw rapport, uitgevoerd door het Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle (IWH), heeft Duitsland vooral geprofiteerd van de schuldencrisis. Sterker: zelfs als Griekenland de schulden niet terugbetaalt aan Duitsland, houdt het land er nog winst aan over.
En de reden voor die winst is eigenlijk vrij logisch: rente. Als een land geld leent, moet het rente betalen.
Het Laatste Nieuws hierover:
Hoe populairder de lening, hoe lager die rente. En beleggers zijn de laatste jaren massaal overgestapt op Duits staatspapier, dat als erg veilig wordt gezien. De Duitse obligaties brengen dan wel minder aan rente op, maar ze geven tenminste de zekerheid dat investeerders hun geld zullen terugzien (…).
De besparingen voor de Duitse overheid zijn volgens de onderzoekers zo groot dat ze veel meer opleveren dan wat de crisis kost. “Zelfs als Griekenland zijn schulden niet kan terugbetalen, zijn de besparingen groter dan de kosten”, staat in het rapport te lezen. Volgens het rapport zou Duitsland 90 miljard euro schade lijden (inclusief het geld van het nieuwste noodpakket), wat dus minder is dan de 100 miljard euro die het aan de leningen verdient. Dat betekent dat er nog tien miljard overblijft.
Volgens het rapport profiteert niet alleen Duitsland van de Griekse crisis. Ook de VS, Nederland en Frankrijk zouden er financieel door op vooruitgaan.