Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitsland stuurt tanks naar Oekraïne

  •  
26-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4538 keer bekeken
  •  
ANP-440408460

De Duitse overheid gaat tanks leveren aan Oekraïne. Dat melden Duitse media dinsdag. Het gaat om oudere, recent opgeknapte Gepard-tanks (Cheetah) die vooral worden ingezet als luchtafweergeschut. Al langer werd vanuit Oekraïne gevraagd om zwaardere wapens vanuit Duitsland. 

Aan het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne besloot Duitsland tot een historisch keerpunt in de financiering van het leger. Niet eerder sinds de Tweede Wereldoorlog besloot het land zo veel te investeren in de eigen krijgsmacht. Duitsland wil nu ook een speciaal fonds van 100 miljard euro aan wapensystemen ter beschikking stellen aan Oekraïne. Daarnaast heeft Duitsland toegezegd Nederland en de Verenigde Staten te ondersteunen bij het opleiden van Oekraïense militairen in het gebruik van artilleriesystemen. 

Maandag nog ging er een streep door de levering van Duitse Marder-gevechtsvoertuigen aan Oekraïne. Dat heeft er mee te maken dat de munitie die ervoor gebruikt wordt van Zwitserse makelij is en dat land verbiedt de doorverkoop ervan naar conflictgebieden. Volgens Zwitserland is dat in strijd met de eigen neutraliteit. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.