Joop

Duitsland stopt dit jaar nog volledig met olie-import uit Rusland

  •    •  
20-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
755 keer bekeken
  •  
ANP-437680497

Duitsland zal nog voor het einde van dit jaar stoppen met de import van Russische olie. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock woensdag gezegd na een ontmoeting met haar collega’s uit de Baltische staten.

Op de vraag of Duitsland klaar is voor die stap, antwoordde Baerbock “duidelijk en ondubbelzinnig ja, ook Duitsland bouwt de Russische energie-import volledig af".

Deze zomer wil Duitsland de import van olie uit Rusland al hebben gehalveerd, aan het eind van het jaar moet de teller op nul staan. Ook zei Baerbock Russisch gas volledig te willen afstoten. Dat moet volgens jaar wel volgens “een gezamenlijke Europese routekaart” gaan.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Drunken Pumpkins4
Drunken Pumpkins421 apr. 2022 - 14:52

De economie is felangrijkec dan mensenlevens. Dit is al jaren zo. We hebben liever dat mensen uit Oekraïne doodgan, onze schoenen door kinderen gemaake worden, en se natuur kapot maken dae dat we een stom plastic nutteloos beeltje kunnen kope per jaar. Tijd saw we het juiste doen. Fuck de economie, hercis al lang bewezen dat puur kapitalisme niet nodig is.

oliemannetje
oliemannetje21 apr. 2022 - 7:58

@karinging. En ik maar denken dat de waddenzee tussen de friese/groningse kust en de waddeneilanden ligt, maar die ligt ook blijkbaar 20 km ten noorden van de waddeneilanden. Als de gasvelden 30 km ten noorden hadden gelegen, was er dan geen probleem? Of 50 km? Of 100 km?

1 Reactie
Karingin
Karingin21 apr. 2022 - 14:18

Natuurlijk wel, dan hadden de eilanden er vast minder direct last van gehad, maar de zee is ook kwetsbaar. Het probleem met dit soort dingen is dat je de totale impact niet kunt voorzien omdat het hele ecosysteem samenhangt, de gevolgen zich niet direct openbaren maar misschien wel een sneeuwbaleffect hebben...dan zijn de rapen pas echt gaar. Ik heb ook geen kant en klare oplossing natuurlijk, het is allemaal kut met peren, we zijn verwend geraakt, willen teveel en slopen daarbij ongewild onze habitat. En we slaan elkaar ook nog eens de hersens in. De mensheid maakt er een potje van. Maar wie weet, misschien komt het ooit goed, want tussen al die rotzooi zitten altijd wel een paar parels

oliemannetje
oliemannetje20 apr. 2022 - 21:21

Zou zo maar kunnen dat ter compensatie de bruinkool en steenkool centrales meer energie gaan produceren. Dat is voor de CO2 minder goed nieuws. Geen Russisch gas meer maar eigen gas winnen 20 km ten noorden van de wadden eilanden is dan wel weer goed voor de CO2. ( en methaan)

1 Reactie
Karingin
Karingin21 apr. 2022 - 7:40

Ach ja, de UNESCO-gecertificeerde natuur van onze eilandjes is wel een dingetje natuurlijk, maar daar zullen ze vast heel voorzichtig mee omgaan. Anders was de regering heus niet akkoord gegaan met die plannen om daar gas te winnen. Heus nie...

Juppé🎗
Juppé🎗20 apr. 2022 - 20:38

Baerbock is prima en natuurlijk moet alle fossiele brandstof weg en moet dat in Europees verband. Beginnen met de Russische omdat dat alleen oorlogsgeld oplevert. Duitsland (en Hongarije) zijn het zwakke punt. Dat is te afhankelijk en Scholz krijgt waarschijnlijk dagelijks een dreigement van Putin. Nu was de smoes weer dat de wapens op waren. Een hand heeft vijf vingers en de middelste kan met een beetje moeite onafhankelijk van de andere omhoog. Mevrouw Baerbock is er klaar voor en haar liberale collega ook. Een goede combinatie, nu Scholz nog.

EenMening3
EenMening320 apr. 2022 - 20:04

Dat werd tijd, nu nog van het Russische gas af. De door Angela Merkel gevoerde appeasement politiek is desastreus gebleken. Duitsland is daardoor zeer afhankelijk geworden van Russich gas en olie.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers21 apr. 2022 - 8:02

Je verwart verschillende dingen. Handel met landen in vrede is totaal niet hetzelfde als appeasement van landen die invasies uitvoeren.